2010-03-07 30 views
去朗豪坊睇戲,睇完戲簡直係非常肚餓,因為成日咩都未食,所以就近近地係返朗豪坊食算啦。醒起好似好耐無食過Pepper Lunch,就又黎買個牛肉飯食下先。一去到都係呢間野特別多人,非常多人等緊拎個飯,而且眼見food court大部分人都係食佢,睇黎佢都幾好生意。佢其實有多款選擇,不過我次次都係買黑椒牛肉飯,因為覺得最簡單又抵食,其他有D例如鰻魚個D好似怪怪的咁。佢有野飲跟,好在可以唔要汽水,要左個麵豉湯。都等左幾耐下,起碼超過10-15 mins先有得食,有幾款醬汁,我次次都係要蜜糖汁,d姐姐會提你炒完個飯先好加醬。不過今日食感覺份量好似比之前少左,唔知係咪錯覺呢?個飯都係非常惹味,黑椒味勁重,但又未至於辣到頂唔順。牛肉頗多,但全都切得薄薄的,而且偏瘦,會有少少靱,但佢都算係有肉味的。最鍾意飯中有甜甜的粟米,可以中和下D好勁既黑椒味。至於麵豉湯就無咩特別,唔駛多講。偶然一次都幾好架,有時我諗唔到食咩都會選擇食佢,不過成日食就唔得啦,因為都幾熱氣下,未食過既一試無妨。=)

麵豉湯
$38 (Lunch)
2010-03-04 10 views
除了吃漢堡飽和豬柳飯外, 我們還終於試到要自己動手炒的pepper lunch鐵板炒飯. 今次豪一點, 不是點較便宜的黑椒牛肉飯, 而是點了貴一點的"日本古法傳統壽喜燒" + 季節湯套餐. 點菜時, 其實不知道甚麼是壽喜燒, 只是看起來好像較牛肉飯好一點吧! 當拿到食物時, 只是看到一堆生的食物材料和些少醬汁, 實在懷疑能否把材料煮熟!? 依照店員的指示去放和煮材料, 也只是僅熟而已, 大概是鐵板燒得不夠熱吧! 材料包括: 肥牛, 雞蛋, 冬菇, 洋蔥, 紹菜和白飯. 味道方面, 附送的醬汁很鹹, 蓋過了食物本身的味道, 也使食材都變得很鹹. 牛肉方面是用肥牛, 肉味很一般, 而且很薄, 不是我喜愛的口味, 反而季節湯有驚喜. 季節湯其實是蕃茄湯. 用料有什菜, 蕃茄粒和芫茜, 味道很濃且帶點蕃茄酸味, 十分美味, 正式"妹仔大過主人婆"! 看到其他食客點pepper lunch其他飯類, 其實也是大同小異, 煮好後都是同一個樣子. 相信很多人也是像我的心態, 覺得好玩多於好吃, 也不如其他食家所說的那般好味道. 與其用這個價錢來換玩自家"煮飯仔", 不如用這個價錢去吃一些不用動手又

看到其他食客點pepper lunch其他飯類, 其實也是大同小異, 煮好後都是同一個樣子. 相信很多人也是像我的心態, 覺得好玩多於好吃, 也不如其他食家所說的那般好味道. 與其用這個價錢來換玩自家"煮飯仔", 不如用這個價錢去吃一些不用動手又好味道的食物還化算一點!
2010-01-01
$52 (Lunch)
  • 季節蕃茄湯
2010-02-22 15 views
平時出旺角行街~都係掃街(小食)~今次朋友介紹去Pepper Lunch~去到現場~大部份人都係食呢間~我就覺得今次黎應該係無錯既~因為係美食廣場入面,想清靜下傾計都幾難~今期介紹既就係 "黑椒牛肉飯"撈埋D汁炒埋一齊係勁好味呢~~價錢方面 "黑椒牛肉飯" 已經係最平~大食既人可能未必夠食ar~食多個扒餐啦~哈!

平時出旺角行街~
都係掃街(小食)~
今次朋友介紹去Pepper Lunch~

去到現場~大部份人都係食呢間~
我就覺得今次黎應該係無錯既~
因為係美食廣場入面,想清靜下傾計都幾難~

今期介紹既就係 "黑椒牛肉飯"
撈埋D汁炒埋一齊
係勁好味呢~~

價錢方面 "黑椒牛肉飯" 已經係最平~
大食既人可能未必夠食ar~食多個扒餐啦~哈!
黑椒三文魚飯+紅湯
黑椒牛肉飯
$38 (Dinner)
黑椒三文魚飯+紅湯
2010-01-22 10 views
放學後同男友食lunch,每一個星期2都習慣了上堂前食少少野e住個肚先,放左學就同男友去食反餐好既!!由學校行過黎,去lp就最好喇,多d野食俾我揀!!去左food count搵野食!!男友心大心細,咩都想食,我就幫佢決定要珍寶黑椒牛肉飯!!拎到埋黎就即刻俾我炒牙炒,我發現左d飯上面原來有sauce嫁,但係一直都冇留意!!d sauce好似牛油咁嫁,炒完個飯之後就加埋d汁落去,一流牙!!珍寶牛肉的份量係平時的1.5倍,所以真係有好多!食唔完咁!!係未熟果陣我覺得佢地(牛肉)好似肥牛咁既!價錢只不過係貴平時少少,所以好抵牙!! 每次pepper lunch新出既,我都有去試!!我覺得今次既係最好!!價錢又唔算貴,但係牛肉真係多左好多!!如果有埋芝士就正喇!!期待佢再次出新野

期待佢再次出新野
2010-01-12
2010-01-16 4 views
Today 買佐份黑椒牛肉飯餐, 包汽水四十三元, 牛肉的份量係比正常的多出一點五倍, 正常的賣三十八元, 那麼當然要加大SIZE啦一邊等一邊看電視的示範, 看到電視入面的鐵板轟烈的把食物弄熱, 口水都流了, 一直期待食物快些到手, 等候的時間唔長, 上次來仲有個牌寫住要等超過三十分鐘, 所以放棄了, 今晚買唔使等, 五分鐘有得攞鐵板無電視示範的咁轟烈, 不過總算熱的, 生的牛肉片唔厚, 所以好快就熟了, 雖然係一點五倍的份量, 但牛肉就鞋霎霎的, 唔係好好食, 而蜜糖味的汁醬都不見很好, 夾雜粟米粒的飯本身幾好, 因為係珍珠米, 但可能下了太多汁的關係, 煎了一陣之後, 味道變得好咸四十幾一個鐵板飯, 吸引的係個耐熱的鐵板, 但有點不切實際

四十幾一個鐵板飯, 吸引的係個耐熱的鐵板, 但有點不切實際
2010-01-09 9 views
Christmas 晚的小學同學飯局因各人要開工取消。睡到日上三竿起身後執好眼耳口鼻,跟妹去了朗豪坊 food court 吃 lunch。選了大熱的 Pepper Lunch,第一次吃並沒有想像中的驚喜。點了黑椒牛肉飯跟黑椒三文魚飯二人 share,其實個人覺得圍著鐵板燒的那張紙是「多餘」,是擋到些少油但很不環保,或這紙是該店的記認吧。 先說回食物,兩個飯都混了大量粟米及蔥花,拌著三文魚或牛肉來吃點敘了本身的味道,黑椒帶來的微辣很惹味。三個汁放左 counter 任選,蜜糖汁蒜蓉汁還有一個忘了,蒜蓉汁我下得太重手令三文魚飯過鹹,全餐飯我跟妹齊聲說了至少十次好鹹囉。黑椒牛肉飯在做 promotion 加送非常足料麵豉湯 / $38,黑椒三文魚飯 / $43,但份量嫌少。

2009-12-25
2010-01-01 5 views
每次經過都見好多人食,今日點都要試試。Order左都要等十零分鐘!睇左video點煎,上到枱時,塊鐵板喳喳聲,但好快喳完,所以煎唔到人地咁甘香。煎蛋汁燒雞扒$54,雞扒看似無乜味,但原來佢加左好多黑椒,真係香辣到不得了!牛排+漢堡扒$68,牛排片又肥又韌/嚡;漢堡扒極腍又滑!食BBQ肉,加醬汁,簡直係如虎添翼!原本provided的燒汁,好似甜豉油同燒肉很match。但我最喜歡係o係櫃枱自己滔的蜜糖汁,好似燒野食風味。那幾種汁撈珍珠米,真係好好餸+$6,「OJ味」橙汁。
每次經過都見好多人食,今日點都要試試
。Order左都要等十零分鐘!
牛排+漢堡扒$68,牛排片又肥又韌/嚡
;漢堡扒極腍又滑!
,好似燒野食風味。
那幾種汁撈珍珠米,真係好好餸

+$6,「OJ味」橙汁。
煎蛋汁燒雞扒
牛排+漢堡扒
2009-12-31
$61 (Dinner)
煎蛋汁燒雞扒
牛排+漢堡扒
  • 漢堡扒
2009-12-25 10 views
不太喜歡到旺角,不太喜歡多人的地方,只是今日無可避免地要到這裡開會,完事都兩點半,lunch hour rush就過去了,所以跟同事走過來food court吃lunch。黑椒牛肉飯,聽落很吸引,再加上那個LCD tv不停狂loop那個video,就落搭了。等的時間不算長,上台也是熱辣辣的,牛肉也只是普通牛肉,那個汁就很不錯,下了蜜糖後可口,要來撈飯一流。送一杯coke,不過$50,價位咁上下也就不能苛求。會再試其他的 (有機會的話)。

送一杯coke,不過$50,價位咁上下也就不能苛求。

會再試其他的 (有機會的話)。
$50 (Lunch)
2009-12-24 30 views
見到佢咁多好評 , 忍唔住叫相公一齊去試吓叫左黑椒牛肉飯 $38 + 煎蛋漢堡扒飯 $58 + 季節湯~蕃茄湯 $6我個黑椒牛肉飯加左蜜糖汁 , 撈勻後好香好好味 , 亦有試過另一款蒜蓉汁 , 但有d咸 , 都係蜜糖汁啱 key D ! 牛肉薄滑兼有d肉汁 , 但略嫌飯少左d煎蛋漢堡扒飯 ~ 好彩個鈑分開上 , 大碗d , 唔係相公實唔夠飽! 漢堡扒夠軟身又唔散 , 呢個餐本身另有汁跟 , 但都覺得配蜜糖汁好味d啊蕃茄湯 ~ 蕃茄味夠 , 什菜多 , $6都幾抵飲!
見到佢咁多好評 , 忍唔住叫相公一齊去試吓

蕃茄湯 ~ 蕃茄味夠 , 什菜多 , $6都幾抵飲!

煎蛋漢堡扒飯 $58 + 季節湯~蕃茄湯 $6
2009-12-13
$51 (Dinner)
煎蛋漢堡扒飯 $58 + 季節湯~蕃茄湯 $6
  • 黑椒牛肉飯+蜜糖汁
2009-12-13 15 views
真的很sizzling!大約九點的旺角朗豪坊food court是滿座的,好不容易才有位,更不容易才有個pepperlunch的飯食。排隊買要排到入往廁所的走廊,有點可怕。雖然旁邊的韓國菜很越南菜買相都很不錯,但是在場的人多數都是食pepperlunch的。配的汁任你選,蒜蓉扒汁和蜜糖汁較正。黑椒牛肉飯為最平的餐,38元,但是我覺得個value都很高。飯里面有很想的牛油味,加上玉米其實很配合。旁邊有牛肉片,不是很大塊的,但撈在飯中很好食,好像自己把飯炒熟,幾好玩。牛肉也不可以放在底太久,否則會太熟的。店外的電視還有煮霜降牛,漢堡扒等等的tutorial,我在等餐的20多分鐘看了3-4次.....。
真的很sizzling!

sizzle it my way
2009-12-12
$38 (Dinner)
sizzle it my way
2009-12-11 6 views
又幾個月冇黎食喇~~8點黎食, 勁多人呀! 等位都要等一排先有之後男友去買, 等餐都等左15~20mins!!我仍然係食我ge至愛 - 漢堡扒蛋不過冇左set, 要加6蚊先有野飲d漢堡好腍, 好有牛肉味~~good!!而男友就食肉眼扒, 塊肉冇咩脂肪, 有少少鞋, 不過都算腍點蒜蓉汁食就岩!~環境方面冇咩好講食food court就係咁, 冇咩人執枱, 又有好多人o係側邊企...
又幾個月冇黎食喇~~
8點黎食, 勁多人呀! 等位都要等一排先有
之後男友去買, 等餐都等左15~20mins!!

我仍然係食我ge至愛 - 漢堡扒蛋
不過冇左set, 要加6蚊先有野飲
d漢堡好腍, 好有牛肉味~~good!!

而男友就食肉眼扒,
塊肉冇咩脂肪, 有少少鞋, 不過都算腍
點蒜蓉汁食就岩!~

環境方面冇咩好講
2009-12-10
$70 (Dinner)
2009-11-28 9 views
又去朗豪坊,朋友話呢間好食...所以決定一試叫左一個鰻魚,一個牛肉飯...由於晚餐的關係,買票已經有10多人排隊...加埋等野食都要15-20分鐘....等咁耐都值得鰻魚飯 - 第一下聞落都有少少怪味,但食就真的不錯 ; 飯同汁醬合得好好,而且有少少飯焦 - 牛肉飯 - 有少少乾,建議多加汁醬,牛肉薄薄地,幾好味~~
又去朗豪坊,朋友話呢間好食...
所以決定一試
叫左一個鰻魚,一個牛肉飯...

牛肉飯 - 有少少乾,建議多加汁醬,牛肉薄薄地,幾好味~~
2009-11-28
$90 (Dinner)
2009-11-19 10 views
第一次見佢個名有d好奇, 以為係d美式快餐, 所以遲遲都冇試不過尋晚去開朗豪坊, 又見open rice各大食家好評~決定試下!!7點幾到food court, 唔多人, 唔使等有位, (相反吉野家好多人打邊爐, 插針都唔入=__=”)坐低之後, 見到有間new york fries新開~聽聞又係唔錯~下次要試下先~我揀左個黑椒牛肉鐵板飯~$38一個set, 有飯, 有汽水, 價錢好抵~好似做緊promote~一上抬勁熱, 好多煙, 又好香, 好岩呢排好凍既天氣食~小提示: 要快手撈起d飯同埋d牛肉, 否則會loan同埋黏住個底~成個飯個配搭幾唔錯~好like飯上面既栗米, 夠甜, 而且一齊食,口感幾好, 冇咁油膩, 如果可以, 記得叫佢地俾多個汁, 會仲香~朋友Y揀左壽喜燒鐵板~$54一個set, 一樣有汽水~飯係分開的, 鐵板有肥牛, 洋蔥, 蛋, 黃芽白, 少量香菇, 有個汁分開~都幾吸引, 不過d汁一落好快蒸發哂, 如果多d汁會好d, 同埋d肥牛要快d反轉, 我食過d菜, 都好甜, 但朋友覺得我個飯好味d~~如果d飯放埋一齊會鑊氣好d~香d~喜歡日式口味既朋友可以一試
一上抬勁熱, 好多煙, 又好香, 好岩呢排好凍既天氣食~

朋友Y揀左壽喜燒鐵板~$54一個set, 一樣有汽水~
~如果d飯放埋一齊會鑊氣好d~香d~
喜歡日式口味既朋友可以一試

黑椒牛肉
快d撈
壽喜燒
2009-11-18
$46 (Dinner)
黑椒牛肉
壽喜燒
  • 黑椒牛肉鐵板飯
2009-11-12 35 views
以下2個套餐均配飲料/季節湯(蕃茄湯/麵豉湯)$38。黑椒牛肉飯:端出來的時候牛肉等配菜在鐵板上是還未熟的,需由食客自行煎熟配料,薄薄的牛肉在石鍋上煮煮下,好快熟晒!D牛肉都好juicy好嫩好入味。配料還有粟米、蔥花等,急w凍粟米幸好算甜美,而且還有牛油、蔥花伴飯當然香啦。總份量都幾多,都好多飯下,最緊要是那黑椒味又夠濃,香香辣辣好惹味,難怪常排長龍,真係幾好味!而且經自己撈呀撈炒呀炒,新奇好味又好玩!$58。喜X燒:想食蛋,所以嗌左呢個,都是牛肉,仲有d菇、雜菜…可惜這個是白飯另上,並非鐵板跟上的,因而欠缺飯焦香味,可惜~幸不得成飯倒落鐵板上同搞!蕃茄湯:微溫的蕃茄湯超勁多料,但很重茄膏味,毫無鮮茄味,有色水無鮮味,。米飯當然是珍珠米,伴上醬汁同吃,超美味哦!愛那蜜糖汁,撈飯食甜甜地開胃至極,D牛肉尚算不錯,算係咁,肥牛不會肥,而且仲一D都唔韌,加上惹味可口的黑椒撈飯簡直冇得頂~P.S:有多款醬料供自行另加:蒜蓉扒汁、蜜糖醬汁、辣醬、黑椒汁(原有)…(各醬各具特色,超讚!)
以下2個套餐均配飲料/季節湯(蕃茄湯/麵豉湯)

米飯當然是珍珠米,伴上醬汁同吃,超美味哦!

(各醬各具特色,超讚!)
撈呀撈
炒呀炒
大放異彩。搞掂,食得!
熱辣辣香噴噴~~
準備炒埋佢
作戰成功,可惜無開閃光燈,所以影得唔多夠''壯觀''ha
2009-10-19 16 views
今次是晚飯時段光顧,雖然未有上次般,付款時需要大排長龍,但從朗豪坊food court內食客所見,Pepper Lunch 的生意是相當不俗的叫了一份鐵板燒牛肉,盛惠三十八元正牛肉確是唔錯,幾鮮嫩;甚至放在鐵板上燒得太耐,也不覺其燒焦或肉質變得粗糙當然少不了其黑椒汁吧?雖然Pepper Lunch 的黑椒汁不是怎麼的特別,少了黑椒汁的牛肉,總是差了少許的......其粟米粒配白飯,吃起來幾爽口送埋一杯汽水,算食得過既

叫了一份鐵板燒牛肉,盛惠三十八元正
其粟米粒配白飯,吃起來幾爽口

送埋一杯汽水,算食得過既
2009-10-01