2022-07-08 1047 views
☕️K11 Musea出名多英式下午茶,🇮🇹今次黎到呢間1920年創立既意大利餐廳食,😎佢裝修高貴優雅,坐正出面仲有個金球比大家打卡添📸🫖鵝肝雙人下午茶套餐($330/2人)🫖🍰套餐有包幾款鹹點、六件迷你手工撻、兩件自選蛋糕同兩款自選茶,🤩值得一提係佢個茶壺外觀非常精緻,別具特色。🦆先講講小食,鵝肝夠厚又煎得脆,相當美味,但就略嫌凍左少少。🍫而本身都幾期待佢地既撻同蛋糕,話曬係百年烘焙品牌,🫢但可惜每件食落都好普通,只屬正常發揮,💭無咩記憶點,個人認為鹹點比甜點做得出色🤔😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————☕️K11 Musea has lots of choice for afternoon tea and 🇮🇹today we come to try this Italian restaurant. 😎Their decoration is elegant and there is a Golden Ball for photo taking if you are seated outside📸🫖Aft

🫖鵝肝雙人下午茶套餐($330/2人)🫖

🫖Afternoon tea set ($330/2 people)🫖
🍰The set include a few snacks, six pieces of tarts, two cakes and tea of your choice, 🤩one thing to note is that their tea pot is stylish and eye catching. 🦆For the snacks, though the foie gras is a bit cold, it’s thick and crispy which taste delicious. 🍫For the sweets, we have high expectations as they served pastries since 1920, 🫢however they just taste average and normal, 💭so personally I love their savoury items more than sweets🤔

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
Tea
2022-07-04 1055 views
入座起計90分鐘,每人至少消費$120我當日係去食下午茶,見到雪菲蛋糕好想試,但三層架下午茶唔俾揀雪菲蛋糕,所以決定散叫。望望餐牌,蛋糕平均$52,嘢飲平均$50-$55,每人食一件cake一杯嘢都唔夠minimum charge喎..好啦唔緊要,叫個迷你撻set $138+蛋糕+嘢飲咪夠囉,sorry今日迷你撻唔賣,想食就叫三層架下午茶$398啦,裡面有迷你撻。如果想食雪菲蛋糕呢?咁就要兩個人叫3件蛋糕+2杯嘢飲喇,如果你一個人重慘,要叫兩個蛋糕先儲夠數。全程玩數字遊戲,不斷攞個計數機出計點先又可以食雪菲蛋糕,又可以過佢個minimum charge,最尾一怒之下,算啦放棄雪菲蛋糕,食三層架唔好煩。等待下午茶期間,見到加入會員可以送6件迷你撻,有效期一個月,心想一個月內未必會再嚟,不如今日換埋佢,sorry今日唔送,想食迷你撻可以叫三層架下午茶。店員服務態度,不行。輪到講食物質素,咖啡,有咖啡渣喺底,杯house coffee係淡的,加奶會開心少少,但都唔係好飲。Strawberry Lychee Green Tea,本身都冇乜期待有咩特別,事實都係,不過不失啦。三層架下午茶,啲迷你
入座起計90分鐘,每人至少消費$120
三層架下午茶,啲迷你撻個個都差唔多味,糖霜味,唯一個朱古力撻不錯,咸食不過不失,都算幾精緻,最成功係嗰兩個蛋糕,榛子朱古力慕絲&意式薩赫蛋糕,起碼食落去慕絲口感好滑,係用心之作。
總結,其實最唔開心都係個minimum charge,平時食嘢都好少有阻礙,叫得都有多冇少,老實說如果蛋糕一件賣$70,我都覺得ok,起碼唔洗計數計得咁辛苦先。最後為大家奉獻一個又食到雪菲蛋糕,又唔洗一人食兩件蛋糕,又過到min. charge嘅方法,就係雪菲蛋糕$58+特濃朱古力$68=$126
祝大家用餐愉快!
Strawberry Lychee Green Tea
Cafe Milani House Coffee
Sacher all'Italiana
Nocciolaciocc
$218 (Tea)
Miss Ursula 栗子薑朱古力慕絲 $52見到佢配搭咁新奇,就諗住try try佢,但中伏了。薑味非常強烈,好似正面一拳打落你塊面咁強烈,中間有淡淡朱古力蛋糕味,但最後依然一陣好甜嘅薑糖味,由頭到尾係0栗子味😂如果你夠薑,建議你try try 佢。*Principessa 意大利公主米慕絲 $52用原粒米整甜品好少見,米味偏淡,但質地好出,每一啖都有粒粒意大利米嘅口感。有少少柚子醬點綴下,令到蛋糕有少少酸味,平衡返米嘅淡味,但餅底一如既往無存在感又腍。*Lemon Meringue Tart 蛋白檸檬撻 $52檸檬醬順滑雖則名叫檸檬撻,但係入面係有一層雜莓醬,微酸嘅雜莓平衡返偏甜嘅檸檬醬,面頭嘅蛋白霜綿密,唔會過甜,但撻皮變腍嘅問題依然好大🥲
Miss Ursula 栗子薑朱古力慕絲 $52
蛋白檸檬撻
栗子薑朱古力慕絲
2022-06-18
TakeAway
$52 (Tea)
意大利公主米慕絲
蛋白檸檬撻
2022-06-28 595 views
.生日🥰🎂嘅其中一餐🍽去左尖沙咀Musea @k11musea Giovanni Pina @giovannipinahk 食afternoon tea🍮☕️………..尖沙咀分店係對住Musea嘅Golden Ball環境好靚✨下午茶有自選蛋糕🍰2件,雜錦迷你手工撻🥧6件,意大利小食拼盤🍱,任選2款茶🫖/咖啡☕️落單後,職員👩🏻‍💼先為我地👩🏻‍🦰🧑🏻準備🫖☕️茶壺🫖好精緻✨…………👩🏻‍🦰🧑🏻我地簡左鮮果吉士千層酥 #millefoglie 同埋蛋白檸檬吉士撻 #lemonmeringuepie 👩🏻‍🦰最鍾意香煎鵝肝脆多士同埋蛋白檸檬吉士撻,2個人食完都已經好夠飽✨🙈Afternoon ☕️ 🫖 tea價錢$398 (+10%),人均$220💰環境好,又可以食住野傾下計,影下相📸其實都幾抵食😆✨…………評分:味道:🌕🌕🌕🌕🌑4/5服務:🌕🌕🌕🌑🌑3/5環境:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5整體:🌕🌕🌕🌗🌑3.5/5………..
………..
衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
整體:🌕🌕🌕🌗🌑3.5/5
………..
2022-05-31
$200 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 蛋白檸檬撻
📍Giovanni Pina🗺 Shop 217 2/F K11 Musea Victoria Dockside, 18 Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui⚡️父親節限定蛋糕 $380以黑朱古力脆脆、軟心咖啡朱古力醬、朱古力慕絲配上冧酒香可可海綿蛋糕🍫首先個造型啱曬父親👨🏻有bow tie、西裝🤵🏻 幾靚🤎 朱古力味真係好濃,仲有淡淡咖啡味☕️ 慕斯好香滑,中間好似有層生朱古力,底層係脆脆,好正啊🥰 但係有啲膩,多啲人分細細舊就啱啱好啦~父親們都好滿意🥳 開心😆
📍Giovanni Pina

⚡️父親節限定蛋糕 $380

首先個造型啱曬父親👨🏻有bow tie、西裝🤵🏻 幾靚🤎

父親們都好滿意🥳 開心😆

TakeAway
Millefoglie 鮮果吉士千葉酥 $52主打必叫!但係唔好食🙈千層酥唔夠鬆脆,吉士醬順滑、唔膩,試夾埋面頭嘅開心果忌廉一齊食,但係冇開心果味道😢*Tiramisù "My Way" 提拉米蘇 $52主打必叫2.0!呢個好食!唔係傳統嘅提拉米蘇,海綿蛋糕同芝士糊比例1:1,咖啡味香濃,酒味偏淡。我鍾意呢個version,令到成件蛋糕比較輕盈,唔會太膩。*Nocciolaciocc 榛子朱古力慕絲 $52第一啖食到朱古力慕絲,之後先慢慢有榛子味滲出嚟,加埋薄薄鬆軟嘅朱古力蛋糕,食落有層次感。如果你係榛子控,咁佢可能要令你失望啦。但如果你係輕度朱古力控,佢係good choice,有朱古力味但又有榛子味道嘅層次感。*Apple Pie “My Way” 意式蘋果批 $52雖然名係意式蘋果批,但佢似美式蘋果批多啲。蘋果果肉煮到腍晒,而且味道比較甜,唔係蘋果清爽甜,係經典美式甜嘅甜😂而且奶油酥皮腍,我唔推薦。
Millefoglie 鮮果吉士千葉酥 $52
提拉米蘇
榛子朱古力慕絲
2022-06-04
TakeAway
$52 (Tea)
提拉米蘇
榛子朱古力慕絲
2022-06-10 728 views
同朋友係尖沙咀行到累~ 想搵個地方飲杯野第一時間諗到來呢度- Giovanni Pina 呢度主要有幾個好處:-1)相對容易搵位2)飲品選擇多元化- 有咖啡☕️、茶🍵、果汁3)蛋糕- 外表內涵俱全4)環境舒服開揚、望住K11 聞名的金球、坐椅舒服。咁多好處,別無他選了吧!打卡一流吖!Affogato with one scoop of home-made Gelato有不同味道的Gelato可供選擇:- 包括朱古力、雲呢拿、開心果。個人覺得朱古力最襯咖啡,所以簡左呢個。最開心係見住D熱咖啡淋上凍冰冰的雪糕。食食下又變成莫加。有不同的溫度、口感。幾得意。雜莓雪菲雪糕外表少女心、口感似雪糕酸酸甜甜幾好食幾特別,推介給大家。
同朋友係尖沙咀行到累~ 想搵個地方飲杯野
第一時間諗到來呢度- Giovanni Pina
呢度主要有幾個好處:-
1)相對容易搵位
2)飲品選擇多元化- 有咖啡☕️、茶🍵、果汁
3)蛋糕- 外表內涵俱全
4)環境舒服開揚、望住K11 聞名的金球、坐椅舒服。
咁多好處,別無他選了吧!

打卡一流吖!

個人覺得朱古力最襯咖啡,所以簡左呢個。

雜莓雪菲雪糕
外表少女心、口感似雪糕
酸酸甜甜幾好食
幾特別,推介給大家。
2022-06-09 585 views
五波疫情前本是一間很好服務同好食的餐廳,估唔到疫情完後完全變了一間貴價服務很差的餐廳。想再去光顧他們,但打電話去Booking長期唔聽電話。那只好一早6:00去排隊,但任何店員變晒了人而且問什麼都話你排隊先啦。排隊處都沒人排,而且都沒什麼客人,但只是叫你排隊。真的不好服務,之前那些員工很好客的。再上來OpeRice先見到最近的服務差了很多(不要比最前的廣告呃到,要看後一點)。食到一肚氣。不會再光顧。
朋友未試過呢間,見佢啲pastries個樣唔差,就買左一齊食。我其實喺餐廳試嗰Millefoglie同Gelato,都覺得麻麻,咁就試下其他,睇下會唔會好啲。先講食過既Millefoglie,都係一樣,沒改變我既睇法,不過不失。跟住食Lemon Meringue Tart,我覺得係5個當中最好,蛋白霜同撻底都做得唔錯,味道balance,幾fresh。之後有Orangeraie,咖啡同橙味道唔夾,蛋糕質地唔夠細緻,似港式麵包店啲西餅...另外,仲試左兩件切餅。Milano Cheesecake就係一般既cheesecake,正正常常。最差既就係Mediterranea,開心果味完全唔出,件餅又奶又酸,質地厚身,食左兩啖頂唔順😑

Millefoglie, Lemon Meringue Tart & Orangeraie

另外,仲試左兩件切餅。

Milano Cheesecake & Mediterranea

2022-02-06
2022-06-08 420 views
見佢喺香港開左幾間分店,標榜係源治意大利,同埋K11 Musea間分店都幾靚就試下。店員安排左出面既區域,比較開陽,但係啲枱都幾密,環境其實一般。我去到係下午茶既時間,都幾多人,加上週末商場人流多,所以都有啲嘈😔甜品我揀左Millefoglie同Gelato黎試,咖啡我就要House Coffee。Millefoglie就中規中矩,沒咩特別。Gelato我揀左Pistachio同Coffee,兩款都好甜。Pistachio味好淡,唔香,奶味太重。Coffee味還好,啲味似落左好多糖既latte咁。唔啱我口味🥲House Coffee都唔啱我,咖啡味好淡,淡到評論唔到😅
Millefoglie就中規中矩,沒咩特別。
Millefoglie
Gelato (Pistachio & Coffee)
House Coffee
2022-01-23
Tea
Average cafe food, high priced for basic average food, bad service. Annoying manager. Pretends high class, very low quality service. Just giving some Italian name to a place and serving no taste food. No person inside know English. They don’t want to talk with customers as they don’t know English. The main problem is headwaiter has bad attitude.
2022-05-23 8449 views
剛剛看完電影,就在商場內吃晚餐。 餐廳嘅裝修10分別緻,感覺高雅舒適。晚餐選擇了Ciao menu,有前菜、主菜、自選旦糕和餐飲,十分豐富。經典薯仔清蒜湯Classic potato leek soup這薯仔湯口感香滑,滿有蒜香,微微的蒜鹹香味道,質地沒有太稠厚,沒有太膩口。燒南瓜蟹肉沙律配蜜糖芥末汁Roasted pumpkin and crabmeat salad with honey mustard dressing這蟹肉沙律的蟹肉不多,但南瓜粒爽脆,加上爽口沙律菜和甜酸的蜜糖芥末汁,味道不錯。燒焗法國油封鴨腿配備制陳醋汁及香草珍珠洋蔥$298Roasted duck leg confit served with balsamic reduction and baby onion pickles這油封鴨腿的表皮脆香,鴨腿肉柔軟軟滑,亦沒有一般太鹹的毛病,加上醋汁的珍珠洋蔥,酸酸地,緩和了鴨腿的膩感,而配菜是十分清爽的蔬菜粒,令整道菜輕盈起來。烤焗大虎蝦配自家製馬鈴薯粉團$288Roasted tiger prawn with homemade gnocchi 大虎蝦大大隻,有殼,

剛剛看完電影,就在商場內吃晚餐。

餐廳嘅裝修10分別緻,感覺高雅舒適。

經典薯仔清蒜湯
Classic potato leek soup

燒南瓜蟹肉沙律配蜜糖芥末汁

燒焗法國油封鴨腿配備制陳醋汁及香草珍珠洋蔥$298

烤焗大虎蝦配自家製馬鈴薯粉團$288

大虎蝦大大隻,有殼,配上海鮮汁,而那馬鈴薯粉團口感充實,有少少Q彈感覺,
雖然沒有驚喜,但味道是ok, 而且幾飽肚。

米蘭芝士餅
Milano Cheesecake

這芝士餅口感扎實,密度很高,芝士餅味道香濃,加上表面的sour cream, 充滿芝味。

芒果乳酪慕絲
Mango & yoghurt mousse cake

這慕絲旦糕口感香滑,清新的芒果風味配上香甜的朱古力夾層旦糕,輕甜不膩口。

荔枝茶入口順滑,
有淡淡的荔枝香,但不宜泡太久,否則茶味有點濃。

這一天的晚餐十分豐富。

2022-05-22
Dinner
2022-05-19 621 views
意大利High Tea , 今次來K11這間試吓,裝潢設計,cake & tart 是 High Tea 必備!底層有無花果,及有質素咸點,有點心思和創意!必須配咖啡才夾回呢個下午茶!
2022-04-15 1120 views
今日約咗朋友食lunch, Ciao Menu 只得兩款main course選擇,但唔啱食,所以決定散叫我哋叫咗意大利特色早午餐 (All Time Brunch), 龍蝦意大利飯 (Lobster Risotto), 甜品方面叫咗棋盤蛋糕 (Scacchiera)All Time Brunch, Lobster Risotto唔錯, 棋盤蛋糕唔太甜但蛋糕果部分有少少乾, 都算唔錯但之後我哋搵女侍應幫我哋影相,佢即刻皺晒眉頭咁行過嚟😅😅😅, 呢樣野令到整體用餐體驗扣咗唔少分數. 如果唔係整體食物質素算唔錯, 我會俾負評 本來諗住遲啲再去食afternoon tea, 而家不了

本來諗住遲啲再去食afternoon tea, 而家不了

All time brunch
Lobster Risotto
棋盤蛋糕
2022-04-15
$252 (Lunch)
All time brunch
Lobster Risotto
戴定個頭盔先,我覺得啲嘢食質素都幾高,不過個定價就有啲高,所以性價比會相對地比較低。➼ 安格斯西冷配秘製紅酒汁雖然佢睇落平平無奇,但OK㗎🤣 牛扒外層煎到有少少焦香,肉質都軟腍,不過略嫌入口有啲油膩😢 個紅酒汁係另上嘅,但我拎開咗所以冇影到🤣 個汁真係好香紅酒味👍🏻點埋牛肉一齊食,令個牛扒嘅肉汁更突出。➼ Black Truffles ScrocchiarellaScrocchiarella姐係意大利嘅傳統Pizza,餅皮鬆軟得嚟又好煙韌💕 就咁咬個包會食到淡淡嘅麥香👍🏻上面滿滿的黑松露,一上枱已經聞到好香!強烈建議要趁熱食,熱熱地食係最好食!➼ 牛肝菌意大利飯牛肝菌非常香濃!每一啖飯都食到滿滿嘅牛肝菌汁💕好入味呢!不過份量少咗啲,大份少少就好啦🤣➼ Saint - Honoré呢度有好多款蛋糕都睇落好好食,揀咗好耐先決定Order呢個🥰 幼滑嘅Custard Cream入面係好鬆軟嘅海綿蛋糕,第一眼就咁睇個蛋糕入邊以為好普通,但食落有啲橙酒嘅味道,再睇多次Menu先發現原來係有Grand Mariner🤣

➼ 安格斯西冷配秘製紅酒汁

安格斯西冷配秘製紅酒汁