2022-08-15 181 views
喺附近做完野,順便黎試下哩間越南菜。叫左一碗生熟牛肉河,同埋魚餅。湯底好濃郁,帶少少鮮甜味,係香嘅,但略嫌鹹左少少,食多2啖要飲杯水。魚餅不過不失,$28/4塊都幾抵食。服務就麻麻地,可能我地太夜去,店員一直忙住做其他野,牛肉河連青檸、芽菜都要提多兩提先有。
生熟牛肉河

魚餅

魚餅不過不失,$28/4塊都幾抵食。

魚餅
2022-08-05 238 views
上星期去太子火五越式牛肉粉專門店試下,太太很喜歡食越南🇻🇳食物。我們要等大約二十分鐘,便有座位。太太叫左火五特式鳳爪撈檬,等左大約二十分鐘才上餐,其實鳳爪味道不錯,但檬粉較軟身,整體普通。而我則叫左火五火車頭牛肉粉,分量都比較多,生牛肉只是一般,熟牛肉就比較碎,牛丸是一般嘅質素,湯底較多味精,所以飲完較口渴,整體同一般越式店差不多。飲品叫左凍鹹檸梳打,反而覺得這杯飲品不錯,鹹檸味都幾好,飲左好舒服。
2022-08-05 201 views
店內好企理,舒適的。整體食物份量比較大份既...1/生牛肉湯-食材及造形OK既,但湯底就真係一般般,完全沒驚喜2/香芧黑毛豬扒撈檬-豬扒調味,呢間真係一生人裡面食過最唔好食既,衹有少許香芧味就咩味都無,咪埋眼的話,真係唔知食緊咩肉,撈檬個甜酸汁,味道過濃,食完會“確”喉及口乾3/大蝦青木瓜沙律-大蝦係用粉醬炸,厚過本身隻蝦成倍,蝦肉又梅4/凍咸檸梳打-係預先封好蓋既膠杯,從雪櫃拎出黎既~苦味,藥水味,怪味~總之真係好難飲
店內好企理,舒適的
。整體食物份量比較大份既...
,撈檬個甜酸汁,味道過濃,食完會“確”喉及口乾

2022-08-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-07-31 186 views
見網上評價唔錯,就特登去試下!一入去態度就唔太好,唔知天氣熱定唔休做,姐姐好燥下!叫左法式咖哩牛腩撈檬,d牛腩un到呢,我連咬都費事,剩係撈汁算!救命另外,胡椒豬肚湯底牛肉河,邊劃有胡椒豬肚味,同普通生牛肉湯河個湯一樣咁,不過叫做擺得落口醫肚個香茅雞翼似係翻煮又翻煮之作,乾過我荷包!佢唯一有樣好係,份量真係大既,碗碗都1.5人份量飲品就正正常常啦!但唔知點解越南咖啡無熱飲,一定要叫凍!總之唔會再食第二次,浪費quota
見網上評價唔錯,就特登去試下!
一入去態度就唔太好,唔知天氣熱定唔休做,姐姐好燥下!
個香茅雞翼似係翻煮又翻煮之作,乾過我荷包!
佢唯一有樣好係,份量真係大既,碗碗都1.5人份量
飲品就正正常常啦!但唔知點解越南咖啡無熱飲,一定要叫凍!
總之唔會再食第二次,浪費quota
2022-07-30
$70 (Lunch)
2022-07-25 158 views
自己睇睇😡叫過牛肉粉,變為牛腩河,牛腩基本上未處理過,大家俾個公道仲收我68元。我發誓以後都唔會再來這裏!門面功夫做到足,食物基本上不能入口,沒有冷氣,你自己提提我的說話真定假。
2022-07-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2022-07-23 139 views
💥太子滋味越南野📍火五|太子📍人均消費 $ 1 X X#CL太子 #CL四圍食 #CL越南野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️今日大暑去太子探朋友,朋友帶👧🏻嚟食呢間越南嘢,不過睇吓佢個Menu其實仲有好多嘢食😍有日本拉麵或者滷水飯😂💟火車頭牛肉河 $ 6 8湯頭非常清甜,可以自己加入芽菜香茅同埋青檸汁😌有勁多餸‼️生牛肉係薄片、熟牛肉厚切、正宗扎肉、最估唔到嘅和牛牛丸🧏🏻‍♀️彈牙有牛味💗💟軟殼蟹青木瓜沙律 $ 6 8軟殼蟹係永遠冇得輸嘅🤣車木瓜沙律大大份,出邊啲汁已經撈好晒呢度個汁可以自己控制多少😉💟意大利黑醋蒜蓉牛油雞翼 $ 3 8雞翼大大隻,唔止靠出邊嘅黑醋蒜蓉牛油汁調味佢本身都係香茅雞翼🥰熱辣辣好好味🤩💟 蒜蓉牛油蝦球 $ 4 8呢兩樣小食都係即叫即炸👍🏻勁脆口,蝦球配埋其他配料好有口感😛🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥太子滋味越南野

性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
有日行行下街肚餓要搵嘢食,就誤打誤撞試咗呢間越南餐廳🇻🇳🍴由於係兩點幾去到所以可以揀午餐或者下午茶。午餐就係喺主餐牌揀主食,然後可以用優惠價加配飲品,而下午茶套餐就可以揀指定粉麵或飯,再連埋飲品都係$40,都幾抵食。🐮火五生牛肉粉 (下午茶價$40)牛肉香滑軟嫩,湯底用咗牛骨同16種香料低溫煲煮超過8個鐘,飲落去都幾清甜,重要好大碗份量十足!🐖香茅豬頸肉撈檬(單點價$58)豬頸肉香口得嚟唔會乾柴,啲粉多到好似食極都食唔晒咁🤣 不過個人覺得都係生牛肉粉更出色~☕️凍越式香滑濃咖啡同我想像中嘅越南咖啡有啲唔同,咖啡都算濃,但就唔係好夠甜🙈🍼凍港式奶茶飲落去個味好怪,茶味好淡,勁似溝咗好稀嘅奶水,唔知點解仲好似有少少洗潔精味,唔係我杯茶🤢

🐮火五生牛肉粉 (下午茶價$40)

🐖香茅豬頸肉撈檬(單點價$58)

☕️凍越式香滑濃咖啡
同我想像中嘅越南咖啡有啲唔同,咖啡都算濃,但就唔係好夠甜🙈

🍼凍港式奶茶
香茅豬頸肉撈檬
✨火五火車頭牛肉粉 $68碗麵入面有和牛牛丸、生牛肉、熟牛肉、扎肉等配料,好豐富!特別推薦和牛牛丸🤩,牛味好香,口感彈牙,仲有肉汁!生牛肉亦幾嫩~😛 河粉份量好多,我平時算大食都食唔曬成碗🤣 另外,牛肉湯底夠濃郁,河粉索左啲湯汁嘅味道,好味😋👍🏻✨意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5隻)$38雞翼大大隻,外皮炸得好香脆😙雞翼咬開有啲肉汁,肉質都幾嫩滑☺️ 面頭鋪左啲蒜蓉粒,同埋淋左啲黑醋汁!可以同時食到蒜蓉、黑醋同牛油香味😜 因為係蒜蓉粒,蒜蓉味道會相對比較突出,如果鍾意蒜香嘅朋友就要試下啦~😎✨越式炸蝦春卷(3件)$28春卷有3大條,係好長嘅春卷。外皮炸得十分香脆,入面都幾多蝦蓉👌🏻
✨火五火車頭牛肉粉 $68

✨意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5隻)$38

✨越式炸蝦春卷(3件)$28
🚩火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)太子界限街14號華生樓地下黃金脆魚皮魚皮份量好多 除咗每塊都沾滿蛋黃🍳 仲有好多蔥花喺面越式炸蝦春卷炸蝦春卷三條都大大條 仲長過隻碟! 入面蝦肉都畀足料 由頭到尾塞滿成條春卷🦐火五生牛肉粉生牛肉粉有好多配料 有大大塊洋蔥同埋好多蔥花 芽菜同青檸分開另上 keep到芽菜爽口 而生牛肉肥瘦適中🥓 上枱時仲見到顏色粉嫩嘅牛肉 浸一陣再食肉質超嫩 配埋好重牛肉味嘅湯底同河粉 必點👍青咖哩雞飯唔好睇啲青咖哩唔太青色 其實味道好足 夠辣之餘食到椰奶香味 入面嘅雞 薯仔 洋蔥 同青椒份量都好多 啲雞仲全部都大大件🤤越南三色冰 & 荔枝梳打飲品叫咗比較有特色嘅三色冰 味道唔算太甜 適合食完青咖喱解辣🧊 荔枝梳打甜度都適中 底部仲有唔少果肉

🚩火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)
太子界限街14號華生樓地下

魚皮份量好多 除咗每塊都沾滿蛋黃🍳 仲有好多蔥花喺面

青咖哩雞飯

青咖哩雞飯

2022-07-09
Type of Meal
Dinner
2022-07-10 96 views
地址:太子界限街14號華生樓地舖環境:餐廳招牌使用黃色搶眼裝修,識別度到非常之高,離遠已經見到舖頭所在特點:抵食又大份。平時OpenRice外賣自取特價,扎肉撈檬同生牛肉粉有半價,只需$19同埋$21一碗😆 不過月頭出糧就,今次食好啲煙三文魚米紙卷、鳳爪青木瓜沙律:前者米紙包煙三文魚蔬菜,後者爽脆青木瓜絲拌無骨鳳爪,兩者可加入酸甜嘅魚露汁,清新醒胃魚翅花膠雞湯河:湯底濃郁,每一啖河粉都索晒雞湯味,特別好食青檸梳打、白桃梳打:青甜解暑
地址:
太子界限街14號華生樓地舖

魚翅花膠雞湯河:湯底濃郁,每一啖河粉都索晒雞湯味,特別好食

青檸梳打、白桃梳打:青甜解暑

TakeAway
2022-07-08 148 views
深水埗同太子嘅交界,簡直就係美食嘅交匯處,各式各樣嘅餐廳都有喺佐敦食過嘅抵食越南河,太子都有間,更加近大胃𠻹呢間嘅份量真係好大,再加底都唔使錢,見兩個人share,就加底,結果都食唔晒火車頭有生熟牛肉、牛丸同扎肉,好有肉香,當中嘅和牛丸真係不得了油香飯都好特別,原來係黄飯,但唔會好油膩。已經冇加底,但份量同樣驚人,差啲食唔晒。豬頸肉煎得幾脆,幾有彈性手紙卷捲住三文魚,配搭幾得意,亦幾新鮮,酸酸地爽爽地,夾住魚香刺身,好清新榴槤炸彈真係值得一食,賣相有誠意不在話下,咬落滿滿榴槤流心醬,不枉大胃忍住痱滋痛食佢由於夜晚仲有事忙,需要提神,就飲越式咖啡,果然好勁,成晚都好精神胃民就飲鹹檸梳打,話呢個啱熱氣嘅大胃飲多啲

喺佐敦食過嘅抵食越南河,太子都有間,更加近大胃𠻹

香茅豬頸肉油香飯

手作挪威煙三文魚手紙卷

D24榴槤炸彈

凍越式香滑濃咖啡

凍鹹檸梳打

胃民就飲鹹檸梳打,話呢個啱熱氣嘅大胃飲多啲
2022-07-07
$130 (Dinner)
香茅豬頸肉油香飯
手作挪威煙三文魚手紙卷
D24榴槤炸彈
凍越式香滑濃咖啡
2022-07-07 89 views
聽到同事話去太子火五越式牛肉粉專門店食越南野,我都好耐冇食過,同事話餐廳無論小食定越南粉都大件夾抵食,味道方面都唔錯,一於跟埋去試吓!越式魚翅花膠雞湯河,湯河裡面有魚翅和花膠,雖然唔多,但幾好食,柔滑軟腍,而雞件份量唔少,肉質嫩滑,有雞肉味,河粉份量很足,還可以免費加河粉量,湯也很清甜,值得一試。吉列豬扒豬骨湯拉麵,估唔到越式餐廳做拉麵都好好食,豬扒大大塊, 炸得很香脆, 而且乾身, 不會油膩,湯底主要是豬骨湯,真的非常濃郁鮮甜。拉麵亦好彈牙!越式蝦春卷,即叫即炸,非常香口,蝦亦夠彈牙!香茅雞翼,雞翼外皮夠香脆,而且香茅味濃郁。峴港吉列炸蝦餅香脆可口。

越式蝦春卷,即叫即炸,非常香口,蝦亦夠彈牙!
香茅雞翼,雞翼外皮夠香脆,而且香茅味濃郁。
峴港吉列炸蝦餅香脆可口。
2022-06-30 131 views
🕖時段-星期一中午平日中午唔多人 可以即刻入座_▫️火五火車頭牛肉粉 $68好大碗好豐富🍜有生牛肉 熟牛肉 和牛牛丸 同 札肉生牛肉薄片半生熟上 因為我鐘意熟啲 所以再浸落湯就啱哂😋熟牛肉鬆軟 牛味香濃唔肥🐮牛丸爽口彈牙 有少少筋增加口感_▫️香茅雞翼(4件) $22雞翼偏咸 伴碟有配埋青檸🍋擠左青檸汁可以中和返👌🏻_▫️凍荔枝茶 lunch時段+$10可選少甜少冰👍🏻有啲荔枝果肉係底_🍽環境餐廳大約10張枱 茶餐廳格局 個日中午去樓面只有一個人一腳踢 不過上菜都幾快
🕖時段-星期一中午

香茅雞翼

▫️凍荔枝茶 lunch時段+$10
可選少甜少冰👍🏻有啲荔枝果肉係底

🍽環境
1️⃣ 法式咖喱豬頸肉撈檬咖哩食到粒粒洋蔥🧅香濃得黎❌🌶 魚露酸甜比例較得啱啱好好香胃⋯ 檬粉份量好多夾埋🥒🥕絲 都幾爽脆咖哩唔會好搶味 所以同魚露一齊食 都幾特別2️⃣ 火五火車頭牛肉粉✅ 生牛肉✅ 熟牛肉✅ 和牛牛丸✅ 扎肉湯頭好夠牛味 可以自行選擇河粉或檬粉兩者都唔會碎上 易夾起特別🫶🏻和牛牛丸油脂明顯見到 但唔會over 牛肉都夠味 冇雪藏味貼心位 芽菜係另上唔使同店員講「走芽!」😂3️⃣ 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼✅ 有五隻我會形容佢係蒜蓉包版嘅雞翼炸皮唔油膩 食落淡淡🧈香黑醋同青檸汁一齊食 好啱我🫶🏻🥤荔枝梳打 蜜桃茶
1️⃣ 法式咖喱豬頸肉撈檬

黑醋同青檸汁一齊食 好啱我🫶🏻

🥤荔枝梳打
蜜桃茶
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
今日同朋友行完街, 見到呢間越南菜menu幾多元化就入左去試, 原本無咩期望 點知十分驚喜🤭火五火車頭牛肉粉 $68佢地嘅牛肉粉好大碗, 配料一啲都唔孤寒, 有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉…和牛牛丸彈牙又有jelly口感 肉味香濃 連平時唔食牛丸嘅朋友都話可以encore~牛骨湯底好清甜 而且每樣配料都起碼有3件 大食嘅朋友一定夠哂飽 軟殼蟹青木瓜沙律 $68一上菜以為係上錯左🙈出邊嘅軟殼蟹通常都會係啲散散碎碎嘅炸皮 呢度竟然比我見到完整嘅一隻!咬落脆卜卜啖啖肉 配埋青木瓜絲中和番 好適合夏天食黃金炸蝦球 $48呢個十分有驚喜❤️外皮夠鬆脆,每隻蝦都好平均地沾上鹹蛋黃醬,蝦肉爽滑彈牙 邪惡感爆登都忍唔住一粒接一粒🤤性價比十分高, 一定要再encore😍😍
火五火車頭牛肉粉 $68

軟殼蟹青木瓜沙律 $68

黃金炸蝦球 $48
黃金炸蝦球

性價比十分高, 一定要再encore😍😍
2022-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
黃金炸蝦球
  • 火五火車頭牛肉粉