2019-07-06 90 views
R Lychee 拗荔枝 ($78)飲一啖有荔枝,🍋,🍍同埋番石榴嘅味道,都幾適合女仔飲,顏色仲好靚添~.🇮🇩 Gado Gado 加多加多 ($68)有印尼花生醬係旁邊,可以用印尼蝦片筆啲花生醬食,仲有啲豆苗係法國青豆,薯仔同車厘茄上面,每一樣都互相配搭得好好😋👍🏻.🇵🇹 Amêijoas com Chouriço 葡萄牙洋腸煮蜆 (配法包) ($118)有切開咗一粒粒嘅腸仔,就咁食唔會好咸,又可以加啲汁配法包食🤤蜆肉好鮮甜🤗又有好清甜嘅紅色甜椒同埋紅洋蔥👍🏻.🇦🇺 Pavlova 安娜的鮮果蛋白塔 ($48)雖然就咁食pavlova好甜,但連埋上面啲berries同埋cream一齊食就岩岩好啦😛.🇺🇸 New York cheesecake 紐約芝士餅($48)同出面其他嘅New York cheesecake嘅芝士味唔同,都幾特別😆
R Lychee 拗荔枝 ($78)
🇮🇩 Gado Gado 加多加多 ($68)
蜆肉好鮮甜🤗又有好清甜嘅紅色甜椒同埋紅洋蔥👍🏻
🇦🇺 Pavlova 安娜的鮮果蛋白塔 ($48)
🇺🇸 New York cheesecake
紐約芝士餅($48)
2019-05-15
$100 (Dinner)
2019-07-03 96 views
相約同事吃晚飯, 有人提議去西營盤"Pop Street", 我好少過海搵食, 而且從未去過西營盤, 於是跟大隊去搵美食.原來一出港鐵西營盤站B2出口, 行多幾分鐘便可到達.小店坐位不多, 但店內四處都有特色的佈置, 近門口有水吧位兼內裡有個廚房, 所有坐位靠右邊牆身, 完全沒有局促感.檯面上放了一張墊紙, 就是menu,而每道菜前面都畫有支國旗, 令食客清楚知道每道菜是屬於那 一個國家,十分欣賞這樣細心.一坐低店員便為我們介紹這裡幾款熱賣的菜式, 我們經過商量委後便叫了個台式鹹濕水手撕雞沙律,材料很新鮮, 配合醬汁十分開胃.另外點了拉絲芝士牛坑腩焗薯條,芝士每條可以拉絲,加上牛腩,中西合璧,口感特別豐富.吃了兩個特別的小食,然後是主菜.呢款菜式只要看到這麼長的名,就大概知道有什麼食材,夏威夷酸酸甜甜豬肋骨配BB生菜及多汁菠蘿.牛肋骨燒得剛好,配酸甜汁,不膩而醒胃.最後,煙肉雞卷,係我最喜歡的菜式,煙肉除了卷了雞肉還加入菠菜和芝士,非常可口味美真係很喜歡小店,店員很勤力為我們加水又很細心介紹各樣菜式.加上小店內有個清潔乾淨的衞生間,更加值得推介
原來一出港鐵西營盤站B2出口, 行多幾分鐘便可到達.
局促感.
十分欣賞這樣細心.
材料很新鮮, 配合醬汁十分開胃.
吃了兩個特別的小食,然後是主菜.

2019-07-03 3397 views
有時約朋友出街食飯但大家嘅口味都好唔同,所以每次揀親餐廳都非常頭痕。嚟到西環呢間主打多國菜的餐廳,大家可以一次過試到唔同國家嘅特色餸菜,總有一款岩你口味。室內裝修以簡潔的工業風為主,半開放式廚房可以睇到廚師整野食同調酒。餐廳座位唔多,位置寛闊坐得舒適。📍尼一個泊爾香辣雞腎 $38雞腎爽脆有咬口,醬料用左多種唔同香料,食落非常惹味。空口食有點咸,如果配埋白飯撈汁食就一流。📍鴨胸香橙沙律 $62沙律菜加左黑醋汁調味,但醋汁味道比較突出所以蓋過左本身應有嘅橙香,鴨胸肉質軟腍,不過不失。📍阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟 $198牛側腹煎完之後中間仍然帶有漂亮的粉色,肉質帶嚼勁,牛味雖然唔算好濃但勝在牛肉唔鞋口而且肉汁多,容易入口。配菜也花了不少心機去烹調,粟米甜甜地好香牛油味,牛油果亦都煮得軟腍。📍火灸芝士肉醬意粉 $98芝士同肉醬的份量好多,上枱已經聞到好香嘅芝士味。意粉的軟硬程度剛剛好,叉起嘅時候唔會太腍太易斷開。📍安娜的鮮果蛋白塔 $48最後叫左甜品做總結,蛋白脆脆本身比較甜,但夾埋面頭酸酸地嘅莓果同淡忌廉剛剛好,感覺清新唔膩口。餐廳整體質素唔錯,菜色選擇多,價錢合理而且當晚晚餐

📍尼一個泊爾香辣雞腎 $38

📍鴨胸香橙沙律 $62

📍阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟 $198

📍火灸芝士肉醬意粉 $98

📍安娜的鮮果蛋白塔 $48

餐廳整體質素唔錯,菜色選擇多,價錢合理而且當晚晚餐唔使加一,值得再試。
  • 尼一個泊爾香辣雞腎
2019-06-28 75 views
A nice and cozy early dinner at Sai Ying PunHanger steak : tender and juicy 😍Cheesy nachos : cheesyGado gado : more saucer will be niceCuttlefish mouth tempura : 👍Sichuan pepper chicken cartilage : freshly madePavlova

Cheesy nachos : cheesy
Cuttlefish mouth tempura : 👍
Pavlova
  • 阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
2019-06-24 64 views
西營盤自從開咗新嘅地鐵店後,個社區多咗好多新式/多國菜嘅餐廳呢間Pop Street 就係其中一間,睇返佢地個Facebook 都好似開咗一年左右餐廳可能算係小本經營,細細間,所以聽講每日來貨唔多,有時好多餸菜好快賣晒今次最正係食到阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜栗啲牛肉好焾好軟肉味好香好好味!加埋佢啲醬同啲牛肉簡直絕配!食唔停口(所以以秒殺了)至於個啤酒炸醬多舊魚都極得唔錯,本身塊魚柳都幾靚,個炸醬唔會過份厚身。外面脆口裡面有汁但個羊冧就反而一般,係唔錯,但比起其餘兩碟我覺得呢個羊肉有啲失色。所以要食嘅話就一定必食阿根廷香草醬牛側腹

今次最正係食到阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜栗

以秒殺了

所以要食嘅話就一定必食阿根廷香草醬牛側腹
薄荷羊冧
阿根廷香草醬牛側腹
阿根廷香草醬牛側腹
  • 阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
2019-06-16 117 views
雖然隨便一試,但十分有驚喜!星期六午餐都係60-75左右,前茶的麻醬腸粉好味道呢~主菜叫了魚柳漢堡同是日意粉(忌廉蘑菇意(味道比較淡),飲品選了是日涼茶(綠茶菊花)另外加了一選小食蒜香雞軟骨(超正!)手⋯總體味道很好,又會多一間食堂選擇了相比上一條高街價錢位置比較平,坐位都唔會十分迫,如果有少少小朋友餐具使用就好了⋯⋯因為你比隻打得破既碟我小朋友,我怕未開餐已經落地開花了!所有食第即叫即做,要少少時間等待的。
2019-06-15
$80 (Lunch)
2019-06-03 101 views
以前細個住西環嗰陣無咩西餐廳、咖啡室,而家唔係啦,多左好多。西環真係變左好多,更熱鬧。今晚同中學同學們聚舊,一行4人 黎到pop street 呢間親民小店。店仔細細但裝潢得幾有型有格,坐得舒服 當晚食左 「爆脆墨魚大口仔配山葵醬」「非洲懶人雞翼配periperi醬」「西班牙海鮮飯」「意大利卡邦尼扁麵」「菲律賓燴肉絲飯」最好味,值得推薦既係「意大利卡邦尼扁麵」,香濃、麵又唔會好乾身。小妹最怕食到又乾又膩既卡邦尼小店無加一收費架 下次要再試下其他國家既料理,因為喺pop street係唔駛飛都食到各國美食。
西環真係變左好多,更熱鬧。

店仔細細但裝潢得幾有型有格,坐得舒服

小妹最怕食到又乾又膩既卡邦尼

小店無加一收費架

2019-05-24
  • 意大利卡邦尼扁麵
2019-05-30 206 views
今次食到去西營盤🤪但其實一啲都唔遠...地鐵站出左行3分鐘就到了😃估唔到呢間小店環境同食物都咁正一黎到叫左個台式鹹濕鹽水手撕雞沙律材料都幾新鮮感覺好fresh 啊😃用手撕雞拼新鮮蔬菜真係未試過點菜見到餐牌啲菜名真係忍唔住笑🤭同佢個沙津一樣,少少咸多多趣啦來自唔同國家地方嘅菜色都有老闆幾有心思拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟焗薯條好足料,每條薯條都可以拉絲芝士未至於膩帶有牛腩肉口感相當豐富🙌夏威夷酸酸甜甜豬肋骨配BB生菜及多汁燒菠蘿豬肋骨出奇地好食肥瘦適中嘅質感入口即溶真係齒頰留香仲有我嘅至愛燒菠蘿食太多肉食一啖菠蘿refresh下之餘幫助消化飲品方面佢哋嘅signature cocktail 好有特色我呢杯叫R Lychee酒味同荔枝味啱啱好...唔會太淡唔會太濃隱若仲有啲菠蘿味...
今次食到去西營盤🤪
但其實一啲都唔遠...
地鐵站出左行3分鐘就到了😃
估唔到呢間小店環境同食物都咁正

一黎到叫左個台式鹹濕鹽水手撕雞沙律
材料都幾新鮮感覺好fresh 啊😃
用手撕雞拼新鮮蔬菜真係未試過
台式鹹濕鹽水手撕雞沙律

點菜見到餐牌啲菜名真係忍唔住笑🤭
同佢個沙津一樣,少少咸多多趣啦
來自唔同國家地方嘅菜色都有
老闆幾有心思

拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟
焗薯條好足料,每條薯條都可以拉絲
芝士未至於膩

飲品方面
佢哋嘅signature cocktail 好有特色
我呢杯叫R Lychee
酒味同荔枝味啱啱好...唔會太淡唔會太濃
隱若仲有啲菠蘿味...
R  Lychee
台式鹹濕鹽水手撕雞沙律
拉絲芝士牛坑腩焗薯條
R  Lychee
2019-05-29 93 views
呢間店仔舖面唔太大,但睇菜單都發現佢幾多選擇,特別係唔同國家嘅菜式! 大玩fusion 幾特別!今次點咗牛骨髓漢堡,手撕雞沙律同西班牙海鮮飯。牛骨髓漢堡個patty打得唔錯,調味岩岩好,入味得黎又唔會過咸,而且咬落都juicy! 手撕雞沙律配個sauce 都好開胃好岩做前菜!西班牙海鮮飯特登用煲仔飯嘅煲上,好得意。但個飯就係有啲濕,似risotto 多過paella 。但整體都唔錯!另外間舖都有好多唔同嘅手工啤酒和cocktail 🤤得閒黎 chill下都幾正
2019-05-26
$250 (Dinner)
2019-05-29 79 views
西環短短幾年由飲食沙漠變到呢家的美食天地,西餐廳更加係愈來愈多。今次試左呢位於第三街既POP STREET。小店行簡樸型格路線,樓底高,坐位係一直排甘坐,都算坐得舒適。一入到店,店員即貼心地放杯水俾我地。「爆脆墨魚大口仔配山葵醬」香、脆,送啤酒一流。「非洲懶人雞翼配periperi醬」以為係無骨雞翼但原來係一枝骨雞翼,味道一般,反而下面既沙律菜有驚喜,酸酸甜甜,好開胃。「西班牙海鮮飯」足料茄味好出「意大利卡邦尼扁麵」芝味十足又唔會滯「菲律賓燴肉絲飯」肉絲味道似肉乾,朋友話好好味,但我唔係甘喜好。食飽飽,埋單唔駛加一服務費。唔錯,係食野吹水好地方

今次試左呢位於第三街既POP STREET。

一入到店,店員即貼心地放杯水俾我地

「爆脆墨魚大口仔配山葵醬」香、脆,送啤酒一流。

爆脆墨魚大口仔配山葵醬

「意大利卡邦尼扁麵」芝味十足
又唔會滯
意大利卡邦尼扁麵

菲律賓燴肉絲飯

食飽飽,埋單唔駛加一服務費。

唔錯,係食野吹水好地方
2019-05-24
爆脆墨魚大口仔配山葵醬
西班牙海鮮飯
意大利卡邦尼扁麵
2019-05-29 1813 views
每次去呢間位於港島西區第三街既小店食嘢飲嘢都唔會失望!今次我同男友order左一個前菜、兩個主菜同埋一個甜品share。食物portion都幾多,食飽飽非常滿足,依家講下食左d咩啦🥰🥰。1️⃣鴨胸香橙沙律 dυcĸ вreaѕт ѕalad 🥗🍊ᴴᴷ$62呢個沙律真係勁抵食,黎到見到一個由mixed 沙律菜同埋橙既小山丘,前者夠新鮮清爽,後者夠甜 ,鴨胸有大約六塊,肉色粉紅,肉質夠嫩,好味啊!😋😋2️⃣騷味薄荷羊冧炒薯仔agnello ιn greмolada ᴴᴷ$168好味既食物唔好停啊,粉嫩既羊冧肉,有成七片大大塊,一見到都已經流曬口水🤤🤤。食落有少少羊騷香,juicy又易咬開,鍾意食羊既我倆都覺得好正,不過唔鍾意羊騷味既朋友仔就要注意啦 😉,可能未必arm你。就咁食可以食到羊原味,點一d薄荷香草汁,可以去一d騷味,亦令到味道更豐富。3️⃣阿根廷🇦🇷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟нanger ѕтeaĸ, green нerвѕ dreѕѕιng, corn, avocado ᴴᴷ$198未上檯已經聞到一大估焦香味,外層grill得香脆,內層仍然非常鮮嫩,只係有少少粗鹽調味已經吊出牛肉本身

未上檯已經聞到一大估焦香味,外層grill得香脆,內層仍然非常鮮嫩,只係有少少粗鹽調味已經吊出牛肉本身既鮮味,睇相都睇到牛肉幾有肉汁,而肉質係好細嫩好滑,完全無筋無渣,拌菜係用新鮮粟米粒好甜,牛肉配牛油果🥑係幾夾,有d新鮮感,無配薯仔或薯蓉咁悶。

4️⃣紅莓香橙朱古力布朗尼orange, cranвerrιeѕ вrownιeѕ ᴴᴷ$48
可以食到入面既紅莓肉粒,有藍莓紅桑莓作拌碟之外,仲有切得好幼既橙絲,連著帶少少苦澀既布朗尼一起吃,味道幾好。
2019-05-25
$238 (Dinner)
2019-05-28 102 views
Pop Street - 環球美食之旅西營盤出咗名多野食,尤其係第一、二、三街一帶更加係臥虎藏龍,最後俾我係第三街發現Pop Street,Pop Street係一間集多國美食於一身既餐廳,可以由亞洲食到南美洲,完全係舌尖上之旅。🐻Pangra尼一個泊爾香辣雞腎 $38環球美食之旅就由尼泊爾開始,雞腎用上蕃茄同尼泊爾醬汁烹調,爽口之餘亦都好惹味,微微香辣,用黎送酒一流。🐻爆脆墨魚大口仔配山葵醬 $35原隻墨魚仔沾上薄薄粉漿,口感酥脆,肉質彈牙,而佢地既醬汁更加係神來之筆,山葵醬既香同蛋黃醬既味美簡直係一絕。🐻加多加多 $65印尼代表性菜式之一,加多加多係印尼話解釋為「mix」將蝦餅、薯仔、青瓜等食材同花生醬混合成沙律。第一次食感覺既特別又清新。🐻阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟 $198三成熟既牛側腹,粉嫩既色澤,肉味非常濃郁,肉質亦都好淋,加埋佢地自家製既黑醋汁,酸酸地令肉味更加突出。🐻House Lemonade $48檸檬汁加入蝶豆花後,變成奇幻漸層既紫色,入口酸度十足,杯底下有少量檸檬皮,增加咬口之餘亦倍加清新。🐻Lindemans Apple $42原來想飲 “Drea
Pop Street - 環球美食之旅

House Lemonade

🐻House Lemonade $48
Lindemans Apple

🐻Lindemans Apple $42
原來想飲 “Dream” 但岩岩冇晒貨,就改飲新meun既手工啤酒。入口有淡淡蘋果香味,甜中帶果酸,好適合女仔飲。
2019-05-26
Pangra尼一個泊爾香辣雞腎
爆脆墨魚大口仔配山葵醬 $35
加多加多
阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
House Lemonade
Lindemans Apple
2019-05-14 101 views
-多·國·菜!太常吃日本菜和西餐🙈其實其他國家的菜餚也不錯~印尼德國西班牙法國意大利⋯太多款式,選了老闆介紹的就好😛很有心機,味道不錯,服務又好~有機會再來西營盤可以再吃其他的💛♥小提示 Tips:一直行上來是大斜路‼️
多·國·菜!
太常吃日本菜和西餐🙈
其實其他國家的菜餚也不錯~
印尼德國西班牙法國意大利⋯
太多款式,選了老闆介紹的就好😛
很有心機,味道不錯,服務又好~
有機會再來西營盤可以再吃其他的💛

小提示 Tips:
一直行上來是大斜路‼️
2019-05-12 99 views
前兩日太肚餓,求其入咗位於第三街既Pop street,估唔到幾十蚊嘅價錢咁有驚喜。首先間餐廳雖然唔多位,但枱與枱中間唔太迫,加上幾個後生仔斯文有禮,成個用餐感覺好舒服。老公叫左客「鬼佬叉燒飯」,食落去好有肉汁,要俾個讚幾十蚊仲有埋羽衣甘藍🥬做配菜,好有誠意呀!我自己就叫左個越南🇻🇳雞絲 baguette ,個baguette 焗得幾脆,但略嫌啲雞絲有啲「鞋」同唔夠香,加上啲酸瓜切得唔細,分佈唔平均令到個包冇咁juicy。至於薯條🍟就炸得幾好食!隨餐仲送左炸餃子做餐前小食,唔錯個餐包一杯野飲,咖啡係即磨的,茶☕️亦有Earl grey 揀,好滿足!

老公叫左客「鬼佬叉燒飯」,食落去好有肉汁,要俾個讚
幾十蚊仲有埋羽衣甘藍🥬做配菜,好有誠意呀!

隨餐仲送左炸餃子做餐前小食,唔錯

2019-05-11 98 views
難得又到了星期五,當然要找一間好餐廳,好好慰勞一下自己!今次選擇了西營盤一帶的餐廳。還記得早前偶然一次在附近散散步,發現原來那裡有許多特色的餐廳。今次所選的餐廳叫Pop Street, 其實一開始選擇時,只因為它的外觀而走入去。一走進就發現他們的菜單頗為特別,每一款食物都代表著一個國家的特色菜式。今次我們選擇了:- 啤酒炸漿多舊魚薯條- 野菌醬煙肉雞卷先談談多舊魚,肉質比我想像中結實和有魚味,最後發現原來其中一個老闆曾在澳洲當廚師,他堅持要使用新西蘭的魚來做這一道菜。還有他們用了三種醬料:- 傳統的他他醬- 喼汁醬mixed OK 汁,味道酸酸甜甜,幾過癮- 四川麻辣醬,辣度十足,不過我覺得同舊魚唔夾,反而同條薯條幾夾第二道菜就是舊煙肉雞卷,感覺無想像中咁油膩,煙肉的味道同野菌好夾,雞卷中間入面包了菠菜芝士,幾新穎!服務員不停添水,結帳時還主動介紹其他特色菜式。我相信我會再黎的!
難得又到了星期五,當然要找一間好餐廳,好好慰勞一下自己!

今次我們選擇了:

- 啤酒炸漿多舊魚薯條
- 野菌醬煙肉雞卷

- 傳統的他他醬
- 喼汁醬mixed OK 汁,味道酸酸甜甜,幾過癮

2019-05-10