2012-03-03 23 views
意大利飯, 真的不錯.底部其實煎得像「米pizza」, 但散落後, 加上汁, 乾中帶濕, 香氣四溢.其他蔬菜平平實實, 沒特別.而大蝦, 內附蝦膏, 蝦肉又爽滑, 讚!而另叫意粉...可惜, 早應點carbonara意粉試試而這個肉醬, 卻只是普通的貨色, 早知不點...甜品?沒點, 因只有二人,還說那雪糕很好, 卻也沒得嚐>< 只好下次
意大利飯, 真的不錯.

其他蔬菜平平實實, 沒特別.

而大蝦, 內附蝦膏, 蝦肉又爽滑, 讚!
而另叫意粉...可惜, 早應點carbonara意粉試試

而這個肉醬, 卻只是普通的貨色, 早知不點...

甜品?沒點, 因只有二人,

還說那雪糕很好, 卻也沒得嚐>< 只好下次
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
星期一o既晚上,座上客已經接近9成,入門口只等了1-2分鐘服務員便安排了座位是此並沒有享用set dinner, 反而order了<豚肉飯定食>及需要制作25-30mins的<朱古力脆脆>豚肉飯定食 $98完全唔好食.... 真係好差 不值朱古力麥香脆脆 $42完全可以當正餐食.... 份量驚人 加水服務不周,但應該是服務員不足導致,用餐其間可說只有兩名侍應處理所有人客希望他們有待改善

豚肉飯定食 $98
完全唔好食.... 真係好差
不值
朱古力麥香脆脆 $42
完全可以當正餐食.... 份量驚人

希望他們有待改善
2011-09-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
2011-07-12 68 views
女友從上海回港度假,約了晚上相見,說好不想吃太多(怕胖),要我挑個能坐得久又吃得輕巧的餐廳。這可難倒我了,荃灣區的選擇不多嗎,想來想去,就只有這家「pokka」了,吃的是日式西餐,份量沒真正的老外西餐那麼巨大,又不分時段用餐(現在很多餐廳晚間都分兩個時段,可以做多輪生意,但對於客人來講就吃得不暢快了),敲定這兒了!七點到達,不須排隊,徑直跟著侍應坐在了靠落地窗的四人餐桌旁,環顧四周,地方頗寬敞,布置上屬英倫風格,立體白色木板牆壁,桌上吊著一盞古典的水晶燈,卡位是復古的棕紅色皮墊,但櫥窗內展示的除了牛排、漢堡等西餐卻還有日式拉麵等,果然是西日合並。兩人把手袋放在一旁椅子上,輕鬆自在(不像有些店吃飯時手袋放在膝蓋上,頂著肚子很不舒服),拿起厚重精美的餐牌研究了一番,食物多元化,沙律、餐湯、主菜、飯麵、小食、甜品是應有盡有,並且劃分得仔細,每一項又有不少選擇。女友選擇了韓式石窩肉碎雞扒香飯,我這個食肉獸叫了個紐西蘭特級羊扒。餐牌上注明每道菜大約要準備二十五分鐘,於是我和女友打開話匣子聊了起來,說著說著,半個小時都過去了,還不見食物的蹤影,侍者倒不斷地為我們加水(是不是看到我們講太多的話口都乾
),敲定這兒了!
照片上的石鍋飯是否與下圖實物不吻合?
餐牌上注明每道菜大約要準備二十五分鐘,於是我和女友打開話匣子聊了起來,說著說著,半個小時都過去了,還不見食物的蹤影,侍者倒不斷地為我們加水(是不是看到我們講太多的話口都乾了!
),大概四十多分鐘,女友的石窩飯終於來了,冒著煙滋滋作響,耳聞目睹效果一流,細看下與餐牌的照片不符,相片上是雞殼盛著流心蛋黃,配料整齊地圍繞在它旁邊,而實物卻是熟透荷包蛋一個,底下才是配料。算了味道才最重要,嘗一嘗雞扒還算嫩,肉碎則較乾些,黃豆芽、紅蘿蔔絲及木耳絲切得幼細,米飯是珍珠米,滾圓分明的米粒和配菜拌勻再倒下醬油汁與燒汁,鹹甜摻雜,還不錯,最精彩的是底部已烤得焦脆的鍋巴,女友不欣賞,我卻當作寶,用個匙羹大力地刮出來,香脆好吃!(想起小時,疼我的外婆知道我愛吃鍋巴,專門把煮好的飯再多燒一會,烘到底層米飯粘結變焦為止,然後加點開水再燜一下,比泡飯更添香氣!)又過了數分鐘才輪到我的羊扒上場,(好奇怪,為什麼需時烤焗的石窩飯居然還先上桌呢
)三件頗厚的羊扒互疊在一起,本來我要六成熟,誰知店員說他們只供應由三成到十成熟的,就是沒有六成的
,於是我選七成熟,可眼前所見分明是接近九成熟度
!(既然橫豎都煎九成,為何還假裝問客人幾成熟呢?)切開來原本粉紅色的肉身變成灰黑,雖然肉質不算硬,膻味輕微(基本上香港的羊扒為了遷就港人口味都變了沒膻味的了),汁不過鹹,但是又品嘗不出是什麼醬汁調較的,還好嚼得動,可吃羊肉不需要這麼熟的,六、七成的口感及味道最佳!其實這羊扒已經較厚的了,為什麼還控制不好火候呢?(郁悶)伴碟的是初長成的小薯仔,特別甜糯,每個如雞蛋大小,一分為二;西蘭花像沒煮過似的,生硬得很。吃完兩道菜,意猶未盡,不是東西好吃,而是我們還想繼續聊天,反正這裡坐得舒服,又不愿再挪地方了,於是再叫了個甜品本格甜食四重奏(百加地香蕉凍餅、絕味咖啡凍餅、法式焦糖燉蛋白、紅莓蒟蒻雪芭)這次又等了近二十分鐘!
咖啡凍餅凍得硬實,面上撒了些焦糖粒,咖啡味不算突出,反倒淋在碟上的朱古力醬更香濃,但離絕味還遠著呢
!香蕉凍餅如木布甸的雪糕般,不甜頗滑;紅莓蒟蒻雪芭像喱多點,紅莓雪芭偏酸,開胃消滯;明明是焦糖燉蛋白,但見杯上一片雪白,僅有幾道糖霜而已,幾乎看不到焦糖色,難道忘了放焦糖,或沒用火槍燒表層?底下的蛋白但也滑溜,甜度也輕微,只是外表有別一般的焦糖蛋白。

座位寬廣,上菜遲緩,選擇在此閑聊倒是適合不過,只要不計較價錢(不算便宜)不在乎食物(普通水準)即可!

2011-06-28
$170 (Dinner)
2011-06-18 34 views
這間分店,時常有客在外邊排隊,但book位竟然准許,我二人book卡位。而且整頓飯,招呼也十分有禮。因為當晚沒什胃口,全場由好朋友發板。鮮蝦海鮮泡菜湯烏冬,蝦屬於大隻,肆正,有蝦味。烏冬並非肥嘟嘟烏冬,而是手打「粗麵」那種,非常吸收泡菜湯味,不是很辣,反而覺得有點像蕃茄湯。可是份量很少。牛油果海鮮焗飯,其實是好朋友選的。牛油果海鮮絕對想像到是白汁,沒什味兒,就是普通一個焗飯(幸好有脆卜卜蟹籽,點綴口感)。綠茶tiramisu,因為Pokka甜品,有興趣的,已試得七七八八,餘下這個,在menu相中很吸引, Mascarpone Cheese疊上兩層。誰知絕對貨不對板!!一整pet吉士塌在薄薄的蛋糕上,在面沈上綠茶粉了事!!仲要賣4x元!!吉士可以叫作Tiramisu嗎!!?真是難以置信是pokka出品!
因為當晚沒什胃口,全場由好朋友發板。
!!
一整pet吉士塌在薄薄的蛋糕上,在面沈上綠茶粉了事
!!仲要賣4x元!!吉士可以叫作Tiramisu嗎
!!?真是難以置信是pokka出品!
鮮蝦海鮮泡菜湯烏冬
牛油果海鮮焗飯
綠茶tiramisu
2011-06-16
$108 (Dinner)
2011-06-06 23 views
今日(6-6-2011 Mon)端午節,同男友起身後,佢又要食o野出去返工.我就陪佢去食.佢話去Pokka,我話未夠11:00am未開門(因好多次都係咁),但今日搭車經過,竟然見到有人坐o左o係o度食o野,可能因假期早啲開,咁我o地入去啦.未到11:00am重係早餐,不過好似幾豐富,因為我o地已經食o左啲麥片.睇睇menu,原來所有早餐都係要原價叫任何咖啡就會送,而咖啡由$44.00起,即係每個早餐都係四十幾蚊啦.我就揀o左$48.00o既北海道朱古力咖啡配4號o既法蘭克福腸鮮蕃茄湯烏冬.男友就要$46.00o既凍Cappuccino配5號o既日式咖哩牛肉意粉奄列.好快,兩杯飲品到o黎,飲吓先,男友o個杯都冇乜問題吖,而我o個杯呢,開頭飲好重朱古力味,之後就有咖啡o既甘,但攪勻後,唔多覺有朱古力味.等o左好耐好耐,都有起碼有10分鐘,食物到o黎.睇睇我o既烏冬,法蘭克福腸呢?唔係成條,只係4片,加o左幾片獅子狗卷同半隻溏心蛋,咁少o野?咁食啦,烏冬係滑同彈牙,但餸真係少囉.而男友o既日式咖哩牛肉意粉奄列呢?咖哩汁幾香,牛肉大件,應該係牛腩,重配有沙律,呢個好似抵食啲;而我就覺得間中o黎

好快,兩杯飲品到o黎,
左:凍Cappuccino,右:北海道朱古力咖啡
飲吓先,
凍Cappuccino
男友o個杯都冇乜問題吖,而我o個杯呢,
北海道朱古力咖啡

法蘭克福腸鮮蕃茄湯烏冬

而男友o既日式咖哩牛肉意粉奄列呢?
日式咖哩牛肉意粉奄列
切開o既日式咖哩牛肉意粉奄列
咖哩汁幾香,牛肉大件,應該係牛腩,
大大件牛腩
重配有沙律,呢個好似抵食啲;而我就覺得間中o黎食就可以.

男友o既評價係好好,咖啡同食物唔錯,環境亦好,如果價錢差唔多.佢寧願揀呢間都唔揀翠華咁話.

2011-06-06
$51.70 (Breakfast)
日式咖哩牛肉意粉奄列
切開o既日式咖哩牛肉意粉奄列
2011-01-04 40 views
今天因為工作來到荃灣, 經過千色店的時候便想起了Pokka想想還有時間歎一個下午茶, 所以到裡面"偷閒"本來還想今天是平日, 應該不多人才對一進去就是爆滿幸好立刻有位子今天就點了一個下午茶餐 白汁雜菌雞肉意粉+凍咖啡白汁的味道不錯, 意粉也很乾身不過雞肉好像普通茶餐廳一樣急凍雞肉, 沒有任何味道凍咖啡的咖啡味香濃因應自己的口味可以自行調配奶跟糖水來到Pokka還有一樣想食的東西當然是甜品了草莓吉士夾餅伴雪糕點的時候還以為是草莓吉士上的時候才知道是原味吉士夾餅來的時候還是熱烘烘的跟冷冷的香草雪糕配在一起吃口感倍增這一間的服務還不錯服務員會不停加水, 上菜也很快只是因為太多人了, 所以吃完沒待多久就走了
今天因為工作來到荃灣, 經過千色店的時候便想起了Pokka
想想還有時間歎一個下午茶, 所以到裡面"偷閒"

本來還想今天是平日, 應該不多人才對
一進去就是爆滿
幸好立刻有位子

今天就點了一個下午茶餐
白汁雜菌雞肉意粉+凍咖啡
白汁意粉不錯, 可惜雞肉沒味道

香濃

白汁的味道不錯, 意粉也很乾身
不過雞肉好像普通茶餐廳一樣

急凍雞肉, 沒有任何味道
凍咖啡的咖啡味香濃

上的時候才知道是原味吉士
夾餅來的時候還是熱烘烘的

跟冷冷的香草雪糕配在一起吃口感倍增

這一間的服務還不錯
服務員會不停加水, 上菜也很快
只是因為太多人了, 所以吃完沒待多久就走了
2011-01-04
$100 (Tea)
白汁意粉不錯, 可惜雞肉沒味道
香濃
冷熱交替
2010-12-29 66 views
2010年9月11日 荃灣城市廣場 ( 百佳咖啡餐廳 - 2)週未,陪太座閒逛於荃灣商場,中午在千色店,我倆揀選了此處的百佳咖啡餐廳午餐,要了兩個Set Lunch,分別為A餐及B餐。餐湯雜菜湯,酸甜好味。蒜蓉包,又脆又香的蒜蓉包。熱咖啡,每次皆飲,香濃好味。A餐鮮茄汁美國豬扒,配明太子炒蛋伴鮮果沙律及什菜意粉,豬扒好腍甜,炒蛋一般,鮮果沙律亦夠鮮美。B餐煙鴨胸伴他厘拔魚柳,鴨胸唔酥,非常好味,魚柳也是OK嘅。甜品蛋糕,香滑甜美,不錯的。百佳的質素,總覺有保証,特別喜愛這裡的咖啡。
午餐

餐湯雜菜湯,酸甜好味。
雜菜湯

蒜蓉包,又脆又香的蒜蓉包。
蒜蓉包

熱咖啡,每次皆飲,香濃好味。
熱咖啡

A餐鮮茄汁美國豬扒,配明太子炒蛋伴鮮果沙律及什菜意粉

B餐煙鴨胸伴他厘拔魚柳

甜品蛋糕,香滑甜美,不錯的。

百佳的質素,總覺有保証,特別喜愛這裡的咖啡。

2010-09-11
$100 (Dinner)
午餐
蒜蓉包
熱咖啡
  • 咖啡
2010-06-23 21 views
今日同男友去POKKA CAFE食下午茶餐"...叫左一份雞翼,一份田螺同埋一份下午茶湯面"..雞翼同埋田螺味道OK"個面D牛肉好味"=]味道一般,得個貴字,有點失望下次未必會再去"
今日同男友去POKKA CAFE食下午茶餐"...
叫左一份雞翼,一份田螺同埋一份下午茶湯面"..
雞翼同埋田螺味道OK"個面D牛肉好味"=]
味道一般,得個貴字,有點失望

下次未必會再去"
雞翼
薯蓉田螺
肥牛湯拉面(牛肉好味"!!)
2010-06-11 13 views
牛尾湯 $40不屬美味,唔值 $40。薯蓉爆蛋咖喱牛腩飯 $88薯蓉、爆蛋、咖喱牛腩都幾好味,但一起吃並沒驚喜。唔明點解呢三樣野會放在一起?唔乾淨檯面抹唔乾淨、碗仔抹唔乾淨。要自己用指甲刮走污漬。沒認真吃另一半的漢堡飯,不予置評。價錢收十足,但質素是乏善可陳,所以不會再來了。
牛尾湯 $40
不屬美味,唔值 $40。

薯蓉爆蛋咖喱牛腩飯 $88

唔乾淨
檯面抹唔乾淨、碗仔抹唔乾淨。要自己用指甲刮走污漬。

沒認真吃另一半的漢堡飯,不予置評。

價錢收十足,但質素是乏善可陳,所以不會再來了。
2010-06-10
$120.5 (Dinner)
2010-06-05 17 views
當晚兩個人6:45pm去到Pokka, 都八成滿座, 只係坐到窗邊位, 氣氛尚算寧靜...見SET DINNER 一D 都唔吸引, 所以散叫左... 牛尾湯過杰, 得個鹹字, 仲有煲燶湯既味... 牛肉漢堡扒茄汁意粉漢堡扒牛肉味濃, 茄汁酸酸甜甜好開胃, 意粉質地適中..... 香燒雞扒意大利飯意大利飯香口有口感, 雞扒夠入味煎得香脆....綜觀而言, 雖然牛尾湯同杯有味既水喉水令人失望, 但主菜都總算有D驚喜....

見SET DINNER 一D 都唔吸引, 所以散叫左...

牛尾湯
過杰, 得個鹹字, 仲有煲燶湯既味...

香燒雞扒意大利飯
意大利飯香口有口感, 雞扒夠入味煎得香脆....

牛尾湯
2010-06-03
$240 (Dinner)
2010-06-03 25 views
要開會,話落pokka邊食邊傾(本身話食buffet,咁食法死梗)3個人一人1個tea setkimchi udon, mini burger with mince & toast,仲有個cream sauce既pasta味道算唔錯,我食既mini burger個burger bun都係脆,水準唔錯食完後傾左陣至嗌甜品,其中有20分鐘左右係我一個人做緊野,(比較quiet)班waitress姐姐完全唔係路,掛住同d客傾計,做野又唔夠勤快我唔係話你做server既唔可以relax,問題係,你咁既class既restaurant好似唔合standard點甜品2份share食,一個係kumura dice toast with ice cream,一個係coffee凍餅比較甜,但係味道係好的,份量都好大,3個人食都almost食唔晒最後都係:我俾笑臉,係俾d野食,計埋service既,笑臉真係俾唔到不過,有個新仔,應該係trainee,做野雖然有d大意(整到我隻手),不過禮貌分,可以俾credit佢,夠誠懇今日係business meeting,單唔係我埋的
3個人一人1個tea set

食完後傾左陣至嗌甜品,
其中有20分鐘左右係我一個人做緊野,(比較quiet)

今日係business meeting,單唔係我埋的
2010-06-02
Type of Meal
Tea
1K
2010-03-20 18 views
好少落荃灣, 今日下到來, 都冇時間research, 好餓, 就撞入了來.但pokka都算大公司, 應好safe 吧大豬女友好餓, 唔諗了, 晚餐叫set, 有豬仔比, 雞翼餃子, 豬軟骨拉麵;另set 2仲有叫了牛肉飯及天婦羅/牛肉;當然好快上. 雞翼餃子已去骨, 好好食, 啖啖肉, 唔太咸, 剛好.豬仔比又係啖啖肉, 唔燒得太乾, 肉汁都不少.豬軟骨拉麵, d豬軟骨幾滑; 拉麵係用清湯的, 比起其他食物, 略為淡味.牛肉飯D 牛肉好靚, d 汁唔係甜的; 媽冇投訴.我的天婦羅幾脆, 隻蝦都幾大架.牛肉5成熟; 好好食, 肉質很好, 一讚!加d 介辣, 一流!服務很好哥哥好好人, 又係要讚.3人食了約 $290.
但pokka都算大公司, 應好safe 吧

另set 2仲有叫了牛肉飯及天婦羅/牛肉;

豬仔比又係啖啖肉, 唔燒得太乾, 肉汁都不少.
豬軟骨拉麵, d豬軟骨幾滑;
拉麵係用清湯的, 比起其他食物, 略為淡味.

牛肉飯D 牛肉好靚, d 汁唔係甜的; 媽冇投訴.

我的天婦羅幾脆, 隻蝦都幾大架.
牛肉5成熟; 好好食, 肉質很好, 一讚!
加d 介辣, 一流!

服務很好哥哥好好人, 又係要讚.
3人食了約 $290.
汁唔係甜的
豬仔比, 雞翼餃子, 拉麵
牛肉靚
$90 (Dinner)
豬仔比, 雞翼餃子, 拉麵
牛肉靚
2009-12-24 17 views
$54 日式牛肉炒意粉~醬汁好特別,並非一直的燒汁喔,牛肉片有好多呢~而且幾入味,有牛肉味所在~GOOD 呢碟炒意粉,唔算落左好多油呀,意粉好幼細~口感很不錯呀,份量又幾多~熱度岩岩好呀呢道每碟飯/意粉,隻碟都係好大的~餐具好乾淨!又完整無爛~滿意 凍檸茶,茶味不錯,係英式紅茶呢~waiter服務很好呀,而且又有禮~與隔黎的餐桌隔左好開呀^^卡位的sofa好乾淨!
$54 日式牛肉炒意粉~醬汁好特別,並非一直的燒汁喔,
牛肉片有好多呢~而且幾入味,有牛肉味所在~GOOD

呢碟炒意粉,唔算落左好多油呀,
意粉好幼細~口感很不錯呀,份量又幾多~
熱度岩岩好呀

凍檸茶,茶味不錯,係英式紅茶呢~

卡位的sofa好乾淨!
$59 (Tea)
2009-12-14 29 views
百佳咖啡餐廳,我們喜歡吃的地方,那杯餐咖啡,香濃美味,每次光顧時,也是必喝的了。今天晚上我們共三人,點了三個天使麵套餐來吃。先來餐飽:這裡的包經常都是熱烘烘的,塗上牛油來吃也是不錯。再來羅宋湯:濃濃的湯,味道絕對好飲。跟著三款主菜天使麵鮮菌露荀三文魚天使麵,配料有三文魚、蟹子、露荀、紅椒、黃椒、東菇。帆立貝蟹肉南瓜汁天使麵,配料有帆立貝、蟹肉、南瓜汁、蟹柳、紅椒、豆苗、薯片。日式明太子鮮蝦天使麵,配料有蝦子、波菜、木魚、紅椒、黃椒、蝦、東菇。以上三款天使麵,各有特色,三款味道也不錯呢!焗田螺:試過幾次,一直都不喜歡這道菜。甜品:送來的甜品也頗對辦的了。新宿焦糖咖啡:咖啡味不濃,只感到甜甜的焦糖味道,味道普普通通,不喜喝甜飲者請不要試了。至於那杯餐咖啡是香濃美味,真是不要錯過的了。
百佳咖啡餐廳,我們喜歡吃的地方,那杯餐咖啡,香濃美味,
每次光顧時,也是必喝的了。今天晚上我們共三人,點了三個
天使麵套餐來吃。

先來餐飽:這裡的包經常都是熱烘烘的,塗上牛油來吃也是不
錯。再來羅宋湯:濃濃的湯,味道絕對好飲。

跟著三款主菜天使麵
鮮菌露荀三文魚天使麵,配料有三文魚、蟹子、露荀、紅椒、
黃椒、東菇。
帆立貝蟹肉南瓜汁天使麵,配料有帆立貝、蟹肉、南瓜汁、蟹
柳、紅椒、豆苗、薯片。
日式明太子鮮蝦天使麵,配料有蝦子、波菜、木魚、紅椒、黃
椒、蝦、東菇。
以上三款天使麵,各有特色,三款味道也不錯呢!

焗田螺:試過幾次,一直都不喜歡這道菜。

甜品:送來的甜品也頗對辦的了。

新宿焦糖咖啡:咖啡味不濃,只感到甜甜的焦糖味道,味道普
普通通,不喜喝甜飲者請不要試了。

至於那杯餐咖啡是香濃美味,真是不要錯過的了。
餐牌
日式明太子鮮蝦天使麵
甜品
  • 餐咖啡
2009-10-25 19 views
食完早午餐未夠喉食埋甜品先散band!香蕉麥香脆脆汁底係香蕉多士暖熱有蛋香而且蛋漿滲到入塊麵包度冇求其點兩點心思上又加左分就算配上普通vanilla雪糕都perfect~汁底香蕉味好濃唔太甜偶然仲食到肉添~上面decoration的是合桃幾香脆~坦白講一定食唔晒42蚊我就覺得算抵~有個經理雖然漏左我地單但都幾親切咁比意見有咩好食同問我地有香蕉定冇香蕉好食d話想了解我地既口味
食完早午餐未夠喉食埋甜品先散band!
香蕉麥香脆脆
汁底係香蕉

多士暖熱有蛋香
而且蛋漿滲到入塊麵包度冇求其點兩點
心思上又加左分
就算配上普通vanilla雪糕都perfect~
汁底香蕉味好濃唔太甜偶然仲食到肉添~

上面decoration的是合桃幾香脆~
坦白講一定食唔晒42蚊我就覺得算抵~

有個經理雖然漏左我地單
但都幾親切咁比意見有咩好食