2022-07-11 640 views
7月1日下午預告掛八號風球,本來已計劃和媽媽慶生日的活動就只能取消,臨急臨忙上網找有什麼食肆會有晚飯,結果這間經常路過的意大利餐廳有位啊!因為打風,客人不多,可以坐得舒服又夠安靜。簡單點了火腿拼盆作前菜,份量剛好。再來一道當天廚師精選牛仔肉。另外點了蟹肉意粉和煙肉Pizza。Pizza好好吃味呀!即叫即焗熱辣辣,不是什麼厚批薄脆批,就是pizza應有的批底!今次未有點甜品,因為自備了生日蛋糕(餐廳沒有收切餅費😲)。

因為打風,客人不多,可以坐得舒服又夠安靜。

火腿拼盆

今次未有點甜品,因為自備了生日蛋糕(餐廳沒有收切餅費😲)。
2022-07-04 680 views
兩公婆難得有時間食個lunch,諗住搵間好少少,百零蚊一個set lunch,食物:-直接可以用難以下咽形容-神乎其技,卡邦尼意粉都可以煮得咁難食-一團油膩的糊狀物,食左一啖停口(如圖)服務:-糊狀物原碟比番服務員💁,收碟轉身走,問都無問-始終扮緊係高級餐廳食嘢,跪求服務員關心,咪一啖意粉一百蚊,過唔到自己個關🥲結論:新城市租金真係好貴,麻煩餐廳及早提醒,下次小弟可以一坐低直接放低錢走人,再番去番樓下食麥當勞算。唔好浪費大家時間。我會盡全力幫手夾份交你鋪租😄小心open rice 特別多好評嘅餐廳🙏🏻放心,以給5星好評😉
兩公婆難得有時間食個lunch,
諗住搵間好少少,百零蚊一個set lunch,

食物:
-直接可以用難以下咽形容
-神乎其技,卡邦尼意粉都可以煮得咁難食
-一團油膩的糊狀物,食左一啖停口(如圖)

服務:
-糊狀物原碟比番服務員💁,收碟轉身走,問都無問

結論:
新城市租金真係好貴,
唔好浪費大家時間。我會盡全力幫手夾份交你鋪租😄

小心open rice 特別多好評嘅餐廳🙏🏻
放心,以給5星好評😉
卡邦尼長通粉
2022-07-04
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
卡邦尼長通粉
2022-07-02 351 views
這間意大利餐廳,主打手製pizza,店內有一個大壚,即叫即做😋😋😋😋😋古法意式煙肉pizza 蕃茄仔配太陽蛋,茄汁香甜,除了買相吸引也增加不少香味👍👍👍👍白酒蟹肉意粉🍝🍝🍝🍝🍝蟹肉比較乾身,食落淡淡肉,多番D 汁會更美味
古法意式煙肉pizza
白酒蟹肉意粉🍝🍝🍝🍝🍝
蟹肉比較乾身,食落淡淡肉,多番D 汁會更美味
2022-07-02
$180 (Lunch)
2022-06-10 586 views
🍝Chicken Pesto Fettucine ($140)🐓雞肉幾嫩而且闊條麵都好彈牙 #aldente青醬我覺得味道調得唔錯唔會話好油膩🤤每一條麵都掛住好多pesto sauce🌱口感因為有松子更加正同香🥰🥩 Vitello Tonnato – Chef’s Special ($160) 傳統意大利小菜🐮用左吞拿魚整嘅醬有d似mayonnaise淋上一片片低溫慢煮小牛肉可以保留到肉原汁原味 😋不過略為韌左dd 如果再嫩d就好啦🦑 Calamari ($90) 係炸得好出色嘅魷魚圈😍魷魚爽口彈牙👍🏻炸皮好薄 調味岩岩好香口又惹味 好上癮🍅 Caprese ($95) 食意大利菜必食呢個前菜甜甜車厘茄加水牛芝士🧀真係好好嘅配搭重點係黑醋汁好開胃🤤🍰 Tiramisu ($50)Tiramisu雖然外表唔係太吸引可能因為就咁喺一個大盤入面’不’落去碟度😂不過味道正常 mascarpone都算滑整體環境氣氛都唔錯服務都幾好 回頭率高下次想試埋其他pasta & pizza💛

🐓雞肉幾嫩而且闊條麵都好彈牙 #aldente

用左吞拿魚整嘅醬有d似mayonnaise
淋上一片片低溫慢煮小牛肉
可以保留到肉原汁原味 😋
不過略為韌左dd 如果再嫩d就好啦

🦑 Calamari ($90)

係炸得好出色嘅魷魚圈😍
魷魚爽口彈牙👍🏻
炸皮好薄 調味岩岩好
香口又惹味 好上癮

🍅 Caprese ($95)

食意大利菜必食呢個前菜
甜甜車厘茄加水牛芝士🧀
真係好好嘅配搭
重點係黑醋汁好開胃🤤

🍰 Tiramisu ($50)

Tiramisu雖然外表唔係太吸引
可能因為就咁喺一個大盤入面’不’落去碟度😂
不過味道正常 mascarpone都算滑

整體環境氣氛都唔錯
服務都幾好 回頭率高
下次想試埋其他pasta & pizza💛
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
今日碌碌吓外送平台見到呢間餐廳,未試過,又想食pizza,決定試吓佢😋選擇唔算超多,但都有哂我想食嘅嘢🤣首先係我呢個食肉獸想食嘅烤肉至尊薄餅 ($150)🍕送嚟都一段時間,所以餅底有少少淋咗,但個邊依然好香脆,啲肉都好豐富😌味道唔會好鹹~另一樣主食叫咗卡邦尼忌廉闊條麵 ($140)😚睇個價錢覺得pizza好似抵好多,但呢個意粉超有驚喜!佢係傳統卡邦尼feel,主要係蛋汁,並非白汁~但佢嘅調味就係清清哋,有啲煙肉同香草,撈埋一齊食令人停唔到口😆小食叫咗一款炸魷魚圈 ($90),始終炸嘢外賣真係有啲輸蝕,淋咗少少,覺得佢都算正常水準啦~另一款特別啲,係炸南瓜芝士米球 ($60)😽講真食落唔太覺南瓜味,反而覺得芝士味幾出,同埋真係食到米嘅感覺🤣整體嚟講,雖然價錢係偏貴少少,但味道真係唔錯,即使外賣送到嚟都算keep到質素,幾滿意👍🏻

烤肉至尊薄餅

卡邦尼忌廉闊條麵

炸魷魚圈

炸南瓜芝士米球

2022-04-24
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
烤肉至尊薄餅
卡邦尼忌廉闊條麵
炸魷魚圈
炸南瓜芝士米球
2022-05-06 604 views
食物都唔錯,份量有啲少點左:青醬義大利麵、番茄沙拉、四款菇?pizza青醬問到唔錯,沙拉裡麵包比較硬,菇pizza菇比較juicy最推薦店內環境:面積非常細 係非常 座位全部好逼 台同台幾乎沒有距離 走廊目測一個人先行得到去的時候前後左右幾台全部BB 仲有小朋友站在沙發上 店員完全不理 加埋環境真係好唔舒服(莫名其妙仲好焗 空氣好唔舒服)服務態度都ok 希望正視下啲顧客站在沙發上的問題(當日仲有人打爛碗 就係那桌讓小朋友站在沙發上的一家人)
食物都唔錯,份量有啲少
點左:青醬義大利麵、番茄沙拉、四款菇?pizza

• 傳統意大利沙律
  • 雜菇pizza
  • 青醬義大利麵
2022-04-19 801 views
想吃pizza, 記起這間餐廳開業至今尚未光顧, 便試一試。3 Course Set Lunch $115 + 10%1) 前菜 : 意式蕃茄麵包沙律 - 車厘茄, 酸種麵包, 絲綢芝士2) 主菜 : 芝士巴爾馬風乾火腿比薩3) 甜品 : 意大利芝士蛋糕意式蕃茄麵包沙律有車厘茄, 酸種麵包和絲綢芝士。絲綢芝士味淡, 味道竟似煮透的蛋白。麵包雖脆, 但只有數粒。車厘茄和青瓜粒為沙律帶來清爽口感, 感覺不錯。芝士巴爾馬風乾火腿比薩賣相不錯, 薄批, 約8"大, 即使一人吃也不會有太大的負擔。Pizza邊有咬口, 批底燒得有點焦黑, 而且油膩, 質感軟腍。芝士和蕃茄醬料味道較淡, 風乾火腿鹹香, 味道平衡。值得一讚, 店員上菜時溫馨提示小心pizza盤熱, 服務貼心。意大利芝士蛋糕會在客人面前上碟, Tiramisu質感濕潤, 但味道不濃, 咖啡和朱古力味道並不明顯, 感覺略為失色。

3 Course Set Lunch

3 Course Set Lunch $115 + 10%
2) 主菜 : 芝士巴爾馬風乾火腿比薩
3) 甜品 : 意大利芝士蛋糕

2022-04-14
$127 (Lunch)
2022-03-03 854 views
和朋友慶祝生日,她選擇了這兒,話之前試過幾好食。但到達後,看了餐牌,先知擺咗個烏龍😣。心目中原來不是這間餐廳,不過已經就坐,所以照食😅。我們點了兩個三道菜式lunch set, 包括前菜、主食和甜品,其中一個主食加$40轉pork ribs,另外一個就揀咗ham & mushroom pizza. 老實講,因為隔咗好耐先寫這個食評,我都忘記了餐湯是什麼了😅。只記得味道一般,沒有深刻印象,不過不失。 酸包都沒有特別記憶。這個Pizza都中規中矩,皮夠脆和薄。這個加了錢的pork ribs, 都沒有什麼特別。去到呢度,已經沒有特別期待,反而驚喜就在面前!跟餐的甜品分量比想像中大。有個搞笑點,就係侍應將成兜蛋糕攞出嚟,喺我哋面前到「不」,因為要小心唔好整爛件蛋糕,佢struggle 咗一陣,我哋諗,點解唔係廚房預先「不」好,然後先至攞過嚟俾我哋?好過一隻手攞住個tray蛋糕,一隻手小心唔好整爛每件portion😅。 Anyway, 諗住食埋件蛋糕就走,點知第一啖已經覺得好不一樣,濕潤度及酒量啱啱好,超好食!是今生的亮點。這裏環境都舒服的,不過當日侍應非常之忙,好難叫到人嚟😣。

Menu

餐湯配酸包

這個Pizza都中規中矩,皮夠脆和薄。
Ham  &  Mushroom  pizza

這個加了錢的pork ribs, 都沒有什麼特別。
Pork  ribs

Tiramisu

這裏環境都舒服的,不過當日侍應非常之忙,好難叫到人嚟😣。
2021-11-24
$150 (Lunch)
Tiramisu
2022-02-24 3676 views
去完做物理治療好肚餓,所以打算在附近找餐廳快快吃過午飯才回家繼續工作,本來想由新城市行去希爾頓搵食,點知行行見到這間餐廳,平時見到我都沒有打算入去,因為平時見到都比較人多。可能因疫情嚴重關係,沒有太多人行商場,所以連帶餐廳都比較少人,好!一於趁人少不用等位就入去試下。入到去地方不算大,但格調都很有意大利風格,坐下後就快快點餐了,見他們的午餐分兩種價錢,一種是沒有甜品,另一種就有甜品,但兩種午餐都是沒有餐飲的。如果要餐飲就要再額外收費了。前菜我點了一個羽衣甘藍沙律,入面除左羽衣甘藍外,還有麥片,石榴子,青瓜和番茄仔。他們將羽衣甘藍切得細小,人口時不會覺得羽衣甘藍好硬,易咬口。沙律配了意大利醋,酸酸的,很開胃,加上麥片和石榴子,清新美味,前菜份量算幾大碟,是一個不錯的前菜!主菜點了一個香烤蒜蓉意大利麵,意大利麵裡有大蝦,用上蒜蓉,辣椒炒過,加上烤過的蒜片,一上枱已經聞到陣陣的蒜香味道,都急不及待的要起筷了,意大利麵軟硬適中,好香蒜頭味道,還帶有少少辣,大蝦不是很大隻,但很爽口,份量就比我想像中細碟,但勝在好味道。但很快就食完,略嫌不夠喉,真的希望可以大碟一點就梗好!其實$95一個午餐,連一

羽衣甘藍沙律

香烤蒜蓉意大利麵

其實$95一個午餐,連一杯餐飲都冇我就覺得不是太好,好在前菜和主菜都唔錯,就放過佢啦!
Other Info. : 我見店員在顧客走後除了清潔餐枱外,還會用消毒用品噴一噴坐位,人客見到都覺得特別安心。
2022-02-23
$105 (Lunch)
羽衣甘藍沙律
香烤蒜蓉意大利麵
2022-02-22 475 views
自從知道這間餐廳從大坑開至過沙田開設分店其實而家心思思想來試,以自己一貫個人風格店舖一開便入座,速食速逃是在疫情中唯一可選之法。。。先來是選擇前菜,當日我便揀上沙律羽衣甘藍很新鮮條配上的沙律醬汁亦十分出色 ,如果比我再揀我還是選擇羽衣甘藍這一個沙律菜~另外主食方面選擇上風乾火腿Pizza,Pizza底不厚不薄剛剛好,咬在口中有靭性 ,加上半溶的芝士和茄醬,整體上蠻不錯,不過自己就認為風乾火腿可以切得較碎一點,吃起來感覺便不會太狼狽,雖然賣相可能一整片較碎濕濕好~一杯簡單的Cappuccino咖啡味道很豐盈,不錯~★整體上以一百頭來說,價錢都對得着自己荷包,下次如果再有回頭定必試試其他主食。此店有加一服務費!★

一杯簡單的Cappuccino咖啡味道很豐盈,不錯~

此店有加一服務費!★
$132 (Lunch)
2022-02-12 363 views
Piccolo主店在店壁爐Pizza,幾個月前終於喺沙田開分店。新店樓面唔大,但座位有超過三十個,座位編排有啲擠迫。另外,如果顧客坐喺餐廳比較入嘅位置,侍應有可能見唔到顧客舉手。雖然樓面設計唔算好,但食物質素補救。今次叫左南瓜芝士米球、青醬雞肉意粉同四季Pizza。南瓜芝士米球外表炸得脆身,內裏充滿芝士,但又帶熟米咬口,作為餐前小食非常吸引。Pizza亦冇令人失望。壁爐烤焗,令到薄餅外表香脆,但內裏仍然保持濕潤,唔會太乾香港西式餐廳唔多會供應青醬意粉。餐廳嘅青醬雞肉意粉,清新之餘亦非常好味。撇除環境比較擠逼嘅問題,呢間餐廳食物質頗高,希望能夠保持落去。

南瓜芝士米球

四季薄餅

2021-11-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
南瓜芝士米球
四季薄餅
  • 炸南瓜芝士米球
2022-02-02 200 views
新年冇得拜年又冇堂食,系屋企叫外賣食到厭。想系六點前堂食pizza,食開pizza express 同pizza hut 同pici, 想試d新餐廳。估唔到喜出望外,吾似得d連鎖店,份量夠之餘,CP 值高,最緊要系Pizza令我諗番起系Florence 同Sienna 既昧道( 當然吾系100%啦)不過d手做pizza 真係吾錯,叫左 Burrata Pizza 同Salmon salad,食材fresh,冇將貨就價,下次再嚟食其他!
  • 傳統意大利沙律
  • Pizza
🔥🇮🇹 高質意大利菜。必食香脆流心PIZZA🍕🤤🍴Piccolo Pizzeria & Bar📍沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖在香港用紅磚窯🧱🔥烤Pizza的餐廳不多,所以得知Piccolo終於在沙田開設分店,🐷🐷當然立即動身前往試味啦❗️🏃🏻‍♀️由於餐廳位於新城市廣場、及在其他地方也有開設分店,所以本以為店面會比較大呢❗️及後到店,才知道原來是只得10餘張枱的小店😯😯😯想吃的朋友最好先預訂座位,免得失了時間⏱預算。一坐底望去餐廳的開放式廚房,方發現餐廳已經無再用紅磚烤爐🧱🔥,而改用現代化的Pizza烤爐了😦😦😣😣 有點少失望🙍🏻🔅 香濃蘑菇PIZZAPIZZA🍕餅底偏薄,但非常煙韌,批邊亦都好脆,好香口❗️Topping蘑菇真心好香濃,每啖咬落去都有溫熱的cheese🧀流心🤤🤤,好好食😋😋👍🏻🔅 白酒蟹肉扁意粉🦀🍝超多蟹肉🦀,好鮮味😋白酒🥂好香,麵條非常彈牙,有咬口,讓人想一口接一口、一口接一口吃😜😜🔅 意大利芝士蛋糕🧉餐廳會將預先整好的一大盤Tiramisu拎出嚟,之後喺你面前將一小塊🤏”不”落你個碟度🤣🤣 其實幾surprise,因為通常家庭式意大利小店先會咁做🤪🤪T
🔥🇮🇹 高質意大利菜。必食香脆流心PIZZA🍕🤤

🍴Piccolo Pizzeria & Bar
📍沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖

及後到店,才知道原來是只得10餘張枱的小店😯😯😯

想吃的朋友最好先預訂座位,免得失了時間⏱預算。

有點少失望🙍🏻

香濃蘑菇PIZZA

🔅 香濃蘑菇PIZZA

PIZZA🍕餅底偏薄,但非常煙韌,批邊亦都好脆,好香口❗️

白酒蟹肉扁意粉

🔅 白酒蟹肉扁意粉🦀🍝

超多蟹肉🦀,好鮮味😋

意大利芝士蛋糕
🔅 意大利芝士蛋糕🧉

Tiramisu 入口濕潤,口感香滑,咖啡味重👍🏻😋

P.S. 其實有少少🤏🤏擔心嗰盤Tiramisu擺咗幾耐。。
因為似乎冇乜人叫,而我哋叫嘅時候是”不”緊中間位,仲有半盤。。。。😰😰😰😰😰

🐷🐷整體評價:
其實紅磚窯烤PIZZA🍕真係無可取代,其獨特炭火香🔥,實在令人念念不忘 😩😩☁️☁️☁️

可幸雖然餐廳已隨着時代發展,以現代化嘅科技取代了意大利傳統窯烤,但PIZZA🍕依然美味😌

整體而言,Piccolo每一道菜🍕🦀🍝都好好味,價錢都好合理,是非常滿意的一餐❗️👍🏻😜

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
香濃蘑菇PIZZA
白酒蟹肉扁意粉
意大利芝士蛋糕
2022-01-18 197 views
🇭🇰𝗣𝗶𝗰𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗲𝗿𝗶𝗮 & 𝗕𝗮𝗿🇭🇰#Foodxxe_沙田#Foodxxe_大坑#Foodxxe_西環#Foodxxe_意大利菜呢間意大利菜 環境好食物勁高質 冇限時😍岩曬同朋友一齊坐低慢慢食 慢慢傾😚/🍕🍕🍕✔️所有#Pizza 都係炭火烤 陣炭味好特別✔️開放式廚房 睇住師傅搓Pizza✔️Pizza 黎到好香 聞得出係用左高質麵粉及酵母1.𝙋𝙖𝙣𝙘𝙚𝙩𝙩𝙖 (𝙃𝙆𝘿155)🍳🍕✔️中間有隻蛋好特別✔️Base 嘅蕃茄醬好足 令到成個Pizza 唔會太乾✔️芝士味好夠 相當濃🧀評分:4.6/52. 𝙏𝙖𝙢𝙖𝙜𝙤𝙩𝙘𝙝𝙞 (𝙃𝙆𝘿140)🐟🍕✔️佢定位算傳統 估唔到有Fusion野食🤫✔️上面嘅柴魚片加添左幾份日本味 令到成個Pizza層次提升左❌蛋粒唔似蛋 咬落較硬 冇咩味❌Pizza底同上面啲料好似分開咁 似夾硬將兩件野撈埋一齊評分:4/5/🍝🍝🍝✔️有好多唔同意粉種類可以㨂✔️今次兩碟都㨂左扁意粉❌唔會話太特別3. 𝙑𝙤𝙣𝙜𝙤𝙡𝙚 (𝙃𝙆𝘿160)🍝✔️好香酒味✔️算幾多蜆肉,肉唔會太細粒,冇沙😝✔️意粉夠味同多汁,所以唔會太乾評分:4.5/54.𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙋𝙚𝙨𝙩𝙤 (𝙃𝙆𝘿14
🇭🇰𝗣𝗶𝗰𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗲𝗿𝗶𝗮 & 𝗕𝗮𝗿🇭🇰

✔️今次兩碟都㨂左扁意粉
❌唔會話太特別

3. 𝙑𝙤𝙣𝙜𝙤𝙡𝙚 (𝙃𝙆𝘿160)🍝
✔️好香酒味
✔️算幾多蜆肉,肉唔會太細粒,冇沙😝
✔️意粉夠味同多汁,所以唔會太乾
評分:4.5/5

4.𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙋𝙚𝙨𝙩𝙤 (𝙃𝙆𝘿140)🍝
✔️芝士相當多 上面灑滿芝士粉
❌冇咩青醬味
❌好乾 黎到一舊舊 痴埋一齊
評分:3.9/5
我食果陣佢星期一、二做緊買1送1😍好抵好抵!想用優惠嘅話 記住打去問下先啊 唔知宜家仲有冇😘

回頭指數:4.5/5
食物質素:4.5/5
性價比:4.2/5(冇優惠時,有優惠:4.8/5)
@piccolo_pizzeria
多謝您睇到呢道❤️
2021-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
🌿雞肉青醬闊條麵 $140 (8.2/10)難得我覺得唔會好臭草青味嘅青醬☺️☺️闊條麵嘅質地煮得彈牙易入口🧡每一條都比青醬包住,加埋松子仁整體更香,好味✨🍽卡邦尼白汁扁意粉$140(8.2/10)係正宗冇忌廉嘅卡邦尼☁️入口係超creamy嘅芝士蛋黃濃香味🤎Bacon都用左厚身嘅!佢哋應該煎香左bacon嘅油先落意粉,所以整體好夠鹹香同偏油少少。🍕夏威夷風情 +$0(7.5/10)🍕招牌至尊 +$0(7.5/10)Pizza皮全部都係即叫即搓🤎但佢地今次焗得over左少少,變到勁脆冇左煙韌感。至尊主要香口為主~夏威夷就fresh啲!☕️Tiramisu $50(7.5/10)Waiter會成盤拎出黎不落我地隻碟到😆Tiramisu甜度剛好,帶好微咖啡味!cream都幾軟綿綿~但就冇酒味☕️🍓Panna cotta $50 (7.4/10)好香牛奶味~但就偏甜左啲☁️

🌿雞肉青醬闊條麵 $140 (8.2/10)
難得我覺得唔會好臭草青味嘅青醬☺️☺️
闊條麵嘅質地煮得彈牙易入口🧡
每一條都比青醬包住,加埋松子仁整體更香,好味✨

🍽卡邦尼白汁扁意粉$140(8.2/10)
係正宗冇忌廉嘅卡邦尼☁️
入口係超creamy嘅芝士蛋黃濃香味🤎

🍕夏威夷風情 +$0(7.5/10)
🍕招牌至尊 +$0(7.5/10)
至尊主要香口為主~夏威夷就fresh啲!

☕️Tiramisu $50(7.5/10)
Waiter會成盤拎出黎不落我地隻碟到😆

🍓Panna cotta $50 (7.4/10)
好香牛奶味~但就偏甜左啲☁️