2021-09-19 498 views
主打食西餐為主~點了一客煎美國安格斯牛扒,脆炸魚柳薯條,生蠔4隻生蠔即開即食,夠海水味又重蠔味,口感幾滑牛扒5成熟超大份,厚身切開仍然好粉嫩,肉質細緻比較彈牙肉味好濃郁!配以薯蓉燒汁同蔬菜伴食,份量KING級!魚柳配沙律薯條,同樣份量勁爆! 原條魚柳炸脆,咬開仍有魚油夠嫩肥無骨~脆薯條份量都幾多,沙律夠清爽幾抵食份量大碟Shop 4, G/F, Eightland Gardens, 2 On Chee Road消費$400
主打食西餐為主~
點了一客煎美國安格斯牛扒,脆炸魚柳薯條,生蠔4隻
生蠔即開即食,夠海水味又重蠔味,口感幾滑
配以薯蓉燒汁同蔬菜伴食,份量KING級!
脆薯條份量都幾多,沙律夠清爽
幾抵食份量大碟

消費$400
2021-08-29 301 views
多年前間唔中都會去食,雖然貴,但係真係物有所值,起碼塊扒真係炭燒又好味、啲蠔真係大份又正,又少人,環境舒適但今次去完真係好失望,食物質素比以前跌左好多叫左塊 median 既肉眼趴連蠔既 set,差唔多成四百蚊一份,但食落塊扒同一般一百蚊內食到既差唔多,冇晒以前炭燒個隻好味,同行朋友直頭形容係「難食」,都食剩幾多隻蠔又細隻,得半隻手都冇,係之後再叫多幾隻蠔先叫大份少少係最後份心太軟/蘋果批甜品叫正常啲最後埋單成千二蚊,真係寧願去食自助餐仲好好可惜要列入黑名單,以後唔會再去
但今次去完真係好失望,食物質素比以前跌左好多
隻蠔又細隻,得半隻手都冇,係之後再叫多幾隻蠔先叫大份少少
係最後份心太軟/蘋果批甜品叫正常啲

最後埋單成千二蚊,真係寧願去食自助餐仲好
好可惜要列入黑名單,以後唔會再去
Other Info. : 姑勿論政治立場,議事論事,難食就係難食,真係諗唔到乜嘢理由幫佢開脫 服務嗰度真係令人感覺難受 一開門入去就比個阿姐喝住個感覺真係極差,又話一定要係出面量體溫、填資料云云,坐到入去都仲係度比人係度講不在話下 食物質素跌得離譜先係重點,唔知係咪出左名就變到咁差
2021-07-10
$600 (Dinner)
2021-07-30 381 views
今左個龍蝦湯…好好飲,有龍蝦肉係入面!佢地好細心,我地兩個人,叫餐加左一碗湯,佢幫我地分埋兩碗!跟餐加45定48蚊,必加呀!之後叫左個黑毛豬意大利飯餐,個豬唔錯,啲飯就爛左少少!但都好食既!$158!仲有叫左個德國睇拼薯條!呢個$108,我覺得好抵食,啲腸多到呢!好似食緊腸仔放題,相中係已經食左好幾舊,仲要有薯條,味道唔錯架!推介!推介!之後就心太軟…外脆,內就簡直係爆多朱古力,熔岩咁流哂出黎呀!真心好食!
龍蝦湯

心太軟

龍蝦湯
心太軟
2021-07-22 330 views
小店既細心,係細緻到海鮮忌廉湯會每一啖都係海鮮。牛扒方面,我要求要五成熟嘅牛扒,上菜時熟度都非常準確。最令我驚喜嘅係配菜,配菜唔單止擺盤非常美麗,而且上碟時已經聞到香氣撲鼻。
小店既細心,係細緻到海鮮忌廉湯會
2021-06-29 916 views
今天來到大埔肆名的oyster bar, 聽很多朋友都推介這間餐廳, 今天就是一試! 星期六的午餐時間來到, 店鋪格局是普通西餐廳裝修風格,中間擺放左很多文宣產品寄賣💛💛💛 我們要了2個lunch set, 有跟餐湯。 首先試了雞卷, 十分特別的吃法, 雞肉攪成一條巨大的香腸模樣, 肉質嫩滑, 每口都是雞腿肉, 較少見的雞肉煮法.另外試了炭燒羊架,羊肉不膻,肉質嫩滑而且Juicy, 非常不錯。配菜亦都好夠味, 推介. 還有生蠔, 當天有跟餐優惠, 每個餐可以跟2隻愛爾蘭生蠔$48 兩隻,大大隻好新鮮, 好飽滿🤤 肉質清甜, CREAMY, 性價比十分高!下次有機會的話都想再試試其他款式的生蠔, 水準真不錯. 十分抵食的一間餐廳,有機會再黎試試晚餐!

前幾日入大埔游水 個地膽frd介紹咗我呢間餐廳😋去到已經兩點 佢哋三點落場 所以拿拿聲落單 嘢食都算快上嚟黑糖麵包勁香黑糖味 好驚喜😍白湯紅湯就一般男朋友叫咗牛扒七成熟 塊扒大過佢塊面😂坑紋煎得好靚 七成熟啱啱好 食落唔韌 啖啖肉 好抵食 我男朋友好滿意👍🏻😂我叫咗個雞卷加生蠔🦪雞卷外層嘅雞皮煎得金黃香脆 一切開就流晒肉汁😋 雞肉嫩滑 有蘑菇喺入面 個白汁有少少黑松露調味👍🏻薯蓉幾滑 呢啲澱粉梗係交比男朋友 佢食得好開心😂😂生蠔係比較瘦身 但食得出係新鮮 有啲甜味 中午過下口癮都算係咁啦🤣最後叫咗個朱古力mousse 係老細(?)推薦 佢女朋友整嘅😂😂 成件事太sweet sweet過個甜品😂😂朋友真係冇介紹錯 呢餐飯我哋食得好滿意質素高 價錢合理👍🏻老細好多嘢講 好親切😂😂💛
前幾日入大埔游水 個地膽frd介紹咗我呢間餐廳😋

質素高 價錢合理👍🏻
老細好多嘢講 好親切😂😂💛
  • 炭燒紐西蘭肉眼扒
2021-06-15 704 views
呢到野食自然係冇得彈,性價比亦高,覺得佢好食絕對唔因為佢係黃店,係真好食。不過聽老闆講,呢排生意好淡,冇乜人,老闆堅決唔做藍絲生意,感嘆隔離d藍店生意都好過佢,大家同路人,係應該要支持下,就算唔住大埔,耐唔耐想食餐好d嘅都可以入黎幫襯下。老闆出心出力,每日開舖對抗d藍絲真係咪話唔攰,當日食個晚都有藍絲擺明聊交打,睇老闆個勢平時都遇唔少,都係個句啦多d幫襯,小小都係心意講返野食啦,叫左4款生蠔,由老闆發板,全部都好新鮮,正!好耐冇食生蠔。個人鍾意口感creamy d甜d嘅,下次可以同老闆講定自己preference叫左set dinner,餐湯分別叫左雜菜湯&cream雞湯,兩個都好飲,超濃郁餐前黑糖包大讚!!!整到軟熟熱辣辣,淨係聞都好香黑糖味,絕對唔輸比d藍店一個set叫左牛扒,牛扒軟諗,叫左5成熟啱啱好,好大件另一個set係豬扒意大利飯,個豬扒唔錯幾多肥膏,唔會鞋,個人更加鍾意個義大利飯,口感好好,真係有Rissto嘅口感又唔會膩。甜品叫左一個朱古力moose,個人對moose冇乜喜好,ok啦另一個叫左心太軟,好好食!出面食到脆口,厚度適中,切開入面好似洪水爆發咁超級流心,配埋個擺

一個set叫左牛扒,牛扒軟諗,叫左5成熟啱啱好,好大件

另一個叫左心太軟,好好食!出面食到脆口,厚度適中,切開入面好似洪水爆發咁超級流心,配埋個擺盤一流!

餐飲要做個熱奶茶,係英式奶茶。凍檸蜜係用蜜糖,小surprise。

朱古力moose
朱古力心太軟
朱古力心太軟
  • 生蠔
2021-06-14 349 views
社運與疫症底下,生意更見難做。然而老闆仍有他堅持的地方,揀善固執,這一點絕對佩服。難得嘅係,他們依然擺好心機做好食物質素,五成嘅肉眼扒,炭香一流!juicy嫌香軟,一個人的高質晚餐,配上紅酒一杯,端午節假期,滿足!
社運與疫症底下,生意更見難做。
2021-05-28 498 views
平時好少入新界,入大埔之前已經諗定食乜book定位(唔book都幾難有位)老闆好有心,餐廳入面貼左好多poster,餐廳細細但中間都劃左位做義賣區,變相做少左幾枱生意....老闆都幾支持,寧願犧牲部分營業額都要為香港做翻d野。我地2個人叫左4隻蠔,老闆主動問洗唔洗幫我地揀,咁當然好啦。食落好fresh同好厚肉,完全唔會好似出面果d腥臭有沙唔新鮮,好似五十蚊隻左右,唔平但咁既質素非常好!叫左個炭燒肉set,幾好味,叫五成真係比五成你,熟度控制得好好。我地只叫一個set,所以只有一個湯,但老闆都好貼心,分左2兜比我地(有時出街唔好意思叫人分架嘛好似好乞衣咁)個蟹肉意粉都ok最後叫左個心太軟,事緣老闆成日話隔離舖係藍店,又有藍絲成日搞事,望入黎𥄫住d客食野黃店都唔易生存。如果想有浪漫氣氛呢度末必岩,因為老闆好多野講,不過食野,尤其d蠔就唔錯,名符其實蠔王,價錢非常合理!

生蠔

(有時出街唔好意思叫人分架嘛好似好乞衣咁)

個蟹肉意粉都ok

黃店都唔易生存。

$300 (Dinner)
生蠔
  • 黃到漏心太軟
2021-05-21 347 views
終於有機會帶呀媽去食蠔王💛主要係呀媽好鍾意食蠔, 所以近近地帶佢去試下, 開心下咁啫👐🏻又真係幾好食喎, 連平時食一隻起兩隻上既我都食左...三隻😂<Namibia>老闆問左我地一句食唔食蠔食幾多隻, 就幫我地揀左三款各四隻, 我地四個人食岩岩好一人一隻🦪Menu有勁多款, 我都唔識揀, 好彩有老闆😂唔記得影相, 淨係影左1️⃣第一款Namibia, 好清甜, 味道唔太濃但都食到蠔既鮮美(非專業食評, 講唔到更多了🥸)2️⃣不過我地全家一致認為最好既係第二款Fleur De Eaux, 味道再鮮甜啲, 再大粒啲, 唔識形容但個味係好食啲既(sorry, 盡左力講, 都係想推薦呢款💁🏻‍♀️)3️⃣第三款試左Kys, 雖然佢大粒過第二款, 但味道冇第二款咁好味, 亦都冇第一款咁鮮甜, 唔同既感覺啦下😉事源仲叫左好多野食, 所以有啲遺憾冇encore到Fleur De Eaux👈🏻講多次, 推薦推薦🤘🏻🤘🏻<炭燒紐西蘭肉眼扒>呢個牛好香炭燒味, 屋企人覺得個陣炭味非常正~我自己覺得炭味太濃所以食幾舊把口沖積住個陣味會有既飽滯, 另外佢牛味都好香🐂我覺得值得嗌黎share食
Namibia

<Namibia>

<炭燒紐西蘭肉眼扒>
呢個牛好香炭燒味, 屋企人覺得個陣炭味非常正~我自己覺得炭味太濃所以食幾舊把口沖積住個陣味會有既飽滯, 另外佢牛味都好香🐂我覺得值得嗌黎share食既😗

法式鴨髀意大利飯

<法式鴨髀意大利飯>
我覺得三個main course呢個最好食🤤佢個樣好似茶餐廳啲油雞髀飯, 但佢個味比佢個樣高級既😂肉質好腍, 個汁都好食, 連嘴刁既老豆都話好食👍🏻

美國極黑豬意大利飯

<美國極黑豬意大利飯>
呢個豬好普通😿😿肉質比較鞋, 所以👉🏻👈🏻意大利飯同上面一樣, 所以一齊講, 非常膩...個汁唔算creamy但有陣好勁既發酵味, 唔太岩我地口味😿😿

Type of Meal
Dinner
Namibia
法式鴨髀意大利飯
2021-04-15 994 views
大埔朋友高度推介蠔王,好彩book 到枱就嚟試吓🥳因為我唔食蠔就乾脆嗌set dinner⬇️餐湯先上😙 意大利雜菜湯雖然個人鍾意再濃味啲,不過都合格有凸,醒胃之選😌今日精選係番薯忌廉湯,好有驚喜😍 同餐包好夾第一個main 係炭燒紐西蘭肉眼扒 ($168) medium rare,真係有炭燒感覺🤪 肉質方面唔算出色,不過對得住呢個價錢,配菜都幾好食再嚟燒焗羊扒($178) 7成熟,肉質鮮嫩加入味,推介🥰最後提提未食過嘅朋友仔,老闆係好豪氣,唔駛嚇親呀🤣
大埔朋友高度推介蠔王,好彩book 到枱就嚟試吓🥳

因為我唔食蠔就乾脆嗌set dinner⬇️

意大利雜菜湯

今日精選係番薯忌廉湯,好有驚喜😍 同餐包好夾

蕃薯忌廉湯

再嚟燒焗羊扒($178) 7成熟,肉質鮮嫩加入味,推介🥰

燒焗羊扒

最後提提未食過嘅朋友仔,老闆係好豪氣,唔駛嚇親呀🤣
2021-04-11
$190 (Dinner)
意大利雜菜湯
蕃薯忌廉湯
燒焗羊扒
2021-04-14 582 views
初初聽呢度叫oyster king仲怕係啲好貴嘅餐廳,但原來呢度係走平民價錢路線,但食物水平卻絕不馬虎,食過一次令人回味再回味再返嚟呢度食!好嘢自然多人幫襯,所以今次就早啲嚟食避開人潮。二人食都還好,再多啲人嚟強烈建議打去餐廳book位,否則好易full晒!即使walk-in老闆亦會為你預時間,叫你幾耐先返嚟,廢事你熱辣辣喺室外呆等,所以佢係一間好少有人排隊,但成日full嘅餐廳🤣今日叫咗set lunch連餐湯及餐飲,是日餐湯是燒番薯忌廉湯,連餐包,湯十分香濃,飲晒都唔會太頂胃,配埋餐包一絕,有機會想試下佢個要加錢既龍蝦湯!Set lunch主菜叫咗炭燒羊架配薯菜,落單時本身想要5成熟,但老闆好體貼提醒5成熟會有啲生,怕我食唔熟,所以我都係改返7成熟,見佢切面都仲有少少粉嫩,果然燒得啱啱好! 一食炭燒味十足,羊肉鮮嫩唔羶,配上幼滑薯蓉,倒上醬汁味道一流!餐飲選了凍啡,抵讚可以自由倒糖漿調較自己喜歡的甜度最後埋單連加一共$138,雖然午市要加一,但真係好有服務,店內員工雖不多,但所有職員待客非常有善,一入嚟差啲以為自己係熟客,成餐飯都好有家既感覺,呢種難得既餐廳,抵讚抵撐!
今日叫咗set lunch連餐湯及餐飲,
餐湯及餐包

炭燒羊架

餐飲選了凍啡,抵讚可以自由倒糖漿調較自己喜歡的甜度
凍咖啡
2021-04-10
$138 (Lunch)
餐湯及餐包
凍咖啡
2021-04-05 594 views
咁啱入黎大埔搵朋友,就順便試下好多人話高質既黃店啦!店鋪格局都係普通西餐廳裝修風格,中間擺放左好多文宣產品寄賣💛💛💛我地叫左2個lunch set, 有跟餐湯。我地試左佢既炭燒羊架,羊肉唔膻,肉質好嫩而且Juicy, 非常不錯。配菜亦都好夠味另外亦都試左個雞卷,肉質非常嫩滑,幾特別,值得一試。最後黎到緊係要試下生蠔啦,我地簡左跟餐有優惠既愛爾蘭生蠔($48/2隻),超好味呀!大大隻好新鮮亦都好飽滿🤤 總結非常抵食既一間餐廳,有機會再黎大埔會想試埋佢既晚餐同其他款式既生蠔總括黎講環境 味道 舒適 優閒 回頭
咁啱入黎大埔搵朋友,就順便試下好多人話高質既黃店啦!

我地叫左2個lunch set, 有跟餐湯。
炭燒羊架

另外亦都試左個雞卷,肉質非常嫩滑,幾特別,值得一試。
雞卷

回頭

雞卷
愛爾蘭生蠔
2021-03-30 442 views
🌈疫情期間一直都想食下生蠔,又唔想買外賣,擔心生蠔質素變差,但晚市禁堂食好耐,最終忍唔住試下外賣🦪。 因為驚即日無蠔叫,所以我係食嘅前一日打電話去舖頭,可能個排因為疫情影響 生意淡,老闆話當日晏就打去,比時間佢地準備就ok,因為我同朋友對生蠔無特別研究,只係講左2人份,要10隻生蠔,加美國頂級安格斯肉眼扒連2隻蠔嘅餐✨,無指定到任何一款生蠔。🥸老闆好親民同細心,揀咗6款唔同嘅生蠔,而且係約定拎蠔前少少時間都打嚟確認我地位置,預定最適合開蠔同煎扒時間,驚外賣擺太耐會唔好食。而我地去到嘅時候就啱啱見佢開緊我地嘅生蠔,👨🏻‍🍳開蠔嘅過程都好衛生,睇得出好熟手,蠔嘅順序照晒淡到濃味排,超級方便食🥳。而且外賣包裝做到足,有晒足夠嘅冰保冷,可能個陣係年頭,天氣凍,放1-2個鐘都無問題。👅味道方面,生蠔真係好新鮮,食得出唔係擺咗好耐個種蠔,而且無咩沙,順住排好嘅次序食,由淡到濃食,正!🥰 而肉眼扒都好有驚喜,大部分餐廳叫5成熟扒,可能都會有過熟嘅問題,但即使係放左個零鐘嘅外賣,扒都係仲好軟熟,完全無過熟同老嘅問題,其他扒set包嘅小菜都唔錯,可惜無影到相,絕對值得翻兜~個人覺得堂食可能仲好食😋非常推

👅味道方面,生蠔真係好新鮮,食得出唔係擺咗好耐個種蠔,而且無咩沙,順住排好嘅次序食,由淡到濃食,正!🥰 而肉眼扒都好有驚喜,大部分餐廳叫5成熟扒,可能都會有過熟嘅問題,但即使係放左個零鐘嘅外賣,扒都係仲好軟熟,完全無過熟同老嘅問題,其他扒set包嘅小菜都唔錯,可惜無影到相,絕對值得翻兜~個人覺得堂食可能仲好食😋非常推薦大家試試💃🏻
2021-01-29
TakeAway
2021-01-20 1298 views
一直都睇到好多comments話呢間oyster king 食物質素高,朋友打去book位所以就唔洗等位。呢間小店基本上都要book位! Dinner set 都有好多款簡,去相! Dinner價錢非常貼地!黎到oyster king, 同朋友叫老闆推介兩款蠔試下!完全無介紹錯,大大隻又新鮮! 好正的Rib Eye 叫左5成,炭燒味好香,塊扒一D都唔un,5成剛剛好無overcooked!羊架味道都唔錯,唔so! 肉質仲好juicy!

黎到oyster king, 同朋友叫老闆推介兩款蠔試下!

完全無介紹錯,大大隻又新鮮! 好正的

羊架味道都唔錯,唔so! 肉質仲好juicy!
2020-10-31
  • Rib Eye & Oysters