2015-12-30
第一次要食這店是被掛在店樓下的POSTER所吸引(是大廚專注地煮意粉的相片), 總覺得這店的意粉應該做得不錯, 而確實這店不只意粉, 各款食物都很不錯。之前用餐還在店內見到名經理人Paco, 他好像是這店的老闆呢。因為最近去過2次都覺得食物不錯, 所以都會分別講講2日食過的午餐! 4/12 的午餐餐牌:點餐後侍應送上餐包及海鹽蜜糖牛油, 這個海鹽蜜牛油是它們自家制的, 向外面食唔到, 用來搽麵包好好味, 有蜜糖的甜, 牛油的香, 雖然食不到海鹽的喊, 但海鹽中和番個味道, 就唔會太甜但又食到蜜糖的香味, 用來搽麵包非常夾。而餐包都有先烘熱, 外皮脆內包軟熟, 這裡我可以食好多麵包直到這個牛油食完為止。我選了餐湯北海道帶子沙律伴蜜瓜甜酒凍湯: 侍應會先放有湯碟上枱再於客人面前倒入當天的湯。 碟上放了2隻帶子刺身和2粒蜜瓜, 凍湯是冰凍帶少少酒味(不會太濃)及蜜瓜味的湯。 浸在凍湯內的帶子刺身好鮮甜, 吃起來有好清的蜜瓜味, 配得好好, 好特別的凍湯! 迷迭香燒羊柳粒伴甜紅椒意大利飯: 羊柳煮得非常淋,又唔會有酥味, 意大利飯有淡淡的紅椒味creamy 的sause包住,意大利飯都入左味,
4/12 的午餐餐牌: 點餐後 侍應送上餐包及海鹽蜜糖牛油, 這個海鹽蜜牛油是它們自家制的, 向外面食唔到, 用來搽麵包好好味, 有蜜糖的甜, 牛油的香, 雖然食不到海鹽的喊, 但海鹽中和番個味道, 就唔會太甜但又食到蜜糖的香味, 用來搽麵包非常夾。而餐包都有先烘熱, 外皮脆內包軟熟, 這裡我可以食好多麵包直到這個牛油食完為止。
然後 8/12的午餐又來了, 餐牌跟上次不同, 如下: 如常地點餐後就有餐包和海鹽蜜糖牛油, 如上文一樣美味, 不多介紹了 。我選了餐湯荷蘭白菌湯伴炸野菌意大利飯球: 今次碟上面有一個球體形的炸物, 切開其實係一舊搓成球形的意大利飯, 白菌湯就是磨菇湯啦, 好香磨菇味, 飲到湯內有打到爛爛的磨菇茸, 整開了意大利飯球後吸了湯, 脆脆的飯球外皮連著吸了磨菇湯的飯一起食, 好夾, 好味!! 輕煎聖子皇帶子炒意粉伴蕃紅花泡沫: 點這個意粉需要加($15), 但都非常值得, 因為有一隻碟如相中大的聖子皇及1粒好大粒的帶子, 2款海鮮煮得剛剛好, 肉好嫰, 好鮮甜。 雖然我見到有泡沫, 但唔太食得出泡沫的味道~而炒意粉是有酒香和蒜香味很惹味, 意粉煮得剛剛好很彈牙。 精選 甜品係士多啤梨雪芭和奶凍, 最低層係奶凍, 好香奶味, 奶凍面加了鮮士多啤梨整的醬, 然後最面放了一塊正方體。正方體偏硬, 整開後食落原來這是士多啤梨雪芭, 用這個形狀上碟好少見, 雪芭好香士多啤梨味, 又唔會酸~ 好正。 總結, 這2次用餐經驗, 2次點了不同款式的食物, 食物的味道都非常有驚喜, 雖然午餐的價錢係有少少貴, 但是值得推介的午餐!!