2021-10-23 170 views
本人一直鍾意食蠔,但香港食始終又貴又多伏,所以無食好耐,但最近朋友介紹話唔去走寶,所以決定入去試下。Poster指定生蠔係指時令生蠔,是晚係愛爾蘭,半打起,$10隻。呢個價錢半打邊夠,因為之前係朋友介紹,先會慕名而至,一於叫12隻,同朋友每人半打,慢慢嘆☺️一啖啪落去,肉質鮮嫩+少少咸海水味,完全滿足到想食新鮮生蠔嘅感覺,新鮮嘅海產有一種食極唔厭嘅感覺,$10唔食真係走寶,除咗肉質同海水味,最正係個size,啱啱好,太細唔過癮,太大又會飽,總結係,指定生蠔真係冇得輸, $10食到咁高質好開心😊除左生蠔,重叫左軟殻蟹天使麵,又係另一個驚喜,$158呢個價錢,冇諗到可以食到隻啖啖肉嘅軟殼蟹,好彩都幾多人食,唔係我真係擔心佢做唔住,點解可以性價比咁高🥲最後係荷蘭大菇配黑松露野菌意大利燴飯,啱重口味人士,都係果句,超足料,好濃黑松露味,好濃芝士味,啱呢兩樣嘢嘅人係Must order item,其實成餐我都覺得好推薦😂👍🏻已經約緊朋友下次再嚟😊

已經約緊朋友下次再嚟😊
2021-10-18 140 views
Oystime —————————————————餐廳位於香港仔南寧街13-23號香港仔中心第一期1樓2號舖—————————————————香港仔有好多食肆,今次黎到香港仔中心ge Oystime😌一黎到叫咗半打生蠔食,今日嘅生蠔來自愛爾蘭🇮🇪唔算好大隻 但係味道好好, 海水味唔太重 又有新鮮蠔既味道!我覺得性價比極高 ($10)隻!😙😙😙😙😙食晒半打之後覺得有d意猶未盡所以叫多半打😂😂!! 之後,叫左個香蒜辣椒蜆肉天使麵🍝覺得呢個天使麵味道好夠 連埋啲蒜片一齊好好食😋 又辣辣地咁!!!!!!最後叫左一個豬肋骨,豬肋骨好好食 但薯角冇乜味 有小小唔脆😂但整體來講非常唔錯 幾滿意☺️☺️
Oystime

—————————————————

餐廳位於香港仔南寧街13-23號香港仔中心第一期1樓2號舖

—————————————————

香港仔有好多食肆,
今次黎到香港仔中心ge Oystime😌
一黎到叫咗半打生蠔食,
今日嘅生蠔來自愛爾蘭🇮🇪

唔算好大隻 但係味道好好,
海水味唔太重 又有新鮮蠔既味道!
我覺得性價比極高 ($10)隻!😙😙😙😙😙
食晒半打之後覺得有d意猶未盡所以叫多半打😂😂!!

之後,叫左個香蒜辣椒蜆肉天使麵🍝

最後叫左一個豬肋骨,
豬肋骨好好食 但薯角冇乜味 有小小唔脆😂
但整體來講非常唔錯 幾滿意☺️☺️

2021-10-14 130 views
今日入到黎南區,黎試一試蠔灘,聽聞佢嘅蠔性價比比較高。餐廳空間大,環境坐落幾舒服,座位又夠寬落。生蠔目標好明確,生蠔必定要試!新鮮生蠔$10蚊一隻,幾抵食!蠔唔算好大,不過夠新鮮,海水味適中。價錢唔算貴,味道也不錯,絕對值得試一試。石燒澳洲穀飼西冷牛扒今日來食仲有set lunch,有自助餐湯、沙律同飯,當然仲有飲品。經過石板燒過嘅西冷牛扒,特別Juicy,富有牛味,當然再配上醬汁絕對一流。如果覺得比較生,可以喺石板上再燒一燒,不過建議不用太耐,否則肉會過熟。黑松露野菌長通粉另外叫左個set,黑松露野菌長通粉,未食已經聞到非常濃郁嘅黑松露味道,長通粉煮得啱啱好,唔會太硬,配以忌廉醬汁,好creamy。當然仲有野菌,味道豐富好味。 水牛城雞翼跟餐加$38,叫左3隻水牛城雞翼,够入味,帶少少辣啱啱好,肉質都好滑。嚟開南區嘅可以嚟試一試!

生蠔

石燒澳洲穀飼西冷牛扒

黑松露野菌長通粉

水牛城雞翼

嚟開南區嘅可以嚟試一試!
2021-10-13 112 views
先點了小食魷魚圈,雖然炸漿比較厚,但無損魷魚的鮮味,點上沙律醬,更加惹味餐牌上有期間限定小食,於是再嚟一個小食,爽脆嘅蒜蓉包加上香濃的蟹膏, 十分美味,除了蟹膏,內裏還有雜菌,食落味道更豐富嚟得呢度梗係食生蠔,吧枱放上不同種類的生蠔,有來自法國,紐西蘭,美國等等,任君選擇我們就選了法國生蠔,雖然不算太大隻,但入口蠔味比較濃郁,有點兒鮮鹹海水味,肉質爽口帶點creamy食蠔又點少得白酒襯托一下,經店員介紹吓,揀了這款白酒味道比較淡,果香味濃,配上我們揀的法國生蠔,互相配合,果然美酒配美食,更加相得益彰主菜叫了德國鹹豬手,豬手大大嚿,分量不少, 外皮炸得酥脆,咬落脆卜卜,皮下不油膩的脂肪,加上嫩滑的肉質,再點上芥茉醬味道更上一層樓

經過香港仔中心附近找地方午餐,被這間以生蠔為招牌的食店吸引著,位於香港仔大道的地舖,位置方便易見。 餐廳設計有心機,以深啡木系為主,掛燈和牆壁的裝修,令人彷彿在船上進餐一樣,另外水吧位置有多種新鮮生蠔擺放,像外國的水產市場般,即叫即開生蠔,風味十足! 今次由於太肚餓,看到生蠔優惠 ($10/隻) 所以一坐低就先來一打生蠔,另外再點午市套餐,選擇有日式西式,由$8x至$14x不等,價錢都好經濟。 =法國生蠔 ($10@)=即開生蠔,口感爽脆鮮甜,肉質肥厚,結實有彈性,入口初時海水味重,然後慢慢帶出甜味,加入檸檬汁調味後平衡,整體性價比高。午餐附送餐飲,自助沙律吧和餐湯 = 日式溫泉蛋雞扒飯 ($98) =雞扒厚身又嫩滑,雞扒經過烤製,因此外皮微脆,加上和風醬汁和紫菜調味,口感豐富又juicy,而溫泉蛋配飯也特別易入口,與雞扒進食很配搭。 = 和風吉列黑毛豬溫泉蛋定食 ($128) =豬扒厚切大塊而肉質鬆化,肥瘦剛好,炸得香脆,可 媲美高級吉列豬扒的質素,同樣配合溫泉蛋配飯,豐富滿足。

=法國生蠔 ($10@)=

午餐附送餐飲,自助沙律吧和餐湯

= 日式溫泉蛋雞扒飯 ($98) =

= 和風吉列黑毛豬溫泉蛋定食 ($128) =

2021-10-11
  • 生蠔
2021-10-09 76 views
朋友搬了屋,成為南區居民,在這個人口密集的住宅區,他約我到這裡飯聚。入口處有大大的招牌,很有情調。從這個入口上一層樓梯,就是餐廳的入口,首先要稱讚的是店員的細心服務,在玻璃窗內見到我拿着雨傘走過,到達大門時,員工已細心地為我打開門。朋友是生蠔愛好者,試過這裏$10一隻生蠔,讓着要再吃,店員解說今天供應的是愛爾蘭生蠔,我們點了一打,也只是$120,絕對抵吃。眼見差不多每一枱也點了生蠔,就知道絕對是頭盤必吃。香口食物絕對冇得輸,我們點了的炸魷魚圈,脆粉不是厚厚的那種,香脆好味。也推介這個西班牙乳豬,我們不太肚餓,點了一份例牌,香脆的乳豬皮,肥瘦得宜的乳豬肉,西式乳豬有另一番風味。朋友說這區附近多數以快餐店為主,有這樣一間像樣的西餐廳,絕對是香港仔區的一個綠洲,因此星期四的下雨晚上,也坐滿了顧客。

眼見差不多每一枱也點了生蠔,就知道絕對是頭盤必吃。

2021-10-07
Type of Meal
Dinner
2021-10-08 418 views
第一份工係黃竹坑返工 以前都會專登去香港仔食lunch! 好耐無黎今日去掃墓 順手揀佐Oystime Lunch🦪無失望呀☺️Oystime 好大個門面同幾有放假 relax feel😂入到去要行條木樓梯上去 餐廳樓底高地方空曠好大 主要用木色tone👍🏻夜晚應該仲可以係岀面飲杯酒幾寫意🍹叫佐佢既lunch🍽可以自助添白飯🍚湯🫕同沙律🥗南瓜湯都幾creamy🤩指定生蠔🦪($10/隻)黎至專食蠔既餐廳 緊係要試試🦪🦪啦🤩都算新鮮無乜腥味🤣我唔係好食蠔既都覺得ok!海水味重做前菜岩岩好💕$10/隻性價比十分高✨✨浦燒鰻魚温泉蛋定食 ($108)一上嘩佐聲岀黎🙈賣相💯💯好用心無諗過咁靚同會有日式擺盤係西餐廳岀現💕味道岀色🌟真係用珍珠米入口一粒粒煙韌🍚撈埋滑滑温泉蛋汁超開胃🤤鰻魚醬汁夠曬惹味,勁厚既鰻魚肉🤩比較咸既醬汁加埋飯食一流✨✨✨好滿足🌟香煎三文魚柳伴檸檬牛油忌廉汁 ($138)三文魚煎得岩岩好肉質嫩滑唔會過老👍🏻墊底薯蓉加佐磨菇blend埋都幾特別 有多啲咬口🙌🏻食一口三文魚就點下忌廉汁味道無咁單調🥳為食指數: 3.3/5性價比指數: 3.3/5推介指數:3.3/5

指定生蠔🦪($10/隻)

浦燒鰻魚温泉蛋定食 ($108)

香煎三文魚柳伴檸檬牛油忌廉汁 ($138)

為食指數: 3.3/5
性價比指數: 3.3/5
推介指數:3.3/5

2021-10-03
$200 (Lunch)
2021-10-03 651 views
喺朋友屋企附近揀咗間餐廳食,喺香港仔原來咁容易搵到咁大間食好嘅餐廳,仲要中午一路都開,香港仔真係容易搵嘢食。今次我哋食咗呢度最優惠嘅生蠔dorriel,只係$10 1隻,我哋叫咗一打,估唔到呢一隻生蠔嘅size都好大隻,肉質肥美,上枱嘅時候已經見到佢脹卜卜,味道偏清新,並唔係帶有好重海水味或者鐵銹味,而且質感比較彈牙爽脆,識落好友清新嘅感覺,膽中間但係有少少甜味。另外仲叫咗兩個lunch set,香煎三文魚半檸檬忌廉汁,三文魚扒都好大件,燒到啱啱好,唔會話好老,最鍾意佢配菜夠多,底下嘅薯蓉好好食,牛油味十足,其次係啲配菜都好清新,配有少少沙律減低肥膩感,另外啲車厘茄係有輕燒過,唔係就咁一粒洗一洗就放上嚟,我自己鍾意食燒過嘅車厘茄多啲,因為個味道更加突出,濃郁啲。另外在嗌咗石燒美國牛肩肉眼扒,拎上嚟嘅時候出晒煙,睇落非常之有趣,視覺一流,塊石燒版非常之熱,我哋要將啲配菜攝落去牛扒下面先令到塊牛扒冇咁快熟,如果唔買食唔切就變咗老柴啦,而家咁樣就啱啱好,可以自己控制住個熟到,塊牛扒好大塊,而且非常厚生,呢個價錢真係冇得頂。另外值得一提嘅喺呢度有一個自助餐湯沙律吧,有需要係可以任食嘅,我見佢啲

另外值得一提嘅喺呢度有一個自助餐湯沙律吧,有需要係可以任食嘅,我見佢啲沙律同埋餐湯都refill得好快,呢度食一個lunch set一定夠飽。
2021-09-11
$200 (Dinner)
2021-09-30 56 views
👅愛爾蘭生蠔今次叫左一打愛爾蘭蠔黎黎先🥳蠔怪表示又大隻又抵食,佢個蠔係重海水味,仲要好鮮(唔知係咪因為香港仔近海呢🤣)就算唔點檸檬汁都可以直接食落口😛蠔味夠厚,仲有海水嘅咸味🧂正!👅 蝦醬避風塘海鮮薄餅第一次見用蝦醬整嘅pizza🤩馬上叫!一上枱已經好大陣蝦醬味,食落嘅海鮮又夠多款,重點係有蠔仔🦪加埋夠夠嘅芝士,估唔到呢蝦醬同芝士係咁夾🤣🤣🤣👅溫泉蛋卡邦尼意粉超級鍾意呢啲重口味嘅卡邦尼汁😛係好厚重,好濃,好掛汁😎意大利粉煮得岩岩好,因為係扁意粉,所以索得更多汁,成件事好好👍🏻食完蠔再食啲個粉就岩岩好了😘
👅愛爾蘭生蠔

👅 蝦醬避風塘海鮮薄餅

👅溫泉蛋卡邦尼意粉

2021-09-26 58 views
平時都好少過嚟香港仔,今日過嚟探朋友,朋友帶咗我食呢間Oystime,真係好有驚喜。叫得Oystime,一定要試吓佢啲生蠔。澳洲Tasmania嘅生蠔$10一隻,真係超抵食,於是決定嗌一打12隻黎試吓。啲生蠔賣相好靚,擠埋啲檸檬汁,食落真係好鮮甜。主菜要咗西班牙橡果黑毛豬,侍應推薦我哋要七成熟。兩個人食份量啱啱好。一切落去就知道啲肉質好林,食落真係好香肉味,又林又juicy,同佢嘅醬汁好夾。另外都好鍾意佢嘅配菜黑松露薯蓉,有好香黑松露味。虎蝦龍蝦汁扁意粉又係賣相一流。超大隻虎蝦海邊燒完放喺扁意粉上面,虎蝦肉鮮甜彈牙。意粉嘅材料都幾豐富,有菇、洋蔥、蒜頭同埋三色椒,龍蝦汁唔會太咸,成個配搭好好。下次有機會一定要再食佢嘅生蠔,都想試吓佢嘅刺身。

下次有機會一定要再食佢嘅生蠔,都想試吓佢嘅刺身
2021-09-17 104 views
啲蠔瘦到咁都仲攞出嚟賣俾人食,簡直就係做衰自己個招牌,同個侍應反映啲蠔大瘦同蠔入邊有好多殻碎沒洗乾淨佢當聽唔到一啲反應都冇,點解做生意可以做到咁樣,佢係咪預咗冇回頭客?

Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2021-09-13 68 views
Oystime呢間係住香港仔朋友帶我去食,友人話$10隻蠔好抵,於是入去試下。餐廳環境唔錯,座位寬敞舒適,餐廳環境氣氛唔錯飲住酒嘆生蠔呢間唔算貴幾抵食首先去到朋友遲到🤨我自己叫左個意大利飯食住等,個意大利飯個醬汁好creamy,較杰身,個飯偏硬身,煙韌口感。精選生蠔唔記得咗係咩品種已經😂姐係知十蚊隻,一人食左一打🤤蠔身唔算肥質感嫩滑,海水味中等,清爽為主,蠔邊夾脆口感,味道均衡,性價比極高,過下蠔癮唔錯水牛城雞翼另外叫左個小食,雞翼係焗相對無平時既小食係煎炸咁熱氣又可以當送酒菜,味道唔辣唔重口味。
Oystime

飲住酒嘆生蠔呢間唔算貴幾抵食

精選生蠔

水牛城雞翼
南區一間供應世界各地生蠔嘅西式餐廳🦪亦有fusion菜式 環境寧靜闊落好舒服☺️-🦪精選生蠔 $10/隻呢個無限追加嘅$10蠔就係我地黎嘅目的😎雖然只係$10 但質素絕對無hea我地!今日嘅精選係款重海水味類型嘅生蠔🌊味道鮮甜 食得多都唔會漏😝-🦀黑松露蟹肉日本年糕 $108黑松露配risotto就食得多 配年糕真係未試過一上枱已經聞到好香黑松露味🤤年糕煙韌彈牙 連埋蘑菇同洋蔥粒一齊食充滿口感係一道充滿驚喜嘅菜式👍🏻👍🏻-🦐虎蝦龍蝦汁扁意粉 $138意粉屬硬身類型🍝 虎蝦新鮮唔痴殼😛配上紅椒青椒同洋蔥🫑 非常香甜~
南區一間供應世界各地生蠔嘅西式餐廳🦪
亦有fusion菜式 環境寧靜闊落好舒服☺️
🦪精選生蠔 $10/隻
呢個無限追加嘅$10蠔就係我地黎嘅目的😎
雖然只係$10 但質素絕對無hea我地!
今日嘅精選係款重海水味類型嘅生蠔🌊

年糕煙韌彈牙 連埋蘑菇同洋蔥粒一齊食充滿口感
係一道充滿驚喜嘅菜式👍🏻👍🏻

🦐虎蝦龍蝦汁扁意粉 $138
意粉屬硬身類型🍝 虎蝦新鮮唔痴殼😛
配上紅椒青椒同洋蔥🫑 非常香甜~
2021-09-06 58 views
今日喺香港仔做嘢,唔係好熟路,行吓行吓見到有一間食生蠔餐廳,門面設計好有外國feel,忍唔住上咗去睇睇,樓梯直上餐廳外面有幾張吧枱,可以吹吹風,吹下水,見到今日仲有精選生蠔$10/隻,於是獎勵自己食埋晚飯先返屋企!生蠔係來自南非Saldanha Bay 嘅野生生蠔,忍唔住叫了一打。呢款生蠔海水味淡,不過肉質清甜軟滑,都幾 creamy ! 四色芝士忌廉汁闊條麵$118,芝士味非常突出,闊條麵非常彈牙。餐牌有個小食叫黑松露啤酒薯條,因為未食過所以叫嚟試吓,即叫即炸非常香脆,食落味道鹹鹹地、有啲啤酒味甜甜地、加上灑了些黑松露,味道幾特別!叫了杯 Apple Cider,配薯條加上呢個環境冇得輸!
今日喺香港仔做嘢,唔係好熟路,行吓行吓見到有一間食生蠔餐廳
Saldanha  Bay  Oysters
黑松露啤酒薯條
四色芝士忌廉汁闊條麵
$200 (Dinner)
Saldanha  Bay  Oysters
黑松露啤酒薯條
四色芝士忌廉汁闊條麵
  • 生蠔
2021-09-03 57 views
好耐冇食生蠔同男朋友黎香港仔搵朋友就搵間蠔bar歎下,餐廳原來而家做緊10蚊隻生蠔推廣!性價比超高,叫12隻都只係120蚊!細細隻海水味都香,佢唔係好重極鹹既海水味,反而係淡淡地細滑既口感,簡直開左個胃,飲品我地揀左apple cider,平時蘋果酒會好甜,但佢加左冰調低甜度就啱啱好,加埋個設計好適合打卡😂主菜男朋友叫左佢最中意食既香辣蒜片蜆肉扁意粉,意粉煙韌,蜆肉份量多,仲有三色椒做配菜令到佢一上枱就好香,而我就嗌左脆炸德國咸豬手,真係好大隻,外皮非常香脆,蜜糖芥末汁好味,豬手味道醃得恰好,最後再叫左赤貝刺身做結尾,wonderful meal🍴🍴