2022-12-05 145 views
同老公今次食越南菜係太子呢邊 朋友話呢間火五越式牛肉粉專門店好食🤣我地晚上立即去試一試😋 我就叫左火五熟牛肉湯粉 老公叫左軟殼蟹撈檬 另外試左兩份小食原隻大蝦長春卷同特式雞翼😃全部都好脆好食 長春卷內勁多蝦肉 雞翼又入味又好食😂👍熟牛肉又夠味 軟殼蟹撈檬 老公話軟殼蟹唔會太鹹好正😃下次一定會再來食過 另外餐廳有一人套餐都好抵食大家可以留意下🤣👍見到餐廳內有不少人叫外賣回家食😃大家都可以叫外賣翻屋企嘆又得😏
2022-12-04 107 views
去開太子 陪媽媽食佢中意嘅越南菜今次去嘅係呢間火五價錢親民又足料 樣樣都好大碟 足料抵食😋炸軟殼蟹撈檬 大大隻軟殼蟹配一大碗撈檬😍撈檬嘅酸汁正宗 好開胃😋法式咖喱牛肋油香飯一樣好大碗 份量十足金黃色的油香飯,每一啖都充滿油香,撈埋咖喱汁一齊食超級惹味,牛肋又多又大舊,啖啖肉好滿足😋火五生牛肉河牛肉湯非常鮮甜 濃郁不油膩,味道地道,每啖都鮮甜可口😋火五特式鳳爪必點,酸酸甜甜微辣開胃,每隻都大大隻啖啖肉荔枝茶都係必點📍火五越式牛肉粉專門店 (華生樓) 太子界限街14號華生樓地舖
去開太子 陪媽媽食佢中意嘅越南菜
今次去嘅係呢間火五
價錢親民又足料 樣樣都好大碟 足料抵食

😋炸軟殼蟹撈檬
大大隻軟殼蟹配一大碗撈檬😍撈檬嘅酸汁正宗 好開胃

😋法式咖喱牛肋油香飯
一樣好大碗 份量十足

😋火五生牛肉河
牛肉湯非常鮮甜 濃郁不油膩,味道地道,
每啖都鮮甜可口

😋火五特式鳳爪
必點,酸酸甜甜微辣開胃,每隻都大大隻啖啖肉

荔枝茶都係必點

📍火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)
太子界限街14號華生樓地舖
今日出開太子嗰頭做嘢,老婆出咗去同啲朋友聚餐🥲,唯有買外賣返屋企,同啲小朋友開心share😋。其實都冇乜特別心水,諗住一路行一路睇下有啲咩嘢食🚶‍♂️,啱啱經過呢一間“火五越式牛肉粉專門店”,都有一段時間冇食越式嘢,同埋小朋友又啱食🥰,於是決定試下呢一間,買外賣返屋企食🤭。睇返過menu📔,河粉選擇唔算多,比較專注做牛肉粉😊,反而檬粉和油飯嘅選擇就多少少。睇真啲🧐,原來小食都有唔少選擇㗎喎🤭,最後揀咗一個河粉,一個飯和兩個小食試下🤗。火五生牛肉湯河粉 $46首先碗粉份量真係好多😳,好大碗😂。其次,生牛肉片都算幾多下,好似食極都有咁😅。牛肉🐂質感嫩滑有牛味🥰,湯底滲透著淡淡的牛肉味😍,河粉亦十分嫩滑,整體非常好食😋。法式咖哩豬頸肉香油飯 $58以為頭先碗粉已經叫大碗啦,點知呢碗飯嘅份量都同樣驚人😂。油飯應該係用珍珠米嗰種,有咬口得嚟又有微微嘅油香😋,連同香口嘅豬頸肉撈埋濃郁嘅咖哩汁一齊食😍,超正呀👍!黃金蝦球(5件) $48每粒蝦球裏面都有一整隻蝦🦐,蝦肉爽口彈牙,炸醬調味得很好,連埋蝦肉一齊食好好食😋。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件) $58每件雞翼竟然係連埋雞翼尖嘅😍,上面鋪滿

火五生牛肉湯河粉 $46

法式咖哩豬頸肉香油飯 $58

黃金蝦球(5件) $48

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件) $58
每件雞翼竟然係連埋雞翼尖嘅😍,上面鋪滿咗非常多嘅蒜蓉,所以十分香口;牛油味重🧈,再配埋黑醋酸酸甜甜食落就更加醒胃之餘味道上更加多咗一份嘅層次感🥰,而且雞翼亦炸得剛剛好咬落仲好juicy添😋。

總括而言,食物份量大,足夠我哋三個人食;價錢又十分貼地,下次一定會再返兜。尤其是要試下個十分優惠嘅下午茶,$40蚊已經可以食到火五生牛肉粉,仲要有嘢飲😍,真係抵到你唔信🤭。

2022-11-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
  • 生牛肉湯河
2022-11-19 146 views
1. 火車頭牛肉粉呢碗牛肉粉份量相當足夠,牛肉亦好鮮嫩,牛丸係爽口彈牙,湯底都好夠味,濛粉都好索湯,整體味道唔錯,Cp值好高。2. 香茅豬頸肉油香飯碗油飯都好大,一個人差啲食唔哂,同埋油飯同雞油融埋一齊,好香好好味,更重要整到啲飯粒粒分明!飯上面要亦都有好多塊豬頸肉,夠靭夠爽口,除左肉飯上面都仲有好多配料!呢點好讚!3. 絲網蝦春卷(4件)絲網係好脆口,加埋啲濛粉汁好好味,入面啲蝦都炸得好好食好脆,呢個係必點嘅春卷!4. 峴港蝦餅(4件)即炸即上台,襯佢熱辣辣食真係好好味,炸到個外地好脆,一咬落口都好juicy,食落口有蝦味,呢個好抵食!28蚊有4件!
1. 火車頭牛肉粉
火車頭牛肉粉

2. 香茅豬頸肉油香飯
香茅豬頸肉油香飯

3. 絲網蝦春卷(4件)
絲網蝦舂卷(4件)

4. 峴港蝦餅(4件)
峴港蝦餅(4件)
火車頭牛肉粉
香茅豬頸肉油香飯
絲網蝦舂卷(4件)
峴港蝦餅(4件)
◾️#火五生牛肉湯河 HKD$46清澈的湯底中帶有濃郁的牛骨香氣加上地道香料風味十足我們都很喜歡😊順滑的河粉吸收了湯底非常好吃粉嫩牛肉浸過熱湯熟度剛好生芽菜,香葉和青檸分開放可以按個人喜好加入💕◾️#香茅美國黑毛豬扒撈檬 HKD$56開胃爽口的撈檬是越南必吃菜式豬扒很入味 肉質彈牙配料有青瓜絲和蘿蔔絲脆脆的炸蒜令整碗檬變得很香再加入店家的酸甜汁好吃👍🏻◾️#越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 HKD$58青木瓜沙律份量超多的薄切豬頸肉帶淡淡香茅味青木瓜絲清甜又爽脆混搭少許紫椰菜絲蘿蔔絲加入新鮮青檸汁感覺清爽又健康◾️#原隻大蝦長春卷 HKD$39春卷的皮很薄脆內餡調味適中有不少彈牙蝦肉可以沾酸甜汁再用生菜包著吃👍🏻◾️#手作軟殼蟹米紙卷 HKD$76粗大的米紙卷很足料😝米紙很彈牙不會很厚除了軟殼蟹還有生菜,青木瓜絲,檬粉配料中和了炸軟殼蟹的油膩◾️#D24榴槤炸彈 HKD$48上桌熱騰騰的飄來榴槤香外皮香脆煙韌切開流岀軟流的內餡即炸的太好吃了😋

◾️#火五生牛肉湯河 HKD$46
清澈的湯底中帶有濃郁的牛骨香氣
加上地道香料風味十足我們都很喜歡😊
順滑的河粉吸收了湯底非常好吃
粉嫩牛肉浸過熱湯熟度剛好
生芽菜,香葉和青檸分開放
可以按個人喜好加入💕

可以沾酸甜汁再用生菜包著吃👍🏻

◾️#手作軟殼蟹米紙卷 HKD$76
粗大的米紙卷很足料😝
米紙很彈牙不會很厚
除了軟殼蟹還有生菜,青木瓜絲,檬粉
配料中和了炸軟殼蟹的油膩

◾️#D24榴槤炸彈 HKD$48
上桌熱騰騰的飄來榴槤香
外皮香脆煙韌
切開流岀軟流的內餡
即炸的太好吃了😋
2022-11-13 168 views
$200 食到一個牛湯河+4️⃣個小食,有魚又有蝦,最重要‼️係好食,真係要支持下。🥢黃金蝦球:香濃咸蛋黃醬包裹着大大件蝦仁🍤,要開心Share!🥢挪威三文魚米卷:手作米紙卷包着酸甜青木瓜同三文魚,好fresh 。🥢生牛湯:馳名牛肉湯果然好飲👍🏻,有靚湯碗麵自然好食。🥢特式鳳爪:呢度鳳爪幾厚肉,有5️⃣隻,幾抵食。🥢野菜春卷:呢度春卷出名長,餡料是沙葛、紅蘿蔔🥕等蔬菜,用胡椒調味夠惹味。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢生牛湯:馳名牛肉湯果然好飲👍🏻,有靚湯碗麵自然好食。

🥢特式鳳爪:呢度鳳爪幾厚肉,有5️⃣隻,幾抵食。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-11-10 111 views
依排心思思想食越南野,於是去咗太子依間食下Pho同小食🤭餐廳位於界限街,位置都算幾易搵~店舖雖然唔係好大,但係都坐得幾鬆動😊今日叫咗:1️⃣火五火車頭牛肉湯粉材料有齊生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,啱晒咩都想試嘅牛魔王😆生牛肉上枱仲有少少粉紅色,浸一浸熱湯就啱啱好熟,正👍🏻熟牛肉比較有口感,牛味好濃!扎肉就正正常常😆和牛牛丸一咬落去爆曬汁,勁juicy,一定要食!2️⃣越式花膠老火雞湯油香飯花膠老火雞湯油飯,份量好多,油飯唔錯,水準以上嘅油飯,湯入面嘅材料都好多,花膠有兩大片,而且雞都有5-6舊,湯好重黑椒味,對我黎講比較濃味,但我覺得味道係好嘅3️⃣蔬菜長春卷一上到黎熱辣辣,梗係要即刻食,入面食到好多白蘿蔔而且加佐少少豆角補返爽脆嘅口感,好食4️⃣特色雞翼 呢個係最鐘意嘅~雞翼炸得好脆,又唔會太油,個面仲有啲炸乾蔥、芝麻、蔥,食落好香口👍🏻5️⃣白桃梳打糖漬桃加梳打,好足料!飲之前可以攪勻啲,令味道平衡d
1️⃣火五火車頭牛肉湯粉

2️⃣越式花膠老火雞湯油香飯

3️⃣蔬菜長春卷

4️⃣特色雞翼

5️⃣白桃梳打
糖漬桃加梳打,好足料!飲之前可以攪勻啲,令味道平衡d
2022-11-09 96 views
火五越式牛肉粉專門店(Prince Edward )小編對越南菜認真少研究🇻🇳 今次朋友介紹試下位於太子界限街嘅越式牛肉粉專門店 一嚐價格親民嘅越式菜😉😉⌖ 一人套餐 🐂🍜💰$76黎哩度當然要試試招牌牛肉粉湯河🐂 湯底用牛骨加上16種香料低溫煲煮超過8小時 湯頭清澈帶有淡淡牛肉香氣🤨 牛肉選用牛柳頭部位 所以都幾軟嫩😎 隔離仲有三款秘制醬料自行調配😮 包括自家製嘅越北是拉差辣椒醬、河內沙爹XO醬、越式海鮮 同埋原塊辣椒🌶️ 用黎提升牛肉粉風味同層次 😍😍 小食揀咗火五特式鳳爪 酸酸地都幾入味 開胃之選😌😌 餐飲係凍越南三式冰🧊 椰汁突出🥥 正常發揮啦~⌖ 法式咖喱牛肋撈檬 🐂🍜💰$58法式咖喱比起小編想像中要綿滑 原來係用左新鮮蕃茄🍅、洋蔥等煲到溶化😳😳 配埋滷水香料自家慢火炆煮足八個鐘嘅牛肋條 認真夠心思🫡 撈檬嘅汁亦唔會過酸 撈埋都幾唔錯😗😗⌖ 峴港炸魚餅🐟🌶️💰$26食落有種冬蔭功嘅辣 好惹味🤤 隔離會有酸辣醬配 推薦!😚😚⌖ 手作大蝦米紙卷 🦐💰$38第一次食米紙卷 一共有四件 入面會夾雜幾款蔬菜🥬🥕🥒 健康好選擇😂😂☻ 回頭指數:7/ 10
火五越式牛肉粉專門店(Prince Edward )

⌖ 一人套餐 🐂🍜

⌖ 手作大蝦米紙卷 🦐
💰$38

☻ 回頭指數:7/ 10
2022-11-08 125 views
火五生熟牛肉檬粉 ($58)呢個係我既至愛,生牛肉鮮嫩,上枱時帶點粉紅;牛腩大件,不會靭口,入口即溶;湯底清甜,帶出淡淡的牛肉香氣,又不會過咸。最鐘意加埋佢既自家製醬料:辣椒醬、海鮮醬同XO醬,令湯底的味道多一個層次。火五麻辣酸菜牛丸檬粉($58)好少越南餐廳有麻辣湯底, 朋友喜歡食辣, 一於試試佢。湯底夠麻又夠辣、牛丸大大粒、彈牙爽口、份量大碗、如果想試新野的朋友, 可以試試佢呀.意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($58)越南餐廳必叫的小食吧!!!雞翼十分香口, 脆卜卜, 面層既蒜蓉同黑醋汁十分夾, 酸酸地咁, 真係好好味.飲品叫左提子梳打 ($19) 及 綠茶 ($10)總括而言,十分抵食,又大碗,環境乾淨,坐得又舒服,可再幫襯。
火五生熟牛肉檬粉 ($58)

火五麻辣酸菜牛丸檬粉($58)

好少越南餐廳有麻辣湯底, 朋友喜歡食辣, 一於試試佢。

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($58)

越南餐廳必叫的小食吧!!!

飲品叫左提子梳打 ($19) 及 綠茶 ($10)

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2022-11-06
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2022-11-06 90 views
學完嘢經過太子,快手食啲簡單嘅嘢,見到呢間入面坐滿左好多人,一於就試吓,價錢超平,份量都大,炸物最出色,見到好多枱都係叫春卷同埋炸雞翼!🍤春卷撈檬 $42春卷非常好食,熱辣辣卜卜趣,入面都有食到好多蝦,撈檬配咗好多青瓜絲同紅蘿蔔絲,配埋酸辣汁,呢個推介呀!😆🐷香茅豬頸肉油香飯 $58豬頸肉份量好多,油香飯乾身少少,如果鍾意食濕潤啲嘅朋友就食返河粉或者檬粉🤣🐥意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $58同春卷一樣炸嘢真係好出色,入面超多汁又好滑,醬汁酸味味有啲蒜蓉香😍🥡手作扎肉米紙卷 $32呢個相對普通啲因為食完上面菜式比較惹味,入面嘅菜好新鮮😆

🍤春卷撈檬 $42

🐷香茅豬頸肉油香飯 $58

🐥意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $58

🥡手作扎肉米紙卷 $32
呢個相對普通啲因為食完上面菜式比較惹味,入面嘅菜好新鮮😆
Badboy約咗朋友收工一齊食晚飯,揀咗呢間喺太子嘅越式餐廳,事關粉類入面badboy偏好食河粉😋-🥩火五生牛肉粉$46可以揀河/檬粉,badboy當然係揀咗河粉啦😂嚟到見個碗好大,而且比想像中多粉😮以前badboy食到嘅生牛肉多數口感麻麻,尤其浸耐咗就會乾硬。而火五嘅生牛肉浸得耐都仲係嫩口👍🏻-🍗意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼$58呢個雞翼有驚喜😳個皮炸得又薄又脆,雞翼肉厚多汁配埋惹味嘅黑醋汁、蒜蓉同牛油香,好好食👍🏻仲要係雞全翼,性價比高😋必食🤤-🥕蔬菜長春卷$28有三條長春卷,真係好長😆本身覺得春卷有啲油膩嘅badboy覺得呢個春卷好讚👍🏻都係皮薄又脆而且一啲都唔膩,入面嘅蔬菜都令條春卷幾light幾fresh😳食兩條都無問題!-🐤火五麻辣酸菜雞絲湯粉$48火五嘅麻辣湯底唔太麻,朋友唔食蔥所以走咗青。-呢度有得自助斟水,有落青檸浸住。另外佢其實有套餐,套餐價都幾抵食。
🥩火五生牛肉粉$46
🍗意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼$58
🥕蔬菜長春卷$28
🐤火五麻辣酸菜雞絲湯粉$48
火五嘅麻辣湯底唔太麻,朋友唔食蔥所以走咗青。
2022-10-31 67 views
生牛肉粉$46牛肉薄切唔韌,口感比市面好多生牛肉粉既牛肉好,湯底味道適中,肉同粉既份量十足,唯獨粉條癡埋一舊舊,好似未煮開咁,食落一大舊粉味,口感欠佳。火五麻辣酸菜雞絲湯粉$48湯底食到辣味多,少量酸味,唔算好麻香,味道偏淡,有好多無骨雞肉,少量酸菜,粉條狀態同上。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼$58推薦雞翼炸得幾香脆而且粉漿唔算厚,肉面有大量蒜粒同芝麻,食落有香濃既蒜味及牛油味🤤加埋黑醋酸酸甜甜解膩,味道唔錯。蔬菜長春卷$28推薦👍🏻春卷炸到脆卜卜,皮唔幾薄幾香脆,食落有紅白蘿蔔、西芹之類,爽口唔肥膩,外脆內軟熱辣辣🤤味道甜甜咸咸😋唔經唔覺就食左1.5條真係好邪惡。整體來講,呢度既小食做得唔錯,粉麵就普通d,但夠大份抵食。
生牛肉粉$46

火五麻辣酸菜雞絲湯粉$48

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼$58

蔬菜長春卷$28

整體來講,呢度既小食做得唔錯,粉麵就普通d,但夠大份抵食。
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2022-10-31 78 views
上個星期朋友介紹我去食越南嘢心裏面就一直想食上OpenRice見到呢間😗😗😗試吓先間舖好得意應該外賣生意好好佢用三張枱嘅位置來pack 外賣講真個門口唔靚我冇乜大期望正常 #生牛肉湯河 應該唔會差得去邊老公點套餐 #主食 #小食 #飲品首先嚟嘅 #越式炸蝦春卷佢同正常嘅越南春卷唔同正常嘅好多粉絲肉碎呢個係一條長長嘅 #炸春卷中間只係有隻蝦我鍾意呢個爽丶脆。。唔鍾意成團份喺個口度嘅春卷好簡單,食到蝦嘅味道但係其實越南係咪真係有呢隻蝦春卷🤣#生牛肉湯河好大碗河粉唔太淋,厚厚地啖湯先甜,不太味精#火五麻辣酸菜牛丸粉 呢個好精彩越南有麻辣同酸菜? 我今日都覺得呢碗好好食老公都唔知叫左牛丸嚟到佢仲問:唔係牛肉咩?牛丸彈牙冇蘇味湯麻而不太辣丶又不太酸好香好香嘅麻油。。。正我食咗佢半碗🥣#荔枝梳打 就真係正常當然我覺得太甜
上個星期朋友介紹我去食越南嘢

正常嘅好多粉絲肉碎
呢個係一條長長嘅 #炸春卷
中間只係有隻蝦
我鍾意呢個
爽丶脆。。唔鍾意成團份喺個口度嘅春卷
好簡單,食到蝦嘅味道
但係其實越南係咪真係有呢隻蝦春卷🤣

#生牛肉湯河
好大碗
河粉唔太淋,厚厚地
啖湯先甜,不太味精

#火五麻辣酸菜牛丸粉 呢個好精彩
越南有麻辣同酸菜?
我今日都覺得呢碗好好食
老公都唔知叫左牛丸
嚟到佢仲問:唔係牛肉咩?
牛丸彈牙冇蘇味
湯麻而不太辣丶又不太酸
好香好香嘅麻油。。。正
我食咗佢半碗🥣

#荔枝梳打 就真係正常
當然我覺得太甜
2022-10-30
$60 (Lunch)
  • 越式炸蝦春卷
  • 火五生牛肉粉
2022-10-30 55 views
今次同朋友去咗間位於太子嘅牛肉河專門店食午餐。間餐廳名係火五越式牛肉粉專門店,係其他地方都有分店架。我自己覺得嚟度火五就一定要食佢嘅火車頭牛肉粉,佢個牛肉粉可以話係相當足料,例如有生熟牛肉、牛丸同埋扎肉,另外仲可以免費加粉。真係必食嘅選擇。而我嘅朋友就叫咗香茅豬扒油香飯,本身好少機會可以試到油香飯,試完之後,覺得油香飯都有一番風味,黃油香飯令到成個飯嘅味道有所提升,同佢嘅香茅豬扒好夾。香茅豬扒,揸得非常好食另外都好夠味。至於小食方面,就叫咗個絲網蝦春卷,春卷炸得好酥脆,另外蝦肉個口感都好彈牙,真材實料。飲品方面,我好欣賞佢嘅越式香滑濃咖啡,佢個咖啡味真係好重,如果想提神嘅話飲番杯真係幫到你。如果大家係想食下越式嘢嘅話,我覺得呢間餐廳絕對滿足到你。
如果大家係想食下越式嘢嘅話,我覺得呢間餐廳絕對滿足到你。
2022-10-29 52 views
今日叫左手作大蝦米紙券(4件),味道一般,一個法式咖哩牛肋撈檬,牛肋可以,咖哩太潔,檬粉大大份,另外叫左個招牌小食拼盤,包括有黄金脆魚皮,唔係好覺有咩特別,青木瓜沙律,冇味,蝦香卷4件,呢個唔錯,魚餅4件,好味,蝦餅4件,只有4個半件,所以只得兩件,夠熱,4件手作扎肉米紙卷,又係冇乜味,但係d酸汁又太咸