黑松露愛好者可以一試的餃子店午餐時段到觀塘駱駝漆大廈嘅餃子店,餃子大大隻足料!黑松露芝士豚肉值得一試黑松露芝士豚肉煎餃,大大隻第一啖食嗰種黑松露醬味同豚肉,再加埋有芝士配搭好新鮮,十分好味😋而且煎得十分脆!另外好既一點係有任拎嘅辣菜脯,配合煎餃十分豐富!鳳城蝦蝦餃配搭豬骨湯同出邊嘅蝦湯餃比較蝦蝦餃就稍為失色,蝦嘅份量唔夠大,而且肉汁不分明,而且豬骨湯都唔係好濃!可以改善下

黑松露愛好者可以一試的餃子店
午餐時段到觀塘駱駝漆大廈嘅餃子店,餃子大大隻足料!

黑松露芝士豚肉
另外好既一點係有任拎嘅辣菜脯,配合煎餃十分豐富!

鳳城蝦蝦餃配搭豬骨湯

鳳城蝦蝦餃
🍴 木金餃子製作所 📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室🗺️ 港鐵觀塘站B2出口 步行約4分鐘📱+852 6225 4461 (WhatsApp only)💰 ~$100 per head 今次就去左咗駱駝漆入面間木金餃子製作所食晚餐,去到嘅時候人流都比較少,大多數店舖都已關門,所以都唔使等位就可以入去啦。和風咖喱豚肉煎餃拼黑松露芝士🧀豚肉煎餃咖喱味同黑松露味都好濃郁,煎完唔會太油個皮仲好脆,同埋啲餃子都偏大粒飽肚感一流。翡翠白菜🥬豚肉餃🐷拼深海紫菜豚肉🐷餃配中式蕃茄🍅薯仔🥔湯呢個蕃茄湯飲落有一浸茄膏味,淨食餃子嘅味道就偏淡,肉餡冇乜鹹味啱鍾意食清清淡淡嘅朋友。整體個價錢就偏貴咗少少,得8粒,性價比唔算高。另外叫咗個花枝丸配台灣腸嘅小食,呢個就冇乜特別就$38各三粒。好食指數 🌕🌕🌕🌑🌑推薦指數🌕🌕🌗🌑🌑抵食指數🌕🌕🌕🌑🌑
🍴 木金餃子製作所
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室
🗺️ 港鐵觀塘站B2出口 步行約4分鐘
💰 ~$100 per head

和風咖喱豚肉煎餃拼黑松露芝士🧀豚肉煎餃

翡翠白菜🥬豚肉餃🐷拼深海紫菜豚肉🐷餃配中式蕃茄🍅薯仔🥔湯
整體個價錢就偏貴咗少少,得8粒,性價比唔算高。

好食指數 🌕🌕🌕🌑🌑
推薦指數🌕🌕🌗🌑🌑
抵食指數🌕🌕🌕🌑🌑
2023-10-16 240 views
雖然啲湯唔算好重料,但係都好好飲,餃子都好大隻,好好食,呢間都唔算離太遠我屋企,一定會再去幫襯,希望喺工廈入面可以生存到,做得住,大家行開都可以去支持一下小店。
2023-10-03 266 views
食之前見到啲食評都有啲驚驚,但發現大多差評都係某一款餃子所以今次冇揀到嗰款。我叫左紫菜豚肉同椰菜粟米豚肉 湯餃 以為齋食餃子會唔飽所以加左烏冬點知隻隻餃子都超飽滿!!🤣 餃子皮都係結實唔係好容易散嗰款 咬落有啲彈牙(?)嘅感覺 幾過癮!湯底叫左南瓜湯 比起一般湯底濃 其實個感覺唔係好適合做湯底 但係都叫有誠意😃 事因前排試同一棟大廈另一間好有人氣嘅餃子店嘅湯底係即食麵味精豬骨湯味仲要係唔好味嗰隻...😔 餃子我都覺得木金高質啲!(都有可能同我試嘅味有關係)8隻餃子 $58 烏冬+$12 性價比還好啦 正常食量唔洗加烏冬添店員都好有禮貌👍🏻
店員都好有禮貌👍🏻
2023-09-16 281 views
餐廳非常細,大約只有30個位左右,啲枱都係4人枱,我同朋友2人,都係2人拼2人枱咁坐,如果4人以上都應該比較難有位/要好早就去食我地煎餃同湯餃都有叫,韭菜豚肉煎餃8隻🥟黑松露芝士豚肉湯餃4隻🥟韭菜豚肉湯餃4隻🥟配南瓜湯🎃個湯用個小金壺裝住比你自己倒~個湯如果再濃啲就好啦韭菜豚肉湯餃&煎餃黑松露芝士豚肉湯餃,黑松露味同芝士好夾,超好食擺枱面果個菜甫好好食好出色,我朋友成樽食哂要拎埋格隔枱果樽食😂

個湯用個小金壺裝住比你自己倒~個湯如果再濃啲就好啦
韭菜豚肉湯餃&煎餃

黑松露芝士豚肉湯餃,黑松露味同芝士好夾,超好食

2023-04-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-09-10 129 views
今次嗌咗兩碗湯餃,一碗係招牌南瓜湯,味道好濃,可以一路食一路倒湯,儀式感滿滿,值得一試另外,嗌咗中式蕃茄薯仔湯底,都好正,好似屋企煲咁而味道都濃餃子質素我覺得還好,見到有啲食評講到麻麻地,個人認為未至於咁差,$6x價錢可以一試。
另外,嗌咗中式蕃茄薯仔湯底,都好正,好似屋企煲咁而味道都濃
2023-09-05
😋木金餃子製作所Food ordered 😋1. Black truffle cheese dumplings 🥟 2. Shrimp dumplings 🥟 3. Curry dumplings 🥟 👧🏻🗣️ The restaurant was located inside an industrial building. It was so surprised that it provides delicious homemade dumplings🥟 The dumplings served with different kinds of soup, you can either choose pumpkin soup🎃, pork soup🐖 and Chinese style tomato potatoes soup 🍅🥔. We’ve chosen pork and pumpkin soup, however the taste pork soup is not as condense as expected🙁 The pumpkin soup🎃 is so creamy!
😋木金餃子製作所

Food ordered 😋
2. Shrimp dumplings 🥟
3. Curry dumplings 🥟

👧🏻🗣️ The restaurant was located inside an industrial building. It was so surprised that it provides delicious homemade dumplings🥟 The dumplings served with different kinds of soup, you can either choose pumpkin soup🎃, pork soup🐖 and Chinese style tomato potatoes soup 🍅🥔. We’ve chosen pork and pumpkin soup, however the taste pork soup is not as condense as expected🙁 The pumpkin soup🎃 is so creamy! Overall, it was a bit disappointed with the price and the quality🙁

💰💲6️⃣8️⃣pp
2023-08-30
$68 (Dinner)
  • 黑松露芝士餃子
2023-07-22 343 views
🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟觀塘呢一間喺工業中心裏面嘅餃子店🥟🥟,俾我喺網上見到覺得幾特別,所以就上嚟試吓,佢嘅環境唔算好大,裝修都比較普通,我哋叫咗三個餐同一個小食,餃子嘅種類唔多,佢有分經典口味同特色口味,8件為一個餐,可以揀兩種唔同口味🥟🥟🥟臭臭香茜豚肉餃拼🥟深海紫菜豚肉餃 (湯餃 $58) :湯餃配左日式特濃豚骨湯,清清淡淡咁,佢哋好有特色,係用一個金色小壺裝住湯底,倒出嚟新鮮滾熱辣😆,佢哋嘅餃子每一款餡料超豐富,皮又夠薄,🥟🥟香茜豚肉餃既芫荽其實裏面唔算好多,本身自己都鍾意食,所以加咗芫荽超香口,又惹味,至於🥟紫菜豚肉餃出面比較少有,加左紫菜又別有一番風味😍😍,豚肉又爽口👍🏻👍🏻🥟大大隻鳯城蝦蝦餃 $68 :另外都係叫咗八件嘅鳳城蝦餃配湯,一樣都係皮薄餡靚👍🏻👍🏻,蝦肉新鮮又夠爽口,另外加入木耳,口感特別豐富😋😋🥟翡翠白菜豚肉餃拼🥟韭菜蔥頭豚肉餃 $68 :最後叫咗呢兩款嘅煎餃,拌碟有醃蘿蔔,每一件都煎到金黃色👍🏻,食落嘅皮絕對唔厚,餡料都相當豐富,肉汁滿滿,韭菜同白菜嘅配料都唔少,食落更加香口惹味😍😍🐔 照燒烤雞腿肉串 $28 :呢款雞肉串同出邊嘅冇咩分別,都係比較普通,純粹叮

🥟臭臭香茜豚肉餃拼

🥟翡翠白菜豚肉餃拼

🐔 照燒烤雞腿肉串 $28 :呢款雞肉串同出邊嘅冇咩分別,都係比較普通,純粹叮熱就食😅

🍹 無糖白桃烏龍冷泡茶 $14 :另外佢哋有普通汽水同梳打水之外,仲有比較健康嘅烏龍冷泡茶😆😆
2023-07-19 288 views
好耐冇食呢間木金餃子製作所,所以得閒就過黎食下😛過曬lunch hour所以唔算太多人,落單只需要用水筆係餐牌度畫就可以😆有好多唔同口味嘅餃子,包括經典口味同特色口味,每樣都可以揀湯餃/煎餃😚總共有8隻,可以揀兩款口味/同一口味😛🔻揀左翡翠白菜豚肉餃同椰菜玉米豚肉餃😆隻隻都係漲卜卜,好大隻,同埋皮薄餡靚😙食完都夠飽🔻如果揀湯餃嘅話可以揀日式特濃豚骨湯/中式蕃茄薯仔湯/西式南瓜奶油湯,揀左南瓜湯,味道好濃,可以一邊食餃子一邊飲湯🤪好味👍🏽
🔻
🔻
2023-07-15
Type of Meal
Tea
  • 經典口味湯餃
2023-07-03 353 views
真心唔太建議一試,68蚊/78蚊八隻餃子,以依個價錢,荃灣餃子屋好食過依間好多。餃子肉質偏實及乾,無咩肉汁。豬骨湯無咩味南瓜湯好伏,同烏冬完全唔夾店員態度有啲差,問佢嘢都只會點頭,講下單字。

餃子肉質偏實及乾,無咩肉汁。

豬骨湯無咩味
南瓜湯好伏,同烏冬完全唔夾

店員態度有啲差,問佢嘢都只會點頭,講下單字。

2023-06-20 334 views
駱駝漆大廈出名食肆多到樓下搭電梯都要排隊,今次無特別目的地去覓食,由於不想晚上吃太飽,想要簡單輕食就好,於是來到這間專賣餃子的店舖。餃子種類都算多,不同口味配搭有不同的價錢,樣樣都想試一試所以點了阿媽家姐OMAKASE(即是隨機8款各一粒)。甫上桌,單是擺件都值得打卡影張相,因為湯底是用金色很漂亮的小水茶壺另上,可以自行調節湯的份量。選了西式南瓜奶油湯,超級好味,一整碗湯到最後全部喝完,雖然是奶油感覺亦不覺肥。至於餃子亦有香口的黑松露芝士餃及泡菜豚肉餃,而鳳城蝦蝦餃都好大隻,和風咖哩豚肉餃及翡翠白菜豚肉餃亦不錯,每隻餡料都超多脤卜卜好足料。
2023-05-15
木金餃子製作所只收現金,唔洗加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☀️阿媽家姐omakase 煎餃 $788種口味各一🙃勝在肉饀扎實,每一隻餃子都係滿滿當當的,誠意十足!雖然煎餃偏油,但配有醃蘿蔔幫手解膩~~私心推薦: 和風咖喱豚肉餃&黑松露芝士豚肉餃,真係必食😍😍☀️無骨明太子雞翼 $38好特別~~同平時既明太子醬有d唔一樣,滿滿的明太子包係雞翼裏面,佢既味道係:入口會令我有種錯覺佢係辣既,咬多兩下發現原來唔辣😂雞翼即叫即製,燒得岩岩好外脆內滑,好味!☀️低糖鮮檸香橙百香果紅茶 $14味道唔錯,有助解渴&解膩👍🏻❤️‍🔥網上評價有人中意有人唔中意><❤️‍🔥我自己之前食過一次湯餃好似都冇話特別驚喜到我,但今次又唔差喎~~❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
木金餃子製作所
只收現金,唔洗加一~

阿媽家姐omakase 煎餃

☀️阿媽家姐omakase 煎餃 $78
8種口味各一🙃
私心推薦: 和風咖喱豚肉餃&黑松露芝士豚肉餃,真係必食😍😍
無骨明太子雞翼

☀️無骨明太子雞翼 $38
雞翼即叫即製,燒得岩岩好外脆內滑,好味!
低糖鮮檸香橙百香果紅茶

☀️低糖鮮檸香橙百香果紅茶 $14
味道唔錯,有助解渴&解膩👍🏻

❤️‍🔥網上評價有人中意有人唔中意><

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
阿媽家姐omakase 煎餃
無骨明太子雞翼
低糖鮮檸香橙百香果紅茶
普通急凍餃子🤡,湯底都救唔到,仲要貴過市價咁多,是但搵間仲好食抵食過佢-_-・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥟 雙拼湯餃 8隻 HK$68🧀 黑松露芝士豚肉餃・味道:咁濃味黑松露竟然食落覺得淡味⋯⋯芝士咬到最尾先有小小🤡?仲要又係唔出味嘅,omg好kick喎-3-・口感:冇口感囉,黑松露打晒入肉餡到,而芝士得個尾尾先食到小小,er真係麻麻。🥬 香辣榨菜豚肉餃・味道:榨菜都係微辣,脆口嘅,但來貨嘢冇咩好講。豚肉餡都係普通急凍餃嘅味😰・口感:有榨菜一定有啲嘢咬下嘅,不過要切短啲,一餃一條菜走天涯,仲要太長🥲南瓜湯底🎃🥣:・味道:以為甜嘅點知唔係,又唔係鹹,天然南瓜味🎃。不過我sure佢唔係罐頭湯嚟,因為我成日飲某牌罐頭南瓜湯🤭・口感:磨到好幼,但可以再厚身啲,而家個厚度有啲唔上唔落咁。唔係普通湯底嘅水狀,又唔係即磨湯嘅厚。*****菜脯唔知點解一入口有陣榴連味🥶,之後冇喇,不過都係普通出面食到嘅醃菜脯*****・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:低~🤰9衝度:不了~🤰結論:餃子湯底連價錢我都會搵唔到任何位讚🤡・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:闊落~

🥟 雙拼湯餃 8隻 HK$68

🧀 黑松露芝士豚肉餃
黑松露芝士豚肉餃

🥬 香辣榨菜豚肉餃
香辣榨菜豚肉餃

南瓜湯底🎃🥣:

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~
🤰結論:餃子湯底連價錢我都會搵唔到任何位讚🤡

環境:闊落~
2023-06-08
$68 (Dinner)
2023-06-07 217 views
前日中午小妹同👨🏻👩🏻去咗駱駝漆食嘢Lunch hour正常嚟講間間都滿座入到去見到冇乜人小妹第六感覺得會伏😅不過之前講好咗食呢間冇理由唔食加上見到以前都幾多人推薦 但最近就好似多咗負評🫢唔通佢退步咗⁉️但系畢竟小妹之前未食過 唔知質素如何前日食完就覺得伏伏地啦😌-♡ 特色口味湯餃 $68/8隻可以任選兩款各4隻同1款湯底小妹揀咗日式特濃豚骨湯用咗個金色嘅壺裝湯 自己倒幾過癮😂就咁試咗啖湯 豚骨味唔太出飲落就好普通 絕對稱唔上特濃😗純粹飲到鹹鹹地同甜甜哋🤨佢哋嘅餃子皮厚薄適中但小妹只系輕輕夾起餃子皮就已經穿咗就唔系因為佢太薄 只係因為餃子痴住咗 所以好容易爛豬肉瘦嘅比例高啲 所以唔會話好juicy爆晒汁肉質比較實淨對於小妹嚟講唔系咩大問題 因為本身都唔鐘意太肥😝不過就未必個個都鐘意🤓☹︎ 大大隻鳳城蝦蝦餃小妹食第一隻嘅時候得好少蝦 甚至都唔系好食得出🤯好彩之後嗰啲多翻啲蝦明顯系整嘅時候撈唔勻🫢但蝦系碎粒 一啲都唔大隻食落口感欠佳整體味道好普通 失望😔味道: 4/10☹︎ 和風咖喱豚肉餃咬開見到個餡黃黃地色中間仲加咗啲粟米食落得個辣字 對於我哋嚟講系少辣就咖喱味就唔系好出 唔夠香濃😗小妹都唔系
前日中午小妹同👨🏻👩🏻去咗駱駝漆食嘢

食落得個辣字 對於我哋嚟講系少辣
就咖喱味就唔系好出 唔夠香濃😗
小妹都唔系好識點形容
但硬系覺得味道怪怪地🧐
總之就唔好食啦…
而且$68/8隻餃子感覺好唔抵食

以餃子嚟講呢間都算幾貴
小妹見佢用金壺裝湯以為個湯一定系主角
點知真系好失望
兩款湯嘅甜味都唔自然😗
豚骨湯直頭比較似味精湯…
真系不得不説

服務: 7/10
衛生: 5/10
抵食: 3/10
回頭率: 0/10
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
特色口味湯餃
特色口味煎餃
黑松露芝士煎餃
經典口味湯餃
2023-06-06 119 views
這家餐廳的韓式泡菜豚肉煎餃子和大大隻鳳城蝦煎餃子都非常美味!韓式泡菜豚肉煎餃子的餃子皮鬆脆有嚼勁,內餡有著酸辣可口的泡類菜與豬肉的香氣,口感非常棒。而大大隻鳳城蝦煎餃子則是外皮金黃酥脆,餡料充滿了新鮮多汁的大蝦和綠色蔬菜,吃起來非常清爽,兩種餃子都是熱騰騰上桌,香口美味,有機會會再試其他口味。
2023-06-05