2020-10-07 457 views
上星期因為連續4日假期, 屋企悶悶地同朋友, 出咗去食下午茶.  差不多3pm 去到,  都已經7-8成滿, 呢個市道黎講, , 都已經算係咁啦. 因為同朋友2 個都唔肚餓, 所以只係叫咗3 個小食, 而且下午茶關係, 50% off, 真係好抵!!!1, 海中寶 ($85 -> $42.5)有海哲, 蝦, 魷魚, 青瓜絲, 用醋做調味, 酸酸地好開胃海哲 – 又爽又彈蝦 – 有d  細, 但爽魷魚圈 – 細而且無乜味青瓜絲 – 雖然浸喺d 醋裡面, 依然係爽嘅2, 蘿蔔絲酥餅 ($42 -> $21)蘿蔔條好甜又有口感, 好食.酥皮係脆唔油, 但食落好粉, 唔鍾意.3, 皇朝小籠包 ($118 -> $59) 8 個顏色, 8種味道 (原味, 蒜香, 絲瓜, 鵝肝, 川味, 芝士, 蟹粉, 黑松露),  因為係用食物天然顏色做包皮, 食得好安心.只食咗其4 款. 另外4 款朋友食咗都話唔錯. 芝士 - 食到少少芝士味原味 - 幾時都覺得最好食川味 - 食唔到辣, 但見到有d  橙色嘅汁/油 滴出.蒜香 - 食到微微嘅蒜香味茶錢: $8 / 人頭服務: 好欣勤又

1, 海中寶 ($85 -> $42.5)
海哲 – 又爽又彈
蝦 – 有d  細, 但爽
魷魚圈 – 細而且無乜味
青瓜絲 – 雖然浸喺d 醋裡面, 依然係爽嘅

2, 蘿蔔絲酥餅 ($42 -> $21)
蘿蔔條好甜又有口感, 好食.
酥皮係脆唔油, 但食落好粉, 唔鍾意.

3, 皇朝小籠包 ($118 -> $59)
只食咗其4 款. 另外4 款朋友食咗都話唔錯.
芝士 - 食到少少芝士味
原味 - 幾時都覺得最好食
川味 - 食唔到辣, 但見到有d  橙色嘅汁/油 滴出.
蒜香 - 食到微微嘅蒜香味

茶錢: $8 / 人頭

服務: 好欣勤又有禮貌, 有問題問又會hea 答. 讚呀!!

食物有水準, 服務又好, 坐得又舒服.  會一去再去.  因為今次只食咗小食/點心, 下次要試下主菜先得.
2020-10-02
$82 (Tea)
  • 海中寶
2020-09-21 536 views
如果要講高級嘅香港小籠包店,可能好多人會食x泰峰,但係係嗰度食嘅小籠包,尺寸會比較細粒,樂天王朝嘅王牌小籠包,每一粒都係唔同嘅口味,分別有:芝士、鵝肝、蒜蓉、黑松露、青瓜、蟹粉、辣等等♥️如果食一盒唔夠嘅話,可以再叫多一籠完美嘅小籠包,有六粒至10粒嘅選擇。豬骨濃湯湯底嘅面,配上上海雲吞,清清地得來,又好有鮮味。呢款菜肉包我一定要比10分佢,因為呢一隻上海嘅齊菜唔係周圍都有得食㗎,佢切得非常之柔細,放入去個菜包入邊,非常之鮮味,又唔油膩,感覺好精細。呢款鍋貼就普普通通啦,因為好多地方都整得好好食,所以都唔一定要喺呢一度食嘅。呢個醉雞片都唔錯,不過份量就比較少,我覺得唔算太抵食,同埋個醉雞嘅酒味都幾濃郁,鍾意食醉雞嘅朋友應該都會喜歡佢。呢一疊係人叫我又叫之油麥菜配芝麻醬,咬落非常之爽口,用青瓜薄片去包實佢,再沾啲芝麻醬,其實整法非常之簡單,所以有少少貴,屋企自己整都得啦!🤣🤣
皇牌小籠包

上海雲吞豬骨湯麵

豬骨濃湯湯底嘅面,配上上海雲吞,清清地得來,又好有鮮味。

齋菜包

鮮肉鍋貼

醉雞件

芝麻油麥菜

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
皇牌小籠包
上海雲吞豬骨湯麵
齋菜包
醉雞件
  • 李白醉雞
2020-09-21 5105 views
八,九月份是我、男友、朋友的生日,難得政府早前放寬了二人限聚令,今天晚上終於可以一行四人聚會了,我們中午在「嘉麟樓」飲茶之後,晚上緊接而來便和朋友來到銅鑼灣這間「樂天皇朝」吃上海菜兼且一同慶祝大家的生日No.1【松子桂魚】$238「松子魚」,一直都是我最愛的上海菜式之一,可是由於份量太大,我和男友平時很少機會可以品嚐,而今天難得一行四人,終於可以剛剛好分享整條魚了值得慶幸的是,松子魚看起來十分誘人美味之餘,實際上的味道亦同樣堪稱一絕,松子魚的外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則細緻柔軟,嫩滑彈牙,有著清新、鮮美以及軟滑的質感 ,口感豐富而飽滿 ,讓人箸如雨下,甘旨肥濃至於松子魚的醬汁調味亦恰到好處,味道不單止酸酸甜甜,甜香四溢,同時亦帶出了魚肉本身的鮮甜味,令到整條松子魚變得更惹味開胃,滋味非常,是我在香港中品嚐過最美味的松子魚!No.2【皇朝特色小籠包(八色)】$118這份八色小籠包可以說是這間餐廳的招牌菜,而大家亦正正是為它而來,可惜由於每款味道只有一件的關係,所以我們每人分別只能嚐到兩款口味的小籠包,而我和男友則分別嚐到原味、絲瓜、蟹粉以及鵝肝原味小籠包的皮都算薄身,口感則微微煙韌彈

No.1【松子桂魚】$238

No.2【皇朝特色小籠包(八色)】$118

皇朝特色小籠包(八色)
原味小籠包的皮都算薄身,口感則微微煙韌彈牙,而豬肉的肉質亦柔軟嫩滑,香甜可口,另外小籠包內的湯汁十分香濃惹味,咸香四溢,口感細膩而延綿,讓人口舌生香,吮指回味

皇朝特色小籠包(八色)
至於蟹粉小籠包的蟹黃味則不太突出和濃郁,而鵝肝醬的味道亦和豬肉有點格格不入的感覺,最後的糟溜絲瓜更令整件小籠包的味道變得十分怪異,到現在我終於都知道為什麼很多人都只喜歡吃原味了,因為其他味道都只不過是噱頭而已,並沒有真正的實力

No.3【四川水煮牛肉】$198
四川水煮牛肉
男友和朋友都喜歡吃辣,所以他們便點了這份水煮牛肉來過過口癮,不過即使要求了少辣,湯底依然十分紅紅燈燈,看起來好像辣得嗆喉
而事實上雖然辣味真的不太濃郁,不過麻味卻相當重,害怕麻味的我覺得牛肉的麻味還算可以接受,但是最底粉絲的麻味真的太濃烈了,所以最後整份水煮牛肉便統統給他們享用了

No.4【京醬肉絲配薄餅】$90
京醬肉絲配薄餅
我覺得這份京醬肉絲配薄餅無論是醬汁的味道抑或是食用風格,都和北京烤鴨十分相似,大家同樣都是用薄餅包著餡料,只是鴨肉轉換成豬肉絲而已

京醬肉絲配薄餅
豬肉絲的肉質非常緊緻彈牙,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的肉汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的豬肉氣息,香甜可口,肉汁四溢,口感豐富而飽滿,最後再配上惹味濃郁的京醬,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!

No.5【上海生煎包】$42
上海生煎包
由於生煎包非常熱騰騰,所以外皮十分香脆可口,質感更油而不膩,而內裡的豬肉則嫩滑可口,鮮美多汁,每一口都充滿著淡淡的豬肉氣息,咸咸的,香香的,讓人回味無窮,一試傾心

No.6【宮廷驢打滾】$45
宮廷驢打滾
我們想不到在專門品嚐上海菜的餐廳,竟然有供應北京著名的宮廷糕點 ~ 驢打滾
由於驢打滾是由糯米以及豆沙製作而成,所以口感煙煙韌韌和軟綿綿之餘,滿口更充滿著濃濃的豆沙香氣,清甜可口,甜香四溢,美味得讓人陶醉其中,吮指回味之餘,更為這頓晚餐畫上一個完美的句號

宮廷驢打滾
價錢方面,松子桂魚 $238,特色皇朝小籠包(八色) $118,四川水煮牛肉 $198,京醬肉絲配薄餅 $90,上海生煎包 $42,宮廷驢打滾 $45,餐廳另外設有加一服務費,四人總共 $855.8

總結來說,我一直以為樂天皇朝是一間走高檔路線的餐廳,沒想到它的價錢都算大眾化之餘,食物味道亦相當出色,甚至是我在香港品嚐過最美味的上海菜,怪不得它是 Open Rice 中的人氣熱店,美中不足的是餐廳的燈光太昏暗了,導致比較難拍出一些美麗的相片,所以如果想在這裡慶祝生日/特別日子的朋友們,最好留意一下了
2020-09-12
$214 (Dinner)
Celebration
Birthday
2020-09-14 565 views
疫情下,受制於二人限聚令同事們唯有叫外賣平衡內心點了:-四川擔擔麵-酸辣湯-海蜇青瓜-蒜泥白肉-油麥菜-糖醋魚塊味道如堂食一樣很好味擺放食物也很精緻而且外賣自取仲有八五折優惠
疫情下,受制於二人限聚令
同事們唯有叫外賣平衡內心
味道如堂食一樣很好味
擺放食物也很精緻
而且外賣自取仲有八五折優惠
2020-09-14 526 views
今日午飯就去左呢到食,見因為太耐無食,個涼皮不錯,可以一試,但有少少麻辣成份,跟住還有蘿蔔酥,亦係小妹的愛。但略嫌個炒年糕失色左少少,比較普通,最後當然叫埋招牌菜八色小籠包啦!
2020-08-29 576 views
🥢·特色皇朝小籠包七彩小籠包 每粒都唔同味 就算未食望見都覺得令人興奮·上海炒年糕佢同粗炒一樣 都係必點唔好睇佢咁深色 其實一啲都唔咸·生煎包有別於外面既生煎包 包既面唔會被抽乾 咬落仲有汁添嫁 讚·菜肉雲吞豬骨湯拉麵清清淡淡 喜歡雲吞既你必點🥟
🥢
有別於外面既生煎包 包既面唔會被抽乾 咬落仲有汁添嫁 讚
·菜肉雲吞豬骨湯拉麵
清清淡淡 喜歡雲吞既你必點🥟

2020-08-20 396 views
利舞臺有好多層都有好野食今次去由新加坡飲食集團建立”樂天皇朝” 店內環境優雅 座位寬闊舒適設有卡位方便三五知己或一家人慢慢食慢慢傾店內設有玻璃廚房可以睇到師傳整小籠包 就試佢著名皇朝特式小籠包 個名好有氣派白色:原味 綠色:人蔘 黃色:芝士 黑色:黑松露橙色:蟹粉 啡色:蒜香 紅色:川味 粉色:鵝肝個人認為原味同蟹粉比較好味 可能係較傳統口味薄薄皮入而有熱騰騰既湯 正!!~乾扁四季豆炒得好有鑊氣 又唔太油 跟飯一齊食岩晒 上海炒飯 略為濃味
利舞臺有好多層都有好野食
今次去由新加坡飲食集團建立”樂天皇朝”

店內環境優雅 座位寬闊舒適

黃色:芝士 黑色:黑松露
橙色:蟹粉 啡色:蒜香
紅色:川味 粉色:鵝肝
個人認為原味同蟹粉比較好味 可能係較傳統口味
薄薄皮入而有熱騰騰既湯 正!!~

乾扁四季豆
炒得好有鑊氣 又唔太油 跟飯一齊食岩晒

上海炒飯 略為濃味

2020-01-20
2020-08-18 393 views
四年前左右朋友請食飯食過,一般。今日再食已經係勁難食。嗌左兩樣野:皇朝小籠包同豬肉蝦抄手撈拉麵。小籠包皮厚且唔夠熱,蟹粉味同鵝肝好似唔新鮮咁既味,莫講話同 頂太峰 比較,同新蒲崗啲家庭式up dup小店既小籠包都比唔上。個撈麵醬油同紅油比例唔太好,油到反艇。難食到呢⋯⋯要打夠200字先可以評為難食,咁我唯有講下環境。疫情期間有用間隔隔開每檯、每張二人檯都附有一個裝袋既位置,呢點夠貼心。環境寛敞、光線舒適,但可惜野食難食。
四年前左右朋友請食飯食過,一般。今日再食已經係勁難食。

嗌左兩樣野:皇朝小籠包同豬肉蝦抄手撈拉麵。

個撈麵醬油同紅油比例唔太好,油到反艇。
難食到呢⋯⋯

2020-08-16 355 views
限聚令期間,見到app推介所以我同朋友2個人去試下,門口第一眼望入去好似好環境,門口有大玻璃窗,可以睇到入面師傅包點心,但入到去卡位坐位已好殘舊,時不時有臭味從廚房傳出,侍應服務態度一般不過不失,不是高級食店應有的服務態度,試過皇朝小籠包比想像中差,並不是每個招牌菜都是好食,又要貴又要不好食又要穿流走曬湯,山煎包皮厚肉外觀差,擔擔麵不是正宗,總括而言味道與價錢不相等,貴價味差,不會回頭再食,差差差
今天要OT的緣故,訂了8:30的位食晚飯,時間啱啱好之餘仲有半價,好抵!首先來的是鮮蝦抄手拌麵,蝦抄手足料,好大隻蝦,但醬汁太少,有點乾不夠味。上海風味醬鴨,醃得夠入味,不錯。薑汁炒芥蘭,份量有點少,有少少薑味的,不韌,爽甜。皇朝話梅骨,是廚師推薦菜式,細細粒,炒得挺香,但話梅味再入味些會更好。還叫了酸辣湯,不太辣,多料,一碗都夠兩人飲了。最想試的特色皇朝小籠包終於到了!彩色非常靚正常有次序要跟住不同口味食,我同朋友就隨意選想食的顏色,其實隻隻味道都差不多,黑松露,芝士同蟹粉味道會較突出,都算皮薄餡靚最後叫了驢打滾做甜品,味道像雷沙湯丸,口感像糯米糍,紅豆餡甜甜的,十分煙韌。有優惠絕對可以一試,而且環境優雅,服務也不錯。

上海風味醬鴨,醃得夠入味,不錯。

薑汁炒芥蘭,份量有點少,有少少薑味的,不韌,爽甜。

還叫了酸辣湯,不太辣,多料,一碗都夠兩人飲了。

最想試的特色皇朝小籠包終於到了!彩色非常靚

有優惠絕對可以一試,而且環境優雅,服務也不錯。
2020-07-10 288 views
係返工時間去銅鑼灣食中午飯基本上唔洗點排隊,直接入去坐。先講環境,佢地有兩排卡位,卡位與卡位之間有一個水池。水池上面放左 d 富有江南地方色彩既蓮花。呢個環境食飯,比起自己住既幾百呎地方,認真唔差。今日重點係食小籠包,個人覺得唔同顏色既小籠包係 gimmick,自己比較傳統,所以叫左普通同蟹粉兩種。普通既小籠包比出面食到既小籠包,肉質香 d 同多汁,係豬肉咁貴既年代,認真唔話得。個蟹粉小籠包先至係高汁!出面食蟹粉通常只有價錢既分別,味道有時仲有 d 古怪,但係不單止有鮮蟹味,你仲 feel 到食靚大閘蟹時,d 香既膏味,而且你唔覺得「漏」既感覺。之後想講一下個元蹄,真係好耐無食啦。係就係要等耐 d,但係值得既。迷你版元蹄同完整版味道一樣,d 肉同肥夠曬化。化 — 係真係入口即溶既感覺。有時食元蹄怕太「漏」、太油,一定要撈飯食。呢個元蹄又唔會 wor。醉雞個花雕一般般,同出面無咩分別。醉雞 d 雞俾 d 靚既部分你,但係係香港食雞,你明啦,係本地既問題,唔係 d 雞本身有問題。其他咕嚕肉,個人覺得用肉球整咕嚕肉,可以討好一班唔鍾意食骨既客人外,但係感覺有 d 怪怪地。味道同出面差唔多。

2020-06-27 208 views
Waiter was a joke. They don’t offer hot water to dilute the strong tea. Upon requesting hot tea to dilute the tea, waiter offered us to choose cold water instead from the menu, eventually pointing to cold bottled water at cost. I explained twice we specifically want hot water to dilute the tea. In typical HK fashion, he didn’t care and just walked off.Great start to the meal!

Great start to the meal!
2020-06-27 312 views
We arrived here at 0215pm on Thursday. Now they have the promotion which is 50% discount during 0230pm-0530pm. This is a Shanghai restaurant and famous for steamed buns! However, I always love their Chongqing boiled fish there, it is not too spicy but very attractive and good to have it with plain rice. After discount the boiled fish only costs around 99HKD so it is very reasonable price in CWB with such good environment.
2020-05-18
$150 (Tea)
2020-06-03 368 views
樂天皇朝現在也有折扣優惠之後只有下午茶時段有五折現在較方便,不用專程按時間去吃特色皇朝小籠包(八色)繽紛八色由天然食材提煉而成八色來自八種味道:招牌原味、蒜香、人參、鵝肝、蟹粉、黑松露、芝士、川味看食評幾乎每位也叫了,但後悔了,好看不好吃阿只有原味和蟹粉這兩種常見的味道較為正常其實的除了吃不出那種味道外,還口感有點奇怪,組合有點夾硬來的感覺京醬肉絲道地的北方菜,以甜麵醬與瘦豬肉大火翻炒炒得比較油膩,味道也偏咸大太適合香港人口味李白醉雞雞件已去骨,肉身厚而嫩滑整件滲透出濃濃的酒香味不喝酒的朋友可能會感到苦澀味太重
樂天皇朝現在也有折扣優惠
之後只有下午茶時段有五折
現在較方便,不用專程按時間去吃

特色皇朝小籠包(八色)
繽紛八色由天然食材提煉而成
看食評幾乎每位也叫了,但後悔了,好看不好吃阿
只有原味和蟹粉這兩種常見的味道較為正常

京醬肉絲
道地的北方菜,以甜麵醬與瘦豬肉大火翻炒
炒得比較油膩,味道也偏咸
大太適合香港人口味

李白醉雞
雞件已去骨,肉身厚而嫩滑
整件滲透出濃濃的酒香味
不喝酒的朋友可能會感到苦澀味太重
2020-05-31 329 views
服務態度非常差,員工不友善,沒有準備好足夠的餐具配套,要求同事提供時,不友善地提供。食物質量不錯,但員工態度行為必須改善。於疫情環境下沒有公筷及餐紙主動提供,十分失望。