2023-06-16 114 views
[#kwfoodie西餐]🍽Pane e Latte赤柱是一個打卡的好地方🤫包括了在那裡的一間意大利餐廳🇮🇹經常也有長長的人龍在外🤣早前小編曾到訪,但實在太多人排隊所以放棄了,這天挑了平日下午時段來到,終於順利入座🫶🏻餐廳除了有主食提供,更有一系列的烘焙🥯產品,讓喜歡麵包🥯的小編接近瘋狂🤣#Lunch $158首先點了午餐🥣,包括了前菜、主菜和飲品🍵❤️是日餐湯意大利🇮🇹式的菜湯,內裡有不少豆類,更有意粉🍝麵條😳十分特別,十分足料~🧡松露牛角包🥐💖小編誠意推薦💖餐廳的人氣餐點之一,一上桌便有撲鼻的松露香💓而且炒蛋很嫩滑😚牛角包更帶有陣陣的牛油🧈香💛Matcha Latte餐飲方面,額外升級為抹茶latte🫶🏻抹茶味頗香濃,整體沒有太大驚喜味道小評分:😋😋😋😋😋/5#TrueCroissantChocolateGiandjuja $48店舖招牌的朱古力🍫味牛角包🥐內裏有朱古力custard💓帶有榛子🌰香,而且很幼滑,略甜一點味道小評分:😋😋😋😋😋/5#SignatureCroissantBomboloni $45十分有趣的外型,呈尖塔的形狀🤣內裏則有橙味的Custard filling,感
[#kwfoodie西餐]
🍽Pane e Latte

#Lunch $158
首先點了午餐🥣,包括了前菜、主菜和飲品🍵
❤️是日餐湯

🧡松露牛角包🥐

💛Matcha Latte

味道小評分:😋😋😋😋😋/5

十分有趣的外型,呈尖塔的形狀🤣內裏則有橙味的Custard filling,感覺較清新
味道小評分:😋😋😋😋/5

#ChocolateBomboloni $45
同樣有Giandjuja作為內裡的filling☺️帶有香濃的朱古力🍫味
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#HazelnutGiandjujaLatte $55 (C)
由於加入了榛子醬和朱古力,所以整杯latte的味道也偏甜,但味道十分濃郁,值得一試~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
Pane E Latte🏖️{有短暫遠離喧鬧都市度假的感覺}討論到很高的一間赤柱烘焙Cafe 店內的Staffs很熱情 可以隨意選擇座位 最後還送了一件自家製長棍法包🇫🇷 口感有點像石頭酸種麵包 有一點點天然的胡椒味☺️ $30/件CP值算很高 不妨買來試試🥖留意店舖晚上六點後 基本上很多款式已經賣完 想試多一點款式的話 建議中午過來🏞️Signature cake [$78]🍩蛋糕頂部以朱古力榛子味的忌廉作裝飾 外層是厚厚的牛奶朱古力脆皮 和果仁粒混合而成的脆皮覆蓋整個蛋糕 口味有點像吃雀巢Mega雪條的脆皮面!而裏面就有意大利軟芝士 朱古力海綿蛋糕和一些榛子慕絲 層次豐富 比較適合特別喜歡吃甜品的人🌰🍫Bread pudding [$48]🍞最推薦的一款甜點!算是店內所有款式CP值最高的一樣 大概有一個手掌的大小 約1.5吋的厚度 麵包被蛋汁充分地浸軟 裏面有藍莓果粒 布甸烤焗至表面微焦 灑在上面的糖粉 剛好為布甸增添甜味 每一啖都很軟熟☺️Salted Caramel Seaseme Bomboloni [$42] 🥨表面灑滿各種脆果仁碎 味道像吃忌廉bun 麵包的質
Pane E Latte🏖️

{有短暫遠離喧鬧都市度假的感覺}

Signature cake [$78]🍩

Bread pudding [$48]🍞

表面灑滿各種脆果仁碎 味道像吃忌廉bun 麵包的質感沒有重重的人造牛油味 麵包內夾滿冰凍的焦糖奶油 好像在吃沒有酥皮的忌廉泡芙☺️麵包發酵得很好 單吃一口味道清淡 可以中和焦糖奶油的甜味 很適合配茶喝☕️

😋味道 :4 / 5 推介麵包布甸!

💰價錢:$50-100 /人

📌位置:赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖 (餐廳裝潢充滿度假風 很有辨識度!)🍧

🌿舒適度:3/5 (梳化凳 不過可能售賣的蛋糕及麵包太甜 引來不少蚊蟲)

🍽️用餐時間:無限

2023-06-09 78 views
If you head to Stanley, this is the place to try! A beautifully decorated half restaurant and half bakery which lets you order the best of both worlds! Their restaurant menu is quite impressive but on top of that you can also order any of the bakery goodies to your table! We found it so hard to just pick 2 mains! The steak and eggs part was mediocre but the potatoes were soooo good, all in all probably would not order again… The carbonara was absolutely heavenly though and the sauce just clung to the perfectly cooked spaghetti 😍 we also chose a ham and cheese croissant from the bakery counter and their croissants are pretty good!! All in all, must go again to try the other bakery goods and the other mains!
  • Spaghetti  Truffle  Carbonara
2023-06-06 411 views
呢日長征入赤柱,終於試左bookmark好耐的赤柱人氣打卡意大利餐廳! 環境粉紅少女心,充滿異國風情,真心所有都100分,食物高質、環境靚打卡一流、對小朋友好、店員好好人👍🏻影左超多靚相,成餐勁開心🥳來赤柱真係必訪!.龍蝦班尼迪蛋 $298松露牛角包 $148意式海濱班戟 $148茄醬大蝦意大利麵 $198ROSE & EARL GREY LATTE $48HAZELNUT GIANDUJA LATTE $55MATCHA LATTE $55.一人一lunch set開心🥰我最愛牛角包🥐口感非常鬆軟,滿滿牛油香,松露味勁出!加上炒蛋和松露片,超正😋龍蝦包也不錯,口感煙韌,班尼迪蛋流心好治癒,加上火箭菜好fresh👍🏻呀女就大愛意粉和pancake食到停不了🤣意粉蕃茄口味大大隻虎蝦燒得香又彈牙,Pancake色彩繽紛,焦糖口味,雪糕加上士多啤梨、藍莓、紅莓,又靚又好味😋.呢間bakery必試!望見廚窗包太吸引全部都想食😍最後揀左三件😋.成間餐廳環境好舒服,粉紅色格調好夢幻,播住音樂望住海,so chill😎真的好似去左度假🏖

龍蝦班尼迪蛋 $298
松露牛角包 $148
意式海濱班戟 $148
茄醬大蝦意大利麵 $198
ROSE & EARL GREY LATTE $48
HAZELNUT GIANDUJA LATTE $55
MATCHA LATTE $55

2023-06-05 85 views
今次第二次過嚟呢間餐廳了,我覺得必叫的就是這個truffle croissant 🥐,超級超級好吃呢💓💓最重要最重要既係餐廳每個位置打卡都超靚🥰職員也超級熱情❤️
2023-05-07
Type of Meal
Lunch
٩(ˊᗜˋ*)و┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈赤柱度假風麵包店✨收藏已久的歐式麵包店 終於提起心肝造訪了!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈赤柱是假日熱門的景點 也是陽光與海灘的地方最巨人氣的餐館必定是外表好外國風的麵包店🧁冬天來的時候太多人 今次決定在炎夏到來前再去一次假期當天11點多到訪 5分鐘左右便能入座❤️還坐到環境不錯的位置 太幸運了┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈店內環境以粉紅色為主 牆上掛著不同擺設還有很大的麵包櫃 甜點 酥皮麵包 薄餅等應有盡有沒有限時用餐時間 很適合享受人生呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Truffle Croissant $148 (3.5/5)用上新鮮松露片 香氣十分誘人😍牛角酥入口香脆酥軟 每口都能吃到炒蛋不過個人覺得炒蛋可以更嫩一點 一定更滋味呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Pistachio raspberry bombo $45 (2/5)最期待之一也是味道最普通的一款外表圓潤可愛 表面裝飾也很ig-able🤩內餡份量頗多 可惜開心果味欠貫🥹幸好配上酸甜的覆盆子果醬 很開胃好吃而且包體好鬆軟 不過覆盆子醬有點少⋯┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜
٩(ˊᗜˋ*)و
赤柱度假風麵包店✨
收藏已久的歐式麵包店 終於提起心肝造訪了!
赤柱是假日熱門的景點 也是陽光與海灘的地方

內餡份量頗多 可惜開心果味欠貫🥹
幸好配上酸甜的覆盆子果醬 很開胃好吃
而且包體好鬆軟 不過覆盆子醬有點少⋯

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Signature croissant bombo $45 (2.5/5)
外表有點可愛的牛角包 聽聞也是熱門之一
吉士醬算是很多 不過味道不太合我口味🙈
男友也覺得還好 沒什麼特別

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Small cheesecake $72 (3/5)
價錢有點進取的芝士蛋糕🍰
芝士味香濃 加入了一層忌廉
整體口感更輕盈 減低膩感
作為飯後甜品不錯吃呢

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Rose n earl grey latte $48 (1/5)
伯爵味和奶味都淡如水…這個價錢真的很貴🥹

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜English breakfast $40 (3/5)
英式茶配包點挺不錯

整體質素感覺名過於實 咸味包點比甜味出色
如果是來打卡都可以 因為店裏店外都太好拍了!!
Ig @cheri_foodiary
2023-05-28 75 views
食完lunch,朋友專登帶我黎tea一tea,因為依度環境好靚,好啱打卡。我哋叫咗兩款口味嘅雪糕,包括Tiramisu同Hazelnuts Gianduja。我本來想叫Pistachio,可惜果日無。朋友話Tiramisu 好食啲,我就覺得Hazelnuts 既味都明顯,質地就普通雪糕咁,無乜特別。總括嚟講,依度環境好靚,適合打卡。

總括嚟講,依度環境好靚,適合打卡。
2023-05-24 1389 views
赤柱充滿異國風情 大街上特色餐廳俯拾皆是而當中 意式餅店Pane e Latte 就更是別樹一格白色小屋、圓拱型帳篷、藍色窗框讓人仿佛置身意大利走進餐廳 內部環境裝潢更是讓人讚歎不已❤️餐廳樓底極高 空間感十足 以淺紅色為主調 卻不會過份女性化 恰到好處不論是二人枱、四人枱、卡位 均用上不同的枱櫈無論選擇坐哪裡 也能有獨有的享受😍餐廳雖然以麵包🍞為主打 但也有供應不同的主菜和飲品🍹可以來食個包🥐歎件cake🥧又得 食到飽住走又得 任君選擇龍蝦班尼迪蛋 ($298)極之推介這道菜 荷蘭醬食到味道比一般濃郁翻看餐牌 發覺原來是海鮮荷蘭醬 難怪如此味美😍再加上鮮甜的新鮮龍蝦 十分滿足🤤香煎牛扒伴煎蛋 ($258)有牛腹扒、迷你薯仔和煎蛋牛腹扒建議選擇三成熟 才可品嘗到最軟嫩的肉質薯仔口感比一般薯角厚實 較有咬口ROSE & EARL GREY LATTE ($45)這是我目前喝過最好飲嘅rose latte 平時喝rose latte 飲到一半總有些膩但這杯rose latte加入伯爵茶 解膩之餘 茶香餘韻悠長味道令人無法忘懷💕MOCHA($48)朋友點了mocha 味道正常 Pistachi
赤柱充滿異國風情 大街上特色餐廳俯拾皆是
而當中 意式餅店Pane e Latte 就更是別樹一格
白色小屋、圓拱型帳篷、藍色窗框
讓人仿佛置身意大利
走進餐廳 內部環境裝潢更是讓人讚歎不已❤️
餐廳樓底極高 空間感十足
以淺紅色為主調 卻不會過份女性化 恰到好處
不論是二人枱、四人枱、卡位 均用上不同的枱櫈
無論選擇坐哪裡 也能有獨有的享受😍
餐廳雖然以麵包🍞為主打 但也有供應不同的主菜和飲品🍹
可以來食個包🥐歎件cake🥧又得 食到飽住走又得 任君選擇
龍蝦班尼迪蛋
龍蝦班尼迪蛋 ($298)
極之推介這道菜 荷蘭醬食到味道比一般濃郁
翻看餐牌 發覺原來是海鮮荷蘭醬 難怪如此味美😍
再加上鮮甜的新鮮龍蝦 十分滿足🤤
香煎牛扒伴煎蛋
香煎牛扒伴煎蛋 ($258)
有牛腹扒、迷你薯仔和煎蛋
牛腹扒建議選擇三成熟 才可品嘗到最軟嫩的肉質
薯仔口感比一般薯角厚實 較有咬口

ROSE & EARL GREY LATTE
ROSE & EARL GREY LATTE ($45)
這是我目前喝過最好飲嘅rose latte
平時喝rose latte 飲到一半總有些膩
味道令人無法忘懷💕
MOCHA
MOCHA($48)
朋友點了mocha 味道正常
Pistachio Cannoli
Pistachio Cannoli($58)

見到這個西西里奶酪卷包滿了開心果碎 馬上點了個
原來內裡「別有洞天」
開心果之後的是朱古力以及口感如雪糕一樣的忌廉

個人認為椰蓉的份量可以減一點 更適合不太嗜甜的朋友
店員亦建議最好與朋友share 才不會太飽呢😜
Tuna Croissant

與杏仁牛角包相比 這個的肥膩感比較輕
吞拿魚蓉、沙津菜和芝士的配搭 任何時候吃都很適合🤤
Cheese Cake
Cheese Cake ($72)

最後以芝士蛋糕🧀作結 芝士非常輕身creamy
底層配上蛋糕減輕飽肚感 相當不錯💕
2023-05-23
$430 (Lunch)
龍蝦班尼迪蛋
ROSE & EARL GREY LATTE
MOCHA
Pistachio Cannoli
Cheese Cake
2023-05-21 973 views
《開心果歐陸烘焙🍀》———————————————-#PaneeLatte 🥐-最近天氣咁好,同男朋友weekend專登去赤柱嚟轉偽旅行🧳一走入赤柱大街就比呢間充滿歐陸風情嘅cafe吸引咗♥️ 裡面牆壁上嘅掛畫、擺設同吊扇都好靚,打卡一流😍-💚 開心果系列啱哂我呢個開心果控,忍唔住嗌咗好幾款😌 最推介嘅一定係Pistachio Cannoli,呢款經典嘅意式甜點啖喺香港好少見,十分特別,係意大利西西里島嘅傳統美食,外皮炸得酥脆,兩邊佈滿開心果碎,裡面裹著內餡,層次豐富😋 -另外仲嗌咗Bomboloni爆醬冬甩🍩 內裡嘅Pistachio custard同 Raspberry Marmalade甜而不膩,好啱食😜 -更加唔少得嘅梗係雪糕🍦佢嘅Mango Pistachio Gelato份量十足,質地幼滑,上面灑滿開心果碎同芒果醬之外,仲有一條條嘅椰子味蛋白酥,口感豐富😉- 酥皮牛角包亦係另一招牌,我哋食咗嘅Strawberry Croissant同Signature Croissant Bombolini,味道都好唔錯,牛油香突出🥐-主食方面,我哋揀咗兩款Brunch Items~ 🥩
《開心果歐陸烘焙🍀》
———————————————-
#PaneeLatte 🥐
💚 開心果系列
主食方面,我哋揀咗兩款Brunch Items~
🥩 Steak and Eggs
餐廳好貼心,已經幫手切開一片片半熟嘅牛腹扒,非常粉嫩,肉質軟淋,配搭薯仔粒同靚靚煎蛋,好滿足😎
🍳 Prama Ham Eggs Benedict
Benedict 切開半流心嘅蛋黃流哂出嚟,超正🤟🏻襯埋Parma Ham咁食簡直係絕配🤣
⭐價錢參考:(另收加一)
Parma Ham Ham Eggs Benedict: $128
Steak and Eggs: $258
Rose & Earl Grey Latte: $45
Rosemary & Blueberry Smash: $65
Mango Pistachio Gelato: $108
Pistachio & Raspberry Bomboloni: $45
Strawberry Croissant: $42
Signature Croissant Bombolini $45
Pistachio Cannoli: $58
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$400
2023-05-20
$400 (Lunch)
2023-05-17 86 views
Pane e Latte嘅人氣度一直都無減退,我都係趁平日小朋友返咗學先同朋友去嘆下早餐。外牆粉紅色同淺黃色相襯,充滿歐陸風格調又夢幻。室內環境舒適,有一啲輕音樂低聲播放,燈光柔和,氣氛溫馨。餐廳主打售賣手工麵包🥖、牛角包🥐、意大利冬甩🍩、甜品同埋全日早餐,所有嘅麵包都喺地庫自家烘培場烤焗,每款麵包都係售完先焗,保證新鮮出爐,香噴噴。🥪意大利火腿三文治材料簡單,烤香之後,麵包外脆內軟,芝士融化。火腿同我最愛嘅Rocket Lettuce 配合香草調味料,味道變得豐富。🥪焗烤芝士多士,由數款芝士混合而成,味道濃郁,熱辣辣焗出嚟,外層芝士香脆,內裡融化,有拉絲效果。麵包有質感同小麥香🌾,好好味!💚抹茶latte帶有濃濃嘅抹茶香氣。啲抹茶粉同牛奶一齊攪拌,形成一層綿密嘅泡沫,飲落既滑順又帶有微微回甘。🤎Latte口感豐富滑順,有微微甜味。牛奶同奶泡令到咖啡嘅苦澀味道得到平衡同減輕,令整杯咖啡更加柔和。🍫 熱朱古力嘅可可粉帶有微苦嘅口感,而牛奶則帶有柔和嘅甜味同滑順嘅質感,不過如果可以用朱古力漿或原粒朱古力調製,味道應該更好。可能因為我尋日試原朱古力飲品專門店嘅熱朱古力,所以相比之下就覺得Pa

🍫 熱朱古力嘅可可粉帶有微苦嘅口感,而牛奶則帶有柔和嘅甜味同滑順嘅質感,不過如果可以用朱古力漿或原粒朱古力調製,味道應該更好。可能因為我尋日試原朱古力飲品專門店嘅熱朱古力,所以相比之下就覺得Pana 嘅比較單調🤭

不過Pane e Latte真係一間十分舒服嘅餐廳,食物質素同埋服務都令人滿意。想Chill 一Chill嘅時候,呢間餐廳係一個好嘅選擇!

2023-05-16 857 views
嚟到赤柱必定要去一間粉紅滿瀉話少女心Cafe Set Lunch $158前菜沙律同湯,香滑西蘭花濃湯粒粒分明湯,口感幼滑加咗牛油嘅香濃🍲沙律都係揀選火箭菜同車厘茄配上黑醋,酸酸甜甜提升味蕾✨ 松露卡邦尼意大利麵 $158白松露醬配上蛋黃味道鮮香突出,意大利芝士非常濃郁,主角意大利麵卡邦尼醬汁一片片新鮮黑松露,令到芝士更加濃郁😍👍🏻✨香煎牛扒伴煎蛋 $1585成熟嘅牛腹扒切開一片片,見到喺中間好粉嫩外邊燒焦咬一口好腍又有牛肉膻,好好味😋配上迷你薯仔同煎蛋,好有懷舊嘅英格風,薯仔鹹鹹地外脆內嫩加埋茄汁醬簡直係絕配😆✨Lemon Bombo $45咬一口外層鬆脆內軟,中間餡料爆滿檸檬醬,勁流心酸酸甜甜,好Flash✨Crostata Tart $68撻中間一層藍莓醬,頂層同餅底好鬆化,超經典嘅甜品撻👍🏻✨ HAZELNUT GIANDUJA LATTE $52榛子果仁好突出,配上牛奶香滑而甘香嘅咖啡,非常好嘅配搭,好味😋 ✨ ROSE & EARL GREY LATTE $45一杯明天除咗香香味咖啡之外,仲可以加上玫瑰花瓣襯托住少女Cafe嘅心,配上伯爵茶令到提升甘香茶味,味道令到口腔

嚟到赤柱必定要去一間粉紅滿瀉話少女心Cafe

Set Lunch $158
沙律都係揀選火箭菜同車厘茄配上黑醋,酸酸甜甜提升味蕾

✨ 松露卡邦尼意大利麵 $158

✨香煎牛扒伴煎蛋 $158

✨Lemon Bombo $45

✨Crostata Tart $68
撻中間一層藍莓醬,頂層同餅底好鬆化,超經典嘅甜品撻👍🏻

✨ HAZELNUT GIANDUJA LATTE $52

✨ ROSE & EARL GREY LATTE $45
一杯明天除咗香香味咖啡之外,仲可以加上玫瑰花瓣襯托住少女Cafe嘅心,配上伯爵茶令到提升甘香茶味,味道令到口腔一陣香滑濃厚,層次感好豐富😗

2023-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
🥖Bread Pudding 酸酸甜甜帶檸檬味🍋外面脆,底系布甸🍮🌹Rose & earl grey latte 奶茶☕️味道,淡玫瑰香味🌹,不過個人覺得太甜.✨意式風情人氣打卡igble cafe ,長期排長龍,粉紅色佈置,少女心💕,環境舒適,多款pastry😍 high tea之選
🥖Bread Pudding
酸酸甜甜帶檸檬味🍋外面脆,底系布甸🍮

🌹Rose & earl grey latte
奶茶☕️味道,淡玫瑰香味🌹,不過個人覺得太甜

來到香港想去海邊走走淺水灣,赤柱覺得是值得一去的地方,從金鐘出發搭巴士過去只要半小時~或者可以直接在中環交易廣場巴士總站搭6號站點位置更容易找到🤭.去到赤柱pane e latte是唯一必吃,每次去都只會去這家!除了有餐牌可以下單brunch和部分甜品之外還有一整個長條櫥櫃,滿滿的的甜點💯💯.Croissant strawberry🍓一個只要$38進去坐坐真的超級划算😝😝.當然如果想大吃特吃也沒問題食物水準真的一流!是絕對不會讓你失望!.第一必吃黑松露卡邦尼意麵🍝超多醬汁包裹意麵,濃郁的醬汁朋友吃到讚不絕口🤣

2023-05-09 785 views
週末慶祝一週年大日子,黎既日子正值大雨,黎到赤柱Pane e Latte 呢一間粉紅系意式麵包店食下午茶,粉紅歐陸風彩嘅裝潢,少女夢幻風格引人入勝❤️而且店內麵包選擇好多,花多眼亂,每款都好想食!各款麵包、酥餅同蛋糕甜點放晒出面,選擇好多,只好請店員推介。選擇好後再番埋位落單要返,可惜我唔記得左款式既名,又要再走出去一次😂 整間店員服務態度非常友善,又會推介佢地既signature, 令我過左一餐好好既用餐體驗❤️👍🏻所以想寫得更加詳盡,真心推介比大家😬PARMA HAM EGGS BENEDICT $138呢個Egg Benedict 相當出色,好好食❤️😍 crispy ham 係精粹,配上軟熟的Muffin及流心蛋汁,仲有微酸既Hollandaise Sauce, 係我食過最好食既Egg Benedict!☺️香煎牛扒伴煎蛋 $258網上食評/圖片完全唔見有人點呢款,抱住幫大家試伏嘅心態,加上想食肉類,於是就點左呢一款,有牛腹扒,迷你薯仔,煎蛋,牛扒點左5成熟。首先有驚喜嘅竟然係薯仔,焗得外皮香脆而內裏係濕潤,平時少食牛腹扒,五成熟嘅口感都係好有咬口,有牛肉味亦非常煙靭,同牛柳真係完全唔

PARMA HAM EGGS BENEDICT $138
PARMA HAM EGGS BENEDICT

香煎牛扒伴煎蛋 $258
網上食評/圖片完全唔見有人點呢款,抱住幫大家試伏嘅心態,加上想食肉類,於是就點左呢一款,有牛腹扒,迷你薯仔,煎蛋,牛扒點左5成熟。首先有驚喜嘅竟然係薯仔,焗得外皮香脆而內裏係濕潤,平時少食牛腹扒,五成熟嘅口感都係好有咬口,有牛肉味亦非常煙靭,同牛柳真係完全唔同😂😂不過都係好食既。我都係第一次食牛扒配煎太陽蛋,好特別。🤣對比Egg Benedict, 我會更加推薦多人大推,店員都推介既Egg Benedict, 因為始終食扒都有好多扒房選擇,benedict 就唔係間間都有🫢
香煎牛扒伴煎蛋

店員推薦嘅一款signature pastry,因為剩番最後一個,所以我地一入店,店員就幫我地先留低再等我地慢慢揀其他,態度親切友善❤️❤️

Signature Croissant Bomboloni ($42) - 大推超好食
外型真係其貌不揚,外表只係一個普通嘅牛角酥,原來內裏有餡料橙味吉士,食落酸酸地有少量嘅似檸檬既味,冬甩嘅外型好似千層酥,切開係一圈圈,非常鬆軟酥脆又有層
次!都幾出色,值得一試。
Signature Croissant Bomboloni

Signature Cake 🧁 $78
因為睇賣相非常吸引,冇細睇ingredients 就點左一件,原來入邊有Hazelnut daquoise, 仲有d crunchy praline, 整體來講有啲似金莎嘅味道,口味偏甜就一定架啦,但整體唔錯。
Signature Cake

Maritozzi strawberry $58
呢款士多啤梨cream cheese味道好新鮮,麵包口感獨特,唔似牛角包嘅鬆軟,反而係比較硬身嘅麵包口感,係我第二推介嘅pastry😀對比Signature Cake 冇咁甜膩。
Maritozzi strawberry

飲品點了一款specialty latte 一杯Cappuccino

Hot Hazelnut Gianduja Latte
Hot Hazelnut Gianduja Latte $48
奶味好濃又夠熱,奶泡打發得好厚,非常保暖,我喜歡Hazelnut既味道,Chocolate latte 香濃❤️👍🏻但對比佢既野食,pastry更加吸引更出色

Cappuccino $45
都冇令我失望,咖啡味甘醇,不帶酸味,牛奶味香,奶泡都幾滑,係一杯不錯水準中上既Coffee

網上個個都話要排隊,我就好彩(定唔好彩)係紅雨日子黎,所以唔洗排隊,等左5分鐘,仲有Sofa 位既客人走左。於是,幫我地轉左去一個好舒服既Safa 位,雖然紅雨大雨日子,但餐廳都好多人,80%滿座,排隊我覺得都值得一試☺️

講真款式太多,好多想試,但係冇咁大個胃口,有機會天氣好,再黎赤柱一試,希望唔使排太耐啦🫣
PARMA HAM EGGS BENEDICT
Signature Croissant Bomboloni
Signature Cake
Maritozzi strawberry
Hot Hazelnut Gianduja Latte
2023-05-05 62 views
今日同朋友去咗赤柱呢一邊影相,上網搵吓有咩好嘅餐廳食,見到呢一間餐廳嘅總評分都非常高!亦都非常適合我呢啲鍾意打卡嘅人士 二話不說就決定同朋友去呢一間餐廳食個下午茶順便坐下休息我就叫咗一個pancake 雖然份量唔係好大份,但係賣相非常靚仔,pancake亦都配上糖漿同埋雜果,令到口感上嘅配搭更好 我自己本身鍾意食甜品,所以都幾鍾意食呢一個菜式 最後加埋驚,雲呢拿雪糕,簡直令到成個味道昇華 鍾意食甜品嘅朋友,不妨過嚟試吓
二話不說就決定同朋友去呢一間餐廳食個下午茶順便坐下休息

我就叫咗一個pancake
我自己本身鍾意食甜品,所以都幾鍾意食呢一個菜式
最後加埋驚,雲呢拿雪糕,簡直令到成個味道昇華
鍾意食甜品嘅朋友,不妨過嚟試吓