2023-02-12 126 views
啱啱生日, 朋友請左我去 high tea, 就係呢間近期好出名, 位於香港公園內既 pondside! 聽閒長期 full booking, 幸好, 朋友前一日都book 到, 仲安排到近窗邊位置可以望位湖景, 感覺都幾舒服, 但其實湖景又有啲普通!😅叫左個三層 tea set, 有甜點咸點同餐飲!食物唔難食, 但都唔算好食, 無咩特別出色!😂蟹餅, parma ham, 煙三文魚唔錯, 但 scones 牛油味唔重, 同好乾😖 甜品幾款都唔太好食.. 同朋友一致覺得無下次😂地址 : Pondside金鐘紅棉路19號香港公園評分 : 6/10

叫左個三層 tea set, 有甜點咸點同餐飲!
食物唔難食, 但都唔算好食, 無咩特別出色!😂

同朋友一致覺得無下次😂

地址 : Pondside
金鐘紅棉路19號香港公園
評分 : 6/10
2023-02-10
$250 (Tea)
身為一個港女,得閒梗係要歎個三層架下午茶先叫生活!😝今次就去咗香港公園入面嘅餐廳食 tea!餐廳分咗室內同室外,室外嘅座位有一個個藤籃包住,附近都係花花草草🌺🌱,好有渡假 feel!👗而室內裝修有啲似英式茶室,簡約不失格調,窗邊仲可以望到湖同瀑布🌴,加上環境好寧靜,真係好 chill、好寫意!High Tea Set $488 for 2呢個 Tea Set 用 3層架做擺盤,餐具簡約優雅,絕對係為打卡而設!📸兩位用 $488+10%服務費,以 Tea Set 嚟講唔算太貴,單單食環境都好OK!雖然食材唔算好名貴,整體上件件都好食,😊而且味道都突出,唔似有啲主題下午茶,一味得一重味咁膩。🥯頭盤當然係 Scones,鬆餅夠軟熟,油香十足,唔會有粉味。提提大家,一齊上嘅 4個醬,得 clotted cream 同 organic jam 係塗鬆餅嘅~其他兩個鹹嘅係點第一層炸嘢食嘅!不過我將啲蘑菇醬塗咗落鬆餅,原來都幾夾! 🍤第一同第二層都係鹹點,啱啲怕食太怕會滯嘅朋友!第一層主要係炸物,Pondside crabcakes 最好食,蟹肉好多好鮮味,而 Risotto balls 同 Veg

High Tea Set $488 for 2

🍤第一同第二層都係鹹點,啱啲怕食太怕會滯嘅朋友!第一層主要係炸物,Pondside crabcakes 最好食,蟹肉好多好鮮味,而 Risotto balls 同 Vegetarian spring rolls 都好脆,要趁熱食呀!

🥪中間嗰層係可以凍食嘅鹹點,Parma ham on cantaloupe 唔洗講都知咩味,基本上唔會唔好食,Open sandwiches 輕巧無咩負擔,一啖就吞落肚,而 Shrimp cocktails 幾特別,凍蝦下面係牛油果醬,加咗少少香草調味,唔會膩之餘好好食!

🧁最底層係甜點,4件都唔太甜而且好食。Macaroons 細細件一口一粒,;Tiramisu 有啖啖咖啡同酒味,好軟滑;Panna Cotta 上層係紅莓醬酸酸甜甜,下層奶凍好滑有奶味;Cake of the day 呢件最好食,有淡淡焦糖香,燉蛋嘅味道好濃厚。
2023-02-03
$488 (Tea)
  • High Tea Set
2023-02-10 129 views
位於香港公園內的一間餐廳,附近環境清幽,還有個水池,晚上能清楚看到倒影,真的是很美,而且還有很多位置都在窗邊,邊靜靜地欣賞夜景,邊吃美食,真的是約會的好地方!Avocado Mango Spicy Prawns Salad ($128)這個沙律我覺得最特別的地方是蝦是有被煎香,然後再加上有點辣的調味,吃起來味道會天香更惹味,肉質爽滑彈牙!而沙律的份量挺多的,蔬菜都很新鮮,吃起來爽脆,中間夾帶著牛油果的綿香和芒果的香甜,混合上帶點甜的沙律醬!Parma Ham with Cantaloupe ($128)火腿配上哈蜜瓜是一個常見的組合,吃起來鹹香嫩滑的火腿遇上香甜多汁的哈蜜瓜,剛好中和了鹹味,更能突出火腿的香!Grilled Kurobuta Pork Chop($208)這個豬扒吃起來真的挺驚喜的!用上了黑毛豬的豬扒,經過煎香後,吃起來帶點焦香,但吃起來肉質爽滑多汁,比想像中還要嫩的口感,還帶點油香,感覺應該有用上慢煮的方法來煮!配菜還有薯蓉,露筍,小蕃茄和日式番薯仔。Clam Linguine with Tarragon Cream Sauce($168)這個賣相挺不錯的,把蜆剛好圍

這個賣相挺不錯的,把蜆剛好圍了一圈,中間放了意粉。蜆吃起來味道鮮甜,而且感覺是煮到9成熟左右,保留了海鮮的風味,也是挺特別的!而意粉加了大量的忌廉去煮,吃起來很滑,質感濃厚,意粉帶有咬口!

Cake ($68)

這士多啤梨蛋糕質素挺好,忌廉甜而不膩,士多啤梨甜,蛋糕質地濕潤但帶點鬆軟!
2023-02-09 566 views
相信呢間餐廳係女生們好想去嘅地方之一,位於中環金鐘中間嘅香港公園入面,香港公園有花有湖,去到已經好寫意餐廳其中一邊嘅座位係望住小瀑布、湖畔、小橋流水,置身其中感覺特別舒適,餐廳有lunch set、仲有港女必食三層架下午茶☺️🥙High Tea Set for 2💰$488由上面第一層數起有Pondside crabcakes, risotto balls, vegetarian spring rolls個人鐘意食蟹餅,外脆有蟹肉,口感豐富🥪中間層有open sandwiches, shrimp cocktails, Parma ham on cantaloupe呢層好多都啱食,牛油果醬凍蝦幾鮮,巴馬火腿配蜜瓜又係好夾,煙三文魚三文治都好食🍰底層有甜品macaroons, panna cotta or tiramisu, cake of the day呢層最鐘意馬卡龍,另外蛋糕都幾好🍪最後當然唔少得scones with clotted cream and organic jam呢度嘅鬆餅都好好食,有兩個味道,分別係原味同提子味,兩款都好鍾意,不過食完已經好飽,點上clotted cre

🥙High Tea Set for 2💰$488
個人鐘意食蟹餅,外脆有蟹肉,口感豐富

呢層最鐘意馬卡龍,另外蛋糕都幾好

呢度嘅鬆餅都好好食,有兩個味道,分別係原味同提子味,兩款都好鍾意,不過食完已經好飽,點上clotted cream 好夾

🍵Earl Grey Tea
🍵Jasmine Tea

💰$537/2ppl
🚩Pondside (金鐘) @pondsidehk
📍金鐘紅棉路19號香港公園
2023-02-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$244 (Tea)
2023-02-08 175 views
香港公園入面有間湖景餐廳,以白色為主調。餐廳靠窗邊位置望到湖景,打卡影得相唔錯😍平日嚟食午餐滿座,相當多人。今次雖然坐唔到靠窗位置,但呢度嘅環境都唔錯。所以最好預先book位。午餐$198起,包湯或沙律及飲品。我哋每人叫咗一個set lunch。先有熱辣辣麵包🥖麵包鬆軟,有醋、橄欖油。▶️甘筍忌廉湯甘筍湯顏色非常靚,甘筍橙色,味相當濃郁,酸酸地。▶️日式薯仔沙律配明太子呢個沙律份量幾多,薯仔沙律🥔有粒粒口感。明太子有粒粒口感。▶️ 美國谷飼肉眼牛扒配紅酒汁 +$60肉眼牛扒幾大塊,大約五成熟左右,牛扒有炭燒牛香味。配菜有車釐茄、甜薯及薯蓉等。▶️法式油鴨腿配黑醋汁 +$30鴨腿配黑醋汁,味道相當夾。油鴨腿啖啖肉,有鴨香。配料有椰菜花、BB蘆筍、車釐茄、薯蓉等。▶️套餐包基本茶或咖啡,我哋揀咗個熱檸茶、加$20轉熱朱古力咖啡。熱朱古力咖啡有拉花又夠大杯,抵加!

先有熱辣辣麵包🥖麵包鬆軟,有醋、橄欖油。

▶️甘筍忌廉湯
甘筍湯顏色非常靚,甘筍橙色,味相當濃郁,酸酸地。

▶️日式薯仔沙律配明太子
呢個沙律份量幾多,薯仔沙律🥔有粒粒口感。明太子有粒粒口感。

▶️ 美國谷飼肉眼牛扒配紅酒汁 +$60

▶️法式油鴨腿配黑醋汁 +$30

2023-02-06 128 views
Pondside位於香港公園隱世湖邊古典氛圍的餐廳,水聲潺潺,溪水淙淙。評分:🌕🌕🌕🌕🌗Parma Ham with Cantaloupe · 前菜點左Ham 配哈蜜瓜,呢個配搭係絕配、天衣無縫,哈密瓜的清甜正好與火腿鹹香中和,帶出平衡口感。Seared Scallops with urchin sauce •另一道前菜包括左香煎帶子,煮至約七成熟, 入口軟嫩。 另外海膽味道濃郁,鮮甜美味,互相輝影。Grilled Kurobuta Pork Chop•鹿兒島黑豚肉,又叫黑毛豬,整體豬扒冇骨,肥瘦分明肉質鮮嫩有口感。Braised Beef Cheek in Red wine Sauce •紅酒燜牛頰肉,由於牛的面部肌肉運動量大,故脂肪含量非常低,不會像其他部分般肥膩; 雖然肌肉比相對較高,但肉質卻非常腍,香濃既紅酒汁完全沁入軟滑既牛面脥,令人動容。
Pondside

位於香港公園隱世湖邊古典氛圍的餐廳,水聲潺潺,溪水淙淙。

評分:🌕🌕🌕🌕🌗

Parma Ham with Cantaloupe ·

Grilled Kurobuta Pork Chop•

2023-02-06 118 views
好耐無食三層Tea set,見到呢間有瀑布景色餐廳,就一於同朋友黎試吓😙估唔係香港公園裡面有一間隱世舒適餐廳😚好似係大自然咁,食住靚靚下午茶一路望住瀑布同聽到舒適既聲音,一面同朋友傾談心情真係好放鬆好舒服😌頂層Risotto ball香脆脆皮黑松露risotto,飯粒煙煙靭,配埋黑松露醬一齊食味道秒昇華🤩Vegetarion spring roks春卷•夾椰菜同紅蘿蔔絲,味道清淡配酸甜醬一齊食更好味😋Pondside crabcakes上面有三文魚籽、下面係蟹餅,咬落去蟹肉啖啖蟹肉😍仲配塊梳打餅😚中層Parma ham on cintsbupe我至愛食蜜瓜,超甜配合埋ham味道真係超夾😍Sandriches呢個三文魚三文治仲整左玫瑰花擺放特別靚,味道唔錯👍🏻Shrimp cocktails大蝦配牛油果醬香口美味,口感細滑,我特別喜愛😍底層是甜品Tiramisu好驚喜😍咖啡酒好濃,蛋糕亦好滑😚Cake of the day蛋糕底部有蘋果粒,上面有有朱古力慕絲😋Macarons有焦糖同抹茶味😍岩晒我地一人一粒口味😌仲係外脆內軟,咬落去超薄脆口感好正😋裡面都有Panna cotta 最後食士

頂層
Risotto ball

Vegetarion spring roks
春卷•夾椰菜同紅蘿蔔絲,味道清淡配酸甜醬一齊食更好味😋

Pondside crabcakes

中層
Parma ham on cintsbupe
我至愛食蜜瓜,超甜配合埋ham味道真係超夾😍

Sandriches
呢個三文魚三文治仲整左玫瑰花擺放特別靚,味道唔錯👍🏻

Shrimp cocktails
大蝦配牛油果醬香口美味,口感細滑,我特別喜愛😍

底層是甜品
Tiramisu
好驚喜😍咖啡酒好濃,蛋糕亦好滑😚

Cake of the day
蛋糕底部有蘋果粒,上面有有朱古力慕絲😋

Macarons

Panna cotta
最後食士多啤梨奶凍🍓奶凍口感超滑溜
滑,配埋甜甜士多啤梨醬超驚喜😍

仲有4款醬比我地配搭唔同既食物👍🏻

最後我地先食鬆餅😚佢整得好鬆脆仲有紅莓乾好好味😋但最後食既關係食唔晒🙈

正體環境舒適,Tea Set又靚又好好味😋值得再同朋友黎嘆下午茶😚

2023-02-05 96 views
呢間係香港公園嘅Pondside bookmark咗好耐,今次終於book到🥹 環境真係好靚,坐窗邊望住湖同小瀑布食tea好寫意。(˶ˊᵕˋ˵) 𝑯𝒊𝒈𝒉 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 $488 for 2鹹點6款🦀Pondside crabcakes🧆Risotto balls🥕Vegetarian spring rolls🥪Open sandwiches🦐Shrimp cocktails🥓Parma ham on cantaloupe甜點 4款🍬Macaroons🥛Panna cotta 🧁Cake of the day🤎Scones with clotted cream and organic jam鹹點有蟹餅、炸飯球、春卷、煙三文魚三文治、Parma ham 同 Shrimp cocktails。當中最鍾意蟹餅同煙三文魚三文治(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 蟹餅幾大件足料,上面配埋魚籽口感十足。😆甜點就有兩款Macaroons, Panna cotta, 兩款cakes 同scone 🥰 Panna cotta好香牛奶味,蛋糕甜度適中。 整體黎講環境100分,價錢黎講都算幾抵食 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 想試嘅

𝑯𝒊𝒈𝒉 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 $488 for 2

甜點 4款
🍬Macaroons
🥛Panna cotta
🧁Cake of the day

整體黎講環境100分,價錢黎講都算幾抵食 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 想試嘅朋友仔記住提早book定窗邊位😆
Pondside (金鐘).一直都好想試香港公園入面嘅餐廳,環境優美又grand💜但個人覺得日光下應該會靚好多🥹下次要黎試tea!!.▪️Avocado Mango Spicy Prawn Salad▪️.食西餐緊係要食個沙律,芒果開胃,有三隻大蝦又夠新鮮爽脆.▪️Parma Ham with Cantalouge▪️.可惜隻哈密瓜唔夠甜,如果唔係呢個配搭真係無得彈🥹.▪️Spaghetti Carbonara▪️.Carbonara大家都唔陌生,夠creamy仲有芝士碎.▪️Grilled US Rib eye with truffle gravy▪️.今日重點主菜— Rib rye! 肉質厚實,非常juicy💜配菜仲有迷你紫薯,薯蓉,蘆筍,椰菜花同埋溫室蕃茄仔。食肉食到少膩,蕃茄仔好甜可以解膩!.📌 Pondside (金鐘)金鐘紅棉路19號香港公園.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Pondside (金鐘)

食西餐緊係要食個沙律,芒果開胃,有三隻大蝦又夠新鮮爽脆

▪️Parma Ham with Cantalouge▪️
可惜隻哈密瓜唔夠甜,如果唔係呢個配搭真係無得彈🥹

▪️Spaghetti Carbonara▪️
Carbonara大家都唔陌生,夠creamy仲有芝士碎

📌 Pondside (金鐘)
金鐘紅棉路19號香港公園
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳座落於金鐘香港公園裡面,旁邊有人工湖同人造瀑布,以白色玻璃屋設計,室內走精緻的歐陸風格,白天時,陽光從落地玻璃穿透室內,採光度十足,更添多份愜意和暖的感覺;室外更加環境優美,大樹護蔭,瀑布潺潺,湖畔花園美境,瀰漫著悠然的渡假感覺! 餐廳無論裡裡外外,餐桌和食物全都是打卡點,開業以來一值深受一眾ladies 們喜歡, 無論白天跟三五知己來個放鬆的Brunch 和 High Tea,又或晚上拍拖來個浪漫的湖畔晚餐, 都很值得一試 這天跟太后來個英式下午茶; 三層High Tea Set 非常精緻,款式頗多,有齊甜點,鹹點及鬆餅 🔮鬆餅:🔸️ 一件很正宗的scone,提子英式鬆餅配忌廉芝士及有機草莓醬~外脆內綿 🔮鹹點 :🔸️Pondside crabcakes with Tamago🔸️Risotto ball🔸️Vegetarion spring rolls🔸️Smoke Salmon  Sandriches🔸️Shrimp Avocado cocktails🔸️Parma ham on cantaloupe 👉鹹點入面,太后最喜歡Risotto ball ,外皮炸得十分香脆,裡面的黑松露意大利飯

🔮鬆餅:

🔮鹹點 :
🔸️Risotto ball
🔸️Vegetarion spring rolls
🔸️Smoke Salmon  Sandriches
🔸️Shrimp Avocado cocktails
🔸️Parma ham on cantaloupe

👉鹹點入面,太后最喜歡Risotto ball ,外皮炸得十分香脆,裡面的黑松露意大利飯還是暖暖的,黑松露味道的回香在口腔內久久不散!👍

而我就較喜歡 Pondside crabcake 同埋Shrimp cocktails;前者頂層滿滿的三文魚和豐滿的蟹肉餅,鮮甜香口,口感有層次;後者大蝦爽口彈牙,特製的牛油果醬,口感清新; 而Parma Ham 咸味適中, 哈蜜瓜爽甜又多汁!👍

🔮甜點 :
🔸️Macarons
🔸️Panna cotta
🔸️Tiramisu
🔸️Homemade chocolate cake

甜點方面,我同太后一致認同最好食係Panna cotta

雲呢拿奶凍口感綿密幼滑,上面的士多啤梨醬香濃而不太甜,整個味道感覺很清香
其次係Tiramisu, 奶油質地creamy,咖啡粉和rum酒香濃,蛋糕也不會過甜,甘和甜互相平衡,小小一件cake也十分出色

🔮Premium Estate Tea & Barista Coffee (另加 $38)

🔸️Giddapahar Garden
太后點了一款特別的印度茶葉, 擺盤精緻, 先泡了一次再serve的. 茶味很香濃,帶甘澀味!喜歡濃茶的朋友們值得一試!(不過太后覺得很濃所以泡了幾回先飲到)

🔸️Barista Coffee
心心Latte Art拉花精美!咖啡豆有果仁甜香!

Other Info. : ⭐靠窗的座位是最受歡迎,皆因打卡真係最靚的,預約時可要求坐窗邊的,不過由於太受歡迎聽說想預約這邊的位置,繁忙時段都差不多要等一個月😅
2023-02-03 117 views
城市中難得的幽靜,性價比非常高的餐廳。適合舉辦私人活動或小聚。可以逗留半天的地方,窗外小瀑布景色非常賞心悅目。餐廳分為三個不同裝修設計的區域,可以舉辦正式規格的活動,又有可以較為輕鬆自如的地方。
2023-02-01 109 views
呢度既浪漫氣氛加上帶子同海膽賣相擺設得簡單精美,而且海膽都甜&juicy 但份量只夠我獨食,而令到唔夠同老公分甘同味得盡興。不過pasta系既蒜香煮蜆扁意粉又香同埋蜆肉粒粒都新鮮而大滿足💕 同埋mocktail 系我所揀既Japanese Spring賣相靚同有熱情果既酸酸地都易入口。雖然我見好多朋友日間黎影相係多野影d, 但係夜晚燭光晚餐,我同老公既wife and husband time with quality 一樣有!
今晚去咗人氣「𝐏𝐨𝐧𝐝𝐬𝐢𝐝𝐞」食𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 ⛲️🤍餐廳裝修帶歐陸風,一幢純白玻璃小屋設有池景窗邊位可以望住瀑布和湖景食😍環境清幽,幾寫意,入面嘅空間感都十足午市嘅時間去應該見到嘅景色會更加清楚😂🤭晚上去則更有情調,少人啲,比較浪漫• 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 • ✨𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥𝐨𝐮𝐩𝐞 ($𝟏𝟐𝟖)✨𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐮𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 ($𝟏𝟖𝟖)𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫完嘢食後,就送上了餐前小吃🥖有麵包跟芝士香草脆條,麵包外脆內軟而芝士香草脆條都好香香草味,好酥脆簡單而又開胃💚🥓前菜選擇咗哈蜜瓜配𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦嘅經典搭配,𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦 厚薄均勻,一片片薄薄的捲着清甜𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲的🍈哈密瓜一齊食,甜甜鹹鹹,𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦嘅鹹度又唔會蓋過哈蜜瓜嘅果香甜,幾開胃💕💕🤩另一份嘅帶子好出色,帶子煎得好香,唔會過熟,而且好厚身,夠晒實在,入口軟滑鮮甜🤤🤤,帶子上仲有啲鮮甜多汁嘅三文魚籽,增加提鮮,鮮甜到可以蓋過🥒青瓜嘅草青味👍🏻👍🏻中間仲有超香濃嘅海膽醬🧡可以自行配搭,但略嫌海膽醬味道有少少過重鹹味,必須配埋帶子一齊先比較好食😌• 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚

今晚去咗人氣「𝐏𝐨𝐧𝐝𝐬𝐢𝐝𝐞」食𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 ⛲️
🤍餐廳裝修帶歐陸風,一幢純白玻璃小屋
設有池景窗邊位可以望住瀑布和湖景食😍
環境清幽,幾寫意,入面嘅空間感都十足
午市嘅時間去應該見到嘅景色會更加清楚😂
🤭晚上去則更有情調,少人啲,比較浪漫

• 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 •

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫完嘢食後,就送上了餐前小吃🥖
有麵包跟芝士香草脆條,麵包外脆內軟
而芝士香草脆條都好香香草味,好酥脆
簡單而又開胃💚

• 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 •
✨𝐂𝐥𝐚𝐦 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐚𝐫𝐫𝐚𝐠𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 ($𝟏𝟔𝟖)

上枱已經聞到超香嘅𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞😚,碟上鋪滿大大隻飽滿嘅大蜆同🧀芝士薄片碎,大蜆幾乾淨,冇雜沙,但略嫌太重海水味,🫢幾隻有少少腥,❤️‍🔥但幾欣賞佢哋嘅扁意粉🍝,煮得好煙韌彈牙,而且好入味,醬汁又唔會過漏~唔錯(。•ㅅ•。)

• 𝐌𝐚𝐢𝐧 •
✨𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐊𝐮𝐫𝐨𝐛𝐮𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐩 ($𝟐𝟎𝟖)

鹿兒島黑豚肉都幾大塊幾厚身,🥰燒得幾香口,表面帶🔥炭火焦香,邊緣位置與脂肪相連,肥瘦分明,中心煮到微帶粉紅色💗,肉質鮮嫩有咬口,仲有唔少配菜,有綿滑嘅🥔薯蓉、香甜嘅番薯仔🍠、蘆筍、椰菜花、車厘茄⋯都幾豐富\(●´ϖ`●)/

• 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 •
✨𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐰/ 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 ($𝟔𝟖)

甜品揀咗🍫心太軟配雪糕,🍨雪糕係檸檬雪芭,味道幾清新香甜🍋,心太軟嘅味道都唔錯,朱古力味幾濃郁,蛋糕密度都幾高,帶有濕潤度,但如果朱古力流漿能更流心就更正~😚

📍 𝐏𝐨𝐧𝐝𝐬𝐢𝐝𝐞 (金鐘)
🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

#eatwithkeikei #pondside
#sweetiedaily_admiralty
#admiralty #金鐘 #紅棉路 #香港公園

• Grilled Kurobuta pork chop
  • 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐰/ 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦
2023-01-31 106 views
下午茶價錢合理,食物水準尚可, 環境服務亦不錯。要預先訂位啊!有pondside view,garden view,也有戶外位置,不過今日天氣太凍了,室內比較暖和。  三層架,上層係鹹點,中層cold cut之類, 最下層就係甜品。 還有鬆餅,原味,提子味道兩款。鬆餅好味,鬆化。加添cotta cream和果醬, 味道完美。上層鹹點不太喜歡, 應該係不是即叫即做。中層嘅火腿蜜瓜,三文魚好味。下層甜品不會過甜,好味。整體來說, 環境,食物,服務,都係三五知己嚟chit-chat嘅好地方。
下午茶價錢合理,食物水準尚可, 環境服務亦不錯。
上層鹹點不太喜歡, 應該係不是即叫即做。
中層嘅火腿蜜瓜,三文魚好味。
下層甜品不會過甜,好味。
2023-01-28
2023-01-31 102 views
Pondside已開業一段時間 因為11月係附近既婚姻註冊處簽紙 所以早於9月預約Pondside作小型午餐會比親友食飯網上見到好多人話侍應服務態度 / 食物質素一般我想幫佢平反一下預訂Pondside既時間係佢剛開業一兩星期不得不承認 一開始真係好似大家所講 好難預約 上網/電話都好難約但係一接觸到餐廳員工 E經理 (應該係大家講既攣頭髮個一位) 只能夠話佢樣樣都跟得好足 態度好好 由我9月中訂枱 未確認人數 到之後改遲咗用餐時間 佢都好好咁幫我跟進 無任何唔好既態度 E經理仲好好咁提前提供menu比我既賓客揀食物 避免當日大家等太耐 仲會早一個星期提醒我餐單 感覺好盡責 佢仲好貼心咁安排房比我地搞mini event 等我地可以自成一角 唔洗同其他食客一齊坐 避免咗尷尬情況用餐當日 我地一行約25人 餐廳安排咗至少5個員工serve我地同賓客 個個笑容都好好 好自發咁跟進我同啲賓客既餐飲 Overall野食好味 係個甜品稍為甜咗啲 雖然係房入面睇唔到瀑布 但待應服務唔錯 大人小朋友都食得好開心感謝佢地既配合 令我同賓客都有個美好既lunch
Pondside已開業一段時間

網上見到好多人話侍應服務態度 / 食物質素一般
我想幫佢平反一下

預訂Pondside既時間係佢剛開業一兩星期

感謝佢地既配合 令我同賓客都有個美好既lunch

2022-11-26
Type of Meal
Lunch
  • Salted Cod Fillet with Honey Mustard Sauce
  • Grilled Kurobuta pork chop