2023-05-31 163 views
上網見到好多好評,點知嚟到令我大失所望。首先叫咗番茄湯同南瓜湯,湯底係唔錯的,蕃茄湯比較甜而南瓜湯濃郁得嚟唔會過膩。但係餃子真係唔得,內餡超級乾完全冇汁,其中一款叫咗黑松露芝士味,但係一粒芝士都食唔到,真係有少少過份😅
2023-05-28 167 views
第一次試依間餃子店,叫左外賣,見啲口味咁特別試下佢既特色口味同經典口味。首先,餃子夠大隻但啲餃子既餡係吾熱,而且勁乾。個椰菜玉米豚肉餃既栗米係勁乾又冇味😦 可能外賣佢冇煮得夠熱比我🤔個黑松露芝士豚肉係冇芝士味,嗰舊餡都好乾好硬,我覺得似超市啲雪藏餃子。😢😢😢個蕃茄薯仔湯就一般,無咩特別,整體來講,68$ 8隻黎講,性價比太低,同埋都吾好食,餃子都吾新鮮。試左四款餃子,四款都麻麻地🤯🤯🤯🤯
2023-05-28
TakeAway
店內光線充足,座位亦都唔會好擠迫,枱與枱之間都會有返啲距離,唔會痴埋哂。上菜速度正常。今次煎餃同湯餃都有試到,煎餃皮脆香口,表面唔會過份多油👍🏻湯餃就試咗南瓜濃湯同埋蕃茄薯仔湯,雖然話係濃湯,但個南瓜湯冇乜味,有啲失望🥺反而蕃茄薯仔湯就好香蕃茄味,好似屋企煲嘅蕃茄薯仔湯咁,而且唔會飲落覺得好味精👍🏻加分位係啲湯用個壺裝住比客人自己倒,適合打卡又冇咁沉悶。而湯餃嘅餡料係非常足夠,未食之前已經見到佢脹卜卜,一咬發現入面係塞爆曬餡料好似隻餃子就嚟要爆咁🤣🤣整體嚟講都算唔錯,不過就唔建議叫南瓜湯底!!
今次煎餃同湯餃都有試到,煎餃皮脆香口,表面唔會過份多油👍🏻
整體嚟講都算唔錯,不過就唔建議叫南瓜湯底!!
2023-05-18 145 views
📍 木金餃子製作所🇭🇰 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室有一日突然好想食餃子醒起觀塘有呢間之前食過一次 都好唔錯!!😋 西式南瓜奶油湯餃 $58😋 臭臭香荽豚肉餃😋 野菜玉米豚肉餃如果揀南瓜湯的話好特別㗎佢係用一個金色壺裝住d湯比你好似斟茶咁倒個南瓜湯好濃稠唔算好重南瓜味不過好香滑d餃子大小適中 唔算好肥大 不過都好足料!!我覺得整體嚟講佢嘅味道都係都係偏淡啲但證明佢冇落味精! 健康都會再嚟食㗎我
📍 木金餃子製作所
🇭🇰 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室

有一日突然好想食餃子
醒起觀塘有呢間
之前食過一次 都好唔錯!!

😋 西式南瓜奶油湯餃 $58
😋 臭臭香荽豚肉餃
😋 野菜玉米豚肉餃

如果揀南瓜湯的話好特別㗎
佢係用一個金色壺裝住d湯
比你好似斟茶咁倒
個南瓜湯好濃稠
唔算好重南瓜味不過好香滑
d餃子大小適中 唔算好肥大 不過都好足料!!
我覺得整體嚟講佢嘅味道都係都係偏淡啲
但證明佢冇落味精! 健康
都會再嚟食㗎我
2023-05-17
$60 (Dinner)
  • 臭臭香荽豚肉餃
2023-05-15 174 views
觀塘工廈隱世餃子店,一直都好有名氣,專程去試下,店舖唔大,不過幸好我星期六晚上8:00幾去唔洗排隊。1.泡菜豚肉餃+鳳城蝦蝦餃(西式南瓜奶油湯)$68/8粒《⭐️》泡菜豚肉餃子還可以,有足料既泡菜;鳳城蝦蝦餃一般,佢係碎蝦肉,無咩蝦味,至於個南瓜湯反而奶油味重過南瓜味,勝在有個金壺比你倒湯,可以比你打下卡🤣2.咖哩豚肉餃+黑松露芝士豚肉(中式蕃茄薯仔湯)$68/8粒《⭐️⭐️》咖哩豚肉餃子得個辣字,咖哩味唔濃,有點失望;黑松露芝士餃子係4款之中最推薦既一款,佢好重黑松露味,加上少少芝士好配合,咬落口感豐富,至於個蕃茄薯仔湯都係普普通通,湯底偏淡。3.照燒烤雞腿肉串 $28/5串《⭐️⭐️⭐️》小食黎講算抵食,啖啖肉,但味道唔突出,就係普通烤雞串🙃4.無糖白桃鳳龍茶 $14《⭐️》普通烏龍茶茶包,無咩特別。整體都麻麻,感覺名過於實,餃子係幾大粒,但味道麻麻,而且湯底偏淡,唔太吸引。

1.泡菜豚肉餃+鳳城蝦蝦餃
(西式南瓜奶油湯)$68/8粒
《⭐️》

2.咖哩豚肉餃+黑松露芝士豚肉
(中式蕃茄薯仔湯)$68/8粒
《⭐️⭐️》

3.照燒烤雞腿肉串 $28/5串
《⭐️⭐️⭐️》
小食黎講算抵食,啖啖肉,但味道唔突出,就係普通烤雞串🙃

4.無糖白桃鳳龍茶 $14
《⭐️》
普通烏龍茶茶包,無咩特別。

2023-05-04 213 views
素食餃子只有一款, 素食者想選擇多一個口味. 就沒有了. 尖椒皮蛋$28難食...餃子店都係點番餃子比較安全有營纖維素菜餃配南瓜奶油湯$58皮薄材料豐富,湯底有特色, 可以一試.
素食餃子只有一款,
素食者想選擇多一個口味. 就沒有了.

尖椒皮蛋$28
難食...餃子店都係點番餃子比較安全

有營纖維素菜餃配南瓜奶油湯$58
皮薄材料豐富,湯底有特色, 可以一試.
2023-04-19
2023-05-02 142 views
發現原來我去兩次都沒拍照,其實餃子很一般,但只能說觀塘工作很久了,好評很多都去過,這家算比較好的。但南瓜湯是真的沒南瓜味呀。不知道大家在推什麼。蕃茄湯感覺下糖可以再少一點,有點甜,但肯定是糖味,因為我老公最常煮蕃茄湯給女兒吃,所以很了解😂**但平常在觀塘100完以下想再吃價錢可以的店少,這算可以去的其中一家***
2023-04-25 140 views
𠵱間餃子店隱身🫥觀塘工廈,卻早已略有名氣,星期日過咗食飯時間去都滿座,要等下位。-白菜豬肉溝芫荽豬肉湯餃($58/8)餃子十分飽滿扎實,啖啖肉,八隻足夠飽到上頸。人氣金湯即係西式南瓜奶油湯,色澤金黃,入口都幾香南瓜🎃味,但配餃子有少少唔襯,仲有啲漏,建議配另一個湯試吓。香辣榨菜豬肉溝鳳城蝦🦐蝦餃煎餃($68/8)煎得香脆可口,餡料同樣豐富,大滿足😌酥炸花枝丸配台灣腸($38)食到最後一粒先記得影,炸得唔油膩,價格相宜,都無咩好挑剔。
白菜豬肉溝芫荽豬肉湯餃($58/8)
白菜豬肉溝芫荽豬肉湯餃配南瓜奶油湯

香辣榨菜豬肉溝鳳城蝦🦐蝦餃煎餃($68/8)
煎得香脆可口,餡料同樣豐富,大滿足😌
香辣榨菜豬肉溝鳳城蝦🦐蝦餃煎餃

酥炸花枝丸配台灣腸($38)
食到最後一粒先記得影,炸得唔油膩,價格相宜,都無咩好挑剔。
酥炸花枝丸配台灣腸
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
白菜豬肉溝芫荽豬肉湯餃配南瓜奶油湯
香辣榨菜豬肉溝鳳城蝦🦐蝦餃煎餃
酥炸花枝丸配台灣腸
2023-04-25 122 views
▪️ 翡翠白菜豚肉餃(6/10)+ 臭臭香茜豚肉餃(7/10)+ 西式南瓜奶油湯(7/10)💲58 (湯餃)每個Set係8隻,可以揀2款口味各4隻😈個皮略為厚身唔夠薄滑,內餡雖則飽滿,但太過實淨,唔算係我好鍾意既口感🙈味道方面豚肉味偏淡,白菜亦無咩味😳本身點椰菜玉米豚肉餃,但食落係芫荽味黎既,唔知侍應定廚房落錯左,好彩佢遇著我呢個芫荽愛好者,如果唔係應該比人問候🤣反而錯有錯著,芫荽味突出幾香口😎南瓜湯質感稠身,就咁飲微甜唔錯,不過同餃子唔太夾🎃▪️ 黑松露芝士豚肉餃 (7/10)+ 大大隻鳳城蝦蝦餃(6.5/10)+ 中式蕃茄薯仔湯(6.5/10)+ 讚岐烏冬(6.5/10)💲78 (煎餃) + 12煎餃會再貴一截🤑外皮似鍋貼,陣味又似生煎包,整體會略油一點😂煎餃無湯餃咁實會好少少🤏🏻有陣陣黑松露香氣,芝士味比較薄弱,而蝦餃都有粒粒蝦肉,但無預期中彈牙🦐蕃茄薯仔湯相對淡味,烏冬亦煮得較腍🍜▪️ 日本葡萄梳打 (7.5/10)💲12🔎 整體評分(6.5/10)

翡翠白菜豚肉餃 + 臭臭香茜豚肉餃 + 西式南瓜奶油湯

黑松露芝士豚肉餃 + 大大隻鳳城蝦蝦餃 + 中式蕃茄薯仔湯 + 讚岐烏冬

▪️ 日本葡萄梳打 (7.5/10)💲12

🔎 整體評分(6.5/10)
阿媽家姐omakase8隻煎餃🤍🤍🤍🤍可以指定唔要邊款餃子,然後就會隨機上8  款餃子!食嘅時候好似抽盲盒咁,適合想一次試好多款餃子嘅人🙈餃子喺可預想嘅味道,亦都好多餡!蕃茄薯仔濃湯雙拼餃🤍🤍🤍🤍蕃茄薯仔湯好飲,俾普通湯濃稠,但唔會好膩!揀咗大大隻鳳城蝦蝦餃同黑松露芝士豚肉餃,大大隻鳳城蝦蝦餃比想像中隻蝦細,同餡料比較多喺豬肉,木耳等!而黑松露芝士豚肉餃好食!黑松露味足,一啖食隻餃可以同時食出所有味道!酥炸花枝丸配台灣腸🤍🤍🤍酥炸花枝丸同台灣腸都喺普通,唔會難食,都唔係特別一定要order無骨明太子雞翼🤍🤍🤍明太子餡好足!微辣好食!無糖白桃烏龍冷泡茶🤍🤍🤍有清清地嘅白桃味,配上餃子,可以清油膩感!

酥炸花枝丸配台灣腸🤍🤍🤍

無骨明太子雞翼🤍🤍🤍
明太子餡好足!微辣好食!

無糖白桃烏龍冷泡茶🤍🤍🤍
有清清地嘅白桃味,配上餃子,可以清油膩感!
酥炸花枝丸配台灣腸🤍🤍🤍
無骨明太子雞翼🤍🤍🤍
無糖白桃烏龍冷泡茶🤍🤍🤍
2023-04-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-04-14 123 views
東九龍良心餃子店 —— 佢個名叫「木金」啲枱枱凳凳,都真係用木色同金色;餃子整體,皮薄、多餡,包得好實淨,但就多肉少菜;湯頭算濃味,蕃茄湯清甜、南瓜湯細滑;但如果要配辣菜脯,就用番茄湯夾啲!。🥟🍅『翡翠白菜豚肉餃•椰菜玉米豚肉餃 。中式番茄薯仔湯』$58⋯⋯🥟🎃『深海紫菜豚肉餃•椰菜玉米豚肉餃 。西式南瓜奶油湯』$58⋯⋯🥒『涼拌腐竹青瓜』$38‼️注意•慎點‼️有大量芫茜;個汁係酸酸辣辣幾開胃嘅;腐竹亦都好入味,但芫茜味實在太突出,唔食芫茜嘅你就唔好叫啦!。➡️友人話哩度嘅餃子未算「驚艷」,佢鍾意「甜記」多啲;但個湯就比較岀色➡️本來想試下「素餃」,但店員話lunch時已經賣晒😞。📍 木金餃子製作所 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室。好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

翡翠白菜豚肉餃•椰菜玉米豚肉餃

⋯⋯
深海紫菜豚肉餃

⋯⋯
🥒『涼拌腐竹青瓜』$38
涼拌腐竹青瓜

➡️本來想試下「素餃」,但店員話lunch時已經賣晒😞

📍 木金餃子製作所 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
2023-04-14
$80 (Dinner)
翡翠白菜豚肉餃•椰菜玉米豚肉餃
深海紫菜豚肉餃
涼拌腐竹青瓜
2023-03-26 167 views
本身係諗住去駱駝漆一座6/F,有人帶錯路,黎左三座6/F,唔想再搭lift行黎行去,就錯有錯著食餃子🥟!店面只有一位員工,可能因為咁工作量較多,店員好似唔太想同人講野…食物方面揀左特色口味,和風咖哩豚肉餃+ 黑松露芝士豚肉餃,配西式南瓜奶油湯。咖哩豚餃好香咖哩味,少少辣辣地。而松露餃呢,松露味同芝士都唔算太特出,係淡淡既松露香,不過勝在佢地既肉質新鮮搭救,肉質鮮而多汁,無豬肉蘇味。如果松露芝士味再重多少少更好!南瓜湯質地較杰身,口感綿滑淡淡南瓜香味道,個人覺得剛好,如果湯太出會搶走餃子風頭。

2023-03-26
Type of Meal
Tea
2023-03-11 225 views
今日如舊同b🐷做運動之前填飽肚仔先。今日我地就決定試木金餃子製作所既餃子😀老實講 真係有d失望。首先講一講餐牌選擇,木金餃子製作所將餃子分左兩類,分別係經典口味 ($58)同特色口味 ($68),一碗湯餃子有8粒,可以係這兩個類別中各簡2款口味各4隻。1. 翡翠白菜豚肉餃 (3/5)平平無奇的白菜豬肉餃,皮唔算滑同唔算薄🙏🏻2. 深海紫菜豚肉餃 (3/5)深海紫菜豚肉餃既豬肉肥味比較出D,所以香味都重d,但紫菜味好淡。3. 韓式泡菜豚肉餃 (3.5/5)韓式泡菜豚肉餃算是4款口味當中再食得出符合名子既味道🫣 足料泡菜都幾辣下,為呢一餐飯帶點刺激感😺都不錯喔🫰4. 大大隻鳳城蝦蝦餃 (2/5)有蝦隻係餃子入面既,但細隻切碎唔係成個蝦仁入面。地點:樓上鋪,係觀塘地區地標駱駝漆大廈,相信大家都熟曬路😼 要等一陣lift姐,難唔到小編既!環境:牆上有掛上小清新飾😉 可惜白色既牆身有污漬,周圍又有蚊滋。價錢:平均$7.2-$8.5一隻餃,都唔係平架,尚有改善空間令客人覺得值回票價🥺服務:店員都好有效率👍👍

1. 翡翠白菜豚肉餃 (3/5)
平平無奇的白菜豬肉餃,皮唔算滑同唔算薄🙏🏻

2. 深海紫菜豚肉餃 (3/5)

3. 韓式泡菜豚肉餃 (3.5/5)

4. 大大隻鳳城蝦蝦餃 (2/5)
有蝦隻係餃子入面既,但細隻切碎唔係成個蝦仁入面。

地點:

環境:
牆上有掛上小清新飾😉 可惜白色既牆身有污漬,周圍又有蚊滋。

價錢:

服務:
店員都好有效率👍👍
$60 (Dinner)
#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhkkwuntong📌同類餐廳#foodchaserhkrestaurant📌同款美食#foodchaserhkdumpling✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍觀塘 木金餃子製作所🥳🥳🥳觀塘工廈向來都係美食嘅好地方💛今次介紹呢間係主打餃子,湯底方面可以選擇日式特濃豚骨湯同埋是日濃湯🍲🍲而濃湯有時候條南瓜濃湯🎃🎃,橙色鮮艷打卡好睇📸📸📸🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 翡翠白菜豚肉餃 + 讚歧烏冬 $58 + $12因為嗰日有啲肚餓,所以加咗讚岐烏冬😹😹😹今次揀咗日式特濃豚骨湯,配埋白菜豚肉餃子,味道OK👍🏻👍🏻雖然餃子個皮稍微厚咗少少🥟,啖氣讚岐烏冬夠煙韌🥰👍🏻🍽 臭臭香荽豚肉餃 $68如果鐘意食芫荽嘅朋友要注意‼️推薦!重芫荽味之餘,又冇完全遮蓋豚肉🐖嘅味道🤍🤍配埋豚肉,配搭一流👍🏻👍🏻😜✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍觀塘 木金餃子製作所店舖地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室營業時間:星期一至日1200-1500; 1800-2200查詢/預約電話:62254451服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻
#foodchaser_hk

📍觀塘 木金餃子製作所
店舖地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室
查詢/預約電話:62254451
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#觀塘美食 #觀塘餃子 #觀塘好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2022-12-14
$70 (Lunch)
  • 臭臭香荽豚肉餃
2023-02-03 322 views
Dumplings 🥟🥟🥟.⭐️Favourites:🥟和風咖哩豚肉餃🥟黑松露芝士豚肉餃🥟大大隻鳳城蝦蝦餃🥟翡翠白菜豚肉餃 🍗明太子雞翅.💭Thoughts: 每隻餃子都好紮實,大大粒,肉質偏瘦。個人最鐘意咖喱同蝦餃。黑松露果款調味都啱啱好👍🏻 南瓜湯同番茄湯都好正。明太子香辣惹味,好夾雞翅😋.😋Recommend? ✅ 👩🏻‍🍳Food rating: 4.5/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4.5/5
Dumplings 🥟🥟🥟

⭐️Favourites: