2024-08-02 2448 views
蟲二開了都有一段時間,置身於旺角的活化舊樓頂層,感覺能過渡疫情的小店都一定有過人之處。餐廳有分室內及室外位置,夏天加上這幾天都時晴時雨,室外沒什麼人,但室內則是滿座狀態。一汁三菜 - 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆($150)附有食用步驟,汁是鰹魚昆布茶高湯,而三菜則是慢煮蛋、副菜(高湯蔬菜凍)及六選一的主菜。淡淡的鰹魚湯主要用以泡飯,蔬菜凍晶瑩剔透,看到裏面包含了西蘭花、紅蘿、秋葵等,睇得又食得。漢堡扒兩大塊,非常鬆軟,加上肉鬆,很下飯。旁邊的其他客人也有點這個也讚。半湯烤五花腩片冷麵 配蒟蒻拉麵($155)最近想少食些澱粉,有蒟蒻拉麵就對了,味道有少少似中華沙律,拉麵份量多,所以都好滿足。而五花腩厚厚一片,肥瘦均勻。黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕 (+$30)一汁三菜其實還可以追加甜點或鹹點。這甜點可算是經典組合,幼滑雲尼拿雪糕配搭煙靭蕨餅,以紅豆作為味道上的點綴,為晚餐作結最好𣎴過。Cappuccino ($38)這店還有不少咖啡,飯後不好甜,飲咖啡也是不錯的選擇。

一汁三菜 - 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆($150)

半湯烤五花腩片冷麵 配蒟蒻拉麵($155)

而五花腩厚厚一片,肥瘦均勻。

黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕 (+$30)
一汁三菜其實還可以追加甜點或鹹點。

Cappuccino ($38)
這店還有不少咖啡,飯後不好甜,飲咖啡也是不錯的選擇。

2024-07-31
Type of Meal
Dinner
1K
𐂂其實這間Cafe最特別是自創了一個「一飯三吃」的食法,理念可能是來自日本,只要是點了招牌「一汁三菜」,職員會送上木牌,介紹最佳食用步驟,很有儀式感(•”̮•)。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓓é𝓬𝓸𝓻 ˎˊ-──────𖥸 。゚・⸜♡⸝位於舊唐樓的天台,設有室外內座位,裝潢以木系為主調,室外佈置如一個小花園,而室內則是有日系輕鬆氛圍,簡單而舒適。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼一汁三菜 HKD150主食:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆厚身而多肉汁,入口有粒粒的口感,加上烤芝士和肉鬆是更香;配搭:雜菜果凍、慢煮蛋、高湯和杞子醬酒炊飯🍚喜歡加入高湯變茶泡飯,解膩又易入口。✎ ̼一汁三菜 HKD150主食:西京箱漬燒鯖魚表皮煎得焦香,肉質細嫩,擠入檸汁可提升香氣、除腥味,如果另一面魚身用醬油再燒一燒,會更棒!✎ ̼New York Cheese Cake HKD40 (套餐價)質感細滑軟綿,芝士味道濃厚,大滿足❣
𐂂其實這間Cafe最特別是自創了一個「一飯三吃」的食法,
理念可能是來自日本,

⸜♡⸝位於舊唐樓的天台,
設有室外內座位,
裝潢以木系為主調,
室外佈置如一個小花園,
而室內則是有日系輕鬆氛圍,
簡單而舒適。
✎ ̼一汁三菜 HKD150
主食:
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
厚身而多肉汁,入口有粒粒的口感,
加上烤芝士和肉鬆是更香;
配搭:
雜菜果凍、
慢煮蛋、高湯和杞子醬酒炊飯🍚
喜歡加入高湯變茶泡飯,
解膩又易入口。
✎ ̼一汁三菜 HKD150
主食:西京箱漬燒鯖魚
表皮煎得焦香,肉質細嫩,
擠入檸汁可提升香氣、
除腥味,
如果另一面魚身用醬油再燒一燒,會更棒!
質感細滑軟綿,芝士味道濃厚,大滿足❣
2024-07-18
$200 (Lunch)
  • 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
  • New York Cheese Cake
2024-07-07 3758 views
之前嚟過食晚餐,感覺唔錯☺️所以今日同朋友再訪😌星期五晚餐時段餐廳已經坐到8成滿,剩低嘅位置都已經有預約🫢果然係可以喺旺角鬧市屹立多年嘅餐廳,開咗咁耐人氣依然高企😆幸好朋友早有準備,如果唔係就要排隊等位😂所以如果食晚餐都建議book定位😉🍱一汁三菜 ($150)呢個係佢哋嘅主打🍱主食有6款,配搭是日副菜,慢煮蛋,高湯同炊飯🍚仲有熱焙茶🍵便當進食步驟都好講究😆建議先試飯感受飯嘅香氣😌之後先加高湯伴副菜食,今次嘅副菜係蔬菜凍,好清爽😁再之後加入慢煮蛋,creamy嘅蛋黃汁令整個變成香濃嘅茶漬飯😙最後就加入餘下嘅高湯伴主食一齊享用😋成個過程都好有趣😆😆😆🧀主食:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆漢堡扒加上大片芝士真係好吸引🤩配埋醬汁同肉鬆,口感同味道都好豐富😋單食就偏鹹少少,但撈飯就啱哂😆🐥主食:大阪燒風味黑椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅大阪燒嘅配搭真係冇得輸🤣再加埋烤得香脆嘅黑椒雞塊🐤甜甜辣辣好惹味😋最初仲好奇點解會有塊pancake墊底咁得意😆原來係野菜餅🥬混合蔬菜嘅pancake又幾夾幾好食😙😙兩個便當雖然望落唔大份,但飯同高湯係可以任添,相信男生都食得飽😝🌼桂花麻薯傳統班㦸 ($108)一嚟已經聞到陣
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

🍱一汁三菜 ($150)

🧀主食:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
大阪燒風味黑椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅

🐥主食:大阪燒風味黑椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅

桂花麻薯傳統班㦸

🌼桂花麻薯傳統班㦸 ($108)
一嚟已經聞到陣陣桂花香😌傳統班㦸係厚身班㦸,唔係鬆化空氣感嗰種,而係厚實軟熟嘅班㦸🥞班㦸微微清甜嘅桂花香,麻薯更係香甜軟臑😋因為分量唔算好多,所以食哂成個都唔膩😋下次可以食兩個😆😆

大阪燒風味黑椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅
桂花麻薯傳統班㦸
2024-07-04 2815 views
記得早兩年已經黎過蟲二食lunch,但當時一邊做野一邊覆電話,完全冇好好享受,淨係記得臨走時係果度影左張好Chill嘅相。呢間係一間主打中日家庭料理嘅餐廳,佢地主打一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同埋PANCAKE,今次通通叫晒一汁三菜 $150一汁係鰹魚昆布茶高湯,三菜係副菜、慢煮蛋、主食,另外都會有日本殼米杞子醬油炊飯。主食今次就叫左櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋,而副菜係高湯蔬菜凍,成個set嘅食物都好精緻,店員比左個木牌我地寫住最佳食用步驟,每個食法都有唔同嘅體驗鑄鐵鍋北非蛋 $188呢個係以色列傳統食物,香料蕃茄燉菜半熟蛋配蟲二製忌廉芝士露絲瑪莉農夫包,餐牌標明無肉,燉菜有蕃茄嘅酸酸甜甜,食落有小小似加左燉菜嘅蕃茄炒蛋,睇落雖然係好簡單嘅食材,但就真係比到人一種家庭式嘅味道,好切合呢間店鋪嘅理念酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟 $118呢個Pancake真係超邪惡,唔會甜到漏,配上以威士忌、百利甜酒及朱古力調成的濃醬,食到輕輕嘅酒香味之餘仲有好香嘅朱古力味,中間夾住超級QQ嘅麻糬,麻薯控必點Fermented Rice Os-ffee 蟲二酒釀桂花啡 $65Emi其實

一汁三菜 $150

櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷

鑄鐵鍋北非蛋 $188

鑄鐵鍋北非蛋
蟲二忌廉芝士露絲瑪莉農夫包

酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟 $118

酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟

Emi其實唔係太識飲咖啡,呢杯係友人叫嘅,比我飲左一啖,又幾特別喎☕️唔知大家有冇食過糖水鋪嘅酒釀桂花丸子,佢似係果款酒釀加落去tonic啡度,小小花香嘅清甜中和左咖啡本身嘅苦澀,唔太飲咖啡嘅Emi都飲多左兩啖

蟲二酒釀桂花啡
$250 (Tea)
櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷
鑄鐵鍋北非蛋
蟲二忌廉芝士露絲瑪莉農夫包
蟲二酒釀桂花啡
2024-07-01 1891 views
亞女學校考試後,突然有一日放假,所以同佢出街活動下,去咗平時好小去嘅地方 - - 旺角😅發現一座活化唐樓,位於上海街618號,都幾特別,順便去搵食,發現一間唔錯嘅餐廳:Poach蟲二環境以木系顏色為主調,小小日式風,仲有室內室外嘅位置,在鬧市中竟有這樣的設計,真係好少有。食品都好特別,唔係一般西式或日式餐廳,係中日式家庭料理,我哋叫咗左兩款主食🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜味噌和豆乳味道恰到好處,互相襯托,豆腐好滑,雞蛋半生熟狀態剛剛好,烏冬軟硬度適中。餐飲半價點咗杯凍朱古力🍫🥤,面頭有可可粉、忌廉,下面有冰凍嘅朱古力,亞女超鍾意❤️。🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆一汁三菜係招牌菜,必食之選,職員送餐時附上一個木牌,介紹如何以最佳嘅方法品嘗此餐,真係好細心體貼🥰杞子醬油飯味道唔太鹹,亦有陣陣杞子香,感覺好健康,配上鰹魚昆布茶高湯、慢煮雞蛋,味道及口感再提升一級。主菜我選了烤芝士漢堡扒伴海苔肉碎,烤芝士半溶,漢堡好juicy,芝士和漢堡永遠都係「好朋友」- - 非常夾🥰。主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。最後加咗一個甜品:🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨黃豆粉蕨餅好煙韌

🔸味噌豆腐慢煮蛋🥚豆乳湯烏冬🍜

🔸一汁三菜:烤芝士🧀漢堡扒伴海苔肉鬆

主餐仲奉送一杯焙茶🍵,非常貼心,可以一解肉類嘅油脂感。

最後加咗一個甜品
🔸黃豆粉蕨餅紅豆🫘配雪糕🍨
黃豆粉蕨餅好煙韌,紅豆軟糯,雪糕幼滑,三種不同口感,完滿的一餐,好滿足🥰
Type of Meal
Lunch
「蟲二」幾特別,佢地係頂樓,分別有室內同室外嘅座位,室外似一個小花園,整體嘅氛圍幾好,環境都舒服,幾適合同朋友小聚!佢地嘅食物偏日式嘅,而菜單上嘅「一汁三菜」(日式套餐)可以話係佢地嘅人氣菜品。不過,我地今次就冇叫「一汁三菜」,因為推薦我嚟蟲二嘅朋友強烈推薦佢地嘅「班戟」同帶有麵包嘅菜品,所以我地最後就揀左桂花麻薯もち傳統班戟(Osmanthus Mochi Pancakes)同醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律(Grilled Teriyaki Chicken with sunny side up)!桂花麻薯もち傳統班戟 - 我覺得係嚟蟲二必食嘅!佢嘅口感唔係鬆軟個種,但重點係班戟入面仲有軟糯嘅麻薯(有少少拉絲感嘅),幾有特色,同我地平時食嘅班戟唔太一樣!我覺得唔會過甜,佢另外帶啲桂花香,再配上雪糕,真係👍(好似大概有 4 款唔同嘅口味供大家揀)醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律 - 醬燒雞腿肉嘅醬唔太甜,酸種麵包係好食嘅,沙律嘅味都幾清新!焦糖拿鐵 & Flat White - 正常水準,我覺得焦糖拿鐵嘅焦糖味唔夠重。因為我地唔想飲凍
焦糖拿鐵 & Flat White - 正常水準,我覺得焦糖拿鐵嘅焦糖味唔夠重。因為我地唔想飲凍野,所以冇叫佢地嘅特飲,不過,都係建議大家有機會可以試下佢地嘅特飲!
*建議大家先係網上預約!
2024-08-28 0 views
同個friend喺上海街618號行街,好多文創小店,行到天台,俾呢間蟲二吸引左,佢有室內室外位,天氣有啲熱,我地揀左室內,如果唔熱,室外都好舒服。蟲二係食日式家庭料理,一開始就俾個Menu吸引住,個Menu都好靚我哋叫咗兩個一汁三菜,呢個套餐可以半價加飲品,最後再加咗個甜品。一汁三菜係一個定食咁,可以六選一自選主菜烤芝士漢堡扒半海苔肉鬆漢堡扒夠Juicy,肉味香但不會太濃清酒醬燒鰻魚鰻魚好大條,醬燒汁香濃,無乜腥味定食包一個前菜,今日係高湯凍入面有蔬菜,十分精緻,真係好靚又好食估唔到令我最回味係個飯,飯粒煙靭,跟佢食法,逐步加入高湯,真係提升咗飯香🍹 櫻花忌廉草莓泡泡啤好似士多啤梨沙冰奶昔🍹 蟲二酒釀桂花啡超級中意呢個配搭,酒釀桂花嘅甜味,同佢既咖啡好夾,再加咗啲Soda Water,十分清爽,好有驚喜伯爵茶麻薯傳統班戟Pancake 有好重伯爵茶味,蛋糕有質感,唔係fluffy 果種,入面有黑糖麻薯,特別喜歡上面呢cream 有少少咸味,好平衡。

一汁三菜係一個定食咁,可以六選一自選主菜

烤芝士漢堡扒半海苔肉鬆
漢堡扒夠Juicy,肉味香但不會太濃

清酒醬燒鰻魚
鰻魚好大條,醬燒汁香濃,無乜腥味

🍹 櫻花忌廉草莓泡泡啤
好似士多啤梨沙冰奶昔
🍹 蟲二酒釀桂花啡

伯爵茶麻薯傳統班戟
2024-08-27 0 views
618上海街,係新開的一個地方, 要一些時間搵佢搵,而且要搭lift 上去的, 去到就見到,由於是頂樓,餐廳有室內及戶外的位置,去到無BOOK位要即時拎位,見入訪有位都要等,等位等左40 分鐘,叫左最出名係一汁三菜便當原條蒲繞鰻魚,一汁三菜係D汁,指菜漬飯的湯。用日本清酒壺盛載的便是鰹魚湯,把它倒進穀米飯裡,便成了鰹魚湯茶漬穀米飯,蒲繞鰻魚不過不失,唔算大條,佢個一汁三菜都附有吃法的說明卡, 睇完都會明點食的!
2024-08-26 0 views
旺角上海街一間頂層的日式料理店,分別有室內及室外座位,地方蠻大。小清新風格,給人放鬆的感覺。主打日本料理中的「一汁三菜」,1份湯品、1道主菜、2道配菜,還有其他小食、甜品及特色咖啡飲品。 一汁三菜主食:清酒醬燒鰻魚原條鰻魚,加上燒汁,魚肉軟嫩,沒有骨頭。配上日本穀米杞子醬油炊飯及高湯,平日很少吃那麼多飯的,也清碗了,不夠的話還可以免費再添加湯及飯。高湯蔬菜凍,透明且淡淡的,入面是各款蔬菜如秋葵、西蘭花、蘿蔔絲,很特別。甜品:紐約芝士蛋糕吃過主菜,追加了甜食-芝士蛋糕,真是圓滿的結束。

主食:清酒醬燒鰻魚

甜品:紐約芝士蛋糕
吃過主菜,追加了甜食-芝士蛋糕,真是圓滿的結束。
2024-08-22 0 views
週末自己過黎旺角探店,呢度環境都幾好,而且裝修風格幾有特色。野菜慢煮蛋茶漬杞子飯 HK$98 :分量都幾大,一個人食已經有七分飽了,椰菜都比左幾多的,配上滴汁撈一下,味道幾好。唔夠喉可以試試個伯爵茶麻薯傳統班戟,煙煙韌韌好滿足
2024-08-17 218 views
The seaweed and pig floss added a playful edge to the delicious grilled cheeseburger steak. There was a surprising hint of umami mixed in with the comforting cheeseburger flavour in every bite. Unquestionably successful! ♤ Three Vegetables and One Juice The vegetables were crisp and fresh, and the juice was cool. It counterbalances the other heavier flavours on the meal, almost like a little health boost. Traditional Pancakes with Earl Grey Tea The exquisite Earl Grey flavour of the pancake gave it a sophisticated yet cosy vibe. Ideal for a quick teatime pick-me-up in the afternoon Three Dishes and One Juice Bento The juice gave the mixture a cool element. Ideal for days when you're unsure about what to eat, as it has a quite delicate taste and services provided here
2024-08-16 183 views
平時鐘意食一汁三菜,感覺每樣都可以食到試多啲嘢,營養又均衡啲(好似係?)上海街哩棟大廈活代左咁耐終於有時間行下,順便試下哩間文青cafe入面outdoor位置有氣氛啲,可以坐千秋打卡,仲有啲燈仔幾有feel,室內就木系裝修正正常常cafe feel櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷 配高野豆腐及年糕個名十分之長整體嚟講一道清淡嘅菜,追求健康可以試下,可惜嘅係清淡嘅情況下唔算食到食才鮮味,豆乳味噌豆漿味多於味噌,高麗菜卷有啲難咬,夾埋入面豚肉都無吸收到湯汁,小失望Cp值唔算高嘅一餐

櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷 配高野豆腐及年糕

櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷 配高野豆腐及年糕

個名十分之長

Cp值唔算高嘅一餐
2024-05-30
2024-08-11 288 views
咁啱係附近行街見時間差唔多就搵下有咩食Cafe 嘅位置係3樓成棟大廈除咗有唔同文創商店之前地下層定期仲會有不同嘅市集打發下等位時間都唔錯而cafe 等位人數好多🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️如果想嚟試下嘅話真係一定一定要book位😭事關我哋係walk in 除咗室外位置之外都冇咩位剩等咗30分鐘最終有一個室內位一坐低就嗱嗱臨叫野食佢有哂指示俾我哋跟住點樣食佢個湯飲落好正所以簡單試完個3個食法我就拎哂所有飯唔泡湯食除此之外我哋仲嗌咗兩杯酒為咗張相靚啲都係搵AI搞搞個背景杯野係幾啱打卡不過味道未必人人啱🙈🙈🙈而呢間cafe 啲侍應態度好友善朋友手機冇哂電又冇尿袋係身厚住臉皮問侍應可唔可以幫下手俾我哋叉電侍應都肯幫忙👍🏻👍🏻👍🏻
咁啱係附近行街

而呢間cafe 啲侍應態度好友善
朋友手機冇哂電又冇尿袋係身
厚住臉皮問侍應可唔可以幫下手俾我哋叉電
侍應都肯幫忙👍🏻👍🏻👍🏻
這家餐廳的表現令人感到失望。價格昂貴($150還要加一服務費)且口味不佳。每道菜的份量少,味道也不出色。特別是漢堡,與知名快餐連鎖店相比也比不上(麥當勞更好吃)。另外一道菜更是令人失望,其中的豆乳豚肉高麗菜口感平淡,只有湯中的櫻花蝦值得一試。整體而言,這次用餐體驗令人沮喪。每道菜的附餐也不盡人意,特別是那份凝固的雜錦蔬菜,第一次吃了這麼難吃的菜。。。值得一提的是,餐廳的服務態度也有待改善,員工之間聊天並不注意顧客的需求。總的來說,這家餐廳的表現讓人失望,並不值得推薦給任何人。 這家餐廳的衛生狀況也令人擔憂,整體清潔水平明顯不足,給人一種不整潔的感覺。桌面和餐具的清潔程度讓人不安,這進一步降低了用餐體驗。考慮到價格高昂且食物品質不佳,這樣的餐廳實在不值得前往。建議餐廳管理者應該優先改進食物品質和清潔標準,以提升顧客滿意度及信譽。 相信我, 去了一定後悔~請推薦這餐廳給你的仇人!!!!!

請推薦這餐廳給你的仇人!!!!!

2024-07-10
2024-07-23 905 views
食物方面:烤雞茶蹟飯:記得跟住個指示牌食!茶蹟飯好好味😆烤雞pancake都好正😋😋漢堡排茶蹟飯:食法味道同上!漢堡排好有牛味,正😆😆😆桂花咖啡:清香桂花味,配合咖啡,味道好清新,好正😋😋😋伯爵可可:有伯爵茶香,同埋濃郁朱古力味,唔錯😆😆酒香朱古力pancake:是日重點!😆味道口感好多層次:甜,酸,苦,鹹,脆,林~~超正,必點!😋😋😋服務方面:ok,有時會見唔倒舉手~環境方面:ok性價比方面:遍貴,但好味如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

漢堡排茶蹟飯:食法味道同上!漢堡排好有牛味,正😆😆😆

桂花咖啡:清香桂花味,配合咖啡,味道好清新,好正😋😋😋

伯爵可可:有伯爵茶香,同埋濃郁朱古力味,唔錯😆😆

服務方面:
ok,有時會見唔倒舉手~

環境方面:
ok

性價比方面:
遍貴,但好味

2024-07-23
$270 (Lunch)