2020-12-20 181 views
由於疫情關係, 政府將食肆的晚市時間收緊至晚上六時, 夜晚都不能堂食, 只好在假日的中午時段才和男友堂食拍拍拖~因為男友要在土瓜灣洗車, 順便在附近搵食吧!路過一間名為"Pizza Monster"的餐廳, 名字很可愛, 就進去吃個午餐嚕!室內環境很乾淨和新淨, 當日人也不多, 所以職員也請我們坐卡座檯上的餐具也經細心的排好, 絕少餐廳會做得咁細心通常點餐都是交給男友, 因為我不挑食的平時去食Pizza都是心大心細, 樣樣都想食, 食完Pizza多數都唔係點食到其他幸好Pizza Monster有3個唔同size的pizza任君選擇, 尤其現在只限2人飯聚, 又想吃多點唔同種類嘅為食鬼就啱哂~最特別是.....呢度可選"6吋心形pizza"添喎 (每日售完即止) 仲要唔使加錢最後我哋點了: 加州風情 (心形細批) $65焗肉醬意粉 $62招牌炸雞及台式辣味炸雞各一件 @$18加州風情(千島醬底) 是這裡的熱門菜式, 主要有菠蘿, 粟米, 火腿, 洋蔥餅底鬆軟, 是廚師每天新鮮手製的, 餅底厚度只得一款, 是傳統的厚批, 上檯之前廚房已經將其切開4份, 拉開後芝士有拉絲效果pizza新鮮

檯上的餐具也經細心的排好, 絕少餐廳會做得咁細心
通常點餐都是交給男友, 因為我不挑食的
平時去食Pizza都是心大心細, 樣樣都想食,
食完Pizza多數都唔係點食到其他
最後我哋點了:

加州風情 (心形細批) $65
焗肉醬意粉 $62
招牌炸雞及台式辣味炸雞各一件 @$18

餅底鬆軟, 是廚師每天新鮮手製的,
pizza新鮮熱辣上檯時已聞到好香的味道, 口水即時吞下, 已急不及待的想吃
其實pizza上的芝士也夠, 不過芝士怪的我, 食pizza同意粉都好想再加多點芝士粉

除芝士粉外, 店內也有tabasco和茄汁供應的
pizza的邊皮有點脆, 內而鬆軟, 超正!
肉醬意粉都是新鮮出爐的, 呢幾天咁凍, 吃熱騰騰的食物是一流的
肉醬很多, 每條意粉都能黏上醬汁, 而且味道不咸不淡, 同男友share食就唔會覺得膩
招牌炸雞及台式辣味炸雞都是即炸, 我倆可能平日都愛吃辣, 所以大家都覺得台式辣雞會比較好吃點, 它的辣度其實是很微(怕辣的朋友仔應該也能吃得到), 但真的有台式的鹽酥雞味道
兩者的皮都是脆身, 我最鐘意就是這個口感, 而炸完後的雞也不會乾, 雞內也有肉汁, 就知道沒有炸到過火和不新鮮

Pizza Monster設有QR Code, 下次外賣可以提早在網上點餐, 超方便又唔使等咁耐
Other Info. : 雖然全部都是即叫點焗, 但在等餐時也不用很久, 大概都只是十分鐘左右 而心形pizza好有特色, 拍拖情侶啱哂~
2020-12-19
$90 (Lunch)
2020-12-19 21 views
喺土瓜灣想食pizza,但係又唔想食連鎖店,咁就揀咗呢間舖頭去試吓。入到去見到個裝修都幾好,嗰個霓虹燈牌可以用來打卡嘅。6寸心形怪獸多寶pizza見到個Menu話有得免費由傳統嘅圓形Pizza轉做心形,咁冇理由唔試吓嘅,同另一半黎食,就可以表達到自己對佢嘅愛意。首先講pizza底,佢個底唔似平時食開普通批咁又硬又難咬得開,而係外邊脆入邊鬆軟。配料方面,多寶係有非常之多嘅配料,佢鋪喺Pizza上面亦好平均,咬落去每啖都食到配料。招牌肉醬焗意粉呢個肉醬意粉同平時嘅係有些少分別,佢比出邊嘅多咗辣肉腸同埋蘑菇粒,肉醬因此而令個口感豐富。檸檬蜜糖雞翼要多個小食但又驚食一份食唔晒,所以我哋就叫咗半份。上枱時啲雞翼熱辣辣,食落去酸甜味道好正,但係又唔會食到個咀黐立立。是日餐湯今日嘅湯係羅宋湯,湯有好濃嘅蕃茄味,同埋湯嘅料非常之多。

6寸心形怪獸多寶pizza

招牌肉醬焗意粉

檸檬蜜糖雞翼

是日餐湯
今日嘅湯係羅宋湯,湯有好濃嘅蕃茄味,同埋湯嘅料非常之多。
2020-12-16 31 views
這裏的薄餅有六吋心型選擇,比一般的圓形或長方形薄餅更有創意, 用嚟冧女一定掂。 不單形狀夠吸引, 連薄餅餅底都有驚喜, 一般食開都是煙韌厚底或香脆薄底, 這裏的餅底是手製的,每日新鮮製造, 口感有點像澳門豬仔包, 外層香脆內裡鬆軟, 而且即叫即做, 特別鬆化。這個薄餅是怪獸多寶($65), 基本上是什錦,什麼都有,整個配搭很不錯。海鮮焗闊條麵($57)也是新鮮焗好, 上層是大量的芝士和海鮮什錦,下層闊條麵份量頗多,如果加多一點汁會更好。推薦檸檬蜜糖味烤雞($36),雞肉很嫩滑,而且烤得外皮金黃鬆脆,有少少檸檬酸,蜜糖味突出,碟底還有大量的蜜糖,可以一路吃一路點。

2020-12-15 25 views
士瓜灣雖然係舊區但其實都收埋左唔少價值比高嘅小店嫁田園沙律配蒜蓉包沙律嘅量比得相象中嘅大同多 而且夠新鮮爽口 夾埋千島醬真係好正 仲配埋個蒜蓉包 仲包仲要熱熱地 食落仲要有啖啖嘅蒜香味濃郁迷你千島海鮮批單睇個外形已經夠哂吸引 心形嘅pizza我諗係得佢先有🙈 材料豐富之餘 仲要係千島海鮮pizza 簡直冇得輸呀 名乎其實嘅又睇得又食得 而且批邊同批底都整到好鬆脆 招牌炸雞即叫即炸 外皮酥脆 肉質鮮嫩 仲要有啲肉汁咇出黎 而且佢一啲都唔厚粉
士瓜灣雖然係舊區但其實都收埋左唔少價值比高嘅小店嫁

田園沙律配蒜蓉包

迷你千島海鮮批

招牌炸雞
即叫即炸 外皮酥脆 肉質鮮嫩 仲要有啲肉汁咇出黎
而且佢一啲都唔厚粉
2020-12-14 23 views
平時甚少過來土瓜灣,不過素聞附近九龍城臥虎藏龍,很多好味而價錢又抵嘅小店,例如這間薄餅怪獸 🍕.📃薄餅有20多種選擇,有不同醬底同埋可以揀細中大批,適合細食而又想試多啲嘢嘅朋友😊所以我哋就選擇咗六吋嘅夏威夷細批,仲可以轉做心形pizza添 🥰💌.店員為我哋送上剛剛焗好嘅pizza,手製厚餅底非常鬆軟,番茄醬底同菠蘿火腿嘅配搭啱啱好,難怪係呢間鋪頭嘅熱門 😋.小食方面我哋點咗檸檬味嘅烤雞脾,平時我甚少食雞皮,但這個烤雞髀將雞皮的脂肪融化,只剩下香脆的皮和鮮嫩多汁的雞肉,值得一讚 👍🏼.意粉和焗飯都有十多種,我哋點咗香蒜肉絲炒意粉.這個pasta甚有創意,玩味十足,喚醒了我童年的回憶 😁 old fashioned 的我下次應該會選擇一些較為傳統的意粉.🍝.👨‍👩‍👧‍👧總括來說這間價錢親民的薄餅店環境舒適而選擇亦多,十分適合一家大細,朋友聚餐 😁.⭐️性價比:3/5星💰人均:$80港元

⭐️性價比:3/5星
💰人均:$80港元
$80 (Lunch)
很有趣在臺灣這幾年都好流行鐵窗花風格的小店,鐵花窗不只在屋外看來賞心悅目,自室內向外望之際,其裝飾紋樣在光影交織下,更形成一幅美麗的風景。朋友特別推介在土瓜灣,有間特別以1920 年代起,流行起幾何線條組成具機械美學造型的裝飾藝術Art Deco風格,配上紅磚,店內亦採用鎢絲燈泡,十分具有工業藝術風格的小店,推推今天點了店內限量供應的心型❤️6吋Pizza,怪獸多寶口味,有牛肉、豬肉、火腿,辣腸、蘑菇、鳳梨、青椒、洋蔥,在臺灣都是叫做總匯的概念,吃一個可以吃到滿滿的配料,Pizza皮酥香,配上滿滿的Pizza料理,Pizza更採用心型石頭盤,更增添份野味,大大推推另外點了份蒜蓉包沙律🥗,蒜蓉包烤的香氣十足,配上大份量的生菜,兩個人吃得超滿足;還點了份檸檬蜜糖雞翼,特別蜜糖的酌料,雞翼吃起來特別香甜滑順,同時,加了個熱檸茶,雙重檸檬🍋香氣在嘴裡化開,就是種戀愛的味,酸甜酸甜

心型Pizza(怪獸多寶)

2020-12-11
$80 (Lunch)
心型Pizza(怪獸多寶)
  • 怪獸多寶迷你批
2020-12-12 1345 views
薄餅與日子的配方。。。薄餅咬一口,日子過一天。C'est la vie !C'est ma vie !這就是人生。而欣賞食物的滋味,也是一種神奇複雜的事,不是三言兩語可以解釋清楚的。。。正如吃薄餅的時候,我的秘製配方便是落幾滴 Tabasco 。在Tabasco 灑下的時候,薄餅便變得好吃了起來! 但我不是從第一天便懂得加Tabasco這條秘製配方的, 正如我不是從第一天便懂得如何生活、和享受生活藝術的配方一樣。。。 這是要靠每一天從生活中吸收和累積不同的經驗而慢慢學懂做的事。工作、休息、生活、學習、思想, 每天五味紛陳的經歷, 都成就了我的人生,成為我日後過日子的「配方亅!。。。🦉🎉正如今天有空, 我便約了朋友來到了土瓜灣這個甚少踏足的舊區放放空, 享受一下慢活, 順道跨區吸收一下這裡獨有的社區氣息, 及趁假期沉澱一下自己的思緒。行到攰了,碰巧看到這家很有家庭feel的怪獸pizza 餐廳 ,便順道入來吃個經濟實惠的快午餐。怪獸多寶迷你pizza (Monster Pizza) 店員很好,今天給了我們這個限量版的「心型pizza」, 超有愛心的。 這個薄餅是用番茄醬做base, 再在
薄餅與日子的配方。。。

。。。🦉🎉

怪獸多寶迷你pizza (Monster Pizza)

這個薄餅是用番茄醬做base, 再在 心型pizza餅皮上面放滿了八款不同的材料而造成的。

材料包括了四款pizza常用的蔬菜: 洋蔥、青椒、 蘑菇、菠蘿; 及四款不同種類的肉類,包括:辣肉腸、火腿、牛肉碎及豬肉碎。

我想是因為材料包羅萬有的關係吧! pizza吃起來有 很豐富的口感, 而且味道不錯, 配合其愛心造型 ,值得加分! 所以能成為鎮店之寶, 是有原因的。

我們今天ordered的其他食物包括 :

田園沙律配蒜蓉包

檸檬蜜糖雞翼(半份)

跟餐飲品:熱檸茶(下圖左)、凍奶茶(下圖右)

正如文首所言 :薄餅咬一口,日子過一天。

人生是很公平的,大家的日子都是一樣過, 開心也要過、不開心也要過; 所以在我的recipes 裏面,我會選擇開開心心活過每一天, 而找尋美食,就成了其中一道令日子過得開心的配方了!

+ ==============================
有興趣可以按左上角的「貓頭鷹頭像」或到 openrice 的 「福福郎食評家專頁」訂閱我的餐廳介紹blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2020-12-11
$75 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 檸檬蜜糖雞翼
  • 怪獸多寶(迷你批)
2020-12-11 45 views
有啲大型連鎖店嘅Pizza,我都唔會選擇了。因為呢間小店帶俾我美味嘅嘢食😌先來個迷你批,有非常足料嘅芝士(我可以稱得上係芝士怪,無芝士不歡)而且係厚批,非常之足料同有風味仲有肉醬意粉🍝其實本身我唔鍾意食啲好林身嘅意粉,但薄餅怪獸可以有爽口嘅意粉☺️我好中意不得不提餐廳嘅環境好有pizza嘅感覺🤣🤣大大隻Pizza英文字喺度簡約風慢慢坐喺度食都係一種享受。仲有呀薄餅怪獸係手製餅底😜😜記住要過嚟試一試呀

仲有呀薄餅怪獸係手製餅底😜😜記住要過嚟試一試呀
2020-12-07
Dinner
2020-12-06 102 views
假期唔想逼,土瓜灣不失為好嘅好處,人流唔多好西多,入去呢間餐廳去享受一餐平靜嘅lunch,完全冇浪費風和日麗嘅好天氣嘢飲好大杯,絕對抵飲檸檬茶茶底好夠,又唔會太酸要心型唔一定鋸扒嘅,食pizza一樣可以好浪漫餅底厚,但非常鬆脆,餡料又好rich,每一啖都令個胃神魂顛倒意粉一樣咁吸引,就咁睇已經好足料意粉火候剛好,軟硬度適中雞翼夠入味,而且肉質鮮嫩呢間似乎主打街坊生意,質素卻唔平凡,食到呢個下午好愜意

凍奶茶

嘢飲好大杯,絕對抵飲

凍檸茶

檸檬茶茶底好夠,又唔會太酸

怪獸多寶

要心型唔一定鋸扒嘅,食pizza一樣可以好浪漫

海鮮闊條麵

意粉一樣咁吸引,就咁睇已經好足料

意粉火候剛好,軟硬度適中

檸檬糖雞翼

雞翼夠入味,而且肉質鮮嫩

呢間似乎主打街坊生意,質素卻唔平凡,
食到呢個下午好愜意
2020-12-06
$91 (Lunch)
凍奶茶
凍檸茶
怪獸多寶
海鮮闊條麵
檸檬糖雞翼
  • 怪獸多寶迷你批
2020-12-06 15 views
我好鍾意食pizza🍕。知道有間叫「Pizza Monster」嘅餐廳但一直都冇去過。今日難得經過土瓜灣無理由唔去試下啦!😆Pizza分別有6吋、9吋同12吋揀,食客可以按人數多寡同自己嘅胃口決定嗌幾大個pizza,幾好👍🏻!我同朋友兩個人,嗌6吋pizza,每人兩塊份量啱啱好。我鍾意有菠蘿嘅Pizza就嗌左「加州風情」。(p.s. 隻碟係心形❤️,好靚呀😍)加州風情(細批)除左菠蘿,重有洋蔥、粟米同埋火腿。千島醬加上菠蘿,味道酸甜開胃。個批好厚,外脆內軟,包夠軟熟唔會乾。洋蔥好香。餐廳名雖然叫Pizza Monster,但除左pizza之外重有好多野食架!例如有雞食。餐牌有一欄係「我要叫雞!」,好搞笑🤣🤣。朋友唔鍾意食辣但我鍾意食辣,所以就各點了「台式辣味炸雞」同埋「招牌炸雞」 一辣一唔辣。皮炸得香脆,肉保留到肉汁,嫩滑juicy,啖啖肉。「台式辣味炸雞」落左少少辣粉,香辣惹味。😋食完pizza同炸雞都未飽就嗌埋「蒜香牛肉長通粉(白汁)」。蒜香牛肉長通粉(白汁)白汁味淡,食完唔會覺得好膩。加上洋蔥絲同燈籠椒絲同埋粟米粒感覺輕盈清新。燈籠椒鮮甜爽脆。長通粉軟硬適中。嗌意粉或者焗飯送餐湯或

加州風情(細批)除左菠蘿,重有洋蔥、粟米同埋火腿。

朋友唔鍾意食辣但我鍾意食辣,所以就各點了「台式辣味炸雞
同埋「招牌炸雞
一辣一唔辣。

皮炸得香脆,肉保留到肉汁,嫩滑juicy,啖啖肉。
「台式辣味炸雞」落左少少辣粉,香辣惹味。😋

蒜香牛肉長通粉(白汁)
白汁味淡,食完唔會覺得好膩。加上洋蔥絲同燈籠椒絲同埋粟米粒
感覺輕盈清新。燈籠椒鮮甜爽脆。長通粉軟硬適中。

嗌意粉或者焗飯送餐湯或者熱飲。嗌左熱檸茶。杯檸茶份量好多,差d滿瀉!
朋友搬咗黎土瓜環,我哋諗住食啲嘢先上去新屋。見到幾吸引,就近近地揀咗附近有一間食pizza😝餐廳標榜手製餅底,就試吓同普通連鎖店嘅薄餅有冇分別先🤓薄餅、意粉飯嘅款式都幾多!見到係限量供應,一於就叫一個心形薄餅🤣我最鍾意就係食千島醬底,佢嘅醬汁都幾多,唔怕會食到好乾。最欣賞佢係佢嘅餅底同餅邊都好脆,好食!配料十分之多,好多蜆肉😍仲有蝦、魷魚、蟹柳等等跟住叫左個吞拿魚焗長通粉,份量都幾多,又有啲粟米粒同蘑菇,啖啖都食到有配料😋是日餐湯係雜菜湯,味道都幾濃😋朋友要左件炸雞,炸到外脆內軟,唔係好辣~我就加左件烤雞,感覺無咁熱氣,味道好似四川風味,有少少麻辣,好惹味,雞肉都好嫩滑,呢個正👍🏻另外加左杯凍檸茶,味道正常發揮。總括嚟講,餐廳食物質素唔錯,價錢仲要好抵!!坐得又舒服😎住附近既街坊要黎食下!

見到係限量供應,一於就叫一個心形薄餅🤣
我最鍾意就係食千島醬底,佢嘅醬汁都幾多,唔怕會食到好乾。
最欣賞佢係佢嘅餅底同餅邊都好脆,好食!

配料十分之多,好多蜆肉😍仲有蝦、魷魚、蟹柳等等

是日餐湯係雜菜湯,味道都幾濃😋

朋友要左件炸雞,炸到外脆內軟,唔係好辣~

另外加左杯凍檸茶,味道正常發揮。
Lunch
2020-12-04 24 views
六吋心型Pizza 材料豐富,脹卜卜,厚厚嘅芝士下面係惹味辣肉腸味都唔錯,即叫即焗件件熱辣辣!再嚟個炸得剛剛好嘅炸雞🐓🍗,🍗食起來酥酥脆脆,雞髀肉嫩滑多汁,配以鮮香蕃茄🍅汁,同肉丸,材料豐富嘅一碟炒意大利粉🍝呢個配搭幾得意,啖啖肉之餘又勁飽肚,lunch time 食曬一碟連晚餐都可以慳返😁😄。有🍕 pizza、有炸雞🍗咁就唔可以少咗佢🤣🤣🤣⋯⋯炸洋蔥🧅圈✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻。

再嚟個炸得剛剛好嘅炸雞🐓🍗,

2020-12-02 20 views
同男朋友一直以來都是薄餅的擁躉,尤其是意大利風情味會有地中海特色。這間餐廳薄餅比較有特色採用真正意大利芝士mozzarella,喺出邊唔容易食得到。男朋友叫左個海鮮薄餅。當日佢好興奮幾乎將個薄餅跌落地。😄😄薄餅餡料好足有魷魚菠蘿青椒肉碎,配上他們的厚批簡直是冇得彈。我自己女仔就比較喜歡佢哋嘅肉醬意粉。當然還有我喜愛嘅炸雞。冬天食辣炸雞雞肉醬意粉分外興奮又有親切感。餐廳無論裝修嗰樣嘢都比較歐陸風味好適合情侶。😊
男朋友叫左個海鮮薄餅。當日佢好興奮幾乎將個薄餅跌落地。😄😄
我自己女仔就比較喜歡佢哋嘅肉醬意粉。當然還有我喜愛嘅炸雞
冬天食辣炸雞雞肉醬意粉分外興奮又有親切感。
餐廳無論裝修嗰樣嘢都比較歐陸風味好適合情侶。😊
由細到大,👦🏻👧🏻都好渴望食Pizza,或者俾佢曾經嘅salad bar吸引到又或者係Pizza真係太吸引啦,尤其千島醬Pizza🤤真係可以食完又食😳咁岩路經呢區幫屋企人買嘢,要搵嘢食,見到佢嘅裝修/門口俾佢吸引左,入到去更加俾佢嘅食物征服❤️叫左怪獸多寶、海鮮闊條麵、甜酸雞翼,呢間餐廳好特別嘅就係會有限量嘅心型批,同另一半黎食好似幾有意義咁,批底脆得黎又帶啲鬆軟,真係好好食😋海鮮闊條麵完全正中👦🏻下懷,超級闊條麵粉絲後援會會長俾高度評價呢個闊條麵,足料之餘,軟硬適中,醬汁調得好夾,一個字「正」❤️最後甜酸雞翼就係👧🏻最愛,雞翼一直都係👧🏻嘅飛佛,配埋甜甜酸酸嘅醬汁食多幾種都唔會嫌漏🤪評分:9 / 10

評分:9 / 10
2020-11-28 24 views
我好鍾意食pizza,朋友話土瓜灣有間小店有手製pizza餅底,仲要係靚靚心形pizza,就去試吓。加州風情pizza $62我哋揀咗六吋細批,要左限量嘅心形。加州風情材料簡單,有菠蘿、粟米、火腿、洋蔥,配上千島醬和大量芝士。餅底邊微脆,內裏鬆軟,焗得芝士表面金黃焦香,覆蓋着軟綿綿拉絲的鹹香芝士,配上酸甜多汁嘅菠蘿,唔膩喉好好味。香蒜大蝦炒意粉 $77有四隻爽口大蝦,已經剝殼,食得好方便。意粉用蒜蓉和黑椒爆炒得好香,仲有青椒絲同埋一啲蕃茄粒和粟米粒,係乾身冇汁嘅,個香氣主要來自蒜香同埋黑椒。我鍾意濃味,再加d tabasco,酸辣酸辣咁更加開胃。甜辣雞翼半份 $29半份有四隻雞翼,雞翼烤焗得雞皮焦香,仲有香茅嘅香味,裏面雞肉juicy,加上泰式酸辣醬汁,香口惹味。凍咖啡$21意粉類送一杯熱飲,凍飲加$5 ,我哋二人另外再叫多一杯凍咖啡,食飽可以慢慢飲野傾吓計,好休閒咁過一個晏晝。

加州風情pizza $62

香蒜大蝦炒意粉 $77