2016-10-24 186 views
食完個lunch 後都係唔夠喉,太耐無見呢兩個朋友啦,出面天氣又熱唔想周圍行,不如搵個地方坐低再傾下計,八掛一下大家的近況。由旺角地膽帶路去左去白布街再搵下食。佢地分別叫左 抺茶窩心一刻 $118 同埋 布朗尼棉花堡 $68而我呢就叫左呢個抺茶丸子果凍 $58 ,入面有一大舊抺茶雪糕、日本紅豆、丸子同抺茶味果凍。雪糕同果凍入口都有香濃的抺茶香味,甘甘地,令我諗起之前喺日本京都食的抺茶軟雪糕,無得去日本,喺呢度食返個日式甜品都係一個不錯的選擇。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
同朋友去完旺角食LUNCH, 想食甜品, 於是去旺角新地部, 好多食肆的白布街, 見到呢間較為法式裝備的餐廳, 個名好特別, 好像一個專有名詞, 所以維基吓, 原來音譯作費洛蒙,也稱做外激素,指的是由一個個體分泌到體外,被同物種的其他個體通過,使後者表現出某種行為,情緒,心理或生理機制改變的物質。好深, 係咪即係用嗅覺,察覺而影響到情緒,心理的物質呢? 哈哈, 知道少少都足夠, 已急不及待叫了兩個甜品, 朱古力BROWNIE棉花堡 ($68), 一上枱, 好震撼, 成頂大帽咁, 面有爆炸糖 , 更有好像食唔完的棉花糖, 終於同朋友食完, 開始到戲肉, 先食滑滑的雲呢拿雪糕,再加BROWNIE脆粒粒、杏仁片、朱古力味濃, YUMMY! 再叫了杯抹茶丸子果凍 ($58) , 日式甜品必食, 紅豆加抹茶雪糕絶配, 還有糯米小丸子,煙韌有口感及方形的抹茶果凍最出色。

2016-09-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Tea)
  • 抹茶丸子果凍
2016-10-13 1300 views
難得兩日假期,鍾意食咩就食咩行到半路累累地就走左入去食甜品。可能假期關係,店內有一家大細,幾位太太之類嘅組合,感覺甚是悠閒打開餐牌,選擇多多,主打法式系列及窩夫。朱古力慕絲棉花堡,店外有一個易拉架印有不同甜品,而我就無比呢團粉紅棉花糖激起我嘅少女心,被吸引左入去棉花糖好大一坨,用叉同匙羹的確係有啲論盡不過店內有洗手設施,用手食到痴立立都唔怕。我們點了普通朱古力慕絲已經覺得朱古力味十分濃郁,餐牌上還有個特濃的口味未知朱古力愛好者會否挑戰一下芒果火焰冰花,賣相超美derr上面仲有粒細小蝴蝶蘇好可愛一勺滿滿的棉密細泡,廿分豐盈與芒果沙冰混合吃,不酸不甜,剛剛好士多啤梨拿破崙,超多cream,香香滑滑的呢樣又想食,果樣又想食,本來想試埋窩夫,但得兩個人食左3樣野已經飽到不行了
難得兩日假期,鍾意食咩就食咩
打開餐牌,選擇多多,主打法式系列及窩夫。
棉花糖好大一坨,用叉同匙羹的確係有啲論盡
未知朱古力愛好者會否挑戰一下
芒果火焰冰花,賣相超美derr
上面仲有粒細小蝴蝶蘇好可愛
一勺滿滿的棉密細泡,廿分豐盈
與芒果沙冰混合吃,不酸不甜,剛剛好
士多啤梨拿破崙,超多cream,香香滑滑的
呢樣又想食,果樣又想食,本來想試埋窩夫,但得兩個人
食左3樣野已經飽到不行了
2016-10-01
$93 (Tea)
2016-10-08 589 views
今晚同朋友係旺角食完飯想搵上甜品食,就走左黎黑布街搵食,大家都未食過呢間,又唔駛排隊等,就試下~一入到去,D侍應個個都坐係度打HEA吹水...一坐低就見到話要加一....服務呢? 望左陣MENU就叫LU,點知叫果陣個侍應話要每人最低消費叫一個...你唔好早D講= ="火焰雪山-呢個賣相同味道都唔錯,唔會太甜,仲有個應該係檸檬汁係隔離,倒落去可以中和下甜味,入面仲有雪糕~焦糖香蕉窩夫-窩夫都算脆同香,香蕉加左焦糖燒當然好味~士多啤梨法式班戟-班戟皮幾薄,味道正常原味木糠布甸-佢似CREAM+木糠,個人鍾意口感實D既朱古力慕絲棉花堡-呃LIKE甜品當然個個都相機食先~上面既棉花糖比較甜,下面朱古力慕絲幾濃,唔太甜,好好味~呢度服務真係麻麻,不過野食都算唔錯,但吸引唔到我再黎~
焦糖香蕉窩夫-窩夫都算脆同香,香蕉加左焦糖燒當然好味~
士多啤梨法式班戟-班戟皮幾薄,味道正常
原味木糠布甸-佢似CREAM+木糠,個人鍾意口感實D既
呢度服務真係麻麻,不過野食都算唔錯,但吸引唔到我再黎~
2016-09-25
$60 (Dinner)
  • 火焰雪山
2016-10-04 202 views
夜晚9點,3個人黎食吾洗等即刻有位。            上次來食咗個窩夫同埋蜜糖吐司,兩個人食到好飽咁走,雖然窩夫的味道一般,但吐司簡直一試難忘,所以今次特登帶其他朋友一嚐滋味。今次今次叫咗一個珍寶吐司$78,蜜糖嘅味道滲入吐司裹面,所以好入味,夠甜👍🏻👍🏻而且吐司焗得啱啱好,外面夠脆裹面又鬆軟。重點係份量十分大,配有三球雪糕真真真係好抵食🙀如果一個人食嘅話就太過膩啦,可能細食人士會食吾曬,如果2個人share👫,再叫多杯飲品就夠啦✔️另外我一直好奇甜品鋪點解有撈麵$52,仲要配士多啤梨芒果古朱力,所以最後叫咗一份朱古力撈麵。原來撈麵係可麗餅皮/班戟皮整嘅,將餅皮切成一條條的確好有創意,味道確實不錯。可惜忌廉多,而其他醬料太少,食食下有啲乾,份量就少咗啲🙊不過甘有創意嘅甜品值得一試話說個waiter着住對人字拖都幾搞笑,個樣懶洋洋,冇乜精神,不過服務都幾好
夜晚9點,3個人黎食吾洗等即刻有位。

法式撈麵
2016-07-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 吐司盒
2016-10-03 103 views
抹茶控必愛💚💚💚紅豆抹茶吐司($52)面層放上了紅豆同杏仁片,豐富了口感!不過,紅豆同杏仁片份量唔夠多,否則...畫面應該更加震撼,味道亦更佳!多士外脆內軟,沾上了抹茶粉同抹茶醬,令平凡既吐司入口充斥著濃濃既抹茶味。濃郁既抹茶味當中帶有小小茶既苦澀,正好平衡甜甜的抹茶雪糕。
抹茶控必愛💚💚💚
2016-10-02 191 views
今日食完飯去食甜品,點左一杯芒果沙冰、一杯檸檬益力多沙冰同埋抹茶窩心一刻。原本見到咁多好評,又唔洗等位,諗住試下,點知就中左伏。所有野都太甜,檸檬益力多冰有d怪味,芒果沙冰甜到傻左,抺茶窩心一刻又係勁甜....叫左兩杯水,都有d怪味。好食得甜既朋友都頂唔順,建議落少d糖

原本見到咁多好評,又唔洗等位,諗住試下,點知就中左伏。

好食得甜既朋友都頂唔順,建議落少d糖
抹茶窩心一刻
2016-10-01
$110 (Last Night Supper)
2016-10-01 183 views
火焰雪山幾伏,只此一次根本吾值呢個價 一大堆cream 用火槍燒一燒,就係火焰雪山 。如果你話$52咁樣 真係吾推介大家食 ,如果係好食 呢個價 我甘願去俾 可惜係好難食吾會再去。
火焰雪山幾伏,只此一次
根本吾值呢個價 一大堆cream 用火槍燒一燒,
吾會再去。
2016-09-30 153 views
焦糖燉蛋配雪糕.頗有水準的焦糖燉蛋😋 焦糖面不會太薄 以致可以做做脆脆的口感 同時也不會燒的過火令味道變焦苦😌 燉蛋幼滑而且蛋香濃😋芒果沙冰.味道香甜 而且全是自然的味道 完全不會感人工藥水味👍🏼 消暑解渴Oreo法式班戟配雪糕.班戟內全是oreo碎 oreo碎一定會喜歡😏 只是略嫌班戟有少許乾和欠缺煙煙韌韌的口感
焦糖燉蛋配雪糕.

芒果沙冰.

Oreo法式班戟配雪糕.

2016-09-30 222 views
2016-09-29Pheromone Dessert******************小編叫咗芒果雪糕芭菲同焦點香蕉窩夫配雪糕。講真,個雪糕芭菲以呢個價,咁嘅份量,真係唔抵食。而且只係普通雪糕加上芒果、cream、棉花糖同朱古力脆脆墊底,完全食唔出有咩特別。******************焦糖香蕉窩夫配雪糕,球朱古力雪糕雪到好實好冰凍,但焦糖有啲燶,窩夫唔夠脆唔夠充實,好似食空氣咁。******************埋單仲要加一,十分唔抵。******************消費: $121 (已加一)優惠: /
2016-09-29
Pheromone Dessert
******************
埋單仲要加一,十分唔抵。
******************
消費: $121 (已加一)
優惠: /
2016-09-28 329 views
黑布街同白布街系甜品天堂, 甜品店林立, 相信要生存甚至突圍而出, 就要使出混身解數。抹茶梳乎厘茶味比較淡, 質感幾鬆軟唔會太甜, 不過中間就濕左少少, 雪糕同樣系走清香路線, 煙韌有啲少gelato。抹茶窩心一刻一嚟到個心太軟已經爆緊漿🙈🙈🙈 流心太勁外層好濕淋, 配配窩夫食, 有淡淡茶味。窩失屬於富空氣感既類型, 少少脆裏面好鬆軟, 幾好食, 雖然大份但唔會好飽肚。如果唔系抹茶怪, 會鍾意呢度既甜品。如果系既話, 可能會滿足唔到呢。
2016-09-27 150 views
士多啤梨窩夫雪糕Strawberry waffle with ice cream Price: $586/10 Appearance: 8/10 Service: 5/10 Waffle egg is rich but not crispy. vanilla ice cream is the best match for waffle. All combine are not so sweet 👍🏻Strawberry is so so, but my experience could not compare because I like the strawberry in America. 窩夫的蛋味濃但不夠脆。配上香草絕配,不太甜。草莓對我來說普通但不可以作比較因本人喜愛吃美國的草莓多些。 棉花糖加Bownie I don't like that it just like matched with the brownie and some cereal. I don't think any special. Also the Oreo ice cream does not matc
士多啤梨窩夫雪糕
Price: $58
6/10
Appearance: 8/10
Service: 5/10

窩夫的蛋味濃但不夠脆。
配上香草絕配,不太甜。
草莓對我來說普通但不可以作比較因本人喜愛吃美國的草莓多些。
棉花糖加Bownie
I don't like that it just like matched with the brownie and some cereal. I don't think any special. Also the Oreo ice cream does not match. Too sweet with oreo.I prefer using the vanilla.
我不太喜歡因為只是加了蛋糕和麥片,我覺得oreo 不合因太甜,建議用香草。
Strawberry  waffle
2016-09-27
$58 (Last Night Supper)
Strawberry  waffle
2016-09-25 118 views
Pheromone Dessert飯後來到Pheromone Dessert 嘆反個甜品邊食邊等朋友。很口渴的關係,點了杯奇異果沙冰解解渴。 沙冰用上新鮮奇異果打成,果味不假,清新解渴!芒果法式班戟它一碟有兩件,它的擺碟簡單卻不失美感。薄薄的皮包着鮮奶油,切塊的芒果和一些不同顏色的牛奶巧克力口味的糖珠。鮮奶油份量適中,因此這道甜品吃起來不會很膩。糖珠不會過甜,而且咬起來脆脆的,令這甜品充滿驚喜,更令這道甜品的味道和口感更上一層樓。另外,班戟傍的朱古力雪糕軟滑,味道好亦不會過甜。而班戟上的巧克力醬香甜,迷你蝴蝶酥鬆脆,杏仁片烤得金黃香脆。原味木糠布甸木糠布甸很香滑,令味道更清新吸引,食下來唔會覺得滯,比一般的店子更細滑芳香,瞬息之間便食了整件木糠布甸,真心很好味。
Pheromone Dessert

芒果法式班戟

原味木糠布甸
2016-09-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2016-09-25 111 views
唔係朋友帶我黎,都唔知旺角白布街呢頭開左咁多靚餐廳,當中唔少都係甜品店,間間都好吸引,選擇困難症發作,唔知揀乜好之際,英明既朋友就揀左呢間唔識讀既Pheromone Dessert (唔識讀應該高級D,【誤】)。 窗明几淨,裝修有少少法國風情,女仔一定鍾意。 布朗尼棉花堡 ($68) 呢個造型夠殺食!面頭係勁搶眼既爆炸糖 + 棉花糖,好有童年回憶呀!揭開個頂,入面係滑溜雲呢拿雪糕,另加左朱古力脆粒粒、杏仁片,夠香口,當然仲有另一個主角brownie,朱古力味濃,大滿足! 抹茶丸子果凍 ($58) 係抹茶雪糕加上甜甜既紅豆同清淡既糯米丸子,好有日本風情。 抹茶窩心一刻 ($118) 呢個最大堆頭,有齊窩夫、心太軟、雪糕、蛋卷!其中以心太軟既抹茶味最甜最出眾,用刀一切開,入面既抹茶漿即刻爆出黎,味道好濃郁;底層既waffle抹茶味一樣突出,不過今次就苦澀味較重,剛好中和番雪糕同心太軟既甜膩。 一次過滿足到咁多個抹茶願望,抹茶控必試。

窗明几淨,裝修有少少法國風情,女仔一定鍾意。

布朗尼棉花堡 ($68)

抹茶丸子果凍 ($58)

係抹茶雪糕加上甜甜既紅豆同清淡既糯米丸子,好有日本風情。

抹茶窩心一刻 ($118)

一次過滿足到咁多個抹茶願望,抹茶控必試。
2016-09-24
2K
2016-09-17 137 views
是日提早放工,所以又來到Pheromone Dessert 嘆反個甜品邊食邊等朋友先去食飯。很口渴的關係,點了杯芒果沙冰($39)解解渴。 沙冰用上新鮮芒果打成,果味不假,清新解渴! 士多啤梨法式撈麵($52) 撈麵其實是用上班戟皮切成麵條狀,再加入cream和雪糕,再用士多啤梨裝飾,賣相吸引又好吃! Pheromone精選($88) 這個精選是我非常喜歡的,入面有窩夫、心太軟、雪糕、焦糖香蕉。 香脆窩夫蛋香味重心太軟緩緩流出朱古力漿很好吃! 雪糕選了綠茶口味! 焦糖香蕉很好吃!

香脆窩夫蛋香味重

心太軟緩緩流出朱古力漿很好吃!

雪糕選了綠茶口味!

焦糖香蕉很好吃!

2016-09-12