2024-05-09
今日特登去「姨媽」傢俬買個櫃仔同廚房用具,完成任務正直午餐時間,梗係要醫下個肚,當然「姨媽」入面都有嘢食,但我個人覺得真係嘛嘛,上次嚟「探路」,記得個food court 有日本麵食,今次嘅然再嚟呢度,點都要試吓。間嘢好似叫樂拉麵~柯打咗一個~櫻海老拉麵 另一個~赤貓(辛辣)小食~鐵板薄牛舌片同,唐揚魷魚鬚櫻海老依個係有好多櫻花蝦(目測起碼3-4湯匙份量)加龍蝦湯,木耳同葱花,當然仲有幾片叉燒同流心蛋,櫻花蝦加上龍蝦湯二樣嘢撈埋一齊~飲啖湯先,濃郁嘅「蝦」味道衝擊味蕾,喺你嘅口入面一路衝到上腦~正!叉燒亦都係中上水準,呢碗麵整體對得住呢個價錢,當然如果叉燒多一二片就更加完美。😋另一樣鐵板牛舌片~此終係小食份量唔會太多,呢味反而有驚喜~好嫩滑同口感很好,我會建議食咗呢個先,因為鐵板此終係熱,所以耐咗牛舌會「鞋」,效果會差少少。魷魚鬚~唔知係咪炸燶咗小小,所以有小小苦。至於另一碗麵,我無偷食,所以唔知點,但另一半話味道不錯~至小佢其實唔食豬肉都清晒啲叉燒🤫,咁味道應該算不錯吧😅。
間嘢好似叫樂拉麵~
柯打咗一個~櫻海老拉麵
另一個~赤貓(辛辣)
小食~鐵板薄牛舌片同,唐揚魷魚鬚