鹿角蕨近年開始興起,這家咖啡店就以它為主題,店內除了整幅牆掛滿鹿角蕨,也可以預約鹿角蕨板植製作體驗,自己整好一棵帶回家種。店內咖啡亦很有特色,其中陳皮咖啡更是必喝名物。長洲東灣路三間彩色屋仔中間橙色果間就係OXY Cheung Chau。入面滿牆都係鹿角蕨係幾心曠神怡既,亦好適合影打卡相。店內靠牆兩邊都有一排座位,可以坐低飲咖啡。咖啡飲品都唔平㗎,成七十蚊杯咖啡,就算用幾十年陳皮CP值都唔高。另外都有甜品和手抓餅吃,不過手抓餅配料要逐樣計錢,CP值都唔高,唔好去搶。三十蚊塊棉花糖曲奇。店內亦有濾掛咖啡包、咖啡豆和蠟燭等可以買。這個是台灣設計師的產品,可愛。陳皮咖啡 HK$68這杯其實係Coffee Tonic皮一層陳皮粉,攪勻再飲嘅,味道很好。它不是老年陳皮那種甘香,還帶著淡淡橘子甜美,平常不敢吃陳皮也可以試試。唔想坐在店內吹冷氣,行幾步就到海灘,可以吹住海風嘆。
三十蚊塊棉花糖曲奇。
店內亦有濾掛咖啡包、咖啡豆和蠟燭等可以買。
這個是台灣設計師的產品,可愛。
陳皮咖啡 HK$68
唔想坐在店內吹冷氣,行幾步就到海灘,可以吹住海風嘆。
2022-10-31
2022-10-24 105 views
Matcha Latte $65 (Iced)呢間cafe係一間用鹿角蕨做主題嘅cafe,牆上面掛滿晒大大小小嘅鹿角蕨🌱間中仲會有鹿角蕨板植workshop~ 不過我認識呢間cafe係因為見到其中一個老闆嘅訪問,原來佢有喺林家謙嘅演唱會到做低音大提琴手🤩 除咗咖啡同甜品,佢哋仲有賣手抓餅,不過當日我同朋友食咗個有啲飽嘅brunch,所以就只係叫咗一杯matcha latte嚟飲🍵 其實呢個價錢都幾貴,但真係好飲過最近開咗幾間分店嘅日本過江龍🤭 呢杯嘅抹茶味非常濃郁,而且唔甜,都幾高質😛
Matcha Latte $65 (Iced)
Matcha Latte
TakeAway
Matcha Latte
2022-10-09 103 views
今次長洲之旅,行程非常之緊密,但聽說長洲很出名嘅陳皮咖啡☕️,對我呢個咖啡控來講一定要去試試😜,臨上船前半個鐘頭先抽倒時間去試🥹。店員同我們講,先用飲管轉兩個圈,然後再飲,因為驚啲bubble 爆出嚟。我心諗咁得人驚,會唔會爆到瀉曬出來㗎😂?我們聽佢講,先轉兩個圈,然後再飲。第一啖飲落去,很重梳打水味道,然後再飲落去就是陳皮回甘嘅味道,但咖啡味不是很重😔。新鮮感頗高,但下次未必再試,因為覺得價錢略高💰。
2022-10-07 102 views
▫️長洲真係好多特色小店~ 呢間咖啡店外牆油上好sharp既橙色🧡 行入去發覺佈滿綠色植物,感覺好清新打卡一流🌳🤩☕️ 陳皮 X 咖啡 $68▫️見門口大大個poster貼住介紹陳皮咖啡,作為一位勇於嘗試既試食專員,就揀呢杯黎試啦🥸▫️咖啡只有凍飲,加入tonic water,面頭有一堆陳皮粉末,店員提醒攪勻時要輕力啲🤏🏻▫️errr陳皮味苦澀得黎酸酸地,溝埋咖啡有啲中藥感覺😵‍💫 點解我睇親評語都話好好飲🫤 唔知係我嗰杯問題定可能我唔識欣賞🫠🫔 Oxy芝士蛋手抓餅 $45▫️芝士蛋加沙律醬呢個組合真係無得輸😼 手抓餅熱辣辣,口感煙韌,芝士起晒絲🧀 唔想食咁飽當小食真係唔錯😋▫️咖啡店只有坐長凳係無枱既🪑 店內仲有其他特色飲品例如椰皇冷萃咖啡,聽落無咁易中伏,下次再黎可以再試下😎

☕️ 陳皮 X 咖啡 $68

🫔 Oxy芝士蛋手抓餅 $45

2022-10-03 94 views
係長洲行到熱 經過見到好吸睛嘅橙色建築物門外貼住咖啡poster所以決定入去買返杯咖啡順便抖抖 |ω・`)一入到去 門口外牆好大對比出邊橙色但入到去就一片綠色 牆上掛滿植物 叫鹿角蕨嘅附生植物🌿整體環境好舒服好養眼^ ̳. ̫ . ̳^ฅ゛而且作為打卡牆一流🧉 椰皇冷萃咖啡飲品就叫咗係門口就被吸引要入去的椰皇係一試愛上的cold brew! 啡底好飲仲要夾埋椰皇 好解渴消暑ჱ̒ ー̀֊ー́ )雖然價錢唔平 但係係附近行到攰 飲返杯咖啡打下卡 都係選擇之一🙌🏻👅味道:3.5/5💰性價比:2.5/5👀回頭率:3/5▫️📍OXY CHEUNG CHAU (長洲)長洲東灣路2號地舖
係長洲行到熱 經過見到好吸睛嘅橙色建築物
門外貼住咖啡poster
所以決定入去買返杯咖啡順便抖抖 |ω・`)

一入到去 門口外牆好大對比
整體環境好舒服好養眼^ ̳. ̫ . ̳^ฅ゛
而且作為打卡牆一流

🧉 椰皇冷萃咖啡
飲品就叫咗係門口就被吸引要入去的椰皇
係一試愛上的cold brew!
啡底好飲仲要夾埋椰皇 好解渴消暑ჱ̒ ー̀֊ー́ )

👅味道:3.5/5
💰性價比:2.5/5
👀回頭率:3/5
▫️
📍OXY CHEUNG CHAU (長洲)
長洲東灣路2號地舖
1K
2022-09-29 72 views
襯放假嚟長洲行個圈,去咗兩間cafe之後,其實都飽飽哋,不過行到近沙灘附近,見到呢度外牆幾靚,又入去睇下啦。呢間咖啡店幾特別,以鹿角蕨植物為主題,大開眼界啊!店內空間感強,只係得幾張木長凳仔,短暫停留歇一歇ok。Menu除咗啡,仲有啲抹茶同一啲佢哋嘅特調,例如陳皮咖啡、柚子梳打咖啡等等,價錢偏貴嘅。試咗陳皮咖啡 ($68)同matcha espresso latte($78),前者幾特別嘅,配咗fruity豆,帶淡淡陳皮香,唔會太酸,兩者又幾夾。後者認真普通,抹茶味唔夠,咁嘅價錢可以skip。

後者認真普通,抹茶味唔夠,咁嘅價錢可以skip。
成間咖啡店都掛滿咗一種叫鹿角蕨ᴘʟᴀᴛʏᴄᴇʀɪᴜᴍ嘅植物,佢係一種附生植物嚟,形態就好似佢個名咁:好似麋鹿嘅角咁😆 啱哂打卡~🔸 ʏᴜᴢᴜ sᴏᴅᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ (sᴏᴇ) $68用咗宮崎縣銀鏡嘅柚子,同偏向fruity嘅single origin expresso沖製~味道又幾夾幾平衡,加埋有氣嘅梳打,熱天飲啖成個人即刻爽晒😆一開始可以先唔撈勻,飲啖面層嘅咖啡,然後再撈勻試吓帶清新柚子香氣嘅咖啡,層次會再豐富啲😆🫶🏻超級推介~另外餐廳仲有招牌陳皮咖啡,下次再試試!

🔸 ʏᴜᴢᴜ sᴏᴅᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ (sᴏᴇ) $68
超級推介~

另外餐廳仲有招牌陳皮咖啡,下次再試試!

• Yuzu  soda  coffee
2022-08-24 111 views
咖啡店位於長洲東灣路上,建築物相信超過九十年歷史。踏入去嘅感覺一開始覺得唔似cafe,彷彿進入一個綠色叢林當中,佢哋以鹿角蕨為主題,店內牆壁之上都佈滿植物,入到黎個感覺非常新鮮。飲品方面我哋點咗ice latte 同dirty,咖啡味道正常,份量都ok。cafe亦有陳皮味嘅咖啡,感覺好特別,因為本人唔太鍾意陳皮嘅味道, 所以就冇點到。總結嚟講,cafe環境令人感到非常之有生命力,牆壁上嘅植物非常適合打卡,下次會帶其他朋友過嚟再試。
會帶其他朋友過嚟再試。
2022-08-23 94 views
𓌉◯𓇋【創意陳皮咖啡☕️】炎炎夏日☀️行一陣就已經想入番有冷氣既地方🥵🥵呢個以鹿角蕨為主題既cafe好特別 佈滿綠色植物 增添涼意🙌🏻▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀Chan Skin coffee tonic($65 )陳皮加咖啡☕️呢個組合都係第一次見🤩亦係呢度既人氣之選👀估吾到都幾夾🤣果香味更加特出😯😯整體都好fresh 加埋tonic 就更加冰爽👍🏻係夏天吾錯既選擇🥳🥳⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部10分為滿分✨ღ味道:8.5ღ環境:8.5ღ性價比:7ღ回頭再食機會: 7.5
𓌉◯𓇋
【創意陳皮咖啡☕️】

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀Chan Skin coffee tonic($65 )

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

全部10分為滿分✨
ღ味道:8.5
ღ環境:8.5
ღ性價比:7
ღ回頭再食機會: 7.5

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-08-04 100 views
今日咁好天🌤,最岩就係出去郊遊遊,近近地就去長洲玩下,無去年幾既長洲又唔同左好多啦,開左好多新食店,一入到去緊係要嘆杯啡,chill一chill先OXY好近東堤沙灘,橙色既門口非常搶眼,行入去就會見到好多鹿角蕨掛左係牆同擺放左係四周作裝飾,好似入左個綠色叢林咁,好治癒既感覺Chan Skin Coffee Tonic用上Single origin咖啡豆,配以tonic同加入左陳皮,陳皮卑人印象係藥材既一種,味道較重,但無諗過同咖啡既味道係咁夾,慢慢飲就會飲到微微既陳皮香氣充斥住整個口控,味道唔會好強烈,仲會食到少少陳皮碎,好特別好清新肉鬆手抓餅12點後先有得供應,即叫即整,手抓餅外脆內軟,餡料十足,食完一件好飽肚閒日黎無咩人好似包場咁,再卑d綠水植物包圍住,真係又寧靜又舒服,有種洗滌心靈既感覺🤣

肉鬆手抓餅

Chan Skin Coffee Tonic
前幾日同朋友去長洲玩先發現海灘附近又開多一間新既咖啡店🤭天氣咁炎熱即刻入去買杯凍啡涼下冷氣❄️𝙾𝚇𝚈 𝙲𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝙲𝚑𝚊𝚞 以長洲舊式小屋活化成咖啡店,橙色門口非常引人注目,去沙灘一定會經過佢🧡店内有大量鹿角蕨板植系牆上做佈置,好似置身植物園咁🪴🍀店舖仲有出售手抓餅🫔自選配料,即叫即整,不過我地已經食過野好飽就冇試到🙈☕️𝙲𝚑𝚊𝚗 𝚂𝚔𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟼𝟾咖啡店門口已經見到大大個宣傳哩杯野既牌,似係招牌咖啡🫢比完錢先發現原本杯野成$𝟼𝟾咁貴🤣$𝟼𝟾飲杯啡銀包有𝚍肉赤🥹💸不過陳皮咖啡香港真係第一次見,飲落一開始係好香既黑咖啡,之後會有回甘既陳皮香同甜味😋仲有好多陳皮果肉係咖啡度,其實都幾好飲幾足料,不過飲到底會有𝚍多渣,大家可以自己衡量下試唔試下🤣

☕️𝙲𝚑𝚊𝚗 𝚂𝚔𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟼𝟾

2022-05-28 148 views
叫了一杯椰子咖啡和陳皮咖啡,但兩杯也沒有咖啡味,尤其是椰子咖啡,除了顏色以外根本喝不出丁點的咖啡味,十分失望。喝過其他咖啡店的椰子咖啡,這次的經驗算是最差的。唯一的好處是鹿角蕨真係種得好靚,唔使打卡就OK。以$68一杯的咖啡來講,質素完全唔合格。by the way仲有就係座位坐得唔舒服,係由幾個木箱拼砌而成,大部份人買完嘢飲影完相就急急腳走,唔係一個比人座低chill嘅setting。如果大家想入去長洲飲一杯好嘅咖啡,呢一間要三思。
2022-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2022-05-19 165 views
假日嚟到長洲,發現呢度都有間新開嘅Cafe 😳 呢間cafe 周圍放咗好多植物,連牆上都掛滿綠色植物,充滿大自然氣息啊~💛Oxy Pancake ($38) with Bacon, Sausage, Ham and Salad Dressing ($8 for each) 本身手抓餅有包蛋同芝士,個蛋煎到岩岩好,食落唔會乾曾曾,仲有蛋汁流岀嚟添😍 芝士就係拉絲個隻,但係食落冇乜芝士味,被蛋味蓋左。另外俾錢加咗煙肉、腸仔、火腿同沙律醬。個沙律醬唔係好酸,味道同鹹鹹地嘅腸仔火腿冇咁撞。所有材料夾埋一齊食,層次豐富,乾濕混雜,口感特別,整體來講都幾好味😋食完想再叫多份~💛 Yuzu Soda Coffee - SOE ($55) 柚子味濃,咖啡味更濃,兩隻味加埋一齊飲落就麻麻地🥲

柚子味濃,咖啡味更濃,兩隻味加埋一齊飲落就麻麻地🥲

2022-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$125 (Tea)
2022-05-11 109 views
連假入嚟長洲Staycation! 途中行過見到呢間coffee shop 好大個招牌寫住 // 🧡🤎陳皮咖啡 Chan Skin Coffee // & // 🥥椰皇冷萃咖啡 // 忍唔住想入去試一試!天氣太熱!真係好需要杯凍咖啡坐低休息下😅陳皮咖啡好飲,但真係飲唔出陳皮味~少少失望🥲估唔到椰皇呢杯仲出眾過陳皮咖啡~好飲又消暑!少少甜令成件事好refresh✨✨✨✨

天氣太熱!真係好需要杯凍咖啡坐低休息下😅

陳皮咖啡好飲,但真係飲唔出陳皮味~少少失望🥲

2022-05-02 91 views
#pb食在長洲鹿角蕨 x 咖啡🪴繼續長洲篇🤪 個日仲去左呢間上年12月先開嘅咖啡店 佢位於東灣沙灘附近🥰 呢間咖啡店由一間有90年歷史嘅橙色老屋子改建而成 外形非常搶鏡😍 另外最特別就係店內充滿鹿角蕨 店主希望透過咖啡店令更多人認識鹿角蕨呢種形態奇特嘅植物💚.飲品以咖啡為主 價錢$35-$65不等😍 最特別莫過於佢獨家自創嘅陳皮Coffee Tonic🤪 除左咖啡 佢另外仲有手抓餅、蛋糕等供應😋🔹Chocolate Factory🍫對於睇過Charlie and the Chocolate Factory無數次(睇到背到對白🤪)+ 朱古力控嘅我 一見到呢杯飲品個名即刻心心眼🥰 店員話呢杯係Chocolate Latte 朱古力味道濃郁😋 飲落的確好濃朱古力味 但又唔會好甜👍🏻 口感好滑😍 不過飲到最後有少少漏🤪🔹Dirty☕正常發揮🤪 咖啡味幾濃👍🏻.整體✨ 本身店舖由老屋子已經好搶鏡 加上周圍都係鹿角蕨 真係好特別🥰 佢位置超近東灣沙灘 可以買杯咖啡然後去沙灘chill下👍🏻OXY CHEUNG CHAU長洲東灣路2號地舖
#pb食在長洲
鹿角蕨 x 咖啡🪴