2021-02-12 343 views
👍🏻👍🏻👍🏻/5分意粉攻略Pasta Raider長沙灣青山道413號東景大廈1樓創食薈8號舖-車仔式意粉-青醬煙三文魚意粉🍝呢間係food court入面既餐廳🤣都幾特別🤣就係好似車仔麵咁可以自由配搭醬汁意粉同埋配料😊我就唔會以貌取粉🤣🤣🤣雖然係新鮮整但係個青醬真係真係無咩青醬香🤣🤣🤣🤣同埋個煙三文魚唔係同意粉一起整所以係凍既🤨但係d意粉口感ok唔軟唔硬🤣🤣-🚽(5🌟滿分)🌟🌟估唔到呢個food court 無乜人但係個廁所咁唔乾淨😢😢個地下仲有d水漬好滑🤨
👍🏻👍🏻👍🏻/5分
意粉攻略Pasta Raider
長沙灣青山道413號東景大廈1樓創食薈8號舖
車仔式意粉-青醬煙三文魚意粉🍝
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟
2020-10-09 373 views
行過長沙灣,無意發現有個廣場嘅一樓全層都係foodcourt,肥仔波就緊係要入去尋寶啦😋行左一個圈,肥仔波決定試試間意粉店。呢間店用咗車仔麵嘅型式,客人可以係12款配料中選擇,再俾你揀要邊款意粉同醬汁,再跟餐加沙律或餐沙就加$8,要哂就加$16 。價錢好合理,配料數量同麵量唔會令你失望😉,香蒜橄欖油帶點微辣,好味道!另外有幾個set好左嘅「唔使諗餐」,水準像意豪屋,貌相再吸引d!幫襯小店,同渡難關,心情都特別好呀!😎肥仔波指數👦🏻:4/5分

幫襯小店,同渡難關,心情都特別好呀!😎

肥仔波指數👦🏻:4/5分
2020-08-23 711 views
豬小姐深宵時分睇到某社交平台介紹「意粉攻略」你地都知啦 夜媽媽見到我最愛嘅澱粉質岀現 真係吞左兩啖口水 訓醒左我就真係走左岀尼開餐創食薈係長沙灣落成無耐嘅新food court 地點距離長沙灣地鐵站10分鐘路程左右可能係新起唔算太多人認識嘅關係 雖然係星期六 但都比較靜 可能平日嘅lunch hour會比較熱鬧忙碌車仔麵形式去食意粉 變車仔意粉 idea都幾新鮮 無論粉 醬汁 材料同配菜都可以自己選擇喜歡的唔想揀?唔緊要 有唔駛諗推介岩哂選擇困難嘅你豬小姐嘅是日午餐係龍蝦汁鴨胸絲炸仿帶子扁意粉配特色沙律及忌廉蘑菇湯等左10分鐘左右 老闆親自送上食物 仲好有禮貌同我講多謝哂 感覺好窩心先講沙律菜 新鮮爽脆又大碟 完美配搭左無得輸嘅胡麻醬 如果加幾粒番茄仔就更perfect了淡灰色嘅忌廉蘑菇湯真材實料 濃郁嘅菇菌味加上creamy嘅質感 絕對唔係味精粉溝水假到死個回事 飲得岀係足料咁blend岀尼揀左特別汁果然無揀錯橙黃色嘅龍蝦汁香濃鮮美 扁意粉同配菜西蘭花入哂味炸到金黃嘅仿炸帶子有成4粒平時其他店舖食應該得2-3粒 遇著小確幸已令豬小姐開心一番鴨胸絲如果轉鴨胸片更為滿足 賣相應該更吸晴成

車仔麵形式去食意粉 變車仔意粉 idea都幾新鮮

平時其他店舖食應該得2-3粒 遇著小確幸已令豬小姐開心一番

鴨胸絲如果轉鴨胸片更為滿足 賣相應該更吸晴

成個set性價比高 沒有不試的理由吧
聽聞是日餐湯岀現過龍蝦湯
下次再尼幫襯唔知做唔做到幸運的小孩呢?
我仲想試青醬呀喂
2020-08-22
$63 (Tea)
龍蝦汁鴨胸絲炸仿帶子扁意粉
早前放工由銅鑼灣放工專程來長沙灣試試這間意粉店,可惜未夠8點已賣晒。今日終於食到啦!$48能吃到這個意粉,真心超值買一小瓶青醬汁都不只價錢,足料、美味而不膩,比我在銅鑼灣西餐廳的青醬意粉($100)優勝。$48可選3配料,麵質彈牙(Al dente),值得再來老闆主廚服務也值得一讚
。今日終於食到啦!

$48能吃到這個意粉,真心超值

$48可選3配料,麵質彈牙(Al dente),值得再來

老闆主廚服務也值得一讚

2020-06-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2020-06-20 437 views
點估到$48可以有咁高質既意粉濃濃蘑菇蓉湯只係加$8叫左白汁 煙三文魚 三色芝士 蘑菇 扁意粉意粉硬度適中配料足 菇同三文魚都唔少芝士超多!始料不及撈埋之後啖啖都係芝士冇揸流攤我另外加左個薯餅$18foodcourt但坐得近老闆親自送餐有服務上網睇訪問知道老闆係肺炎下被裁員為家庭出黎創業以前唔係廚師但係好有水準呀場地幾乾淨清靜其實平時唔會留意到呢度真係專程為試個意粉而黎但收銀態度好同場又有唔同款式食物大家可黎試下仲有兩間黃店:台站、幸福週末
點估到$48可以有咁高質既意粉

真係專程為試個意粉而黎
但收銀態度好
同場又有唔同款式食物
大家可黎試下

仲有兩間黃店:台站、幸福週末
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Dinner)
  • 自選意粉
2020-05-24 1094 views
記憶中黎長沙灣嘅次數應該唔多過五次😅但發現原來呢度都幾多嘢食🤭呢邊有一間新嘅food court叫創食薈🧐位於長沙灣嘅住宅及工業區主要對象都係街坊同埋附近返工嘅人呢間主打食意粉嘅好特別😝因為佢有得自選配料😜所以一定有一款啱你架😍1️⃣香蒜橄欖油魷魚蝦仁西蘭花長通粉蒜味比較重,岩晒鐘意食蒜既朋友仔🧄加上魷魚同蝦仁都好爽口🦑🦐配埋長通粉食好滋味😋2️⃣青醬汁雞柳煙三文魚雜菌意粉青醬汁好香🌱雞柳又淋又入味🐓配上煙三文魚同雜菌意粉正😍加上呢度意粉嘅份量都算多🤩所以其實都好抵食㗎👍🏻3️⃣單骨水牛城雞翼酸酸辣辣嘅醬汁配上雞翼食😍必試呀👍🏻
記憶中黎長沙灣嘅次數應該唔多過五次😅
呢間主打食意粉嘅好特別😝
因為佢有得自選配料😜
所以一定有一款啱你架😍

1️⃣香蒜橄欖油魷魚蝦仁西蘭花長通粉
蒜味比較重,岩晒鐘意食蒜既朋友仔🧄
加上魷魚同蝦仁都好爽口🦑🦐

酸酸辣辣嘅醬汁
配上雞翼食😍
必試呀👍🏻
2020-05-22 636 views
午餐冇頭緒,又唔想出街,去左網上外賣平台搵食去。見到依間意粉攻略,佢有個車仔自選意粉,可以自己揀醬汁、材料同意粉,好似好開心咁,於是就試佢一試。我叫左一個長通粉+蕃茄汁+煙三文魚+吞拿魚+雜菌,一嚟到打開個盒,wow,熱辣辣好似剛煮好咁!蕃茄汁同啲魚都夾,同埋唔怕唔夠汁,同啲長通粉一齊好好味!我好怕啲意粉會淋,但佢既長通粉煙靭度超good,彈牙又唔太硬!佢叫左意粉+蕃茄汁+雞柳+煙三文魚+粟米,佢話味道都唔錯喎。回頭率好高既餐廳,絕對會再幫襯!

蕃茄汁同啲魚都夾,同埋唔怕唔夠汁,同啲長通粉一齊好好味!

回頭率好高既餐廳,絕對會再幫襯!
2020-05-16
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$60 (Lunch)
<意粉攻略> 係間新開既餐廳,位於長沙灣住宅區既一個新地標 創食薈,成個環境就好似個food court咁,有好多間唔同種類既美食👍🏻👍🏻聽個名都知呢間係食意粉為主既,當然除左意大利粉,佢地仲有得揀扁意粉同長通粉,有心機既可以自己配搭整儢對DIY嚟食: 1️⃣選意粉2️⃣選醬汁3️⃣選配料(任選2款,追加1款加$10)4️⃣選配菜懶得自己慢慢揀既可選擇佢地幫你配搭好既,都有好幾款架,所以點都一定整到碟啱每一個人既口味🤭
1️⃣選意粉
2️⃣選醬汁
3️⃣選配料(任選2款,追加1款加$10)
4️⃣選配菜
懶得自己慢慢揀既可選擇佢地幫你配搭好既[唔駛諗推介],都有好幾款架,所以點都一定整到碟啱每一個人既口味🤭
磨菇忌廉湯/油醋雜菜沙律
自選意粉(意大利粉/青醬汁/雞柳/煙三文魚/雜菌)
香蒜欖欖油長通粉配魷魚蝦仁西蘭花
單骨水牛城雞翼(3隻)
2020-05-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
自選意粉(意大利粉/青醬汁/雞柳/煙三文魚/雜菌)
香蒜欖欖油長通粉配魷魚蝦仁西蘭花
單骨水牛城雞翼(3隻)
  • 蒜香系列
2020-05-11 528 views
長沙灣呢個food court已經開咗一段時間,不過之前唔知咩事好似冇咗一排,現在又回來了。但現在的運作模式和之前有些分別,因為大部份的食肆都是統一買餐的,咁樣就可以節省不少時間。今晚就選擇了意粉,選了卡邦尼和青醬兩款,卡邦尼的做法不似香港式加忌廉,這個要讚,因為太多人以為卡邦尼意粉就是忌廉意粉。芝士和蛋香比例剛剛好,意粉有彈性,很怕煮得很稔的意粉,煙肉也煎得香,絕對是一個高水準的卡邦尼意粉。但估唔到最有驚喜反而是這個青醬意粉,因為有時食青醬意粉會吃得一口是汁,而這個青醬意粉是做到醬汁只是剛剛好掛在意粉上,而不會有滿口是醬的感覺,而且意粉是炒得很香,越吃越滋味,而雞柳和蝦仁嘅分量亦不少,整到意粉都給予酒店級水準,但是價錢十分便宜。一定會回來再吃,下次還要試埋其他附近的店,看看還有沒有其他驚喜。