2019-05-28 484 views
地點方面也算好找,但是因為是網紅店的關係,就一定要負出一點代價,就是排隊,排了差不多半個小時,其實也可以接受啦。而食物方面,當然叫了奶奶麻糬,它有兩個口味,分別是花生和芝麻,因為比較想吃到有口感的東西,所以就選擇了花生。一吃下去是冰冰的,口感是很Q,很重奶味,有一放進口裹就有溶化的感覺。而正餐就叫了牛肉麵、手繪雙色鹽酥雞、明太子櫻花蝦蛋餅等等,不得不說,它的牛肉麵湯頭濃而不膩,有令人一口接一口的感覺,而且牛肉得嫩,很有自然的肉味。

2019-05-01
2019-03-11 195 views
成班朋友睇完場戲見肚餓,就一行四人去左厚福街搵嘢食!今次就去食泰國嘢!眼前,非常多嘅位置,唔洗等!我地一入去餐廳嘅時候,一位帶有中國鄉音既姐姐就問我地幾多位!係呢個時候我心諗 會唔會中伏!今次會唔會變左大灣溝泰國呢!餐廳食物唔多選擇,所以我地叫左3個麵,一個飯,最緊要係我最喜愛的蝦餅!終於我哋叫嘅嘢食,黎到啦!店員都好貼心問我個朋友,個海南雞個汁要辣定唔辣!我自己就食左個羅勇雜錦金邊粉!雜錦裏面係有,(扎肉,牛丸,豬肉丸,魚片,魚蛋) 湯汁十分濃郁! 啱晒鍾意飲濃湯嘅朋友!蝦餅就不過不失啦,不過,最緊要係冇雪味!
成班朋友睇完場戲見肚餓,
就一行四人去左厚福街搵嘢食!

今次就去食泰國嘢!
眼前,非常多嘅位置,唔洗等!

今次會唔會變左大灣溝泰國呢!

終於我哋叫嘅嘢食,黎到啦!
店員都好貼心問我個朋友,個海南雞個汁要辣定唔辣!

我自己就食左個羅勇雜錦金邊粉!
蝦餅就不過不失啦,不過,最緊要係冇雪味!

炸蝦餅
羅勇雜錦金邊粉
2019-03-10
Last Night Supper
羅勇雜錦金邊粉
  • 羅勇什錦湯河
  • 炸蝦餅
  • 羅勇海南雞飯
呢間之前有聽過,openrice評價都唔錯,本身鐘意食泰國野,所以不防一試。地點就腳,七點鐘嚟到,係門口見到完全唔使排隊,心諗更lucky~入去竟然幾乎冇人!!反而有啲驚驚地環境比起泰式風情,更令我覺得陀地。menu唔多,價錢亦令我好surprise,呢個地段竟然都做到接近街坊價(後來發覺同份量有關)豬肉什錦湯河雖然俾朋友warn過size,但上菜時都係一shock,真係冇見過用咁迷你同扁嘅碗裝湯河。講返味道,豬肉切成一塊塊有啲厚度,咬落仲係爽口,一啲肥肉都冇,又唔'hai',非常唔錯。湯底夠濃,粉煮得岩岩好牛肉/雞肉串燒肉質好,味道好,配埋個沙嗲醬夠晒惹味泰式醬燒原隻魷魚筒(左)/燒香茅豬頸肉(右)佢問可唔可以兩樣放埋一齊,why not~魷魚一啲都唔韌,仲軟軟地,沾個酸酸甜甜泰式醬,好食~豬頸肉切得薄薄地,都燒都幾乾身,但食落唔乾,一啲肥肉都冇,好評~椰青食泰國野配返個冇加工糖嘅椰青就最正,仲可以挖啲果肉食,非常清甜解膩,唔係一般飲品比得上!一餐食晒呢度嘅雞牛豬,真心覺得佢啲肉好唔錯,一啲肥肉都冇、完全唔韌同'hai',不過份量大家睇相都睇得出係非常少,如果細食嘅人口痕想食泰國野就

牛肉/雞肉串燒
肉質好,味道好,配埋個沙嗲醬夠晒惹味

椰青

一餐食晒呢度嘅雞牛豬,真心覺得佢啲肉好唔錯,一啲肥肉都冇、完全唔韌同'hai',不過份量大家睇相都睇得出係非常少,如果細食嘅人口痕想食泰國野就可以叫個粉再叫個小菜食下。如果人多啲嚟,相信差唔多可以叫晒全個menu
因我哋兩個女仔食以上都唔覺好飽,不過食物質素絕對冇問題,都推介嘅~
2019-02-12
Dinner
2019-03-07 93 views
睇食評羅勇評為第一專程黎試。叫左個生蝦,雜錦河,海南雞河,炒椰菜,奶茶。個生蝦係雪到死哂嘅蝦,無蝦味,入口一pat野,個辣汁又無味,直情食唔哂。炒椰菜正常但都唔係好食。好,到主角,個河粉口感我幾鐘意,但湯底一啲味都無,完全唔係船粉,落左4羹魚露都無味。。雞粉一樣個雞都係十分一般。奶茶茶味一般,還可接受,以後都唔會幫親。

雪生蝦
2019-03-01
2019-03-07 112 views
去看演唱會前光顧了這泰式料理小店,就在厚褔街,很方便,吃完可以慢慢步行去紅館。 藍加白的裝俢,有別於傳統的泰式食店,很新穎。店內四四正正,有懷舊的地磚。牆上的裝飾品也很特別。餐牌簡潔。海南雞湯河海南雞夠滑,沒什麼骨,還有炸脆脆,深色的湯底味道剛剛好,不會太濃味,也夠熱騰騰。泰式鴨肉湯河濃濃鴨味,鴨肉份量多,多蔥,YEAH!! 味道不錯!!炸三色餅有魚餅,墨魚餅及蝦餅,是現炸的,各有2件,配上醬汁,夠惹味。通菜可選以蒜蓉,馬拉盞,泰式或飛天炒, 我們選以馬拉盞炒,夠美味。食后感:雖是小店,但坐得夠舒服,上菜夠快之餘味道也有一定的保証。
藍加白的裝俢,有別於傳統的泰式食店,很新穎。

店內四四正正,有懷舊的地磚。

牆上的裝飾品也很特別。

餐牌簡潔。

海南雞湯河

泰式鴨肉湯河
濃濃鴨味,鴨肉份量多,多蔥,YEAH!! 味道不錯!!

炸三色餅

通菜

食后感:
雖是小店,但坐得夠舒服,上菜夠快之餘味道也有一定的保証。
2019-03-05 46 views
去到尖沙咀辦完事,已經7點半,一條友本來想食大集團,不過諗落尖沙咀都叫多好野食,冇謂咁浪費quota 。厚福街行到尾,見到唔使等位,於是OR左一陣,見唔係伏,就入去試下。成本menu得3頁,仲要細字冇圖,於是叫左招牌羅勇河。7-8分鐘後上菜,係一碗迷你車仔麵,越南版。雖然少,但湯頭,配料味道OK的,至少唔係味精。不過 冇衝動會再encore, 可一,但不用再。。我真係懷疑呢間野係厚福仲可以生存幾耐,以呢個價錢同質素。。

羅勇河
2019-03-05
$55 (Dinner)
2019-03-03 110 views
經過厚福街幾次還未試過這間"羅勇泰國粉麵"他們裝修門面是用上藍色的,感覺像愛琴海裝潢😆但入到去又有泰式感覺,價錢親民味道亦有意外驚喜,真的要多點支持這種小店💪🏻泰國鴨肉湯河$48鴨肉湯河河粉是用闊條的,很滑溜沒有湖口,湯底濃而不鹹,有少許的藥材味感覺滋補又養生😋羅勇海南雞飯(送椰子雞湯)$48這個羅勇海南雞飯驚喜滿滿,雞肉緊致有彈性,油飯軟熟清香,再配上他們的雞醬汁好味過水門雞😎😛椰子清湯:椰子味濃郁還有淡淡的清香雞味泰式牛肋條串燒$20雞翼串燒$15串燒燒的時間控制得宜,欣賞他們的沙嗲汁濃濃稠密還有粗粒的花生碎很香口豬肉生菜包$58泰式炒碎豬肉辣味適中,加了少許青檸味道酸酸的感覺清新,再加上香料洋蔥乾蔥頭蒜頭等惹味非常,生菜份量亦不少,新鮮爽脆🥬

泰國鴨肉湯河$48

羅勇海南雞飯(送椰子雞湯)$48
椰子雞湯

椰子清湯:椰子味濃郁還有淡淡的清香雞味
泰式牛肋條串燒,雞翼串燒

泰式牛肋條串燒$20雞翼串燒$15

豬肉生菜包

豬肉生菜包$58

$90 (Dinner)
椰子雞湯
泰式牛肋條串燒,雞翼串燒
豬肉生菜包
2019-02-25 59 views
今天和朋友到尖沙嘴逛街, 到了傍晚開始肚餓, 於是便到厚福街去試試這間泰國菜。我們今天點了兩客羅勇海南雞飯$48, 三條串燒 (雞肉豬肉和雞翼) $45, 和泰國椰菜苗(馬拉盞炒) $58.海南雞飯分量多,雞肉結實,皮也很容易分開。 醬汁酸辣開胃,值得一讚的是, 海南雞飯的湯並不是普通的多湯,而是有濃厚椰子香味的雞湯,值得一讚 ! 串燒也十分香口, 一串兩個人share也十分足夠 !泰國椰菜苗用馬拉盞炒十分有鑊氣,一放下枱已聞到 香噴噴,吃完又吃,這道菜極度推介 !

串燒也十分香口, 一串兩個人share也十分足夠 !

2019-02-22
  • 羅勇海南雞飯
2019-02-24 42 views
星期四屋企人去飲,夜晚收工之後得返我自己食飯,於是收工之後就去厚福街睇下有咩餐廳,見到呢間泰國餐廳門口餐牌就忽然間想食個豬手飯滷水豬手滷水汁非常入味,而且飯嘅份量都幾多,結果我都食唔晒,仲奉送一碗雞湯,超級超級鮮味口痕叫多咗個馬拉盞炒通菜,都係非常正宗嘅泰國味道,早排去完曼谷,食到呢隻味都覺得好開心不得不提最正宗嘅係呢杯青靈紅茶,根本同我喺曼谷買嘅完全冇分別完完全全係thai tea嘅味道結果一個人就食咗$123, 講真一個人係尖沙咀食個晚飯,味道都咁正宗,價錢真係一啲都唔貴,下次如果屋企人又唔煮飯都會再過嚟

完完全全係thai tea嘅味道
2019-02-23 49 views
這裏在厚福街內的泰式粉麵店,下午茶時間套餐粉麵加飲品只需加$5。下午茶時間都大半滿座,除了粉麵外,還點了一些小食。泰式牛肋條及雞翼串燒牛肋條肉質較有咬口,牛筋較多,所以比較鞋,味道較一般,反而雞翼燒得香,外皮帶脆,有孜然粉味道。炸蝦餅蝦餅有四件,比$5大一點,價錢略貴,蝦餅新鮮炸起,十分香脆,蝦肉彈牙但比較薄。羅勇雜錦湯河金邊粉用小碗盛載,但裏面其實都幾多粉,女士份量已足夠,金邊粉爽滑,有牛丸、魚丸、豬肉丸及扎肉等,丸類彈牙,湯底濃郁。海南雞飯配椰子雞湯雞皮皮下脂肪不多,而且爽彈,雞肉嫩滑尚可,油飯雞油味香,雞湯椰香不足且鮮甜。

下午茶時間都大半滿座,除了粉麵外,還點了一些小食。
泰式牛肋條及雞翼串燒

炸蝦餅

羅勇雜錦湯河金邊粉

海南雞飯配椰子雞湯

Dinner
2019-02-16 55 views
今日同朋友出尖沙咀食下午茶夜晚約左其他人一齊食飯所以就搵間粉麵食輕食最後揀左依間 羅勇泰泰國粉麵簡簡單單醫一醫肚羅勇什錦湯河什錦有牛肉丸、魚蛋、豬肉丸、魚片同炸豬皮唔同配料都有齊 十分豐富 湯底濃郁帶滷水味 河粉係粗身泰式河片好難得有地方係用依種河粉海南雞湯河同樣湯底同粗河粉 都有炸豬皮唔同既係海南雞料 雞肉十分嫩滑點上海南雞辣醬 味道酸酸辣辣 十分出色每桌都有醬料 包括辣汁 酸汁 糖同辣粉自己調配喜愛既味道 正宗泰式風味雞肉串 牛肉串 各一串雞肉嫩滑 牛肉鮮但非一片片配上沙嗲醬 可以見到有粒粒花生 味道十分夾蒜蓉炒通菜大大碟好抵食 用蒜蓉炒得好香最特別既係帶微甜 食落好香 好出色青檸梳打酸酸微甜 解渴最岩
今日同朋友出尖沙咀食下午茶
夜晚約左其他人一齊食飯
所以就搵間粉麵食輕食
最後揀左依間 羅勇泰泰國粉麵
簡簡單單醫一醫肚

羅勇什錦湯河
什錦有牛肉丸、魚蛋、豬肉丸、魚片同炸豬皮
唔同配料都有齊 十分豐富

最特別既係帶微甜 食落好香 好出色

青檸梳打
酸酸微甜 解渴最岩
2019-02-09 46 views
算新開業的泰國粉麵店,服務的確不錯,非常有笑容和客氣食物方面一個粉麵份量都算非常少,午餐時段沒有套餐,所以單點粉麵,可以算是完全唔夠飽而湯底的確很濃郁,不過個人口味不太喜歡,而河粉是粗粗闊闊那種!
算新開業的泰國粉麵店,服務的確不錯,非常有笑容和客氣

食物方面

海南雞河

海南雞河

2019-01-24
$50 (Lunch)
2019-02-06 33 views
和男朋友行尖沙咀行到餓餓地就行左去尖沙咀食街厚福街,男朋友見到餐廳外內裝修吸引,所以就入去試試。餐廳內的裝修特別給人有一種泰國民宿的感覺,感覺舒服和優閒。侍應生服務態度積極有禮,令我地覺得好舒服,好像置身泰國一樣。最後我哋點左豬手飯,泰式鳳爪和一杯檸水。 泰式鳳爪非常爽口入味,鳳爪配合料味酸酸辣辣相當開胃,加上配菜相當新鮮,我們都吃光光了。 豬手飯賣相吸引,肉汁及醬汁滲入白飯當中,令白飯都充滿豬手的肉香味,而主角豬手散發著豬油的香氣,而且肉質相當鬆化,極具泰國風味。令我回想起泰國旅行的情景,正正正。 酸酸甜甜,正!好掛住泰國,未去到旅行前,要再來!

最後我哋點左豬手飯,泰式鳳爪和一杯檸水。

酸酸甜甜,正!好掛住泰國,未去到旅行前,要再來!
哩碗牛肉湯河賣相非常吸引,睇個湯底d色水好似好濃好好味咁,可惜一試就有d失望。湯底只食到小小苦味,味道亦吾係咁好😞牛肉湯河除左有牛肉仲有牛丸。值得一讚嘅係牛丸,爽口有牛味,吾錯吾錯!至於河粉係大塊好粗身嗰種,如果吾鐘意可以選擇米粉或者金邊粉。價錢吾貴,只係Hkd48. Hkgalxfoodlover回頭率: 30%

價錢吾貴,只係Hkd48.

牛肉湯河

Hkgalxfoodlover回頭率: 30%

2019-02-01 55 views
這家餐廳的海車雞飯令人十分驚喜,幾十元有湯有飯,而且是晚市價格。雞皮夠滑,雞肉結實,我喜歡在醬料加醋,更加醒胃。油飯充滿雞味,而且不會太油膩,碟底沒有一層油。湯是椰子雞湯,非常健康滋陰,有淡淡椰子香,不會太濃或太咸,非常喜歡。魷魚筒是另一個驚喜,整條燒魷魚每個部位都很好吃,又夠大條。魷魚頭非常爽口,觸鬚位置需要多嘴嚼,但魷魚味最香,中間部分佔最多,軟稔易咬沒有渣,是我最喜歡的部分。串燒的醬一定要試,是自家製帶有花生粒,我覺得是在吃醬多過吃肉,沙嗲味甜,花生粒增加不同的口感,好味。