服務不專業朋友在附近工作知道這間新餐廳所以約來試,聽講好多人排隊所以我早到坐低,因為朋友未到所以先叫了一支啤酒,侍應用一個挺大的果汁杯來斟啤酒, 詢問後侍應也表示沒有啤酒杯只拿來一個較細的水杯, 最不專業的是竟然問我啤酒需要加冰嗎?其後朋友到了,隨即order食物,打算要Pizza,意粉和一個和沙律~當我跟那個韓國侍應order Pizza時, 他用幾乎責備的語氣說我們現在沒有Pizza! 然後用手指在Menu上大力地圈住pizza範圍打交叉! 首先我是剛剛才知道沒有Pizza賣! 而且一間意大利餐廳意粉pizza是基本吧~ 冇唔緊要! 但呢個態度正確咩? 唔係應該用抱歉嘅態度解釋點解無咩?? 我們表示要再想想,她便無聲走開…. 最後找到另一個侍應order才知道原來他們的焗爐壞了…價錢和食物性價比極低(純屬個人觀點)因為沒有Pizza所以我們叫了Lemon Butter Chicken 但上餐時真心覺得餐廳食水深,味道是合格的,整個餐點完全沒有配菜只有兩個小拳頭大的雞肉$208, 這個價格在這個地段沒有問題, 問題就是性價比。這個價錢這個份量再加這個服務結論是冇下次
服務不專業

價錢和食物性價比極低(純屬個人觀點)

這個價錢這個份量再加這個服務結論是冇下次
2024-10-31
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
2024-11-10 4146 views
韓系意式料理餐廳,主打手工意粉和簿餅。店舖裝潢是一大賣點,餐廳樓底高,店內採光度好,室內設計為簡約清新風,以白色和啡木貫串整個空間。用餐空間確實不錯,食物方面則不似預期,畢竟上環區不乏意式料理餐廳選擇。-🔘 Salsiccia Pizza | hkd$208薄餅底厚薄適中,以蕃茄醬為基調,配上豬牛肉腸、半乾蕃茄、橄欖,和Stracciatella意式芝士,薄餅底烤得好有炭香味,配料唔會太鹹,但整體唔算驚艷🔘 Truffle White Ragu | hkd$150手工幼意粉配上松露和白肉醬,調味過鹹,意粉口感亦不夠有彈性🔘 Iced Caffe Americano | hkd$45-🍽️ 食物 | Food: 3.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5💰 價錢 | Price: 3.5/5📝 總結 | CP Value: 3.6/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
🔘 Salsiccia Pizza | hkd$208

手工幼意粉配上松露和白肉醬,調味過鹹,意粉口感亦不夠有彈性

🍽️ 食物 | Food: 3.5/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5
💰 價錢 | Price: 3.5/5
📝 總結 | CP Value: 3.6/5

Salsiccia Pizza
Salsiccia Pizza
本身期望好高嘅體驗,可惜⋯⋯1. Truffle with Ragu意粉比較幼身,口感一般,味道相對平平淡淡,無特別層次嘅感覺,無香草嘅味道,感覺是韓式的西餐。有芝士的,只係朋友不能食芝士,所以另上。2. Salsiccia Pizza 好有地中海風味,絕非意大利口味,口感及口味都並無層次感,Pizza 邊片,有較苦的after taste ,整個批都好濕好Soggy。滿心期待食手工制食品,可惜我心目中是意大利口感,但只是韓式的西餐感覺,個人覺得唔太值得,一試便可以了。
本身期望好高嘅體驗,可惜⋯⋯

1. Truffle with Ragu
有芝士的,只係朋友不能食芝士,所以另上。

2. Salsiccia Pizza

還未開業時曾經經過這餐廳已經決定一定要訪訪!週五晚上6時45分到達等了1個小時45分鐘才入座🫨 不得不讚裝潢跟格調真的很美!到訪當天是傍晚所以氣氛比較暗調 相信朝早有日光一定絕美! ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝可能太晚的關係 很多食物已經sold out :|試了2款pizza 跟3 款意粉,一致認為意粉比pizza出色呢!個人最喜歡Truffle White Ragu,有著抗拒不了的松露香~!•͈౿•͈ 最讚是麵條的質感 不枉門口的oppa辛苦努力搓製🙂‍↔️Tomato Conchiglie 蕃茄味的貝殼粉上加了很少見的Stracciatella 芝士,略厭這個蕃茄味不夠重 但口感也是很不錯~!( ˘ ³˘)Pizza用大大的拿破里式窯爐焗製,口感不錯 不知是不是醬料的關係 整體感覺較為濕潤 ~這裡的牛肉他他很不像牛肉他他 比較像是炒牛肉d friend 😂𖤐ˊ˗ 另外值得一提是這裡可外帶酒水 而無額外收費呢~!餐廳還有酒杯供應 超好的服務! ✎ ̼ 不過排隊時間真的有點長 .. 若然要排隊的話,應該未必會想再訪..( •᷄⌓•᷅ )   𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒

可能太晚的關係 很多食物已經sold out :|

𖤐ˊ˗

✎ ̼

𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
𖡂 Beef Tartare
𖡂 Homemade Salsicha
Type of Meal
Dinner
2024-11-04 4274 views
呢間位於上環嘅「PECORINO」係由韓國人主理意大利餐廳,一班港女聽到oppa 就即刻衝去食,估唔到我呢個港男都衰咗喺佢手上仲要伏埋,呢餐飯最好食嘅就係Ricotta Ravioli,跟住就係到杯飲品Blu Mare,之後果啲都係普普通通,beef tartare 就改變做成佢哋自己嘅款式,同原本嘅唔相同,佢哋嘅做法有啲似炒牛肉粒,但係味道就偏鹹,至於個pizza真係想講36個字粗口,味道基本上冇問題,但係非常之淋⋯⋯簡單啲講個pizza仲淋過謝霆鋒整嘅雞蛋仔。
相信唔少人睇完黑白大廚都心念念想食韓國風嘅意大利菜式?! 依加唔洗飛去韓國香港都食到!ʕ •ᴥ•ʔ上環最近有一間新開嘅意式餐廳由韓國人主理叫ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ,ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ韓文意思有奶酪意味,所以餐廳嘅菜式都運用左唔同嘅芝士配合返餐廳名及經營概念✨餐廳地址沿用左前ʜꜱʙᴄ櫃員機位置,店舖面積超大,係街嘅遠處已見到餐廳店鋪設計無論係店內定外都以簡潔純白為主,店外開了白色簾蓬及有一排木椅比等侯嘅客人遮陽坐下(貼心呢)🪑而店內樓底極高,透過落地玻璃令空間感更加提升,讓室外光線自然流入🍃一進門就見到一大張製作意大利麵嘅檯,店內牆身全白配白色磁磚及淺木色系傢俱為主,店內各角落更放置不少綠植,令空間增添一份溫暖感而店內盡頭係半開放式廚房可以見到廚師製作料理過程 ,個個區域設計帶點金屬元素,令空間不會太簡陋帶一點現代感店鋪主打手工意粉及手工ᴘɪᴢᴢᴀ,更提供甜點及ᴀᴅʙ, 選擇算係唔少( ´▽`)🤳打卡位:1. 門口樓梯位置2. 門口ᴘᴏꜱᴛᴇʀ前3. 店內左手邊圖騰畫前4. ʙᴀʀ檯位置✨當日下午12點左右去到,排15分鐘建議大家早點去!🙂‍↕️➺ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ 💰148勁多芝

🤳打卡位:
1. 門口樓梯位置
2. 門口ᴘᴏꜱᴛᴇʀ前
3. 店內左手邊圖騰畫前
4. ʙᴀʀ檯位置

➺ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ 💰148
勁多芝士係面頭, 酸甜蕃茄醬汁與 ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ貝殼粉相得益彰
ꜱᴛʀᴀᴄᴄɪᴀᴛᴇʟʟᴀ芝士柔滑細膩,口中化開,帶來一股濃郁奶香,整體口感清爽而不膩

➺ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴡʜɪᴛᴇ ʀᴀɢᴜ💰 150
依個意粉係ᴍᴇɴᴜ上打了星星,所以同朋友二話不說就叫了
上嘅時候ꜱᴛᴀꜰꜰ有提示要撈好曬先食 ,醬汁都多充滿肉粒
意粉係扁身個種,意粉面都佈滿芝士粉
略嫌唔夠ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ 味(。 ́︿ ̀。)

➺ ᴄᴀꜰꜰᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ 💰55

➺ ᴄᴀꜰꜰᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ💰50

總結:
環境超舒服唔會同隔離勁近,感覺都係一個唔錯嘅約會點/約會餐廳🙂‍↕️
值得一提係服務超好,店員主動拉多張櫈比我同朋友仔放嘢🤍整體體驗唔錯🖤

■ 名稱:ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ @pecorino_hk
📍上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-11-02 2686 views
呢間月頭先開由韓國人主理嘅嘅意大利餐廳,唔知係咪受<黑白大廚>影響,一直聽聞每日都大批人去排隊。而當日未夠6點門口已經有十幾個人排隊中,入到去首先會見到工作枱係有oppa向到整緊意粉,呢間餐廳走一種簡約嘅設計,樓底甚高,環境都好岩打卡,同埋佢採用開放式嘅廚房會見到一眾oppa向廚房認真嘅工作模樣。點完餐,店員就會先上兩個餐前麵包,點橄欖油食好香,麵包亦都好鬆軟。Burrata Tomato Salad <$125> - 估唔到用布拉塔芝士配蕃茄仔係幾夾,同埋芝士嘅奶香味好正。Ricotta Ravioli <$148> - 手工制嘅芝士意大利雲吞,每粒都食到濃濃嘅芝士味,再加上果仁嘅口感,令到層次更加豐富。Salsiccia Pizza <$208> - 拿玻里薄餅,皮脆內軟口感一流,而且每一塊都配有一大舊嘅芝士。Blu Mare <$60> - 打卡效果非常好。整體感覺,好適合芝士愛好者前來一試。
Blu Mare <$60> - 打卡效果非常好。

整體感覺,好適合芝士愛好者前來一試。

Burrata Tomato Salad <$125>

• SalsicciaPizza<$208>
  • RicottaRavioli<$148>
  • BurrataTomatoSalad<$125>
2024-10-28 3543 views
韓國人主理嘅意大利餐廳冇睇過嗰個電視大廚節目完全係被餐廳嘅外貌吸引前身係一間銀行估唔到裏面地方咁大超開陽嘅全落地玻璃都用咗open kitchen 最特別嘅係門口嘅waiting area 響香港寸金尺土嘅地方竟然用咗咁大個位置嚟做waiting area 而唔放多幾張枱實在難得他手工意大利粉當然要點意粉嘅蕃茄醬汁做得好,有誠意細節位係點了菜之後送上嘅麵包好煙韌好有口感凍拿鐵亦都10分唔錯只係向上環區嚟講都算偏貴嘅午餐
韓國人主理嘅意大利餐廳
竟然用咗咁大個位置嚟做waiting area
而唔放多幾張枱
實在難得
他手工意大利粉當然要點
意粉嘅蕃茄醬汁做得好,有誠意
細節位係點了菜之後送上嘅麵包
好煙韌好有口感
凍拿鐵亦都10分唔錯
只係向上環區嚟講都算偏貴嘅午餐
2024-10-28 2794 views
最近 Netflix《黑白大廚》爆紅,令唔少港人又迷上韓風,多家進駐香港韓國餐廳人氣暴漲💕。最近由韓國人主理既新餐廳 Pecorino係上環人氣一時無兩,日日full house 。餐廳結合韓風+意大利美食😋。Pecorino 設開放式廚房+工作檯,炮製唔同意大利菜+美食,包括手工意粉、拿玻里薄餅、前菜、全日 brunch 等美食。當中比較推薦:🥢Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉廚師推薦的 Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉味道比較清新。🥢Salsiccia 意大利拿坡里薄餅餐廳採用意大利拿坡里 Stefano Ferrara 窯爐,新鮮出爐一系列拿玻里薄餅,用意式香腸+橄欖製成。

🥢Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉

🥢Salsiccia 意大利拿坡里薄餅
2024-10-24
$250 (Lunch)
2024-10-28 2905 views
見到新開左一個月左右 沒日都好多人排隊 好彩我哋今日平日去 大概等左15分鐘就可以入去!餐廳室內室外都超級打卡-able 室內擁有落地玻璃🪞整個色調偏木系 有種韓系奶油風 好舒服🫶🏻食物味道不錯 但係份量都幾細 唔係太飽>< Margerita🍕 ($188) 我見到佢哋廚房真係有義大利烤爐 令到薄餅夠乾身pizza邊又脆卜卜 食落去又好chewy 但係我個人覺得個邊濃左少少🤏番茄醬好香甜 同mozerella芝士絕配 係一個好classic既pizzaRicotta ravioli🫕 ($148) 聽聞餐廳係主打手工意粉 食落真係幾彈牙 仲有蛋香味都幾出 配埋淡淡既牛油/橄欖油醬 餡裡面的ricotta cheese🧀 同埋堅果🌰 口感豐富😋 唔會好膩!📍PECORINO (上環)地址:上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖
見到新開左一個月左右 沒日都好多人排隊
好彩我哋今日平日去 大概等左15分鐘就可以入去!
餐廳室內室外都超級打卡-able 室內擁有落地玻璃🪞
整個色調偏木系 有種韓系奶油風 好舒服🫶🏻
食物味道不錯 但係份量都幾細 唔係太飽><

Margerita🍕 ($188)

Ricotta ravioli🫕 ($148)
聽聞餐廳係主打手工意粉 食落真係幾彈牙

📍PECORINO (上環)
地址:上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖
Margarita
Ricotta  ravioli
2024-10-25 5136 views
除咗意大利麵😂我好少食意大利菜,喺公司附近開咗間新餐廳,短短開業幾日排晒長龍,我個同事即刻話要同我一齊去試吓😆今日天公做美,只係需要排三組人就入到場,相比前兩日要兜個大灣,今日顯得唔係等咗好耐😛🙂‍↔️相對我呢啲英文唔算太好嘅人嚟講,幾乎係唔可以用中文order,手頭有既資料都唔係太完善🙌🏼(部份資料係觀察現場環境+網上資料)基於睇咗Menu我都唔知揀咩好,就揀左打⭐️咁一定冇出錯。「Margherita(V) 」顧名思義就係瑪格麗特Pizza ,以蕃茄、水牛芝士、羅勒焗製,味道唔會有大出錯,唯獨唔知係咪未熟悉個操作/正宗意大利pizza,會有D燶左既苦味🤔見到入門口有張枱,睇返其他人嘅相片,呢個Pizza應該最出名就係即埸有師傅手拉餅底,不過我嗰個時段就見唔到啦!另外餐廳用左拿坡里式專業窯爐🤔如果冇Google錯,呢個窯爐真係來頭不少!「Truffle White Ragu」 中譯:松露白拉古,唔識就問Google,我搵到「Ragù」=拉古醬(一種意大利面醬,由土豆和肉製成,拌著意大利面吃),食落就係松露+厚重忌廉+芝士Feel,另外見到寫住話係手工麵條,唔知食材係咪比較矜貴,份量就少咗

小麵包+橄欖油

基於睇咗Menu我都唔知揀咩好,就揀左打⭐️咁一定冇出錯。

Margherita(V)

Truffle White Ragu

「Truffle White Ragu」 中譯:松露白拉古,唔識就問Google,我搵到「Ragù」=拉古醬(一種意大利面醬,由土豆和肉製成,拌著意大利面吃),食落就係松露+厚重忌廉+芝士Feel,另外見到寫住話係手工麵條,唔知食材係咪比較矜貴,份量就少咗少少,期望份量可以多番少少(我已經唔係大食)🤏
Blu Mare

飲品我哋order咗兩杯唔同款打吓卡,「Limonata」普通鹹檸七feel,「Blu Mare」相對就有看頭少少🤏 就係雜果賓治+梳打水,味道幾好飲!同埋佢會成支梳打水俾晒你😛呢樣嘢幾值得讚!

打卡餐廳一向都比較貴,咁呢度都唔例外,可能新開張配套唔係咁好,如果Menu可以做得精緻啲,唔好成張鹹菜+有啲圖片解釋吓會好少少,呢度個Pizza真係幾好味,嗰個口感係好煙靭,如果可以多啲資料去了解呢間餐廳就會更加好啦!

注:2:30PM 會截單落場,同埋去到最尾啲食物好多都賣晒🙌🏼

✣ PIZZA — Margherita(V) $188
✣ PASTA — Truffle White Ragu $150
✣ NON-CAFFE — Limonata $60
✣ NON-CAFFE — Blu Mare $60
小麵包+橄欖油
Margherita(V)
Blu Mare
To be honest, 所有食物,無論pizza or pasta都好出色。但成間店舖的安排可以話係差到離譜。週六11點我哋第二組入座,被告知sold out chicken,我即刻反問“乜第二枱就冇晒雞?!第一枱叫晒你哋嘅雞?!”⋯⋯當時menu上仲有2個All day breakfast未被劃掉。過咗一陣,又同我講pizza oven壞咗,冇pizza😓,我哋唯有cancel it。但這時的menu所有all day breakfast都劃晒😓😓。其實你哋係咪係做生意⋯⋯仲離奇嘅係,一陣我哋見到佢哋個廚焗緊pizza😤😤食緊意粉時,突然間staff上埋餐前麵包俾我哋😓😓😓⋯⋯成十幾個樓面staff唔知點train嘅?!我哋投訴個pizza issue後,過咗好耐,突然間有個staff拎咗两罐汽水俾我哋道歉,但我哋有三個人😓😓😓😓⋯⋯真有心道歉,唔係咁啊嘛?!

2024-10-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$576 (Lunch)
2024-10-19 8241 views
已經在外面排隊,日曬雨淋等成個幾鐘頭,然後至有伙記走出來,叫所有人走排隊客人,話無晒麵粉喔。餐廳開業有一段時間,一早知道日日幾多客人,要幾多麵粉,要買好麵粉有幾難?,然後下午330開門又一切正常番,一間搞Gimmick Marketing 韓國人煮意大利粉餐廳。
用咗個半鐘去等,所以期望好高,到最後入去比門口一個開放式嘅廚房所吸引,兩個廚師oppa喺度整意大利粉所吸引,不斷搓麵粉,然後坐係一個長椅,大概再等多三4分鐘就可以入去啦,成個用餐體驗可以,但略嫌冷氣有少許不足,整體用餐食物質素都可以,但不要抱太大期望,值得一讚,意粉係彈牙,看得出是手工意大利粉,而意大利薄餅口感不錯, 可能是韓式做法,蕃茄醬比較淡,如果可以在濃郁一點就非常好,菜式嘅種類略嫌不足,甜品和飲品嘅種類仍有待改善。

Margherita
Truffle  white  Ragu
Tomato  Conchiglie
2024-10-18
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Margherita
Truffle  white  Ragu
Tomato  Conchiglie
  • Truffle  White  Ragu
2024-10-15 11484 views
碌社交平台見到有間韓國人主理嘅意大利餐廳新開, lunch 又經開上環, 所以就去試吓😚去到門口樓梯見到要lineup, 等咗15mins倒, 有位接待員帶我入去餐廳入面couch area 坐底等多陣, 好快有位, 都算貼心❤️裝修好現代, open kitchen, 有pizza oven, 門口亦有位韓國師傅做手工意粉, 好型, 好似睇緊” 黑白大廚"咁, 會令您更想點pasta🤣最終都係點咗個recommended嘅Truffle white ragu。一開始會送上appetiser: Focaccia 配extra virgin olive oil, 麵包偏脆; main course: Truffle味唔算太出, 但pasta 好彈牙, cheese同ragu都夾😋另外叫咗一杯LATTE, 豆味就唔算太濃。值得再黎試🤤

另外叫咗一杯LATTE, 豆味就唔算太濃。

值得再黎試🤤

2024-10-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)