2023-05-02 1458 views
#fafafoodblog荔枝角 #fafafoodblog美國菜🍴自選90 蚊 pickabowl西班牙蒜油八爪魚 蒜油熟蝦🦐🦑,八爪魚夠哂彈牙足料 而蝦肉大隻新鮮 紅菜頭配菜令到碗飯紅色 好香甜同夠 fresh 加埋蠶豆同紅腰果夠哂健康,黃薑椰菜花加半糙米飯 飯甘樣配搭好有口感 椰菜味香 ,糙米好夠彈牙 🍚25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚 鰹魚昆布湯 甜品🍴I餐 夏威夷四重奏 有洋葱 芫茜 黃椒青瓜紅椒 仲有中華沙律 好 fresh 好有口感 辣味三文魚🐟好惹味 ,經典吞拿魚🐟 魚大細剛好魚味濃 大大隻帶 d 香辣既泰式熟蝦🦐仲有大份新鮮 牛油果 🥑彩虹配菜 既生菜好夠新鮮25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚夠軟滑 撈 bowl. 食冇得輸 鰹魚昆布湯 魚味香 豆腐彈牙 食啖飯飲啖湯都唔錯 甜品#魚生 #bowl #沙律 #昆布 #生菜 #吞拿魚 #蝦肉 #魷魚 #三文魚 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍
🍴自選90 蚊 pickabowl
25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚 鰹魚昆布湯 甜品
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#pickabowl
荔枝角長義街9 號 d2 place一期1樓112 鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角
=====================

2023-05-02
$100 (Dinner)
2023-04-28 167 views
餐餐都大魚大肉,有時都想清清地等身體可以休息下 🙈 其實我都幾鍾意食夏威夷蓋飯,營養均衡之餘配搭又千變萬化 😍 之前都有去過 Pickabowl,佢配搭嘅選擇好多 😆 大大 bowl 好滿足之餘,仲一 d 都唔覺得 heavy 🙌🏻今次我就揀左煙燻油辣味吞拿魚、慢煮天多利雞同埋西班牙蒜油熟蝦作為蛋白質嘅選擇~ 吞拿魚夠辣、雞夠香口,蝦夠彈牙,每一啖都好滿足 🤤 配菜我就揀左蛋黃配菜,入面有菠蘿、青瓜、蟹籽同埋蛋黃醬 😍 青瓜爽甜加埋酸酸甜甜嘅菠蘿,勁 fresh 同開胃 🙌🏻 Base 我就揀左黃薑椰菜花,黃薑味唔會太嗆口,飽肚之餘都唔會好滯 👍🏻朋友就同我一樣揀左蛋黃配菜同埋煙燻油辣味吞拿魚,不過其他配料佢就揀左加州三文魚同埋香草芥末大蝦,佢地 d 蝦真係好食 😍 另外佢個 base 係烏,暖暖地撈埋一齊好暖胃 👍🏻我地另外再加左個綠妍茉莉花茶,係佢地自家嘅天然泡茶系列,可以幫助消化 😆 茶味甘濃,超香茉莉花,好解渴 💕如果有選擇困難,唔知點配搭好,佢地都有一 d 預設左嘅組合~ 蛋白質、配菜同 base 可以做到好多唔同組合,真係食多幾次都唔會悶 🙈

2023-04-26 132 views
我地嗌左2個, 一個係加州三文魚+西班牙蒜油三文魚+山藥配菜(山藥秋葵毛豆配芥末醬)+黃薑椰菜花飯, 另一個係經典吞拿魚+西班牙蒜油三文魚+蛋黃配菜(菠蘿青瓜蟹籽配蛋黃醬)+黃薑椰菜花飯首先黎到發現第一碗加左個莓乾topping, 第二碗就加左中華沙律, 唔知佢係random加定點🤔因為order時又冇問想加咩, 其實如果可以免費加一樣既話問埋下想加咩會好d😂因為今次咁岩加左既其實都係我地各自唔中意食既野🤣(sorry我係有d偏食🙊) 咁食第一啖已經覺得佢既魚生三文魚唔係好新鮮, 我係食到有微微既腥味 (因為我係極度怕腥既人), 但呢個都算食到既, 真係好輕微架姐, 但已經令我有d扣分. 但🧑🏻‍🦱係唔覺, 係食到中間我同佢講, 佢認真dap真d先覺有腥味. 叻外三文魚個調味其實都好唔出, 加洲個個純粹撈左d沙律醬但係冇乜味(明明平時沙律醬都suppose有d沙律醬味😅) 西班牙蒜油都一d蒜油味都冇, 個山藥配菜我就好似食唔到有秋葵, 個醬就淨係食到好重wasabi味, 對我黎講wasabi味有d太勁. 個黃薑椰菜花飯都係冇咩味😂黃薑基本上係得隻色. 整體黎講成碗野都冇咩味😂加上魚生唔

首先黎到發現第一碗加左個莓乾topping, 第二碗就加左中華沙律, 唔知佢係random加定點🤔因為order時又冇問想加咩, 其實如果可以免費加一樣既話問埋下想加咩會好d😂因為今次咁岩加左既其實都係我地各自唔中意食既野🤣(sorry我係有d偏食🙊) 咁食第一啖已經覺得佢既魚生三文魚唔係好新鮮, 我係食到有微微既腥味 (因為我係極度怕腥既人), 但呢個都算食到既, 真係好輕微架姐, 但已經令我有d扣分. 但🧑🏻‍🦱係唔覺, 係食到中間我同佢講, 佢認真dap真d先覺有腥味. 叻外三文魚個調味其實都好唔出, 加洲個個純粹撈左d沙律醬但係冇乜味(明明平時沙律醬都suppose有d沙律醬味😅) 西班牙蒜油都一d蒜油味都冇, 個山藥配菜我就好似食唔到有秋葵, 個醬就淨係食到好重wasabi味, 對我黎講wasabi味有d太勁. 個黃薑椰菜花飯都係冇咩味😂黃薑基本上係得隻色. 整體黎講成碗野都冇咩味😂加上魚生唔新鮮, 又好似一d調味都冇, 所以真係唔好食. 試埋🧑🏻‍🦱個碗個吞拿魚, 係有豉油醃過嘅, 🧑🏻‍🦱話覺得算有d味好食d, 但我食到有少少煙燻味, 我自己就麻麻, 但吞拿魚就反而冇腥味.

其實我本身都幾中意食呢d夏威夷魚生poke bowl, 之前係銅鑼灣同灣仔食過幾間都好好食, 完全冇諗過會中伏🙈 同埋平時我自己多數係覺得吞拿魚會腥, 三文魚好少會腥, 所以食到腥都幾驚訝🫣 呢間我就唔會再回頭食啦, 但好想食健康餐既人可能呢間都係一個選擇😂
2023-04-23 110 views
經常出街食 偶爾都想食得健康啲🌱 我就會去Pickabowl 食夏威夷蓋飯🥗 加入大量色彩繽紛嘅蔬果🌈 感覺清新開胃 😍我揀咗D.I.Y.自選,可以自己揀中意嘅配搭。一碗揀咗「泡菜組合+ 經典吞拿魚 + 西班牙蒜油三文魚 + 香草芥末熟蝦 + 白飯」,另一碗就係「和風組合 + 泰式熟蝦 + 薑汁松板豬 + 沾扁冬 + 牛油果」⭐️ 泡菜組合+ 經典吞拿魚 + 西班牙蒜油三文魚 + 香草芥末熟蝦 + 白飯 吞拿魚和三文魚的鮮味十足,口感豐富。香草芥末熟蝦的味道獨特。泡菜的酸甜味道為整碗飯增添了一份清新感。⭐️和風組合 + 泰式熟蝦 + 薑汁松板豬 + 沾扁冬 + 牛油果沾扁冬的口感軟彈,沾滿醬汁,好好味。泰式熟蝦的口感鮮嫩。薑汁松板豬肉質嫩滑。額外加配嘅牛油果,口感好奶滑,好中意😍⭐️ 綠妍茉莉花茶也茶香清淡,飲落非常舒服。📍 Pickabowl荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖

⭐️ 綠妍茉莉花茶也
茶香清淡,飲落非常舒服。

📍 Pickabowl
荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖
色彩繽紛健康Bowl🌈Pickabowl💕ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ間唔中都想食啲健康嘢 揀色彩繽紛嘅Bowl岩哂✨有滿滿嘅蛋白質、蔬菜同澱粉質 營養超豐富💙本身餐廳已經有Meau唔同嘅配搭選擇❣️或者好似我哋咁揀自選 咁想食咩就由自己決定🥰❤️D.I.Y. 自選💲9️⃣8️⃣▪️泡菜組合▫️慢煮天多利雞(半份)▪️慢煮雞胸(半份)▫️黄薑椰菜花+半糙米飯▪️中華沙律(加配)我揀咗泡菜組合😍入面會有泡菜、青瓜、蒟蒻配韓式辣醬!估唔到都有啲辣辣地🌶️但係撈勻晒啲配料之後就越食越好味!我仲特登加咗中華沙律💚份量都好多!而慢煮天多利雞同雞胸🐥好似係同一款雞嚟!但係一款就有醬另一款就冇~味道方面偏清淡冇太多調味😉但係撈埋韓式辣醬同其他配料都夠晒惹味!🧡D.I.Y. 自選💲9️⃣4️⃣▪️蛋黃組合▫️慢煮天多利雞(半份)▪️加州三文魚(半份)▫️黄薑椰菜花+半糙米飯另外一個就揀菠蘿🍍青瓜🥒同蟹咗蛋黃醬!味道偏向清新 唔會太濃味🥰而配料方面就揀咗慢煮天多利雞同加洲三文魚🍣三文魚食落一啲都唔腥😆兩個都揀左黄薑椰菜花+半糙米飯🍚健康又飽肚❣️另外仲有得揀烏冬、白飯同沙律🥗!💛升級轉套餐💲2️⃣5️⃣▪️包括:
色彩繽紛健康Bowl🌈Pickabowl💕
ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
間唔中都想食啲健康嘢 揀色彩繽紛嘅Bowl岩哂✨
有滿滿嘅蛋白質、蔬菜同澱粉質 營養超豐富💙

本身餐廳已經有Meau唔同嘅配搭選擇❣️
或者好似我哋咁揀自選 咁想食咩就由自己決定🥰

❤️D.I.Y. 自選💲9️⃣8️⃣
▪️泡菜組合
▫️慢煮天多利雞(半份)
▪️慢煮雞胸(半份)
▫️黄薑椰菜花+半糙米飯
▪️中華沙律(加配)

我揀咗泡菜組合😍入面會有泡菜、青瓜、蒟蒻配韓式辣醬!
估唔到都有啲辣辣地🌶️但係撈勻晒啲配料之後就越食越好味!
我仲特登加咗中華沙律💚份量都好多!
而慢煮天多利雞同雞胸🐥好似係同一款雞嚟!
但係一款就有醬另一款就冇~
味道方面偏清淡冇太多調味😉
但係撈埋韓式辣醬同其他配料都夠晒惹味!

🧡D.I.Y. 自選💲9️⃣4️⃣
▪️蛋黃組合
▫️慢煮天多利雞(半份)
▪️加州三文魚(半份)
▫️黄薑椰菜花+半糙米飯

另外一個就揀菠蘿🍍青瓜🥒同蟹咗蛋黃醬!
味道偏向清新 唔會太濃味🥰
而配料方面就揀咗慢煮天多利雞同加洲三文魚🍣
三文魚食落一啲都唔腥😆

兩個都揀左黄薑椰菜花+半糙米飯🍚健康又飽肚❣️
另外仲有得揀烏冬、白飯同沙律🥗!

💛升級轉套餐💲2️⃣5️⃣
▪️包括:溫泉蛋、鰹魚昆布湯、甜品🍮
甜品係黑糖布甸嚟 真係超好味🤤

—————————₊♡⁺⋆ ʕ๑'ꇴ'๑ʔ♥︎ —————————
📍Pickabowl (荔枝角) @pickabowlhk
TakeAway
2023-04-19 100 views
今日同囡囡上完興趣班,去咗呢間食,有自選DIY套餐,我點選了經典三文魚🍣、西班牙蒜油八爪魚🐙、山藥、秋葵、黃薑椰菜花+半糙米飯、再追加埋牛油果🥑🎀我幫囡囡點選了熟雞肉和熟蝦配蛋黃醬配菜+烏冬😋🎀兩碗都好大碗,牛油果🥑好大個,大大粒切角三文魚,大大粒蒜油切角八爪魚,黃薑椰菜花+半糙米飯,份量真係好多,醬汁有Wasabi味😋 食得粒粒健康,簡直無得頂,好好食呀!💯食到舔舔脷😋囡囡話熟雞好好食😋😋愈食愈開胃,呢餐食得健康又開胃,食得健康更美麗🥰🎀另外冷泡茉莉茶,茶味岩岩好,又好解喝😊

🎀我幫囡囡點選了熟雞肉和熟蝦配蛋黃醬配菜+烏冬😋

🎀另外冷泡茉莉茶,茶味岩岩好,又好解喝😊
近年好多地方有得食健康夏威夷bowl !新鮮、大份又抵食!營養均衡又美味。呢間pickabowl 係我最喜歡夏威夷bowl餐廳 之一!最喜歡他們家的食物配搭,夏日炎炎,吃點清爽的原型食物最好不過!之後也會多多幫襯~Giant's Bowl 夏威夷四重奏$118.00🔹夏威夷四重奏(辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦、牛油果)🔹彩虹組合🔹黃薑椰菜花+半糙米飯嘅配料多多包括辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦同埋牛油果啲配料都好新鮮,配搭新鮮又豐富特別係辣味三文魚同埋泰式酸辣大蝦,佢哋嘅辣度同埋酸度都適中好開胃。彩虹組合則有唔同嘅水果同蔬菜健康得來也賞心悅目黃薑椰菜花同半糙米飯都好好食,口感極佳帶點泰國風情,令呢道菜更加豐富。Spicy Couple$93🔹煙無辣味雙拼(三文魚、吞掌魚)🔹泡菜組合🔹沾烏冬🔹 1 x Meal it +$25.00(湯、甜品、溫泉蛋)若嫌太單調,可以來點辣度增加刺激感!這一道菜最合適不過煙無辣味雙拼(三文魚、吞拿魚)、泡菜組合同埋沾烏冬!雙拼嘅魚類好新鮮,泡菜口感酸爽爽脆。通常食pokebowl都有食飯、今次試下沾烏冬!熱騰騰彈力十足的烏冬,亦不失一個好選

Giant's Bowl 夏威夷四重奏$118.00
🔹彩虹組合
🔹黃薑椰菜花+半糙米飯
嘅配料多多包括辣味三文魚、
經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦同埋牛油果
啲配料都好新鮮,配搭新鮮又豐富
特別係辣味三文魚同埋泰式酸辣大蝦,
佢哋嘅辣度同埋酸度都適中好開胃。
彩虹組合則有唔同嘅水果同蔬菜
健康得來也賞心悅目
黃薑椰菜花同半糙米飯都好好食,口感極佳
帶點泰國風情,令呢道菜更加豐富。

Spicy Couple$93
🔹煙無辣味雙拼(三文魚、吞掌魚)
🔹泡菜組合
🔹沾烏冬
若嫌太單調,可以來點辣度增加刺激感!
這一道菜最合適不過
煙無辣味雙拼(三文魚、吞拿魚)、泡菜組合同埋沾烏冬!雙拼嘅魚類好新鮮,泡菜口感酸爽爽脆。通常食pokebowl都有食飯、今次試下沾烏冬!熱騰騰彈力十足的烏冬,亦不失一個好選擇!

▫️Giants’ Bowl ($118)🥙夏威夷四重奏 (辣味三文魚,經典吞拿魚, 泰式酸辣熟蝦,牛油果配彩虹組合)🌈色彩繽紛好豐富胃口大增🤰🏼每一樣都鮮味十足🤭泰式熟蝦清甜爽口🦐裏面既彩虹組合有蕃茄,青瓜, 甜椒同自家製醬油,我地揀左沙律底都好飽肚食唔哂🥗▫️ Classic Couple ($93)🥙經典雙併 (三文魚, 吞拿魚配和風配菜)有齊最經典既三文魚同吞拿魚, 兩款都經過醃製好美味☺️再加入和風蔬菜🥬 (烤南瓜, 玉子燒, 炸豆腐, 四季豆同毛豆)充滿日式感覺之餘又營養價值高♥️
▫️Giants’ Bowl ($118)

▫️ Classic Couple ($93)
🥙經典雙併 (三文魚, 吞拿魚配和風配菜)
2023-04-16
Type of Meal
Lunch
  • 夏威夷四重奏
2023-04-12 53 views
Poke Bowl令人感覺好健康好Green,今次終於嚟到成日聽嘅Pickabowl試下😙見佢menu嘅combination都幾多,但第一次食想tailor made啲😇就叫咗佢 $90 D.I.Y. 晚市/假期自選1. 半份經典三文魚 +$4三文魚配以少量醬汁,加上生菜同埋飯食,一流享受👍🏻另外份量幾多!食到尾都仲有三文魚😂2. 半份西班牙蒜味熟蝦有蒜片喺面,熟蝦唔算太彈牙,蒜味唔會太突出🫡下次會想試其他protein彩虹組合🌈有蕃茄、青瓜、甜椒🥲🥲🥲蕃茄同青瓜增加左成個bowl嘅鮮味同埋口感,蕃茄唔算太多汁,另外切粒好細👍🏻青瓜亦都好爽口😋另外有中華海草同埋少量紫菜絲增加整體口感👍🏻✨白飯底🍽珍珠米粒粒分明,除咗白飯之外都有其他選擇,如果大家想食少啲碳水化合物可以揀沙律菜底/飯+黃薑椰菜花底本身以為飯分量偏細,但食落其實好飽肚!相信要比較細食嘅人先可以食沙律菜底🥲

1. 半份經典三文魚 +$4

2. 半份西班牙蒜味熟蝦

彩虹組合🌈

另外有中華海草同埋少量紫菜絲增加整體口感👍🏻✨

白飯底🍽

2023-04-09 76 views
今次去咗位於荔枝角D2 Place 既Pickabowl,地理位置非常之方便! 一出地鐵站過對面馬路就到😚~ 佢哋有DIY 自選同埋預設好嘅套餐,唔想諗嘅人就可以揀佢哋嘅套餐,而我今次就選擇左前姐😊 食物準備速度亦都頗快,等咗一陣就有得食👌!D.l.Y. 自選 $120.00+ 中華沙律+泡菜組合+煙蕭油辣味吞拿魚(半份)+泰式熟蝦(半份)+黄鹫椰菜花+半糙米飯+西班牙蒜油三文魚(半份〉D.1.Y.自選 $112.00+和風組合+經典三文魚(半份)+泰式熟蝦(半份)+菮虋椰菜花+半糙米皈+ 慢煮天多利烤雞(半份)佢哋嘅主食有唔同種類高蛋白質嘅選擇,例如吞拿魚三文魚都有唔同嘅sauce 😝! 佢哋嘅份量絕對對得起佢哋嘅價錢,三文魚吞拿魚同埋熟蝦份量都非常之多😍!即使主食配搭唔同既sauce,佢哋而家非常之夾,食落淡淡惹味!中華沙律加泡菜必推~值得推介嘅係佢哋有椰菜花飯,黃薑味非常之重,食落感覺好健康😳 一啖糙米飯一啖椰菜花,再加埋不同嘅配料,真係非常之好食😭!柚子水亦都可以喺自助水到任添,十分之fresh,成件事感覺更健康🥹!

D.l.Y. 自選 $120.00
+ 中華沙律
+泡菜組合
+煙蕭油辣味吞拿魚(半份)
+泰式熟蝦(半份)
+黄鹫椰菜花+半糙米飯
+西班牙蒜油三文魚(半份〉

D.1.Y.自選 $112.00
+和風組合
+經典三文魚(半份)
+泰式熟蝦(半份)
+菮虋椰菜花+半糙米皈
+ 慢煮天多利烤雞(半份)

2023-04-09 50 views
今次👦🏻👧🏻出動荔枝角去睇市集,事先緊係醫肚!喺D2 Place食夏威夷魚生飯(放心有齊生熟食,唔食魚生都可以有好多選擇☺️)。🌟Spicy CoupleSpicy Couple其實就係煙燻油辣味雙拼,有齊兩種魚生 - 三文魚同吞拿魚🐟。呢個套餐嘅配菜就係泡菜配菜,而👦🏻就揀咗烏冬麵底。餐廳都有提供DIY,自由選擇2款蛋白質餸菜+1款蔬菜配菜+飯/麵Base。整體嚟講兩款魚生生鮮不在話下,略帶辣味絕對唔覺得Dry。烏冬彈牙,而泡菜配菜就有泡菜、青瓜🥒、蒟蒻、韓式辣醬,幾惹味!另外值得一讚呢到嘅青瓜,完全冇草青味,連平時唔食青瓜嘅👦🏻都食曬🥹!🌟Red Phoenix而👧🏻就叫咗慢煮天多利雞+蛋黃配菜+黃薑椰菜花拼半糙米飯🍚,另外再貪心啲加咗西班牙蒜油八爪魚🐙同牛油果🥑!用咗印度香料汁🇮🇳嘅慢煮天多利雞味道較清淡,唔會覺得辣。反而蒜油八爪魚就有啲驚喜!八爪魚彈牙,蒜油香味溫和但同八爪魚好夾,唔會食到成口蒜味!黃薑椰菜花拼半糙米飯食完都覺得冇罪惡感👍🏻。🌟 緣妍茉莉花茶//御茗寧茶👦🏻👧🏻就叫咗一人一枝茶,茉莉花茶係極濃茉莉花茶底,而御茗寧茶就有少少菊花,比較易入口。

🌟Spicy Couple

🌟Red Phoenix

🌟 緣妍茉莉花茶//御茗寧茶
2023-04-09 42 views
復活節放左咁多日假,黃其中一日我就去左荔枝角玩😊,見到果度好多小店,好值得去睇下😚 行行下見到pickabowl啲食物睇落好清新輕盈😻所以就同朋友試吓啦😃佢地可以自己D.I.Y. 自選自己想食的配搭,可以依照自己個人口味去揀食物,唔會好死板se實一定要某啲配搭😜不過懶的人都可以叫一啲佢地配搭好的poke bowl☺️我地就叫左兩個D.I.Y. poke bowl $90蚊一個,會跟兩款蛋白質主菜,一款蔬菜同埋一款主食(有白飯,糙米飯,黃薑椰菜花飯,沙律🥗同沾烏冬)選擇好多, 五花百門🤤寶係有選擇困難症呀,款款都想試🙈主菜我揀左泰式熟蝦同經典吞拿魚配和風組合餅沾烏冬😎 烏冬好彈呀,配埋和風組合配菜,成件事好日系😏另一款我叫左經典三文魚同慢煮天多利雞配山藥組合併黃薑椰菜花飯+糙米飯😆 山藥組合入面會有爽口的山藥,食落好有口感😉椰菜花飯食完零罪惡感,然後又好夠飽😚我地個poke bowl都各加左牛油果🥑,牛油果岩岩好,食落好軟滑香濃😋 除左牛油果之外仲加左菠蘿,車厘茄同泡菜,所以兩碗野睇落都好大碗😚食到超飽味道方面都算清淡唔重口味,然後味道係足夠的🥰,放假食得太多野,食返啲清淡的野個人好舒服😽

Pickabowl (D2 Place) (荔枝角)
2023-04-08 62 views
雖然自己都鐘意健康主義,不過對呢類進取價錢既健康餐不敢恭維,一碗實惠80蚊,用唔同既新鮮食材配搭,有啲食材就暖暖既,有啲就凍冰冰既,諗唔明甘普通既食材都受甘多人追捧既?🦧我嗌左既碗有三文魚,蕃茄,青瓜,再配黃薑飯,鮮蝦,紅菜頭,泡菜,雞肉。不過,擺盤都好用心,冷氣略為凍左啲,而家市面上都好興poke bowl既。My friend was quite satisfied with her poke bowl, as she mentioned she could hardly have healthy choices at home. On the contrast, I am the other way around, therefore, I may not prefer this cold poke bowl while others adore it.

2023-04-06 44 views
Pickabowl (D2 Place)📍 荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖Pickabowl比你想像中更多款式!減肥是女人既終身事業黎嘛,我啲同事都話依家都愛食pickabowl作輕食,今次就揀咗三款簡易又飽肚combination ,包括夏威夷四重奏、spicy couple、同自選款式!因為唔想食澱粉質,所以三款都係椰菜花飯底為主,夏威夷四重奏:基本上係咩都有,而且又好食😋😉spicy couple:鍾意食辣辣地嘅一定要選擇,有泡菜同蒟蒻🤩自選款式:和風式,已豆角豆乾為主,飽肚又好味👏🏻#香港美食 #小清新美食 #夏威夷蓋餅 #荔枝角美食 #香港探店 #荔枝角探店 #香港必食餐廳
Pickabowl (D2 Place)
📍 荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖

因為唔想食澱粉質,所以三款都係椰菜花飯底為主,
夏威夷四重奏:基本上係咩都有,而且又好食😋😉

2023-04-05 74 views
勁鍾意食呢啲健康poke, 呢間大件夾抵食已經回頭咗好多次點咗兩個D.l.Y. 自選一個自己 一個屋企人食我果份有蟹籽、香草芥未熱蝦西班牙蒜油八爪魚🐙和風組合(即係有枝豆、豆腐、豆角)薑黃椰菜花飯再配多份慢煮天多利雞啲雞肉粒好滑~另一份點咗白飯糙米飯底屋企人都係鍾意有嗎飯落肚🍚西班牙蒜油熱蝦、泡菜蒜辣八爪魚、薑汁松板豬再加咗份牛油果每樣protein 啲醬汁都好開胃最鍾意蒜辣八爪魚真係辣得好過癮鍾意食刺身嘅其實有三文魚粒同吞拿魚粒可以選擇其實仲可以點烏冬/沙律菜做base 咁多種嘅combination 一定會有一款啱你加$25 仲可以變combo有埋溫泉蛋、湯品同甜品添唔好以為食健康嘢好難飽拎上手真心夠重秤 飽足我成晚
勁鍾意食呢啲健康poke, 呢間大件夾抵食
已經回頭咗好多次

點咗兩個D.l.Y. 自選
一個自己 一個屋企人食

我果份有蟹籽、香草芥未熱蝦
西班牙蒜油八爪魚🐙

和風組合(即係有枝豆、豆腐、豆角)
薑黃椰菜花飯
再配多份慢煮天多利雞

啲雞肉粒好滑~

另一份點咗白飯糙米飯底
屋企人都係鍾意有嗎飯落肚🍚
西班牙蒜油熱蝦、泡菜
蒜辣八爪魚、薑汁松板豬
再加咗份牛油果

每樣protein 啲醬汁都好開胃
最鍾意蒜辣八爪魚
真係辣得好過癮

鍾意食刺身嘅其實有三文魚粒同吞拿魚粒可以選擇

其實仲可以點烏冬/沙律菜做base

咁多種嘅combination 一定會有一款啱你

加$25 仲可以變combo
有埋溫泉蛋、湯品同甜品

唔好以為食健康嘢好難飽
拎上手真心夠重秤 飽足我成晚