2018-01-01 361 views
黑蒜熟成濃湯拉麪有很多的黑蒜香味,湯汁有很香很醇,有點油,麪量足,很飽肚。建議order 一杯飲料解解油膩的感覺。 🤔店鋪裏能夠選擇走蔥或是麵條的硬度, 說真的我覺得面條的硬度都沒有什麼分別。另外我叫了一個(期間限定)鮮味蛤蜊濃湯拉麵, 湯底奶味重, 只不過沒有放黑蒜。 麵裏有椰菜和八至十隻蛤蜊,份量大一點,對我而言有點多,味道ok 啦,有點油!玉子蛋香濃,很好吃!😍 不枉我加十蚊另叫。海鮮野菜餅像炸了的野菜墨魚丸, 普普通通,偏向 油膩,可以點上醋, 味道更佳。😊有點失望的是檸檬梳打, 以為是新鮮即製, 原來只是罐裝梳打汽水……🤔店舖的平均消費略高, 每人至少吃100至150元, 店內上餐速度快,環境衛生很好, 加上有多款特式醬料選擇 , 包括有柚子胡椒 , 香噴噴的黑蒜醬 和酸酸甜甜的 梅子醬,所以都是建議來的。

2017-12-29 1671 views
俺流塩らーめん,一個香港人唔識讀全個名,只會叫作掩流鹽的拉麵舖頭,不知覺間在大埔開第三間分店,第四間新店將會在將軍澳開幕。俺流塩幾間店舖設在新市鎮,租金較平競爭沒有那麽劇烈,企穩陣腳後才陸續加開分店。其經營方法有點似大門拉麵,大門又是在屯門發跡,日本直送湯底及油麵出了名後才發展至市區,但近期大門由拉麵變了食堂,還提供定食及飯類,可知經營之困難有多重。總是如此,我總認為分店開得多就得要使用中央廚房處理食材,然後分發到各分店,雖然水準可以穩定,但失去自家獨特的個性。俺流塩還只是得屯門一家時,還是在宣傳自己獨特的盬味拉麵,這是在香港豚湯世界中的一股清泉,但到了現在開第三及第四分店時,其市場策略已改為重點宣傳自己是澀谷拉麵的代表,其宣揚的代表湯底是熟成湯底,由雞骨豬骨及香葱在高壓煲混煮而成,鹽味湯底已和味噌/柚子/蛤蚧/辣湯/蘇梅子/芝士濃湯作其他選擇類別,亦有三款丼物飯類,至於小食亦精彩多了,有餃子有唐揚有大坂燒等等。在大埔新店吃麵,員工的年青及勤奮的服務態度是值得讚許的,雖然落單/傳菜的功夫還未純熟,日文招呼語也顯得只是馬虎地唸出來。話雖如此,服務還可以,但收加一服務費就有點那個。我要了

蜜瓜梳打

我要了蜜瓜梳打及黑蒜油熟成濃湯拉麵,蜜瓜梳打本身未開罐是室温唔凍,放入冰杯冰涼無比,價錢是$10(加一是$11)還可以,口味一般。

黑蒜熟成濃湯拉麵

黑蒜油熟成濃湯拉麵味道不錯偏濃,熟成濃湯由雞骨及豬骨煮成,加上香葱、蒜片及黑蒜油,湯底夠濃亦有微香,半熟蛋呈一半流心一半啫喱,配粊芽菜及菠菜亦處理不錯,整體對於新店來說合格有餘。

麵條揈水不足,放入濃湯內不用筷子攪匀,以至感覺像是天外來客一樣,格格入。

五花腩叉燒呈圓形,直徑約7厘米,脂肪層稍多,外觀引人垂涎三尺,味道還可以,但還未致於一咬即溶的層次。

在俺流塩らーめん食拉麵,必定要試一試加入枱上的醬料,例如有柚子胡椒醬、梅子醬及黑蒜蓉醬。

柚子胡椒醬混入熟成湯底,先嚐到微微柚子香後就有濃厚的胡椒味,感覺新鮮。

梅子醬混入熟成濃湯,濃烈的果酸醒胃,但和濃湯太合襯。

黑蒜油+黑蒜蓉醬混入湯內,味道增加三倍,感覺錯。

俺流塩是自我創造潮流還是隨波逐流,跟隨大門拉麵一樣漸漸變得多樣化變成食堂,不再專注拉麵,還要放長眼睛去看。
2017-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$91 (Dinner)
黑蒜熟成濃湯拉麵
2017-12-24 368 views
俺流塩らーめん之前響葵芳都有試過,但見在大埔新開張,條隊又唔太長就去試下啦。湯底有好多唔同的選擇一定有一款啱食!麵的軟硬度,走唔走䓤同筍都可以自己揀的。咁多款入面, 我就揀左俺流柚子拉麵($73) 好似好伏咁,但食落又幾特別,湯底清得黎又唔會淡到無味,仲有啖啖柚子味,個麵食哂都唔會好"漏",好啱女仔食!唐掦炸雞飯($42)  雞肉炸起黎唔會好乾,都好JUICY。玉子大阪焼($18)呢個黎到仲以為係章魚焼,點知一篤落去D蛋汁就爆出黎啦!佢其實係炸溏心蛋,上面就加上大阪焼的醬汁,真係好特別!

2017-12-21
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2017-12-21 234 views
今次試新店,係日本過江龍嘅拉麵店,聽到呢度已經覺得勁啦!拉麵款式都算多,望真啲價錢亦都唔貴,難怪新店開幕就有人排隊。難得今日心情好就當然要食豪啲啲啦!首先點咗碗『男盛拉麵』,再嚟一客『明太子芝士燒餃子』。『男盛拉麵』嘅材料豐富,係唔錯嘅。為免當中嘅炸雞俾湯底浸淋,醒目嘅我係第一時間夾起佢落隻碟先,哈哈(如果佢能夠分開上就更好啦)~ 要讚下佢嘅湯底,惹味得嚟又唔會好鹹。拉麵嘅份量仲好多添,我相信男士們都會夠晒飽肚呀! 『明太子芝士燒餃子』味道比較重,最欣賞佢落咗好多好多嘅芝士,襯熱食嘅話仲可以做到芝士拉絲嘅效果。

2017-12-18
Type of Meal
Dinner
2017-11-30 629 views
男盛拉麵(辣湯底)最多配菜嘅一碗麵就梗係揀佢啦,有齊晒炸雞、叉燒同溫泉蛋,湯底仲有得揀辣同唔辣。湯底幾好味,我都飲咗大半碗,所以幾飽下。但炸雞浸左落湯,食到最後炸雞個皮已經浸淋晒,肉質就OK嘅!    辣味噌拉麵 本身想試下旁邊嘅唔同醬料,但又辛辣又味噌,其實已經好夠味道。上面加咗幾條柚子皮,我起初以為係裝飾,食落就知道佢為碗麵帶出少少清新感覺。麵條揀咗普通,食到最尾都依然彈牙,讚呀!但份量對女仔嚟講真係夠多,唔知有無得叫佢少麵呢?大阪燒餃子餃子嘅包法同平時有啲唔同,同埋係細粒啲嘅。仲有平時食餃子通常係內裡餡料有唔同口味,呢度反而會用唔同醬汁放上面。喜歡大阪燒嘅我,點咗餃子之餘,仲叫咗以下另一大阪燒口味嘅小食。玉子大阪燒 見到賣相幾特別所以叫咗個嚟試下,原來係炸咗隻雞蛋,上面再有大阪燒嘅配料醬汁咁。味道係唔錯,記得襯熱食。但佢一切開就流哂啲蛋汁出嚟,好難同友人分享,下次我會食得叫多隻架啦。
男盛拉麵(辣湯底)

辣味噌拉麵

大阪燒餃子

玉子大阪燒
2017-11-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
自家製鹽湯正呀!早前見到佢嘅圍板已經好期待,終於等到佢開張啦!聽到話係日本過江龍已經夠吸引,內裡裝修都似足日本風格!最出名係鹽湯拉麵,簡簡單單先至可以真正欣賞到佢嘅湯底。只要你細心品嚐,你會發現有唔同層次,感受得到師父嘅用心同埋用料足充足。因為自己本身食嘢比較慢,所以麵條選擇咗較硬嘅,唔駛食到最後啲麵條變淋,我嘅選擇係正確嘅。碗麵望落只係普普通通,真係要親身試過先會有驚喜!另外熟成濃湯拉麵亦唔錯,味道較鹽湯拉麵濃郁得多,仲會呈現奶白色。可惜配菜只係得一片叉燒,還可係厚厚地嘅。於是加少少錢加咗柚子椰菜同溫泉蛋做配菜。想講溫泉蛋真係好正,要第一啖咬落去果下,唔好好似我咁彈到啲蛋汁四圍都係,因為真係好流心架!相對其他拉麵店,佢嘅價單比較低。以呢個價錢食到咁嘅拉麵,一個字,抵呀!!!
自家製鹽湯正呀!

2017-11-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)