2020-12-04
疫情好像又開始,怕爸爸及媽咪出街食有風險,所以我都係選擇take away~爸爸鐘意食pizza,今次就去咗PizzaExpress買晚餐,外賣仲有discount添落到銅鑼灣分店,發現餐牌唔同咗,原來推出咗新品,我都點咗幾款嚟試~海鮮沙律海鮮沙律新推出既,算係呢餐既打頭陣,估唔到沙律份量咁多,人面仲有好多隻大蝦, 蝦肉好爽好彈,另外,仲有其他配料,好似八爪魚、蜆、柚子&車厘茄等等,火箭菜好新鮮,帶有芝麻香,又有辛辣味,配埋香甜既柚子肉,好好味~焗蘑菇 蘑菇入面加咗橄欖,再加入羅勒香草醬 & Mozzarella,外層軟淋多汁,內層橄欖鹹中帶甘,仲有淡淡羅勒香草味,層次感豐富,細細粒,一啖一個好滋味~意式焗肉丸豬肉丸好好味,除咗肉汁豐富,仲有陣陣脂香,配埋蕃茄辣醬汁,蕃茄味突出,味道酸中帶辣,好惹味,隨肉丸仲奉送香草包,用嚟點醬汁就最適合不過~海鮮薄餅 海鮮薄餅值得一試, 芝士味好濃郁,餅底好酥脆,口感好似食緊餅干,但上面就放滿海鮮配料,包括蝦肉、蜆肉、八爪魚,蝦肉大大隻,好彈牙,八爪魚爽脆,pizza入面仲放咗橄欖&紅洋蔥,口感豐富,我一口氣食咗3塊,推~蝦肉燴糙米飯飯粒入口好煙韌,
海鮮沙律
焗蘑菇
意式焗肉丸
海鮮薄餅
蝦肉燴糙米飯
飯粒入口好煙韌,好好味,睇下menu先知用咗糙米燕麥飯,蕃茄醬汁令成個飯既味道變得酸甜開胃,配埋爽彈蝦肉,仲有八爪魚,食完想再encore~
蒜香新豬肉螺絲粉
我第一次食新豬肉,口感同真既豬肉幾乎一樣,而新豬肉用茴香&馬蹄烹調過,味道更加似真豬肉,完全唔似食緊純素,另外,螺絲粉口感煙韌,唔會煮到軟軟淋淋,配埋蒜蓉、辣椒碎&蘑菇,整體感覺好豐富~