2022-04-06 31 views
入到一個日式設計嘅餐廳,佢嘅設計主要以木材🪵簡約嘅啡白色為主,和風嘅設計,圓形木窗同日式餐桌布令人感覺置身於日本🇯🇵。🔱焙茶雪山班戟咁呢個焙茶雪山🏔️班戟就咁睇賣相已經好特別,然後切開嘅時候係另有乾坤。入邊係原味pancake加雲呢拿雪糕,加焙茶忌廉同焙茶泡沫,所以食落去嘅時候有好濃嘅焙茶味,而且佢地加左一d朱古力🍫餅碎,令到呢個pancake嘅味道再升一個層次。🔱春雪初開用透明膠膜圍住個pancake,而佢地用忌廉同紅苺果醬去整左一個雪花❄️圖案出黎,好靚。食用嘅方法就係拎起個膠膜,等上邊嘅cream同醬流落去個pancake度,食落酸酸甜甜咁好好味😋

🔱焙茶雪山班戟

🔱春雪初開

2022-04-05 29 views
每次行銅鑼灣經過呢間店都俾佢木系嘅門面吸引咗🪵今次終於入去黎個日本之旅了🇯🇵☺️-🐷日式叉燒 $128呢個輕食套餐包括餐湯、沙律、主菜同飲品🍱賣相精緻嘅餐湯係忌廉粟米湯🌽奶白湯底滲出清甜粟米味 非常開胃😛主菜日式叉燒飯一上枱就超!級!香!我覺得餐廳係用上十勝豚做叉燒🤔充滿豚肉味之餘 半肥瘦嘅肉質爽口彈牙👍🏻而佢嘅日式豚肉汁非常出色 濃味得黎有種和風嘅清甜配上晶瑩珍珠米 itadakimasu~-🍰雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138甜品方面我嗌咗新推出嘅即焗即食拿破崙😼一上枱真係靚到嘩一聲😻😻拿破崙共有三層 每層嘅食材都唔同架😳最上層係忌廉加澳洲芒果 裝飾係食得嘅威化紙🥭中間嗰層就比上層多咗麻糬 下層係雪糕層🍦一咬酥皮牛油味香濃 而且超級鬆脆😛我最鍾意雪糕層 因為佢無忌廉咁漏 同酥皮一齊食勁正🤤記住要同朋友share黎食 因為真係好大份🤣
每次行銅鑼灣經過呢間店都俾佢木系嘅門面吸引咗🪵
今次終於入去黎個日本之旅了🇯🇵☺️

🐷日式叉燒 $128
呢個輕食套餐包括餐湯、沙律、主菜同飲品🍱
賣相精緻嘅餐湯係忌廉粟米湯🌽
奶白湯底滲出清甜粟米味 非常開胃😛

主菜日式叉燒飯一上枱就超!級!香!
我覺得餐廳係用上十勝豚做叉燒🤔
充滿豚肉味之餘 半肥瘦嘅肉質爽口彈牙👍🏻
而佢嘅日式豚肉汁非常出色 濃味得黎有種和風嘅清甜
配上晶瑩珍珠米 itadakimasu~

🍰雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
一咬酥皮牛油味香濃 而且超級鬆脆😛
我最鍾意雪糕層 因為佢無忌廉咁漏 同酥皮一齊食勁正🤤
記住要同朋友share黎食 因為真係好大份🤣
2022-04-05 31 views
✨法式熔岩朱古力班戟賣相唔錯 幾吸引 影相一流用兩層班戟中間放入忌廉同朱古力醬朱古力醬 朱古力味香濃 口感厚滑 忌廉 香甜 幼滑 重奶香 班戟 口感好鬆軟 有蛋香 配埋伴碟嘅士多啤梨 酸酸甜甜整體唔錯 唔算好甜 又幾特別✨伯爵茶無花果拿破崙份量比想像中大件 足夠兩人分享無花果 香甜 份量唔少伯爵茶忌廉 香滑 伯爵茶味淡淡的 偏重奶香拿破崙 酥皮層次豐富 好香脆鬆化 有牛油香 整體唔錯甜品賣相吸引 味道亦唔錯餐牌選擇唔少 甜品種類好多另外仲有正餐鹹食選擇環境裝修走日式風格 打卡一流服務正常 價錢可以
✨法式熔岩朱古力班戟

另外仲有正餐鹹食選擇
環境裝修走日式風格 打卡一流
服務正常 價錢可以
2022-04-04 23 views
期待已久嘅pancake終於食到啦😍鍾意食pancake嘅我表示意猶未盡,仲有好多款想試呀☺️餐廳環境好日式,食物都係,彷彿身處喺日本,好正。Mont Blanc pancake,$148成日見人哋post呢種pancake,好吸引,今次終於試到,出面有三種口味揀,我哋要咗粟子,好好味,入面嘅pancake要咗抹茶味,而雪糕就要咗焙茶,兩種嘅茶味都好濃,尤其係焙茶雪糕,食十球都得🤣雪糕芒果蕨餅拿破崙,$138好好味嘅拿破崙,total有三層,上面兩層勁多cream同芒果,用嘅係澳洲芒果,好甜😍下面嗰層有三球雪糕,仲有蕨餅。因為係即叫即整,外層勁脆,大啖食落去,勁滿足。抹茶富士山,$48一定試呢杯野,第一啖就咁試上面層抹茶,勁濃郁勁香茶味,好好飲,睇返餐牌,原來係400次奶蓋,唔怪之得咁正🤩洛神花冰蜜茶,$42朋友話驚太滯,所以叫咗比較light嘅花茶,清得嚟又帶點甜意,非常適合配搭甜品食。好滿足嘅一餐,以為正餐都可以skip咗直接食甜品。餐廳環境又好靚好舒服,位置又方便,係下午茶約姊妹打卡嘅首選。

Mont Blanc pancake,$148

雪糕芒果蕨餅拿破崙,$138

抹茶富士山,$48

洛神花冰蜜茶,$42

嚟到一間餐廳諗住影相打卡已經夠特別啦,估唔到佢仲有一樣嘢食係可以滿足到我10個願望,有正餐之餘仲有甜品。和食十品 $198 🌸法式橙汁燒過的煙鴨胸(冇諗過橙汁配燒過嘅煙鴨胸係咁match,一入口係橙汁嘅味道,然後就係鴨胸既味慢慢滲出來,鴨胸仲要好Juicy)🌸柚子蛋糕 (睇落好似芝士蛋糕,識落超級香柚子嘅味,入口即溶)🌸沙律菜加芝麻醬(沙律菜夠新鮮,分量啱啱好)🌸日式魚腐(甜甜地,夠地道)🌸鮑魚(一啖一隻,爽口彈牙)🌸抹茶pancake加蕨餅(班cake好鬆軟,細細舊咁,加埋蕨餅,口感過癮)🌸燒雞加餅乾(配搭幾特別,燒雞個皮好香)🌸忌廉粟米湯(夠香濃)🌸日式炸雞(脆卜卜嘅外殼,鮮嫩嘅雞肉)🌸雞湯烏冬 (睇落好似咩都冇,但食落雞湯好香)雖然樣樣都細細舊咁,但食落都真係好飽,大滿足呀。🌟

和食十品 $198
🌸沙律菜加芝麻醬(沙律菜夠新鮮,分量啱啱好)
🌸日式魚腐(甜甜地,夠地道)
🌸鮑魚(一啖一隻,爽口彈牙)
🌸燒雞加餅乾(配搭幾特別,燒雞個皮好香)
🌸忌廉粟米湯(夠香濃)
🌸日式炸雞(脆卜卜嘅外殼,鮮嫩嘅雞肉)
🌸雞湯烏冬 (睇落好似咩都冇,但食落雞湯好香)

雖然樣樣都細細舊咁,但食落都真係好飽,大滿足呀。🌟
2022-04-03 83 views
每次路過也很想走入這間位於銅鑼灣的日式pancake店歎茶食cake,今天終於有閒情逸致入去坐下。餐廳環境非常少女和風感,以木為主調,配上金色系裝飾,門面有金樹、金幣井及可愛貓貓,十分吸睛!食物有咸有甜的,咸的有咸pancake、午餐、丼飯等,甜的有拿破崙蛋糕、日本pancake、Mont Blanc 系列pancake等。🦀🦀🦀我選了不少人話好食的蟹王丼,精選五款時令當造的螃蟹如松葉蟹、麵包蟹、毛蟹、鱈場蟹等生拆之蟹膏、蟹肉、蟹油,熬製成金黃色的蟹粉,配以溫泉蛋入丼。餐湯是粟米湯,粟米味濃,不會太甜。沙律菜配以日式芝麻醬,味道微酸帶麻香,頗醒胃的。主菜蟹王丼蟹味清香,蟹粉配上蛋漿及足夠濕潤的珍珠米,味道不錯,最好是丼的保溫效果很好,吃到尾飯還是暖暖的。比較失色的是配上的麥茶,茶溫較涼,味亦較淡。🥞🥞🥞🍵🍵因為愛茶,甜點選了伯爵茶無花果班㦸,上層是新鮮無花果,味道清甜;中層是雪糕及伯爵茶味忌廉,甜度與滑度也很好;底層是原味班㦸,甜味不明顯,蛋味卻很出,喜歡微甜的我十分喜歡。果然是pancake專門店,味道賣相也很好,一定會再去試其他款式班㦸!整體來說,甜點比咸點出色。如喜歡健康調味的就

🦀🦀🦀

🥞🥞🥞🍵🍵

整體來說,甜點比咸點出色。如喜歡健康調味的就會十分啱口胃,喜歡濃味的可能會稍覺味道偏淡。我個人就很喜歡這份天然食材的味道,配上自然和風環境,很有遠離塵囂之意境。

粟米湯
餐沙律
蟹皇丼
伯爵茶無花果班㦸
2022-04-01 22 views
留意到近日好多Foodie朋友們推介Mont Blanc班戟,小編當然都乘住熱潮試試啦~🌰和粟Mont Blanc 班戟($148):於數年前日本已經推出紗織班戟,即是將食材以特別嘅機械壓制成每條粗幼度約一毫米嘅長條,盤纏於班戟之上。小編揀咗和粟,伴朱古力味班戟,夾心雪糕就揀咗焙茶味。雖然未算極致棉滑,但和粟入口都幾香。班戟口感濕潤。焙茶雪糕似混入沙冰,有碎冰口感。淺嚐而言,份量足夠四人分享。🍵抹茶雪山班戟($138):抹茶忌廉呈泡沫狀,口感滿有空氣感,質地軟滑細膩。抹茶味忌廉帶微甘但醇香,夾心喺雲呢拿雪糕,最底喺一塊原味班戟。雲呢拿雪糕同原味班戟好夾!🍱輕食套餐($128):由於未食肉喺唔會飽,小編同朋友嗌咗份椰香咖喱雞飯套餐。套餐跟餐湯,沙律,主菜,及一款飲品。小編揀咗拿鐵一杯,正常發揮,個杯幾靚,打卡良品。😉整體而言:1. 日系靚靚打卡餐廳。推薦Mont Blanc 班戟,外型比較有特別,可以打卡影靚相。Pancake 專門 地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖電話:23488889營業時間:11:30-22:00#香港食好西 #銅鑼灣 #甜品 #班戟 #香港 #野生代言

😉整體而言:

Pancake 專門
地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
電話:23488889
營業時間:11:30-22:00

#香港食好西 #銅鑼灣 #甜品 #班戟 #香港 #野生代言人
2022-04-01 20 views
想食呢間甜品好耐 行完donki就去試下啦☺️呢度啲裝飾擺設好有京都氣息 好啱打卡和栗Mont Blanc Pancake $148最底層有呢度主打無麩質既pancake我揀左朱古力味 另外仲有原味同抹茶味可選食落好似戚風蛋糕既質地 好鬆軟😌中間就有cream同雪糕 都係可以自己揀味既我就揀左焙茶雪糕外層就係滿滿一條條既栗子蓉🥰堆到成座山咁 對於我呢個栗子控真係勁滿足栗子蓉亦都好香好綿滑 👍🏻同成個甜品出奇地唔會好甜好漏喎雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138三層高既拿破崙 每層都有唔同配料食落脆卜卜 仲有唔同口感最底層係雲尼拿味雪糕 中層就有煙煙韌韌黃豆粉蕨餅頂層就係澳洲芒果肉 超級甜😆抹茶鮮奶 $48鮮奶上面係厚厚既抹茶奶蓋🍵抹茶味超濃 可以試一啖先再mix鮮奶雪波茶 $38見到佢個杯勁靚所以嗌左😂用冰水浸住啲茶 唔會溝淡又夠凍
想食呢間甜品好耐 行完donki就去試下啦☺️

• 和栗Mont Blanc班戟
  • 雪糕芒果蕨餅拿破崙
  • 抹茶富士山
  • 雪波茶
百德新街除咗有愛侶,更加有鬆脆拿破崙!😜好耐之前,已經想嚟呢間銅鑼灣嘅Mont Blanc班戟名店打卡啦~💖🍦雪糕芒果蕨餅拿破崙$138R2E2 澳洲芒果 芒果粒 + 麻薯 雲尼拿雪糕不得不提佢哋嘅拿破崙好脆👍🏻唔油膩,又有牛油香,少甜酥化都幾正噶😙一共有三層,每層嘅cream都打得好香,我最鍾意嘅一定係雪糕 XD 冰冰哋配埋雲尼拿my fav~🍫黑朱古力Mont Blanc班戟$148抹茶pancake+栗子雪糕唔好問我點解有呢個組合,其實係我將每個item想食嘅味道都加埋入去😜食落去都幾match,好鍾意表面嘅朱古力層。表面條條絲狀,質感好特別。食落72°黑朱古力嘅濃郁,唔會覺得好甜同好漏,加入慕斯口感都幾滑。內餡豐富,搭配驚喜!🥳🗻抹茶富士山$48🍵麥茶$38面頭奶蓋狀嘅抹茶層順滑,加埋底下純鮮奶nice nice!麥茶裝嘅杯好精緻💖最啱食完之後飲~環境純木有日本feel⛩,而且坐得舒服。埋單之後,仲會叫你係🐱貓貓度攞粒糖再走,店員超nice超有親切感!

🍦雪糕芒果蕨餅拿破崙$138
R2E2 澳洲芒果 芒果粒 + 麻薯 雲尼拿雪糕

🍫黑朱古力Mont Blanc班戟$148
抹茶pancake+栗子雪糕

🗻抹茶富士山$48

🍵麥茶$38

之前聽朋友講銅鑼灣有間幾出名食pancake嘅專門店,咁我今日得閒,所以就黎試試。係門口就見到呢間鋪好用心設計,因為佢成間店都好日本feel,而且連餐紙都係和風圖案。香燒牛小排磨茹汁,佢大概有6塊(因為太好食,我想食多幾塊),佢地嘅牛小排肉質鮮嫩,而且油份啱啱好,5好好重油味。而加埋d磨菇汁簡直係錦上添花,而佢可以選擇烏冬、飯、意大利粉同pancake。因為我太餓,所以我簡左配意粉。春雪初開就係以透明膠膜圍住個班戟,向上一拉,D忌廉及紅莓果醬就會流落黎包住個pancake,成件事好吸晴,而且呢個食法都好特別加上味道都好食,所以我都幾推介大家要試。

今次係專誠過嚟試呢個日系甜品🍧,咁佢呢度係標榜無麩質🌾嘅甜品,食甜品最緊要開心🤤得來又健康💪🏻,咁食多啲都冇問題💯啦。我哋坐正喺廚師👩🏻‍🍳前面,透過大玻璃可以見到廚師製作,望住自己個班戟誕生嘅感覺真係好過癮,見住個機一路拉啲班戟絲出嚟,一條條好似面咁🍜,見到越拉越多就好興奮🤤,估唔到個甜品係咁大㗎。黑朱古力Mont Blanc班戟$148 ,真係物超所值啊,兩個女仔👯‍♀️一齊食啱啱好。本身紫薯🍠就已經好飽肚,中間仲夾雜着雪糕🍦同埋cream ,黑朱古力🍫班cake好軟,幾樣野夾埋嘅口感👅好正。

2022-03-30 19 views
好耐冇去過日本,一於去呢間和式裝修嘅餐廳食甜品一解思鄉之情🇯🇵 ✅雪糕芒果🥭蕨餅拿破崙($118) 即製即食。好巨型嘅甜品分3層,3層都5同餡料:有cream, 麻糬同雪糕🍦 不過因為厚嘅關係,一刀係切5到落底嘅,所以要將佢解剖👻,分3層食啦~我最鍾意係有麻糬嗰層,煙煙韌韌😚✅春雪初開($128) ,係一個好IGable 嘅甜品,不過我好fail 影5到攞開膠片之後啲cream瀑布式落嚟個下🥲但係個pancake 都幾鬆軟好食嘅😋大家食呢個甜品時要記得用video mode 先可以capture 最佳moment! 餐廳雖然有咸點提供,但始終係甜品專門店,我比較推薦以上提及到嘅甜品呢🍮😉

2022-03-30 19 views
究竟我時隔幾耐無出街覓食🥲難得出黎同朋友食tea非常興奮😂😂朋友之前就話想黎呢間見到好吸晴兩個人決定要個甜品+個竹之膳😚😚竹之膳真係咪話,極吸引🥰唔好睇好少當你食埋兩件小甜品一個人食呢個真係夠呢個對於我地兩個女仔分係最佳選擇每件一半嚐味咁,綠細細件味道非常入呢個跟一碗鳥冬架我地決定咁多樣甜品中揀左無花果拿破崙酥皮每層好酥脆可口食得到手打既cream身為鐘意食cream既我絕對對cream係一定要求最憎出面某牌子唧唧忌廉🤦🏻‍♀️🥲配埋滿滿雲哩拿籽喎🧡🧡呢個拿破崙既忌廉每啖都好滿意記得同人分享😳😭🤣🤣🤣因為分享,美味更雙倍😈😈仲有打卡位架
究竟我時隔幾耐無出街覓食🥲
難得出黎同朋友食tea非常興奮😂😂
朋友之前就話想黎呢間見到好吸晴

兩個人決定要個甜品+個竹之膳😚😚
竹之膳真係咪話,極吸引🥰唔好睇好少
當你食埋兩件小甜品一個人食呢個真係夠
呢個對於我地兩個女仔分係最佳選擇
每件一半嚐味咁,綠細細件味道非常入

呢個跟一碗鳥冬架

配埋滿滿雲哩拿籽喎🧡🧡
呢個拿破崙既忌廉
每啖都好滿意
記得同人分享😳😭🤣🤣🤣

因為分享,美味更雙倍😈😈

仲有打卡位架

• 黑朱古力Mont Blanc班戟
  • 黑豆茶
  • 抹茶富士山
  • 甜薯紗織
走入銅鑼灣的和風世界🇯🇵 ~賞🌸櫻花🍁秋葉,再品嘗日系美食遠處已經可以見到餐廳,由大門至室內都以木系裝飾為主,自然純樸,感覺溫暖和諧💓裡面亦有好多日式擺設,📷打卡停不了 😝餐廳當然主打pancake ,但亦有提供輕食系列,而最近仲推出🌟拿破崙蛋糕😋韓國草莓麻薯拿破崙全港首個💕[即叫即製]拿破崙蛋糕🔥餅底嘅牛油味香濃,咬落脆卜卜🤩 蛋糕有三層,以忌廉同草莓🍓為主,中層加咗煙韌Q彈嘅麻薯食到讚不絕口🙌🏻日本叉燒飯、餐湯、沙律、飲品日式叉燒伴有醬汁,食落外面酥香,裡面嫩滑,仲有淡淡甜味,配粒粒飽滿,口感綿密嘅日本米🥰 餐湯係香甜嘅粟米忌廉😌

走入銅鑼灣的和風世界🇯🇵 ~賞🌸櫻花🍁秋葉,再品嘗日系美食
裡面亦有好多日式擺設,📷打卡停不了 😝

韓國草莓麻薯拿破崙
全港首個💕[即叫即製]拿破崙蛋糕🔥
餅底嘅牛油味香濃,咬落脆卜卜🤩
蛋糕有三層,以忌廉同草莓🍓為主,
中層加咗煙韌Q彈嘅麻薯
食到讚不絕口🙌🏻

日本叉燒飯、餐湯、沙律、飲品
  • 韓國草莓麻薯拿破崙
  • 日本叉燒
2022-03-28 19 views
𓂃𓂃𓋜𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙣𝙢𝙤𝙣𓂃𓂃𓎡玉桂蘋果香蕉拿破崙𝘾𝙞𝙣𝙣𝙖𝙢𝙤𝙣 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝙉𝙖𝙥𝙤𝙡𝙚𝙤𝙣 𝘾𝙖𝙠𝙚呢度嘅拿破崙鬆脆度走偏實在路線,中層忌廉內嘅蘋果份量唔多,夾心主要以忌廉奶油味道為主,隱約滲出肉桂味𓇨紫薯班戟𝙋𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚餐廳主打𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦,當然要試下!低層嘅𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦富蛋香味,鬆軟同濕潤度都恰到好處!紫薯忌廉嘅紫薯味道唔算突出,忌廉幼滑甜度適中,藏喺中間嘅雲尼拿雪糕為成個班戟加左唔少分數!餐廳嘅裝修佈置以和式為主,枱同枱之間距離尚算闊落,如果想同朋友食吓甜品傾吓偈的話,可以考慮試試!𓊦𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙣𝙢𝙤𝙣銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
𓂃𓂃𓋜𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙣𝙢𝙤𝙣𓂃𓂃

𓎡玉桂蘋果香蕉拿破崙

𓇨紫薯班戟
𝙋𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚
餐廳主打𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦,當然要試下!

𓊦𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙣𝙢𝙤𝙣
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖