2024-04-11 95 views
圍方呢個商場新開幕之後,今次第一次嚟,去到5樓見到呢間台北倆伴見佢下午茶好抵食,一於入去試吓先同朋友見到呢度有臭臭鍋食入邊配料仲好豐富所以我哋都叫咗一個鍋,一個小食同埋定食Share古早味烤台灣香腸每次食台式嘢我都一定要嘅呢度個蒜片切到薄薄地夾埋香腸食好夾一品臭臭鍋本身跟飯或者粉絲我哋最後加咗錢轉左要王子麵入面鍋底有津白,冬菇,金菇,米血糕,甜不辣芋頭貢丸,福州魚丸,蛋餃,鵪鶉蛋,臭豆腐,豚肉,沙白,大腸同鴨血..仲可以自選辣度tim,我哋就叫咗個小辣黎到見到個份量都嚇一嚇差啲滿到瀉晒湯底叫小辣啱啱好滾吓滾吓入晒味米血糕Q彈,索晒啲湯汁碗上王子面一齊食,好豐富鹽酥雞肉鬆滷肉飯配:紫菜貢丸湯及地瓜酥滷肉好香, 屬於半肥瘦嘅滷肉我最鍾意配上肉鬆個口感好好帶有小小甜鹽酥雞炸得酥脆大大件地瓜酥較有驚喜因為食落有QQ彈口感,而且好香下午茶本身有包嘢飲但係我哋就加錢轉左珍珠奶茶同埋芋香珍珠芋香珍珠超濃芋香味而且唔太甜重點一讚喺呢度所有店員都好有禮貌會主動詢問需唔需要幫我哋加湯等等
圍方呢個商場新開幕之後,今次第一次嚟,
去到5樓見到呢間台北倆伴
見佢下午茶好抵食,
一於入去試吓先

同朋友見到呢度有臭臭鍋食
入邊配料仲好豐富
所以我哋都叫咗一個鍋,一個小食同埋定食Share

古早味烤台灣香腸
每次食台式嘢我都一定要嘅
呢度個蒜片切到薄薄地
夾埋香腸食好夾

一品臭臭鍋
本身跟飯或者粉絲
我哋最後加咗錢轉左要王子麵
入面鍋底有津白,冬菇,金菇,米血糕,甜不辣
仲可以自選辣度tim,我哋就叫咗個小辣
黎到見到個份量都嚇一嚇
差啲滿到瀉晒

湯底叫小辣啱啱好
滾吓滾吓入晒味
米血糕Q彈,索晒啲湯汁

碗上王子面一齊食,好豐富

鹽酥雞肉鬆滷肉飯
配:紫菜貢丸湯及地瓜酥

滷肉好香, 屬於半肥瘦嘅滷肉我最鍾意
配上肉鬆個口感好好
帶有小小甜

鹽酥雞炸得酥脆
大大件
地瓜酥較有驚喜
因為食落有QQ彈口感,而且好香

下午茶本身有包嘢飲
但係我哋就加錢轉左珍珠奶茶同埋芋香珍珠
芋香珍珠超濃芋香味
而且唔太甜

重點一讚喺呢度所有店員都好有禮貌
會主動詢問需唔需要幫我哋加湯等等

2024-04-11 63 views
同事話圍方5樓台北倆伴美味又抵食,餐廳裝潢新族美觀。我們點左紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58,飯面舖滿滷肉、肉鬆、半隻流心蛋味錯不錯,牛肉麵的牛𦟌肉質軟腍味濃郁,湯底清香,麵質煙韌很好吃👍飲品:黑糖薑母茶。鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜肉丸湯$62,鹽酥雞炸得脆口、滷肉飯流心蛋香滑,紫菜貢丸湯好飲、地瓜酥鬆脆,飲品:台灣奶茶。私房麻辣牛三寶$128,(有牛腱心、牛筋、牛肚)厚切牛𦟌展肉質軟腍可口,頗大條牛筋很鬆軟入味,牛肚夠味略硬實。
同事話圍方5樓台北倆伴美味又抵食,餐廳裝潢新族美觀。
我們點左
  • 紅燒牛肉麵配古早滷肉飯
  • 鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜肉丸湯
  • 私房麻辣牛三寶
2024-04-06 69 views
話說等左半個鐘頭,入座先講話限時一個鐘,即時呆左,好嬲,但等左咁耐唯有照食,因為d檯太細張,一埋去就要搭檯,叫左個蛋餅同臭臭鍋,個餐送到埋黎都無左4個字,大佬呀,得半個鐘多d 邊夠時間食?張檯勁細張,放個打邊爐既窩,再加份小食2杯野飲,根本就係食得勁辛苦😑😑唔會想有下次兩樣野都正常操作,叫埋兩杯野飲埋單4百幾,點解要食得咁折墮?真係無下次,惡夢因為太嬲,所以無心情去影相。無諗過食得仲慘過去茶記食
唔會想有下次
因為太嬲,所以無心情去影相。無諗過食得仲慘過去茶記食
2023-09-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2024-04-04 89 views
今日又黎到圍方行街兼搵食見到呢間台式餐廳既下午茶勁抵食$46-62不等 供應時間更去到下午6點怪唔之得咁多人幫襯 長期滿座咁滯➜花雕雞卷麻辣拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥雞卷好入味 雞肉保持到嫩滑 有酒香拌麵既麵條好彈牙 份量都唔少麻辣醬惹味得黎又唔會太重口味地瓜酥外脆內軟 食到煙韌感➜老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯 配紫菜貢丸湯 $56焢肉肥瘦分明 入口同時有兩種口感加入肉鬆撈飯令滷肉味道更加分加埋碗紫菜貢丸湯 真係有台灣既味道➜九層塔起司培根蛋餅 煙肉好厚身煎到香脆 融化既芝士令蛋餅更香➜士林鹽酥雞每粒都大大粒 炸粉唔會太厚 啖啖肉好滿足餐廳仲有好多款台式飲品我地就揀左兩款茶類 無咁邪鮮柳橙四季春炭培烏龍起司奶蓋
今日又黎到圍方行街兼搵食

我地就揀左兩款茶類 無咁邪
鮮柳橙四季春
炭培烏龍起司奶蓋
2024-04-03 80 views
我們一行5人於19:49到達,等待派位見有2,3張枱埋單及差不多食完,及地方有點細當等了差不多半小時,經理跟我說坐不下需要再等多半小時,相信該餐廳不會是好味道,要等1小時才可享用。首先可以分開兩張枱,還有很多其他方法垃圾服務態度⋯⋯永遠不會該集團旗下的所有餐廳。
我們一行5人於19:49到達,等待派位

見有2,3張枱埋單及差不多食完,及地方有點細

首先可以分開兩張枱,還有很多其他方法

垃圾服務態度⋯⋯

永遠不會該集團旗下的所有餐廳。
2024-03-31 94 views
我哋一行八人喺三月30號晚八點嗌咗外賣平台外賣,食咗飯同埋麵,鴨血,鹽酥雞等等。跟住集體第二朝劇烈肚痛及肚痾,基本肯定係啲嘢食有問題。我基本上唔會打食評,但係希望可以話俾人哋聽呢間嘢啲嘢食係唔衛生,大家小心。嘢食味道就正常,鹽酥雞、醬汁排骨、雞卷等等都唔差,後三步的份量亦不少。食嘅途中亦覺得沒有異樣,只是食藥後集體劇烈肚瀉,翻翻在OpenRice的食評及外賣平台內裏的食評都發覺有類似問題,並並不是第一次發生,強烈投訴及表達不滿!

Delivery
👧🏻Wodafoodie in Tai Wai平日放假特登去圍方試下未食過既餐廳,新商場熱潮過左終於唔洗排長龍啦😆特登黎想試呢間台式料理,下午茶2點開始,套餐只係$46-62仲包飲品,款式好多,份量唔少,幾抵食!😍✨ 🍝花雕雞卷麻辣拌麵 $56拌麵麻味好重但唔會好辣😍每條麵都掛滿曬汁好惹味🥰雞卷既花雕酒味好重,雞肉都幾滑~✨ 🐮紅燒牛肉麵 古早滷肉飯 $58呢個餐岩曬大食既人,有麵有飯,份量都唔細!牛肉麵味道正正常常,幾鍾意佢個湯清得黎又好甜好好飲😋細細個滷肉飯但都好多滷肉,食曬兩碗好飽肚😆✨ 🍚老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯 $56好少見滷肉飯有肉鬆,有佢撈埋滷肉一齊食帶點鹹香,味道有層次好鍾意,滷肉肥瘦相間,仲有酸菜同糖心蛋,最岩食肉獸👍🏻✨ 🍜台南擔仔米粉 $46經典台灣湯麵,擔仔即係肉臊,米粉應該用左新竹米粉夠幼細同滑👍🏻✨ 🍳古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62必食之選!芋泥夠綿滑唔會太甜,肉鬆同芝士咸香好出,少少蓋過左芋泥味,但整個融為一體咁好好食🥰✨黑糖薑母茶✨桂圓紅棗茶✨荔枝烏龍冷泡茶📍 台北倆伴 (大圍)大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
👧🏻Wodafoodie in Tai Wai

✨ 🍳古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62

✨黑糖薑母茶
✨桂圓紅棗茶
✨荔枝烏龍冷泡茶

📍 台北倆伴 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
2024-03-23 74 views
古早起司芋泥肉鬆蛋蛋餅係台灣通常都係早餐食蛋餅,呢個芝士芋泥肉鬆蛋餅就反而似一個甜。芋泥甜甜地,芝士又咸咸地,食落又覺得唔錯喎。加埋蛋餅又煙煙韌韌咁,做個下午茶都唔錯鹹蛋黃芋泥酥呢個炸嘢我又有啲興趣喎,芋泥麻糬包住鹹蛋黃再炸,外邊脆入便QQ彈彈咁。一碟有三嚿,炸得好出色。炭焙烏龍芝士奶蓋呢杯望落似啤酒咁樣,但係其實係一杯烏龍茶。上邊白色嘅泡其實係芝士奶蓋。作為一杯台灣茶飲,味道算係唔錯,烏龍茶係唔甜嘅,但係加上鹹鹹地嘅芝士奶蓋,係解渴嘅。
古早起司芋泥肉鬆蛋蛋餅

鹹蛋黃芋泥酥

炭焙烏龍芝士奶蓋
2024-03-21 81 views
今日揀台北倆伴食下台灣嘢。慢煮豬軟骨麻辣拌麵將碗內的咸酸菜、葱粒、麻辣醬拌勻麵條,麵條口感煙韌,麻辣味好香,但唔會好辣,豬軟骨就夠晒入味。咸蛋黃芋泥酥(3件)入口嘅芋泥酥鬆脆,口內有香香芋泥蓉。紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯牛肉麵嘅牛𦟌,肉質夠淋又入味,重有咸酸菜,加埋麵條彈牙,好開胃嘅湯麵。滷肉飯細細碗,食晒成碗都唔覺得膩,配搭半隻糖心蛋連同豬肉鬆加滷肉碎,夠晒野味。士林鹽酥雞酥脆嘅鹽酥雞,咬落肉質嫩。芋泥三色芋圓中間有一大粒唔係雪糕嚟,係芋泥,配搭三色芋圓,入面有一絲絲煙韌嘅仙草凍。桂圓紅棗茶芋香珍珠奶茶紫色好靚,飲落有啖啖芋香味嘅奶茶。
今日揀台北倆伴食下台灣嘢。

慢煮豬軟骨麻辣拌麵

咸蛋黃芋泥酥(3件)
入口嘅芋泥酥鬆脆,口內有香香芋泥蓉。

士林鹽酥雞
酥脆嘅鹽酥雞,咬落肉質嫩。

芋泥三色芋圓

桂圓紅棗茶
芋香珍珠奶茶
紫色好靚,飲落有啖啖芋香味嘅奶茶。

2024-03-19 223 views
某日行圍方嘅時候見到呢間餐廳平日都要等位 就試試佢!佢嘅下午茶都幾抵食 四五十蚊一個餐 仲包埋餐飲~-🍜紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 💰$58兩樣都細細碗 可以試晒兩樣😗牛肉麵有一兩舊牛肉 牛肉好軟腍滷肉飯味道濃郁 滷肉肥瘦適中-🥯大腸麵線拼淡水焢肉刈包 💰$52啲麵幾幼細 個湯幾掛汁 大腸滷得香嫩另外刈包軟綿綿 包住香茜 淡淡肉 -🍳古早起司芋泥肉鬆蛋餅 💰$62芋泥口感綿密 肉鬆鹹香 口感好豐富食落又甜又鹹😗-🦀士林夜市蟹蓋 💰$52蟹蓋炸到好脆 入面有啲蟹肉、粟米、蘿蔔絲 成個配搭都幾新奇特別~-🧀炭焙烏龍起司奶蓋 +💰$18奶蓋嘅味道奶濃郁 有淡淡嘅鹹味-🧀愛民芒果起司奶蓋 +💰$22芒果甜甜的 成杯整體都唔會過甜
某日行圍方嘅時候見到呢間餐廳平日都要等位 就試試佢!
佢嘅下午茶都幾抵食 四五十蚊一個餐 仲包埋餐飲~
🍜紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 💰$58

🍳古早起司芋泥肉鬆蛋餅 💰$62
芋泥口感綿密 肉鬆鹹香 口感好豐富
食落又甜又鹹😗

🦀士林夜市蟹蓋 💰$52
蟹蓋炸到好脆 入面有啲蟹肉、粟米、蘿蔔絲
成個配搭都幾新奇特別~
士林夜市蟹蓋

士林夜市蟹蓋
炭焙烏龍起司奶蓋
愛民芒果起司奶蓋
2024-03-19 40 views
在大圍新開商場圍城,-向都是大集團食店為主,其中有一間台式餐廳下午茶,性價比極高,座位都好舒適,啱我剛剛shopping 完鹽酥雞肉鬆滷肉飯雖然用小碗盛著,但滷肉飯份量充足,肥肉比較少,滷肉味濃有順滑感,甜中帶鹹嘅感覺,滷肉控制得恰到好處,呈亮晶晶的啡色, 鋪了烚蛋及肉鬆更加好味,另外加入店家自家製酸菜,令到味道昇華不少紫菜貢丸湯是傳統福建風味,地瓜酥外表炸過,煙靭無比,好香甜咬口鹽酥雞,炸得脆卜卜,內裏肉質鮮嫩,灑了鹽酥粉好滋味逢甲肉鬆榨菜蛋餅蛋餅好多餡,蛋皮充滿蛋香,包住大量肉鬆同榨菜,-齊食有種好鬆軟嘅感覺,-分為四件,可以細細啖慢慢地咀嚼鮮鳳梨水果茶清新舒服,有好多水果,香甜解渴冷泡荔枝烏龍茶味道清香,樽仔入住飲唔晒可以拎走

鹽酥雞肉鬆滷肉飯
鹽酥雞,炸得脆卜卜,內裏肉質鮮嫩,灑了鹽酥粉好滋味

逢甲肉鬆榨菜蛋餅

鮮鳳梨水果茶
清新舒服,有好多水果,香甜解渴

冷泡荔枝烏龍茶
味道清香,樽仔入住飲唔晒可以拎走
2K
2024-03-18 46 views
圍方開幕咗一段日子試過唔同嘅餐廳呢間價格係最貼地性價比最高嘅一間下午茶時段仲有好多選擇跟埋飲品真係好抵✨逢甲肉鬆榨菜蛋餅蛋香味濃郁.包着肉鬆同榨菜味道同口感更豐富✨鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥香脆嘅鹽酥雞.炸完依然保留肉汁滷肉同飯嘅比例恰好每粒米飯都充滿肉汁✨紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯厚厚嘅牛肉.口感軟腍配呢種麵質好夾套餐仲可以upgrade 台式飲品▫️珍珠奶茶▫️芋香珍珠奶茶▫️鮮鳳梨水果茶

圍方開幕咗一段日子

▫️芋香珍珠奶茶
▫️鮮鳳梨水果茶
2024-03-18
2024-03-15 56 views
大圍都可以食到台灣菜了~~~平日三點來也很多人,要稍等才能入席。每日都有下午茶套餐😳,最便宜約$50就有交易。台中芋頭貢丸新竹米粉(套餐價$46)雖然是下午茶價錢,但份量卻不少,絕對夠飽。貢丸裡面有軟軟的芋頭餡🤤新竹米粉像髮絲般,口感很好。跟餐點了荔枝烏龍冷泡茶。冷洗茶茶味甘濃,有淡淡的荔枝清香。古早起司芋泥肉鬆蛋餅($62)我最愛的蛋餅組合———起司加芋泥加肉鬆。餅皮煙煙韌韌;餡料鹹鹹甜甜。

大圍都可以食到台灣菜了~~~
平日三點來也很多人,要稍等才能入席。
每日都有下午茶套餐😳,最便宜約$50就有交易。

台中芋頭貢丸新竹米粉(套餐價$46)
雖然是下午茶價錢,但份量卻不少,絕對夠飽。
貢丸裡面有軟軟的芋頭餡🤤
新竹米粉像髮絲般,口感很好。

跟餐點了荔枝烏龍冷泡茶。
冷洗茶茶味甘濃,有淡淡的荔枝清香。

古早起司芋泥肉鬆蛋餅($62)
我最愛的蛋餅組合———起司加芋泥加肉鬆。
餅皮煙煙韌韌;餡料鹹鹹甜甜。
台中芋頭貢丸新竹米粉
2024-03-14 2833 views
嚟咗幾次圓方都冇試過行到咁高行街,今日唔經唔覺行到5樓見有野食 - 台北倆伴就食起身第一餐😎環境闊落舒服有卡位紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58Braised beef noodle soup with braised pork rice份量實飽飽,滿一碗飯!紅燒牛肉近牛展口感,唔會太硬既!古早滷肉飯就多肉,肥瘦剛好😏咸蛋黃芋泥酥 $46Salted egg yolk & taro mash cake睇緊蛋餅同埋佢芋泥酥之間諗咗陣,不過覺得烏麗酥喺食肆好少見,通常係當手信咁買!睇吓佢有咩特別😜 好特別,有係芋泥加少少糯米,好糯几几😝 好炸口🙂‍↔️!沙茶牛肉鍋 $138Satay beef hotpot津白、冬菇、金菇、米雪糕、甜不辣、芋頭貢丸、福州魚丸、蛋餃、鵪鶉蛋同埋蜂巢豆腐。蛋餃好有肉料同夾沙茶煲!牛有四款,有牛筋、牛肚、牛丸同埋牛板腱。除咗牛丸同埋牛板腱,牛筋同牛丸都好香軟,入口膠膠質nice!可以配珍珠米飯或者粉絲,甚至乎可以加$10改成王子麵或者滷肉飯。我就揀咗粉絲,因為同黃子軒一樣樣,佢都會好吸湯。下午茶最開心係可以順勢配埋嘢飲!熱飲同凍飲都有六款唔使加錢嘅,都已經有啱飲嘅!不

環境闊落舒服有卡位

紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58

咸蛋黃芋泥酥 $46

沙茶牛肉鍋 $138
Satay beef hotpot

下午茶最開心係可以順勢配埋嘢飲!熱飲同凍飲都有六款唔使加錢嘅,都已經有啱飲嘅!不過想飲珍珠奶茶就加$8 ,水果茶$18等等。
桂圓紅棗茶
好足料既餐飲🥳 仲有玫瑰香香唔太甜!
古早冬瓜茶清熱比桂圓紅棗茶甜!

蟹黃秋葵 $58
Okra with crab roe

本身見到滷肉菜已經好吸引,但係蟹黃更加吸引🤪佢同飲品一樣好足料,不得了。
  • 蟹黃秋葵
  • 沙茶牛肉鍋
2024-03-13 75 views
同朋友去左大圍圓方食台灣嘅下午茶,真係好開心!可以悠閑同朋友傾計,一齊享受美食。.首先,我地試咗一品臭臭鍋小辣。呢個鍋有鴨血、豚肉、肉丸同娃娃菜等等….真係好豐富!湯底麻辣香濃,每一樣食材都入味,令人食嘅時候嘴巴都會發麻,好過癮!如果你鍾意吃辣同熱騰騰嘅鍋物,呢個菜絕對唔會令你失望!.另外,我地仲試咗古早滷肉飯同大腸麵線。滷肉飯味道濃郁,肉質軟嫩,配埋滷汁,真係好味!大腸麵線好幼細,大腸滷得香嫩,一碗分量剛剛好。.甜品方面,我地試咗芋泥三色芋圓。芋泥滑順,三色芋圓軟綿,甜度適中,好好味!食完辣辣嘅菜式後,食返甜品真係好開心!.飲品方面,我地揀咗古早冬瓜茶同芋香珍珠奶茶。冬瓜茶清涼解渴,芋香珍珠奶茶濃郁香甜,珍珠Q彈,好有台灣風味。