Restaurant: PAK LOK CHIU CHOW RESTAURANT
Info:

2024-08-04 4071 views
同朋友聚會相約旺角MOKO 有得行街又多嘢食,加上奧運有大電視做直播,餐廳地方闊落唔會覺得好迫,侍應姐姐很有禮貌亦很落力幫助加水加茶👍 朋友選了在這飯聚真不錯😊食物ok, 地方舒服,位置方便👍一行11人平均都係$260😊🔸鴻運鹵水五彩併盤 鵝片, 鵝翼,鵝腳,豬腳筋,墨魚片,豆腐。 豬腳筋鹵得夠腍又入味,有口感食咗補充骨膠原🤩 鹵水鹵得夠入味😋🔸欖菜肉碎四季豆。 味道適中🔸芋茸香酥鴨 。 勁多芋茸🤩面層炸得酥脆香口🔸乾煎糖醋麵。 麵面煎得夠香口🔸香煎蠔仔烙。煎得蛋夠香口,蠔仔肥美🔸梅菜忟扣肉。 忟得超入味,肥瘦適中,味香濃配白飯一流🔸沙爹炒牛河。味道唔太濃,可以的😊🔸薑汁芥蘭。炒得剛好不會太生或太老🔸清心丸綠豆。 唔太甜👍很清新🔸椰汁西米露。 我無食🔸駌鴦水晶包。即叫即蒸上枱熱辣辣🔸反沙芋件。久違了的反沙芋😋人多每人一條好快就ko 咗,芋頭香甜😋🔸芋茸豆爽。 芋茸好香滑配埋綠豆爽無咁膩😋

🔸鴻運鹵水五彩併盤

🔸欖菜肉碎四季豆。 味道適中

🔸芋茸香酥鴨 。 勁多芋茸🤩面層炸得酥脆香口

🔸乾煎糖醋麵。 麵面煎得夠香口

🔸香煎蠔仔烙。煎得蛋夠香口,蠔仔肥美

🔸梅菜忟扣肉。 忟得超入味,肥瘦適中,味香濃配白飯一流

🔸沙爹炒牛河。味道唔太濃,可以的😊

🔸薑汁芥蘭。炒得剛好不會太生或太老

🔸清心丸綠豆。 唔太甜👍很清新
🔸椰汁西米露。 我無食

🔸駌鴦水晶包。即叫即蒸上枱熱辣辣

🔸芋茸豆爽。 芋茸好香滑配埋綠豆爽無咁膩😋
2024-08-03
$260 (Dinner)
一行六人加一個小朋友 叫左個4人餐加香芋鴨好飽 total 1900 HKD 左右呢個係食潮州菜一定點 個餐 包埋4人餐 有6碗湯 飲完熱辣辣 好飲既胡椒豬肚湯呢個鴨都不錯 不過係單點呢個係餐包埋既 川椒雞 加埋綠色葉一齊食幾好味幾香呢個又係餐包埋 個魚好嫩 小朋友都中意食呢個係 蝦同蟹炸既球 幾惹味 又係餐包埋佢上菜前同飯後都有功夫茶飲 同埋佢個餐仲有綠豆爽 有清心丸 都幾好味 4 人餐有6碗糖水 可以黎try try 無限時都無等位係冷氣差dd
一行六人加一個小朋友 叫左個4人餐加香芋鴨

4 人餐有6碗糖水

可以黎try try 無限時都無等位
係冷氣差dd
2024-08-10
$317 (Dinner)
  • 功夫茶
  • 碧綠川椒雞球
  • 胡椒咸菜豬肚湯
  • 滷水鵝片
2024-07-23 3225 views
今晚一行四人去食興生飯,呢間百樂門裝修前,經常同朋友聚會都揀佢,見佢裝修完再幫襯,今次酒樓職員服務跟以往很大分別,非常不專業!首先,我們食飯期間,每碟餸菜還未吃完,不明白職員為什麼經常問可唔可以收碟!但講緊當時只是7:30pm左右,跟住我停咗手冇食嘢,個侍應又走埋嚟收咗我個碗和個碟,問我仲食唔食,我話食完,佢就攞走咗,冇再俾返個碗同碟我!大概八點左右,到我哋食晒8899,佢哋走埋嚟又收我哋啲碟,總之令人覺得好滋擾,好似想我哋快啲離開咁。大概8:15pm左右,我哋想食多個糖醋麵,所以再order,等緊期間,我叫侍應給回碗碟,因為未食完嘢仲有嘢未嚟,一個侍應就話:吓,仲有嘢食咩?!另一個侍應拿碗碟來,很不專業地說:唔係我攞咗你個碗碟,唔關我事!因為朋友生日,我們預先放了蛋糕在酒樓,叫職員拿出來後,職員也不夠專業,好在我知道蛋糕入面有生日牌,該位職員雖然幫我拿蛋糕出來,但係差點將蛋糕盒連生日牌丟去,我自己伸手拿回才不至令生日蛋糕冇裝飾。講緊要收$150切餅費。最後竟然9pm左右,便要求我們結數,我真係冇諗過可以咁樣,侍應還說台台都要結數!我們都冇諗過一間裝修得唔錯嘅酒樓竟然有如此不專業的服務
我們都冇諗過一間裝修得唔錯嘅酒樓竟然有如此不專業的服務!仲要餸菜價錢都不是普通嗰種,我哋香港人支持希望多啲留港消費,可惜遇到如此情況!實在不會再推薦給朋友來這裏消費!
難怪香港人都喜歡北上!香港咁嘅服務質素實在不堪!
2024-07-23
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-06-03 3237 views
朋友相聚,定了在旺角新世紀廣場的百樂潮州酒家。這酒樓面積不算很大,但座位亦算舒服。~太極素菜𡙡賣相討人、綠白顏色吸睛。素菜𡙡味道不錯,稀杰適中。~芋茸香酥鴨香酥鴨炸得金黃色,外層芋茸脆口;內裏香芋綿軟,味道不錯。整體口感極像芋角。~鹵水拼盤拼盤絕對能迎合不同人的愛好;鹵水鴨肉、五花腩肉和豆腐都非常入味。最愛還是爽口的墨魚片。~欖菜肉碎炒飯欖菜的鹹味道突出,粒粒米飯加入肉碎令整個炒飯的口感和味道更豐富,非常惹味。~鮮蝦菜苗餃餃皮晶瑩,餡料豐富。邊談邊吃,時間不經不覺就溜走了。是日午餐吃足兩個鐘,非常滿足。

~太極素菜𡙡
賣相討人、綠白顏色吸睛。素菜𡙡味道不錯,稀杰適中。

~芋茸香酥鴨

~鹵水拼盤

~欖菜肉碎炒飯

~鮮蝦菜苗餃
餃皮晶瑩,餡料豐富。

2024-03-24 2917 views
好多人反工👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻但全部都唔做野熟客一黎就會自動奉上功夫茶生客就冇舉手叫侍應,個個都扮睇唔到上至經理下至樓面都係酸菜收費每碟25 強迫性收費————————————蝦腸蝦餃@$68 *價錢偏貴、細碟,味道普通 好似食咗陣風咁*大部分菜式上碟時唔夠熱 & 暖*有加一服務費🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮叫咗碟菜苗餃,附上不知名?曱甴鬚呢個時候叫人黎收走就最快🤢🤢🤢🤢🤢🤢
好多人反工
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
但全部都唔做野
熟客一黎就會自動奉上功夫茶
生客就冇
舉手叫侍應,個個都扮睇唔到
上至經理下至樓面都係

*價錢偏貴、細碟,味道普通 好似食咗陣風咁
*大部分菜式上碟時唔夠熱 & 暖
*有加一服務費

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

叫咗碟菜苗餃,附上不知名?曱甴鬚
呢個時候叫人黎收走就最快
🤢🤢🤢🤢🤢🤢

2024-02-21 3006 views
新的一年,約了一班好友在新世紀百樂潮州飯店晚飯聚會。我們點了很多招牌潮州菜,今次啲鹵水食物味道很好,豬腳筋很軟淋,味道唔錯!鹵水鵝肝,很新鮮質感啱啱好,入口即化。鹵水鵝肉(帶骨)。不喜歡趙骨的朋友可以叫鹵水鵝片。豬腳筋(一定要叫)蠔仔餅,不過不失煎煮魚。 本人不太好魚,所以不置評。西芹炒蝦球,清清地,啲蝦都好新鮮。 侍應生話如果叫咕嚕蝦會色香味俱全。沙爹牛肉芥蘭,沙爹不會太辣蓋過牛肉。值得推介!大芥菜煲,我覺得一般芋泥,小甜,一人份啱啱好,不會太滯。 薑汁糕,薑味很重,不甜。熱辣辣食,好好味。銀杏綠豆爽

鹵水鵝肝,很新鮮質感啱啱好,入口即化。

鹵水鵝肉(帶骨)。不喜歡趙骨的朋友可以叫鹵水鵝片。

豬腳筋(一定要叫)

蠔仔餅,不過不失

煎煮魚。 本人不太好魚,所以不置評。

沙爹牛肉芥蘭,沙爹不會太辣蓋過牛肉。值得推介!

大芥菜煲,我覺得一般

芋泥,小甜,一人份啱啱好,不會太滯。

薑汁糕,薑味很重,不甜。熱辣辣食,好好味。

銀杏綠豆爽
2024-02-20
Dinner
  • 豬腳筋
很久沒有吃這間餐廳一嚟到當然叫返個潮州兩麵黃食吓啦!雖然好多人都話兩麵黃可以喺屋企做到但我都很喜歡百樂潮州這道菜。傳統的兩麵黃/糖醋麵是用鴨蛋麵去處理,在家的食譜一般可能是用全蛋麵取代。很可惜的是這味菜式最後的結果只是一般,相片又忘記了拍攝。我們也叫了一個香酥鴨,但味道有一點奇怪。It’s been a long time since I’ve eaten at this restaurant. Of course, first thing I ordered upon arrival is the double sided pan fry noodle. Although many people say that it can be cooked at home, I really like double sided pan fry noodle or some call it the sugar and vinegar pan fry noodle. The traditional double sided yellow/sweet and sour noodles are ma
我們也叫了一個香酥鴨,但味道有一點奇怪。

It’s been a long time since I’ve eaten at this restaurant. Of course, first thing I ordered upon arrival is the double sided pan fry noodle. Although many people say that it can be cooked at home, I really like double sided pan fry noodle or some call it the sugar and vinegar pan fry noodle. The traditional double sided yellow/sweet and sour noodles are made with duck egg noodles. Most home recipes, whole egg noodles may be used instead. It's a pity that the dish turned out to be less than average I even I forgot to take the photo. We also ordered an aromatic crispy duck, but the taste was a bit strange.

Service/服務 👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻
2024-01-22
2023-11-21 3419 views
🔸羅白煮春菜味道可以,但可惜蘿蔔同春菜未都淋🔸秘製生醃螄蚶調味適中,可惜螄蚶比較肉比較細🔸芋茸香酥鴨 芋茸香,外皮酥脆👍🏻🔸沙茶牛肉炒河感覺似沙嗲多過沙茶,一般總括🔹價錢屬於中上,如果喜歡潮州菜嘅朋友可以一試,如果只係喜歡點心的話,就會覺得性價比低
2023-10-17 3321 views
14 號同媽咪去旺角 MOKO 百樂潮州飲茶,見佢之前裝修完,所以入去試下。點知裝修完所有嘢食、茶錢價錢全部加晒價。但係完全唔值依個價格。味道一般,同普通鮮竹卷沒有太大分別,只是加左羊肚菌,所以就提高價錢。蝦餃皮太薄,沒有口感。只係上面放上西蘭花,蝦餃內加咗露筍,就加價。完全唔值味道一般,同之前分別不大。味道完全唔香,極少肉碎,份量唔算太多。p.s 最離譜係茶位費,收 $22/位,另收加一服務費。簡直離哂大譜。

羊肚菌魚湯鮮竹卷

鮮露筍蝦餃皇

潮式糯米卷

味道一般,同之前分別不大。
欖菜肉碎芥蘭粒炒飯

味道完全唔香,極少肉碎,份量唔算太多。

2023-10-14
$200 (Lunch)
2023-08-12 3630 views
而家寫返食評先發覺原來裝修緊😝求其嗌咗一大堆嘢!每樣有啲,同埋佢哋每次嚟都會嗌凍馬友!今次好似好味啲啲肉口啲!而且容易嘅夾呢個呀嘛!紙包好厚實嘅包皮,一定夠晒飽肚,叉燒包嘅餡就普普通通,好似冇咩用好多醬流心奶黃合格啦,唔算太興太流心蝦餃合格,牛柏葉太油啦~腸粉今次冇食到,見佢哋好鍾意食嗰個馬豆糕帶子搞到OK喇有少少帶子,不過佢嘅蒸餃整體而言撈好多油入去今次唯一試咗一個潮州生yip獅陰,因為唔係周圍都有得食又鹹又唔好食,又細粒又唔新鮮🤣🤣冇惡意的,但係呢個今次唔好彩定係點真係麻麻哋服務質素唔錯
而家寫返食評先發覺原來裝修緊😝

流心奶黃合格啦,唔算太興太流心

蝦餃合格,牛柏葉太油啦~

腸粉今次冇食到,見佢哋好鍾意食嗰個馬豆糕

帶子搞到OK喇有少少帶子,不過佢嘅蒸餃整體而言撈好多油入去
今次唯一試咗一個潮州生yip獅陰,因為唔係周圍都有得食

服務質素唔錯
2023-08-02 3365 views
//21 07 23 晴天🌞19:30 旺角東 新世紀廣場百樂潮州酒樓🎂媽咪生日🎂緊係一家人整整齊齊咁食餐飯啦🎉~~通常同屋企人慶祝 想坐得舒服啲首選當然係;酒樓或者私房菜而且揀中菜 基本上個個都實啱胃口🤟🏻只不過… 原來伏起嚟 可以去到好盡架😣😣😣…大家今晚 雖然傾到雞啄唔斷 食得好開心💕💕但味道方面 全部一致評價:有待改進arrrr😹!!!*價錢偏貴、細碟,味道普通 好似食咗陣風咁*大部分菜式上碟時唔夠熱 & 暖*有加一服務費錦繡四拼盤 HKD$80—————————————————————滷水豆腐多過鵝片椒鹽九肚魚炸到脆脆地 但就無嘜味腐皮發財卷外皮酥脆 中間黑芝麻餡 味道鹹中帶甜香辣海蜇最正常 𡁻起嚟爽口 而且微酸微辣 都幾開胃 原條馬友魚 HKD$320—————————————————————肉質緊實 出奇地最好食零腥味,食落去味道好似煮熟咗嘅三文魚點埋鹹鹹地嘅麵豉醬 魚嘅鮮味更加突出香煎蠔仔烙 HKD$148—————————————————————口感帶點煙韌 食得出有蛋香味但煎得唔夠乾身 & 燶 & 脆感覺似食緊一塊普通嘅煎蛋另外蠔真係比得好少 而且又扁又細粒炸芋酥
21 07 23 晴天🌞
19:30 旺角東 新世紀廣場
百樂潮州酒樓

🎂媽咪生日🎂
緊係一家人整整齊齊咁食餐飯啦🎉~~

通常同屋企人慶祝 想坐得舒服啲
首選當然係;酒樓或者私房菜
而且揀中菜 基本上個個都實啱胃口🤟🏻
只不過… 原來伏起嚟 可以去到好盡架😣😣😣…

大家今晚 雖然傾到雞啄唔斷 食得好開心💕💕
但味道方面 全部一致評價:有待改進arrrr😹!!!

*價錢偏貴、細碟,味道普通 好似食咗陣風咁

香辣海蜇最正常 𡁻起嚟爽口
而且微酸微辣 都幾開胃

原條馬友魚 HKD$320
肉質緊實 出奇地最好食
零腥味,食落去味道好似煮熟咗嘅三文魚

點埋鹹鹹地嘅麵豉醬 魚嘅鮮味更加突出

香煎蠔仔烙 HKD$148
口感帶點煙韌

食得出有蛋香味
但煎得唔夠乾身 & 燶 & 脆
感覺似食緊一塊普通嘅煎蛋

另外蠔真係比得好少 而且又扁又細粒

炸芋酥鴨 HKD (唔記得mark)
每舊都炸得非常酥脆 芋頭味濃

但食多幾舊 就會覺得好油膩

脆皮川椒雞 (半隻) HKD (唔記得mark)
雞皮入口都幾香 但零椒味
味道同食緊婚宴嘅脆皮燒雞一樣

外皮唔脆 似預先炸好
有Order嗰陣再翻炸、再加熱

百樂梅糕骨 HKD$148

2023-07-21
Dinner
  • 原條馬友魚
2023-07-09 2445 views
呢度價錢相對念川居平好多!我喺呢度生存左咁多年都係第一次試!原來呢間嘅食物真係偏向潮式,而且仲腫得幾好味,好多特色嘅菜都有,好似潮式凍馬友 蠔仔粥咁皮蛋酸薑質素麻麻地,皮蛋唔係太好食,酸薑就都好重色好特別!不過做得一粒蛋切開,底下就好多酸薑滷水鵝片質素唔錯,而且唔會好多肥肉唔食得嘅位,不過途中好似好豐富,其實下面已經全部係豆腐表面嗰啲就係全部肉㗎喇佢好多菜式都用老豆腐墊喺下面底,好似牛展咁樣都係唔知佢係咪真係動馬油,因為佢係熱嘅🤣🤣🤣不過好好味,好有油脂而且好大條好新鮮唔草味韭菜豬紅好味!我哋仲嗌咗好多潮式嘅蔬菜類,例如排骨炆苦瓜,方魚芥菜等等全部都整到不錯!呢度仲有滷水豬腳筋,不過如果整得再林啲就好當然普通嘅蝦餃燒賣腸粉導遊,質素正正常常幾好味店員服務態度都好好,有機會會encore

佢好多菜式都用老豆腐墊喺下面底,好似牛展咁樣都係

而且好大條好新鮮唔草味
全部都整到不錯!呢度仲有滷水豬腳筋,不過如果整得再林啲就好
當然普通嘅蝦餃燒賣腸粉導遊,質素正正常常幾好味

店員服務態度都好好,有機會會encore
2023-06-04 3499 views
6月3日星期六第一次去呢間酒樓食野,14:30 入座,入門口個陣職員冇講過有落場或者就黎落場之類,坐低叫咗十幾樣點心,黎咗一碟嘅時候就有職員埋黎話last order 問有冇野加,間間酒樓唔同做法,心諗可能截完單可以繼續坐喺度食掛?點知食到一半,3點半左右就熄燈熄冷氣,過多陣個女經理埋黎話佢地要做清潔,暗示我地要即刻走。落場唔係問題,但臨落場個陣唔提示入座嘅客人,好明顯有錢想拿拿臨賺埋,手法低劣,問佢拎外賣盒裝走啲野食仲要攞$2,以後1蚊都唔會俾呢間酒樓賺,食到谷鬼氣。
6月3日星期六第一次去呢間酒樓食野,
14:30 入座,
入門口個陣職員冇講過有落場或者就黎落場之類,
坐低叫咗十幾樣點心,

點知食到一半,3點半左右就熄燈熄冷氣,
過多陣個女經理埋黎話佢地要做清潔,
暗示我地要即刻走。

落場唔係問題,但臨落場個陣唔提示入座嘅客人,
好明顯有錢想拿拿臨賺埋,手法低劣,
問佢拎外賣盒裝走啲野食仲要攞$2,
以後1蚊都唔會俾呢間酒樓賺,
食到谷鬼氣。
2023-05-14 3459 views
今天晚上和女朋友以及兩個朋友約了在這家潮州菜酒樓吃飯!之前就聽說這間的潮州菜非同凡響,這不這次就來試一試!最好吃的還當屬四寶片皮雞這是我吃過最好最好吃的手撕雞!完全沒有一點骨頭,雞皮香脆入口回味無窮!正道菜顏值也非常的出色,手撕雞肉製富有彈性,肉中還加了些花生和葡萄乾,甚是新奇!店家說這可是鎮店之寶,怪不得那麼好吃!梅菜炆扣肉,口感香而不膩,最快被吃完的一道菜,肉和梅菜都很美味龍穿虎肚,一聽到這個菜名就知道不簡單,此菜製作工藝不可輕視最裡面是豬肉,中間是鰻魚肉,最外面套著豬大腸,很有層次感也很用心,印象非常深刻。吃完一卷再配上青口的青蘿蔔卷非常解膩!個人覺得最漂亮的一道菜肯定是錦繡四拼盤!雖然是潮汕滷水拼盤,但店家把它做到了極致!整體來說,味道真的令人難忘,尤其是手撕雞!下次還會再來!
今天晚上和女朋友以及兩個朋友約了在這家潮州菜酒樓吃飯!
之前就聽說這間的潮州菜非同凡響,這不這次就來試一試!

最好吃的還當屬四寶片皮雞

這是我吃過最好最好吃的手撕雞!

龍穿虎肚,一聽到這個菜名就知道不簡單,此菜製作工藝不可輕視

個人覺得最漂亮的一道菜肯定是錦繡四拼盤!
雖然是潮汕滷水拼盤,但店家把它做到了極致!

整體來說,味道真的令人難忘,尤其是手撕雞!下次還會再來!
四寶片皮雞
龍穿虎肚
金華四寶菜
錦繡四拼盤
梅菜炆扣肉
2023-04-26
$500 (Dinner)
四寶片皮雞
龍穿虎肚
金華四寶菜
錦繡四拼盤
梅菜炆扣肉
2023-04-02 3473 views
📍百樂潮州酒樓 (旺角)旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓523號舖一班人食飯,選酒樓就最穩陣,貪佢冇限時😝,唔會一路食一路有趕住走嘅感覺😎今日book左食六點,入到去坐低就有員工放低功夫茶,又冇想像中咁澀😄我地一行十個人叫左個8人餐另再加其他餸,最印象心刻係第一碟就黎左個豪華拼盤,個壽星公整得好靚👏👏樣樣都有d,都幾岩食👍🏻另外就係雙面黃煎到幾香口,加糖加醋,好懷念嘅味道🤤其他餸仲有西芹炒鮮魷帶子、冬菇鮑魚、雞、翅等等…最尾仲有炒飯同甜品。綜合味道都唔差,服務都唔錯👍🏻
📍百樂潮州酒樓 (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓523號舖

• 糖醋麵