2016-05-24 2140 views
年頭曾經嚟過食tea覺得幾好,到3月尾時再嚟就話只賣飲品因為廚房裝修,到今日再嚟廚房已經裝修好可以提供食品,咁就諗住幫襯啦!點知一睇個餐牌⋯⋯嘩!少咗咁多選擇嘅?得返d三文治熱狗、2款意粉咁大擺,我最欣賞嘅afternoon tea set呢??西餅糕點呢??去晒邊???連d咖啡大部份都係得熱嘅!同d細路玩到熱辣辣都係想入嚟飲返杯冰凍咖啡啫,都話無嘅炸魚柳薯條就有凍嘅提供,認真吹漲仲要而家已經無埋泊車優惠,咁仲點會吸引我特登揸車入嚟幫襯你吖肉醬熱狗:味道ok但賣相一般炸魚柳薯條:魚柳嘅賣相同街邊煎釀三寶無分別,而薯條係凍嘅咖啡種類多but大部份都係得熱嘅真心希望呢間餐廳可以去返以前嘅水準,起碼都吸引到人嚟嘆個tea吖
炸魚柳薯條就有凍嘅提供,認真吹漲

肉醬熱狗:味道ok但賣相一般
炸魚柳薯條:魚柳嘅賣相同街邊煎釀三寶無分別,而薯條係凍嘅
咖啡種類多but大部份都係得熱嘅

2016-05-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2016-03-20 2786 views
之前見另一食評人霖迪的漂亮照片吸引, 還以為睇外國雜誌才會見到的漂亮cafe, 原來於啟德郵輪碼頭都可以找到, 不用羡慕外國的月光了! 於是趁平日下午去寫意一番。駕車入去碼頭, 開初沿途周圍都是地盤, 感覺沙塵滾滾。 穿過地盆後, 一排排的矮樹, 景觀開揚, 豁然開朗。穿過duty fee 店, 走到盡頭, 頓覺cafe就在面前, 雖然cafe 比想像中細很多, 亦無損自成一角的優勢。平日的下午, 只有一個等上船的外籍型男顧客, 店員比顧客還要多, 顯得有點冷清。 還好, 感覺像包下整間cafe, 獨霸這刻的悠閒。三邊的落地大玻璃, 加上頂部skylight, 特高樓底, 自然光非常充足舒服, 縱使當日天陰陰, 天氣不似預期, 亦無損舒適感, 紫外線傷害亦相對減少(自欺欺人中)。 如果天氣晴朗,或日落的時候到來, 定必倍加寫意。淺木色地板, 深色雲石檯面, 傢俬線條簡單俐落, 加上落地燈, 簡約華麗, 如置身外國cafe的環境, 可以呃到讚好呢!雖然另一邊是人流極少的duty fee, 無損另一邊靠窗位置座位的景觀, 亦較舒服。Cafe 是自助形式, 先買後坐。凍櫃內的甜品款式不多只有

Cafe 是自助形式, 先買後坐。
凍櫃內的甜品款式不多只有數款, 但吸引力亦不遜, 款款都精緻吸引。
除了咖啡豆外cafe 亦有出售organic nuts。
剛好遇上跟eps的推廣優惠: 意式三文治套餐, 有三文治, 雜菜沙律再加杯咖啡或茶, 原價$168, 用eps只需$98, 計落都頗化算。
意式三文治套餐

雜菜沙律

用了多種新鮮蔬菜拼湊成的沙律, 清爽可口, 車厘茄多汁鮮甜。 雖說是健康的頭盤, 但總需要點點調味, 不至像咬草般感覺, 是店方為健康而沒有加入? 還是大意漏加?

巴馬火腿意大利三文治

三文治餡料有四款選擇, 有牛肉,雞肉, 三文魚和火腿, 最後選了Parma ham cheese。
巴馬火腿意大利三文治
Panini質地很鬆軟, 翻熱後更帶有蒜香味, 濃而不嗆, 令麵包更香噴噴。 餡料份量豐富, 火腿鋪滿了整塊panini, 每口都充滿鹹香的火腿肉, 雖然餡料中的芝士未至於焗到溶化, 但同時增加整體香口感, 加上panini內塗有蕃茄醬, 茄酸味中和鹹味之餘, 令整體更滋味!

焦糖蘋果茶

Cafe用上Comptoirs Richard 這法國品牌的茶包。焦糖味很香甜, 加上淡淡的蘋果味, 沒有蓋過茶香, 很配合, 寫意的假期捨棄咖啡因, 跑進這甜美混合的懷抱, 喉嚨倍添舒適。沒有加上糖分和奶類, 更配合之後吃的芒果蛋糕!

Quiche beacon $38

見這個蛋餅焗到金黃色很吸引, 賣相不錯, 忍不住也要試試!
Quiche beacon
這法式鹹批, 時間控制得宜, 焗後的芝士很香噴噴, 尤其是面頭焗至微燶的芝士更加可口, 蛋醬也不會過熟, 保持幼滑口感。煙肉餡料多, 每啖都充滿嚼口, 而且還加入洋蔥粒令味道更香口。撻皮焗得香脆可口, 好味道!

Mango mousse cheese tart $38

蛋糕賣相精緻之餘, 質感同樣非常幼滑。
Mango mousse cheese tart
芒果味不酸亦不假, 甜度恰到好處。芝士打得幼細, 散發淡香, 與口感柔軟的芒果慕絲配合得很好。切開蛋糕, 面頭中間呈流質狀態的芒果醬瞬間傾瀉出來, 與慕絲一起進食, 令人難以抗拒。餅底牛油味香而不重, 雖然餅底腍了一點, 亦無損整體味道和口感。這高品質只是$38, 物超所值, 個人非常喜愛, 給予滿分。
Mango mousse cheese tart
原來cafe還設有戶外座位, 望著一首首的郵輪經過, 吹著微風, 悠閒舒適。
碼頭頂層還有佔地極廣的空中花園, 飽餐一頓後逛逛真寫意, 可惜3月的寒風仍不饒人。
2016-03-08
$87 (Lunch)
意式三文治套餐
2016-03-12 1365 views
一直想去呢間cafe,今次去完東華嘉年華就順便黎埋! 叫左一個開心果mousse cake同一個mixed berries cake, 好靚呀兩件蛋糕。開心果mousse cake上面有啲開心果碎,仲有件迷你macaron,好精美,味道方面亦非常好,好香開心果味!Mixed berries cake就好多唔同嘅梅,有士多啤梨,藍梅,紅桑子,黑桑子等,感覺很清新!
一直想去呢間cafe,今次去完東華嘉年華就順便黎埋!

2016-01-16 1252 views
唔知有無人記得個電視廣告呢,順帶建議下各位女士,如果飲完酒,覺得醉醉,千其唔好飲水,試下飲一杯香濃o既 expresso, believe it or not,個人真係會醒左,然後仲會感到有好完美o既感覺。係啟德郵輪碼頭 Plaza Cafe 入面,我地3個人都分別點左一杯 Double expresso,一沖起,我清楚見到佢面咯層咖啡油,靚o既程度,連我都唔識型容,唔好多講,飲喇。。。。一飲落去,無一般o既苦味,酸味亦唔太重,但有淡淡o既咖啡香,而其後帶來o既,反而係有某程度上o既 after taste...........比起其他連鎖店o既 double expresso,可能只係遜色在。。。總無一間係你附近囉~~~

2015-11-24 2249 views
今年的秋季特别長,宜於郊遊。可是秋季再長,寒冬還是要來臨的。今晚氣溫會顯著下降,很有可能是郊遊的最後時機了。半天假,還是不好浪費美好的天氣。到啟德郵輪碼頭看日落,聽說這兒的Cafe水準不俗,加上陽光猛烈,日落前窩在這便好了。Cafe比想像中小,但客人不多,加上樓底特高,一點侷促感也没有。桌上有一盤多肉植物,走自然簡約風。 雖不是正向海景,但能遠眺遊輪駛過,加上外面藍天白雲的,真寫意。 採自助形式,先在櫃枱下單。 在餅櫃挑一件蛋糕,再選一杯飲品,男店員把食品置放得美美的,雖要自助捧餐,還是感受到店員的细心。Iced Aragvana chocolate72% ($58)本屬意大家一致讚好的latte,但這個也是相當吸引,用上濃度72%的法國Aragvana chocolate,喝下去味道醇厚,還隠約有點點巧克力碎,鮮奶下得重手,奶味濃差點搶去巧克力的風頭,表現中上的凍巧克力。Mixed berry Brownie($38)Brownie十分軟身,反映它的新鮮程度,巧克力味濃香,卻是難得的不太甜,還有合桃增添口感。面層吉士做得細滑,最驚喜的是大量的雜莓,酸甜度不一致,帶來味覺衝撃。客人不多
今年的秋季特别長,宜於郊遊
可是秋季再長,寒冬還是要來臨的。
今晚氣溫會顯著下降,很有可能是郊遊的最後時機了。
半天假,還是不好浪費美好的天氣
啟德郵輪碼頭日落,聽說這兒的Cafe水準不俗,加上陽光猛烈,日落前窩在這便好了。
Cafe比想像中,但客人不多,加上樓底特高,一點侷促感也没有。桌上有一盤多肉植物,走自然簡約風。 雖不是正向海景,但能遠眺遊輪駛過,加上外面藍天白雲的,真寫意

自助形式,先在櫃枱下單。 在餅櫃挑一件蛋糕,再選一杯飲品,男店員把食品置放美美的,雖要自助捧餐,還是感受到店員的细心
Iced Aragvana chocolate72%

Mixed berry Brownie($38)

Mixed berry Brownie
客人不多關係,愛待多久便多久,是個非常舒適寫意的下午!
2015-11-25
$86 (Tea)
Iced Aragvana chocolate72%
Mixed berry Brownie
呢幾日都天陰陰想落雨唔太適合戶外活動,唯有搵個室內地方hea ~於是去左啟德郵輪碼頭參觀下,食個tea~入郵輪碼頭主要有兩個方法,一係喺德福廣場搭86號小巴,一係就喺牛頭角站搭5R巴士(只限星期六、日及公眾假期)我地揀左前者,估唔到公眾假期都算多人入去,等左兩架小巴~去到Plaza cafe都幾多人!我地order左一杯coconut latte(~$50)同2件tart(~$40),分別係Lemon Tart同 Mixed Fruit Tart~兩件tart賣相都幾吸引,而Coconut latte第一啖飲落有些少椰子味,但可能放耐左凍飲就咖啡味比較出d。~Mixed Fruit tart~每次食莓都好驚酸,但Mixed fruit tart嘅雜莓都幾甜,只係紅色果串莓就好睇唔好食⋯而雜莓下面有d蛋糕,都幾香牛油味幾好食!至於macaroon中間嘅餡係朱古力,外層就食唔出係咩味,但食落都唔會太甜~~Lemon tart~Lemon tart賣相都幾靚,蛋香霜下面有檸檬味嘅醬,酸甜適中,食落都幾fresh~今次平均消費每人~$60,食物定價中上,但呢度勝在樓底幾高又有免費wifi,坐下
~Mixed Fruit tart~
Mixed Fruit tart
~Lemon tart~
Lemon tart
今次平均消費每人~$60,食物定價中上,但呢度勝在樓底幾高又有免費wifi,坐下hea 下都唔錯嘅~
2015-08-30
$60 (Tea)
2015-09-29 1960 views
星期天本來真的好想留在家中睡上一整天,但打開窗戶看見外面天氣實在太好了,留在家中有點浪費。所以和閨蜜相約到Mega Box逛一下,然後心血來潮說不如去啓德郵輪碼頭看看,聽説那裏挺美的。果然是一個不錯的消閒好去處,無論是和情人和家人都可以。行到累了,到PLAZA CAFE坐下歇歇,點了個Tea Set嘆一嘆。plaza cafe的冷氣實在太大了,特別的靠墻的四周,實在是坐不久,很冷。整個tea set造型好看,感覺挺豐富的。這些cake都是大件size的,味道不錯。薯條雞翼,炸得香脆熱辣 Tiramisu我不太喜歡吃Tiramisu,雖然我極愛喝咖啡,但我總覺得我既然要吃塊小甜點的話,Tiramisu這個選擇未免太苦了些。但我喜歡triamisu的解釋是「帶我走」,帶走的不只是美味,還有愛和幸福 但我愛奶凍,甜、滑、香、彈。這個咸點也非常不錯 美味的菇淋上cream,由酥皮包著,非常滋味而這個放大版macaroon就比較糟糕了,很干,無味 忘了這個是什麽味道,好像挺甜的,因爲最後太飽,只吃了一小口。d services 麻麻地,要自己去cashier order之後先送過來,想找
果然是一個不錯的消閒好去處,無論是和情人和家人都可以。
整個tea set造型好看,感覺挺豐富的。
這些cake都是大件size的,味道不錯。
薯條雞翼,炸得香脆熱辣
Tiramisu
但我愛奶凍,甜、滑、香、彈。
這個咸點也非常不錯
美味的菇淋上cream,由酥皮包著,非常滋味
而這個放大版macaroon就比較糟糕了,很干,無味

d services 麻麻地,要自己去cashier order之後先送過來,想找位店員加水,都要自己拿出去加

2015-09-13
Type of Meal
Dinner
2015-09-05 2609 views
滂沱大雨的週末隨意跳上剛到站的巴士後才考慮開飯地點,搜尋中忽然記起這個自成一角的啟德郵輪碼頭,相信在這種天雨連綿的時候遊人定比平時更少,絕對是自閉勝地之首。那天的心情跟天氣一樣灰灰的,當我看到位處天台的首選餐廳竟然沒營業時即時再灰一點,幸好還有這家剛才經過的Plaza Cafe。Plaza Cafe位處碼頭裡最多東西可看的免稅店裡,走進店裡定必看到這家小CAFE。偌大的免稅店連CAFE員工比遊人多,跟九龍灣的熱鬧實在兩個世界。記得以前的食評有意麵供應,高高在上的餐牌看了數遍也看不到屬於意麵的文字,店員解釋現在只餘三文治或蛋餅的輕食,已沒有供應意麵了。(噢....)點菜後拿著太空船慢慢地等待我的午餐;忽然而來比震機還利害的震動,在寧靜的餐廳裡真的蠻嚇人的呀。這裡的餐飲都是客人自取回座位,其實在人客不多的時段,何不考慮提供送餐服務呢??? 像我身手笨笨的老餅顧客,真的要小心翼翼才可將幾乎滿溢的咖啡不漏半滴的拿回座位唷。MEGA MELT是多款麵包中取價最高的一款,店員介紹這款如公司三文治的MEGA MELT是店裡很受歡迎的款式,有時候還會賣光的唷。一分為四的麵包以竹皮籤串起,比用膠籤或牙籤

MEGA MELT

一分為四的麵包以竹皮籤串起,比用膠籤或牙籤有格調一點,每片薄薄的比一般厚厚公司三文治方便進食;烘出坑紋的麵包香脆溫熱,兩片麵包間是牛肉片、火腿、芝士及牛油果,不算得很豐富但比較特別的配搭。

稍煎過的牛肉有點可咀嚼的筋脈,整體口感尚算嫩滑;火腿跟軟溶芝士本來已是絕配,全熟牛油果軟滑得如無物,可以視作讓麵包柔潤一點的牛油代替品,只是幾款餡料口感偏軟,幸好麵包夠脆,口感才有點對比不致太單調。
鮮奶咖啡
鮮奶咖啡大大杯的夠份量,奶泡綿密的拉花雖簡單也可以,奶泡下的熱度足夠咖啡有著不錯香氣,迴香雖一般也算得合格,喝罷真的更加飽肚。
看著窗外雨點聽著心愛歌曲,呆呆的坐了一小時店員也不會打擾,這裡的確是一片寧靜舒適的小天地,當然如果有更飽肚的意麵供應更好。
Other Info. : 女仕們如要購買有品牌的化妝品,可以考慮來到這個郵輪碼頭免稅店,只因店員比客人還要多,顧客們一定會有比外面分店更貼身及耐性的服務態度。
$102 (Lunch)
鮮奶咖啡
2015-08-19 2260 views
好耐之前係團購買左哩個tea set,hk$118 兩位,無需加一,而原價就係hk$268(2人份量)炸魚薯條同埋薯條夠香脆,而咸點都好食,例如香草三文魚三文治,蛋沙律三文治伴風乾火腿,但鬆餅就硬左小小,唔夠熱,而雜莓果tart上既水果超酸! 純朱古力mousse cake 同埋 tiramisu 太多cream, 好濟所以我自己就唔係幾鍾意。另一方面,碼頭附近有好大個草地,環境又靚又小人,可以考慮吓下次去野餐 😜
2015-08-17 1936 views
今日weekday, 一場來到才發現他們未夠七點已反抬櫈,準備收工,現在已沒有賣意粉,只有甜品咖啡,三月至今只相隔五個月,變化這樣大,建議來之前一定要問清楚,隨時改Menu

Menu
2015-07-23 2679 views
Plaza cafe的 high tea set $328👍👍👍👍(5分滿分)..........................山長水遠由天水圍塔二個半鐘頭車去啟德碼頭#plazacafe大約二年前 我有講過同我位好朋友去食#hightea 吾知你記吾記得😝今次朋友生日 特登一齊去食💕👉328兩位不加一好掋✌我食過tea中第二平😍👉甜點多於咸點👉1.咸點:薯條雞翼 即叫即炸 吾點茄汁好有味👉2.咸點:吞拿魚治同蛋治 好汁的包😂證明佢真係無乜人幫襯👉1.甜點:所有都好食 我比較喜歡蛋白達同提拉米蘇✌👉2甜點:鬆餅 雖然有二舊 但比較細 有個仲有薑味😂👉👉要由九龍灣塔86小巴先到 比較不方便😬👉👉當天去 人小到一個點 全個碼頭只有30人 好恐怖😂👉👉不要叫花茶 會中伏🙈
.............
.............
今次朋友生日 特登一齊去食💕
👉👉當天去 人小到一個點 全個碼頭只有30人 好恐怖😂
👉👉不要叫花茶 會中伏🙈
2015-07-19
2015-06-21 3000 views
今日到郵輪碼頭high tea , 同朋友5點左右一到就去等位,十分鐘都算快,可能兩個人搭下枱都比較易有位,朋友見到有薯條想食,個set 都幾多人叫,咁就試下,不過叫餐時佢話冇凍既咖啡,難怪見親啲人都係凍檸茶同凍檸茶,熱都我地都ok,叫左cuppuccino 同榛子咖啡。五分鐘內都上餐,set 茶點賣相一般, 令我冇興趣相, 焦糖布甸焦糖做得幾好,但個蛋冇咩味,tiramisu就太多mousse 冇口感,炸魚同薯條就不過不失,三文治都算正正常常,但咖啡配甜點咁上令我覺得幾好,嘆個咖啡睇海景,環境好服務都好但飲品食物有更好既進步空間。
榛子鮮奶咖啡
2015-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Tea)
2015-05-25 3060 views
很開心終於考完試,可以放暑假了。下午特地請媽媽到啟德遊輪碼頭去喝下午茶,說是補祝母親節地理真的挺偏僻的,要到九龍灣再轉專線小巴,從家裏出發要一個半小時。這絕對是放鬆心情的好地方,因為很空擴和寧靜,沿途也有一些植物。可惜今天陰天,沒甚麼陽光,多是灰雲和薄霧,浪費了這樣氣氛和景色。二人下午茶餐可以自選兩杯飲品,我們選了鮮奶咖啡和焦糖泡沫咖啡。(筆者本身不太愛喝咖啡,味道便不予置評)茶點有蛋沙律三明治; 吞拿魚三明治,室溫,不過不失; 蘑菇意大利香草包,蘑菇有很少微生草味,但加上芝士襯托得不錯; 牛油味和薑味司康,配搭奶油和果醬,筆者最愛XD; 法式牛油包,就像是硬的嘉頓牛油軟包; 炸魚配薯條,炸魚咬開滿口腔油,可是媽媽說她最愛這個>_<提拉米蘇,(都說了我不愛咖啡>.<)口感濕潤,奶味較濃; 法式焦糖布甸,不太甜的燉蛋很濃奶香味,配上很脆的焦糖,在口裏自己融化,媽媽和筆者都給讚~巧克力蛋糕,甜度爆表,奈何媽媽和筆者不太嗜甜,半個也吃不完; 雜莓撻,水果鮮甜,還有一個小巧的馬卡龍。整體而言,環境優美寧靜,食物精緻,適合拍照,來放鬆心情也是不錯的!
提拉米蘇,(都說了我不愛咖啡>.<)口感濕潤,奶味較濃;
雜莓撻,水果鮮甜,還有一個小巧的馬卡龍。

Other Info. : PS: 下次應該找個嗜甜的人來幫我「執手尾」>_<
2015-05-13
Type of Meal
Tea
Celebration
Mother's Day
2015-05-03 2844 views
勞動節下午同女友去踩單車, 諗住由觀塘踩去九龍城, 點知入到海濱, 原來係有咁多地方可以踩單車, 咁踩踩下肚餓入去啟德搵野食, 搵左4個字, 就決定黎呢間食啦!睇睇餐牌, 其實無咩岩我食, 睇左幾分鐘, 咁我就叫左個板燒雞扒長法包, 而女友就叫左個Cinnamon bun 同杯 Hazelnut latte !等左5分鐘就有得食啦!我果個本身就張紙包住, 一打開, 賣相幾好, 雞扒就切開細細塊, 有洋蔥, 蕃茄, 仲有紅青椒。未食已經覺得好好味。食第一啖, 更加想食第二啖。不得不提個燒雞汁, 濃郁得黎同雞, 椒, 洋蔥同蕃茄都好配合, 未食過咁好食既包!!!! 最緊要唔油膩, 油膩我就一定唔會食架啦!可惜, 食到一半, 食得太急既關係, 跌左啲餸落我條褲到, 好彩抹得甩!女友覺得都唔錯, 特別係杯 latte, 香滑甘甜, 佢鍾意呢度既環境, 因為係可以睇哂成個香港!!!下次一定要再黎!!!

下次一定要再黎!!!
板燒雞扒長法包, 賣相吸引
Cinnamon bun and Hazelnut latte
2015-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
板燒雞扒長法包, 賣相吸引
  • 板燒雞扒長法包
2015-03-19 3601 views
團購$118 2人tea set, 雖然天氣差但reserve 左都照入去,地點真係幾山卡拉但環境清優,都差唔多坐滿哂~tea set有三文治咸點,仲有少有既fish & chips, tiramisu同 cream brulee, 另獨立再上2件當日cake, 見散叫價錢加埋都要$7x, 而tea set 正價要$268,所以團購真係好抵。 味道方面,咸點有水準,scone牛油味唔重但尚算內鬆外脆,甜品亦唔算太甜,雜莓撻上既生果好新鮮,但內裡餅底味道一般,朱古力蛋糕唔太甜及朱古力味夠濃,飲品點左茶,而可無限refill熱水~~cafe向duty free shop內,但shop生意認真麻麻,而人流亦真係太少,黎relax 就非常一流,但做生意就令人擔心~~

tea set

$59 (Tea)
tea set