2024-07-27 479 views
到左食蟶子既季節,莆田又出左蟶子套餐。199蚊有兩款唔同食法嘅蟶子,算係幾平,抵食!我地揀咗鹽焗蟶子同燉湯食法,鹽焗蟶子好有味,有好好咸,不過焗完唔會好乾,有肉汁鮮味。燉湯就更加有鮮甜味,加埋農家湯,隻隻都好肥美飽滿😋
莆田元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖今次又嚟元朗莆田食嘢,上次嚟食大閘蟹,今次食季節菜蟶子😋咁多種煮法都好吸引,$219就食到兩種唔同煮法,啱晒選擇困難嘅我,一於食兩碟!鐵板鹽焗蟶同老酒豎海蟶,前者除咗鹽味恰當地滲入蟶子,仲有獨特嘅香味,惹味又提鮮。後者酒味同想像唔同,以為老酒會好重酒味,但相反,蟶子飽滿多汁。脆皮蒜香雞(半隻)$168半隻都好多肉食,超脆皮,肉質口感幾好,蒜香味好食。莆田地道炆豆腐$88上次食過好食返尋味,雖然聞落有燶味,但食落唔會有苦味,豆腐滑索晒味,送飯一流。酥炸冰心榴蓮$58真係好酥脆😃夾埋冰凍榴蓮食透心涼,好正
莆田
元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖

脆皮蒜香雞(半隻)$168
半隻都好多肉食,超脆皮,肉質口感幾好,蒜香味好食。

莆田地道炆豆腐$88

酥炸冰心榴蓮$58
真係好酥脆😃夾埋冰凍榴蓮食透心涼,好正
2024-07-05 406 views
每當5-7月都是蟶子當造季節,蟶子肥美鮮甜。蒲田餐廳主打福建菜式,每逢夏季先會推出8種食法的蟶子套餐!蟶子煮法有椒鹽、鹽焗、蒸、炒、湯品等。餐廳好大,坐得舒服。晚上勁多客人,建議大先預約。每款菜式都是2-3人份量。 🔸️兩道蟶子$ 219, 單點$129八款選兩款,選了椒鹽和蟶炒黃金蛋。蟶子已去除外殻,和香滑黃金蛋完美結合。蟶子洗得非常乾淨👍🏻👍🏻,完全沒有沙,不得不讚。每一口都食到肥美蟶子肉,非常滿足盡興。配菜還有葱花、菇和蘿蔔。 椒鹽哆頭蟶子就更出色,蟶子份量多堆成金字塔。炸粉不厚👍🏻👍🏻,不會食到滿嘴油。椒鹽味不會過多,重點放在蟶子肉質鮮嫩。 🔸️福建紅菇海鮮滷麵$138👍🏻👍🏻2,3人可以食到2-3碗。滷麵看似平平無奇,好似有少頹廢,但食材和麵真的好入味👍🏻。🔸️海蠣煎 $138如果海蠣當造的季節就更加鮮味肥美。🔸️紅毛榴槤汁🤣 $38第一次飲,飲落好清新甜甜地。不是榴槤🤭🤭
每當5-7月都是蟶子當造季節,蟶子肥美鮮甜。
餐廳好大,坐得舒服。晚上勁多客人,建議大先預約。
每款菜式都是2-3人份量。

🔸️兩道蟶子$ 219, 單點$129
八款選兩款,選了椒鹽和蟶炒黃金蛋。

🔸️福建紅菇海鮮滷麵$138👍🏻👍🏻

🔸️海蠣煎 $138
如果海蠣當造的季節就更加鮮味肥美。

🔸️紅毛榴槤汁🤣 $38
第一次飲,飲落好清新甜甜地。不是榴槤🤭🤭

👍🏻鐵板鹽焗蟶鹽焗過後味道鹹香十足 蟶子肉鮮甜彈牙 仲保留到肉汁 每次都必點💕👍🏻蒜蓉蒸海蟶肥美鮮嫩嘅蟶子肉 經蒸煮後更加鮮味 蒜蓉調味香濃惹味 同蟶子好夾😊👍🏻大白菜燉軟豆腐濃郁醇厚嘅豬骨湯頭 入面有佢哋自家製嘅豆腐 大量嘅大白菜🥬仲有蝦米、蟶子、肉粒等 飲落好暖胃👍🏻鐵鍋包菜飯 香噴噴 份量十足 入面有多款配料 口感豐富好正🙌🏻👍🏻桂花陳皮燉雪梨雪梨香甜 燉得軟爛 陳皮添加香氣 桂花有淡雅花香 層次豐富 酸甜適中🍐👍🏻薄荷枇杷凍酸酸甜甜嘅枇杷果肉 配上枇杷凍 入口冰涼 清新解渴 係夏日消暑良伴
👍🏻鐵板鹽焗蟶

👍🏻蒜蓉蒸海蟶

👍🏻大白菜燉軟豆腐

👍🏻鐵鍋包菜飯
香噴噴 份量十足 入面有多款配料 口感豐富好正🙌🏻

👍🏻桂花陳皮燉雪梨

👍🏻薄荷枇杷凍

2024-06-28 295 views
莆田近期主打蟶子菜式,$219可以食到兩味,價錢唔貴,地方夠大座位又舒適,立刻去試吓先🔹鐵板鹽焗蟶蟶子鮮甜肥美,鐵板上鋪滿粗鹽,更能提鮮🔹蔥姜炒海蟶用上薑蔥嚟炒有另一番風味,整體味道更惹味🔹黃金荷葉包 $76$38/1 最少點2件!荷葉包熱辣辣,口感似饅頭,加上芝麻粒更香口,肉絲條醬汁入味,夾入酥脆荷葉包口感豐富!貼心地提供刀叉同手套,唔怕整污糟手🔹芋泥香酥鴨 $98外皮酥脆,咬落去有好多鴨肉夾係綿密芋泥入面,中間有好大層芋泥,口感滿滿🔹鮑魚辣椒小炒肉 $158份量都好多,炒得有鑊氣,鮑魚同豬肉炒得醎香,好適合用嚟撈飯食🔹莆田扁肉湯 $32扁肉以透薄嘅皮包住扁肉,外皮煙韌,鮮味十足

🔹鐵板鹽焗蟶
蟶子鮮甜肥美,鐵板上鋪滿粗鹽,更能提鮮

🔹蔥姜炒海蟶
用上薑蔥嚟炒有另一番風味,整體味道更惹味

🔹黃金荷葉包 $76

🔹芋泥香酥鴨 $98

🔹鮑魚辣椒小炒肉 $158

🔹莆田扁肉湯 $32
扁肉以透薄嘅皮包住扁肉,外皮煙韌,鮮味十足
2024-06-22 273 views
趁放假同屋企人去Yoho行吓周圍都好多人!! 莆田都唔例外好在提早嚟 所以仲有位🙂‍↕️蟶子好抵食🤩$219就有兩道我哋揀咗薑蔥炒海蟶同蒜蓉蒸海蟶蒜蓉蒸海蟶蒜蓉好香 蟶子鮮味好正 份量好足食得好滿足😋薑蔥炒海蟶薑蔥好香 薑蔥同蟶子味道好夾 好好食😋酒香竹筒蝦$48啲酒好香!!全部都可以飲晒隻蝦好大隻好彈牙😋食得好享受莆田荔枝肉$98荔枝肉嘅口感好好 有啲彈性又唔柴皮酸酸甜甜岩岩好 唔會太甜又唔會太酸仲有少少咸咸地 夾埋一齊真係好好食😋大白菜燉軟豆腐湯$128呢個湯好好飲 而且仲好足料個湯入面好似咩都有咁 但味道又好夾有好多大白菜 豆腐都好正仲有芹菜 蝦米 蠔仔 同 元貝 好鮮味白果芋泥$48呢個甜品唔會太甜 真材實料嘅芋泥 係真實芋頭嘅味道👅
趁放假同屋企人去Yoho行吓

仲有芹菜 蝦米 蠔仔 同 元貝 好鮮味

白果芋泥$48
呢個甜品唔會太甜 真材實料嘅芋泥 係真實芋頭嘅味道👅
2024-06-21 252 views
女服務生和經理不專業,也很粗魯。 起初,前臺很不耐煩,因為我好心問是否還有其他有更涼爽冷氣機的桌子。 她聲稱每張桌子都是一樣的。 然後,當她落單時,她一直問我不想要的菜,即使我告訴她我已經選好了,但她沒有聽,並一直問。 女服務生很糟糕。 他們一直倒瀉野,又把盤子扔到桌子上。根本沒有道歉。最令人討厭的是其中一個女服務生不斷質問我。我們落了4個菜。 她看了看桌子上僅有的3個菜,她一直質問我第4個上了沒有。 她重複了問了3次,不如詢問任何事情之前先看看並思考一下。 這是我第一次也是最後一次去這家餐廳。 我非常失望,因為一家米其林星級餐廳可以提供如此糟糕的服務。
2024-06-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-06-11 218 views
在元朗活動,Yoho Mall 可算是熱點,日常購物,食飯睇戲,應有盡有。是夜在莆田開餐,一間經常顧的餐廳!裝修優美,簡潔舒適。原來除了卡座,還有大枱,家庭聚會最合不過。招牌的蟶子菜式,總要來一客。點了蒜蓉蒸蟶子 $129,越簡單的煮法,越能突顯海鮮的鮮味 😋😋蟶子鮮甜,剛剛熟,完全唔韌,加上蒜蓉的吊味,好食!莆田荔枝肉 $98,味道有點像生炒骨,豬肉鬆軟,外脆掛汁 😋😋😋大白菜燉軟豆腐 $128,白菜軟腍,豆味湯底清甜,有小編大愛的支竹,即時加分 😍😍,是道清淡健康的家常菜式。黃金荷葉包 $76,算是今晚的主食,熱哄哄的麵包夾,配濃醬的炒肉絲,味道配合得剛剛好。芋香鴨 $98芋泥包著鴨肉脆炸,香脆可口;鴨肉軟腍入味,是乾身版的芋泥炆鴨 莆田扁肉湯 $32餃皮是用豬肉打成的,每次都莆田都必點這款獨家菜 👍👍。肉饀鮮味,配以紫菜湯,超合胃口。甜品薄荷枇杷凍 $48,清楚潤喉,是改良版的批杷膏的味道,成功的創新菜式。

蟶子鮮甜,剛剛熟,完全唔韌,加上蒜蓉的吊味,好食!

芋香鴨 $98

莆田扁肉湯 $32

2024-06-05 191 views
我一直都幾鍾意食莆田 今次蟶子節又回歸 我同男朋友都鍾意蟶子 一於帶埋男朋友去食蟶子有8種食法 $219可以揀2種食法 每種食法都好吸引🤩 最後揀左鹽焗同埋蒜蓉蒸♡鐵板鹽焗蟶🧂店員會用叉吉鬆d鹽 一打開個殼見到成隻蟶子好肥美 用鹽焗能夠保留到蟶子本身既鮮味 ♡蒜蓉蒸海蟶🧄每隻蟶子打開上面舖滿蒜茸 能夠增加蟶子既鮮甜 如果有埋粉絲就正啦♡莆田扁肉湯🍲 $32味道酸酸甜甜 令人好開胃 扁肉由皮去到餡都係用肉做既 細細粒既扁肉令人好想食多幾粒 每次都會必點呢個湯♡福建特色海蠣煎🦪 $128呢個即係蠔餅咁 但係佢冇平時食既蠔餅咁油膩 d海蠣密密麻麻咁舖滿雞蛋上面 真係每食一啖都食到海蠣♡精美四小拼 $138九轉小腸:用香料滷製 好煙靭彈牙蝦苗頭水紫菜:味道酸甜 幾特別家鄉燜荀乾:每一片都有厚度 更有咬口阿溜土荀凍:估唔到荀都可以製成果凍咁滑溜溜

♡鐵板鹽焗蟶🧂

蝦苗頭水紫菜:味道酸甜 幾特別
家鄉燜荀乾:每一片都有厚度 更有咬口
阿溜土荀凍:估唔到荀都可以製成果凍咁滑溜溜
2024-06-03 170 views
今晚來到平時很仲意逛商場元朗形點. 然後吃福建菜. 莆田餐廳明亮整潔.地方寬敞,裝飾時尚,感覺舒服,開心. 侍應服務態度非常熱情,有賓至如歸之感。莆田餐廳的名稱取自中國福建省的沿海城市莆田市,將鄉間風味清淡純樸的特色帶到香港,讓客人品嚐到莆田菜的精髓。//砂鍋黃魚湯湯汁奶白色,濃郁而清甜.魚肉鮮嫩經過煎炸,外酥內嫩和湯汁的滋味融合,口感豐富鮮甜。//老酒豎海蟶蟶子肥美入口鮮美。老酒的醇香更放大了蟶子的鮮甜,一咬酒香四溢。//鐵板鹽焗蟶福建莆田蟶子大隻且肥美肉身仍然保持著豐滿的汁液,入口鮮美。鐵板鹽焗蟶子.焦香、咸香和鮮味湧出,讓人回味無窮。//酒香竹筒蝦蝦肉Q彈鮮甜。蝦肉充分吸收酒香。蝦肉更加鮮美,口感更加豐富。享受酒香四溢的醉蝦!//福健海鮮滷麵滷湯濃郁。配料多種多樣,包括豬肉絲、蝦身、花蛤.干香菇、干瑤柱、扁豆·煎蛋絲和山東白切絲等。麵條非常Q彈有嚼勁。這種麵條吸收了帶有海鮮鮮味的湯底味道,讓每一口都充滿滿足感。//家燒海帶苗海帶苗不僅美味,而且營養豐富.清爽開胃。

//砂鍋黃魚湯

//老酒豎海蟶

//鐵板鹽焗蟶

//酒香竹筒蝦

//福健海鮮滷麵

//家燒海帶苗
海帶苗不僅美味,而且營養豐富.清爽開胃。

2024-06-01 189 views
每年莆田的海蟶節我都會來吃一餐,喜歡YOHO分店,環境大座位舒適,服務好,食物質數高。🔸海蟶兩道菜 $219共有8款不同選擇,可以任選兩款配搭。我點了鐵板鹽焗蟶及紅菇蟶湯。鐵板海蟶淡淡的椒鹽香,帶出海蟶的鮮味,這個季節特別肥美。紅菇湯鮮味十足 ,想不到這個配搭也很出色,只有這個時節才可以吃到這麼新鮮厚肉的海蟶。😋🔸冰浸苦瓜$58很適合夏天的一道菜,推薦不吃苦瓜的朋友也要一試,沾上蜂蜜🍯甜絲絲的,爽脆的口感,真的很喜歡!🔸椒鹽豬手🐷外皮香脆,焦香的味道,滿滿骨膠原,沒人一個拿住吃,正呀!🔸興化炒米粉$118👍👍這個炒米粉是我每次來都會點的主食,配料好豐,裡面有大蝦、蟶子及蜆肉,味道配搭合宜,雖然米粉口比較細,炒出來口感軟綿,配搭酸甜辣醬更加惹味。🔸白果芋泥$48新出的甜品,棉滑的白果蓉加上芋泥,好有滿足感!🔸薄荷琵琶葉$48這是一款必點甜品,餐後來一碗,好清爽的感覺,不甜不膩。

🔸海蟶兩道菜 $219
鐵板海蟶淡淡的椒鹽香,帶出海蟶的鮮味,這個季節特別肥美。

🔸冰浸苦瓜$58

🔸椒鹽豬手🐷
外皮香脆,焦香的味道,滿滿骨膠原,沒人一個拿住吃,正呀!

🔸興化炒米粉$118👍👍

🔸白果芋泥$48
新出的甜品,棉滑的白果蓉加上芋泥,好有滿足感!
🔸薄荷琵琶葉$48
這是一款必點甜品,餐後來一碗,好清爽的感覺,不甜不膩。

2024-05-30 129 views
又嚟莆田開餐💕每次嘅用餐經歷都好美好 所以今日再嚟到👏🏻首先上枱嘅係鐵板鹽焗蟶子 肥美嘅蟶子微微鹽焗過 散發出誘人嘅香氣 肉質鮮嫩彈牙 搭配恰到好處嘅鹽味 必點🙌🏻🙌🏻接住落嚟來嘅蒜蓉蒸海蟶同樣好味 肉質飽滿多汁 蒜泥嘅香醇味道同海鮮完美融合🥰椒鹽豬手 豬皮酥脆 入面依然保持著嫩滑的口感 炆過嘅豬手好入味同容易脫骨👍🏻大白菜燉軟豆腐 呢道簡單嘅家常小菜一樣值得讚賞 豆腐同清甜的大白菜 入面仲有一啲海鮮及肉 連湯一齊食更加好味🍲主菜要咗興化炒米粉 依然係超級足料 淡淡豐富🤩最後嘅甜品 薄荷枇杷凍 清涼順口 好refreshing🙆🏻‍♀️

又嚟莆田開餐💕每次嘅用餐經歷都好美好 所以今日再嚟到👏🏻

再一次去食莆田,我們真的很喜歡每年的嗲頭蟶子節,二百蚊就有兩款菜,抵食又好味,今次去到元朗形點,主要因為屯門還沒有莆田,最近就要數元朗了😎✏️位置(9/10):西鐵前往商場分店約需15分鐘,一路都是商舖,算是很方便✏️環境(8/10):一貫莆田裝修,環境舒適,座位稍為有點迫✏️服務(8/10):侍應主動推銷菜式,下單上菜都快✏️食物(9/10):水準保持不錯,福建菜中我最愛的味道🌟蟶子節促銷 - $219這一次選了農家蟶溜湯及蒜蓉蒸海蟶。農家蟶溜湯用料十足,有椰菜花、荷蘭豆、蕃茄、雞蛋及大量新鮮的海蟶,味道非常清甜亦感覺滋補。至於蒜蓉蒸海蟶則有香濃的蒜香,蟶子口感軟滑,惹味開胃🥰🌟福建紅菇海鮮鹵麵(例) - $138每次都是首選,有我最愛的紅菇、包心菜、鮮蝦、蜆、蟶子、洋蔥及蒜等,當然少不了福建的超香滑鹵麵,整個湯粉紅色很療愈,味道清甜,食材豐富,最後連湯連麵都食清光😍🌟薄荷枇杷凍 - $48甜品中我最愛的就是清甜帶薄荷香的枇杷凍,又能清熱養喉😁🌟桂花陳皮燉雪梨 - $48燉雪梨是女士最愛,清涼潤肺,加入桂花及陳皮令味道更有層次😋🌟白果芋泥 - $48店家新品,芋泥味很香,口感超滑😃🌟閩南花生

✏️服務(8/10):侍應主動推銷菜式,下單上菜都快
✏️食物(9/10):水準保持不錯,福建菜中我最愛的味道

農家蟶溜湯
🌟蟶子節促銷 - $219
福建紅菇海鮮鹵麵

🌟福建紅菇海鮮鹵麵(例) - $138
薄荷枇杷凍

🌟薄荷枇杷凍 - $48
甜品中我最愛的就是清甜帶薄荷香的枇杷凍,又能清熱養喉😁
桂花陳皮燉雪梨

🌟桂花陳皮燉雪梨 - $48
燉雪梨是女士最愛,清涼潤肺,加入桂花及陳皮令味道更有層次😋
白果芋泥
🌟白果芋泥 - $48
店家新品,芋泥味很香,口感超滑😃
閩南花生湯

🌟閩南花生湯 - $28
煮得帶微香花生味,加上帶花生的口感,值得一試😚
紅毛榴連汁

🌟紅毛榴槤汁 - $38/杯
即是番鬼荔枝汁,濃稠中帶香甜,解渴佳品😊
冬瓜薏米水

🌟冬瓜薏米水 - $28/杯
春夏最適合飲冬瓜薏米水,潤喉潤肺,味道香甜😌

🏠莆田(元朗)
📬元朗朗日路9號形點I L2樓2040號舖
2024-05-16
$328 (Dinner)
農家蟶溜湯
閩南花生湯
紅毛榴連汁
冬瓜薏米水
2024-05-23 111 views
莆田最近推廣緊蟶子節,$219就食到兩款蟶子菜式😳真係要幫襯下❗️✨ 兩款蟶子菜式 $219🔶 蒜蓉蒸海蟶🔶 蔥姜炒海蟶呢個優惠性價比好高,個人推薦蔥姜炒海蟶! 佢嘅蟶子size 比蒜蓉蒸海蟶更大,食落飽滿鮮甜,份量仲好多😍;蒜蓉蒸海蟶,蒜蓉味滿滿,味道惹味😉✨🌶️辣汁花甲 $98唔會好辣,個汁幾惹味,屬正常發揮之作✨🐷莆田荔枝肉 $98豬肉粒大大粒,仲外脆內軟!味道酸甜,非常下飯!✨莆田扁肉湯 $32/位係紫菜湯入面加咗d 醋,味道酸酸地鹹鹹哋。入面嘅扁肉幾好食,鍾意醋味嘅朋友不妨一試!✨🥬金湯時蔬 $88

✨ 兩款蟶子菜式 $219
🔶 蒜蓉蒸海蟶
🔶 蔥姜炒海蟶

✨🌶️辣汁花甲 $98
唔會好辣,個汁幾惹味,屬正常發揮之作

✨🐷莆田荔枝肉 $98
豬肉粒大大粒,仲外脆內軟!味道酸甜,非常下飯!

✨莆田扁肉湯 $32/位

✨🥬金湯時蔬 $88
2024-05-17 240 views
見到莆田出左蟶子節$219/2 款小菜鐘意食蟶子既我梗係唔執輸🔸辣椒炒蟶子可以揀薑蔥炒定辣炒個人覺得辣炒更惹味有好輕微既辣蟶子好厚肉,撈埋d 汁一齊食一流🔸農家蟶溜湯依個湯好特別湯料有四季豆,蕃茄,蟶子,蛋花食落酸酸地,幾開胃🔸莆田荔枝肉咕嚕肉既做法,配上荔枝外皮都幾脆,入面唔會好多脂肪🔸金湯時蔬個汁夠濃,可以遮左本身莧菜唔好既味道莧菜食落又唔鞋唔老,唔錯🔸西瓜汁莆田既果汁食落都似係新鮮榨所以我地每次都點飲落係西瓜本身甜味~🔸白果芋泥白果整成好滑既漿,本身無咩味道撈埋d 芋泥一齊食就岩岩好🔸閩南花生湯花生味都幾濃又有花生碎做配搭味道唔會太甜
見到莆田出左蟶子節$219/2 款小菜
鐘意食蟶子既我梗係唔執輸

🔸辣椒炒蟶子
可以揀薑蔥炒定辣炒
個人覺得辣炒更惹味
有好輕微既辣
蟶子好厚肉,撈埋d 汁一齊食一流

🔸農家蟶溜湯
依個湯好特別
湯料有四季豆,蕃茄,蟶子,蛋花
食落酸酸地,幾開胃

🔸莆田荔枝肉
咕嚕肉既做法,配上荔枝
外皮都幾脆,入面唔會好多脂肪

🔸金湯時蔬
個汁夠濃,可以遮左本身莧菜唔好既味道
莧菜食落又唔鞋唔老,唔錯

🔸西瓜汁
莆田既果汁食落都似係新鮮榨
所以我地每次都點
飲落係西瓜本身甜味~

🔸白果芋泥
白果整成好滑既漿,本身無咩味道
撈埋d 芋泥一齊食就岩岩好

🔸閩南花生湯