2025-02-07 270 views
說近排發現咗呢間超正嘅日式咖喱專門店,最特別係裏面養咗成打布偶貓!啲貓咪又靚又乖,完全唔怕生,仲會主動過嚟同你玩今次同朋友share咗幾個招牌菜式,首先嚟個炸餃子做前菜。內餡夠香夠惹味,調配埋個沙律醬,開胃到爆!主打嘅咖喱富士山燒牛扒飯真係好睇好食!成碟嘢食擺得好有心思,啲咖喱醬扮到好似富士山咁,牛扒就擺响山頂,再淋上蛋黃,又靚又吸引。叫咗七成熟嘅牛扒,肉質夠嫩滑,油花分佈均勻,完全冇筋!最緊要係啲咖喱醬,香料味香濃但唔會太嗆另一款必試嘅咖喱吉列豬扒蛋包飯。將成隻蛋包飯用咖喱醬包圍,再配埋新鮮炸製嘅吉列豬扒。豬扒外層酥脆,裏面嘅肉質又嫩又多汁,完全冇乾身嘅問題。蛋包飯嘅蛋漿煮得軟滑,飯都夠軟糯,拌埋啲咖喱醬,香濃開胃。飲品方面,佢哋嘅特飲都好有特色。一個係香橙一個係提子最正係食完飯仲可以同可愛嘅布偶貓玩!啲貓咪好健康,毛色靚,性格溫馴。最得意係有隻叫「大福」嘅布偶貓,成日周圍行同客人玩,成隻貓好似店長咁,超搞笑!講真,呢到嘅價錢比起出邊嘅寵物cafe價錢平得好多,食物質素高,仲有得同貓玩,真係相當抵!不過要提提大家,因為貓咪健康嘅關係就唔可以帶外來嘅食物去位置喂佢地整體嘅用餐體驗都係非

飲品方面,佢哋嘅特飲都好有特色。一個係香橙一個係提子

整體嘅用餐體驗都係非常開心嘅
2025-02-01
Type of Meal
Lunch
2024-10-26 1346 views
為食花太郎 Fafafoodblog🍴咖哩富士山牛扒飯128 蚊🐂外表整得好靚成坐山甘 牛肉好軟林 飯用左日本粒夠軟熟 牛肉味濃咖哩辣同甜度適中 撈飯正 仲有生既日本蛋皇 撈埋飯好食🍴咖哩吉列蝦蠔蛋包飯 108 蚊🥚🦐蠔同蝦外面脆入面新鮮 ,香滑既炒蛋同 軟飯撈埋一齊 撈埋咖哩好食🍴唐揚炸雞48 蚊🐥炸雞個茨粉落得剛好 剛炸起香脆又熱辣辣 點d沙律醬都好味#日本菜 #炸雞 #牛扒 #炒蛋 #蛋包飯 Score 平均分< 7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#火之神旺角通菜街2a地鋪~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角====================🙂温馨提示🙂Fb like左 page都睇唔到<通知> 若果大家想睇到多d唔同既美食 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻除左like 請做多一個步驟
為食花太郎 Fafafoodblog
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#火之神
旺角通菜街2a地鋪
~~~~~~~~~
====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2024-10-26
$150 (Dinner)
5 day(s) ago 0 views
今日同朋友去左旺角這間餐廳吃飯。咖哩吉列豬排蛋包飯($88):豬排外皮炸得金黃酥脆,內裡保持多汁,與滑嫩的蛋包形成非常好的對比。咖哩醬濃郁香料感,不會過於油膩,增添整體風味層次。咖哩的香氣和味道非常豐富,甜中帶點微辣,剛好平衡豬排和蛋的味道。咖哩富士山牛扒飯($128):牛扒肉質會非常嫩滑,帶有豐富的肉汁,讓人一口咬下去就能感受到肉的鮮美。咖哩的香氣濃郁,口感適中,能與牛扒風味相得益彰,增添層次感。炸洋蔥圈,章魚燒,炸薯條:炸洋蔥圈外層金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,內部的洋蔥則柔軟多汁,兩者對比讓人享受到不同口感層次。章魚燒外層酥脆,內部柔軟,咬下去時,融合了章魚的鮮美與麵糊的綿密,形成非常特別的口感對比,正。
今日同朋友去左旺角這間餐廳吃飯。

咖哩吉列豬排蛋包飯($88):

咖哩富士山牛扒飯($128):

炸洋蔥圈,章魚燒,炸薯條:

今次去咗旺角「火之神」試咗幾款人氣菜式,由拉麵到小食都幾有驚喜! 首先係 日式擔擔拉麵湯底好特別,唔似傳統嘅濃厚豬骨湯,反而帶啲芝麻香同微辣,飲落順喉又暖胃。麵質彈牙,掛湯力一流。跟住係炸餃子外皮炸得金黃脆口,一咬落去有「咔嚓」聲,入面嘅豬肉餡多汁,點埋沙律醬食好開胃! 主角之一 吉列豬扒滑蛋咖喱飯真係大份抵食!吉列豬扒炸得外脆內嫩,咬落去肉汁爆出,完全唔乾柴。滑蛋煮得啱啱好,半熟嘅蛋汁撈埋日式甜咖喱,濃郁得嚟帶少少果香,撈飯食真係停唔到口。 炸洋蔥圈都唔錯,外層酥脆唔油膩,洋蔥圈夠厚身,咬落清甜多汁,配埋沙律醬好夾,係邪惡但滿足嘅選擇。 總括嚟講,「火之神」性價比幾高,尤其係吉列豬扒同擔擔拉麵有驚喜。

琴日經過完全係因為比貓貓吸引咗入去~發現呢間嘢都唔錯😍主要食日式料理~有唔同嘅丼飯咖喱飯🍛 今日食呢個煎牛扒飯有隻蛋撈飯同埋叫咗杯熱檸茶 😍😍😍一個人食已經夠晒!!!首先,講吓個飯// (唔想食太多飯可以選擇少飯)牛扒都可以自行選擇幾成熟,我揀咗五成😌😌嘢食一嚟到覺得個賣相非常好,個樣已經好好食!😍😍😍😍😍😍😍😍😍牛扒方面除咗有蛋汁之外,仲有一個秘製嘅汁~三樣嘢加埋一齊,簡直係一家人🤣🥲🤣牛扒食落口好鬆化~~~~~有種入口即溶嘅感覺~配埋蛋汁加飯,簡直係絕配🤩🤩🤩🤩🤩🤩

首先,講吓個飯// (唔想食太多飯可以選擇少飯)
牛扒都可以自行選擇幾成熟,我揀咗五成😌😌
牛扒方面除咗有蛋汁之外,仲有一個秘製嘅汁~
三樣嘢加埋一齊,簡直係一家人🤣🥲🤣
牛扒食落口好鬆化~~~~~
有種入口即溶嘅感覺~配埋蛋汁加飯,簡直係絕配🤩🤩🤩🤩🤩🤩

2025-02-11 92 views
本來見啲嘢食幾吸引想試吓,入到去先知原來咁多貓貓,好有驚喜🤣第一次嚟,啲嘢食都好多款式揀,無論係蛋包飯,咖哩飯,烏冬都有,咁我就叫咗咖哩吉列蠔飯,朋友就叫咗咖哩吉列豬扒蛋包飯,仲有一個烏冬;我試咗啖蛋包飯都好唔錯,烏冬係彈牙嘅,下次都想試吓。P.S. 見到有其他客人帶埋自己嘅主子嚟同其他貓貓玩,唔肯定多唔多客人帶埋嚟咖哩吉列蠔飯💜💜💜💜💜即炸嘅吉列蠔,鬆化入口即溶,非常熱氣😂而且日式嘅咖哩香甜,送飯一流

咖哩吉列蠔飯💜💜💜💜💜
2025-01-27 234 views
在旺角經過好多次這家店聽說可以摸貓貓 週末特地來治癒一下~貓店長好乖 有幾只都在睡覺💤脾氣很好 毛很順滑 看來被照顧得很好呢!咖喱吉列蝦蛋包飯🍛咖喱醬濃濃的 吉列蝦🦐有好幾只雞蛋絲滑 入口即化吃著很不錯!跟米飯拌在一起吃著好香!咖喱富土山燒牛扒飯🍚鮮嫩多汁的牛肉搭配香濃的咖喱口感層次豐富,牛扒切成小小塊的 味道咸香擺盤也好精緻,看著就很想吃!炸餃子🥟金黃酥脆的外皮,搭配鮮美的餡料蘸上一點色拉醬還挺好吃的~
在旺角經過好多次這家店
聽說可以摸貓貓 週末特地來治癒一下~
貓店長好乖 有幾只都在睡覺💤
脾氣很好 毛很順滑 看來被照顧得很好呢!

咖喱吉列蝦蛋包飯🍛
咖喱醬濃濃的 吉列蝦🦐有好幾只
雞蛋絲滑 入口即化
吃著很不錯!跟米飯拌在一起吃著好香!

咖喱富土山燒牛扒飯🍚
鮮嫩多汁的牛肉搭配香濃的咖喱
口感層次豐富,牛扒切成小小塊的 味道咸香
擺盤也好精緻,看著就很想吃!

炸餃子🥟
金黃酥脆的外皮,搭配鮮美的餡料
蘸上一點色拉醬還挺好吃的~
點解會去呢間食店食,一來旺角玩完gym就腳二來就係因為食店其中一賣點係貓,間食店好乾淨亦唔會有陣貓味,入去間舖個男店員即問我介唔介意有貓(我心諗就係為貓我先嚟食),好有禮貌咁介紹QR code落單,話一陣會上貓俾我🤣,間食店主要係啲日式熱食,種類亦唔算多,用手機點咗個照燒汁吉列豬扒丼,另外咗杯類似珍珠奶茶嘅嘢飲(忘記杯嘢飲名)點咗餐冇耐,個男店員就托住個盤貓過來我張枱面,介紹埋貓咪名,又話可以抱起都得,不過佢提醒我如果有嘢食到隻貓可能偷食,好細心有禮貌講解摸咗一陣貓等咗一陣,個吉列豬扒丼同嘢飲都到,個吉列豬扒炸得唔錯肉質亦嫩,唔算大塊,OK好食,而杯嘢飲則冇乜特別,順便一提我食食下真係走咗出盤走過來想搶我嘢食,我格咗幾下手店員即走過來講唔好意思就托走咗隻貓😅總結如果各下鍾意貓,想揾個地方食下嘢吹下水抱下貓打下卡,坐得舒服亦乾淨,店員亦好有禮貌,可以一試

2025-01-20 215 views
店員都很熱情!貓貓很可愛啊!都很黏人!一開始門口還有个店員抱著一隻bb貓,太可愛了一下子被吸引進去了,然後店裡的東西也很好吃!基本上單點一份都會送飲品,份量也剛剛好,那一天在旺角附近掃街吃了很多小吃,吃這個也不會太撐,剛剛好!正!
擔擔麵 意粉
2025-01-19
Type of Meal
Dinner
擔擔麵 意粉
  • 日式擔擔麵
2025-01-18 266 views
火之神 地址: 旺角通菜街2a號地舖有貓貓,貓奴邊食飯邊賞貓,火之神是日系和食餐廳,見好多人都推薦呢度架日式蛋包飯食物未ready 前吸貓先,貓貓上來坐臺,摸吸影相,手快有手慢無炸餃子$38熱辣辣就好食架啦,豬肉餡原條鰻魚蛋包飯,好滑,必食,多紫菜個汁撈飯一流。另一個燒咁,是燒牛扒井呀,仲有隻生蛋拌埋吃熱情果特飲,sweet 有果肉#life #foodie #dining #cuisine #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #香港必食 #香港旅行 #delicious #必食推介
火之神

地址: 旺角通菜街2a號地舖

炸餃子$38熱辣辣就好食架啦,豬肉餡

熱情果特飲,sweet 有果肉

2025-01-15 278 views
想玩貓又想食好西唔一定要去傳統意義上既貓café既,最近就去左【火之神】、定位係有D日式x港式食堂、小食店,但本身老闆好鍾意貓、所以餐廳入面超級多貓!真係邊食飯邊玩貓既好地方!燒牛扒丼飯:可以自定幾成熟、牛扒非常軟霖,醬汁甜甜鹹鹹加上蛋黃超級creamy,送飯一流。炸餃子:外面非常香脆、皮非常薄。裏面好juicy同熱辣辣。士多啤梨特飲:士多啤梨糖漿加梳打再加cream,好sweet。食物上整體好高質、選擇上都好多,而且服務都不錯,仲要加埋貓貓,真係好perfect。

炸餃子:外面非常香脆、皮非常薄。裏面好juicy同熱辣辣。

2025-01-04 241 views
放假得閒去旺角行下。行過見到有間叫“火之神”嘅和食屋就入去試下,叫左一客羊扒套餐,雖然有啲硬,不過個熟度就啱啱好,另外我驚自己唔夠食額外叫左三個小吃,有炸餃子炸生蠔同吉列豬排。最估唔到入面啲貓貓可以比客人摸,而且食物同價錢都都好平民化,老闆同夥記態度好夠細心會叫啲食客小心抱起啲貓貓~帶家人朋友或者另一半黎非常適合。值得下次再黎試~
  • 小食:炸吉列蠔
  • 火之神推介:羊扒套餐
1K
差不多每星期都要來 吸一口貓氣每一次嚟到都好多人 因為食物質素唔錯炒飯夠鑊氣章魚小丸子有街頭風味!入面有章魚粒-餐廳定價唔貴最平幾十蚊都有交易仲有學生餐 價錢合適想食好少少,可以揀 燒牛扒丼擺盤靚 牛扒質素唔錯😌當然要揀返杯凍檸茶 本地風有貓貓陪我食,店主非常親人,因為佢哋係有主人嘅貓貓,所以特別熱情 另外次次都會揀呢度嘅咖喱豬扒飯,貪佢夠大份,日式咖喱唔會太辣。滑蛋好香,撈埋炸豬扒一流就算星期一至五中午都幾多人
差不多每星期都要來 吸一口貓氣
每一次嚟到都好多人 因為食物質素唔錯

炒飯夠鑊氣
章魚小丸子有街頭風味!
入面有章魚粒

餐廳定價唔貴最平幾十蚊都有交易
仲有學生餐 價錢合適
想食好少少,可以揀 燒牛扒丼
擺盤靚 牛扒質素唔錯😌
當然要揀返杯凍檸茶 本地風

滑蛋好香,撈埋炸豬扒一流

就算星期一至五中午都幾多人

• 燒牛扒丼
  • 凍檸茶
  • 章魚小丸子
2024-12-18 565 views
我和老婆最近在旺角通莱街附近的火之神用餐,整體體驗十分愉快。進入餐廳後,熱情的店員熱情招呼,讓我們感到賓至如歸。店內環境溫馨舒適,特別吸引的是有兩隻可愛的布偶貓,為用餐增添了不少趣味。老婆點了咖喱吉列豬扒蛋包飯,這道菜色澤誘人,豬扒外脆內嫩,搭配濃郁的咖喱醬,味道相當出色。她還點了一杯芒果特飲,清爽的口感讓整個用餐過程更加愉悅。 我則選擇了燒牛扒丼,牛肉烤得恰到好處,肉質鮮嫩,搭配香噴噴的米飯,讓人一試成主顧。為了與妻子共享,我也點了一杯士多啤梨特飲,甜美的滋味讓人感到心情愉悅。用餐結束前,我們還加點了一份小食——唐揚炸雞。雞肉外酥內嫩,調味適中,十分下飯,讓我們在享受美食的同時,增添了不少樂趣。總的來說,這次的火之神之旅讓我們的味蕾大大滿足,期待下次再來品嚐更多美味!

2024-12-08 459 views
非常值得一試,無論是與朋友聚會還是獨自享受時光,這裡都能提供愉悅的用餐體驗。美味的食物、舒適的環境和友善的服務,讓我願意再次光臨。若你也想尋找一個隱藏的美食寶地,不妨來這裡走一趟!