2021-10-11 148 views
今日停一停,唔寫懷舊系列住,因為今日8嘅風球,唔係你想舊就有得舊,有得食已經執到意外發現,人龍熱店竟然有開,平時又要齊人,又要早到先有得食,見到有位唔洗等,即入啦其實我唔明點解8號風球仲有人返工,咁危險,香港人真係好鍾意返工必食嘅一定係牛骨汁炸雞,依然好好食,外脆內嫩又juicy,汁醬同調味都好啱我口味Pizza今次試左個未食過嘅蟹肉pizza,我都金精火眼望清楚個menu,係蟹柳定係蟹肉,confirm係蟹肉先嗌,佢幅圖啲配料鋪滿成個pizza面,我仲加錢轉埋金芝邊。但係上枱一睇,啲料只係得中心部分有料,外圍只得芝士,如果係因為轉金芝邊而減少配料,咁我真係捉蟲。最慘係啲蟹肉冇乜味,啲木魚碎又好難咬,個配搭好似有啲問題。講番條邊,金芝邊啲芝士真係超多,冇食飯,食3塊pizza係極限,鍾意芝士嘅人應該好滿足,我就怕怕。

2021-10-09
$150 (Lunch)
每次經過荃灣都好想試嘅韓式餐廳眼見每次都要等成百幾張枱 今次決左假日晏晝食 人流冇想像中多 但都滿座🍗蜂蜜牛油秘製炸雞 HKD118/6件一上枱就聞到蜂蜜牛油薯片陣味😂雞件嘅大細 同以前係韓國食一樣 都係採用偏細嘅雞炸雞外皮夠香脆 美中不足嘅係肉質有少少鞋🤏🏻 🍕泡菜海灣芝加哥 HKD189芝加哥薄餅批邊上有蜜糖同杏仁片中間有厚厚嘅芝心邊 可以拉到絲㗎😋Pizza 嘅質感偏軟 醬汁偏甜 但係配料同海鮮都好豐富 算係幾特別嘅口味🍺Mistress Yura Sour Ale HKD87有炸雞又點可以冇啤酒呢😁日光日白都唔好意思問吓店員有啤酒供應未😂係有熱情果同血橙嘅啤酒味道偏酸 幾易入口 相對比較適合女仔飲💬 香港都有唔少韓國過江龍嘅餐廳 而呢間嘅食物質素都算中上 炸雞同薄餅嘅款式都比較多 係一個適合朋友聚會嘅好地方 💬建議想食嘅話早啲用apps拎定飛啦🚩Pizza Maru 荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓28及30號舖
每次經過荃灣都好想試嘅韓式餐廳

Lunch
  • 蜂蜜牛油秘製炸雞
  • 泡菜海灣芝加哥
2021-10-07 319 views
因工作關係要去荃灣食晚飯,朋友話成日想試呢一間不過試黎試去都試唔到,因為實在太多人排隊,見我可以食6pm就決定食呢一間。諗住打電話去訂位不過原來只限Walk-in,佢決定5:45pm去等位,終於成功試到。兩個人叫咗兩樣野,分別係蜂蜜牛油秘製炸雞同埋太陽番茄芝加哥Pizza,兩樣都好食。蜂蜜牛油秘製炸雞係乾身嘅,無乜蜂蜜味,不過都好食。太陽番茄芝加哥Pizza係芝心批,超多芝士勁拉絲,個芝加哥Pizza餅底好好食,好似食麵包咁樣,如果鍾意食芝士嘅朋友一定要試下。整體感覺唔錯,唯獨係排隊排得太誇張,如果排少少都值得等一陣嘅。
蜂蜜牛油秘製炸雞
蜂蜜牛油秘製炸雞係乾身嘅,無乜蜂蜜味,不過都好食。
太陽番茄芝加哥Pizza
2021-10-06
2021-10-06 123 views
新派韓式pizza店體驗平時去開西餐廳食pizza就多,喺荃新天地入面有間新派韓式主題既餐廳,每次見過都會排好長嘅人龍,建議想試嘅人一定要訂位!今日好彩大概放工時間好快有兩人位。呢度嘅菜單原來西式類比較多,但好多都結合左韓式嘅元素,未叫野食之前揀咗都一陣🙈 啤酒選擇方面居然有唔同類別既手工啤,唔係講笑,呢度真係有 Happy Hour嘅價錢,平均一杯$5x幾蚊,平過平時出邊,呢個驚喜對於ipa lover既我係加晒分,仲有其他cocktail既選擇,鍾意飲酒又想嘆美食嘅朋友唔可以錯過!1. 炸軟殼蟹先叫左一d小食,本身想試網友推介嘅韓番蟹肉芝士波,居然賣哂🙈 軟殼蟹同平時出邊食嘅差唔多,但係呢度嘅炸醬比較薄,蟹身亦都好大隻,送酒一流。2.帶子泡菜卡邦尼呢道卡邦尼係成餐嘅精髓,好耐冇食過咁好食嘅卡邦尼!雖然佢唔會做到好似正宗既手工意粉咁硬身,但呢度坐係最出色嘅係十分掛汁,依家加上泡菜既元素令到呢個意粉層次提升,呢個配搭可以減少本身卡幫你嘅油膩感,好有驚喜,必點!3. 蜂蜜牛油秘製炸雞期待已久,因為已經冇食過韓式炸雞,呢度有一個特別嘅口味係蜂蜜牛油,送啤酒係一流,炸雞一共有六件,每一隻都好
新派韓式pizza店體驗

IPA

1. 炸軟殼蟹

2.帶子泡菜卡邦尼

3. 蜂蜜牛油秘製炸雞
期待已久,因為已經冇食過韓式炸雞,呢度有一個特別嘅口味係蜂蜜牛油,送啤酒係一流,炸雞一共有六件,每一隻都好Juice同埋充滿蜂蜜同埋牛油嘅味道,估唔到連炸雞都做得咁精彩,個人認為好食過既炸雞好多🤣

4. Pizza
叫左"群蟹派對",好貪心地左加左金芝邊,上到檯都覺得真係幾大塊。雖然睇落去好厚,但薄餅造得好鬆軟,每一啖都充滿芝士香同埋蟹肉嘅香味,蟹肉亦食得出唔係低質貨,真係蟹肉,食咗兩件就好快飽😆

荃灣銅鑼灣都有分店,大家都可以黎試下🌝
2021-08-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
每次經過都見到好多人排隊😳終於有機會約埋朋友去食了~人氣果然名不虛傳,提早攞左飛都要等好耐先有位🤪-🎈薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊) $189推薦🧡黎到呢度一定要試芝加哥pizza!!! 因為我本身唔算好鍾意食🍕(但真心今次係比佢既芝心批同拉芝而吸引到好想黎試的)~芝士完全係重點,無論係中間定批邊個位都勁多🧀,幸福感爆燈😍🌟而佢係麵團係屬於個款厚得黎又軟心既批,所以食落好有咬口~批邊用上蜜糖杏仁邊比較特別,食落甜甜地咁🙆🏻‍♀️餡料同味道方面未算好有驚喜,主要係佢既巨量芝士吸引住我🤩,芝士控絕對不要錯過喔~ (雖然今次叫既pizza拉芝係好壯觀,但唔知點解出黎既效果都唔係一片瀑布芝士咁)🤔-🎈蜂蜜牛油秘製炸雞+甜辣秘製炸雞 $223兩款炸雞自己都好喜歡😚🍗仲要全部都係新鮮熱辣咁炸起~蜂蜜牛油個款會偏重牛油味多啲啲,整體調味唔錯。而甜辣個款既醬汁香甜惹味,十分開胃🤤不過佢呢度既炸雞全部都係有骨既,同平時出邊食開既就有啲分別了🙈-🎈Mango Passion Iced Tea $48冰茶好fresh,同炸雞🍕都幾夾不過就略甜了一點-🔸Pizza Maru📍荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓2
🎈薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊) $189
薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊)

🎈蜂蜜牛油秘製炸雞+甜辣秘製炸雞 $223
甜辣秘製炸雞

🎈Mango Passion Iced Tea $48
Mango Passion Iced Tea

冰茶好fresh,同炸雞🍕都幾夾不過就略甜了一點
🔸Pizza Maru
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓28及30號舖
2021-09-03
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$187 (Dinner)
薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊)
甜辣秘製炸雞
Mango Passion Iced Tea
2021-10-04 111 views
星期日嚟到荃灣搵食,今次去到荃新天地呢一間韓式pizza。其實之前已經喺尖沙咀食過一次,覺得好好食所以就返嚟再食💓Kimchi bay Chicago $189其實都食過幾款pizza,真係呢一款最好味,大家一定要信我叫呢款🤓Garlic sweet chilli $118今次呢個炸雞有少少失準,雞肉有少少鞋😿但個醬汁就好好食Peach lime iced tea $48冇乜特別幾好飲💓埋單$39x 性價比算幾高

Kimchi bay Chicago $189

Garlic sweet chilli $118
今次呢個炸雞有少少失準,雞肉有少少鞋😿但個醬汁就好好食

Peach lime iced tea $48
冇乜特別幾好飲💓

埋單$39x 性價比算幾高
自從同朋友食過一次呢間店就愛上了,腦海常常掛住佢嘅pizza & 炸雞,我終於可以搵埋朋友一齊再次回味令人難忘嘅美味。【泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)】$189呢到嘅芝加哥pizza 真係必食,而今次食呢個海灣芝加哥主要材料有蝦、蟹肉、菠蘿、粟米,而泡菜味唔算好重,咁係幾好嘅,唔會搶哂d芝士味,正係食到少少辣辣哋pizza 勁多芝士,睇下個拉絲就知芝味無窮😋 個蜜糖杏仁邊亦都好有驚喜,甜甜嘅蜜糖味,令個批邊唔會咁單調,同芝士亦都好夾!【甜辣秘製炸雞】$118/6件呢個炸雞真係超級脆,唔會因為有醬汁而腍左,而且好多肉汁,雞肉亦好惹味,甜辣醬一d 都唔辣,係甜甜酸酸咁嘅,唔食得辣嘅朋友都食到😋

【泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)】$189

【甜辣秘製炸雞】$118/6件

2021-10-01 142 views
未去過服務咁差嘅餐廳,多多規矩,不知所謂,正一垃圾,地方又窄,無去過嘅可以唔去,我當你食物質素好到識飛咁又點,未開始食已經把鬼火,未見過咁衰嘅餐廳,咁衰嘅服務員,越講越慶,越諗越火滾,我好少寫食評,可以讓我嬲成咁全香港無乜邊幾間,呢間極品留返比做慣鵪鶉嘅那一部份嘅香港人。放長雙眼睇下呢間餐廳做得幾耐。This restaurant is a shit, poor services, many rules, no next time !

放長雙眼睇下呢間餐廳做得幾耐。

即興用餐首選🍽️,要飲得獎手工啤記得等 " HH "星期日最怕冇book位,竟然畀我哋搵到間韓國pizza,好睇好食唔使等位✌️😍環境唔算非常闊落,但係依舊放咗我哋一家四口👨‍👩‍👧‍👦(兩大人一小朋友一bb車),所以非常滿意👍當日waiter全部英語溝通🔤,睇到menu樣樣都好想試,但礙於肚皮唔夠大,唯有食少少😫雖然嘢食叫咗少少,但係一啲都冇失望✌️韓國烤肉芝加哥🍕用了新鮮蕃茄🍅非常fresh,韓式牛肉🐂夠入味,入面芝士非常足(勁拉絲)pizza皮非常鬆軟,囡囡食完一嚿再一嚿😍牛油蜜糖芝士炸雞🍗:其實真心唔差,但係冇乜驚喜,就係香脆炸雞加牛油蜜糖芝士粉,但係鍾意炸雞配啤酒🍺嘅朋友絕對可以一試最後就係HH啤酒🍺,當日我揀咗其中一款得獎手工啤果味濃郁,帶酸,好可惜唔係HH( Happy hour ),所以手工啤會比HH時段貴30蚊開頭以為呢個字係size,點知原來係happy hour嘅意思😝所以如果專程去飲手工啤嘅朋友👫記得hh時段(星期一至五)去啦😘😘😘
即興用餐首選🍽️,要飲得獎手工啤記得等 " HH "

雖然嘢食叫咗少少,但係一啲都冇失望✌️

韓國烤肉芝加哥
牛油蜜糖炸雞
韓國烤肉芝加哥
牛油蜜糖炸雞
2021-10-01 93 views
屋企人一直都好想試呢間,今日佢哋終於帶咗呢個韓式烤肉芝加哥pizza外賣返嚟,本來都覺得一個細批點解可以咁貴,食嘢先知原來性價比極高!唔可以話好抵食但係真係值呢個價錢嘅。佢個餅底唔似另外啲連鎖Pizza咁會過厚/太薄好似餅乾咁,反而食落都會有淡淡的芝士香同埋好足料,去到個包邊仲有少少甜甜地嘅糖霜同蜜糖,值得encore!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 韓國烤肉芝加哥
2021-09-29 91 views
今日去咗荃灣行街街,行完街之後見六點鐘冇乜人食嘢,就去咗久仰大名嘅Pizza Maru 香芒海洋 with Gold edge $215叫咗一個大批香芒海洋,+30幾蚊可以轉蕃薯芝士邊芒果同埋海鮮陣味好夾,fresh 得黎又唔寡,番薯底煙煙unun 好似依緊mochi 咁,唯一美中不足就係要等好耐蜂蜜牛油秘製炸雞$213甜甜地極重牛油香,炸雞炸得香炸唔覺油膩食完覺得唔係好夠喉,多咗另外一隻味炸雞蒜香甜辣秘製炸雞$213因為有酸甜醬,所以呢個炸雞濕潤D雖然個名叫甜辣,但其實一D都唔辣,一樣好香脆,正韓式海鮮炒年糕$89年榚用韓式辣醬炒,好Q好好咬可能因為有青口調味,所以都幾鮮味

香芒海洋 with Gold edge $215
叫咗一個大批香芒海洋,+30幾蚊可以轉蕃薯芝士邊

蜂蜜牛油秘製炸雞$213
甜甜地極重牛油香,炸雞炸得香炸唔覺油膩
食完覺得唔係好夠喉,多咗另外一隻味炸雞

蒜香甜辣秘製炸雞$213
因為有酸甜醬,所以呢個炸雞濕潤D
雖然個名叫甜辣,但其實一D都唔辣,一樣好香脆,正

韓式海鮮炒年糕$89
年榚用韓式辣醬炒,好Q好好咬
可能因為有青口調味,所以都幾鮮味

2021-09-24 87 views
📍Pizza Maru 📍無論fired chicken定pizza,都非常出色同滿意呀☺️🐥蜂蜜牛油秘製炸雞 雞即叫即炸,熱辣辣上枱,雞外脆內滑,配上蜂蜜牛油調味料,好似食緊蜂蜜牛油薯片咁🤣🐥薯角炭燒雞肉芝加哥 個Pizza真係爆多芝士,個批邊同係中間都滿部芝士,拉絲效果一流。個麵團唔似普通麵包,鬆軟而且咬口特別。批邊滿怖蜜糖、糖霜、杏仁,增加口感。配上BBQ醬薯角雞肉,非常推薦😍✨😆😆😆😆
📍Pizza Maru 📍

🐥蜂蜜牛油秘製炸雞

🐥薯角炭燒雞肉芝加哥
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 薯角炭燒雞肉芝加哥
  • 蜂蜜牛油秘製炸雞
2021-09-23 76 views
呢間人氣過江龍 pizza maru真係好西利,次次經過都係爆滿,好多人排隊等位,究竟有咩咁吸引😅。今日有D時間,朋友又想食,一於排下隊,測試下有幾好食😉。都唔係等好耐,大約30分鐘就入座,不過環境有D迫,位與位之間坐得比較近,唔太舒服😅。好彩,食物真係好出色,終於明白點解成日都爆場😍。pizza好有特色,驚喜拉出瀑布拉絲, 震撼嘅味覺加視覺享受。好正😋😋😋。太陽蕃茄芝加哥 $183香濃嘅芝士加蕃茄,再配辣肉腸, 係好出色嘅配搭口味,超多芝士,好有罪惡感😂😂😂。呢度D野食真係好好味,一定要黎多幾次試下其他口味😉。
今日有D時間,朋友又想食,一於排下隊,測試下有幾好食😉。

太陽蕃茄芝加哥 $183

呢度D野食真係好好味,一定要黎多幾次試下其他口味😉。

2021-09-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-09-20 97 views
蜂蜜牛油炸雞&甜辣醬炸雞(half&half)雞肉好嫩滑,完全唔會好乾,夠juicy,外皮又炸得夠脆口蜂蜜牛油味既粉同炸雞好夾,咸甜咸甜咁甜辣醬既做得幾好,好開胃 蜂蜜柚子花園沙律食落好清新,做前菜非常唔錯 泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)因為係蜜糖邊,第一啖咬入去就食到甜甜地,杏仁亦加多左層口感,邊皮入面係芝心,加起上黎咬口都特別,煙煙韌韌,整體食落口感偏甜,芝心份量亦好足夠 甜辣醬海鮮年糕賣相好靚,年糕有咬口,海鮮份量亦唔少 泡菜烤肉意大利飯好creamy,夠濕身

蜂蜜牛油炸雞&甜辣醬炸雞(half&half)
雞肉好嫩滑,完全唔會好乾,夠juicy,外皮又炸得夠脆口
蜂蜜牛油味既粉同炸雞好夾,咸甜咸甜咁
甜辣醬既做得幾好,好開胃

蜂蜜柚子花園沙律
食落好清新,做前菜非常唔錯

泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)

甜辣醬海鮮年糕
賣相好靚,年糕有咬口,海鮮份量亦唔少

泡菜烤肉意大利飯
好creamy,夠濕身
2021-09-20 150 views
雖然pizza 真係卡路里好高,但果種滋味滿足感真係難以代替🌝 幾個月前試左一次韓國黎嘅Pizza Maru,呢排pizza 癮起就即刻諗起佢❤️ 佢係韓國style,標榜健康麵團放工拍拖食飯咁開心,梗係要嗌番杯嘢飲,撞正仲有 Happy Hour,諗都唔使諗,帶返杯 Iced Tea同啤酒,舒舒服服enjoy 下~ 今次都想 encore 上次食過好食嘅蟹肉芝士波波,可惜賣哂😧 咁就試炸軟殼蟹做 appetiser 食過返尋味仲有呢個帶子泡菜Carbonara~未食過可能以為係濃味對濃味會好greasy,但食落真係又夾又惹味😝 有芝士香,同時輕輕帶點泡菜嘅酸辣,仲有煙肉香!越食越停唔到口😂 Pizza Maru pizza 有好多唔同嘅選擇,有兩大款,一款係正常底,但係可以揀唔同嘅批邊,另一款叫芝加哥Pizza,係勁芝士😂😂😂😂我哋揀左好耐🌝又心思思想試金芝邊(兩款芝士加蕃薯),最後揀左群蟹派對配金芝邊!面頭鋪住滿滿嘅材料同好多芝士,有哂拉絲㗎!開頭唔係好明白有番薯即係點🤔食落帶有少少番薯嘅甜味,口感都唔同啲,中和返兩款芝士嘅味道,overall 真心唔錯!我哋order 12吋,我自

佢係韓國style,標榜健康麵團

帶子泡菜  carbonara

咁就試炸軟殼蟹做 appetiser

蜂蜜牛油秘製炸雞

食過返尋味仲有呢個帶子泡菜Carbonara~

韓式炸軟殼蟹

面頭鋪住滿滿嘅材料同好多芝士,有哂拉絲㗎!
群蟹派對配金芝邊(12吋)

開頭唔係好明白有番薯即係點🤔
食落帶有少少番薯嘅甜味,口感都唔同啲,中和返兩款芝士嘅味道,overall 真心唔錯!我哋order 12吋,我自己都食咗3件😂

群蟹派對配金芝邊

四五個人食嘅話建議試Maru Original 5 or Maru Meaty 5,勁滿足,咩都有🤤

食得韓國野,點少得炸雞🌝
既然邪惡,就邪惡到底!🥳
男朋友揀左蜂蜜牛油秘製炸雞,食落一啲都唔油淋淋又脆口,肉質都幾juicy🤤🤤

蜜桃冰茶同啤酒

最後兩個share 杯cocktail,咁就完美句號🥰

金芝邊

Lychee  mojito
2021-08-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
帶子泡菜  carbonara
韓式炸軟殼蟹
群蟹派對配金芝邊(12吋)
群蟹派對配金芝邊
蜜桃冰茶同啤酒