放工食飯經過門口見到好多花牌💐原來又有新嘅台式飲品進駐BASEHELL~睇佢款式都幾特別有拉絲麻糬黑糖、黑芝麻醬加鮮奶等等原來係全港首間以果凍做主題嘅茶飲店試完覺得呢間茶飲勝在足料 👍🏻🌟芋頭芋圓鮮奶雖然好多特別combo不過我都係stick to my fav 💜芋頭鮮奶雖然賣相並非特別出眾不過啖啖芋頭粒 味道濃我嗌咗3分糖所以唔會太膩滯 (chill~🌟玉蘭香綠芝芝奶蓋清茶配奶蓋 一濃一淡永遠都係我最鍾意嘅配搭呢杯奶蓋口感豐厚綿密 充滿鹹香啲茶底都好純好滑
放工食飯經過門口見到好多花牌💐
原來又有新嘅台式飲品進駐BASEHELL~
睇佢款式都幾特別
有拉絲麻糬黑糖、黑芝麻醬加鮮奶等等
原來係全港首間以果凍做主題嘅茶飲店
試完覺得呢間茶飲勝在足料 👍🏻

🌟芋頭芋圓鮮奶
雖然好多特別combo
不過我都係stick to my fav 💜芋頭鮮奶
雖然賣相並非特別出眾
不過啖啖芋頭粒 味道濃
我嗌咗3分糖所以唔會太膩滯 (chill~

🌟玉蘭香綠芝芝奶蓋
清茶配奶蓋 一濃一淡
永遠都係我最鍾意嘅配搭
呢杯奶蓋口感豐厚綿密 充滿鹹香
啲茶底都好純好滑
2024-06-03
2024-05-19 177 views
壺奶茶 半冰 加豆漿凍💰HK$37壺奶茶味道唔錯!豆漿凍口感好滑嘟嘟,好似啫喱嘅感覺,幾特別嘅~拉絲麻糬/芋泥壺奶茶💰HK$49拉絲麻糬質地太軟,似係食緊一舊嘢,但又唔似係麻糬!略嫌芋泥有啲甜,搞到成杯奶茶都好甜~
壺奶茶 半冰 加豆漿凍💰HK$37

拉絲麻糬/芋泥壺奶茶💰HK$49

壺奶茶 半冰 加豆漿凍
拉絲麻糬/芋泥壺奶茶
2024-05-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$43 (Other)
壺奶茶 半冰 加豆漿凍
一向喜愛吃果凍/麻薯的我知道尖沙咀最近有間以「果凍」做主題的茶飲店聽到已經很想去試🤩剛好在附近上完堂當然要去啦😋🤭店舖位於重慶大廈慶方地庫,扶手電梯直落已見到,非常方便!飲品由在港台灣師傅研發,所有材料是由台灣直送,店舖主打以自家手工製的果凍為基底的茶飲,果凍口味包括:桃花紅茶凍、茉莉綠茶凍、杏仁凍、豆漿凍、咖啡凍、桂花紅棗凍、蜂蜜菊花凍及蝶豆花檸檬凍,有多款口味選擇,喜歡吃果凍的朋友不要錯過啦!今次我們就選擇了:🌟壺奶茶+杏仁凍杏仁凍坊間好少有,如果喜愛吃杏仁的朋友可以值得一試👍杏仁味香又濃,果凍爽口又煙韌,好有口感,配搭香滑奶茶一起飲~味覺多重享受🧡🌟拉絲麻薯系列的「芒果椰奶」很喜愛吃拉絲麻薯,軟綿綿的麻薯,口感非常好;芒果香甜椰奶又香,炎熱天氣消暑解渴也是不錯之選‼️
一向喜愛吃果凍/麻薯的我
知道尖沙咀最近有間以「果凍」做主題的茶飲店

今次我們就選擇了:
🌟壺奶茶+杏仁凍

🌟拉絲麻薯系列的「芒果椰奶」

最近發現重慶大廈附近開咗一間新嘅茶飲店,今日就嚟試吓啦!🔖金萱茶 (+茉莉綠茶凍)💰25 (+$5)金萱茶濃厚甘醇,完全冇茶嘅苦澀味!加入咗茉莉綠茶凍之後,成杯飲品嘅口感即刻變得更豐富😍💫推薦指數: 8.5/10🔖拉絲麻糬黑糖抹茶拿鐵💰48出邊比較少見到加咗麻糬嘅嘢飲,所以嚟到第一杯就揀咗呢一款嘅飲品🤓麻糬口感軟糯,又有奶香味🤩本身都會擔心加咗黑糖嘅話,會變得好甜,但係揀咗少甜之後就覺得係啱啱好啊😙另外即使有好香濃嘅黑糖味,但係都冇遮蓋到抹茶味啊🍵💫推薦指數: 8/10-溫馨提示👉🏻 值得一提嘅係店內嘅材料係由台灣直送,而飲品就係由在港嘅台灣師傅研發🫶🏻👉🏻灣仔大王東街設有分店
最近發現重慶大廈附近開咗一間新嘅茶飲店,今日就嚟試吓啦!

🔖金萱茶 (+茉莉綠茶凍)
💰25 (+$5)
💫推薦指數: 8.5/10

🔖拉絲麻糬黑糖抹茶拿鐵
💰48
💫推薦指數: 8/10

溫馨提示
👉🏻灣仔大王東街設有分店
2024-04-10 145 views
飲品由在港的台灣師傅研發,食材則由台灣直送,是全港首間以果凍為主題的茶飲店,因此想試果凍的話,值得試試,既然店家那麼有信心,以此作招徠。除尖沙咀店外,壺在灣仔也有店。點了兩杯飲品,其中一杯是招牌--熟成紅茶豆漿凍,糖度選了微甜,真的做到微甜,感覺健康,不像其它茶飲那麼邪惡,美味又感覺健康,推薦!另一杯點了拉絲麻糬芒果椰奶,麻糬軟糯,芒果香甜,亦有椰奶的味道,三種食材非常配合,值得一試。尖沙咀店就在重慶大廈的慶方,是新裝修了的地庫,店子正對扶手電梯,落扶手梯後行前幾步就到,非常方便。

除尖沙咀店外,壺在灣仔也有店。

2024-04-06 127 views
🧋.最近來尖沙咀來得多,才發現重慶大廈旁邊有一個向下的扶手電梯進入地庫空間,第一間見到的就是「壺」。它店內的材料由台灣直送,招牌珍珠奶茶都是使用真材實料👍🏻也是全港首間以果凍作主題的茶飲店,坊間少有,是非常罕有🙈.🧋拉絲麻糬/芋泥壺奶茶 $49每一口都能夠吃到煙靭的麻糬,奶茶底非常濃厚,芋泥蓉味道非常突出,必飲之選🥇.🍑 乾白桃香綠 $38 加配桃花紅茶凍 +$5利用台灣白桃茶包配上香味濃郁的綠茶,白桃乾散發很清香白桃的味道。加配桃花紅茶凍,口感非常彈牙😋.他們最近新出三款拉絲/鮮奶麻糬系列:芋泥壺奶茶、芒果椰奶、黑糖抹茶拿鐵。口感非常特別,跟果凍茶非常不同,推薦大家來到尖沙咀必定要嘗試!⭐️非常推薦⭐️Max 5️⃣🐽味道 🐽🐽🐽🐽🐽環境 🐽🐽🐽🐽🐽服務 🐽🐽🐽🐽🐽衛生 🐽🐽🐽🐽🐽抵食 🐽🐽🐽🐽🐽💰沒有收加一服務費
🧋

衛生 🐽🐽🐽🐽🐽
抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有收加一服務費
2024-04-06
$35 (Tea)
  • 拉絲麻糬/芋泥壺奶茶
2024-04-02 108 views
最近去尖沙咀就去左heath新開既台式手搖【壺】,雖然食到飽飽地、但見到非常罕有地係以果凍作主題,所以就試下啦。壺既產品由港台灣師傅共同研發、店內既材料由台灣直送、招牌珍珠奶茶都係使用真材實料。黑糖抹茶拿鐵+拉絲麻薯:呢個係新品、所以就叫左,比較少地方有鮮奶麻薯。黑糖抹茶拿鐵叫左半糖、黑糖味會無禁突出、但抹茶味非常香濃。就算之後冰融左都唔會太水。鮮奶麻薯軟軟糯糯、增加口感。個人建議如果想飲得出黑糖味,可能要正常糖度。壺桃花紅茶凍奶茶:店鋪推薦。預設半糖甜度岩岩好、奶香茶香都好balance。桃花紅茶凍非常特別、有桃味同茶味,非常refreshing。

TakeAway
2024-04-01 85 views
今日就去左尖沙咀既壺買手搖茶飲店全港首創用左果凍做主題,產品由在港台灣師傅研發, 食材由台灣直送, 配搭超創新, 包括香滑撞奶系列, 拉絲麻糬系列等都有唔同口味選擇黑芝麻奶凍撞奶超有驚喜既鮮奶系列, 將黑芝麻撞入鮮奶, 黑芝麻味濃郁,飲落超順滑,加埋奶凍滑捋捋, 又有嚼口, 真材實料, 配撘豐富拉絲麻糬/ 芋泥芋奶茶從杯身見到層次分明, 奶茶香濃幼滑, 茶底香濃, 另外加入拉絲麻糬, 就咁就可以飲到麻糬煙靭嘅口感, 另外芋泥半糖甜度岩岩好
今日就去左尖沙咀既壺買手搖

黑芝麻奶凍撞奶

拉絲麻糬/ 芋泥芋奶茶
台灣原材料直送,招牌珍珠奶茶都是使用真材實料!玩味主題茶飲店「Potion House 壺」殺到黎尖沙咀喇!茶飲店以特色手工茶,創新健康,捧着茶飲,沉醉一刻,靜享最甜美的療癒!鐵觀音加茉莉綠茶凍鐵觀音控必點!鐵觀音琥珀色略帶橙紅色,風味濃而醇厚,帶著烘焙後的甘潤口感,並有溫和的微弱果酸味,乃屬觀音韻,茉莉綠茶凍口感Q彈,滿滿嚼勁,散出淡淡清雅的茉莉香,大愛! 黑芝麻凍撞奶非常驚艷,黑芝麻份量超班,杯內掛滿黑芝麻醬,讓人垂涎欲滴。黑芝麻與鮮奶互相輝映,入口口感幼滑,黑芝麻的香氣散佈每個味蕾,令人齒頰留香,甜度適中,整體層次豐富,味道獨特,推介!壺 Potion House (尖沙咀店)📍彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S12號舖

鐵觀音加茉莉綠茶凍

黑芝麻凍撞奶

壺 Potion House (尖沙咀店)
📍彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S12號舖
2024-03-28 49 views
琴日放工好攰😵‍💫超想飲杯台式飲品衝擊下心靈😤行過重慶大廈隔嚟新開個food court 見到門口有間靚靚仔仔就可以try下,見佢哋寫明店內材料由台灣直送,真材實料咁😁。斑蘭撞椰奶🥥另外加左杏仁啫喱😂,飲第一啖勁似食緊千層椰汁糕😮小編不嬲都超鐘意食泰國千層糕 所以超like呢杯野🤭微甜甜度岩岩好!好罕有有杏仁啫喱揀,坊間少有!估唔到同班蘭椰奶都超夾😋呢幾個元素都唔會太濃味到互搶味道🤩讚👍拉絲麻糬/芒果椰奶 🥭呢個special menu黎,估唔到飲品都會有麻糬😆😆軟棉棉既麻糬配上新鮮芒果肉,口味好創新喎!好似食芒果糯米糍咁🤣🤣芒果椰奶味道清甜唔會好漏,飲完好舒服😌。

斑蘭撞椰奶🥥

拉絲麻糬/芒果椰奶 🥭

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2024-03-27 57 views
近排天氣漸趨悶熱,有時行街都好快口渴,咁啱經過見到原來重慶大樓隔離開左間幾新式嘅商場一於入去逛逛~.係正商場入口就係呢間新開嘅 台式飲料店 - pot.ionhouse , 主打茶飲配特色果凍,一於試試佢~.鐵觀音($24) + 茉莉綠茶凍(+$5) 呢度就係可以俾你咁樣自己配搭茶加不同口味果凍,幾有趣😆.熟成紅茶($26) + 豆漿凍($6) 幾創新嘅‘凍’😆紅茶微甘配以清甜嘅豆漿凍撞一撞, 想不到又可以幾夾👏🏻

之前食飯經過過呢間壺~俾佢啲嘢飲吸引咗不過上次食得太飽😝今日特登lunch去試吓😍-睇到佢地啲產品係由在港既台灣師傅研發而店內既材料都係由台灣直送👏🏻佢亦都係全港首間以果凍作主題的茶飲店‼️坊間少有仲好特別!-佢有啲特別嘅茶飲亦都有淨茶嘅飲料🥤如果係淨飲茶我建議可以加果凍因為佢哋嘅果凍真係幾特別同埋好煙靭Q彈望到個餐牌仲有唔同嘅味道👅有桃花紅茶凍、茉莉綠茶凍、豆腐凍同杏仁凍想全部都試晒🤣不過我第一次嚟就是最基本同埋最特別嗰兩款先❤️-黑糖珍珠鮮奶佢哋嘅黑糖珍珠非常之煙靭甜度適中我哋今次就叫咗少甜少冰啲鮮奶又好香好滑~-黑芝麻凍撞奶喺坊間都比較少係有黑芝麻呢一樣嘢嘅手搖我本身都冇話特別好鍾意但係見到有未見過就試吓啦!佢哋黑芝麻係好香好香😳但係又唔會多到有浸油膩感份量完全啱啱好奶都係一樣好香滑同埋入邊有啲芝麻醬同埋芝麻凍超特別好有口感果凍QQ彈彈咁又唔會塞住支筒每次都係順順利利咁到我口👍🏻果凍果然真係佢哋嘅招牌一定要加😆-下次就試吓茶底再加果凍😝

睇到佢地啲產品係由在港既台灣師傅研發
而店內既材料都係由台灣直送👏🏻
佢亦都係全港首間以果凍作主題的茶飲店‼️
坊間少有仲好特別!

佢有啲特別嘅茶飲亦都有淨茶嘅飲料🥤
如果係淨飲茶我建議可以加果凍
因為佢哋嘅果凍真係幾特別同埋好煙靭Q彈
望到個餐牌仲有唔同嘅味道👅
有桃花紅茶凍、茉莉綠茶凍、豆腐凍同杏仁凍
想全部都試晒🤣
不過我第一次嚟就是最基本同埋最特別嗰兩款先❤️

黑糖珍珠鮮奶
佢哋嘅黑糖珍珠非常之煙靭甜度適中
我哋今次就叫咗少甜少冰
啲鮮奶又好香好滑~

黑芝麻凍撞奶
喺坊間都比較少係有黑芝麻呢一樣嘢嘅手搖
我本身都冇話特別好鍾意但係見到有未見過就試吓啦!
佢哋黑芝麻係好香好香😳
果凍果然真係佢哋嘅招牌一定要加😆
下次就試吓茶底再加果凍😝

TakeAway
2024-03-23 45 views
✨熟成紅茶豆漿凍(無糖)$32聽講呢間台式手搖店係以jelly做theme 我就想試下soybean milk jelly🤍🤔紅茶嘅濃度剛好 唔會好苦澀,同豆漿凍都幾配~豆漿凍就係類似豆腐花咁,只係質地上偏實淨+少少彈牙感,偶爾帶有短暫嘅甜味。.✨Coffee Latte(無糖)$36$3x一大杯咖啡算係抵飲☕️我覺得份量好足夠 飲完精神咗好多👌🏻牛奶嘅比例較高,不過咖啡味冇因而變淡,咖啡嘅質地醇厚,飲落好順口🤎🤎
✨熟成紅茶豆漿凍(無糖)$32
✨Coffee Latte(無糖)$36
2024-03-23
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)
  • Coffee  Latte
  • 熟成紅茶豆漿凍
2024-03-21 36 views
📍 壺 地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S12號舖平方地庫呢度美食雲集,入到嚟見到呢間簡約嘅茶飲好特別,佢嘅配料有豆花茶凍等等好吸引,店內的材料由台灣直送,全部都係真材實料。作為全港首間以果凍作主題的茶飲店,一定要試👉 黑芝麻奶凍鮮奶💰 $48😋😋😋😋.8/5黑芝麻奶真係唔常見,見到呢度有就一於試試佢,見到佢黑白分明望落去都幾正,飲落超級多黑芝麻,而且奶凍又香又滑,叫咗無甜,飲完冇負擔之餘,覺得自己都幾養生,唔錯✨✨✨✨🤭🤭🤭👉玉蘭香綠latte+豆漿凍💰 $33+6😋😋😋😋.5/5自家創作,呢個可以走甜,飲落好香嘅茶香味,加埋好香濃嘅豆漿凍好似食緊豆腐花一樣真係好推薦佢呢個豆漿凍😆😆回頭: yesYesyes!!店舖好多特色飲品,絕對係值得一試😚😚😚😚 #壺 #全港首創 #新潮茶飲 #果凍特飲 #尖沙咀 #茶飲店 #台灣直送 #養生 #慶方 #香港餐廳推介
📍 壺

👉 黑芝麻奶凍鮮奶
💰 $48
😋😋😋😋.8/5

👉玉蘭香綠latte+豆漿凍
💰 $33+6
😋😋😋😋.5/5

唔知多唔多人行街時都口痕想飲返杯台式飲品🧋解渴過口癮😋,我地就係其中一個例子啦😆~ 今日係尖沙咀行街口痕想買杯台式飲品,行行下就嚟到今次要介紹嘅主角啦,就係heath慶方地庫入口第一間鋪頭,非常易搵😜,店鋪整體用深藍色設計,散發出淡淡優雅嘅感覺,呢間鋪係台灣過江龍嘅茶飲店,店員仲大力推介我地試下小店自家手制嘅果凍,包括有桃花紅豆凍、茉莉綠茶凍、豆漿凍及杏仁凍,見店員信心十足嘅推薦就忍唔住試下啦~👍🏻-金萱茶🧋(加桃花紅茶凍) - HKD 30首先飲嘅係金萱茶🧋啦,我地另外仲加咗桃花紅茶凍~ 飲落好有清香茶味😋,清爽嘅感覺拎嚟解口乾真係唔錯,後有回甘香味,係口腔慢慢擴散,相當清新🥰,桃花紅茶凍口感類似啫喱,彈彈地好有咬口😆,味道微甜帶點清淡桃花香,我地由杯底將果凍連茶大啖吸上嚟,口感層次更為豐富,茶凍嘅份量都幾多,飲落好有滿足感呀!💯-鐵觀音拿鐵🧋 - HKD 33跟住就叫咗杯鐵觀音拿鐵🧋,飲落第一口感覺到茶香個種微澀,鐵觀音嘅茶味相當出眾🤤,再加上少少鮮奶香味同茶味融合,香而不膩👍🏻-雖然今次只係叫咗兩杯飲品 (兩個人飲唔哂咁多嘛XD),但覺得嘅飲品味道整得都幾出色🤩,而且價錢係尖沙咀
唔知多唔多人行街時都口痕想飲返杯台式飲品🧋解渴過口癮😋,我地就係其中一個例子啦😆~ 今日係尖沙咀行街口痕想買杯台式飲品,行行下就嚟到今次要介紹嘅主角[壺]啦,[壺]就係heath慶方地庫入口第一間鋪頭,非常易搵😜,店鋪整體用深藍色設計,散發出淡淡優雅嘅感覺,呢間鋪係台灣過江龍嘅茶飲店,店員仲大力推介我地試下小店自家手制嘅果凍,包括有桃花紅豆凍、茉莉綠茶凍、豆漿凍及杏仁凍,見店員信心十足嘅推薦就忍唔住試下啦~👍🏻
金萱茶🧋(加桃花紅茶凍) - HKD 30
金萱茶 (加桃花紅茶凍)

鐵觀音拿鐵🧋 - HKD 33
鐵觀音拿鐵

雖然今次只係叫咗兩杯飲品 (兩個人飲唔哂咁多嘛XD),但覺得[壺]嘅飲品味道整得都幾出色🤩,而且價錢係尖沙咀嚟講都算係抵飲,台式飲品融合自家手制特色啫喱,選擇多之餘亦相當有特色,地點都好易搵,一入 heath慶方地庫就已經見到~ 飲住杯野係尖沙咀SHOPPING真係幾CHILL,大家係尖沙咀行街嘅話都不妨嚟依度試下特色台式飲品店啦~🤗
2024-03-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$31.5 (Tea)
金萱茶 (加桃花紅茶凍)
鐵觀音拿鐵
  • 金萱茶