2020-03-27 1011 views
機場響應green monday,唔少食肆都有推出素食選擇。莆田有一款媽祖平安麵,不過vegan要記得走蛋絲。個麵連埋酸菜、紫菜同一個紫菜湯。依啲隨餐送既野冇註明係咪素食,目測就應該係既,不過如果介意就建議唔好食。媽祖平安麵既材料包括竹笙、荷蘭豆、冬菇、蟲草花同金針等。啲材料都係淥熟,不過就好似淥得耐左少少。個麵極吸湯,眨下眼啲湯已經唔見哂,啲麵爛到好似糊仔咁,完全唔似湯麵,唔通依啲就係新加坡特色?味道算ok,但啲麵真係太爛,冇下次喇,比啲機會其他餐廳好啲。
媽姐平安麵

2019-11-17 844 views
之前係銅鑼灣食過呢間鋪,覺得幾唔錯下。今次黎到機場見到,都想試下佢嘅早餐。但估唔到同 銅鑼灣分店嘅比, 顯得一般般。.早餐煎包 配 紫菜湯 & 茶🍵 HKD | 58三個煎包 表皮都幾脆下 入邊有粉絲、豬肉、包菜⋯ 其實味道係幾好嘅 但係估唔到都幾多肥肉下 而我唔鍾意食肥肉。 所以我覺得一般 食咗一半就食唔落黎。.其他兩個都係男朋友食曬 佢對肥肉ok 所以覺得都幾好味嘅~佢話d配汁幾好味.紫菜湯味道唔錯。.呢個價錢係機場都係咁上下 唔會話特別貴嘅~
之前係銅鑼灣食過呢間鋪,覺得幾唔錯下。
今次黎到機場見到,都想試下佢嘅早餐。
但估唔到同 銅鑼灣分店嘅比, 顯得一般般。
早餐煎包 配 紫菜湯 & 茶🍵 HKD | 58
紫菜湯味道唔錯。
呢個價錢係機場都係咁上下 唔會話特別貴嘅~
莆田煎包

2019-11-17
$58 (Breakfast)
2019-10-15 529 views
Had a quick brunch before we headed to Europe..We got Thai style boat noodles with beef and turnip The set came with scrambled egg, pita bread pocket and a cup of hot milk tea.Taste was nice but it’s a bit pricey, still it’s acceptable considering that it’s an airport branchBroth of boat noodles tasted authentic- with fairly heavy taste

2019-08-12 838 views
嚟到機場,我一般都會留肚食嘢,一來消磨時間,二來可以唔駛周圍去就可以試新嘢。今晚搭凌晨機,22:30 人流好少,唔駛排隊買嘢外,仲即時有得食,爽!莆田主打福建菜,今日就試佢嘅鎮店之寶 - 沙茶麵 沙茶麵顧名思義係沙茶醬做湯底啦!湯底除咗沙茶醬外,湯底本身味道濃郁厚身,加埋一齊仲有少少似沙爹 配料方面,有青口、蜆、中蝦、魚蛋、豆卜、芽菜、豬肉,材料相當豐富仲有炸菜,紫菜增添風味!麵質似油麵,爽口彈牙,都幾掛湯 臨上機前可以食到咁有水準嘅湯麵,作為今次美食之旅嘅好開始

莆田主打福建菜,今日就試佢嘅鎮店之寶
- 沙茶麵

仲有炸菜,紫菜增添風味!

麵質似油麵,爽口彈牙,都幾掛湯

臨上機前可以食到咁有水準嘅湯麵,作為今次美食之旅嘅好開始

2019-07-20 502 views
第一次試呢一間米芝蓮一星餐廳,機場店, 我知道,機場有好多大陸人,但服務客人嘅阿姐,唔應該用呼喝嘅態度去對待每一個客人,食物有幾好都冇用啦。希望管理層,注重一下職員嘅訓練。
2019-07-14 584 views
~新加坡的福建菜~之前朋友曾相约試她家將軍澳附近的莆田,話黃花魚飯出名,但最终因地點方便,所以取消了。這間莆田位於一号客運大樓禁區內的一個外賣區,賣完後可在food court內進食。餐牌選擇明顯沒有市區多,但有一客莆田煎飽,卻是機埸獨家發售的。厦門沙茶麵~湯味不濃,味道整體尚可。; 炸紫菜, 酸菜花生作配菜小食黃花魚燜飯~魚份量也多,再配一大碗燜飯。黃花魚外皮微脆,魚肉質鮮嫩,燜飯調味一流,有驚喜果然係" 鎮店之寶"
~新加坡的福建菜~
餐牌選擇明顯沒有市區多,
但有一客莆田煎飽,卻是機埸獨家發售的。

厦門沙茶麵~
湯味不濃,味道整體尚可。
;

炸紫菜, 酸菜花生作配菜小食

黃花魚燜飯~
魚份量也多,再配一大碗燜飯。
黃花魚外皮微脆,魚肉質鮮嫩,燜飯調味一流,
有驚喜

果然係" 鎮店之寶"

• 黃花魚燜飯
2019-05-19 544 views
早早黎到機場, 上機✈️之前食番餐好既。見莆田無咁多大排隊就去食。叫左個海鮮滷麵🍜 (HKD98): 好多海鮮好足料, 有兩舊已經脫殻既蝦,懶人食法,一堆蜆, 幾粒帶子仔。最好味係佢既湯底好似沾麵咁,稠稠地, 加埋佢既配菜: 紫菜同酸菜, 張個鮮味提起。 💋🎈另外,叫左個黃膳飯(HKD112), 飯量足, 不過因為無汁既關係好乾,飯吾夠香,黃膳係炸過既, 不過吾知係味放太耐, 吾太新鮮,有待改善。🐟不過總體黎講:希望可以保持一貫水準,係上機之前食係吾錯既選擇。
早早黎到機場, 上機✈️之前食番餐好既。
見莆田無咁多大排隊就去食。

2019-05-19
$100 (Lunch)
2019-04-13 516 views
坐飛機之前有30分鐘時間吃個早餐,看見莆田不太多人排隊,便選了這間及點了素食蔬菜媽祖麵套餐。初時覺得這個早餐$72,有點貴,但一分錢 一分貨,蔬菜配搭很豐富,還配上冬菇和蟲草花,令我有點驚喜。此外,這餐還附上一碗紫菜湯和綠茶,吃得很飽。
2019-04-03 587 views
趁著清明節,出走充一充電。玩盡少少,早上八點多就起飛。過關後六點九左右坐低食早餐。莆田最近在很多區開分店,估唔到連機場都見到,厲害!食肆都在裝修中,在莆田附近還有另外兩間選擇,一間是雲呑面,另一間是港式早餐。七大早餐供選擇,全部都配有熱茶。扁肉米粉有3種餸,腸,小雲吞和蜆肉也搭上幾條菜芯,均衡飲食米粉也是特級幼的米粉絲,喜歡💕煎包配紫菜湯🤣機場限定的煎包煎包好大個,共3個餡料有粉絲,炸菜,少許肉煎得香脆的,不會很油紫菜湯比較味精,只試了一口想食中式早餐,是個不錯選擇😆

七大早餐供選擇,全部都配有熱茶。

扁肉米粉
有3種餸,腸,小雲吞和蜆肉
也搭上幾條菜芯,均衡飲食
米粉也是特級幼的米粉絲,喜歡💕

煎包配紫菜湯
🤣機場限定的煎包

煎包好大個,共3個
餡料有粉絲,炸菜,少許肉
煎得香脆的,不會很油
紫菜湯比較味精,只試了一口

想食中式早餐,是個不錯選擇😆
2019-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$67 (Breakfast)
小妹一直都好中意食呢間米芝蓮一星褔建菜🤠,因為褔建菜有時看似平平無奇🤔,其實卻係暗藏乾坤,唔路過都唔知,原來已經開到黎機場🛫,加上機場分店嘅食物有D係市區無,路過就試一試先💁🏻‍♀。黃花魚燜飯🐠🍚由於係燜飯關係,所以飯入面滲滿左魚香🐟,機場分店嘅黃花魚燜飯同市區分店略有不同,呢度嘅黃花魚係有炸過再放上飯面🍛,咬入口有點外脆內軟,香口得黎非常有魚香😌。莆田扁肉米粉🍲一直好中意去飲莆田扁肉湯,唔講大家可能唔知,唔好以為扁肉係一隻雲吞🥟,其實佢個肉皮其實係由豬肉打成🐷,所以扁肉湯特別有肉味🥓,係傳統褔建手藝,下次食個時一定要試真D,呢個米粉仲加咗小腸同蜆肉,唔會好漏,上機前食岩岩好👍🏻。莆田煎包🥟如果上機前唔係太肚餓🙊,建議大家可以試下莆田煎包🥟,煎包入面有洋葱同肉絲🥓,再配上一個紫菜湯,輕食首選😉。如果揀套餐的話,仲會加配蝦苗頭水紫菜同滷水嫩豆腐😍,紫菜酸酸的🥗,非常開胃,滷水嫩豆腐亦不會太咸,不錯的前菜😛

黃花魚燜飯🐠🍚

莆田扁肉米粉🍲

莆田煎包🥟

2019-01-21 578 views
成日喺機場返工真係食到厭, 禁區一過入境處個food court早排裝修左好耐, 終於開返la, 新開左左莆、正斗同一間泰國菜, 今日同事話要食好d, 所以最後揀左莆田! Food court 一年365日都咁多人, 揾位係比較麻煩嘅一件事, 最後等左大約十分鐘有位.我叫左黃花魚燜飯套餐($78), 佢注明用魚湯來燜飯, 好吸引😍😍😍😍😍 套餐附送前菜(豆腐同紫菜)同枇杷花茶黃花魚炸得好鬆化, 一D都唔油膩, 飯都好入味, 份量唔算多, 一個人剛好另外前菜同枇杷花茶意外地好味, 食厭左機場食物嘅員工可以一試!!

套餐附送前菜(豆腐同紫菜)同枇杷花茶

2019-01-05 448 views
星期五晚放工之後就起飛去旅行發覺而家香港機場嘅food court 進行左大裝修可惜嘅係部份平價嘅餐廳已經結業相反新進住嘅餐廳係比較高級嘅食肆就似今次食嘅呢一間莆田我地兩個人share左一個餐 $112包咗一個黃花魚飯 兩個小食同埋一個甜品的確價錢係唔平不過係機場食飯都預咗係偏貴首先講吓個飯一個飯好似係市區嘅莆田係冇得食㗎所以叫咗呢個飯試下貫徹food Court一貫嘅作風食物係唔夠熱㗎不過好彩個飯食落都幾好味小食係一個滷水豆腐同埋涼拌紫菜同市區嘅係一樣所以唔特別評論啦另外個糖水係雪梨雪耳糖水 結論係如果有得揀都唔會係機場食飯
星期五晚放工之後就起飛去旅行

同市區嘅係一樣所以唔特別評論啦
另外個糖水係雪梨雪耳糖水

結論係如果有得揀都唔會係機場食飯
2018-12-21
$112 (Dinner)