2009-07-03 48 views
百樂門開張至今尚未幫襯過,今日見有空便同阿媽黎這裡嘆番過下午茶。去到宴會廳...很幸運地唔洗等位便可入內,安坐好後環顧四周覺得這裡裝飾得幾堂皇,開完茶後當然是趕緊睇吓點心紙有咩好野食啦...最後我地點左以下食物:生煎包 - 餡料很多,肉質鮮味,食了兩口阿媽已經話幾好食。蒸腸粉 - 齋腸很滑..ok,但我同阿媽都覺得個豉油汁很淡而無味....鳳爪 - 我和阿媽最唔意這碟鳳爪...淋到唔淋...一定番蒸又番蒸...燒鵝瀨粉 - 燒鵝都有點肉味..可以..瀨粉個湯底幾濃配合埋個粉...唔錯。芒果布甸 - 阿媽話麻麻地..雖然很多芒果肉..但味道唔及同區另一間既富臨好食。

去到宴會
廳...很幸運地唔洗等位便可入內,
安坐好後環顧四周覺得這裡裝飾得幾堂皇,開完茶後當
然是趕緊睇吓點心紙有咩好野食啦...

最後我地點左以下食物:
生煎包 - 餡料很多,肉質鮮味,食了兩口阿媽已經話幾好食。

生煎包 ..掂
蒸腸粉 ..豉油唔得
鳳爪 ..難食
燒鵝瀨粉 ok
芒果布甸..麻麻地
2009-07-03
$38 (Tea)
生煎包 ..掂
燒鵝瀨粉 ok
2009-06-14 35 views
一年一度的母親節又到了,也當然的和外婆吃飯慶祝,也來上回吃過將滿意而又就腳的茶樓吧,所以預兒訂了座,大伙兒也準時的來到茶樓。也不吃什麼那些不抵吃的套餐了,在這些大時大節,吃套餐也真的是有點被搵笨的感覺,所以大家也來點點自己喜歡的小菜,上回在走之前,才發現原來此茶樓也是河鮮的專門店,愛吃魚的我,當然不會放過吃新鮮河鮮的機會,而且多人可以點大條的,所以大家研究過後,最後也決定點九個小菜及一條蒸河鮮。九個小菜之中,打頭陣的是整隻的貴妃雞,價值一百五十元,以在茶樓來說,是便宜的,但是質素真的是普普通通了,肉身散軟,雖然也知道絕對不會是新鮮雞來的,但這隻雞很明顯的是雪藏貨來的,真可怕,一點肉味也沒有,而且那跟來的薑蓉是沒有薑味的,其實是蔥蓉才對,所以也只吃了兩件就收手了。再來是花菰玉掌煲,玉掌即鵝掌,一煲只有四隻,十多個人唔夠分,所以沒有吃過,但吃了花菰,肉厚身肥,但不太香,而此道煲菜最可怕的其實是那茨汁,真的很怕那些幾近呈漿糊的茨汁。也吃一點纖維,有鹹魚蓉炒白菜苗、上湯浸莧菜及啫啫通菜煲,白菜苗炒得爽口,但鹹魚蓉少得可憐,是要很小心吃的,才可吃到那一丁點的鹹魚味的;而上湯浸莧菜的上湯雖然不是很

也吃一點纖維,有鹹魚蓉炒白菜苗、上湯浸莧菜及啫啫通菜煲,白菜苗炒得爽口,但鹹魚蓉少得可憐,是要很小心吃的,才可吃到那一丁點的鹹魚味的;而上湯浸莧菜的上湯雖然不是很好喝,亦沒有什麼肉味,但莧菜浸得軟身,合時的菜真的也很難會煮得難吃的;啫啫通菜煲也是合時之選,所以很爽而無渣,加上用了惹味的馬拉棧在熱煲中煮,真的是很難不好吃呢,細心品嚼,也赫然發現馬拉棧內有蝦乾,怪不得吃下那麼香。

跟着也返回肉食者的天堂,是排骨來的,這陳村紫米香醋骨,以子薑、菠蘿、紫米及西蘭花跟香醋同煮,排骨煮得軟腍,也吃得到醋酸,但吃不到醋香,而且碟底是水汪汪的,真的有點倒胃。

跟着也是一道功夫菜,大良鮮蝦帶子炒奶,加入了蝦仁及帶子同煮,所以也賣上八十八塊錢的,這無非也是想推高邊際利潤,利錢高一點吧,但此道菜,怎樣也要看火侯控制及炒功,很不幸的是,鮮奶炒得濕濕的,一點奶香也沒有,完全失去炒鮮奶的精髓,比上回在鳳城及彭慶記吃的更差,其實應該是差上好幾班,教我好生失望。

經過失望的炒奶後,也來兩味較隱妥的,先談北菰雲耳扒豆腐,豆腐雖然不太有豆香,但豆腐至少是煎封過的,所以吸飽了蠔油味,配合同是沾滿了蠔油汁的雲耳,爽口而濃味,也算不錯的了;另外的是琥珀合桃牛柳粒,吃下一粒已覺醬汁惹味好吃,連帶跟紅黃綠椒一起的炒,最後撒些芝麻及炸蒜蓉,所以嗅起來已是很香的了,加上牛肉粒入味,醬汁夠杰身,扣上了椒及牛肉之上,所以也真的對版,另外充當配角的琥珀合桃也是脆口香甜,完全可以當小吃來吃,唯一要再彈的就是牛柳切得太細粒了,欠做一點口感。

壓軸來的是那蒸的河鮮,今晚選了梅菜蒸鲩魚,鲩魚接近兩斤重,但火候也真的控制得很不錯,魚蒸得剛熟,軟腍嫩滑,吃起來有淡水魚特別的味道,但又不會太泥腥,可能全賴梅菜吧,梅菜鹹甜度剛好,雖然香度有點不足,但辟了魚腥及甜甜鹹鹹的,下飯一流,接近二百五十元也不是貴,果然是河鮮專門店,很不錯。

吃過那麼多道菜,是晚最好吃的,就只有那道魚,真的是單天保至尊,力挽狂瀾之作,所以這個OK 臉,也是因為這條美味的河鮮得來的。跟上次比很明顯的是退步了,不知是否因為今天廚房可能是太忙了吧,所以維持不了水準,所以可能也會給它多點機會的,因為始終在這區也很難找到一間有水準的茶樓。

最後,也當然祝外婆身體健康,事事如意。
死雞撐飯蓋
單天保至尊的梅菜蒸鲩魚
也不錯的琥珀合桃牛柳粒及結尾的果盤
  • 梅菜蒸鲩魚
2009-06-02 27 views
今天跟同事一起到百樂門飲茶,結果一如同事所說,品質參差叫了滿檯都是點心,但點心的質素真的只屬一般以流沙包為例,包內的流沙不是傳統般黃色的蓮蓉,而是有點像杧果般的酸味,奇怪得來,帶點難吃又以煎薄撐為例,所煎、所吃的大多是粉,擺放不消一會,已經發了脹聽說,百樂門所聘請的伙記,如廚師、侍應,大多從年初香港仔花園酒家關閉後轉職過來難怪這間百樂門的水準,竟然如此了.......新開的酒家,裝修雖然尚算不俗所載的卻是舊的廚藝、舊的伙記、舊的工作態度,可算是舊酒新瓶
今天跟同事一起到百樂門飲茶,結果一如同事所說,品質參差

叫了滿檯都是點心,但點心的質素真的只屬一般
聽說,百樂門所聘請的伙記,如廚師侍應,大多從年初香港仔花園酒家關閉後轉職過來
難怪這間百樂門的水準,竟然如此了.......

新開的酒家,裝修雖然尚算不俗
所載的卻是舊的廚藝、舊的伙記、舊的工作態度,可算是舊酒新瓶
2009-06-02
2009-05-19 24 views
9 個大人約齊去吃“龍蝦球魚翅全包宴”,週一至週四價 1388元,算抵食。1. 上湯焗龍蝦球伊麵底 ~ 用料新鮮,龍蝦球彈牙脆口,麵底亦無太軟。2. 五福臨門大拼盆 ~ 燒味拼盆,無驚喜,燒味在香港的食肆,一般都唔太差。3. 香脆海鮮卷 ~ 熱辣辣 兼 夠脆,海鮮餡亦可吃到原隻蝦。4. XO醬翡翠雙蚌 ~ 西芹炒花枝片及珊瑚蚌,顏色配搭鮮豔。5. 紅燒竹笙蟹肉翅 ~ 超熱湯底有金腿鮮濃味,唔太杰,翅就有,但一分錢當然一分貨。6. 清蒸大海斑 ~ 肉質新鮮彈牙,剛好離骨,無過火,師傅應記一功。7. 鮑汁花菇扣玉掌 ~ 一般宴菜式,勝在玉掌夠“淋”。8. 脆燒巨東雞 ~ 炸雞斬件,但雞屬急凍貨,無鮮味、肉質“淋”!9. 王府炒飯 ~ 飯粒,粒粒可見,炒功唔錯,味道香,好吃。10. 鮮百合紅豆沙 ~ 唔係開水貨,沙質豐富,好甜者話唔夠甜,但合我口味!11. 生果拼盤 ~ 切定排開的西瓜、菠蘿及哈蜜瓜。西瓜唔甜,証明無浸糖水。12. 壽桃包 ~ 另加的,一打 96元,可選兩種味道,選了流沙奶黃和蓮蓉味,軟糯,好吃!以價錢論,整體算抵食,但 9 個人除

7. 鮑汁花菇扣玉掌 ~ 一般宴菜式,勝在玉掌夠“淋”。

以價錢論,整體算抵食,但 9 個人除去壽桃包也夠飽,質量唔錯,食物夠熱 ,最怕有些食肆的食品唔夠熱。飲品亦可選啤酒或汽水。
但此全包宴的宣全單張簡介中,無寫明足幾多位用,只寫“全席”或“半席”,都幾聰明,因唔知你有幾大食!服務員態度熱誠,唔錯。
2009-05-18
  • 龍蝦球魚翅全包宴
2009-04-16 58 views
今天也和媽媽那邊的親戚吃一個便飯,跟外婆一起到家附近的酒家吃個晚飯,相聚相聚。其實在之前的食評也提及過,在香港仔住了那麼多年,要說找一家好的酒家,難過登天,好像大概在二月的時候,開了這間連鎖式的酒家,心想當時富臨開張的時候也滿有期盼,因為是大集團,而且口碑也不錯的,怎知路遙知馬力,吃過多遍也不是太好的,所以今次來到試試,也不敢抱有任何期望。今天只有八人出席,所以也不點什麼全包宴了,大家分別點了一些小菜,每人一個白飯就成了,揭一揭餐牌,實在是便宜得驚人,絕對是海嘨價,每個小菜也不過是五十多元左右,但周中的晚上也不是太旺埸呢,海嘨的威力真的不容忽視。今晚的點了的小菜分別有啫啫生菜煲、腰果蘭度炒斑球、豉蒜帶子蒸豆腐、乾扁肉崧四季豆、薑蔥魚雲煲、生炒骨、炸子雞及韮菜花蝦干炒鮮魷。先來的是腰果蘭度炒斑球,一碟每人也勉強分到一塊斑球的,而每塊也着實不小的,但魚肉感覺不是靚貨,肉質比較鬆,沒有咬口的斑球不大好吃,但一百元也不用的斑球,還可要求什麼呢?而蘭度即芥蘭的莖幹切段,咬下也爽口,且嫩而無渣,配合腰果紅椒炒在一起,怎麼說這碟菜也可說是賣相一流的。再來的是啫啫生菜煲,是有點奇怪的啫啫系列菜式,人家

再來的是啫啫生菜煲,是有點奇怪的啫啫系列菜式,人家的是用上冬菇、乾蔥頭、甘筍片、薑片、蒜片及蔥段等為配料的,今天的是肉碎及蝦米,實在是有點叫我驚訝,但也不管三七二十一了,吃下也是濃油赤醬的款式,配着熱騰騰的生菜,已足以讓它蒙混過關吧。

乾扁肉崧四季豆也是家人常點的菜式,貪其香口,也可吃到纖維,一舉兩得,四季豆在走油後,以肉崧、欖角、椒粒等同炒,很惹味的,若欖角再多一點會更棒,而豆也是炒至剛熟,但個人認為四季豆走油的時間可以長一丁點,表面焦多一點,會好吃一點。

來了三道有纖維的菜式後,來到食肉獸們咆哮的時候了,是一隻脆皮炸子雞,今晚的炸子雞,皮是脆得過份,但也不算是太油,而雞肉也是很豐厚的,去掉皮與肉之間的脂肪後,肉連脆脆的皮一起吃,真的很美味,是絕對比各中環會所級的餐廳失禮,所以也吃光。

接着來的也是肉,是生炒骨,例牌的以洋蔥、青椒配以酸甜汁與炸過的排骨快炒,不要說笑,比我上回在盛記吃的更好吃,排骨炸得很夠透而不焦,肉質咬下也不韌,酸甜汁也調得不錯,是一道很開胃而啖啖肉的菜式。

接着來一味較清淡的菜式清清味蕾,是豉蒜帶子蒸豆腐,豆腐非常之滑,但沒有豆味,很明顯的用上了百福此類形的蒸煮豆腐,但豉蒜帶子很好吃,雖然用的不是什麼巨型的帶子,但也是爽鮮的,加上惹味的豉蒜,配起豆腐滑滑的質感,也是很對版的。

跟着來的是我等吃魚的人的至愛,魚雲煲,今次的做法也是大路的用上薑蔥,魚雲走過油後,再以瓦煲以薑蔥炆煮至非常入味,被滾油處理過的魚雲,被奪去一點水份後,再在炆煮的過程中飽吸美味的薑蔥汁,非常惹味好吃,魚鰭的位置較薄,炸得通透像洋芋片,而魚扣及近魚頭多肉的位置較厚,炸起來仍保持內部魚肉的鮮滑,是一個很不錯的魚雲煲。

今晚最後的一道菜是韮菜花蝦干炒鮮魷,吃下去的感覺是不夠鑊氣,也惶論惹味了,高膽固醇的鮮魷有咬口,但不太香及美味,只是普通而已,使我沒有失去理智的狂吃,而另外不惹味的原因,很可能是花蝦干下得不足,使此菜未能以其鹹香,帶起韮菜花及鮮魷的食感。

最後是酒樓敬送的糖水及果盤,果盤有例牌的西瓜,但頗有心思的是有車厘茄及火龍果,西瓜是不過不失的,而車厘茄及火龍果好像是不太新鮮,尤其是火龍果的質地是比正常的更「梅」的;糖水店家竟有三款選擇那麼多,分別是紅豆沙、芝麻糊及南瓜露,對一般酒樓的紅豆沙及芝麻糊信心不大,所以選了南瓜露,雖是較保險的一個選擇,而結果也是沒驚喜,也沒失望的,整個南瓜露吃下的感覺是,根本它是一個不太椰汁的西米露,但加了打得稀巴爛的南瓜而已,所以沒有南瓜蓉吃之外,南瓜味也完全不足;相反,親友說紅豆沙及芝麻糊也不錯,下次來再試試吧。

可能因為是沒有任何期望,所以也是沒有失望的,而且公平點說,每個小菜也倒真不錯,又抵,點了八個菜、八個飯,送糖水及果盤也不用六百元,以後在家附近吃飯也有好選擇了,希望不是只是因為今天客小,而質素較好吧,也期望它努力,保持水準。
其實也同樣是肇順名匯來的
所以也有很多淡水魚
乾扁肉崧四季豆及相當不錯的炸子雞
比盛記更好的生炒骨及豉蒜帶子蒸豆腐
超棒的薑蔥魚雲煲及韮菜花蝦干炒鮮魷
  • 薑蔥魚雲煲,生炒骨,炸子雞
2009-04-10 50 views
跟住友人嘅帶領,apr 05, 09,7人嚟飲早茶,叫咗 : 1) 南瓜餅-友人力點-個皮喺外挺,軟糯,好似糯米糍咁-個南瓜蓉餡就唔多夠南瓜味-唔多甜 2) 錦繡炒米粉-好耐都無喺酒樓食過炒米粉,所以叫來1碟試吓-又好乾爽,唔會成碟油咁,米粉本身亦無炒到腍晒,而且都幾多配料,有火腿,紅蘿蔔同芹菜等-鹹味剛好-大家都好滿意嘅1道米粉 3) 1000層馬拉糕-呢個真喺無得頂-好鬆化,軟綿不在話下,最難得喺好香蛋味-完全無期望過會喺香港仔嘅d區內有如此好質素嘅點心 4) 蝦餃-賣相麻麻因有2隻爆咗d蝦出嚟-好足料,蝦肉亦爽-味道ok 5) 非1般春卷-友人見枱枱好似都有1碟,所以都想試吓-比平常1般幼長........好似條幼長雪茄咁-外脆非常,因管道比較狹窄嘅關係,所以餡料不多 6) 肇順煎藕餅-呢個嘅刀功真喺少見..........2塊嘅厚薄度可以差咁遠,犀利-味道正常,但未見突出7) 客家梅菜包-呢個常客講好味,每次嚟都會點-但我無機會試,唔緊要,下次先啦.........我以後應該有好多機會-聽友人講,中間嘅梅菜喺會帶鹹少少 8) 大良白玉煎蝦餅-雖然個名叫蝦餅,但大家都覺得喺墨魚肉

1) 南瓜餅
-友人力點
-個皮喺外挺,軟糯,好似糯米糍咁
-個南瓜蓉餡就唔多夠南瓜味
-唔多甜

2) 錦繡炒米粉
-好耐都無喺酒樓食過炒米粉,所以叫來1碟試吓
-鹹味剛好
-大家都好滿意嘅1道米粉

3) 1000層馬拉糕
-呢個真喺無得頂
-好鬆化,軟綿不在話下,最難得喺好香蛋味
-完全無期望過會喺香港仔嘅d區內有如此好質素嘅點心

4) 蝦餃
-賣相麻麻因有2隻爆咗d蝦出嚟
-好足料,蝦肉亦爽
-味道ok

5) 非1般春卷
-友人見枱枱好似都有1碟,所以都想試吓
-比平常1般幼長........好似條幼長雪茄咁
-外脆非常,因管道比較狹窄嘅關係,所以餡料不多

6) 肇順煎藕餅
-味道正常,但未見突出

7) 客家梅菜包
-呢個常客講好味,每次嚟都會點
-聽友人講,中間嘅梅菜喺會帶鹹少少

8) 大良白玉煎蝦餅
-雖然個名叫蝦餅,但大家都覺得喺墨魚肉多d
-見到蘿蔔絲1條條粗的,清甜,配上鮮味嘅墨魚肉真喺好夾,1定會比配蝦肉好

9) 魚米之香
-即魚餃糯米蝦苗燒賣
-見到呢個寫得咁特別,所以叫嚟試吓
-除咗好細綿嘅糯米之外,裡面仲有蝦米碎,有少少辣椒皮碎,仲有好似用上金不換之類嘅香味,所以有d泰式風情,但出現喺中式點心度,就好似怪怪哋

10) 1000層釀豆腐
-豆腐喺滑,但味道普通

11) 銀芽炒陳村粉
-油光非常,但常客話平時無咁油
-有豐富嘅配料,洋蔥絲,蛋絲,紅蘿蔔絲,大蔥段等
-陳村粉索入咗豉油,都夠晒味

12) 熱順德雙皮奶 x 2
-唔知點解影極都lock唔到focus
-我未食過真正嘅順德雙皮奶,覺得呢個喺滑,但唔多覺雙皮效果,而且似糊仔多d
-清甜,但對有些友人嚟講就幾甜喇
-ok啦

- 呢度好特別,坐喺百樂門都可以叫到隔離肇順名滙嘅點心............當中雙皮奶,魚米之香,大良白玉煎蝦餅,1000層釀豆腐都喺肇順名滙嘅點心紙上剔出嚟............事關2間喺同集團

- 有2位友人喺呢度嘅常客

- 呢度超多人,我哋10.30am來到時,已有成1x人等緊枱,好在我哋等咗20分鐘左右就有位啫
2009-04-05
$49 (Lunch)
2009-04-04 16 views
今日一行10人去飲茶, 叫左3x碟點心, 埋單每人約$40, 點心款式好多下. 今日我地十二點去到, 己經見到有成2xx人係門口排隊, 好旺場, 好采我地都係等左半個鐘己經有枱. 1.值得一讚係哩度既點心有特式又好味, 例如蘿蔔絲酥餅, 蘿蔔絲好粗, 幾有咬口, 仲有少少奶皇, 幾特別, 甜甜地, 好好味喎, 同其他酒樓唔同,2. 叫左陳村粉$20一碟, 我地叫左2碟, 不過唔係正宗蒸陳川粉, 佢係抄既, 份量又少, 2"住"就夾清光lu. 哩個就唔祗食.3. 千層馬拉糕唔算好味, 好普通下. 4. 粉菓一籠有3隻, 好大隻下, 又足料. 阿媽讚好味5. 鳳爪普普通通, 可以不叫. 6. 哩度有茶菓食, 係咸點黎, 粉皮軟綿綿, 內裏d料又夠多, 好味呀, 我好耐都無食過啦. 大家一定要叫哩個. 7. 另外, 煎推, 咸水角, 沙律海鮮卷都係值得推介既點心.

3. 千層馬拉糕唔算好味, 好普通下.

4. 粉菓一籠有3隻, 好大隻下, 又足料. 阿媽讚好味

5. 鳳爪普普通通, 可以不叫.

2009-04-04
$45 (Lunch)
  • 茶菓
  • 煎推
  • 咸水角
  • 沙律海鮮卷
  • 蘿蔔絲酥餅
2009-02-13 24 views
(11/2/09)我是香港仔街坊,有新開茶樓,與爸媽去吃就最好不過啦!裝潢以白色主調,很光猛,坐位舒服。媽未到,12:00pm前落單的優惠點心。叫住三款:蝦餃、山竹牛肉、金菇帶子腸。蝦餃白壐壐,已知皮厚,差!牛肉,OK。帶子腸,其實都算幾多帶子吓,因為遲食,硬左。之後tick咖啡糕、蝦乾煎芋絲餅、薑汁雞包仔、泰式菠蘿炒飯。咖啡糕,魚膠粉多,所以太實喇,其實味道都可以。芋絲餅,超好食!!無粉槳,多芋,蝦乾煎過增加份甘香!雞包仔,微微薑汁味,企企理理,算係咁啦。菠蘿炒飯,初時見佢寫「泰式」,仲一相情願,以為以原個菠蘿上添!實質上係咖哩炒飯,貨式與茶餐廳無異,勝在飯炒得乾爽。

蝦餃
泰式菠蘿炒飯、咖啡糕
  • 蝦乾煎芋絲餅
(Non-member)
裝修的確唔錯,不過門口的高爾夫球車(結婚之1用 ??)就有點不倫不類,唔知做咩咁。晚飯小菜價錢偏貴(大部份小菜都係比較細碟)食物方面, 都可叫不過不失不過部份食物好似唔係好對版, 好似炒牛奶就冇奶味, 似賽螃蟹多過炒牛奶而服務係 e 間野既弊病,服務員好似冇受過 Training, 完全唔知做乜. .小菜傳錯, 有冇黎到亦都唔知, 傳菜既冇溝通, 乜都唔知.其他員工嚮樓面完全唔理 d 客, 叫佢開茶嗌幾多碗飯完全冇左件事, 又漏單如果佢 Target 係宴會(如擺酒 etc) 果類, 咁既服務真係 . . . 唉, 搵自己黎搞
晚飯小菜價錢偏貴(大部份小菜都係比較細碟)

食物方面, 都可叫不過不失

.小菜傳錯, 有冇黎到亦都唔知, 傳菜既冇溝通, 乜都唔知

2009-02-09 16 views
以酒樓嘅裝修格局來說,都係想走宴會路線,裝修算唔錯,禮堂四正,可惜有數支柱位及地點略遜一籌。食物方面,整體都唔錯,只係油膩咗D。蘿蔔絲蝦餅、千層豆腐、馬拉糕等都幾好味。燒鵝/叉燒賴都幾抵食。至於服務,感覺只係麻麻。另外,我們七個人都要搭枱就唔係幾慣。

[7/2/2009, Sat]

$40 (Tea)
本人於4/2/09與家人到該酒樓飲早茶,當我扶著行動不便的母親步行往厠所時,一傳菜員竟以十分惡劣的語言說:「阿婆行快啲﹗」我當時簡直難以置信,怎可有這樣的人,這樣的員工﹗當然我即時作出回應,怎可以這樣的態度對待客人,更向一經理投訴,對方當然只會說「對唔住」,可是一點誠意也沒有,最後我大大聲地說了一聲:「咁樣對待老人家的酒樓都有,以後永不幫襯﹗」另外,也希望提醒一下其他老人家,這酒家的厠所大門有兩級窄窄的樓梯,對老人來說是一大陷阱。說回食物質素,點心味道較鹹,例如:排骨、金錢肚,還有,我跟哥哥看了一遍點心紙後,大家都發覺,「揀唔落手,無野好揀」,所以請各位去光顧之前,好好想想。

$50 (Breakfast)
2009-01-21 32 views
早上十點半到是期三 jar, 已經好多人要等左一陣先有位新開張裝修華麗應該是同區酒樓裝修最新最靚最初以為幾細,但原來入面有好多廳房員工服務態度有善牛肉球---又大又有馬蹄粒,無得彈帶子腸粉---真材實料,正沙薑雞腳---好入味,但可以'諗' D風爪排骨飯---好香,$5.5 抵食馬粒盞---夠香滑,又不太甜唸住就新年,點了年糕好厚,煎得好硬 = =總括來說,正!香港仔飲茶又有新選擇!!!
早上十點半到
是期三 jar, 已經好多人
要等左一陣先有位
新開張
裝修華麗

應該是同區酒樓裝修最新最靚
最初以為幾細,但原來入面有好多廳房
員工服務態度有善

牛肉球---又大又有馬蹄粒,無得彈

帶子腸粉---真材實料,正

沙薑雞腳---好入味,但可以'諗' D
風爪排骨飯---好香,$5.5 抵食
馬粒盞---夠香滑,又不太甜

唸住就新年,點了年糕
好厚,煎得好硬 = =

總括來說,正!香港仔飲茶又有新選擇!!!
2009-01-18 46 views
開張左兩日, 今日專登試下。早上十點來到, 見到好多人, 立即攞張飛, 點知個 staff 都唔理人, 我已經好有禮貌地講左'4' 次'小姐, 唔該4位', 佢先比張飛我我隔離個男人講左'小姐, 請問一個位有冇?' 足足5,6 次, 佢都唔應人, 太過份laaaa等左45 分鐘, 終於到我地, 點知要'搭檯' woow.... 4個人都要'搭檯'????入到去先發現好細, 好逼。見到個menu, 貴過出面d 同一集團d 酒樓。入面d staff 就 好好多, 好有禮貌, 反應都好快,叫幾樣點心布拉腸 - 好硬, 唔夠滑沙薑雞腳 (6隻) - 好鹹, 唔夠'諗'菠蘿叉燒飽 - 好味, 菠蘿皮好鬆化芒果布甸 - 好味, 但d 芒果有d 根福建炒飯 - d 炒飯好靚, 本來好好味, 但 d 送好鹹同埋 d 燒鴨有d '蘇' , eeeeeeee$175
開張左兩日, 今日專登試下。
早上十點來到, 見到好多人, 立即攞張飛,

入到去先發現好細, 好逼。
見到個menu, 貴過出面d 同一集團d 酒樓
入面d staff 就 好好多, 好有禮貌, 反應都好快,
叫幾樣點心
布拉腸 - 好硬, 唔夠滑
沙薑雞腳 (6隻) - 好鹹, 唔夠'諗'
菠蘿叉燒飽 - 好味, 菠蘿皮好鬆化
芒果布甸 - 好味, 但d 芒果有d 根

$43.5 (Lunch)