2018-01-30 276 views
香港作為一個國際大都會,揉合着中西文化,在飲食文化上,更顯特色。尖沙咀諾士佛臺就有不少形形式式,東西滙聚的餐廳。這裡就有一間特色的酒吧餐廳,Penthouse, 晚上除了提供晚餐外, 還推出一系列創新,中西合壁的雞尾酒。其中四款 Signature, 更顯特色,用了中國特色的 「萬壽無疆」瓷杯作盛器,當中的名字都用了中國的四字成語為名: 紫醉金迷 Glamorous Elegance 國色天香 Soul Stirring Aroma傾國傾城 Empress Legend閉月羞花 Lunar in Jade 我一走進餐廳,在昏暗的燈光下,我先被酒吧內閃着霓紅燈光的 Dart Board 和最近新興的 Beer Pong 吸引著。約齊大顆朋友一起飲吓酒,一起玩遊戲,是一個很適合放工後,放鬆消閒的好地方。晚餐包括湯 OR 沙律,主食一款,檸茶 OR 果汁。但其他酒類飲料則需要另加收費。HH (5-9pm): cocktail +$30, Draught Beer +$40, Signature +$50NH (9-11pm) cocktail +$50, Draught Beer +$60,

紫醉金迷 Glamorous Elegance
國色天香 Soul Stirring Aroma
傾國傾城 Empress Legend
閉月羞花 Lunar in Jade

NH (9-11pm) cocktail +$50, Draught Beer +$60, Signature +$70

扒珍寶大啡菇配牛肝菌意大利燉飯 ($138/Dinner set)
👍👍👍👍

意大利燉飯 Risotto 上有一大塊珍寶大啡菇,飯內還有牛肝菌配黑松露醬。Risotto 的忌廉與黑松露醬很配,散發著陣陣野菌的香氣。Creamy 的 燉飯,口感軟滑,大啡菇肉厚多汁,是一個很清新的主食。

蘑菇帕瑪火腿披薩 ($128/Dinner set)

披薩呈長方狀,餅底鬆脆可口,上面還有蘑菇片,芝士和 Parma ham.  清香的蘑菇片配合濃香的帕瑪火腿,形成兩種不同口味的對比,一濃一淡,令批薩味道更突出。

洋蔥湯

洋蔥湯用一個砵仔上,溫度可以保持良好一點。鮮甜的洋蔥湯,加上索滿湯汁的芝士多士,喝完真的令人暖上心頭。

House Salad

沙律混合了沙律菜、車厘茄、檻欖。醬汁用了黑醋汁和日式芥末醬,酸酸辣辣的味道,感覺很開胃。

Nacho's 墨西哥辣味玉米片 ($108)
Nacho's 墨西哥辣味玉米片

一大碟 Corn Tortilla Chips 加上溶化的芝士,車厘茄,檻欖粒,還配上三款 Dipping Sauce, 分別是 Tomato Salsa,Sour Cream and guacamole. 這個 Sharing Plates 最適合一大班人分享,當然也是佐酒首選。

黃-紫醉金迷 Glamorous Elegrance
👍👍👍👍👍
黃-紫醉金迷 Glamorous Elegrance (+$50)

這杯 cocktail:Rum,西柚、蜂蜜,薰衣草、崑崙雪菊。
功效:潤喉順肺、美顏、舒緩情緒、清熱、解毒、降肝火、降血脂。
真的估不到原來喝酒都有美顏,降血脂等的功效。博大精深的中華文化融合西方的雞尾酒文化,真的令人意想不到。而且味道有點甜甜的蜂蜜味道,加上淡淡的花香,容易入口,適合女仕飲用。

藍-國色天香 Soul Stirring Aroma
👍👍👍👍👍
藍-國色天香 Soul Stirring Aroma (+$50)

這杯 cocktail 用料比較簡單,含有 :Whiskey 威士忌、野莓、洛神花。
功效:促進消化、平衡血脂、排毒美容、緩解疲勞
國色天香這杯雞尾酒用了威士忌,所以酒味較強,但加入了野莓泡沫令酒精濃度降低,野莓的果味也增加了天然甜度。泡沫上更加入兩朵洛神花,粉紅加紫色再配上藍色的中式杯,感覺賞心悅目。

門面

內在環境

餐牌
2018-01-29
$250 (Dinner)
Nacho's 墨西哥辣味玉米片
今日係Happy Friday, 同朋友飲番杯是常識吧!由於我懶同怕浪費時間嘅關係就鐘意食飯happy hour 同時間進行!於是就黎左呢間位於諾士佛臺嘅上d樓Bar, PENTHOUSE!紙牌為食物menu, drink list 就用pad 展示。我同友人坐左近bar桌附近, 佈置得感覺都幾靚。好有friday night 要黎抖下氣嘅感覺。呢度9pm 前都有happy hour prices ar!所有飲品都有7折ga~ 呢度dinner set 平均都係$138至$168包一個沙律或湯。+ $30可轉cocktail+ $40可轉draught beer  呢個係(9pm 前HH price)黑醋雜菜沙律, 底部有黃紅椒, 整體菜是新鮮。比想像中來得大碟。洋蔥湯:個湯用左個砵仔器皿,上面放左塊烘得通透嘅多士,多士仲要舖上平時食burger嘅芝士超濃郁,整塊浸住係洋蔥湯上面,吸晒湯嘅多士好好味,呢個有驚喜又飽肚嘅餐前湯,有驚喜!傳統西班牙海鮮紅花鐵鍋飯 $168上碟滿滿嘅海鮮(蜆肉x5、青口x4、粗身魷魚圈、中間有隻巨蝦)抵讚地方:採用活青口、蜆肉飽滿無沙、蝦肉有膏!飯底仍食到蝦
今日係Happy Friday, 同朋友飲番杯是常識吧!

我同友人坐左近bar桌附近, 佈置得感覺都幾靚。
好有friday night 要黎抖下氣嘅感覺。

所有飲品都有7折ga~

呢度dinner set 平均都係$138至$168
包一個沙律或湯。
+ $30可轉cocktail
+ $40可轉draught beer
呢個係(9pm 前HH price)

黑醋雜菜沙律, 底部有黃紅椒, 整體菜是新鮮。
比想像中來得大碟。

傳統西班牙海鮮紅花鐵鍋飯 $168
抵讚地方:採用活青口、蜆肉飽滿無沙、蝦肉有膏!
飯底仍食到蝦膏味,除海鮮外飯底仲有好多切粒狀嘅黑椒德國香腸,
而且鐵鍋飯size多於一人份量!

蜜汁醬燒焗乳豚厚肉排 $158
用鐵板上碟,醬燒肉排有三大舊!比佢份量嚇呆左!

肉排濃濃香草味,易切質地稔,食落帶點肥膏所以唔會韌!

提到Happy Hour, 就梗係少不了酒精!細細個只聽過#養命酒 ,估唔到呢度有養生酒!
seasonallimitedsignature
總共有4杯!

紫醉金迷 (黃)

-潤喉、美顏、舒緩情緒、清熱解毒降肝火、降血脂

成份:薰衣草、菊花、西柚、honey 同rum酒

薰衣草香味超濃烈,已經蓋過了其他成份!適合薰衣草愛好者~

國色天香 (藍)藍色萬壽無疆大愛!😍

-可以促進消化、平衡血脂、排毒美容、舒緩疲勞

成份:洛神花、野莓同威士忌

最上有一層好smooth 嘅泡沫,
飲落酸酸甜甜!

名字如此華麗,採用萬壽無疆杯 ,呃like 必備。成件事又唔會覺得娘!將件事新舊融合發揮得淋漓盡致!
2018-01-19
$200 (Dinner)
  • 洋蔥湯
2018-01-21 155 views
平日的晚上來到諾士佛臺,街道很是熱鬧。本來並不打算出席,因為自己病了,但朋友話好耐無見,最後都係如常赴約。朋友本來約左另一間餐廳,出了點意外就誤打誤撞來到了樓上Penthouse。哈哈,是新開店吧,來到時居然沒有客人,但店內氣氛不錯,既然來了便一試吧。店很大氣氛不錯國色天香($128)朋友點了一杯fushion的cocktail,好有型呢,是很有中國味的雞尾酒。洛神花加野莓再加威士忌調成,味道酸酸甜甜很易入口,餐牌上仲寫了可以排毒美容,嘩嘩,cocktail飲完都可以變靚D,哈哈。食物方面則點了晚餐set,價錢不貴之餘,仲好豐富添。晚餐set可選跟洋蔥湯還是沙律,朋友點了湯,濃濃的洋蔥湯清甜不膩,上層的芝士焗瀜了還做得出拉絲效果,最正是熱辣辣的。自己要了沙律,因為好想吃點蔬菜。沙律菜滿滿一碟,很新鮮爽脆,沙律混的醬汁很特別,酸酸的還有點芥末味!哈哈,個人好喜歡Wasabi味,正正正。扒珍寶大啡菇配牛肝菌意大利燉飯黑松露汁($138)自己點左呢樣,是素菜來的,正好配合上今天是初一,哈哈。一隻大啡菇配上滿滿一碗意大利飯,是一大碗呀!相片好像拍不出來,盤子是很深的,份量真的很多。味道方面也是

店很大
氣氛不錯
國色天香($128)

食物方面則點了晚餐set,價錢不貴之餘,仲好豐富添。
扒珍寶大啡菇配牛肝菌意大利燉飯黑松露汁($138)
自己點左呢樣,是素菜來的,正好配合上今天是初一,哈哈。一隻大啡菇配上滿滿一碗意大利飯,是一大碗呀!相片好像拍不出來,盤子是很深的,份量真的很多。味道方面也是超級好吃,牛肝菌下得很多,飯軟硬適中,還加了不少芝士,淡淡的散出黑松露香,味道很對胃。
蜜汁醬燒焗乳豚厚肉扒($158)
朋友點的豬扒也是超大份量,厚厚的豚肉有四大片,每一片都有五蚊銀咁厚的。調味用上bbq醬,還有洋蔥同香草,真的香味十足呢。作為配菜的薯條也是很很很多,再餓都一定夠飽的了。
本來想點一杯靚靚的mocktail,但自己咳得很厲害,還是乖乖的點熱飲好了,熱飲沒太多選擇,吸收一下維他命c要杯檸茶吧。

環境不錯很適合聊天,加上晚餐抵吃,不失為聚會的好地方呢。
2018-01-17
$240 (Dinner)
2018-01-14 107 views
前(12-1-208 Fri)晚同老公放工後出尖沙咀食飯,我o地7:20pm到o黎,未有客人,我o地坐低後睇menu,由於呢間係bar,所以酒類menu較多,正常o既,不過原來食物o既都唔算太少,除o左小食外,重有main course同有湯有沙律o既set dinner,真係估佢唔到.而睇酒類menu,見到有用中式瓷杯o既cocktail,用花或中藥加酒調較出o黎,好特別,原來就係呢間,約幾年前睇電視見過,呢日終於遇上,咁特別,就叫set dinner加$50.00試試.最後我o地決定要$158.00o既蜜汁醬燒焗乳豬厚肉排同$128.00o既蘑菇帕瑪火腿披薩,湯或沙律我o地就揀每樣一個,咁合共加$100.00分別要紫醉金迷,同國色天香,再要多個$78.00o既BBQ串燒,豬或雞,揀o左雞.落完單冇耐,紫醉金迷先到o黎,材料有薰衣草,崑崙雪菊,西柚,蜂蜜,蘭姆酒,飲落,薰衣草好濃,其他o既都飲唔出,口感好o鞋.以後都唔會再飲有薰衣草o既飲品.然後到國色天香,材料有洛神花,野莓同威士忌,呢個係變o左易入口o既威士忌.等o左16分鐘,終於有o野食,但竟然唔係湯同沙律,而係蘑菇帕瑪火腿披薩

正常o既,不過原來食物o既都唔算太少,除o左小食外,
重有main course
同有湯有沙律o既set dinner,
真係估佢唔到.

而睇酒類menu,見到有用中式瓷杯o既cocktail,
用花或中藥加酒調較出o黎,好特別,

落完單冇耐,紫醉金迷先到o黎,
紫醉金迷
材料有薰衣草,崑崙雪菊,西柚,蜂蜜,蘭姆酒,

然後到國色天香,
國色天香
材料有洛神花,野莓同威士忌,
呢個係變o左易入口o既威士忌.
等o左16分鐘,終於有o野食,但竟然唔係湯同沙律,而係蘑菇帕瑪火腿披薩,呢個披薩o既造型竟然係長方形,
蘑菇帕瑪火腿披薩
食落,蘑菇幾出,帕瑪火腿就一定係鹹,而披薩呢,食到邊位時食到少少燶味,焗過龍吧.
味道: 3.3分

然後到沙律,沙律係全蔬菜同車厘茄,
沙律
醋o既味道唔錯,但可惜新鮮o既菜有啲苦.
味道: 3.3分

好耐,蜜汁醬燒焗乳豬厚肉排到o黎,呢個係鐵板上同配埋薯條,燒得幾靚,
蜜汁醬燒焗乳豬厚肉排
味道係甜中帶微辣,肉汁仍有,唔會太乾.薯條口感好,亦熱騰騰.

味道: 4.5分

幾分鐘後,餐湯到o黎,係紅湯面上有片芝士,
餐湯
撩開睇,材料只有洋蔥,
洋蔥湯
簡簡單單一個洋蔥湯,冇辣味,舒服.
味道: 2.5分

9分鐘後,BBQ雞肉串燒終於到o黎,我o地重以為漏單,一客3串夾雜o左黃椒,同樣用鐵板上,
BBQ雞肉串燒
熱騰騰;黃椒甜美,雞肉大大舊但冇乜調味,要蘸未用完o既茄汁同食.
味道: 2.4分

環境:
好舒服,好relax,音樂唔會開得太大聲,冷氣o岩o岩好,重有兩種遊戲共5部機俾客人自費玩樂.
服務:
上菜係超慢,可能廚房細,而且始終唔係主力整o野食,不過算啦,o係呢個環境下,睇吓其他客人玩飛鏢,唔悶都可以接受.
2018-01-12
$255.2 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
蜜汁醬燒焗乳豬厚肉排
2018-01-12 109 views
新既一年,身邊識既每一位都例牌會寫番個新年大計,個個都📝列左N咁多項Tasks ,雄心壯志話要一一去實踐🙆🏻‍♀️。我呢~暫時冇咩大計可以同人分享,除左美食。今晚約左個好朋友,去左諾士佛臺依間新開酒吧。食餐飽,傾餐飽,互相加下油充滿電。-依間酒吧頗大間,環境昏暗有情調,又坐得舒服。當晚播著耳熟能詳既流行曲,同朋友傾計特別有感。又有遊戲玩、飛標機,又有大電視,遲下可以約埋三五知己黎睇波。一間唔錯既酒吧-叫左兩款sharing plates 同一份set dinner 💫墨西哥辣味玉米片Nachos 是一道墨西哥非常受歡迎既開胃菜。之前去墨西哥旅行差唔多日日都食。墨西哥玉米脆片不規則排係碟上,鋪上番茄,洋蔥,橄欖,入爐烤至芝士🧀溶化。大大碟幾抵食,玉米片好香脆有三款醬料:牛油果、酸忌廉、蕃茄salsa唔錯既前菜,伴酒一流。-雞肉凱薩沙律🥗一塊塊新鮮既羅馬生菜,混和著絲絲香濃巴馬臣芝士、中間夾著香口的粒粒面包脆最抵讚既係 雞肉厚切鮮嫩。微微煎過,上碟還熱辣辣及香口。-Set Dinner洋蔥湯令人喜出望外 🤩 挻大份量的面頭既一大塊洋蔥芝士皮令人再三回味有心思既一款湯寒冬下既一碗熱湯令人暖在心
我呢~暫時冇咩大計可以同人分享,除左美食。
今晚約左個好朋友,去左諾士佛臺依間新開酒吧。
食餐飽,傾餐飽,互相加下油充滿電。

一間唔錯既酒吧
💫墨西哥辣味玉米片

墨西哥辣味玉米片

大大碟幾抵食,玉米片好香脆
有三款醬料:牛油果、酸忌廉、蕃茄salsa
唔錯既前菜,伴酒一流。
雞肉凱薩沙律🥗

最抵讚既係 雞肉厚切鮮嫩。微微煎過,上碟還熱辣辣及香口。
Set Dinner

Drink menu 都好多選擇
中西合璧款式好有心思亦好吸引
兼且用黎呃下like
叫左杯「閉月羞花」😌
中式傳統杯,夠哂特別
淡淡既茉莉、青蘋果🍏、荔枝味加埋酒香
閉月羞花

好match 好特別
飲醉食飽,今晚好滿足呢👭
墨西哥辣味玉米片
閉月羞花
2018-01-12 55 views
尖咀Happy Friday 飲野當然最好去諾士佛臺啦在果度新開左間樓上酒吧平平地環境唔錯咁就試下啦店舖很大 又有吧台又有大的方型梳化可以圍住飲野吹水幾個人的話可選擇高枱 吹下水飲下酒怕悶重有得玩下飛標tim 酒類飲品乜都有當中最特別係中式cocktails $128一杯 飲開經典cocktails 覺得悶悶地可以試下新野味道不錯 可以一試ar吹水食下nachos就最正有酸忌廉 牛油果醬 同墨西哥醬Nachos 充滿芝士同青椒的味道好惹味ar!主菜點了 豬肋骨配薯條 和法式洋蔥湯洋蔥湯新鮮熱騰騰上枱入口十分鮮甜 上面加了少許芝味調味十分滿意另外豬肋骨肉質鬆軟 不過過硬加上香味十足的燒烤醬 回味十足薯條新鮮即炸 好食到停唔到口呢度價錢合理,環境舒適係放工鬆一鬆的好地方
尖咀Happy Friday 飲野當然最好去諾士佛臺啦

十分滿意

另外豬肋骨肉質鬆軟 不過過硬
加上香味十足的燒烤醬 回味十足
薯條新鮮即炸 好食到停唔到口

呢度價錢合理,環境舒適
係放工鬆一鬆的好地方
2018-01-10 38 views
之前睇諾士佛臺都開左PENTHOUSE 都想試下, 今日放工好想鬆一鬆, 即興約左好友黎RELEX 下! 間酒吧的確好新淨, 環境好好, 鍾意坐梳化又有, 高椅又有! 仲有好多GAME 玩! 特登ORDER 左兩杯特色COCKTAIL! 紫醉金迷 $128 - 有薰衣草、西柚、蜂蜜、RUM 酒, 味道好特別, RUM 酒味比較重, 甜甜地中帶少少酸味, 再帶用花香! 有美顏、RELAX、降血脂的功效!!我自己好鐘意呢杯!國色天香 $128 - 有洛神花、野莓及威士忌, 味道甜甜的, 酒味適中. 比較岩女仔飲, 因為好易入口! 有排毒及舒緩疲勞之效, 加埋個環境, 一定得啦!廚師迷你牛肉漢堡包 $98 - 估佢唔好咁好食! 上下的漢堡包是又熱又脆! 中間夾有芝士、酸青瓜及茄汁, 主角的牛肉漢堡真係好出色, 好有牛味, 又夠林之餘不失彈性! 整個配搭又香又美味! 必食!脆炸魚柳條伴他他汁 $88 -  薯條一級新鮮+脆口, 可以點他他汁或茄汁都好食! 脆炸魚柳真係十分脆, 我地慢慢食, 到凍左都KEEP 到脆口! 魚柳幾新鮮, 而且炸粉不會太多, 所以我地都好滿意!

特登ORDER 左兩杯特色COCKTAIL!

2018-01-09
$220 (Dinner)
  • 脆炸魚柳條伴他他汁
  • 廚師迷你牛肉漢堡包
星期五放工約左幾個朋友一齊去左諾士佛臺Happy Friday,朋友介紹新開的酒吧<Penthouse>,環境寬敞舒適,仲有掟飛標、Table Game玩,氣氛十足,8點去到已經開始多人~而呢到最特別的地方就係有美女調酒師精心設計的四杯創意Fusion Cocktail 啦!以中西合壁的創意構思,將中國養生之道的藥材,再用西方的調酒技術設計出呢四款獨特的飲品:<閉月羞花>、<紫醉金迷>、<國色天香>、<傾國傾城>,賣相充滿濃濃的中國風,非常有心思地用左中國皇朝時期的杯,一定要黎品嚐一下!少飲酒的朋友可以選擇味道較淡又易入口的<閉月羞花>、<紫醉金迷><閉月羞花>偏果香味,岩女仔飲,用左茘枝、青蘋果、茉莉加酒,有清熱養顔、調理腸胃之功效~<紫醉金迷>淡淡的花香味,有薰衣草、西柚、蜂蜜、崑崙雪菊再加Rum酒調製,可以清熱解毒、抒緩情緒、降血脂等效用~如果鍾意酒味濃郁d的就可以選擇<傾國傾城>、<國色天香><傾

如果鍾意酒味濃郁d的就可以選擇<傾國傾城>、<國色天香>

<傾國傾城>係養生酒,用左多種中藥藥材,包括
桂花、杞子、桂圓、紅棗,酒方面用左Tanquary Gin,可以滋補肝腎、生津化痰、明目養顔~

而酒味最濃郁的係<國色天香>,用左Whisky混合洛神花、野莓,一入囗係淡淡的酸甜味,之後散發濃濃的Whisky酒味,岩晒好似我一樣鐘意烈酒的朋友~

另外亦有好多特色cocktail 可以選擇,每杯都充滿視覺藝術上的享受~

亦有多款美食提供,包括意大利飯、意粉、小食等,當中我最愛呢個焗薯皮,即點即製作,外皮香脆,薯蓉幼滑,加埋上面半溶的芝士,正!

Pizza 份量十足,新鮮烤焗

食下野飲下酒,同朋友傾下計,又有game玩,開心地過左一晚
2017-12-01
$330 (Dinner)
  • 傾國傾城
  • 國色天香
  • 紫醉金迷
  • 閉月羞花
【#飲食】C+搵食團 || 中式養生 x Cocktail ?- 尖沙咀Penthouse ▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿ 早排Happy Friday,撞正 Sogo Thankful Week,當然約埋閨蜜去血拼。Shopping 完安慰了心靈,之後當然是安慰五臟廟的需求。難得Happy Friday,當然和朋友走了一轉諾士佛台 - Penthouse,摸酒杯底傾八婆計。 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 我地Shopping 完時間尚早,所以店裡人流也不算太多,而且座位座位之間都唔會太Close,就算越夜越多人都唔會話太迫夾,正好適合我們聊天。 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 來得Bar & Restaurant,當然少不了酒。看看餐廳 Menu 新推了四款中西fusion Cocktail,平時的Cocktail多數都是用上西式材料為主,不過餐廳介紹這四款fusion Cocktail,就是是將一些中式的養生食材,例如紅棗、菊花、桂圓、洛神花等等,加入雞尾酒之中,中式

▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

來得Bar & Restaurant,當然少不了酒。看看餐廳 Menu 新推了四款中西fusion Cocktail,平時的Cocktail多數都是用上西式材料為主,不過餐廳介紹這四款fusion Cocktail,就是是將一些中式的養生食材,例如紅棗、菊花、桂圓、洛神花等等,加入雞尾酒之中,中式養生 x Cocktail 這個概念十分之創新,當然要叫來先享受一下。

四款的中西合璧的Cocktail 分別是:「傾國傾城」、「閉月羞花」、「紫醉金迷」、「國色天香」,除了調酒的概念創新之外,連用上的杯具都是用上中式的。

ms. C就偏愛下面這杯「傾國傾城」,因為用上了桂花、杞子、桂圓、紅棗,所以這杯都偏向甜味,酒味不算太重,甜味頗重,適合ms. C這些不太愛酒味的女士。

若果對中式養生 x Cocktail興趣不大,也可以叫一杯這裡的Signature Cocktail, 這杯Wolf's Tear 用上了巨峰提子和新鮮藍莓,這杯味都都算偏甜,每一口都充滿巨峰提子的香味。

Wolf's Tear

去得Bar & Restaurant 除了飲酒之外,當然也有好東西食。這一款煙肉芝心焗薯皮,是其中一個私心推介。薯皮加入了煙肉焗製,焗出了外脆內軟的口感,而且特別之處就是有流心芝士,流心芝士配上軟的薯肉食,滋味十足。

這個Pizza也是其中一個特別推介,因為不是用上一般的急凍的Pizza,而是用上人手拉的餅底,餅底的口感鬆軟。

除了有一般的煎炸物之外,還有其他好味之選,這個大啡菇意大利飯,大啡菇唔會太過水水,吃落好香菇的味道。配搭的意大利飯,香味也十分充足,每一口也充滿著意大利飯香味。

▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

Penthouse || 尖沙咀諾士佛臺1號3樓

▴▵▴▵▴▵▴▵▴▵▴▵▵▴
Type of Meal
Dinner
Wolf's Tear
Miss左Happy Friday 仲有Saturday & Sunday呢😉想飲酒飲得健康 想飲酒唔會咁易醉 想一邊飲酒一邊有野食🍻🍴黎尖沙咀嘅Penthouse就可以幫你同時實現呢3個願望👏🏻大家可以選擇試飲呢4杯創意十足及獨一無二嘅中國風韻嘅fusion cocktail:「傾國傾城」、「閉月羞花」、「紫醉金迷」、「國色天香」🍹酒精濃度相對較低之餘 佢地仲係混合中國傳統元素嘅食材 例如:杞子、桂花、桂圓、紅棗等 同時亦會加入唔同花tim 達到清熱解毒、明目養顏、抒緩情緒、緩解疲癆等效用 所以話飲酒都可以飲得健康係有可能嘅✌🏻我都係第一次試飲咁特別嘅cocktail 4杯都非常易入口 就好似飲緊冰凍嘅花茶咁 杯杯都有唔同嘅花香味🌼「傾國傾城」係最補身嘅 因為佢所用嘅中藥藥材最多;「閉月羞花」、「紫醉金迷」加入左青蘋果、荔枝同蜂蜜 味道相對會甜D;至於「國色天香」係4杯之中酒精濃度最高嘅 原來whisky混埋洛神花嘅味道都幾夾 喜歡口味較為濃烈嘅酒友可以試下呢杯👍🏻如果唔啱心水 你地可以選擇另外幾杯嘅signature cocktail🍸肚餓嘅朋友亦可以揀食飽肚嘅pasta & pi
想飲酒飲得健康 想飲酒唔會咁易醉 想一邊飲酒一邊有野食🍻🍴
肚餓嘅朋友亦可以揀食飽肚嘅pasta & pizza 或者可以揀小食 例如:焗薯皮、Fish & Chips等等🍝🍕🍟
相信大家都去過尖沙咀諾士佛台飲野,但其實除咗一般酒吧,原來呢到有一間叫Penthouse有野食有野玩之外重有特色飲品,呢4杯咁特別嘅飲品就係走中國風嘅調酒,最啱注重健康又想出去玩嘅你呢4杯酒都有真材實料,各有特色,喜歡清花香味可以揀「閉月羞花」,鐘意濃烈d可揀「國香天香」,4杯嘅共通點就係有好香嘅花香味,同埋都係健康嘅👍🏻當然除咗呢4杯酒之外,重有好多其他雞尾酒同美食等,以後行開尖沙咀不妨試下😉
Type of Meal
Dinner
2017-12-04 131 views
HAPPY FRIDAY! 緊係同朋友去HAPPY啦! 呢間PENTHOUSE 真係超方便呀,地點又易去, 就算自己去 都唔會搵唔到~上到去上面其實都幾大 , D位都幾好坐~今次6個人上去!! 都叫左D野食同埋叫左幾杯酒, 一路食一路傾計都幾正! D 調酒師都幾靚仔靚女HAHA!! 叫左幾樣 都小食 有PASTA. 又好好味~ 尢其係個薯皮!!! 入面D芝士係溶架 !!!真係好鬼正!!!另外D PASTA 都煮得幾好 夠乾身, 好味 再黎就係唔小得FISH AND CHIPS LA.D魚又滑又脆 其實真係好好味呀 HAHA! 咁去得BAR 緊係唔小得酒啦!!!!! 呢4杯酒好特別!! 首先係用左中式既材料去製作~ D杯都夠特別啦!! 4款都係唔同味, 唔同Formula.而且酒既濃度都有唔同!! 另外個2杯 都係呢間penthouse既主打!! 不過我就中意紫色個杯多d, 因為易入口. 但係其實飲飲下個人都開始熱haha. overall. 成晚既野食同酒都幾好, 一開頭以前中國既材料去溝西式既酒會好奇怪! 但原來又match架wor. 又可以fresh 又可以濃!! 唔錯唔錯!鐘意試
HAPPY FRIDAY!
緊係同朋友去HAPPY啦!

上到去上面其實都幾大 , D位都幾好坐~

D 調酒師都幾靚仔靚女HAHA!!

叫左幾樣 都小食 有PASTA.
另外D PASTA 都煮得幾好 夠乾身, 好味

再黎就係唔小得FISH AND CHIPS LA.
D魚又滑又脆 其實真係好好味呀 HAHA!

咁去得BAR 緊係唔小得酒啦!!!!!

呢4杯酒好特別!!
首先係用左中式既材料去製作~ D杯都夠特別啦!!

另外個2杯 都係呢間penthouse既主打!!
不過我就中意紫色個杯多d, 因為易入口.
但係其實飲飲下個人都開始熱haha.

鐘意試新野既人 都可以黎試下!!!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • fish and chips
  • 芝士流心薯皮
2017-10-21 270 views
當日我地一同12人一齊去慶祝生日派對。我哋大概五点鐘到場, 當时可能太早,只得我們一臺客, 這個場的待應很細心及有禮貌。環境很舒服。看看餐牌也有很多小食選擇。場所很大很滿意。這個場除咗有桌球及標機外, 還有很多新式的小玩意。 差不多七點的時候。開始越來越多人。越來越熱鬧。可能系收工時間。很多人來 happy hours, 不過眼見主要都是女仔多。因為有七折,所以都幾抵食, 幾抵飲,當日真系很盡興,我們一班朋友都玩得很開心。下次有機會會再來。