唔知你知唔知旺角新地標T.O.P嘅地庫美食雲集❓,當中最矚目嘅當然係POPEYES大力水手炸雞啦!品牌嚟自美國路易斯安那州🇺🇸,1972年創立至今有超過3000間分店,是世界第二大的快餐炸雞專門店🥈,最特色係炸雞同炸薯條早幾年喺美國旅行食過一次都回味無窮,唯一一間香港分店就位於旺角市中心🥳,而家好方便就可以食到地道嘅美式炸雞!————————————————👅奇趣辣雞翼($20/2件)👍🏻香辣外殼包住嫩滑雞肉🍗,炸雞翼同炸雞槌都係無敵嘅Item👅大力水手炸雞($24)👍🏻 招牌炸雞皮脆肉嫩🍖,秉承路易斯安那州傳統口味,以新奧爾良獨特嘅香料醃製至少 12 小時,撕開雞胸都會流出肉汁,食肉獸非試不可👅牛油香鬆餅($15)👍🏻同英式司康做法材料有所不同,Buttermilk令外層酥化,內層似麵包軟熟🧈,重點係好重牛油味,加埋蜜糖咸香甜蜜,喺係美國食過嘅味道👅新奧爾良式薯條(Reg $20)👍🏻同食開嘅薯條好唔同🍟,幼身美國薯條外面有明顯嘅沾上新奧爾良獨特的香料(Cajun),特別香辣惹味👅爆谷蝦(Reg $25)👍🏻蝦仁細細粒,炸起就好似一粒粒爆谷咁🍤,不知不覺就食晒添.👅辣炸雞漢堡($35

1959 views

————————————————
👅奇趣辣雞翼($20/2件)

👅大力水手炸雞($24)

👅牛油香鬆餅($15)

👅新奧爾良式薯條(Reg $20)

👅爆谷蝦(Reg $25)
👍🏻蝦仁細細粒,炸起就好似一粒粒爆谷咁🍤,不知不覺就食晒添
👅辣炸雞漢堡($35)
👍🏻呢個辣炸雞真係好惹火🌶,一邊食要一邊飲汽水解辣,漢堡亦都好足料,配合新鮮生菜及 番茄,辣得過癮

👅22安士汽水($20)
🚩總結:正宗嘅美式快餐滋味
————————————————
🌟注意:餐廳位於美食廣場,座位都係自選,去Counter落單同取餐

📍 大力水手炸雞
地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地庫旺角煮場
🗺地區:#bem旺角
📥分類:#bem快餐
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2022-02-04 460 views
喺旺角繼續搵好嘢食,其實喺旺角雖然好似好多嘢食,但想搵到一間好食同時又有位坐,真係好難搵到。今次去T.O.P.行街 ,行到腳軟,想搵個地方坐下,間間都爆曬棚,唯有落樓下foodcourt,見到一間機場都有嘅Popeyes, 呢間係加拿大好多分店,當地食過好正,雞鎖到汁,諗起就忍唔住喺旺角呢間買來食回味一下,先講排隊買嘢食,等緊嘢食嘅時候,忙到櫃檯都幾多油跡,服務員掛住傾偈,完全當睇唔到。問佢哋拎紙巾佢哋又好敷衍咁拎俾我,成個餐最好味就係杯汽水。
2021-12-23 664 views
好早之前就睇到尼间嘅食评,望落评价都几好,今日有机会经过就试食下。先讲个炸鸡堡,其实打开个包装见到块鸡肉之后就有小小失望,因为望落几干下,一口咬落之后都不出我所料,鸡扒嘅口感偏硬,肉质有啲干,鸡肉偏辣,比m记仲要辣啲,尼点就见仁见智了,我觉得可以接受,包皮同菜嘅部分不过不失,正常水准。🍟外表系冇m记咁平整,而且系带皮炸嘅,吃起身几酥脆下,比m记好吃,但系其实都冇到特别惊喜嘅程度。配料部分都系番茄酱。尼个餐原价59,我要做大可乐同大薯就+6蚊,性价比上来讲我认为系不如m记嘅,尼个价位茶餐厅都有不少选择,不过试一下无妨。

2021-12-21 426 views
兩年前食過覺得好好食 但今日再去 食咗個炸雞柳餐,雞同薯條都唔夠熱,啲雞柳冇乜味又唔脆🤔 有幾件都幾乾幾「鞋」薯條就好好食但唔熱😂 KFC tastes better, feel a bit disappointed
薯條就好好食但唔熱😂

以前入機場一定食既咸味鬆餅😋原來旺角都有得食啦❤️❤️❤️唔知係咪有旅行既心情食既鬆餅特別特別好味😂雖然味道同鬆化程度無減少,仍然好好味。但食既心情就完全唔同了🥲好想去旅行呀🙄鍾意食鬆餅既朋友仔一定要試下,我帶朋友仔去一齊食,佢都話咸味比較少食但都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻旺角系列:⭐️⭐️⭐️⭐️大力水手炸雞 (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地庫旺角煮場#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #鬆餅 #popeyes #大力水手炸雞 #咸味鬆餅
以前入機場一定食既咸味鬆餅😋
原來旺角都有得食啦❤️❤️❤️

旺角系列:⭐️⭐️⭐️⭐️

大力水手炸雞 (旺角)

鬆餅
鬆餅
2021-11-06 570 views
今日經過旺角個T.O.P商場,之前聽人講話個美食廣場有間炸雞好好食,於是我買左一份套餐外賣返屋企試下我叫左個1號餐,入面有辣雞翅5隻,同薯條(加1蚊可以加大),同一杯大可樂,總共63蚊返到屋企雖然有少少凍左,但雞翅d炸皮仍然都好脆,裡面啲肉多好滑啊好好味而薯條都好有特色,有外脆入軟既口感,還有一啲調味料,包括黑椒等等,不需要點茄汁就已經有味道還有見到這間餐廳,有其他小食,包括炸洋蔥,炸蝦等等,下次有機會再試埋

TakeAway
  • 薯條
  • 大力水手炸雞
2021-10-29 449 views
已經係第二次食呢間快餐嘅炸雞,覺得質量都依然唔錯。對比起其他快餐店嘅炸雞來講呢度嘅已經算唔錯🤣唔會好似其他連鎖式快餐店咁樣肉質好乾同無汁,希望除咗旺角之外之後有機會可以喺更多其他地方開分店。
已經係第二次食呢間快餐嘅炸雞,覺得質量都依然唔錯。
對比起其他快餐店嘅炸雞來講呢度嘅已經算唔錯🤣
2021-10-07 567 views
天氣開始熱有時未必可以食到正餐想食啲小食就算響潮流熱點T.O.P行街行到攰就去咗佢位於最底層嘅food court搵嘢食佢裝修得幾靚,係一啲新潮嘅霓虹燈同埋話語作主題。我點左炮谷蝦雞柳餐, 有2件炸雞柳,中size爆谷蝦,中size洋葱圈同中杯汽水, 朋友叫左3號餐炸雞,一件係雞胸另一件係上腿,加埋薯條同汽水 $52, 薯條同平時嗰啲好唔同,好脆之餘都食到好多薯蓉喺裏面,而且外面充滿唔同嘅調味十分滋味。雖然係雞胸,但雞件都幾juicy。其實t.o.p呢個food court都有好多唔同美食選擇,大家可以嗌兩三間唔同嘅食店,share嚟食,分外開心!

2021-09-09
2021-09-16 693 views
之前聽講舊旺角政府合署重建之後,改左做商場TOP,而入面Food court 開左幾間唔種同類嘅菜式,今日就打算試其中一間大力水手炸雞。大力水手炸雞係美國連鎖快餐店,以炸雞為主打,而且有超過1800家分店 ,香港機場都有分店。以佢咁出名既知名度,相信今次又有好野食。因為Food Court 嘅關係,好易搵位,坐底無耐就叫左坐個炸雞2人餐,再加多隻炸雞。不過加完隻炸雞之後,我搵極都搵唔到,原來係隻炸雞嘅上脾同雞鎚係差唔多size,加炸雞翼好似抵食過上脾,不如用24蚊加4隻雞翼好過啦。味道嚟講都可以,薯條比較出色,但我成餐飯既心情就比隻炸雞上脾破壞左。

以佢咁出名既知名度,相信今次又有好野食

2人炸雞餐

,加炸雞翼好似抵食過上脾,不如用24蚊加4隻雞翼好過

啦。

2021-08-22
2人炸雞餐
2021-08-31 507 views
原來旺角是香港唯一的一間大力水手炸雞!好多年前在機場亦有食過!記憶所及其實30年前左右大力水手炸雞在香港有多間分店!嗰陣時已經非常喜歡他的辣炸雞!尤其是雞胸超正!前排發現了原來未全部執笠,所以快快去食,一個星期食兩次!依然好食正!希望唔好執住!暫時他是我最愛的炸雞!可惜的是炸雞柳沒有辣的,所以味道麻麻!故此大家都係集中食炸雞件吧!但原來Popeyes雞是來自路易斯安那的,起初和Popeyes是無關係的!吓!🤣
  • 大力水手炸雞
2021-08-09 406 views
呢間餐廳嚟自美國連鎖快餐店,以炸雞為主打🇺🇸世界各地已經有超過1800家分店 ,香港人終於唔洗去到機場先有得食啦🤩💗炸雞Combo套餐 ($52)分別有雞槌同雞胸肉,雞皮炸至金黃焦脆,肉質嫩滑多汁,用上美國奧爾良區特產卡真香料醃製,令雞肉更香濃惹味🍗薯條炸得脆身,同樣用上卡真香料調味,再灑上黑胡椒粉,味道微辣香口🍟💗爆谷蝦雞柳餐 ($58)有兩件炸雞柳,脂肪少所以肉質較結實,但依然嫩口鬆軟,啖啖肉夠哂方便🐓爆谷蝦外皮香脆,蝦肉爽口彈牙,不過冇咩鮮味,蘸上他他醬特別夾🍤洋蔥圈炸至鬆脆,內𥚃爽脆香甜🧅
💗炸雞Combo套餐 ($52)
💗爆谷蝦雞柳餐 ($58)
洋蔥圈炸至鬆脆,內𥚃爽脆香甜🧅
2021-07-31
2021-08-09 408 views
👍🏻炸雞漢堡套餐 $56炸雞扒足料好厚身,炸得夠哂脆🤪不過肉質就稍為乾左d🥺漢堡可以選辣/唔辣,分別其實係個辣醬🌶食落比想像中辣,鍾意食辣既朋友推薦👍🏻👍🏻漢堡仲有夾住蕃茄同生菜,生菜份量好多🤣🤣新奧爾良式薯條幼身帶小小薯皮,好有咬口😍外層灑左奧爾良粉同黑椒粉,食落香口惹味🤪味道:7/10性價比:7/10-👌🏻奇脆拼盤套餐 $69全部炸物炸得都算皮薄鬆脆,熱辣辣👍🏻炸雞胸肉質嫩滑,食落幾Juicy,好香雞油味🤤炸雞柳就無骨啖啖肉,同埋醃得都算入味既😋辣雞翼肉質反而比較乾,有d失望🥺爆谷蝦肉質一般,似係未解凍直接拎去炸🙈味道:6/10性價比:6/10-醬料有提供TarTar醬/BBQ醬/茄汁,比香港其他美式快餐多d選擇👍🏻-📍#大力水手炸雞旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地庫旺角煮場#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺
👍🏻炸雞漢堡套餐 $56
炸雞扒足料好厚身,炸得夠哂脆🤪
不過肉質就稍為乾左d🥺
漢堡可以選辣/唔辣,分別其實係個辣醬🌶
食落比想像中辣,鍾意食辣既朋友推薦👍🏻👍🏻
漢堡仲有夾住蕃茄同生菜,生菜份量好多🤣🤣
新奧爾良式薯條幼身帶小小薯皮,好有咬口😍
外層灑左奧爾良粉同黑椒粉,食落香口惹味🤪
味道:7/10
性價比:7/10

👌🏻奇脆拼盤套餐 $69
全部炸物炸得都算皮薄鬆脆,熱辣辣👍🏻
炸雞胸肉質嫩滑,食落幾Juicy,好香雞油味🤤
炸雞柳就無骨啖啖肉,同埋醃得都算入味既😋
辣雞翼肉質反而比較乾,有d失望🥺
爆谷蝦肉質一般,似係未解凍直接拎去炸🙈
味道:6/10
性價比:6/10

📍#大力水手炸雞

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角中心 #旺中美食 #popeyes #popeyeshk
2021-08-05 276 views
以前喺香港機場🛫有呢一間炸雞店,我經常食佢哋嘅牛油鬆餅🧈,我覺得係香港最好食嘅鬆餅之一,所以知道佢而家喺旺角開咗分店,一定要食下。今次我就冇食佢哋經典嘅牛油鬆餅,反而就試吓佢哋嘅炸雞🍗薯條🍟套餐,佢哋嘅炸雞真係即叫即炸,所以係會熱到辣手㗎 !炸雞嘅脆皮味道好唔錯,平時我唔係特別鍾意食雞皮嘅人都會食一食,雞肉保留肉汁,炸魷魚圈都係有啲甜味,而我最鍾意嘅係佢嘅炸雞柳,其實好多健身嘅朋友都會鍾意食雞柳,而炸雞樓呢就唔係所有快餐店都有得食,雞柳炸完唔會好乾夾,易入口又含有豐富嘅蛋白質,所以好吸引。🍗

今次我就冇食佢哋經典嘅牛油鬆餅,
2021-07-24
Type of Meal
Lunch
  • 炸雞柳
2021-07-26 218 views
大力水手炸雞 - 有水準炸雞店炸雞一向都是最愛食物之一,今晚就在旺角TOP的food court 旺角煮場食平時午餐會光顧的炸雞店,就是大力水手炸雞,日日都大排長龍,超人氣啊!大力水手炸雞晚餐當然點一個飽肚的套餐,包括炸雞、炸雞柳、爆谷蝦,炸雞大大件,金黃色的香脆炸雞皮,雞肉多油多汁。還有爽脆的洋蔥圈和香脆惹味的新奧爾良式薯條。不得不提這間炸店提供多款特色醬料,經典的蕃茄醬、惹味的燒烤醬和酸酸的他他醬,望住咁多醬料心情即刻勁開心。最後當然唔少得冰凍可樂配炸雞啦!
大力水手炸雞 - 有水準炸雞

大力水手炸雞
晚餐當然點一個飽肚的套餐,包括炸雞炸雞柳、爆谷蝦,炸雞大大件,金黃色的香脆炸雞皮,雞肉多油多汁。

還有爽脆的洋蔥圈和香脆惹味的新奧爾良式薯條。

最後當然唔少得冰凍可樂配炸雞啦!
2021-07-25 202 views
下午時間總是有點想吃東西的衝動,這次在旺角T.O.P商場裡的 Food Court覓食,看到有家炸雞店,就決定試試看吧。店家有多款套餐供應,可因應喜好而選擇🙈。-💥爆谷蝦雞柳餐 HKD$58,套餐有3款食物,包括:炸雞柳2件、爆谷蝦及洋蔥圈,另有一杯汽水。炸雞柳口感煙韌,爆谷蝦一口一粒,肉質爽口鮮味。洋蔥圈脆脆的,熱辣辣吃挺好😆。-💥3號炸雞餐 HKD$54,套餐有2炸雞,可選擇雞胸/上腿及雞全翼/雞腿,,另有一杯汽水。這次選擇了雞胸和雞腿,外皮脆脆的,但不會覺得油膩🤤。雞肉肉質煙韌,味道帶微微辣味。-下午茶跟朋友吃挺好的,又可以慢慢享受美食😆。

下午茶跟朋友吃挺好的,又可以慢慢享受美食😆。
2021-07-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)