2022-06-29 263 views
⚡️平時喺屋企都好鐘意買啲小雲吞煮嚟食,咁啱呢日經過油塘鯉魚門廣場見到新開咗一間特色川菜小店,主打手工小雲吞、麵食同埋一啲川菜小食😍🥟一口豚肉小雲吞 雙拼 20隻 $40分別要咗高麗菜同埋鮮蝦,湯底就要咗清雞湯!雲吞全部都係即包即煮㗎,非常新鮮🤩清雞湯味道都好足夠,小雲吞真係皮薄錎靚,一啖一隻好滋味😋必食👍🏻🍢串串香辣鍋 $38分別有大大粒魚蛋、牛丸、貢丸、台灣香腸、油揚、蓮藕、蘿蔔及海帶!要咗小辣🌶食落都好夠味😋最鐘意大大粒魚蛋😛🐷凉拌猪耳朵 $38份量都幾多哦,除咗有猪耳朵,仲有芹菜絲同埋辣椒絲,食落好爽口,味道都ok🍱麻手辣手撕雞川式凉麵 $48擺到好似🍱便當咁😍揀咗小辣,有凉拌青瓜粒、凉拌海帶絲、辣菜甫、川式凉麵同埋手撕雞!手撕雞好滑,好惹味😋凉麵口感幾好,配埋啲配菜一齊食,好開胃🤤🍹黃金大麥茶 跟餐 $12味道清清地,飲落幾舒服🍹氮氣西柚柚子茶 跟餐 $12氮氣飲品真係第一次飲😛飲落好似有少少氣咁,西柚味好香,唔會太甜,好飲😍總結💕整體味道幾好哦同埋好抵食😋必食一口小雲吞😍好多味道選擇㗎😛堂食有幾個位,見到好多街坊買外賣,都幾受歡迎🤗鋪面仲擺放咗一個飲品櫃同埋售賣一啲醬料嘅位置

🥟一口豚肉小雲吞 雙拼 20隻 $40

🍢串串香辣鍋 $38

🐷凉拌猪耳朵 $38

🍱麻手辣手撕雞川式凉麵 $48

🍹黃金大麥茶 跟餐 $12
味道清清地,飲落幾舒服

🍹氮氣西柚柚子茶 跟餐 $12

總結💕整體味道幾好哦同埋好抵食😋必食一口小雲吞😍好多味道選擇㗎😛堂食有幾個位,見到好多街坊買外賣,都幾受歡迎🤗鋪面仲擺放咗一個飲品櫃同埋售賣一啲醬料嘅位置,見到一個雞煲醬好似幾正咁,買返屋企試下整雞煲先😝仲有就係隻熊貓🐼好得意😛
  • 一口豚肉小雲吞
放假唔係同兩老飲茶,而係買咗「🐼熊貓小雲吞」畀佢哋試吓。佢哋話成日行過都想幫襯,但見到餐牌就頭痕,因為太多選擇唔識揀🤣,所以呢日就由我孝順女發辦。店舖面積細細,有少量堂食座位;廚房就反而幾大,見到啲姐姐喺度包雲吞🧑🏻‍🍳。整體環境算幾乾淨企理,不過我見大部份客人都係嚟買外賣🥡。我之前淨係食過雲吞仔,但細心睇餐牌就發現真係好多嘢揀,而且仲有套餐添🥢!我叫咗一個二人餐($128),包兩份主食、兩個小食同兩枝飲品,另外再散嗌。一口粟米豚肉雲吞(10粒),🥟小雲吞有五款口味,全部均係新鮮包製。一口雲吞呎吋其實唔係想像中咁迷你,可以明顯食到係邊款肉餡,🌽粟米餡甜甜又多汁。湯底同樣有得揀,我點嘅特濃蕃茄湯好有驚喜,茄味濃而不酸🍅,仲帶點芫荽香,成碗飲晒都無口乾,証明無落味精。卜卜脆炸鮮蝦雲吞($28/8粒),雲吞放湯之外,仲有得揀油炸,但就只有韭菜同鮮蝦口味可選。🦐雲吞包裹爽彈蝦肉,炸皮酥脆,沾甜酸醬食好味道,而且亦唔覺油膩。油蔥酥肉燥熱撈麵,🍜熱拌麵同涼麵嘅主要分別在於溫度,餸料就大致相同,例如有蔥、花生、青瓜、脆黃豆同菜脯等。🐷肉燥粒唔多,但撈麵一流,取代醬汁。麵條有粗幼之分,幼麵係一般上海麵
卜卜脆炸鮮蝦雲吞
油蔥酥肉燥熱撈麵
油蔥酥肉燥熱撈麵,🍜熱拌麵同涼麵嘅主要分別在於溫度,餸料就大致相同,例如有蔥、花生、青瓜、脆黃豆同菜脯等。🐷肉燥粒唔多,但撈麵一流,取代醬汁。麵條有粗幼之分,幼麵係一般上海麵,口感富嚼勁。
麻辣串串鍋
麻辣串串鍋($38),🍢串串鍋有一大兜餸,幾抵食,當中包括長洲大魚蛋、牛丸、豬肉丸、台灣香腸、蘿蔔、蓮藕、海帶結同腐皮等,如果唔夠喉仲可以加餸。🌶湯底要咗BB辣,估唔到辣度都已經幾顯著,過癮嘅,但再辣啲就搞唔掂。
芝麻鹽焗手撕雞
芝麻鹽焗手撕雞,🐔手撕雞份量幾多,雞肉肉質唔嚡,雞皮爽彈。調味方面,芝麻鹽焗好惹味,但齋食就鹹咗少少。
自家製熊貓涼粉
自家製熊貓涼粉,食辣嘅地方多數會賣埋甜品🍮,以供解辣。小店自家製作嘅涼粉口感煙韌,配紅糖食,簡單嘅配搭未必比輸蝕比花巧嘢。
飲品方面,我要咗黃金大麥茶🌾同氮氣雪梨茶🍐,兩款都係無糖無添加。麥茶清淡啲,雪梨茶就富有果香。原價都係廿蚊枝,抵飲。
自家製熊貓涼粉
小店除咗熟食之外,仲有賣一甖甖嘅醬油同醃菜,加少少嚟送飯無得輸!💛我全家都好鍾意食炒黃豆,呢樽黃金脆脆豆($20)就啱晒。以前喺街食辣嘢先食得到,而家喺屋企隨時食到🏡。
總括嚟講,熊貓小雲吞店嘅出品唔錯,雲吞仔必食推介,又唔貴,其他嘢食都OK。小插曲一則,餐廳俾漏咗食物,我自己都無為意就離開,冇幾耐店員竟然主動打電話比我,話唔好意思,好有交帶。佢哋每一位店員態度有禮,面帶笑容,抵讚👍☺️。
2022-06-10
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
卜卜脆炸鮮蝦雲吞
油蔥酥肉燥熱撈麵
麻辣串串鍋
自家製熊貓涼粉
想食辣野可能會諗起川菜,呢間川菜餐廳總共有5間分店,主打精緻手工嘅一口小雲吞、涼皮、其他麵食😋🌽一口粟米豚肉雲吞 ($26/10隻)呢到嘅招牌菜當然要試試啦!揀咗特濃蕃茄湯底🍅蕃茄味香濃之餘唔會好鹹,雲呑外皮薄餡料足,細細隻一啖一粒好過癮😋🐥麻辣雞絲手工涼皮 🌶bb辣 ($38)呢到嘅涼皮好大塊😍食落好滑溜口感一流,🤣而且雞絲份量唔少,食到尾都仲有雞絲,加埋芝麻同秘製椒麻汁好香口🙈 bb辣味道香濃,唔會太辣,啱哂唔食得辣又想試嘅朋友🤣🍡串串香辣鍋 ($38)呢個串串鍋有8款配料:振興牛丸、貢丸、長洲大魚蛋、台灣香腸、油揚、蓮藕、蘿蔔、海帶雖然呢個一人鍋睇落迷你,但原來有咁多食材,一次過試哂都幾過癮🤣丸類爽口彈牙,而蘿蔔、油揚吸左啲湯底辣味,真係滋味無窮🙈涼拌松花皮蛋 🌶bb辣 ($22)呢個涼拌小食麻香十足,辣辣地好醒胃🤣🧊山楂紅糖冰粉 ($16)食完辣野食碗冰粉解辣就啱哂🙈冰粉口感滑溜,配搭花生粒、山楂粒、提子乾,食完好爽!🧱紅糖糍粑 ($25)呢個傳統川菜甜品真係飯後必食🤤糍粑咬落好似麻糬咁好煙韌😍面頭撒上黃豆粉,再配埋紅糖漿,香甜軟糯🥰🍑氮氣香桃茶 (+$12)第一次聽氮氣茶🤣原

🌽一口粟米豚肉雲吞 ($26/10隻)

🐥麻辣雞絲手工涼皮 🌶bb辣 ($38)

🍡串串香辣鍋 ($38)

涼拌松花皮蛋 🌶bb辣 ($22)
呢個涼拌小食麻香十足,辣辣地好醒胃🤣

🧊山楂紅糖冰粉 ($16)
食完辣野食碗冰粉解辣就啱哂🙈
冰粉口感滑溜,配搭花生粒、山楂粒、提子乾,食完好爽!

🧱紅糖糍粑 ($25)

🍑氮氣香桃茶 (+$12)
第一次聽氮氣茶🤣原來加咗氮氣可以防止飲品氧化,茶底更綿密輕盈,香桃嘅果香都好突出,不過甜度如果低少少就更好~

🌿冷泡御翠烏龍茶 (+$12)
茶味幾香濃,飲落有種透心涼嘅感覺,配埋辣野飲好清新解膩👍🏻

總結:堂食嗰陣都見唔少客人外賣,買啲小食返屋企加餸🤣如果放工放學想平平地食辣野過口癮,都不失為一個好選擇!

🌽一口粟米豚肉雲吞 ($26/10隻)
一口粟米豚肉雲吞

🐥麻辣雞絲手工涼皮 🌶bb辣 ($38)
麻辣雞絲手工涼皮

🍡串串香辣鍋 ($38)
串串香辣鍋

涼拌松花皮蛋 🌶bb辣 ($22)
呢個涼拌小食麻香十足,辣辣地好醒胃🤣
涼拌松花皮蛋

🧊山楂紅糖冰粉 ($16)
食完辣野食碗冰粉解辣就啱哂🙈
冰粉口感滑溜,配搭花生粒、山楂粒、提子乾,食完好爽!
山楂紅糖冰粉

🧱紅糖糍粑 ($25)
紅糖糍粑

🍑氮氣香桃茶 (+$12)

🌿冷泡御翠烏龍茶 (+$12)
茶味幾香濃,飲落有種透心涼嘅感覺,配埋辣野飲好清新解膩👍🏻

油塘鯉魚門有一間特色川式小店,人流籠絡不斷,街坊都好捧場。雖然keep住有人落單,但餐廳一啲都冇鬆懈,堅持即叫即做,無論係雞翼同雲吞都係收到order先整,確保出品熱辣辣。重點推介💖👍 一口豚肉雲吞(蝦米紫菜湯)餐廳叫做熊貓小雲吞,小雲吞當然係佢哋嘅招牌菜啦!豚肉雲吞有五款口味可以揀,包括韭菜、小棠菜、高麗菜、粟米同埋鮮蝦。我哋今次就試左小棠菜同鮮蝦。自選餡料配上7分瘦3分肥完美比例嘅豬肉,口感非常好,一口一粒超滿足。👍 外婆紅燒肉油蔥酥熱撈麵成個日式便當咁樣嘅擺盤,見到都胃口大開。紅燒肉烤得啱啱好,而且肥瘦勻稱,有入口即溶嘅感覺。招牌撈麵充滿咗蔥油嘅香味,揀咗粗麵非常彈牙。👍 麻辣雞絲手工涼皮雖然話係麻辣,但都好照顧我呢啲唔係超級食得辣嘅食客,有五種辣可以揀。酸酸地好開胃,配菜除咗雞絲仲有大量嘅芫荽同埋蔥,再加上花生,好惹味。粉皮同坊間有少少唔同,係比較大塊,好有咬口。餐廳仲推出咗啲自家製調味料,我哋今日食完意猶未盡,所以都買咗一罐香辣菜脯丁返去,下次拎嚟撈飯撈麵一定好正!📍熊貓小雲吞油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場1樓128號

重點推介💖
👍 一口豚肉雲吞(蝦米紫菜湯)

👍 外婆紅燒肉油蔥酥熱撈麵

👍 麻辣雞絲手工涼皮

📍熊貓小雲吞
油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場1樓128號
位於鯉魚門廣場呢間川菜小店 比佢嘅一口豚肉雲吞吸引左~🥟雙拼雲吞套餐$47🥬韭菜10粒+ 🦐鮮蝦10粒湯底揀左重慶酸辣湯(小辣) 小辣唔係好辣 但夠哂酸 好開胃👍🏻雲吞皮夠薄吸哂湯汁 內餡豚肉幾香 韭菜同鮮蝦都不錯🐥麻辣雞絲手工涼皮$38勁足料 有好多雞絲✨而且配料都好多~有青瓜絲🥒黃金脆豆💛花生 菜脯 麻醬 麻辣醬等 撈埋涼皮食 辣得黎又fresh✨🍢串串鍋$38有長洲大魚蛋 振興豬肉丸 振興100%牛肉丸 豆腐串 海帶結 台灣香腸 蘿蔔 蓮藕片 材料豐富 如果再濃味少少會更好🐥蜜汁芥末雞翼$35/5隻有驚喜~大大隻雞翼 外面酥脆 內裏肉滑juicy😋♥️紅糖糍粑$25外脆內軟 煙煙韌韌 甜甜的🥰🥤雪梨茶稍為甜咗少少由於以上嘅野食揀左小辣但覺得唔辣(平時有食開辣)冇諗過佢嘅自製麻辣醬$38 勁辣🔥落咗少少個嘴唇係會麻到震果種🥴
位於鯉魚門廣場呢間川菜小店 比佢嘅一口豚肉雲吞吸引左~

🥟雙拼雲吞套餐$47
🥬韭菜10粒+ 🦐鮮蝦10粒
湯底揀左重慶酸辣湯(小辣)
小辣唔係好辣 但夠哂酸 好開胃👍🏻

有驚喜~大大隻雞翼 外面酥脆 內裏肉滑juicy😋

♥️紅糖糍粑$25
外脆內軟 煙煙韌韌 甜甜的🥰

🥤雪梨茶稍為甜咗少少

由於以上嘅野食揀左小辣但覺得唔辣(平時有食開辣)

2022-05-26 45 views
👍🏻 小雲吞粟米(蝦米紫菜湯)以小雲吞做招徠 一定要試下🙆🏻‍♀️有小棠菜/ 高麗菜/韮菜/粟米/鮮蝦口味比大家揀 今次試左粟米🌽為豬肉餡添上左一絲清甜同清爽 一口一啖正!另外湯底都有得揀 唔食得辣既朋友我地推介呢款湯底 好多料好夠味💕👍🏻 卜卜脆鮮蝦雲吞炸既小雲吞都唔錯喎 外賣返去皮都仲脆 餡料鮮蝦豬肉調味足 唔會淡而無味🙌🏻 食到蝦肉粒 都幾彈牙 雖然係小雲吞 不過都大大粒😋👍🏻孜然炸雞翼(5隻)另一炸物表現都好出色 對外賣炸野真係無咩要求 但係佢仲係外脆內爆汁 而且孜然味幾明顯 越食越惹味🥰👍🏻 重慶九轉肥紅薯粉(少辣)肥腸鹵得好入味 鹵水汁屬偏甜既💁🏻‍♂️滿滿既紅薯粉已經令人好興奮😆上面仲鋪左好多花生🥜、菜甫等 湯底有少少酸辣嘅感覺✅宵夜良品👍🏻 涼拌皮蛋份量都幾多 微辣 調味比較温和 食落感覺係舒服既 送飯食一流🦦👍🏻 串串鍋入面有滿滿既材料 除左丸類 仲有海帶結、蓮藕同白蘿蔔 最鍾意白蘿蔔已經煲到綿晒 入口即化❤️👍🏻 香辣菜脯丁一打開蓋就聞到好香 食落唔算好辣 菜脯比較大粒 有咬口🦷送飯正注意事項⚠️-餐廳唔算大 不過都三張枱供客人堂食🍽-餐廳仲有擺放一啲產品售賣 例如自製醬料
👍🏻 小雲吞粟米(蝦米紫菜湯)

👍🏻 卜卜脆鮮蝦雲吞

👍🏻孜然炸雞翼(5隻)

👍🏻 重慶九轉肥紅薯粉(少辣)

👍🏻 涼拌皮蛋

👍🏻 串串鍋

👍🏻 香辣菜脯丁

注意事項⚠️
-餐廳唔算大 不過都三張枱供客人堂食🍽
-餐廳仲有擺放一啲產品售賣 例如自製醬料 麻辣醬/ 口水雞醬/雞煲醬 其他如黃金脆脆豆/香脆花生/菜脯丁都有

2022-05-23 50 views
⋆⁺₊⋆.熊貓小雲吞..叫左個bb 辣嘅麻辣涼皮!整體cp值都幾高୧( "̮ )୨✧ᐦ̤配料都勁多~有青瓜絲、香烤花生、香港自製青豆菜脯、黃金脆脆豆、芫茜、白芝麻、芝麻醬、仲有佢哋嘅招牌麻辣醬🫧整體香氣十足外,撈勻後的冰鎮粉皮,一入口首先感受到清涼,跟住個麻辣感衝刺舌尖味蕾,花椒麻香氣接著撲鼻而來( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ ).一口豚肉小雲吞~o(〃'▽'〃)o皮薄小棠菜豬肉內餡清甜,豬骨湯以蝦皮與紫菜提鮮後,更秤脫出小雲吞的出眾。.超愛酸辣粉,酸與辣的平衡度絕佳,薯粉Q彈吸滿酸辣湯汁,食慾大增ㅎㅎ.佢哋個紅糖糍粑都幾特別~外脆內軟加埋啲花生粉中和返啲糖嘅甜味✨.整體/ 🥨🥨🥨🥨 / ...⌫ 熊貓小雲吞 (鯉魚門廣場) (油塘)油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場1樓128號舖.#油塘咔嚓#早餐咔嚓.#油塘 #熊貓小雲吞 #麻辣 #pandawonton #外賣 #一口雲吞 #串串香辣鍋 #酸辣粉 #紅糖糍粑 #一口豚肉雲吞 #涼麵 #涼皮

⋆⁺₊⋆
熊貓小雲吞
整體/ 🥨🥨🥨🥨 /
⌫ 熊貓小雲吞 (鯉魚門廣場) (油塘)
油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場1樓128號舖
#油塘咔嚓
#早餐咔嚓
2022-05-23 47 views
親民正宗巴蜀小食快餐口味的連鎖店進駐香港了,中午路過試了一下一口豚肉小雲吞,覺得很不錯,再外賣打包回家給兒子作午餐。堂食一碗《一口鮮蝦豚肉小雲吞》和一碗《一口韭菜豚肉小雲吞》各10粒,雲吞細細粒,一口一粒,鮮味十足。《油蔥酥肉燥》手工川式涼麵,我要的是小辣,醬汁非常惹味,麻辣鮮香,還配有五仁菜脯丁,夏天開胃之選。《涼拌木耳》,健康有益,木耳軟滑爽口,酸辣惹味。《洛神花茶》,冰涼冇糖,微酸的洛神花茶,健康有益。《金錢肚涼皮》《雞絲涼皮》兩款涼皮都極地道,川式醬料調得冇得彈,麻麻辣辣帶有花生麻醬味,而且金錢肚和雞絲分量巨多,也很入味,是在香港少有這麼地道的川式口味。《韭菜餃子》8隻韭菜餃子🥟也是迷你板,個人比較喜歡小雲吞,難怪它會用小雲吞做店舖招牌。總體來說,這川式快餐店確實有驚喜,口味世很地道,日後肯定會多光顧。
親民正宗巴蜀小食快餐口味的連鎖店進駐香港了,中午路過
各10粒,雲吞細細粒,一口一粒,鮮味十足。

《涼拌木耳》,健康有益,木耳軟滑爽口,酸辣惹味。

《洛神花茶》,冰涼冇糖,微酸的洛神花茶,健康有益。
《金錢肚涼皮》
《雞絲涼皮》

《韭菜餃子》8隻

• 金錢肚涼皮
  • 雞絲涼皮
  • 一口豚肉小雲吞
2022-05-22 33 views
今次叫咗個二人餐$128,包咗兩個主食、一個小食、一份甜品、兩款飲品,見到佢嘅涼拌小食好吸引,所以另外叫咗兩個😆傷心重慶酸辣粉薯粉夠Q,酸同辣嘅比例剛剛好,夠晒開胃,再配上花生、榨菜、炸黃豆、芫荽、青蔥等配料,夠晒香口傳統重慶川式涼麵夏日食涼麵真係一個好選擇,涼麵配上醬油、麻醬、炸黃豆、花生、榨菜、青瓜絲、芝麻等,真係令你食唔停口芝麻鹽焗手撕雞手撕雞啖啖肉,雞肉鹹香,用嚟配涼麵食好正軟糯香甜紅糖糍粑一碟有六件糍粑,上面有紅糖同黃豆粉,外脆內軟,煙煙韌韌氮西柚柚子茶西柚柚子茶唔會好酸,帶一點點甜氮氣香桃茶一打開蓋好香蜜桃味,少少甜剛剛好酸辣開胃泡椒雞腳$35泡椒雞腳好好味😍夠麻!!係原隻雞腳,數量都幾多,抵食涼拌豬耳朵$38豬耳係滷水豬耳,再製作成涼拌,味道相對其他食物冇咁濃

傷心重慶酸辣粉

傳統重慶川式涼麵

芝麻鹽焗手撕雞
手撕雞啖啖肉,雞肉鹹香,用嚟配涼麵食好正

軟糯香甜紅糖糍粑
一碟有六件糍粑,上面有紅糖同黃豆粉,外脆內軟,煙煙韌韌

氮西柚柚子茶
西柚柚子茶唔會好酸,帶一點點甜

氮氣香桃茶
一打開蓋好香蜜桃味,少少甜剛剛好

酸辣開胃泡椒雞腳$35
泡椒雞腳好好味😍夠麻!!係原隻雞腳,數量都幾多,抵食

涼拌豬耳朵$38
豬耳係滷水豬耳,再製作成涼拌,味道相對其他食物冇咁濃
2022-05-22
$100 (Dinner)
2021-08-22 287 views
小雲吞大家喺屋企食嘅食得多,喺街食都係一般貨色啦,啱啱樓下開咗間新野,一定試一試佢。舖頭就有幾款唔同湯底,有辣有唔辣咁啦,咁我自己就叫咗麻辣燙,BB辣,我係嗰啲鍾意食辣,但又唔係好食得辣嘅人,等咗唔係好耐,就已經有得食。等嘅途中,因為佢係開放式廚房,可以望到啲店員點樣準備食物,所以其實感覺都幾衛生。食物質素就中規中矩,不過不失咁啦,不過價錢都係四十零蚊,同街邊差不多,睇嚟都係做街坊生意,諗唔到食咩,都可以試試佢🥶

2021-05-23 366 views
之前食過淨酸辣粉(28蚊) 覺得太細兜今次叫肥腸酸辣粉+野飲 (48蚊) 點知都係咁細兜 同佢影出黎果大碗野完全唔同所謂肥腸係得幾舊仔 咁既價錢都可以食唔飽真係好失敗
之前食過淨酸辣粉(28蚊) 覺得太細兜
所謂肥腸係得幾舊仔 咁既價錢都可以食唔飽真係好失敗
Other Info. : 堂食同外賣都係用紙兜裝 有啲唔環保
2021-05-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
2020-11-08 1199 views
啱啱開咗冇幾耐嘅🐼小雲吞🌶, 咁啱經過冇人 排隊,即刻買嚟試下先😋無辣🌶不歡嘅我梗係要試下啦!今次試左先酸菜湯雲吞仲叫咗20粒,雖然細細粒皮薄薄,都好飽肚,巧巧味但最有驚喜係個湯底,正😍💓即刻好想食酸菜魚🐟添🤭🤭下次仲想試下佢嘅炸雲吞ps: 仲有辣菜脯

無辣🌶不歡嘅我梗係要試下啦!

下次仲想試下佢嘅炸雲吞

ps: 仲有辣菜脯