Restaurant: PHI Coffee & Pancake (美孚新邨)
Terms & Details:
2022-07-18 62 views
菜式|西式|cafe 推薦菜式|bagel 好煙韌!一個都好夠飽 lol仲有得揀唔同味 (芝麻/芝士) 餡可以揀煙三文魚/火腿! 加左熱好好食~Pancake 好鬆軟! 有空氣感 一個好夠2個人share野飲又靚又好飲!熱朱古力估唔到都咁好飲!環境|4.5 坐得勁舒服!好岩同朋友傾計食物|4服務|3.5整體|4 會encore既餐廳!👉 PHI Coffee & Pancake 美孚百老匯街69-119號美孚新邨地下91A號舖
菜式|西式|cafe
推薦菜式|bagel 好煙韌!一個都好夠飽 lol

野飲又靚又好飲!熱朱古力估唔到都咁好飲!
環境|4.5 坐得勁舒服!好岩同朋友傾計
食物|4
服務|3.5
整體|4 會encore既餐廳!

👉 PHI Coffee & Pancake
美孚百老匯街69-119號美孚新邨地下91A號舖
2022-07-17 51 views
去左PHI Coffee & Pancake🥰-迷你熱香餅兒童餐配冷壓橙汁岩岩好一啖一粒嘅細Pancakes食起嚟好方便,自己落糖漿可以自行調校甜度,旁邊仲有水果及乳酪,食落清新,望落色彩繽紛😊雖然今日冇晒橙汁但有檸檬梳打替代都唔錯啊。-Seasonal soufflé 大糖嶺白桃梳乎厘,酸酸甜甜嘅白桃夠哂開胃,仲有充滿蛋香又鬆軟既梳乎厘,中間仲有雪糕&cream添😋-巴斯克芝士蛋糕甜度適中,唔錯唔錯-伯爵茶鮮奶咖啡&紫薯鮮奶咖啡拉花好靚好治癒~
去左PHI Coffee & Pancake🥰

-迷你熱香餅兒童餐配冷壓橙汁

-Seasonal soufflé

-巴斯克芝士蛋糕
甜度適中,唔錯唔錯

-伯爵茶鮮奶咖啡&紫薯鮮奶咖啡
拉花好靚好治癒~

美孚新邨基座舊式商場有間簇新嘅日式木系PHI Cafe & Pancake,門面對住美孚巴士總站,主打pancake、梳乎厘同特色咖啡,仲有提供All day breakfast、三文治、牛角包、多士等輕食,肚餓少少仲有幾款意粉、飯可以選擇!卡位空間夠大,坐得舒服,張枱同時擺放幾款食物同飲品都綽綽有餘!➺➺辣蕃茄蟹肉扁意粉$92意粉捲成一團好似小山丘,上面有唔少份量嘅新鮮蟹肉,食得到鮮甜味,扁意粉口感幾好,意粉均匀沾到蕃茄醬,另外面層再淋上額外一層蕃茄醬,食到濃郁蕃茄味,加上微辣,好開胃!➺➺大糖嶺白桃梳乎厘$155呢款梳乎厘係季節限定,大糖嶺白桃本身矜貴,而家係當做季節,食落口爆汁又清爽,帶有微微嘅天然果酸,解暑開胃!梳乎厘有三大件,充滿空氣感同蛋香,食落又夠滑!真心推薦!➺➺巴斯克芝士蛋糕$68充滿淡淡的芝士同奶油味,表皮焦香,口感厚實!➺➺暖泡沫鮮奶(玫瑰味) $42賣相幾靚,上面有層脹卜卜好綿密嘅泡,好香玫瑰花味,唔太甜!➺➺抹茶鮮奶$42飲到抹茶微澀嘅味道,鮮奶底唔會甜,啱晒我口味!

➺➺辣蕃茄蟹肉扁意粉$92

➺➺大糖嶺白桃梳乎厘$155

➺➺巴斯克芝士蛋糕$68
充滿淡淡的芝士同奶油味,表皮焦香,口感厚實!

➺➺暖泡沫鮮奶(玫瑰味) $42
賣相幾靚,上面有層脹卜卜好綿密嘅泡,好香玫瑰花味,唔太甜!

➺➺抹茶鮮奶$42
飲到抹茶微澀嘅味道,鮮奶底唔會甜,啱晒我口味!
好耐都無食過令我回味無窮嘅空氣梳乎厘了👅好多都是得個樣但味道差少少🤏🏻我表示這間很可以😌👍🏻✨大糖嶺白桃梳乎厘✨ $155 🍑呢個季節限定真係不得了😍大糖嶺係日本山梨縣出產嘅白桃糖度超過13度🙈果肉好軟身又非常juicy🤤🤤🤤呢度應該比哂成隻我食我表示好滿足😌❤️梳乎厘pancake有3件😛好重蛋香🍳質感未至於好空氣感但就非常濕潤同鬆軟😚一樣做到好輕盈嘅效果👏🏻好味💕配上嘅忌廉同平時有啲唔同有d似乳酪味有少少酸整體可以無咁膩👍🏻正😋✨Lotus焦糖芝士脆餅✨ $48🧀比想像中好食😳好似食緊原個cream cheese咁味道超級香濃😍好正lotus餅焦糖味好香但又唔太甜一齊食好滿足👅✨Iced Earl Grey Latte ✨ $42飲得出有earl grey 味😌茶味同咖啡味平日到幾好☺️✨Iced Matcha Latte ✨ $42漸變色好靚🤣茶味有回甘😋呢個相對奶味無咁出

好耐都無食過令我回味無窮嘅空氣梳乎厘了👅

茶味有回甘😋
呢個相對奶味無咁出
  • 大糖嶺白桃梳乎厘
2022-07-16 52 views
PHI Coffee & Pancake (美孚).美孚入面竟然有間咁文青嘅cafe,呢到嘅咖啡選擇勁多,而且係幾靚勁啱同閏蜜坐夠兩三個鐘,傾計一流. ▪️辣蕃茄蟹肉扁意粉 ▪️.呢個要比三粒小辣椒🌶️估唔到都幾辣,都幾惹味不過辣左啲.▪️ 提拉米蘇咖啡 ▪️.呢到嘅咖啡賣相真係幾啱打卡,個味都幾似一杯融左嘅Tiramisu.▪️ 焦糖脆脆鮮奶咖啡 ▪️.男朋友必叫咖啡,佢怕苦caramel就係佢最好嘅選擇.▪️78%純黑朱古力梳乎厘 ▪️.有生朱古力加上空氣左梳乎厘,因為今日心血來潮好想食朱古力不過個人好似好似都係士多啤梨好食啲🤭.▪️ 巴斯克芝士蛋糕 ▪️.好香濃入口好rich嘅芝士蛋糕,實得黎又香,如果只係想黎坐下食件cake飲杯咖啡,我推薦呢個!.📌 PHI Coffee & Pancake (美孚)美孚百老匯街69-119號美孚新邨地下91A號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
PHI Coffee & Pancake (美孚)

勁啱同閏蜜坐夠兩三個鐘,傾計一流

▪️辣蕃茄蟹肉扁意粉 ▪️
呢個要比三粒小辣椒🌶️估唔到都幾辣,都幾惹味不過辣左啲

▪️ 提拉米蘇咖啡 ▪️

▪️ 焦糖脆脆鮮奶咖啡 ▪️
男朋友必叫咖啡,佢怕苦caramel就係佢最好嘅選擇

▪️78%純黑朱古力梳乎厘 ▪️
有生朱古力加上空氣左梳乎厘,因為今日心血來潮好想食朱古力
不過個人好似好似都係士多啤梨好食啲🤭

▪️ 巴斯克芝士蛋糕 ▪️
📌 PHI Coffee & Pancake (美孚)
美孚百老匯街69-119號美孚新邨地下91A號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
最緊要快 - 可媲美澳牛速度的 café - phi 😎當你面前有一杯咖啡、一碟意粉和一碟 soufflé pancake 時, 你會選擇先吃哪一樣?今日有點大開眼戒。 過多星期前發現美孚有這間店,$138元一個套餐,有咖啡、主菜、還有兩大塊 soufflé pancakes! 這裡的環境和食物都蠻好, 所以今也再去。其實今天一坐低便覺得有點怪怪的,因為之前都會有侍應拿杯水給我,而今天沒有。 算了,反正都是喝咖啡。咖啡很快到。等了一會兒,主菜也到。 大概三分鐘後,當我打算為主在拍照時,妹妹侍應放下一碟 soufflé pancake。我看到我面前的咖啡、甜品和主菜,突然不知所措。 由於找不到那個妹妹侍應,所以我就問我面前沖咖啡的姐姐,問她是否有人拿錯了人家的甜品給我,因為我連主菜也未開始吃。姐姐居然跟我說,如果我沒有跟她說甜品 “後上”的話,食物會同一時間一起上的!!! 長知識了!但我真的是孤陋寡聞,也覺得雖然以我多年光顧在澳牛的經驗,也開始覺得澳牛也望塵莫及,因為他們餐茶也是先等你吃完正餐時再問你,後上的 (當然有些人會叫他們早點上餐茶)。原本如果甜品不是這種放久了可能會塌下的 pa
最緊要快 - 可媲美澳牛速度的 café - phi 😎

今日有點大開眼戒。

這裡的環境和食物都蠻好, 所以今也再去。

原本如果甜品不是這種放久了可能會塌下的 pancake 我也不會跟他們計較,但是如果讓 pancake 等到我吃完主菜之後才吃,都應該會塌下,不太好吃。

(註:沖咖啡的姐姐有叫妹妹侍應拿回甜品。)

我寫這個食評是想提醒各位,下次叫套餐時,謹記要通知侍應什麼要一齊上,什麼要後上,因為原來每一個餐廳都不同。

至於食物,這裏的食物是好吃的 只是要留意提醒員工出餐的次序
2022-07-11
$152 (Lunch)
2022-07-06 93 views
近排愛上梳乎厘pancake,呢間幾好食,幾有蛋味,佢啲配料都唔少,甜度啱啱好,同pancake一齊食好夾芝士牛肉三文治餡料就少咗啲,不過芝士就溶度啱啱好,都唔錯
芝士牛肉三文治餡料就少咗啲,不過芝士就溶度啱啱好,都唔錯
2022-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$106.5 (Tea)
2022-07-04 934 views
🥚🥚🐷梳乎厘意粉皆出色✨性價比:7.5/10🍳食物:8.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:人均 $ 188 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在美孚🍰食物分類: #蛋蛋豬吃甜品————————有時想在正餐中加入梳孚厘pancake作甜品,但去專門店又沒有意粉飯,總覺得不可能整餐就只吃pancake,這個時候可以考慮一下今日要介紹給大家的PHI coffee & pancake!辣蕃茄蟹肉扁意粉 ($88) – 推薦* Crab meat fettuccine with spicy tomato sauce滿滿的蕃茄汁,濃郁口味,微酸又有點少辣,非常開胃。扁意粉彈牙,蟹肉份量幾多,非罐頭味又不會粉狀,賣相還卷得美美的。牛油果忌廉芝士法式多士 ($95)Avocado and cream cheese French toast牛油果以檸檬汁調過味,稍為蓋過左牛油果本身的味道。吐司浸過黑醋糖漿,甜甜的幾好味,還有打發到綿綿口感的cream cheese。Lotus海鹽焦糖梳乎厘 ($128)Lotus Biscoff caramel souffle梳乎厘Pancak
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在美孚
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃甜品
————————

辣蕃茄蟹肉扁意粉 ($88) – 推薦*
滿滿的蕃茄汁,濃郁口味,微酸又有點少辣,非常開胃。
辣蕃茄蟹肉扁意粉

牛油果忌廉芝士法式多士 ($95)
牛油果以檸檬汁調過味,稍為蓋過左牛油果本身的味道。
牛油果忌廉芝士法式多士

Lotus海鹽焦糖梳乎厘 ($128)
Lotus Biscoff caramel souffle
梳乎厘Pancake來說,空氣感是基本,這間當然做到,上菜時震震下十分鬆軟呢。
海鹽焦糖味咸中帶甜,連同雪糕一起吃,一冷一熱的冰感很爽,
還有由lotus餅乾壓出黎的碎碎,一軟一脆,
Pancake中央部分可以再熟透一點,現在比較濕潤。
Lotus海鹽焦糖梳乎厘

彩色鮮奶咖啡 (+ $32/杯) – 推薦* (玫瑰)
Cream art latte
玫瑰 Rose
紫薯 Purple sweet potato
優雅的心型拉花,顏色配合到口味:
玫瑰味拉花是粉紅色,而紫薯味拉花是紫色。
味道方面,玫瑰味比較突出,紫薯味就相對遜色。
彩色鮮奶咖啡

PHI Coffee & Pancake
🚦美孚百老匯街69-119號美孚新邨地下91A號舖
(美孚站 A 出口, 步行約10分鐘)
🕰營業時間:08:00 – 21:00
2022-06-24
$200 (Dinner)
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
  • 彩色鮮奶咖啡
今晚適逢三號風球🌀,雪櫃清倉,於是完老公的心願到了PHI吃梳乎厘🥞。.颱風下美孚PHI如常營業,作為王牌的梳乎厘,保持水準🏅這次我們試了宇治抹茶梳乎厘。梳乎厘空氣感滿滿,甜度適中,蛋香撲鼻。至於抹茶Cream也有兩款,一款茶味突出,另一款較滑且甜。紅豆粒粒分明起沙。🍡三粒丸子非常煙韌。.至於All Day Breakfast 和卡邦尼意粉😊 我覺得卡邦尼都okay的,至於ADB我諗可以有其他更好選擇🤪.🥞 宇治抹茶梳乎厘 $112🍳 全日早餐 $112🍝 卡邦尼意粉 $89
🥞 宇治抹茶梳乎厘 $112
🍳 全日早餐 $112
🍝 卡邦尼意粉 $89
$150 (Dinner)
2022-07-02 54 views
媽咪最鍾意試新嘢,但係又成日嫌遠。今次就帶佢去美孚試新奇野。PHI Coffee & Pancake 裝修用上簡單柔和既淺木色同門外繁忙嘅境像成強烈對比。有種寧靜既感覺,打卡一流飲品「Earl Grey Caffe Latte」$42伯爵茶鮮奶咖啡 伯爵茶喝咖啡比例剛好,兩者濃度剛剛好。賣相有心思,精緻配上乾檸檬片一點點茶葉。「Fresh Lemon Soda」$42檸檬梳打 新鮮檸檬配上解渴又冰凍既SODA,超refreshing食物「Avocado and Ham Croissant」$85牛油果火腿牛角包火腿唔會死鹹唔鞋,媽媽大讚牛角包香軟鬆脆,就算個包吸收油份、水份之後依然鬆脆。「SPAGHETTI WITH SEAFOOD AND BACON」$92海鮮煙肉意粉蜆同青口海水味濃。配上煮得硬度剛剛好的意粉。「LOTUS BISCOFF CARAMEL soufflé」$128Lotus 海鹽焦糖梳乎厘先講soufflé 即叫即整,等大概15分鐘左右,香軟蛋香味濃郁,唔會太甜配上海鹽焦糖醬剛剛好,再加上Lotus 餅碎增加口感!

PHI Coffee & Pancake
裝修用上簡單柔和既淺木色同門外繁忙嘅境像成強烈對比。
有種寧靜既感覺,打卡一流

飲品

「Earl Grey Caffe Latte」$42
伯爵茶鮮奶咖啡
伯爵茶喝咖啡比例剛好,兩者濃度剛剛好。
賣相有心思,精緻配上乾檸檬片一點點茶葉。

「Fresh Lemon Soda」$42
檸檬梳打
新鮮檸檬配上解渴又冰凍既SODA,超refreshing

食物

牛油果火腿牛角包
火腿唔會死鹹唔鞋,

海鮮煙肉意粉
蜆同青口海水味濃。配上煮得硬度剛剛好的意粉。

Lotus 海鹽焦糖梳乎厘

2022-07-01 60 views
鐘意食Souffle嘅朋友有福了强烈推介 #PHI環境 優雅舒服淺色系列嘅裝修 偏文青感覺推介皇牌 #Lotus海鹽焦糖梳乎厘即叫即製 兩大片梳乎厘 非常Q彈軟綿綿入口即溶海鹽嘅鹹香 夾焦糖嘅甜互相配搭下好夾#雜莓法式吐司吐司鬆化 唔油膩雜莓香甜清新 配埋雲呢拿雪糕一齊食冷熱口感好讚除左甜品好食之外主食都十分出色辣蕃茄蟹肉扁意粉辛辣得好惹味岩哂鐘意食辣嘅朋友意粉擺盤有心機 賣相加分豆花咖啡真係有類似豆腐花嘅質地融入咗咖啡入面口感非常得意

鐘意食Souffle嘅朋友有福了

真係有類似豆腐花嘅質地
融入咗咖啡入面
口感非常得意
2022-06-29 50 views
美孚新邨有新開嘅疏乎厘pancake店。好耐冇嚟美孚啦,今日去探親戚經過百老匯街,見到有一間梳乎尼pancake店。一於去試吓...餐廳走簡約日本裝修,座位闊落。我們叫了宇治抹茶疏乎厘pancake,牛油果法式多士,辣蕃茄蟹肉扁意粉,抹茶鮮奶。辣蕃茄蟹肉扁意粉,份量很多,扁意粉彈牙好食,上菜樣子,十分精美。牛油果法式多士,有點像麵包布甸,多士漏滿蛋漿,好香蛋味,這個多士,不知是怎樣製作的,沒有肥膩的感覺。宇治抹茶梳乎尼pancake,好大份,有三大件,滿滿的,好香蛋味,好滑好好食。抹茶忌廉有兩種一個是抹茶cream,一個是抹茶芝士忌廉,還有一串三色麻薯,好煙韌好好食。深綠色啲糖碎,亦都增添不少美味。我的綠茶鮮奶,好大杯好靚,42元,我覺得都幾抵。日後我想吃疏乎厘pancake,又有一個好地點啦!下次我會特登再來。#PHI #PHIcoffee #COFFEETIME #西式餐廳 #中環 #美孚 #太古咖啡店 #咖啡 #必食之選 #pancake #souffle #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe

餐廳走簡約日本裝修,座位闊落。

我的綠茶鮮奶,好大杯好靚,42元,我覺得都幾抵。

2022-06-29 46 views
[#kwfoodiecafe]🍽PHI Coffee & Pancake小編私藏已久的梳乎厘班戟店💓讓女士們為之瘋狂的甜品🍮餐廳除了主打梳乎厘班戟和法式吐司🍞等甜品外,各款特色咖啡也十分值得一試🥰就讓小編推介數款餐點🎊#辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88除了主打的梳乎厘和咖啡☕️想不到西餐也十分有驚喜😍添加了辣汁的意粉🍝辣味香濃,配搭偏酸的蕃茄,提升了蟹肉的鮮味🤤由於使用了扁意粉的關係,醬汁都能掛在麵條上,令每一口也能嚐到辣蕃茄醬~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#雜莓法式吐司 $88法式吐司口感軟腍,吐司吸收了不少的蛋汁,蛋味香濃而吐司不會太乾,上桌時保持到外層內濕🫣配搭上美國士多啤梨🍓和藍莓果醬🫐酸酸甜甜~味道小評分:😋😋😋😋/5#Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $128有名的Lotus焦糖餅乾🍪配搭上了梳乎厘班戟💓梳乎厘班戟鬆軟而充滿空氣感🎊可以說是小編吃過最好吃的梳乎厘🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5#豆花咖啡 $52添加了豆腐花的咖啡☕️更添加上了豆腐花必備的黃糖🤣配上咖啡十分特別,同時帶有豆香和奶香,咖啡味不會太重味道小評分:😋😋😋😋😋/5#紫薯咖啡 $52帶有淡淡的紫薯香味🤤表面更有心型拉花,咖啡味道
[#kwfoodiecafe]
🍽PHI Coffee & Pancake

#辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88

#雜莓法式吐司 $88
味道小評分:😋😋😋😋/5

#Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $128

#豆花咖啡 $52

#紫薯咖啡 $52
帶有淡淡的紫薯香味🤤表面更有心型拉花,咖啡味道會較重,味道偏甜
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5

2022-06-28 42 views
店裡裝潢用米黃色木色的桌椅 很開明的大門很外面已經能夠看到店裡桌椅間也很寬落 不會很緊迫和男朋友來約會 聊天談心也不錯提拉米蘇咖啡提拉米蘇浮在咖啡的頂層濃郁忌廉搭配手指餅乾濃濃奶香的忌廉像奶蓋 厚厚浮在表面咖啡的成色比較深 濃度高的黑咖啡兩者融合 咖啡變得不苦有奶香的濃郁咖啡彩色鮮奶咖啡(玫瑰)咖啡表面的拉花很美 咖啡裡飄散淡淡的玫瑰香玫瑰的清香和咖啡很合 不會突兀牛油果火腿牛角包牛角包也焗烤到香酥很香的牛油香氣 每層都很酥牛油果蓉裏面帶點酸酸的 更開胃火腿煎到香香 夾在包的中間 有雞蛋的配襯 以太陽蛋的方式呈現他們間可以互相配合 很合的來的組合海鮮煙肉意粉海鮮有青口蜆肉 份量慷慨裡面有點蔬菜作伴菜 切到小小塊去煮意粉會更清夾 和很開胃整體味道不錯晚餐來講 算是輕食宇治抹茶紅豆梳乎厘視覺上已經很有記憶點 很可愛的擺盤鬆餅很香軟鬆鬆的 蛋香味很足夠周邊的紅豆泥甜甜的 每顆紅豆都很飽滿有抹茶的奶油和碎餅乾鬆軟的鬆餅配上抹茶奶油 增加茶的香氣抹茶香氣很濃郁的 抹茶和紅豆也是很搭的餅乾和紅豆讓口感會更豐富整體會更有咬口 幾款的配料都令到鬆餅有不同的配搭.
店裡裝潢用米黃色

濃濃奶香的忌廉像奶蓋 厚厚浮在表面
咖啡的成色比較深 濃度高的黑咖啡
兩者融合 咖啡變得不苦
有奶香的濃郁咖啡

彩色鮮奶咖啡(玫瑰)
咖啡表面的拉花很美

餅乾和紅豆讓口感會更豐富
整體會更有咬口
幾款的配料都令到鬆餅有不同的配搭
2022-06-28 50 views
嚟到Phi Coffee,有一種好relax 嘅感覺,最適合chill 下歎下🥰 呢度最想食就係佢嘅日本Souffle Pancake ,呢度有好多款味道選擇,今日就試下宇治抹茶紅豆梳乎厘 宇治抹茶紅豆梳乎厘 🥞手打忌廉做到空氣充足,震吓震吓嘅梳乎厘,食落軟綿綿又creamy 😋 芝士牛肉三文治配煎蛋芝士流心配牛肉,烘底三文治加上隻煎蛋好美味😍 海鮮煙肉意粉🍝海鮮好多款,青口蜆肉都有,醬汁又creamy多汁,成個意粉好好食 Tiramisu Coffee好有特色Tiramisu 咖啡,咖啡香濃,加上Tiramisu嘅cream,整個咖啡好出色😍 Tangerine Shakerato 橘子冰搖咖啡橘子味香濃嘅冰咖啡🧋

宇治抹茶紅豆梳乎厘 🥞

芝士牛肉三文治配煎蛋
芝士流心配牛肉,烘底三文治加上隻煎蛋好美味😍

海鮮煙肉意粉🍝

Tiramisu Coffee