最後慶坊開左間新既茶飲店叫壺茶 今次同同事一齊試 叫左3杯 金吉檸檬金萱 🍋 (圖中) 鐵觀音latte加黑糖珍珠 🧋(圖右)蕎麥燕麥latte🥣 (圖左)金吉檸檬金萱 🍋如果想飲清新D又酸酸地既野飲呢杯真係很不錯👍🏻佢既金吉味好突出 加埋檸檬既酸 同埋叫左半甜中和既酸甜度岩岩好 呢間茶飲店我覺得最得別既奶茶有分兩種係 latte 係用鮮奶而奶茶係用一個比較creamy 既做茶底鐵觀音latte加黑糖珍珠 🧋呢杯叫左無甜 佢既珍珠同茶底都真係無甜 珍珠好好咬係好煙韌既咬口 鐵觀音latte 茶底好香 😚蕎麥燕麥latte🥣如果我行行下街好肚餓想飲杯野頂住先我會飲呢杯 最近多仲左人飲燕麥奶 而燕麥奶其實係碳水泥 所以會比牛奶更加飽肚 呢個再加埋蕎麥有D野咬下 完全夠飽肚呢間係cwb 同tst 都有 tst 呢間係重慶大廈側邊既慶坊入而開左好多唔同既野食 有時間可以入去行個圈😙
最後慶坊開左間新既茶飲店叫壺茶

今次同同事一齊試

叫左3杯

金吉檸檬金萱 🍋 (圖中)

鐵觀音latte加黑糖珍珠 🧋(圖右)

蕎麥燕麥latte🥣 (圖左)

金吉檸檬金萱 🍋

呢間係cwb 同tst 都有

tst 呢間係重慶大廈側邊既慶坊

入而開左好多唔同既野食

有時間可以入去行個圈😙
尖沙咀超火奶茶店!新品上市,喝一口就爱上! 🌟 壶Potion House,一家充满休闲感的奶茶,他们家的果冻真的是用茶造,无添加无色素🥤!我亲自去品尝了他们家的招牌奶茶,真的让人惊叹不已。口感丰富,每一口都充满了惊喜。😋 ✨ 黑糖珍珠鲜奶,这款饮品将醇厚的黑糖与鲜奶完美结合,每一口都散发出独特的香气,让人欲罢不能。 ✨ 壶桃花红茶冻奶茶,这款奶茶的口感丰富,红茶冻Q弹可口,奶茶香滑浓郁,还有淡淡的桃花香,让人回味无穷。 📍 S12, 尖沙咀弥敦道36-44号 (庆方 - 尖沙咀重庆大厦旁)🚇港铁尖沙咀C1出口/尖东站H出口 这家店的环境超级温馨,店员服务也超级好,还会有休息区哦,真的太贴心了,值得一试哦! #香港打卡#香港必食#香港必喝#香港美食#香港打卡#香港探店#尖沙咀打卡#尖沙咀探店#尖沙咀必食#尖沙咀必喝#香港奶茶 #奶茶 #香港奶茶 壶 #香港奶茶尖沙咀
尖沙咀超火奶茶店!新品上市,喝一口就爱上!

🚇港铁尖沙咀C1出口/尖东站H出口

每次和表姐去湾仔都会去喝台湾过江龙奶茶——壶Potion House最近知道尖沙咀也开了分店,终于不用过海也能享受了~表姐在减脂期还千叮咛万嘱咐我给她外带一杯!🤣真的戒不掉太好喝了!!他家是香港首间以自家制的无添加果冻为基底的手搖茶饮店✨杏仁冻、豆浆冻、咖啡冻、茉莉绿茶冻都好有特色尖沙咀新店开张就超多人排队了,店铺装修走蓝白小清新风 隔壁有一块沙发休息区供客人坐下饮茶聊天还蛮适合打卡的~ 📷 ✨壶珍珠奶茶豆浆冻台湾的珍珠奶茶已经很好喝了,奶香奶香的加上Q弹的珍珠和口感轻盈绵密的豆浆冻真的好特别! ✨草莓干果茶加茉莉绿茶冻这两个加一起意外的好喝!茉莉绿茶冻晶莹剔透,淡淡绿茶香一整杯酸甜清新~ 📍 壶Potion House地址:尖沙咀弥敦道36-44号Heath庆方地库S12号铺 (重庆大厦旁边)(港铁尖沙咀站C1 出口)

最近知道尖沙咀也开了分店,终于不用过海也能享受了~

表姐在减脂期还千叮咛万嘱咐我给她外带一杯!🤣
真的戒不掉太好喝了!!

他家是香港首间以自家制的无添加果冻为基底的手搖茶饮店✨
杏仁冻、豆浆冻、咖啡冻、茉莉绿茶冻都好有特色

尖沙咀新店开张就超多人排队了,店铺装修走蓝白小清新风

隔壁有一块沙发休息区供客人坐下饮茶聊天
还蛮适合打卡的~ 📷

✨壶珍珠奶茶豆浆冻
台湾的珍珠奶茶已经很好喝了,奶香奶香的
加上Q弹的珍珠和口感轻盈绵密的豆浆冻
真的好特别!

✨草莓干果茶加茉莉绿茶冻
这两个加一起意外的好喝!
茉莉绿茶冻晶莹剔透,淡淡绿茶香
一整杯酸甜清新~

📍 壶Potion House
(港铁尖沙咀站C1 出口)

2024-01-14 81 views
我們今天試了2款:🌟金萱茶杏仁凍再追加桃花紅茶凍:不加甜~茶+紅茶凍+杏仁凍=三色調組合在一起像沙畫一樣晶瑩通透,有層次感。茶味清新,杏仁凍淡麗清雅,桃花紅茶凍散發清淡桃與紅茶的結合。🌟第2杯點了熟成紅茶奶茶+小芋圓+茉莉綠茶凍:熟成紅茶茶味獨特配以Q彈小芋圓,口感豐富特別,再加上清新茉莉綠茶凍,口感非常清爽清新,感覺他家的配料都非常適合香港人口味,不會過甜,很棒👍
我們今天試了2款:

🌟第2杯點了熟成紅茶奶茶+小芋圓+茉莉綠茶凍:
2024-01-08 71 views
去年六月才開業的Potion House半年後第二間店開幕了!地點位於超方便尖沙咀的Heath慶方,當茶癮起的時候不用過海便可以嘆到美味的茶飲了。於慶方入口扶手電梯一落便是Potion House新店的所在地!這個位置冬天不用吹風夏天不用熱溶,可以舒舒服服地靜享最甜美的療癒時光超讚耶。第二間新店貫徹以高貴的藍、金色作裝潢,環境超高雅洋溢著滿滿的氣質。事不宜遲先來選我的心水飲品!這兒最出名就是自家製的果凍,當中有多款口味包括有桃花紅茶凍、茉莉綠茶凍、杏仁凍、豆漿凍,可配搭不同的系列如鮮奶系列、純茶系列、奶茶系列、咖啡系列、拿鐵系列及乾果茶系列等等選擇超多。選好飲品等待期間可以在精心設計的打卡位置拍張美照。不消一會我們選的飲品已經到手喇!這杯是鮮奶系列中的黑芝麻凍撞奶$48有冷熱可選,出來成品那黑白對比的色調非常養眼,入口帶有濃郁的芝麻及奶香加上手工制的黑芝麻凍,喝下香滑可口層次感十足而且烏髮養顏滋味滿滿。另一杯是我喜歡的金萱茶$25另加茉莉綠茶凍$5,略帶幽幽花香的金萱茶味清爽甘甜茶湯餘韻吸引,再配上不甜兼花香十足的茉莉綠茶凍茶香滿載引人入勝。用Potion House自家的環保杯買飲品

選好飲品等待期間可以在精心設計的打卡位置拍張美照。

用Potion House自家的環保杯買飲品可享九折優惠,可以支持環保之餘亦喝得更加超值何樂而不為。
2024-01-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper
2024-01-07 44 views
之前介紹過呢間係灣仔嘅手搖飲品店 茶底唔錯👍🏻 最近佢哋喺尖沙咀heath開咗新分店🎉  自己幾鍾意🌟熟成紅茶豆漿凍 (HK$32)🌟 手搖飲品裏面有豆漿喺香港都係第一次見🤩 得意又好飲  唔飲奶嘅又可以試吓果茶乾白桃香綠(HK$33) 推薦跟配桃花紅茶凍或者茉莉綠茶凍 (HK$5) 呢度嘅 tea jelly都喺自家手工製作 質地清爽😗

自己幾鍾意🌟熟成紅茶豆漿凍 (HK$32)🌟
手搖飲品裏面有豆漿喺香港都係第一次見🤩 得意又好飲
唔飲奶嘅又可以試吓果茶乾白桃香綠(HK$33)
推薦跟配桃花紅茶凍或者茉莉綠茶凍 (HK$5)
呢度嘅 tea jelly都喺自家手工製作 質地清爽😗