2018-11-14 459 views
嚟到旺區銅鑼灣搵食,fashion walk 呢邊都有唔少餐廳,今次去咗試下呢間PAPI ,在HONG KONG 尋找ITALY 的味道。睇下個menu 個個餸菜都好似好delicious咁。由於去咗Italy restaurant 所以講咗外語真係excuse me.但好似認意大利文🇮🇹比較啱風格多d。意大利最出名pizza 大大個。番茄細細個焗完味道濃郁咗,個批夠薄好香脆。意大利橄欖油都好出名,仲比較有益添。肉丸,味道香濃。呢個粉個醬好細滑。
睇下個menu 個個餸菜都好似好delicious咁。
但好似認意大利文🇮🇹比較啱風格多d。
意大利最出名pizza 大大個。
番茄細細個焗完味道濃郁咗,個批夠薄好香脆。
意大利橄欖油都好出名,仲比較有益添。
肉丸,味道香濃。
呢個粉個醬好細滑。
Dinner
2018-11-09 388 views
其實平時我少吃意大利菜式,因為好朋友喜歡,所以今天就陪陪他吃個西餐作晚餐,睇下有冇驚喜。因為早訂位,侍應好有禮貌安排座位給我們,餐廳內裝修好有風格,落地玻璃,環境幾舒服,擺設特別,好適合情侶談心、三五知己聚餐之選。我地點左三款:風干意大利車厘茄蒜蓉煙肉芝士薄餅、手工松子仁牛肉丸、香辣蕃茄及蒜片手造粗面,首先送上脆脆薄餅,簡單而美味小吃!煙肉芝土簿餅底做得好脆微焦,十分香脆,加上風干的車厘茄,惹味芝士好好味牛肉丸,好濃牛香配合松子仁出奇地夾自制的粗面果然彈性十足煙韌,配上香辣和蒜片和橄欖油十分合襯,口感好豐富,好好味和滿足!我會再光顧的
牛肉丸,好濃牛香配合松子仁出奇地夾
我會再光顧的
2018-10-15 504 views
Happy Friday~中午諗住去Papi 豪番餐,之食過佢嘅午餐其實幾貴,不過佢勝在環境又靜又舒服。今次去見佢啲嘢平咗,而且跟埋嘢飲同甜品(之前要再加錢)👍。三個人點晒三款前菜,個湯分咗每人一小碗分量都幾多,個Calzone亦都好好味,最驚喜係個雞胸配珍珠意粉,雞胸好爽口又好味🤤而且唔貴$88咋,(職員話個menu做埋今曰有啲可惜)跟餐甜品係細細件嘅蛋糕仔,雖然好飽,但難得嚟唔可以唔食佢嘅tiramisu 🙈勁滿足✌️✌️
Calzone
Chicken  Salad
Margherita  Pizza
Pork  Chop
雞胸配珍珠粉
2018-09-12
$111 (Lunch)
2018-10-13 322 views
今日係fashion walk food street 搵野食見到有間以白色主調既餐廳叫papi就去試試佢啦😘今日唔太想食肉 就由員工recommend左我地食個黑松露宴首先黎2杯house sparkling wine都算易入口 都幾香叫左個black truffle&parma ham sandwich and chips 黑松露巴馬火腿三明治🥪 同埋 black truffle&borgonzola cheese pizza黑松露藍芝士薄餅3款食物都均以黑松露作主要seasoning 都係好香同埋好freshEspecially 個三明治🥪 真係配上拉絲既芝士 真係好正架

見到有間以白色主調既餐廳叫papi

就去試試佢啦😘

首先黎2杯house sparkling wine
都算易入口 都幾香

黑松露藍芝士薄餅

早前同事試過lunch表示不錯,是次有同事生日所以黎食生日飯,食完評價係: 唔會再黎。我們一行6人約1:05pm入座,set lunch menu上有6款,我地好快就決定叫其中5款,有一款意粉要2份,大家share食。落單時個男職員仲同我地reconfirm order一次。我地全部人前菜都要湯,是日係洋蔥湯,味道不錯,份量都好足,飲完都幾飽。其間我地一路傾計,一路等食物,等到1:30pm見未有食物我地就叫左drink先,誰不知等到1:45pm 都無任何食物上菜,我地就問職員,職員表示好快就有,最後大約等多8分鐘就上菜,但仍然係一個一個course咁上,由於每個course份量好少,所以我地每人分少少就可以清左個碟,等職員快d上另一道菜,所以放棄連相機先食。其間,女經理上一個course係我地無叫的,因為係牛,我地係share食,有一半人唔食牛,所以一開始已經無叫。就直接同女經理講上錯course,點知女經理話: 你地無叫?我地就話: 係呀,我地要左A意粉x2,BCDEx1。女經理問: 你地唔食牛?當時我地全部人呆左!無諗過作為一個經理會如此反問食客,正常都會話幫你換返。隔左2秒回過神

無諗過作為一個經理會如此反問食客,正常都會話幫你換返。隔左2秒回過神來就話係呀!女經理先幫我地拎返入廚房。

最後野飲有一杯又送錯,熱奶茶變熱檸茶
因爲我地得1個鐘食飯,等上菜已經等左有45分鐘,無時間再換,同事唯有將就喝。
食到最後,連個飯後甜點都同其他枱唔同,當時已經2點幾,可能原先既cake已經分曬,好彩個奶凍個味ok。其實所有主菜都好普通,反而係個湯同甜品合格。

2018-10-05
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$105 (Lunch)
Celebration
Birthday
2018-10-04 297 views
偶爾喺銅鑼灣發現呢間小意大利餐廳 😛😛😛入面嘅嘢都幾特別 🤨係未點菜之前都會送上一盤特色嘅墨西哥脆脆 😀😀我覺得個重點唔係脆脆身上而家喺佢個青醬身上 非常之香口 👍🏻👍🏻👍🏻嗰晚我叫咗一個意大利pizza同埋一份肉丸 pizza初時以為佢係脆片嘅薄餅底呀 原來佢係薄身嘅pizza底 😊上面嘅番茄醬同埋芝士融合得好好 特別喺個芝士味十足 而且唔會覺得好乾身 😙另外佢肉丸食得出係全部手做 唔係現成貨急凍 所以佢嘅肉味好突出 而且配合佢嘅佐料同橄欖油 感覺會好膩🤤🤤
2018-10-03 287 views
同朋友好耐冇黎百德新街,行行下,發現呢間裝修好有外國情調嘅餐廳, 餐廳入邊裝修簡單而又有風味,好朋友傾計就最啱啦。我哋叫咗個牛油蘆筍,番茄牛肚,同埋pizza。蘆筍好香滑新鮮,同番茄牛雜一齊食,配搭效果好好。我哋本着唔知外國人會點樣煮牛肚,所以就點左呢個菜試吓,佢哋番茄醬煮得好好味,同老肚好夾。不過我都係鍾意食返中國嘅五香滷水牛肚。pizza 好好味,係脆底,下次要叫佢哋嘅芝士pizza。好好食,因為個Pizza好大,所以我哋兩個人食晒之後,其實已經好飽啦。今次好可惜因為太飽,冇點到肉,下次一定要點扒。

餐廳入邊裝修簡單而又有風味,好朋友傾計就最啱啦。

我哋叫咗個牛油蘆筍,番茄牛肚,同埋pizza。

蘆筍好香滑新鮮,同番茄牛雜一齊食,配搭效果好好。

pizza 好好味,係脆底,下次要叫佢哋嘅芝士pizza。

今次好可惜因為太飽,冇點到肉,下次一定要點扒。
到銅鑼灣Shopping,經過位於銅鑼灣加寧街,裝修有歐洲小白屋感覺的PAPI,知道店子的手工意粉很出色,望望餐單之際發現店子推出 Happy hour 優惠,$118 任飲氣泡酒加任食精選意大利黑松露菜式 Happy Hour Unlimited Truffles & Bubbles,包括黑松露薄餅、黑松露巴馬火腿三文治同黑松露薯條,蠻吸引。 跟朋友入座後,店員先送來兩杯意大利氣泡酒 Proseco。 不一會兒,店員便端上薄餅,材料有三款芝士,來自意大利北部的古岡左拉芝士Gorgonzola、同樣來自意大利的水牛芝士Mozzarella 及巴馬臣芝士Parmesan Cheese,而黑松露就來自意大利中北部。餅皮薄,入爐焗三分鐘便成為香噴噴的黑松露藍芝士薄餅。 黑松露塗上麵包,加水牛芝士烘熱後,加入巴馬火腿,塗上牛油後烘香麵包便成黑松露巴馬火腿三文治,記得立刻食,鹹香脆口。 最後是黑松露油芝士炸薯條,入口淡淡松露油香。 這時候,天色漸轉金黃,跟閨蜜談天說地兩小時,望著落地玻璃外路人休閒步過,跟銅鑼灣中心地帶景象截然不同,感覺很舒服。溫馨提示:優惠只適用於星期一至五下午5點至

跟朋友入座後,店員先送來兩杯意大利氣泡酒 Proseco。

意大利氣泡酒 Proseco

最後是黑松露油芝士炸薯條,入口淡淡松露油香。

黑松露巴馬火腿三文治

松露油芝士炸薯條

溫馨提示:
優惠只適用於星期一至五下午5點至7點 (公眾假期除外)

Other Info. : 注: 鄰近銅鑼灣地鐵站,附近有咪錶位,Fashion Walk提供時租停車場。
2018-09-27
Tea
黑松露巴馬火腿三文治
2018-09-28 240 views
Cicchetti在意大利文中是「精巧輕食」的意思,餐牌上Cicchetti的選擇五花百門,而我們這次便嚐了其中兩款。就坐後先來了碟橄欖油薄脆,青綠色的欖油澆在重麥香的薄脆,是在等候朋友時不錯的小食。第一款前菜是意大利burrata cheese 配車厘茄,餐廳把厚厚的burrata cheese放在芝麻菜上,再以滿滿的車厘茄鋪滿碟邊,加上被黑醋調味過的芝麻菜,感覺清新滿足。再點了炸白飯魚,上枱時香氣四溢。粉橙色的沙律醬酸味突出,正好配以酥脆的白飯魚。白飯魚整條炸得透徹,沒有軟骨卡在口腔的感覺。最後點了風乾車厘茄、蒜蓉及煙芝士Pizza。此店以薄脆的批底為主,所選用的芝士煙韌有咬口,而且味道又不會太濃烈。廚師控制火喉功力十足,香脆美味。如想找間高質素的意大利餐廳,這家絕對是不二之選。
Dinner
2018-09-27 228 views
今日約左個好耐冇見既friend食飯記得好耐之前嚟過呢間餐廳 覺得環境幾好又舒服 好適合傾計就揀左嚟呢度啦因為我今日食左下午茶 所以唔係好肚餓 所以唔算叫左好多野食坐低冇幾耐Waiter就先上左d薄脆俾我地比起普通麵包其實我更加鍾意薄脆 好香口而且好重橄欖味冇幾耐之後就已經上第一道菜啦自家手造牛肉丸配義大利松子仁及提子乾 $88牛肉丸唔會有雪藏味 而且好重牛肉既味道食落好有口感 唔會有根或者唔會好硬其實味道已經夠濃 d汁都係配搭下d味食落感覺到係自家製既味道 唔錯Pizza Margherita $138我好鍾意食薄身既Pizza因為咁先回夠脆呢度既Pizza完全滿足到我就算中間有好多番茄醬 都唔會搞到個pizza好淋 而且個邊係十分脆番茄醬帶果蓉 味道好鮮甜 唔會得酸味芝士分類好夠 簡單配合埋番茄醬已經係好好味既一款pizzaCarbonara $168呢度既Carbonara味道既特別 因為加入左新鮮蒜片 佢都有幾重既蒜味 Carbonara整得夠杰身 creamy得嚟 酸味balance左流既感覺 所以好快就俾我食曬啦我見佢依家仲有個黑松露promotion5-7pm有得任飲Bu
今日約左個好耐冇見既friend食飯

呢度既Carbonara味道既特別
因為加入左新鮮蒜片 佢都有幾重既蒜味

我見佢依家仲有個黑松露promotion
5-7pm有得任飲Bubbles同埋叫黑松露既食品
我係個超級黑松露愛好者 但嚟到餐廳已經6:30pm 所以只好放棄
$215 (Dinner)
2018-09-27 282 views
差唔多成個月冇見姐姐,又係時候約個飯聚啦,好似未試過同姐姐食高檔意大利嘢,所以今次就揀咗呢間喺銅鑼灣嘅PAPI,雖然啱啱過咗中秋,但係我哋都要做節的 原來呢間餐廳就喺正我放工搭巴士過海嚟銅鑼灣的話一落車就到架喇,勁方便一眼就見到,地舖連二樓兩層,極具氣派呀。裝修方面以簡潔嘅歐陸風情為主,地方又大又寬敞,一位外籍職員以英語招呼我哋就座之後,真係尤如置身咗喺另一個世界......感覺舒服又寧靜。我哋仲好好彩咁可以坐喺I♥️PAPI嘅霓紅燈牌下面,即時又增添幾分情調。 細閱餐牌之後發現呢度嘅食物都好多種類選擇,除咗呢度出名嘅小碟頭盤之外,當然小不了仲有意大利粉同埋意大利飯,轉去餐牌後面仲有多款薄餅同埋主菜,最開心就莫過於見到甜品類別啦。不過我哋得兩個女子,蚊型咁嘅胃口,最後就決定叫以下三款,可以開心share,乜都試下~意大利軟心蛋、菠菜、茄子及松子仁沙律($128)呢份沙律絕對係吃貨推介!!!美味可口而又健康,鮮綠色嘅有機菠菜葉十分新鮮,混合埋有美容同抗衰老嘅松子仁一齊食,仲唔係女士至愛?食物上枱後職員仲細心幫忙攪拌,眼見佢將隻水啵啵嘅溫泉蛋篤破,蛋汁緩緩流出嚟,令人食指大動,菠菜嘅份量不少

意大利軟心蛋、菠菜、茄子及松子仁沙律

意大利軟心蛋、菠菜、茄子及松子仁沙律($128)呢份沙律絕對係吃貨推介!!!美味可口而又健康,鮮綠色嘅有機菠菜葉十分新鮮,混合埋有美容同抗衰老嘅松子仁一齊食,仲唔係女士至愛?食物上枱後職員仲細心幫忙攪拌,眼見佢將隻水啵啵嘅溫泉蛋篤破,蛋汁緩緩流出嚟,令人食指大動,菠菜嘅份量不少,兩個人食剛好有餘,食咗一半之後就會見到下面有一大塊軟身大茄子,配合黑醋汁嘅味道清新又開胃

炸薯條配黑松露油及巴馬臣芝士

炸薯條配黑松露油及巴馬臣芝士($68)有姐姐嘅地方好似都會有薯條出現
最開心就係見到佢係我至愛嘅即炸幼身薯條,第一啖食落口仲有勁香嘅黑松露味,好鬼正~
唔洗怕食得慢會改變口感,我哋一邊傾計一邊食,發現佢仲愈食愈脆添!!!上面嘅巴馬臣芝士粉絕對可以再為薯條加多幾分惹味

風乾意大利車厘茄、蒜蓉及煙芝士薄餅

風乾意大利車厘茄、蒜蓉及煙芝士薄餅($168)平時一向唔鍾意食pizza嘅我,對於呢塊薄餅真係毫無抗拒之力,佢擺脫咗一般薄餅厚實而肥膩嘅感覺,平時我食一件普通薄餅可能半件已經玩完了,連皮邊都可能俾我丟埋一邊唔食,但係呢度完全相反,整塊薄餅超薄又夠脆,好似食緊零食咁,上面香口濃烈嘅芝士焗到啱啱好金黃色,忍唔住相都影多幾張
,再配埋可以中和飽滯感嘅車厘茄,我哋兩個女子一人一半絕對冇問題,完美
2018-09-26
$200.5 (Dinner)
風乾意大利車厘茄、蒜蓉及煙芝士薄餅
位於銅鑼灣加寧街 8号 係Fashion Walk 地下的Papi ,Papi 是一間傳統的意大利餐廳,餐廳提供小食、沙律、手工意粉、傳統意大利薄餅、精緻的甜品及美酒佳餚。佢樓高兩層,店內裝修簡潔明亮,樓底十分高,店內有大量座位,適合多人聚會高談闊論,而店外有露天地方可以與朋友輕鬆把酒談心,享受意式小食。之前好友剛旅行回來,今天我在放工後便乘地鐵往銅鑼灣,到Fashion Walk 出口,向Ikea方向,步行一會便到在Fashion Walk地下的Papi。看到好友後便入座。店內佈置簡潔,播著輕快的音樂,令人不自覺地輕鬆下來。收到好友貼心的小手信,之後便決定食物。因為這間是意大利餐廳,當然要試試傳統的意大利薄餅。先吃頭盤沙律,意大利軟心蛋、菠菜、茄子及松子仁沙律($128)這沙律分量也不少,有大量新鮮翠嫩的有機菠菜,加上酥脆的松子仁,服務員將軟心蛋與其他材料混合在一起,菠菜茄子加上濃濃的蛋汁,味覺十分清新。炸薯條配黑松露油及巴馬臣芝士($68)我最愛吃薯條,而且還是剛剛炸好的粗薯條,每一口都有淡淡的黑松露香味,加上巴馬臣芝士碎粉,口感味覺都十分豐富,不用加上茄汁,原味已經足夠。風乾意大

意大利軟心蛋、菠菜、茄子及松子仁沙律

炸薯條配黑松露油及巴馬臣芝士($68)
炸薯條配黑松露油及巴馬臣芝士

風乾意大利車厘茄、蒜蓉及煙芝士薄餅($168)
風乾意大利車厘茄、蒜蓉及煙芝士薄餅

傳統的意大利薄餅,其實沒有豐富的配料,只要加上車厘茄、煙芝士及羅勒,Papi用手造的薄餅皮,我想應該烤焗前放在pizza stone上,再加上簡單的配料,焗至香脆金黃,入口帶有少少煙燻的香氣,餅邊十分脆口,加上已焗至融化的芝士,
,一個薄餅已分成八件,想不到我與好友竟然可以每人各自吃四件,
,如果一大班人就可以叫不同的食物了!

這餐廳有午市套餐Lunch Set,以銅鑼灣Fashion Walk 食肆來說,價錢不算貴,下一次如果在銅鑼灣午餐,一定會試試Papi 。

*結賬共$401. (已加上10%服務費)
*晚上的服務員是用英語交談的。但餐牌是中英對照,所以不願說英文的點餐也不難。
2018-09-27
$200 (Dinner)
2018-09-26 132 views
家人仍然在國外旅遊於是獨自到後花園- 《PAPI》,座落於銅鑼灣後的Fashion walk 加寧街。環境挺舒服又有空間感,有兩層。 食物種類凡多。職員又有禮貌落單快有服務 等了一會先,首先送上小食,是脆片加了橄欖油!香炸白飯魚 HKD 78 白飯魚也用在西式,就是把魚先炸得金黃,然後加上辣粉,伴碟有檸檬及醬汁加強味道。 肉質挺長身 ,無骨刺也無腥味。PAPI 香辣番茄醬及蒜片手造粗麵 HKD 138欣賞鍾意自家製東西,番茄新鮮之如醬汁不酸,還佈滿每條粗麵。麵質煙韌,伴碟讓有蒜片帶味道出來!

環境挺舒服又有空間感,有兩層。
食物種類凡多。
職員又有禮貌落單快有服務

等了一會先,首先送上小食,是脆片加了橄欖油!

香炸白飯魚 HKD 78

PAPI 香辣番茄醬及蒜片手造粗麵 HKD 138

欣賞鍾意自家製東西,番茄新鮮之如醬汁不酸,還佈滿每條粗麵。
麵質煙韌,伴碟讓有蒜片帶味道出來!
Happy Friday唔駛無聊應酬 就立馬相約女友食好西我們坐係一角, 幾休閒安靜四式芝士薄餅岩哂我女友芝士控, 薄底加超多芝士。 食一件已經有好多芝士勁開心。手造番茄醬蒜香意粉我最愛手造麵 有誠意又新鮮。 蒜片好正 味道一絕carbonara呢個算係水準okay. 不如女友整得仲好食。 佢可以開鋪lu. 我第一個捧場總結食物質素唔錯 裝飾環境舒適 店員有禮。 值得下次再黎呀。其實努力工作都係搵三餐姐。 所以食得是福 要及時行樂呀
Happy Friday唔駛無聊應酬
就立馬相約女友食好西

我們坐係一角, 幾休閒安靜

四式芝士薄餅

手造番茄醬蒜香意粉

我最愛手造麵 有誠意又新鮮。 蒜片好正 味道一絕

carbonara

呢個算係水準okay. 不如女友整得仲好食。
佢可以開鋪lu. 我第一個捧場

總結
食物質素唔錯 裝飾環境舒適 店員有禮。 值得下次再黎呀。

其實努力工作都係搵三餐姐。 所以食得是福 要及時行樂呀
2018-09-24 139 views
出開去銅鑼灣shopping,順便睇下周圍有咩餐廳。路過見到Papi, 已經俾佢個心心燈吸引住,好靚呀一於入去食個午餐喇一入到去,店員安排左近落地玻璃嘅2人枱俾我,坐得好舒服。而且餐廳用左我最愛嘅雲石面枱,好靚呀一坐底,店員就送上餐牌同餐前小食,橄欖油薄脆,薄脆面有少少鹽,咸咸地,同橄欖油好夾賣相都好吸引Starter點了提子🍇火箭菜蝦沙律呢個配搭好少見,好fresh! 提子好甜配上酸酸地嘅沙律汁,醒胃之餘又甜甜地,好特別蝦肉夠爽甜,好新鮮!Main course點了手造扭繩粉配鱸魚牛肝菌汁從來未食過手造扭繩粉所以點黎試下,扭繩粉細細條,實心,好有咬口,煙煙韌韌每條粉都佔滿牛肝菌汁好味!牛肝菌汁食落有少少似黑松露嘅味道鱸魚份量好足食完仲有甜品同餐飲,真係好滿足嘅一餐😊😊
一於入去食個午餐喇
賣相都好吸引
橄欖油薄脆
Starter點了提子🍇火箭菜蝦沙律
蝦肉夠爽甜,好新鮮!
提子火箭菜蝦沙律
Main course點了手造扭繩粉配鱸魚牛肝菌汁
每條粉都佔滿牛肝菌汁
好味!
牛肝菌汁食落有少少似黑松露嘅味道

鱸魚份量好足
手造扭繩粉/鱸魚/牛肝菌汁
食完仲有甜品同餐飲,真係好滿足嘅一餐😊😊
Lunch
橄欖油薄脆