2021-11-14 429 views
超級抵食!!因為餐廳係Openrice預早網上訂座既話有75折discount😉 所以今日特別想介紹💁🏻‍♂️ 好野緊係要分享比大家😆🦀 炸軟殼蟹撈檬 $68好少可見到越南撈檬既地方會見到軟殼蟹食 所以就特別想試下 竟然係上原隻軟殼蟹🦀 酥炸炸得脆 再配搭埋撈檬酸酸甜甜都很不錯唷😜🍛 法式咖喱牛肋骨撈檬 $58更加少見見過咖喱撈檬未😂? 用咖喱準撈又係另一番既風味🤣 撈檬唔一定用酸汁 濃濃既港式咖喱真係好特別 仲有牛肋骨都軟熟易咬口 真心幾特別👻🐤 火五特式鳳爪 $22無骨鳳爪 酸酸甜甜開胃餸 好好口感🌯 手作扎肉米紙卷 $32米紙包住扎肉檬粉生菜 叫完之後有少少傻仔左🤣 因為同扎肉撈檬冇咩太大分別 都係要自己加酸汁 特別係米紙好薄幾煙韌 如果本身食飯就值得一叫🍤 越式炸蝦春卷 $28超級香脆既春卷皮包住滿滿既蝦肉 食落去真係好脆 大人細佬都會鍾意當以上既價錢再有折扣 我真係好推薦食👻 抵食程度爆燈!而且環境都好靚

炸軟殼蟹撈檬

手作扎肉米紙卷

🌯 手作扎肉米紙卷 $32

越式炸蝦春卷

🍤 越式炸蝦春卷 $28

當以上既價錢再有折扣 我真係好推薦食👻 抵食程度爆燈!

而且環境都好靚

炸軟殼蟹撈檬
法式咖喱牛肋條撈檬
火五特式鳳爪
手作扎肉米紙卷
越式炸蝦春卷
2021-11-12 674 views
一向都知天后好多嘢食,今日嚟到清風街火五越式牛肉粉專門店,因為係OpenRice見佢價錢相宜,一於嚟試一試。大概七點左右入座,好彩一早打嚟預約,因為已經全場坐滿客人。呢到環境光猛,坐得舒適。每張枱上面放置左佢哋秘製嘅醬汁,有越北是拉差醬,河內沙嗲XO醬同埋越式海鮮醬,好吸引。呢度用半自助形式,可以自己去斟水。我同朋友各點左一個粉麵,店員隨即每人派咗啲芽菜同香葉,而每張枱都有辣椒,適合唔同人嘅口味。手作扎肉米紙卷 4件 $32由於想食得健康啲,特登揀咗個清淡啲嘅米紙卷,扎肉好食,而且可以食多啲蔬菜,推介。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38呢個雞翼非常有驚喜,冇諗過外皮可以揸得咁香脆,牛油味同蒜蓉味加埋非常香口,入邊雞肉仍然保留嫩滑多汁,食唔停口。凍檸茶$16 荔枝紅茶 $19本身諗住聯點一個飲品,冇諗過荔枝紅茶竟然有果肉,入口淡淡荔枝香,唔會太甜之餘仲有大大粒果肉咬,下次會再飲。火五生牛肉粉 $42朋友食嘅生牛肉粉,呢個價錢冇諗過份量咁多,連生牛肉嘅份量都好多,湯底香濃,生牛肉嫩滑而且冇筋,再重口味啲嘅朋友可以自己加啲醬汁,好抵食。越式老火花膠雞湯河$56本身想食魚翅嗰款湯河,但係今

手作扎肉米紙卷 4件 $32

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38

凍檸茶$16 荔枝紅茶 $19

火五生牛肉粉 $42

越式老火花膠雞湯河$56
本身想食魚翅嗰款湯河,但係今日已經賣晒,所以嗌左花膠雞湯,估唔到都有四五舊花膠,認為足料而且花膠一啲都唔聲,有少少媽媽煲花膠湯嘅感覺,雞肉入口滑,而且大大嚿,呢個價錢真係唔知點樣做到,唔怪得知咁多人嚟食。

同朋友兩個人亂嗌,每人都只係$100 ,非常抵食啊,而且坐得舒服,店員完全冇趕我哋走,絕對要再嚟!
2021-11-11
  • 火五火車頭牛肉粉
  • 手作扎肉米紙卷
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
  • 越式老火花膠雞湯河
2021-11-11 51 views
帶貓貓去天后睇獸醫,見這間裝修幾骨子,入去食點東西。兩個人叫了兩碗粉,兩個小食和一碟油菜,很正路吧?誰知道全都是大大份,爭啲食唔曬。火五火車頭牛肉粉($62)有生熟牛肉、和牛牛丸和札肉。很有牛味,份量又多。越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河($49)有好多大件豬肚,夠腍。兩碗河粉都份量十足,配菜也多。湯底則較為清淡。建議加枱面的醬料或是酸甜汁,會更好味。小食的意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼($38)有5大件,炸得香脆鬆化,尤其那蒜蓉醬好好味。越式炸蝦春卷($28)的三條長春卷入面全是蝦肉,包唔包生菜都香脆。食完才醒起要加酸甜汁,不過唔加都已好食。好抵食。
帶貓貓去天后睇獸醫,見這間裝修幾骨子,入去食點東西。

火車頭牛肉粉

越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河($49)有好多大件豬肚,夠腍。
鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河

黑醋汁蒜蓉牛油雞翼

炸蝦春卷

好抵食。
2021-11-11
$99 (Lunch)
黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
炸蝦春卷
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2021-11-07 55 views
今日同朋友經過天后,見到呢一間越南粉,見價錢都不太貴便決定入去試下。餐廳環境簡潔,食物種類好算多。我地點了兩款主食,兩款小食,同兩杯飲品。火五火車頭牛肉粉:入面有好多餸,包括有生牛肉,熟牛肉,和牛牛丸,扎肉,而芽菜和青檸就怀另上。火五炭燒鰻魚飯:原條鰻魚,大大條,仲有海苔,柴魚片,醬汁甜甜地配飯好夾。越式炸蝦春卷,脆口同好有蝦味,同不會太油。香茅雞翼,上面有好多蔥油,好幾入味。而飲品就點了青檸梳打和凍咸檸梳打。總括這間店舖的食物,和飲品價錢都不貴,而且份量都多。

2021-11-04 493 views
呢間 Pho5 🔥火五🇻🇳越式牛肉粉專門店門面好 eye catching 🤩。見佢餐牌📃選擇唔少,💰價錢實惠,所以就入去🤤試吓啦。枱櫈🪑都算闊落,好光猛,裝飾有少少🤏小清新風🌿。🔥火五特色鳳爪係去咗骨🦴嘅,食起上嚟好方便,酸酸甜甜🤤好開胃,極微辣好香口😋。手作扎肉米紙卷👍分量十足,米紙煙韌有咬口,扎肉香濃,包住檬粉同埋生菜🥬食起上嚟好清新!🇻🇳越式炸蝦春卷十分香脆可口🤤,咬落去啖啖都有鮮蝦🍤味。炸軟殼蟹🦀撈檬有原隻炸軟殼蟹🦀好有睇頭🤩!炸軟殼蟹🦀肉厚又香脆🤤,檬粉有🥒青瓜絲同🥕蘿蔔絲,感覺☺️清新唔油膩。🇫🇷法式咖喱🍛牛肋撈檬一上枱就散發出好香嘅咖喱🍛味🤤。🇫🇷法式咖喱🍛香甜帶微🤏辣,咖喱汁撈檬粉都好夾好好味🤤,牛肋煮得好淋而且入面仲有香滑軟熟嘅牛根添😋!佢哋啲撈檬成個面盤🤩咁大,仲可以免費要求多檬粉😆,而且價錢💰相宜,平靚正!

見佢餐牌📃選擇唔少,💰價錢實惠,所以就入去🤤試吓啦。

枱櫈🪑都算闊落,好光猛,裝飾有少少🤏小清新風🌿。

🇻🇳越式炸蝦春卷十分香脆可口🤤,咬落去啖啖都有鮮蝦🍤味。

炸軟殼蟹🦀撈檬有原隻炸軟殼蟹🦀好有睇頭🤩!

🇫🇷法式咖喱🍛牛肋撈檬一上枱就散發出好香嘅咖喱🍛味🤤。

• 手作扎肉米紙卷
  • 越式炸蝦春卷
  • 法式咖喱牛肋撈檬
2021-11-04 52 views
今日想食Pho,見食評有128諗住冇死就黎試下。坐低點完餐,見隔離枱D碗凈返好多🍜;出餐好快已經感覺不妙。個牛肉Pho都尚算正常,但咖喱牛筋撈檬汁肉分離賣相麻麻味道一樣、個飯就唔使講添似叮叮🍚囉……
今日想食Pho,見食評有128
諗住冇死就黎試下。
坐低點完餐,見隔離枱D碗凈返好多🍜;
出餐好快已經感覺不妙。
2021-10-09 133 views
吃完一個「極品」米線後, 心有不甘, 再試這間在附近的$28優惠外賣店。這客鰻魚飯份量一點也不少, 除了鰻魚一大件, 還有蘿白,酸梅及少量椰菜, 外相也算吸引。以$28 一客鰻魚飯, 要求不能太高, 鰻魚煮得十分入味, 肥美有油脂感,且啖啖肉,但也因煮得太耐,而肉質淋爛沒有彈性,即使有魚皮, 但魚皮也不是焦脆, 不要期望會有碳燒味和魚鮮味, 不過起碼不會有腥味,不會很柴很乾。至於用來煮鰻魚的汁,應該也是現成的鰻魚汁, 不是鮮甜,死甜偏甜,略有少少酒味。但,飯是整個飯最大的敗筆, 因為飯也不能是「生骨飯」,生平第二次享用,飯有些卻是過濕,應該是水份太多, 有少少爛少少糊了, 不是顆粒分明。原本飯應該是用上不錯的米, 因為吃得出有飯香, 可惜煮法催毁了它。
2021-10-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Dinner)
2021-10-08 117 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑天后係個好多嘢食嘅地方🍴有唔同菜式亦有平有貴,不過如果想簡單食一餐見到咁多餐廳都會有選擇困難症🤯最近就發現咗一間越南餐廳選擇多樣價錢親民,好啱做comfort food或者唔知食咩嘅時候一個好選擇🙆🏼‍♀️✅火五火車頭牛肉粉超級大份同足料!有牛肉、牛筋牛丸同扎肉,非常豐富🍲湯底清澈帶淡淡牛肉同香料香氣,飲落順滑又唔會過分濃郁😋生牛肉經滾湯淥過呈嫩粉紅色,肉味濃郁🐮牛腩炆得腍又啖啖肉,而牛筋入口順滑軟綿,兩種口感層次分明💞牛丸好爽口彈牙,全部配料將牛唔同部位嘅質感呈現喺湯粉度,出色👍🏻✅香茅美國黑毛豬扒油香飯本身諗緊油香飯會唔會好油膩,但其實意外地偏乾爽!每粒米都圓碌碌漲卜卜,入口帶陣陣椰香味🥥香而不油膩,比起白飯又多種層次🍚黑毛豬扒帶濃濃香茅味,肉質軟嫩多汁🐷配埋炸蒜同葱油一齊食份外惹味✅香茅雞翼雞翼首先半煎炸,然後再喺上面淋上葱油🤤外皮好香脆,雞肉鮮味,配埋青檸汁就再平衡埋油膩感⚖️✅泰式飲品叫咗越南三色冰同青檸梳打,跟餐加$10就有出面飲品店水準嘅嘢飲!兩杯嘢飲都冰涼解渴又有越式風味,配埋嘢食好有地道嘅感覺~

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅火五火車頭牛肉粉

✅香茅美國黑毛豬扒油香飯

✅香茅雞翼

✅泰式飲品
2021-09-30 99 views
火五越式牛肉粉專門店🌟整體: 性價比之選 平平哋食碗麵 又幾好食🏠環境: 黑白灰配色 🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️ 火五火車頭牛肉湯檬 $62好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 我覺得其中一樣抵玩嘅位 係多粉就唔洗加錢 男仔食 都可以食到飽飽✅ 個牛骨湯係幾好 湯頭幾清 重牛肉味 問staff 話 係用牛骨加16 款香料 8 粒鐘低溫去煲✅ 有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉‼️ 越式老火花膠雞湯河 $56好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢個幾特別 都係第一次食越式嘅花膠雞湯✅ 食落都幾夠膠 🐔味夠哂濃‼️ 香茅雞翼(4件) $22好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 輕微炸過 外脆內軟 肉汁都保留到 係細隻咗少少‼️ 火五特式鳳爪 $22好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 去骨去得ok 完全唔會有碎骨✅ 酸酸地 咸咸地 不過唔辣‼️ 白桃梳打 $ 19好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️

火五越式牛肉粉專門店

🌟整體: 性價比之選 平平哋食碗麵 又幾好食

🏠環境: 黑白灰配色

🧑🏻‍🍳服務: ✔️

☆║.............║☆

‼️ 火五火車頭牛肉湯檬 $62
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉

‼️ 越式老火花膠雞湯河 $56

✅ 酸酸地 咸咸地 不過唔辣

‼️ 白桃梳打 $ 19
✅ 夏天必備梳打 就係爽 大大杯 好似台式飲品咁

2021-09-30 92 views
#火五越式牛肉粉專門店(清風街)*今日同老公去北角行街,見到有間越南店舖,於是入去試下。1)火五火車頭牛肉粉$62:大大碗,份量十足,材料豐富,包括有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸和扎肉,湯底鮮美濃,原來該店用牛骨和十六種秘製香料,用低溫煲超過八小時熬製而成,因此湯底清澈,而且帶有香濃的牛肉味😋鮮牛肉非常嫩滑,將生牛肉加入清湯中,生牛肉瞬息變成員粉紅色,吃起來非常滑流;牛丸多汁彈牙;河粉爽滑,粉面再配点芽菜、洋蔥、和蔥粒,和粉的味道配搭得淋漓盡致。2)招牌小食拼盤$138:包括黃金脆魚皮、青木瓜沙律、虾春卷四條、手作大蝦米春卷、香草大蝦四件、手作扎肉米紙卷4件😋自家鹹蛋炒鬆化的越南魚皮,令我吃過不停;沙律用生菜絲、青瓜絲和紅蘿蔔絲製作,爽甜而開胃;虾春卷皮脆卜卜,內裏鮮蝦彈牙,用生菜包嚟食,更健康;香草大鞋腌得非常入味,大蝦爽口而新鮮;薄到透明而煙韌的米紙包著扎肉檬粉和虾檬粉,配上秘製的酸辣醬,酸酸甜咁而有一種清新的感覺,非常惹味。
#火五越式牛肉粉專門店(清風街)
*今日同老公去北角行街,見到有間越南店舖,於是入去試下。
2021-09-29 58 views
《越抵食🇻🇳》———————————————-#火五 🔥-早排經開天后食街,搵緊有咩好食嘅時候,見到呢間越南野門口超多外賣仔車手,都有幾多人叫😆 睇嚟都幾抵食,就比佢吸引咗入去食吓~-🛤 火五火車頭牛肉粉嚟食越南野又點可以唔食Pho呢?配料好多種類,有生熟牛肉、牛腩、牛丸、牛筋同扎肉,夠哂大方🐮牛味都幾出~可以自己揀河粉或者檬粉,相當抵食😋-🍛 法式咖喱牛腩油香飯咖哩係偏甜同creamy,無咩辣味嘅,牛腩嘅份量都算多,窮人糧尾恩物😘-🐷 香茅美國黑毛豬扒豬扒厚切大大條,醃料嘅香茅味都幾突出,煎得好香口~-⭐價錢參考︰火五火車頭牛肉粉: $62法式咖喱牛腩油香飯:$58香茅美國黑毛豬扒: $42凍越南三色冰: $19白桃梳打: $19-🍌抵deal 指數:7/10💰人均價錢:$100
《越抵食🇻🇳》
———————————————-
#火五 🔥
🛤 火五火車頭牛肉粉
🍛 法式咖喱牛腩油香飯
🐷 香茅美國黑毛豬扒
豬扒厚切大大條,醃料嘅香茅味都幾突出,煎得好香口~
⭐價錢參考︰
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均價錢:$100
2021-09-23
2021-09-27 71 views
大份 真係好大份一個咁既價錢,有咁大碗粉,岩岩係維園游完水出黎,都覺得食吾曬。火車頭牛肉粉(生牛,熟牛,扎肉及牛丸)一碗都只係62,首先個湯係好香牛味,而且冇咩油,食落口好清。幾款配料,生牛熟牛,都相當足料,而且好新鮮,牛丸,食得出質素,吾係凍肉鋪個種,而係充滿牛味。火車頭熟牛肉粉熟牛肉粉上既牛好大件。啖啖都係滋味,選擇了檬粉,加上洋蔥絲,好香。香矛雞翼只係$22 有4隻,係天后區真係好難得。而且食越式粉麵 再配埋雞翼 真係超正。越式蝦春卷蝦春卷係長長一條,但裡面蝦膠都吾少。作為小食 實在係吾錯。蠔油生菜仲叫左份蠔油生菜,都係$19總結黎講 天后區 咁既價錢有咁既質素真係抵
大份 真係好大份
一個咁既價錢,有咁大碗粉,
岩岩係維園游完水出黎,都覺得食吾曬。

一碗都只係62,
首先個湯係好香牛味,而且冇咩油,食落口好清。
幾款配料,生牛熟牛,
都相當足料,而且好新鮮,
牛丸,食得出質素,吾係凍肉鋪個種,而係充滿牛味。

火車頭熟牛肉粉
熟牛肉粉上既牛好大件。
啖啖都係滋味,
選擇了檬粉,
加上洋蔥絲,好香。

香矛雞翼
只係$22 有4隻,係天后區真係好難得。
而且食越式粉麵 再配埋雞翼 真係超正。

越式蝦春卷
蝦春卷係長長一條,但裡面蝦膠都吾少。
作為小食 實在係吾錯。

仲叫左份蠔油生菜,
都係$19

總結黎講 天后區 咁既價錢有咁既質素
真係抵
奶茶

奶茶
很久沒去旅行了💫特別想念越南當地的食物今天特意來到佐敦店▷▶試試招牌火五火車頭牛肉河粉上菜有驚喜❕❕❕好大碗 份量超足 一定夠飽配料有生 & 熟牛肉 牛丸還有扎肉😜牛肉特別大塊 配上濃郁的牛骨湯底特別醒神 牛丸和扎肉也高質 有口感兼彈牙! 簡直是大滿足性價比高的選擇✌接著就是小食我個人好喜歡意大利黑醋汁蒜蓉雞翼🐓牛油味好吸引!外脆內軟的肉質好juicy😊忍不住吃了4隻哈哈❕還有千萬不要錯過越式炸蝦春卷🍤好有驚喜呢▷▶上菜熱辣辣配上魚露一起吃酸醉甜甜般特別開胃 多吃了也不覺得滯😆還有健康之選大蝦米紙卷💚很清新的感覺且很足料米纸卷包得很精美想吃點蔬菜的你就要點嚕♡
很久沒去旅行了💫

很清新的感覺且很足料
米纸卷包得很精美
想吃點蔬菜的你就要點嚕♡
2021-09-06 110 views
在天后火五越式牛肉粉吃晚餐,河粉檬粉小食多款式,價錢抵食!和牛牛丸+札肉河粉,湯頭濃香,夠熱!試嚐湯頭唔會覺得係味精湯,河粉夠細嫩滑溜,牛肉彈牙十足有醬漿感覺,牛味超強又夠彈!札肉片幾有質感夠香,整體幾好食。法式咖哩豬頸肉撈檬,咖哩味唔會太搶太辣,豬頸肉煎香過幾脆口,份量夠多,檬粉吸了咖哩香另有一番風味,幾過癮!特式鳳爪,味道多酸少辣,幾有開胃感覺,鳳爪夠大隻,啖啖肉認真爽皮。黃金蝦球,超級脆身,蝦球大大粒口感爽彈,粉漿唔太厚,幾好味。
在天后火五越式牛肉粉吃晚餐,河粉檬粉小食多款式,價錢抵食!

Lunch時段經過呢間餐廳,總是坐滿食客,門口總會有外賣專員在等候。「火五和牛牛丸 + 扎肉粉」揀咗河粉,吸收哂濃郁嘅湯底,牛丸好食過平日買到嗰d, 比較多汁好juice, 越南點可以唔食扎肉呢...「香茅美國黑毛豬扒油香飯」金黃油香飯,黑毛豬扒唔會太乾太油,好味「越式炸蝦春卷」長長嘅春卷即叫即炸,拎上手熱辣辣。外層香脆到好似薯片咁,每啖都咬出索索聲。「香茅雞翼」滿滿香蔥嘅香茅雞翼,大大隻,肉汁豐富「火五特式鳳爪」少少辣好惹味,每隻都起哂骨,勁有口感嘅越式小食「凍白桃梳打」「凍荔枝梳打」飲品都是密封式,乾淨又衛生。價錢抵食大眾化,下次要帶埋同事過來食。

「火五和牛牛丸 + 扎肉粉」

揀咗河粉,吸收哂濃郁嘅湯底,

「香茅美國黑毛豬扒油香飯」

金黃油香飯,黑毛豬扒唔會太乾太油,好味

「越式炸蝦春卷」

「香茅雞翼」

滿滿香蔥嘅香茅雞翼,大大隻,肉汁豐富

「火五特式鳳爪」

少少辣好惹味,每隻都起哂骨,勁有口感嘅越式小食

「凍白桃梳打」「凍荔枝梳打」

飲品都是密封式,乾淨又衛生。

價錢抵食大眾化,下次要帶埋同事過來食。
2021-09-03
Type of Meal