2024-07-18 592 views
假日同屋企人飲茶,羊城都做左好多年,因為附近無其他酒樓,一直多人食,下午茶時段多人,要早d搵位🤣⭐️鹽香魷魚酥呢度既魷魚酥必點,雖然貴,但我每次來呢間酒樓就係為左食呢個魷魚酥😆魷魚好彈牙,脆皮好鬆化,調味又岩岩好⭐️羊城蝦餃皇蝦餃比起出面其他地方大隻,蝦肉爽口,皮薄餡令,係貴左d🤣要41蚊⭐️流沙奶皇包奶皇包比較失色,普通,吾係好流心⭐️百花釀魚肚魚肚好厚實大厚,好夠味,上面的蝦膠幾彈牙,可以encore😊⭐️蛋白菜粒炒飯下午茶炒飯份量大碟,一家4口都夠食,炒飯有獲氣😋

⭐️鹽香魷魚酥

⭐️羊城蝦餃皇

⭐️流沙奶皇包
奶皇包比較失色,普通,吾係好流心

⭐️百花釀魚肚

⭐️蛋白菜粒炒飯
下午茶炒飯份量大碟,一家4口都夠食,炒飯有獲氣😋
2024-06-29
Tea
2024-01-19 938 views
尋晚18號,同老婆專登入去試下,餐牌見有白鱔滑雞煲好似幾吸引就叫黎試下,點知黎到後好失望,白鱔細舊同埋好難咬,雞就無乜,有嘅就唔熟,搭埋啲雞腳雞頸就有幾舊,$118 唔好試。另一碟就 西蘭花鮮魷,呢碟正常,西蘭花同埋鮮魷都大舊,味道都正常,仲叫左嘅6選1精選半斤蝦,味道正常。間酒樓係搬黎附近第一次試,總括黎講食物味道一般,最貴嘅係最唔好食,其他菜式未知會唔會再黎試,但隔離枱嘅6選1精選半隻雞賣相都唔錯。
2024-01-18
$150 (Dinner)
早前,媽咪跟她的晨運友一起走去屯門 <羊城火鍋海鮮酒家> 飲茶! 她們覺得食物質素比以前改善,加上媽咪見到有個晚市六選一優惠餐牌! 所以,她決定母親節飯及她生日晚飯都來這間酒樓吧!當晚,我們由入座到離開,有班人喺 Vip 房唱 K,無個唱得有水準!😂😂 認真趕客!🤦🏻‍♀️有人唱:我是憤怒!我哋都聽得好憤怒囉!由於,母親節在即,加上恰巧我生蛇療程中,我要繼續戒口!家人也為我著想,連我選擇什麼?媽咪都不敢出聲!餐牌 母親節飯:沙巴班兩味 $268西蘭花龍躉球 (例)炒龍躉魚肉香口之餘又啖啖肉!蒜香蒸頭腩 (例)軟滑富膠質的魚皮,含有骨膠原!脆皮燒雞 半隻 特價 $38媽咪只准許我食一件,還不要食雞皮!我食雞脾,肉香又肉質嫩滑!叉燒炒滑蛋 $98我預期是茶餐廳那種帶有蛋漿的炒滑蛋,雖然不似預期,但是也算嫩滑!至於叉燒都幾大塊,我都未食過如此腍身的叉燒,似是加了梳打粉,令肉質軟腍,口感稍遜!荷葉飯 $108等候需時,我們催促還要等多起碼10分鐘!卻是略嫌飯不夠熱!軟熟的飯粒均勻入味,調味啱心水又不會重口味;配料包括:蝦、雞粒、草菇粒... 媽咪生日晚飯:沙巴班兩味 $268跟上
 所以,她決定母親節飯及她生日晚飯都來這間酒樓吧!

有人唱:我是憤怒!
我哋都聽得好憤怒囉!

餐牌
 母親節飯:
沙巴班兩味 $268
西蘭花龍躉球 (例)
炒龍躉魚肉香口之餘又啖啖肉!
沙巴班兩味:西蘭花龍躉球 (例)
蒜香蒸頭腩 (例)
軟滑富膠質的魚皮,含有骨膠原!
蒜香蒸頭腩 (例)
脆皮燒雞 半隻 特價 $38
媽咪只准許我食一件,還不要食雞皮!

我食雞脾,肉香又肉質嫩滑!
脆皮燒雞 半隻
叉燒炒滑蛋 $98

叉燒炒滑蛋
荷葉飯 $108
等候需時,我們催促還要等多起碼10分鐘!

卻是略嫌飯不夠熱!

荷葉飯
 媽咪生日晚飯:
沙巴班兩味 $268
跟上次一樣有點西蘭花龍躉球
紅炆龍躉骨腩
煮法不同,醬汁香濃惹味得多!
 腩肉跟龍躉骨好夾!
鳳梨生炒骨 $98 例
酸香醒胃,生炒骨幾香脆,份量都夠4 人分享!
鳳梨生炒骨
西蘭花蝦球帶子 $68 例 (特)
整體是清新之選!
西蘭花蝦球帶子
粟米魚肚羹 $138 例
入口濃稠,味道啱大家口味,飲到底變得稀爛汪汪!
粟米魚肚羹
另送糖水
白飯 $15/位
茶水、芥 $15/位
2023-05-08
$157.3 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
脆皮燒雞 半隻
粟米魚肚羹
2023-09-24 723 views
呢間屋邨茶樓好耐已經無黎,今次講講呢度奇葩之處。茶樓沒有知客係門口安排入座,茶客需自行到茶樓裡面等位,食緊既人其實好唔舒服,試諗下,食食下突然有人企你隔離,睇你幾時走。如果是多人數的話,只能祝你好運,因為有大枱已被瓜分幾組人(即已被幾組客搭枱),在毫無協調下,只會一組接一接咁換人。最好笑係多謝加一服務費呢句,乜你有提供過服務出黎嗎?唔知係咪我多人,坐張細枱,個阿姐都知窄,我覆佢有得食好過無了期咁等。結果佢幫手換張大枱俾我,呢方面係感激的,只係間舖做得唔好。食物質素正常,落單後需等多於半小時,請自行判斷待侯時間是否過長。
呢間屋邨茶樓好耐已經無黎,今次講講呢度奇葩之處。
最好笑係多謝加一服務費呢句,乜你有提供過服務出黎嗎?

結果佢幫手換張大枱俾我,呢方面係感激的,只係間舖做得唔好。
Breakfast
2023-02-23 1019 views
還要搭枱的舊式酒樓,服務極差,未等到枱已經頂唔順走了。知道係屋邨酒樓,都無期望會有好好的服務質素,但都唔係差成咁,員工態度認真趕客。附近本來就得一間酒樓先想試下,可能就持住自己是獨市吧。寧願食其他餐廳都唔會再去!
還要搭枱的舊式酒樓,服務極差,未等到枱已經頂唔順走了。

2023-01-23
Lunch
2023-01-29 792 views
屋邨酒家,食物沒什麼大問題,味道正常。點心份量適中,但食得出好多都係攞貨既貨色。屋企人鐘意佢地下午茶價錢抵食,燒味部出品中規中矩。但收銀呀姐真係態度差到沒得頂,我只係想用Apple Pay 或者 Paywave 俾錢,明明佢部卡機就寫到明沒問題。試都唔肯試,一時又話公司規矩,一時又話只收實體卡,然後又話沒拉到個條線,大佬唔識就唔好亂吹水啦,又黑口黑面,態度差到一個點,明明好好地一餐都要搞衰個尾,係要迫人上網留言。
屋邨酒家,食物沒什麼大問題,味道正常。
點心份量適中,但食得出好多都係攞貨既貨色。
屋企人鐘意佢地下午茶價錢抵食,燒味部出品中規中矩。

但收銀呀姐真係態度差到沒得頂,

2023-01-27
$80 (Lunch)
好耐無嚟屯門食野,心血來潮想食蟹朋友介紹呢間酒家,果然無介紹錯👍🏻酒家夠寬敞,坐得舒適✨避風塘膏蟹 🦀即叫即製熱辣辣 大大隻,蟹肉 飽滿鮮嫩,蟹膏甘香豐腴,配避風塘製法相當夾,甘香惹味。食到停唔到口。食蟹點少得美酒相伴✨出羽桜山廃特別純米酒🥂帶有米香、乳製品及醬油等香氣的純米酒,帶有濃醇旨味,味道複雜豐盈,同蟹膏的濃郁香滑相輔相承。除咗膏蟹之外,其他小炒都好有鑊氣,款式夠多夠齊,下次可以再試其他菜式。

好耐無嚟屯門食野,
心血來潮想食蟹

朋友介紹呢間酒家,果然無介紹錯👍🏻

酒家夠寬敞,坐得舒適

✨避風塘膏蟹 🦀

即叫即製熱辣辣

大大隻,蟹肉 飽滿鮮嫩,
蟹膏甘香豐腴,配避風塘製法相當夾,甘香惹味。
食到停唔到口。

食蟹點少得美酒相伴

✨出羽桜山廃特別純米酒🥂
帶有米香、乳製品及醬油等香氣的純米酒,
帶有濃醇旨味,味道複雜豐盈,
同蟹膏的濃郁香滑相輔相承。

除咗膏蟹之外,其他小炒都好有鑊氣,

款式夠多夠齊,

下次可以再試其他菜式。
Dinner
2022-12-16 489 views
呢間餐廳參加左「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,提供日本清酒同海鮮菜式嘅配搭菜單。作為清酒迷,絕對唔可以錯過!避風塘膏蟹 配出羽桜山廃特別純米酒呢間餐廳嘅避風塘膏蟹食完第一次後就一試難忘,份量好多而且啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,蟹膏甘香豐腴,廚師用上避風塘煮法炒蟹,食落更加惹味,仲好有穫氣,配飯一流!呢款米酒帶有香蕉、米香、乳製品及醬油等香氣,味道都幾多層次,同濃郁香滑嘅蟹膏好夾,餘韻悠長,唔錯。除左呢款菜式外,餐廳更加供應唔少燒味,配返杯sake都唔錯架!呢間餐廳參加左「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,提供日本清酒同海鮮菜式嘅配搭菜單。作為清酒迷,絕對唔可以錯過!

避風塘膏蟹 配出羽桜山廃特別純米酒

假日家庭日午市到訪🥢試過羊城晚市小菜 回味無窮特地來試下點心水準等候時間不算太久中午等十分鐘就有位😆午市提供點心 小菜 粥粉麵飯 甜點☀️鮮蝦腐皮卷這個一定必食 外皮超酥脆餡料份量多🍤☀️懷舊鵪鶉蛋燒賣不是每處都有得吃 超獨特口味☀️五柳汁炸雲吞小朋友最愛 酸酸甜甜😋☀️羊城蝦餃皇☀️蟹子燒賣皇☀️翡翠鮮蝦腸粉中午除了點心 更有超平價燒味飯供選擇上菜速度快 無需等候太久就滿滿一桌點心🤤醬料可在自助區取服務態度好 姐姐超熱情可以回訪的酒樓好選擇環境: 💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗
假日家庭日午市到訪🥢

環境: 💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗
2022-07-23 837 views
早前聽朋友介紹晚市有優惠,提我萬物錯過,今天放工後便來試試。當我六點來到酒家門口時,只見裏面有三四圍枱食客。當我一坐下,侍應們都很主動招呼我們,我點了幾道有優惠價錢的小菜。環境坐得舒服,每枱也有適當的距離,不會太擠迫。服務上菜也很快食物1 原隻蒜蓉開邊蒸波士頓龍蝦$98(每位只限一隻)隻龍蝦有手掌那麼大,厚肉😋2 脆皮燒🐔$38半隻,$68一隻燒雞外皮金黃色,皮薄脆,多肉,有柔軟肉質3 薑蔥黑椒廣島蠔$68/例雖然不是大隻,但也很鮮美4 白灼海蝦$78半斤最後送上一碗紅豆沙和一碗綠豆沙,真的很圓滿😍紅豆沙的紅豆大大粒,臭草綠豆沙也很綿
坐得舒服,每枱也有適當的距離,不會太擠迫。
上菜也很快
食物
1 原隻蒜蓉開邊蒸波士頓龍蝦$98(每位只限一隻)
隻龍蝦有手掌那麼大,厚肉😋
2 脆皮燒🐔$38半隻,$68一隻
燒雞外皮金黃色,皮薄脆,多肉,有柔軟肉質
3 薑蔥黑椒廣島蠔$68/例
雖然不是大隻,但也很鮮美
4 白灼海蝦$78半斤
最後送上一碗紅豆沙和一碗綠豆沙,真的很圓滿😍
紅豆沙的紅豆大大粒,臭草綠豆沙也很綿
2022-07-23
$150 (Dinner)
  • 薑蔥黑椒廣島號
2022-05-27 631 views
今日早起身飲個早茶,見到呢間野好少食評,餐牌又無人放上泥,就順便記錄下先,一個點心拼盤慢慢食,食物唔錯。係有少少嘈,不過酒樓嘛好正常,侍應都好夠。溫馨提未,辣椒油醬汁要自己去拎哦。
今日早起身飲個早茶,見到呢間野好少食評,
餐牌又無人放上泥,就順便記錄下先,
一個點心拼盤慢慢食,食物唔錯。
係有少少嘈,不過酒樓嘛好正常,侍應都好夠。
溫馨提未,辣椒油醬汁要自己去拎哦。

2019-10-23 2604 views
早前5月份,我們一家4口為了慶祝母親節,便走到屋企附近的 <羊城火鍋海鮮酒家> 食晚飯!當時是平日夜晚,大約有3~4成食客,比較現時,已經算好生意嘞!在多款小菜當中,我們點了心水選擇!鳳梨生炒骨 $88生炒骨均勻沾上酸甜醒胃的醬汁,酸度適中!最緊要不會炸得好乾,幾有水準!菠蘿厚切粒,零舍香甜多汁!海鮮雙飛 (脆皮燒雞半隻 + 蒜蓉粉絲蒸中蝦) $168脆皮燒雞 (半隻)金黃色的外層香脆,燒雞肥美油潤,肉質柔軟富肉汁! 食起來啖啖肉!蒜蓉粉絲蒸中蝦簡單以蒜蓉蒸蝦,足以提升其鮮味!粉絲吸收蒜汁精華,拌飯一流!豉汁蒸大鱔 $98用咗烹調牛仔骨的汁,先煎,用大量蜜糖,加入黑椒!雖然錯有錯著,卻是香脆又惹味!甜味較霸道! 完全蓋過香辣的黑椒味,幸好!鱔不是薄切,否則會好乾!最後,送上甜美綿綿的紅豆沙!

在多款小菜當中,我們點了心水選擇!

母親節晚餐菜色
鳳梨生炒骨 $88
菠蘿厚切粒,零舍香甜多汁!
海鮮雙飛 (脆皮燒雞半隻 + 蒜蓉粉絲蒸中蝦) $168
海鮮雙飛
脆皮燒雞 (半隻)
金黃色的外層香脆,燒雞肥美油潤,肉質柔軟富肉汁!
 食起來啖啖肉!
脆皮燒雞 (半隻)
蒜蓉粉絲蒸中蝦

蒜蓉粉絲蒸中蝦
豉汁蒸大鱔 $98
 完全蓋過香辣的黑椒味,幸好!鱔不是薄切,否則會好乾!

豉汁蒸大鱔
最後,送上甜美綿綿的紅豆沙!
紅豆沙
2019-05-08
$125 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
海鮮雙飛
豉汁蒸大鱔
2019-09-14 1325 views
屯門.羊城雖則細細間.旦喜出望外.有心有熱誠既食品是晚中秋食左12人套燒鵝原隻.同三聖興記一樣咁正🥰入味..肉質有咬口.皮香肉嫩脆皮雞.先浸後炸.軟滑👍🏻.骨都可以食埋🥰荷葉飯.啖啖都香氣滿口.材料好足海皇翅.足料.夠味.料多過湯底干燒伊麵.平均夠味唔會娜埋一注咁.麵同料分量好.👍🏻
2018-12-19 1863 views
小菜就食得多,今日來試吓火鍋,不是任食的,要逐碟計。六點鐘去攞位,六點半已經坐滿人。雖然食物是散叫逐樣計,但有些款式價錢不貴,例如蘿蔔片、白菜餃、韭菜餃、炸魚皮等等都只係$8碟,可以試多啲唔同款式。8蚊一碟,有六大隻,可以試多幾款。炸魚皮都係8蚊 ,好大碟,抵食!安格斯肥牛,$188碟蒸燒賣平時酒樓食得多,今次試吓火鍋燒賣。燒賣吸晒啲湯,比平時蒸的惹味😋打邊爐必食墨魚滑,幾爽口彈牙!美中不足是人手不足,食物很遲才上齊,要有點耐性😑。

8蚊一碟,有六大隻,可以試多幾款。

炸魚皮都係8蚊 ,好大碟,抵食!

安格斯肥牛,$188碟

打邊爐必食墨魚滑,幾爽口彈牙!

美中不足是人手不足,食物很遲才上齊,要有點耐性😑。
2018-12-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2018-09-25 1096 views
同家人一家4口簡簡單單食餐團圓飯,估唔到正日反而冇咩人,可能4人易d有位大家都好細食,叫左一個鮮蝦荷葉飯,椒鹽鮮魷同秋葵安格斯牛柳粒,已經夠晒飽lu!椒鹽鮮魷好入味,加埋華鹽,有另一番味道,只係隔離飯香成日覺得隔離枱大碟d ~ 哈哈!荷葉飯一如以往都係好香好足料,d蝦大大隻,又唔會太油膩!秋葵安格斯牛都中上!多牛粒,秋葵又係健康野,岩晒兩老同我地呢d飲食唔均衡既上班族食最後,中秋節快樂!簡單就是幸福。

荷葉飯一如以往都係好香好足料,d蝦大大隻,又唔會太油膩!

最後,中秋節快樂!簡單就是幸福。
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷