2024-11-27
開始要轉季,就去左東涌東薈城睇下有冇平衫買,大戰一輪後就到左晚飯時間,東薈城新果邊有唔少餐廳,天氣凍左都想食啲熱野,見到有錦麗就直接入左去🤓🤓餐廳裝修都好有越南特色,座坐都幾好坐,呢到有晚市套餐,仲有新出既一人鍋,平均主食加飲品都唔洗一百蚊,都幾抵食,最後我地兩個人叫左兩個主食加兩個小食,一個甜品,食到超飽🤪🤪小食拼盤拼盤有春卷,蔗蝦,牛油雞翼同炸豬扒,呢個拼盤嘅份量都幾多,而我最鍾意嘅就係炸豬扒同蔗蝦,炸豬扒肉嫩,加上蔥油,令豬扒更香口,蔗蝦嘅蝦膠彈牙又有蝦味大蝦扎肉米紙卷米紙皮夠煙靭,蔬菜新鮮,配埋酸酸地嘅汁好開胃火車頭粉呢個係越南既雜錦,乜餸都有,有生牛肉,牛腩,牛筋,牛丸同扎肉,最岩我呢啲揸唔定主意,又想試多啲野既人🤣🤣呢幾個餸入面,我最鍾意牛腩,牛丸同牛筋,牛腩同牛筋已經炆到夠晒淋,又有牛肉味,而牛丸一咬係有濃濃既牛肉湯汁,越南河另一賣點就係個湯底,同係越南食到既質素差唔多,真係越食越愛😋😋牛腩蘿蔔鍋(另加油炸鬼同生菜)牛腩同蘿蔔各有四大嚿,而湯底就係越南河嘅湯底,牛腩同蘿蔔同樣炆得夠入味,鍋下有一個小火,足夠將河粉,生菜同芽菜等加熱,另外將油炸鬼放入熱湯入面,索晒啲湯汁,係
小食拼盤
大蝦扎肉米紙卷
米紙皮夠煙靭,蔬菜新鮮,配埋酸酸地嘅汁好開胃
火車頭粉
牛腩蘿蔔鍋(另加油炸鬼同生菜)
牛腩同蘿蔔各有四大嚿,而湯底就係越南河嘅湯底,牛腩同蘿蔔同樣炆得夠入味,鍋下有一個小火,足夠將河粉,生菜同芽菜等加熱,另外將油炸鬼放入熱湯入面,索晒啲湯汁,係幾正,今次真係第一食越南風味嘅邊爐,唔錯唔錯
椰青&斑斕椰汁糕
椰青糕係類似大菜糕嘅質地,清甜嘅椰子水味,花蘭椰汁糕就香斑斕同椰汁味,食一個甜品真係晚餐嘅一個完美句號
凍薏米水&三色冰
薏米水有淡淡嘅薑味,甜度適中,而三色冰就好香椰汁味,唔會太甜,料嘅份量好足