同老公一早入咗長洲行吓下,去完小長城之後,我哋係東灣路見到一間cafe門口幾吸引入咗去試吓🥰。店內擺放左好多鹿角蕨🌿,係一間以鹿角蕨為主題的Coffee shop ,呢度好特別係一張枱都冇架,可以拎住杯啡/ 食物一邊食一邊欣賞下D植物。我哋叫咗2 款咖啡都係佢哋嘅signature 🤎陳皮咖啡🤎店主好細心講定比我地知,陳皮咖啡唔需要飲管也不用攪勻,等30 秒後陳皮粉沉澱,就可以直接飲,飲到個層次感豐富,陳皮味幾出,同tonic幾夾,有種清新感覺,果然係招牌。🤎蜜漬檸啡🤎用咗佢地自家製的蜜漬檸檬,估唔到呢個檸啡酸酸甜甜咁幾好飲。💛芝士蛋手抓餅- 肉鬆、磨菇 、沙律醬💛💛芝士蛋手抓餅- 粟米、磨菇 、蛋黃醬💛呢個手抓餅比想像中出色,個餅皮煎到好酥脆,一拎上手熱辣辣,本身個手抓餅已經包咗芝士同埋蛋,其他餡料可以自選另加,醬汁也可以選。D餡料好豐富,估唔到呢度除咗咖啡個手抓餅都好有驚喜。💚S’mores Cookie 🍪-Chocolate/Matcha💚Cookie 咬落去口感微脆,中間棉花糖軟化後係有少少似麻薯咁煙靭感覺帶點甜,第一次試覺得很特別。

我哋叫咗2 款咖啡都係佢哋嘅signature

🤎陳皮咖啡🤎

🤎蜜漬檸啡🤎
用咗佢地自家製的蜜漬檸檬,估唔到呢個檸啡酸酸甜甜咁幾好飲。

💛芝士蛋手抓餅- 肉鬆、磨菇 、沙律醬💛
💛芝士蛋手抓餅- 粟米、磨菇 、蛋黃醬💛
芝士蛋手抓餅

2024-01-03
Type of Meal
Lunch
芝士蛋手抓餅
2023-12-11 34 views
前幾日去了位於長洲靠近海邊的一家小店,名為"oxy"🌟店內兩面牆上滿掛著許多鹿角蕨植物,可能有超過100棵。這種植物的外觀相當奇特,葉子非常大塊,我不確定是否有人喜愛它,整間店充滿了大自然的氛圍。在這裡,還提供板植製作體驗,體驗內容包括介紹這種植物的生長習性、品種和養護方法。在體驗活動期間,還可以免費品嚐咖啡。這顯示出店主對這種植物的熱愛,並致力於推廣它。我們分別點了一杯陳皮X咖啡($68)和一杯蜜漬檸檬蘇打$55,價錢不太平。陳皮X咖啡的味道特別,味道見仁見智,店員告訴我們需要等待30秒後才能飲用,這是為了讓陳皮沉澱在底部。最好不要使用吸管飲用😅檸檬味多過咖啡味,底部有許多陳皮粒。我的朋友似乎對這個味道不太喜歡。而我點了一杯自家製的蜜漬檸檬蘇打,這杯飲品酸酸甜甜,味道清香,非常不錯,我很喜歡它,只是貴了一點。我覺得如果你對植物和自然環境有興趣,才可以一試😂🤣

我覺得如果你對植物和自然環境有興趣,才可以一試😂🤣
咖啡店位於長洲泳灘東灣路旁邊,而且會先經過情人鎖牆,人氣十足,店內長期勁多人坐著飲野傾計💬,環境好chill。店內種左好多綠色植物,眼睛望住都舒服D。而餐牌係手繪圖案,亦用厚木板裝著,很精美的!🥤招牌飲品:陳皮X咖啡門外大大個招牌賣廣告🪧。飲用方法好講究,唔用飲管,等30秒表面既粉末沉底先飲。同外面咖啡既味道不同,底下係梳打,飲落係酸酸地。而且陳皮味好重,配埋咖啡三種味夾埋一起好獨特。🧉Cold Brew冷萃咖啡配椰子肉,呢杯幾好飲,咖啡味好香濃!🥧BASQUE Cheesecake原個咁上,表面係燒到啡色,賣相好靚。食落好重芝士味,不過容易滯,適合多人share!🥄Lava Tiramisu 佢製作咗好多層,用匙羹一撈落底,口感軟綿綿又甜甜地,超好食。🍪焙茶曲奇曲奇係黑色的,咬落都重焙茶味,同平時識嘅牛油曲奇有分別,幾特別。

🥤招牌飲品:陳皮X咖啡

🧉Cold Brew
冷萃咖啡配椰子肉,呢杯幾好飲,咖啡味好香濃!

🥧BASQUE Cheesecake

🥄Lava Tiramisu

🍪焙茶曲奇
2023-12-09 10 views
長洲充滿大自然氣息的田園cafe,整塊牆掛滿鹿角蕨,感覺輕鬆寫意<陳皮咖啡> $68長洲獨有的陳皮咖啡,餐廳主打咖啡,ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ再加入陳皮粉碎粒係面,店主建議等d 陳皮粉慢慢溶掉,再直接享用。果然層次分明,陳皮甘香跟咖啡出奇地夾!<蜜漬檸梳> $55呢款都係餐廳推介,梳打水配上自家製的蜂蜜漬檸檬,蜂蜜的天然甜味,建議攪拌後飲用,更帶出橙皮甘香,整體口感好清爽!夏日消暑之選!<4”ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ> $68 (ᴏʀᴅᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴅʀɪɴᴋ)跟飲品可以$68加配巴斯克芝士蛋糕,原來都好大個,夠四個人分享,性價比超高,蛋糕外脆內軟,切開呈軟心狀態,芝士好creamy,口感順滑!

<陳皮咖啡> $68

<蜜漬檸梳> $55

2023-12-05 30 views
去長洲camping,去大街度行吓,星期六日嘅長洲真係超級多人,成條大街都冇一間舖頭吸引到我行入去,唯獨係呢一間,望入去已經有好多植物,覺得好特別,仲有好多木頭,好似個野外森林咁忍唔住行入去望吓,發覺佢有好多古怪味嘅咖啡,忍唔住想試吓,老闆好好人,好友善咁樣介紹唔同嘅咖啡,仲話最出名嘅就係呢個陳皮咖啡,咁我就試咗一杯,見到佢好仔細咁樣教新人點樣調配一杯陳皮咖啡,首先倒一罐湯力水,然後加入咖啡,上面再放一片檸檬,再沈上陳皮粉,跟住然後個職員都好細心咁樣話俾我知叫我唔使攪勻佢,就咁飲,重點飲佢嘅層次,雖然個味係怪怪,但係都值得一試
2023-11-29 19 views
今日天氣咁好,黎左長洲行下,食飽飽之後行到攰攰地想去搵個地方坐低飲下野食件Cake,見到呢間叫OXY好特別嘅Cafe,環境令人好Relax,好Chill,而且野飲同甜品都好正🤤🧀芝士蛋手抓餅 $68 芝士蛋手抓餅口感酥脆,充滿香氣,蛋同芝士呢個組合相當完美,蛋香同芝士嘅濃郁口感完美融合,簡直係無敵🍵Matcha Latte $65餐廳結合左抹茶嘅濃郁風味同牛奶嘅滑順口感,抹茶獨特嘅香氣同微苦嘅味道,與牛奶嘅甜美相互融合,再置身係餐廳入面,令人有一種好放鬆嘅感覺🍋Candied Lemon Soda + Cheesecake $123 係一個combo,咁樣嘅組合好夾,蜂蜜檸檬梳打酸酸甜甜咁,令人好開胃,亦都好解渴,配埋cheesecake簡直一流,芝士嘅香濃味道同蛋糕嘅口感,再加埋餐廳嘅環境,令人好享受🧁Lava Tiramisu $68餐廳將咖啡嘅苦甜同香醇嘅朱古力混合,讓味蕾感受到獨特嘅平衡,每一啖都充滿左濃郁嘅奶油同蛋糕柔軟嘅口感,令人難忘📍長洲東灣路2號地舖 - OXY CHEUNG CHAU

📍長洲東灣路2號地舖 - OXY CHEUNG CHAU

☕️ 陳皮Coffee Tonic($65)一見係店舖signature 梗係唔好汁輸order黎試喇!拎到後可以靜待30秒,等陳皮沉底,就可以飲喇☕ 30秒話咁快就過去~ 好似人生咁 間中沉澱下會更好🥰 沉澱後既飲品唔會太重咖啡味,夾雜左陳皮、咖啡及tonic 3種材料,口味微甘且當中互相配合得剛好🤭🙅🏻‍♀️ 記得唔好用飲筒!🍹Yuzu Soda ($55)好清爽嘅柚子配搭埋好夠氣嘅梳打,消暑一流😚🍹Candised Lemon Soda 蜜漬檸梳 ($55)熱辣辣既時候,最好就係飲返杯一杯蜜漬檸梳😍自家製既蜂蜜檸檬無左檸檬既澀味,酸甜中帶有蜂蜜既清香,令到成杯飲品提升左一個更高既層次👍🏻芝士蛋手抓餅+粟米 ($50) w/蛋黃醬熱辣辣既手抓餅,本身餡料有芝士及雞蛋,額外再加埋粟米,拉絲既半溶芝士配埋滑蛋令到口感層次上更加豐富😁仲超級邪惡阿,真係個不錯既選擇😋🍰LAVA Tiramisu ($68)嚟到必食佢哋招牌流心Tiramisu🤤有別坊間一般嘅Tiramisu,佢哋底層加咗朱古力脆脆,令到口感豐富左,咖啡味又唔會好濃,食下一啖又一啖,話咁快就食曬🥹🥥Coconut Panna

☕️ 陳皮Coffee Tonic($65)
🙅🏻‍♀️ 記得唔好用飲筒!

🍹Yuzu Soda ($55)
好清爽嘅柚子配搭埋好夠氣嘅梳打,消暑一流😚

芝士蛋手抓餅+粟米 ($50) w/蛋黃醬

🍰LAVA Tiramisu ($68)

🥥Coconut Panna Cotta ($35)
大大推介椰皇奶凍🤩椰皇同椰奶味完全融合埋一齊,食每一啖就好似飲緊椰皇咁濃味🤩建議人手一個,因為一個人絕對
唔夠食😆

💡💡仲有:圍繞店內嘅係一種叫「鹿角蕨」植物,店主會不定期開班教授點樣種植佢哋,有興趣可以留意佢哋IG💚
2023-11-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 陳皮咖啡
幫襯勁買💛OXY CHEUNG CHAU➿@oxycheungchau邊個話去長洲淨係食大魚蛋同芒果糯米糍🥭 冇嚟幾年,原來不知不覺開咗好多chill嘅文青cafe👓距離碼頭唔遠係東灣旁邊有三幢色彩繽紛屋,中間搶眼橙紅色外牆嘅係翻新活化後 cafe🟧 超過90年歷史嘅建築物,前身係雜貨店同茶葉舖,仍然保留舊式設計🧱跨過趟櫳門🪵 呼應店名Oxygen💨 迎接大家嘅係一棵巨型嘅女王蕨,超過1米高,相當引人注目👀 兩面牆壁掛滿超過200棵嘅鹿角蕨都係老闆嘅收藏品🫎 大大片嘅綠葉,形態百變,品種獨特,充滿大自然氣息🌿會發現cafe係一張枱都冇,老闆希望大家可以多抬頭欣賞周圍嘅植物🦖 千祈要記住眼看手勿動,因為其實鹿角蕨嘅葉子係好脆弱🫨陳皮x咖啡🍊一層磨碎嘅陳皮,等夠30秒就會完全沉澱唔需要攪拌已經完全混合!陳皮果味香濃,而onic Water原有嘅酸度令咖啡嘅果酸更明顯,兩者唔同嘅風味層次,醒神又解渴 ✨ 成件事一啲都唔老餅🪸MATCHA ESPRESSO LATTE🍵又綠又啡嘅漸層顏色同環境好夾🌵攪勻後兩者嘅苦澀回甘帶來更多層次🪹食物種類唔太多,我地款款都試吓🤣OXY芝士蛋手抓餅🌮手抓餅煎得
幫襯勁買💛

OXY CHEUNG CHAU➿
@oxycheungchau

陳皮x咖啡🍊

陳皮x咖啡

MATCHA ESPRESSO LATTE🍵

MATCHA ESPRESSO LATTE

食物種類唔太多,我地款款都試吓🤣

OXY芝士蛋手抓餅🌮

OXY芝士蛋手抓餅

手抓餅煎得酥脆香口🫓 除咗原本已有嘅芝士同蛋,可以自由配搭煙肉、火腿等等🥓

椰皇奶凍🧉

椰皇奶凍

新推出嘅甜品🎊 以原個椰皇盛載,椰奶嘅香醇濃郁同椰青水清甜撞出滑嫩嘅Panna Cotta,就連厚厚嘅椰殻果肉都好新鮮🥥

S’MORES COOKIE🍪

S’MORES COOKIE

美國人露營必食嘅軟曲奇 🏕️ 焗到岩岩溶嘅綿花糖夾心,邪惡首選,難怪係“Some More”,不過唔算係極甜嘅🫢 抹茶同焙茶味嘅顏色好似,都係黑蚊蚊嘅⚫️

鍾意綠色植物嘅朋友仲可以預約參加埋體驗工作坊,親手為鹿角蕨上板同培植,再將製成品帶返屋企🪴

支持良心小店💛
$147 (Lunch)
陳皮x咖啡
MATCHA ESPRESSO LATTE
椰皇奶凍
S’MORES COOKIE
2023-11-16 51 views
好耐都冇入理長洲玩啦一邊行一邊發現長洲開左好多唔同店舖行到近沙灘時發現到呢間森系的咖啡店店裡面四周圍都掛滿鹿角蕨植物仲定期有種植班可以親手體驗種鹿角蕨嘅樂趣蜜漬檸梳用自家製嘅蜂蜜漬檸檬製作,配上咖啡,又別有另一番風味4‘’ BASQUE CHEESECAKE巴斯克芝士蛋糕,芝士味香濃,口感綿密柔軟份量有啲大,2個人分享會有點太飽OXY芝士蛋手抓餅另外仲加左火腿同肉鬆,令手抓餅口感更加豐富原本仲想order流心意大利芝士蛋糕,我地4點多到達已經售罄😭下次早啲入長洲,第一時間要沖入去品嚐流心意大利芝士蛋糕先
好耐都冇入理長洲玩啦
一邊行一邊發現長洲開左好多唔同店舖
行到近沙灘時發現到呢間森系的咖啡店
店裡面四周圍都掛滿鹿角蕨植物
仲定期有種植班可以親手體驗種鹿角蕨嘅樂趣

蜜漬檸梳
用自家製嘅蜂蜜漬檸檬製作,配上咖啡,又別有另一番風味
4‘’ BASQUE CHEESECAKE
巴斯克芝士蛋糕,芝士味香濃,口感綿密柔軟
份量有啲大,2個人分享會有點太飽
OXY芝士蛋手抓餅
另外仲加左火腿同肉鬆,令手抓餅口感更加豐富

2023-11-05
2023-11-12 45 views
Oxy 有好一段時間冇入黎長洲, 發現多左好多唔同既小店, 好有文青feel!! 感覺好似去左台灣既橫街咁!🥹去沙灘前有排外牆好靚既店舖, 而我地就比呢間餐廳有杯陳皮咖啡吸引左入黎😂裝修有好多綠化既植物, 令人感覺好refresh! 1/ 陳皮咖啡☕️ $68店員指呢杯飲品完全唔需要攪拌, 只需要等30秒陳皮就會自動沉澱於整杯飲品內, 陳皮令咖啡帶黎一種微柑橘味道, 我覺得中意飲咖啡既人會幾中意呢杯!2/ 綠茶拿鐵🍵 $65呢杯green tea latte有別於一般其他, 因綠茶底係手擦而成, 味道超濃郁, 帶有甘辛口味3/ 巴斯克芝士蛋糕🍰 $68濃郁既芝士味道配上柔軟既質感, 內裡綿密有口感, 食落好香濃, 我地叫左個細既兩個人share都食唔哂😂拎返屋企慢慢食😋4/ 流心意大利芝士蛋糕🍰 $68最特別一定係佢流心既內在, 再加上綿流既芝士cream, 好食到令人一啖接一啖😋5/ 椰皇奶凍🥥 $35店員話呢個係新推出, 仲有四種口味! 呢個椰皇奶凍味道十足! 而且食落非常滑溜亦好快溶化, 每啖好似食緊椰青汁咁!😋😋
Oxy

裝修有好多綠化既植物, 令人感覺好refresh!

1/ 陳皮咖啡☕️ $68

2/ 綠茶拿鐵🍵 $65

3/ 巴斯克芝士蛋糕🍰 $68

4/ 流心意大利芝士蛋糕🍰 $68

5/ 椰皇奶凍🥥 $35
2023-11-04 31 views
好耐冇入嚟長洲玩 長洲開左好多唔同嘅Cafe呢間Cafe獨特出眾 店入掛滿左各色各樣嘅植物🪴好似去左個小綠洲咁 過一個好chill嘅weekendOxy芝士蛋手抓餅🧇 $45磨菇 +$5 肉鬆 +$10 蛋黃醬呢度嘅手抓餅係十分熱賣 幾乎所有客人都會點真係名不虛傳 非常值得一試😆本身餅底已經包左芝士同蛋 加埋肉鬆同磨菇 相當滋味 口感豐富手抓餅牛油香好出 酥脆香口 令人回味無窮餅底夾得好 餡料抓得好 唔會跌晒落底👍🏻4” Basque Cheesecake order with drink🍰 $68外型打卡 餅面烘烤剛好 份量滿足 芝士味香而不漏 口感綿密🧀Iced Hojicha Latte🍵 $65Cococold Brew☕️ $68較特別嘅咖啡 味道微微椰子水同偏酸嘅咖啡融合🥥

好耐冇入嚟長洲玩 長洲開左好多唔同嘅Cafe

芝士味香而不漏 口感綿密🧀

Iced Hojicha Latte🍵 $65
Cococold Brew☕️ $68
較特別嘅咖啡 味道微微椰子水同偏酸嘅咖啡融合🥥

到Cafe門口就見到林林總總嘅植物,特別係鹿角蕨掛滿兩邊嘅牆上,好似入咗一個小森林咁,所以入嚟嘆杯咖啡食啲小食欣賞吓~文末附上餐廳參考!推介鎮店之寶陳皮咖啡及蜜漬咖啡,陳皮、蜜漬同咖啡非常夾,味道更fresh更易入口!小食推薦蛋餅及Lava Tiramisu,蛋餅製作需時,餅皮好酥脆,本身已包括蛋及芝士,可另外加配其他配料~Lava Tiramisu入面有多種口感,有朱古力珠珠、流心餡,口感幾豐富☺️📝參考Menu:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 8/10CP值: 9/10推介值:9/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

📝參考Menu:

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 8/10
CP值: 9/10
推介值:9/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$133 (Lunch)
  • 蜜漬咖啡
  • 蛋餅
長洲近年好多𝒸𝒶𝒻𝑒進駐(*´∇`*)見到呢間以鹿角蕨植物為主題嘅咖啡店 仲可以參加種植體驗班門面係搶眼嘅橙紅色 店內擺滿綠色鹿角蕨 森系感滿滿🪴今次試左自家特色咖啡 仲有鹹甜小食 選擇不多 但有種專心做好幾件事嘅感覺~每樣都有質素啊!♥ 陳皮咖啡 𝘾𝙝𝙖𝙣 𝙎𝙠𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙏𝙤𝙣𝙞𝙘 $⑥⑧陳皮加𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤好創新(*゚∀゚*) 𝕗𝕣𝕦𝕚𝕥𝕪嘅啡味夾雜少少陳皮香 微甘微甜 加上𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳更清新同易入口.♥ 蜜漬檸梳 𝘾𝙖𝙣𝙙𝙞𝙚𝙙 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙎𝙤𝙙𝙖 $⑤⑤用自家蜜漬檸檬製作 飲落有陣好天然嘅蜜糖香 檸檬嘅酸甜度亦剛剛好 清甜清爽~.♡ 𝙊𝙭𝙮芝士蛋手抓餅 $④⑤店內唯一熟食~有驚喜!薄脆香口 滑蛋配半溶芝士 加埋甜甜嘅蛋黃醬 仲熱辣辣 係不能抵擋嘅邪惡感ψ(`∇´)ψ.♡ 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 +$⑥⑧♡ 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙜𝙖𝙩𝙤 $⑥⓪甜品都好𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴(´ω`*)份量也多~軟心巴斯克好軟滑 芝士味香濃但不過膩 食到最後意猶未盡呢⋯𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘口感似𝑔𝑒𝓁𝒶𝓉𝑜 唔厚重 焙茶色澤猶如墨水般 可想而之幾濃郁 哈哈~

♥ 蜜漬檸梳 𝘾𝙖𝙣𝙙𝙞𝙚𝙙 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙎𝙤𝙙𝙖 $⑤⑤
♡ 𝙊𝙭𝙮芝士蛋手抓餅 $④⑤
手抓餅

♡ 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 +$⑥⑧
Basque  Cheesecake

♡ 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙜𝙖𝙩𝙤 $⑥⓪
Hojicha  Affogato

甜品都好𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴(´ω`*)份量也多~軟心巴斯克好軟滑 芝士味香濃但不過膩 食到最後意猶未盡呢⋯𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘口感似𝑔𝑒𝓁𝒶𝓉𝑜 唔厚重 焙茶色澤猶如墨水般 可想而之幾濃郁 哈哈~既苦既甜 味道超上癮!
手抓餅
Basque  Cheesecake
Hojicha  Affogato
2023-10-27 23 views
鹿角蕨X咖啡見到一間好特別店舖,室內掛滿大大小小優雅的鹿角蕨,店內溫度清涼宜人🫧望住室內觀葉植物🌿🌱飲杯野🍹坐低休息下,朋友聊聊天,真係夏日透心涼!店內還有很多有關鹿角蕨的周邊,好得意😊 獨特的環境和飲品打卡一流👍🏻👍🏻🫧Cococold Brew $68據說老闆每日用新鮮椰皇水,每杯甜度都不一樣,不會另加糖水。飲落係淡淡的鮮甜椰水味,加上咖啡的香醇,清爽無比!🫧Yuzu Soda Coffee $68選用宮崎縣柚子,加上冰爽氣泡梳打水,香氣的柚子與咖啡互相融合,同樣不會另加糖水,飲落非常清新解渴!OXY CHEUNG CHAU (長洲)長洲東灣路2號地舖
鹿角蕨X咖啡

🫧Cococold Brew $68

🫧Yuzu Soda Coffee $68

OXY CHEUNG CHAU (長洲)
長洲東灣路2號地舖
  • Cococold Brew
2023-10-26 147 views
久仰大名的Cafe ,每次入到長洲,天氣炎熱都會想搵間Cafe飲杯咖啡,休息一下~今次終於有機會試到陳皮咖啡!!!!Cafe充滿大自然元素,整塊牆掛滿鹿角蕨,店主對鹿角蕨頗有研究認識,客人可以邊飲咖啡邊欣賞到這些植物~感覺輕鬆寫意🫶🏻☁️陳皮咖啡 $68☁️蜜漬檸梳 $55☁️Cococold Brew $68☁️Lava Tiramisu $68全港獨創的陳皮咖啡,陳皮磨成碎灑在Espresso Tonic面層,陳皮獨特的香味撲鼻~待陳皮慢慢沉澱入咖啡內就可以飲用。果香和咖啡衝擊味蕾~是個不錯的嘗試。蜜漬檸梳使用自家製蜂蜜漬檸檬,好清新!!!入口驚艷,個人最喜歡這個!!!蜂蜜檸檬味道天然,有淡淡蜂蜜香~和梳打水配搭一流~Cococold brew好清新消暑,椰青水比較清甜~最後點了Cafe限量20份的Lava Tiramisu,推薦💓必點的。Tiramisu好濕潤,手指餅浸到好軟,咖啡味並不會苦澀,偏重芝士味,喜歡!!

☁️陳皮咖啡 $68
☁️蜜漬檸梳 $55
☁️Cococold Brew $68
☁️Lava Tiramisu $68

蜜漬檸梳

Cococold brew好清新消暑,椰青水比較清甜~