2020-11-07 34 views
薄餅好食之處,就係饀料、醬底,按食材配搭而有所變化,而且又係即叫即做,新鮮出爐的薄餅,焦香香氣,真係會讓人饞涎欲滴 今日行經土瓜灣馬頭圍,見有間門面相當吸引,價錢亦算親民的薄餅店,就決定入去試下 「薄餅怪獸Pizza Monster」雖然鋪頭細細,但呢度的pizza餅底,係手製同每日新鮮製造,對煮食的認真,真是一啲都唔「馬虎」怪獸多寶6“批~有洋蔥,青椒,辣肉腸,火腿,蘑菇,菠蘿,牛肉,豬肉,配蕃茄醬底心形厚底薄餅,餅面鋪滿芝士,餡料,夾起有拉絲效果,口感中間非常軟綿,而餅底就好脆口,有焦香香味,全部饀料一啖入口,有芝士、辣肉腸、火腿、肉的咸味,磨菇獨特香味,再加上菠蘿、蕃茄醬的甜酸味,層次豐富,非常美味 檸檬蜜糖雞翼~雞翼表面焗得焦香,檸檬味唔重,入口肉質嫩滑 juicy

2020-11-06 17 views
平日放假就最開心,唔洗同人逼之餘,可以他他條食個lunch,Chill下,忙還忙#metime都好緊要的,約埋閨蜜一齊放假嚟嘆個滋味既下午😌🌟田園沙律配蒜蓉包 $51🌟先食個沙律開下胃先😋沙律揀咗日式芝麻醬,麻味香濃👍🏻蒜蓉包熱辣辣的,香脆可口,先墊墊個胃,之後再食main course😌🌟炸雞肉醬意粉 $53🌟上枱時,忍唔住就先食炸雞😅要襯熱食先好食,炸雞皮脆肉滑,配埋肉醬意粉一齊食,口味不會過於單調乏味🤩🌟肉丸拼香草腸 $58🌟再叫多碟肉丸香草腸,同朋友嘆住杯凍即磨咖啡,傾吓計咁過咗一個輕鬆愉快既假期😍下次放假再嚟要試埋佢哋既招牌Pizza先得🤩

🌟田園沙律配蒜蓉包 $51🌟

🌟炸雞肉醬意粉 $53🌟

🌟肉丸拼香草腸 $58🌟

2020-11-04 18 views
今次嚟到土瓜灣搵嘢食,呢間真係土瓜灣街坊小店,可以幫襯下架😗😚·✨夏威夷心型薄餅🍕 $62薄餅尺寸分三種,6寸、9寸同12寸,但心型就只係得6寸選擇呀,心型pizza連盤都係心型呀❤️夏威夷🍍🥓姐係菠蘿火腿(我諗唔洗講掛🤣)Pizza底夠厚,芝士🧀夠多,不過餡料可以再豐富啲·✨煙鴨胸焗意粉 $54煙鴨胸有六塊到,都算多嘅🤓意粉份量多煮得適中😚意粉唔夠多汁,汁都冇咩味,食落較乾🤔·✨惹味檸檬烤雞🍗🍋 $17一隻一上碟就熱辣辣,識食一定食埋雞皮,好惹味,檸檬汁唔太酸,甜甜地幾好,雞髀夠哂嫩滑😝烤雞除咗檸檬味,仲有麻辣味架🌶另外炸雞望落都好吸引🤤烤雞需時30分鐘,但實際10分鐘左右啦,比其他食物等耐少少🤏🏻·🌟住土瓜灣嘅街坊可以食下呢間小店,味道質素ok,價錢算公道,推介薄餅同埋烤雞😆😆
✨夏威夷心型薄餅🍕 $62
夏威夷🍍🥓姐係菠蘿火腿(我諗唔洗講掛🤣)
Pizza底夠厚,芝士🧀夠多,不過餡料可以再豐富啲
✨煙鴨胸焗意粉 $54
煙鴨胸有六塊到,都算多嘅🤓
意粉份量多煮得適中😚
意粉唔夠多汁,汁都冇咩味,食落較乾🤔
✨惹味檸檬烤雞🍗🍋 $17一隻
烤雞除咗檸檬味,仲有麻辣味架🌶另外炸雞望落都好吸引🤤
土瓜灣咩美食都有,連鎖店又有,小店經營嘅都有。今次同屋企人試吓呢一間難得唔係連鎖店嘅Pizza店:怪獸薄餅。之前已經同朋友試過㗎啦,都覺得好抵食,而且都好多後生同有小朋友嘅家庭去幫襯。入到嚟,疫情期間,呢間餐廳都做好防禦措施,有量體溫,而且都有隔板,亦都有酒精提供。令人食得安心,食得放心。我哋叫咗一個意粉,一個pizza,兩件炸雞,一湯,一飲品。兩個人來講啱啱好,仲好豐富,都只係一百幾蚊,真係超值。Pizza好軟熟,而且材料好足,餅皮唔會覺得太乾,好鬆軟。仲要係做咗心形,好有特色!炸雞方面,同平時連鎖店嘅好唔同,睇落好新鮮炸皮,唔會太厚。識落熱辣辣超正,調味唔會太重,剛剛好。仲要係$17一件真係好抵。至於意粉方面份量都好大,滿滿嘅芝士鋪咗係面然後拎去焗,煙鴨胸都好夠厚,好香。兩個人食真係好飽啊!以後喺土瓜灣我唔會叫連鎖店Pizza,一定會幫襯呢間小店,因為又夠抵,仲要好食好多😋大力支持!
土瓜灣咩美食都有,
連鎖店又有,小店經營嘅都有。
今次同屋企人試吓呢一間
難得唔係連鎖店嘅Pizza店:怪獸薄餅。

之前已經同朋友試過㗎啦,
都覺得好抵食,
而且都好多後生同有小朋友嘅家庭去幫襯。

入到嚟,疫情期間,
呢間餐廳都做好防禦措施,
有量體溫,而且都有隔板,亦都有酒精提供。
令人食得安心,食得放心。

我哋叫咗一個意粉,一個pizza,
兩件炸雞,一湯,一飲品。
兩個人來講啱啱好,仲好豐富,
都只係一百幾蚊,真係超值。

Pizza好軟熟,而且材料好足,
餅皮唔會覺得太乾,好鬆軟。
仲要係做咗心形,好有特色!
怪獸多寶迷你批

炸雞方面,
同平時連鎖店嘅好唔同,
睇落好新鮮炸皮,唔會太厚。
識落熱辣辣超正,調味唔會太重,剛剛好。
仲要係$17一件真係好抵。
招牌炸雞

至於意粉方面份量都好大,
滿滿嘅芝士鋪咗係面然後拎去焗,
煙鴨胸都好夠厚,好香。
兩個人食真係好飽啊!

煙鴨胸意粉(白汁)

以後喺土瓜灣我唔會叫連鎖店Pizza,
一定會幫襯呢間小店,
因為又夠抵,仲要好食好多😋
大力支持!
怪獸多寶迷你批
招牌炸雞
煙鴨胸意粉(白汁)
  • 怪獸多寶(迷你批)
  • 煙鴨胸意粉
2020-10-28 19 views
土瓜灣舊區隨住地鐵站發展,愈來愈多高既店開系呢區,選擇又多左👏🏿。【星級夏威夷】$62/6”有千島醬既pizza都吾會差得去邊,呢到既pizza都系厚底,勝在即叫即焗,好香脆。有菠蘿、蜜桃、洋蔥、香草腸同火腿,菠蘿都嚇怕意大利人,今次仲加埋蜜桃,吾知佢地有咩反應呢?我就覺得菠蘿蜜桃同千島醬勁夾,加埋鹹香既香草腸,超級match。【檸檬蜜糖雞翼】(半份)$29/4隻檸檸酸中帶少少甘澀,加埋蜜糖,吾會好甜好溜,好開胃。【海鮮焗闊條麵】$57份量勁多,兩個女仔食叫一客意份一個細批就好夠

【星級夏威夷】$62/6”

【檸檬蜜糖雞翼】(半份)$29/4隻
檸檸酸中帶少少甘澀,加埋蜜糖,吾會好甜好溜,好開胃。

【海鮮焗闊條麵】$57
份量勁多,兩個女仔食叫一客意份一個細批就好夠

難得有個空閒既星期二🤣黎馬頭圍行陣街同隻朋友仔嘆下Cafe啦☺️田園沙律配蒜蓉包沙律夠哂新鮮爽口之餘🤤🥗爽口之餘配千島醬拌食亦增添Creamy口感☺️而配襯焗到香脆既蒜蓉包🤩🥖啖啖蒜香濃郁🧄🥖葡汁海鮮焗飯芝士海鮮夠哂足料之餘🧀🤤配上濃香葡汁亦係幾好配搭😛有埋炒飯底既配合味道亦係幾夾😋檸檬烤雞 & 雞翼雞燒得好香夠入味之餘🐔🤤唔會燒到太乾身😆🔥肉質夠滑嫩之餘亦夠哂惹味☺️配檸檬汁一齊食亦係好好配搭🤤🍋
難得有個空閒既星期二🤣

唔會燒到太乾身😆🔥
肉質夠滑嫩之餘亦夠哂惹味☺️
配檸檬汁一齊食亦係好好配搭🤤🍋

2020-10-27
$100 (Lunch)
今日嚟土瓜灣,一落巴士行見到呢間餐廳有Pizza食, Lunch set好抵,一於試下。揀咗肉醬意粉, 大大碟,連肉醬嘅份量都好多。旁邊仲有沙律菜😍「招牌炸雞」真心推介.超好食,外皮勁脆,熱辣辣...重點係雞肉又滑又juicy👍🏻👍🏻👍🏻迷你pizza,好靚,心心型,舖滿厚厚嘅芝士,好鍾意食呢種厚厚口感嘅pizza🥰連餐湯都好香濃足料,食完埋單,外面已企滿人等位。真心推薦...好食過出面連續式經營嘅Pizza店及炸雞快餐店好多👍🏻

連餐湯都好香濃足料,食完埋單,外面已企滿人等位。

2020-10-23
Type of Meal
Lunch
  • 肉醬意粉
2020-10-23 28 views
早幾日睇咗電視介紹牛棚藝術村,於是約朋友行吓,咁行完之後都要搵嘢食嘅,沿住馬頭圍道行行吓,就被『薄餅怪獸』個名吸引到,而朋友係喜歡食pizza嘅,二話不說入咗來。鍾意Pizza嘅朋友就叫咗個62蚊『星級夏威夷(細批),同平時嘅圆形pizza唔同,佢係個心型pizza,外型好靚,好吸引,因為從未見過,亦好彩唔係同另半來,否則一定唔捨得食,材料也多,有火腿,菠蘿,洋葱,蜜桃,仲有好味嘅香草腸。炒意粉套餐就有『辣海鮮炒意粉』同埋普通炸雞食。一隻雞脾唔够2人食,又嗌咗17蚊一隻嘅『辣味炸雞』,幾實惠,外皮炸得好香脆,入邊仲係好juice的雞肉,再加D辣粉,yummy.

正正係屋企樓下嘅薄餅店,之前已經好想試吓今日唔想煮飯,同男朋友兩個落咗樓下間舖頭試吓,除咗Pizza之外叫咗一個沙律同烤雞件田園沙律都幾大份,沙律菜都幾新鮮,爽口之餘而且好多芝麻醬蒜蓉多士屬厚身麵包,焗得香香,食落麵包麵幾鬆,不過如果可以再燶啲會更好😆見到佢呢款檸檬味烤雞比較特別,原來配上嘅係檸檬片,先將檸檬片檸檬汁壓成汁烤雞皮薄而且整得都幾Juice,切開雞下髀仲有肉汁㗎,雞皮下面嘅脂肪唔多,而且用上檸檬汁關係,食起上嚟帶點小清新,估唔到感覺又唔錯啵最後介紹的款夏威夷薄餅,6吋薄餅細細個,份量唔多,啱晒兩個人份量,而且鍾意食厚皮嘅人一定會好鍾意,佢哋嘅薄餅係厚批,新鮮熱辣焗好嘅薄餅皮邊軟身,而且芝士份量剛好,食落唔會覺得太多好膩,真心唔錯整體而言呢間舖頭嘅嘢食都唔錯,特別係薄餅新鮮熱辣食,好有驚喜!鍾意食厚批嘅人千祈唔好錯呀
正正係屋企樓下嘅薄餅店,之前已經好想試吓

田園沙律都幾大份,沙律菜都幾新鮮,爽口之餘而且好多芝麻醬

2020-10-22
$80 (Dinner)
  • 檸檬烤雞
  • 夏威夷薄餅
2020-10-22 41 views
土瓜灣薄餅小店「薄餅怪獸」主打街坊生意,食物選擇多,價錢又親民,頗受附近的居民和學生歡迎。餐廳於午市時段提供多款特惠套餐,五、六十元便可品嚐各種組合料理,非常實惠。餐廳的手製薄餅餅底每日新鮮製造,誠意十足。加州風情迷你批餅底被塑成心形,蠻有心思。薄餅上鋪有洋蔥、粟米、火腿、菠蘿、千島醬,材料豐富,味道濃郁。另外,批底又鬆又厚,很飽肚。餐牌上標示烤雞需時30分鐘,但實際等候時間其實只有大約10分鐘,上菜速度快。烤雞有麻辣味、檸檬味兩款。今次點的雞腿上加了辣椒醬後香口惹味,同時亦吃得出烤肉香,好吃。

加州風情迷你批

加州風情迷你批

惹味烤雞

惹味烤雞
自從搬左之後就無返過去土瓜灣呢個充滿回憶既地方,今日lunch time我專登早左殊出去由九龍灣搭巴士過去搵個舊街坊朋友食飯🙊佢介紹左呢間製作好有誠意既Pizza小店~我地大約12點半去到,差唔多坐滿晒,好多家長帶住岩岩放學既仔女黎食晏😀我同朋友叫咗一個蕃茄醬底既怪獸多寶,set lunch 肉醬意粉配炸雞,跟餐飲羅宋湯~Pizza餅底係舖頭自己每日新鮮人手製造👍 偏厚身得黎好鬆軟,條邊仲焗得好脆👏 雖然係迷你批但係好足料,啲料舖到滿滿而且有一定厚度😁Set lunch 勁抵食😮 $50都唔駛,有五六款是日午餐揀,仲跟一件薄餅/蒜蓉包/炸雞/薯條兼送埋飲品👍炸雞外皮香脆,裡面嫰滑,抵食兼好食😋意粉煮得啱啱好幾彈牙~ 羅宋湯入口偏酸,略嫌稀咗少少一般人食pizza都淨係會諗到啲連鎖pizza店,其實發掘下啲用心製作既小店都唔錯呀👏
佢介紹左呢間製作好有誠意既Pizza小店~

雖然係迷你批但係好足料,啲料舖到滿滿而且有一定厚度😁

炸雞外皮香脆,裡面嫰滑,抵食兼好食😋
意粉煮得啱啱好幾彈牙~

羅宋湯入口偏酸,略嫌稀咗少少
2020-10-22
$55 (Lunch)
  • 怪獸多寶迷你批
  • 怪獸多寶(迷你批)
2020-10-21 21 views
有街坊報料的土瓜灣美食,是性價比高的批蕯、炸雞,這天,來吃頓下午茶。批蕯、炸雞絕對合襯。小店午餐、下午茶也有供應。心型批蕯,本店馳名,具話題性。當然,也有意粉、焗飯、小食炸物,滿足不同食量、口味的食客。下午茶,來一客熱狗薯條。肉醬熱狗🌭️麵包烤得香脆,沒隨時間流逝而軟掉。芝士與肉醬調味得宜,恰巧能鋪滿整根熱狗。炸薯條🍟金黃誘人,略嫌軟稔。雞翼控,必點雞翼,吃雞翼是另一個胃。來半份,甜酸雞翼。把雞翼煎香封肉汁,灑上檸檬汁與蜜糖。甜蜜蜜中帶檸酸,雙重的味覺刺激。店員私心推薦炸雞🍗台式辣味炸雞。果然,沒介紹錯。是一塊,令人感動的炸雞。炸得香脆可口,雞肉嫩滑,絲絲分明。炸雞上撒辣粉,適當調味。
有街坊報料的土瓜灣美食,
是性價比高的批蕯、炸雞
這天,來吃頓下午茶。

批蕯、炸雞絕對合襯。
小店午餐、下午茶也有供應。
心型批蕯,本店馳名,具話題性。
當然,也有意粉、焗飯、小食炸物,
滿足不同食量、口味的食客。

下午茶,來一客熱狗薯條。
肉醬熱狗🌭️
麵包烤得香脆,
沒隨時間流逝而軟掉。
芝士與肉醬調味得宜,
恰巧能鋪滿整根熱狗。
炸薯條🍟
金黃誘人,略嫌軟稔。

雞翼控,必點雞翼,
吃雞翼是另一個胃。
來半份,甜酸雞翼。
把雞翼煎香封肉汁,
灑上檸檬汁與蜜糖。
甜蜜蜜中帶檸酸,
雙重的味覺刺激。

店員私心推薦炸雞🍗
台式辣味炸雞
果然,沒介紹錯。
是一塊,
令人感動的炸雞

炸得香脆可口,
雞肉嫩滑,絲絲分明。
炸雞上撒辣粉,
適當調味。
  • 台式辣味炸雞
2020-10-16 16 views
今日路經土瓜灣天光道麥當勞附近被一間Pizza店個名吸引住,因為幾得意,叫「薄餅怪獸」...再望下門外的餐牌,價格很親民... 於是乎就決定今日lunch 吃這間😗😗「薄餅怪獸」裝修帶點外國風,雖然是小店,但座位夠寛躺,就算一班朋友也適合😉Lunch set $46~$58 ...有飯,意粉,Pizza 或 沙律可以選擇!肉醬意粉,剛剛看到發現是比較粗的意粉,以為會很(淋)但入口竟然是爽口彈牙✌️醬汁和肉粒比例剛剛好,調味亦剛好,不會過於濃味。炸雞夠新鮮脆口但不會過於油膩,雞肉亦很嫩口多汁,都只係$17抵👍🏻迷你千島醬海鮮Pizza, 心心圖案,餡料豐富,芝士和千島醬比例平均,味道夠新鮮不會太過重!餅底夠厚又脆口,真係好好食👍🏻

• 肉醬意粉
2020-10-16 27 views
食薄餅來講, 這間餐廳性價比超高, 好食又好睇,大份夾抵食,環境是新裝修, 座位舒適,值得一試。怪獸多寶迷你批($62)超靚心❤薄餅, 非常足料, 有洋蔥,青椒,火腿, 蕃茄, 肉..., 皮外層脆, 內層咬落有juicy茄汁, 厚批有質感, 大滿足。 薄餅有3個尺寸可選, 不同大小有不同價錢,非常食客friendly, 岩曬2人同行又想食pizza的朋友。 海鮮闊條麵($62)海鮮夠足料, 蜆有鮮味, 闊條麵口感適中, 不會太淋, 調味剛好, 幾好食😋檸檬雞翼4隻($29)雞翼調味幾好, 炸完沾上有檸檬和青檸汁蜜糖, 酸酸甜甜, 清新, 又唔會太熱氣。

怪獸多寶迷你批($62)

海鮮闊條麵($62)

檸檬雞翼4隻($29)
2020-10-14 14 views
第一次聽講一間薄餅餐廳叫薄餅怪獸,個名聽落都好鬼死過癮,我想睇吓呢個薄餅係有幾咁怪獸,所以今日就特登同朋友嚟呢度試下。呢度裝潢都幾靚㗎,大大個pizza monster 燈牌裝潢,真係好耀眼好搶眼,打卡岩晒。我哋點咗好多嘢食,有呢度嘅招牌炸雞,千島海鮮細批,葡汁雞皇焗意粉🍝等等。點解呢度嘅炸雞係招牌炸雞啦,因為真係新鮮炸同埋好少喺出面食到咁正宗嘅炸雞🍗,香噴噴外脆內滑,食個雞皮食到好爽皮。千島海鮮細批雖然細細個,但其實都幾飽肚架,鬆軟嘅皮,加上海鮮有洋蔥,青椒,蟹柳,菠蘿🍍,蝦,魷魚,蜆仔, 又足料又夠料。食埋個葡汁雞皇意粉就啱啱好啦,呢個葡汁雞皇意粉🍝雞肉亦都係十分之滑漏,意粉彈牙食落去真係夠晒滋味。呢度環境舒適,服務亦都很殷勤,下次要食薄餅也會再來。
呢度環境舒適,服務亦都很殷勤,下次要食薄餅也會再來。
2020-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)