2009-08-29 70 views
今日同女朋友去試菜,上海菜黎講,個價錢十分大眾化。叫左個鱔糊客飯、雜錦湯糕同豆沙鍋餅。份量黎講,客飯送湯(湯無味精㊣!)連兩個飯,既份量都好足夠,因為我女朋友細食D,如果叫一個客飯基本上已經夠兩個人食,海糕亦非常足料,同糕既比例都算可以~豆沙鍋餅亦讚!值得一試再試。環境方面非常懷舊,但保養做得唔錯,無想像中咁差~食完仲可以上埋火車博物館行下影下相~
今日同女朋友去試菜,上海菜黎講,個價錢十分大眾化。
叫左個鱔糊客飯、雜錦湯糕同豆沙鍋餅。
因為我女朋友細食D,如果叫一個客飯基本上已經夠兩個人食,
海糕亦非常足料,同糕既比例都算可以~
豆沙鍋餅亦讚!值得一試再試。

環境方面非常懷舊,但保養做得唔錯,無想像中咁差~
食完仲可以上埋火車博物館行下影下相~
2009-08-29
$35 (Lunch)
  • 鱔糊客飯,豆沙鍋餅,雜錦湯糕
2009-04-22 50 views
四月十三日在大埔有不少食店都有一定年紀,這裏也是其中一員,這麼以上海菜為主打,老實說每次經過總給自己一個感覺,是不是沒有客人呢?作為復活節最後一天假期,通常會在大埔.因收到母親的外賣要求,順道來這裏食飯內部裝修簡單,可以說有點和時代脫節的感覺,叫一碗招牌麵.何謂招牌麵,這個麵包括豬牛雞菜的料材,也即是火腿,牛肉,雞蛋,雞肉以及上海麵,但是煮的湯底火候十足,雖然是全黑的,總是和出面的別樹一格.飲下去熱燙和沒有味精,整碗份量足夠一人的,自己最喜愛莫過於那隻煎蛋.好耐沒有食過這個樣子的.再來一客窩貼,一客五隻,每隻的餡料來得平均,煎得底部脆口,但是皮略為厚了一點.二款食物一共四十元,但假日加一服務費,四十四元,但非常飽肚,不過服務態度則一般,好像有點冷漠,不過一伙人來食其實會嘗試不少的菜式,這裏可以一吃的.
四月十三日

可以更好的
2009-04-13
2009-03-03 396 views
客飯夠經濟包2碗飯及湯都係三十多啲.但唔係樣樣都好食, 要識叫.:bowl 推介有: 回窩肉, 炒鱔糊, 獅子頭, 上海粗炒, 豆沙碢餅(唔會好甜, 皮夠薄, 一定要試)千祈咪叫小龍包, 皮穿又好粉!值得稱讚上菜好快手, 服務態度親切!
客飯夠經濟包2碗飯及湯都係三十多啲.
但唔係樣樣都好食, 要識叫.
千祈咪叫小龍包, 皮穿又好粉!
值得稱讚上菜好快手, 服務態度親切!
兩個人食叫左小籠飽 排骨擔擔麵 酸辣雲呑 豆沙鍋餅排骨擔擔麵 & 酸辣雲呑 & 豆沙鍋餅 都好味酸辣雲呑 我叫時個女仔話個湯底同酸辣湯唔同, 會係稀D的確冇街食的咁杰, 但我覺得好味過杰身好鍾意佢個湯底小籠飽話佢難食又唔可以, 但好似燒賣同一般公認好食既完全唔同所以當佢唔好食~!!其實呢間野都幾好味, 價錢唔算貴但係環境真係幾差 (本人對餐廳環境要求唔高)佢個問題唔係污糟 而係好陰暗, 好有殯儀館FEEL (近來的殯儀館裝修左其實比佢好)其實野食可以俾好評, 奈何我不大喜歡個環境
兩個人食

叫左小籠飽
排骨擔擔麵
酸辣雲呑
豆沙鍋餅

排骨擔擔麵 & 酸辣雲呑 & 豆沙鍋餅 都好味

酸辣雲呑 我叫時個女仔話個湯底同酸辣湯唔同, 會係稀D
的確冇街食的咁杰, 但我覺得好味過杰身
好鍾意佢個湯底

小籠飽話佢難食又唔可以, 但好似燒賣
同一般公認好食既完全唔同
所以當佢唔好食~!!

其實呢間野都幾好味, 價錢唔算貴
但係環境真係幾差 (本人對餐廳環境要求唔高)
佢個問題唔係污糟

其實野食可以俾好評, 奈何我不大喜歡個環境

2009-02-09 31 views
幾年前的一次機緣巧合與它結下不解緣說實話, 我每月也抽幾天來大埔, 因為大埔有很多美麗的景色某次的無心之行, 就走進了紅洋蔥了食物價錢低, 三十來元的客飯就有兩飯一湯一餸身住中環的我, 當然覺得這是不可能的事心裡不禁想門面那麼的殘破, 價錢如此平,因此對食物也不太寄厚望, 誰知味道出乎意料的好吃黃鱔來貨價很高, 往往要近百元一斤(本人從事於食材採購的相關工作, 所以略知一二)但炒鱔糊客飯價錢只是三十多元, 而且份量不少加上其它的開支成本等, 真的能夠回本 ?一次好奇的跟侍應們對話才知, 原來炒鱔糊客飯幾近沒有利錢可言而回鍋肉, 說實話, 蠻多油, 但這算是上海菜的特式吧為配合港人口味, 此間店子的回鍋肉並沒有竹筍等材料配搭簡單, 只有五花腩和椰菜, 但經老鍊師父烹煮下鑊氣夠, 味道濃烈野味, 算得上係一絕果然, 師父的廚藝, 遠勝貴價的食材使用平凡的食材而烹調出一絕的菜色, 豈不炒哉 ?心中最愛的是炒鱔糊, 回鍋肉, 獅子頭, 上海粗炒, 酸辣湯當然, 不是每樣食物也是高水準, 像是鷄油津白定是礙於成本關係, 因此採用雪藏鷄肉, 所以雪味頗重著實不太適合本人口味,每間店子有好也有不好,
幾年前的一次機緣巧合與它結下不解緣
說實話, 我每月也抽幾天來大埔, 因為大埔有很多美麗的景色
某次的無心之行, 就走進了紅洋蔥了

食物價錢低, 三十來元的客飯就有兩飯一湯一餸
身住中環的我, 當然覺得這是不可能的事
心裡不禁想門面那麼的殘破, 價錢如此平,
因此對食物也不太寄厚望, 誰知味道出乎意料的好吃

黃鱔來貨價很高, 往往要近百元一斤
(本人從事於食材採購的相關工作, 所以略知一二)
但炒鱔糊客飯價錢只是三十多元, 而且份量不少
加上其它的開支成本等, 真的能夠回本 ?
而回鍋肉, 說實話, 蠻多油, 但這算是上海菜的特式吧

為配合港人口味, 此間店子的回鍋肉並沒有竹筍等材料
配搭簡單, 只有五花腩和椰菜, 但經老鍊師父烹煮下
鑊氣夠, 味道濃烈野味, 算得上係一絕
果然, 師父的廚藝, 遠勝貴價的食材
使用平凡的食材而烹調出一絕的菜色, 豈不炒哉 ?

當然, 不是每樣食物也是高水準, 像是鷄油津白
定是礙於成本關係, 因此採用雪藏鷄肉, 所以雪味頗重
著實不太適合本人口味,

每間店子有好也有不好, 而且每個人都有其獨特的口味,
我不敢說任何人都喜歡吃, 但在本人心中,
紅洋蔥著實是一間頂級的上海菜館呢

另外想說的是, 家庭式的經營, 令人培添親切
因為伙計們的服務也蠻不錯

$30 (Lunch)
2008-11-30 16 views
我記得以前十幾歲第一次去哩間食dinner~ 覺得好好味~ 我有個上海朋友~仲話哩間店都幾okay~我哩排突然諗番哩間野~~就去左食dinner~2 個人叫左個 招牌炒面 + 小籠飽 +三鮮湯糕~~第一個上招牌炒面~~ 都okay~ 啦~之後再上三鮮湯糕~~~~ 都幾清啦~~但係d 料同招牌炒面d 料係一樣!!!!so disappointed!再上小籠飽 !!!!!!! <----哩個好一般!! 唔通正宗上海小籠飽就係用好薄的皮+好大嚿的肉~ +一d汁都無~~ 我以為會有肉汁 "be" 出來!!! so disappointed!!! 唔好味lor~
我記得以前十幾歲第一次去哩間食dinner~ 覺得好好味~
我有個上海朋友~仲話哩間店都幾okay~

我哩排突然諗番哩間野~~就去左食dinner~
2 個人叫左個 招牌炒面 + 小籠飽 +三鮮湯糕~~

第一個上招牌炒面~~ 都okay~ 啦~

2008-10-15 8 views
我細細個就食紅洋蔥,見到咁多唔好comment,等我幫下口因為佢唔係樣樣野都好食,但識叫就無問題!!唔好叫小籠包,唔好食,好乾酒樓重好食過佢例湯會有d怪味...驚油膩唔好黎食,d食物ok油!!首選回鍋肉,炒鱔糊客飯!!送飯一流!!我食過其他上海餐廳,d味道,價錢,份量差過紅洋蔥服務態量好好,見你食哂d飯,會問你要唔要多碗你食完,佢唔會即刻收哂d野趕你走,你可以慢慢同朋友傾計你走,佢先收野!!我好欣賞e一點!!裝修就麻麻,但係你係食飯,唔係裝修ma~紅洋蔥算係一間平,靚,正 o既餐廳!!
我細細個就食紅洋蔥,
見到咁多唔好comment,等我幫下口
因為佢唔係樣樣野都好食,但識叫就無問題!!

唔好叫小籠包,唔好食,好乾
酒樓重好食過佢
例湯會有d怪味...驚油膩唔好黎食,d食物ok油!!
首選回鍋肉,炒鱔糊客飯!!送飯一流!!
我食過其他上海餐廳,d味道,價錢,份量差過紅洋蔥
服務態量好好,見你食哂d飯,會問你要唔要多碗
你食完,佢唔會即刻收哂d野趕你走,你可以慢慢同朋友傾計
你走,佢先收野!!我好欣賞e一點!!
裝修就麻麻,但係你係食飯,唔係裝修ma~
紅洋蔥算係一間平,靚,正 o既餐廳!!
2008-08-05 13 views
星期一去叫了兩個外賣小菜麻婆豆付醬爆肉d味好濃...送飯一流一個小菜有兩個飯一個湯$31算係咁啦不過有一樣野好得意上次叫左回鍋肉今次係醬爆肉但基本上佢地係無分別仲有呢兩個菜都係菜多過肉好搵苯囉....
星期一去叫了兩個外賣小菜

上次叫左回鍋肉
今次係醬爆肉
但基本上佢地係無分別

仲有呢兩個菜都係菜多過肉
好搵苯囉....
  • 麻婆豆腐
(Non-member)
食物幾好食粗炒 回鍋肉飯 係我特別推介不過小籠包就唔係咁好食上次我去食既時候佢地整既小籠包係乾既環境就唔係咁好因為暗但係總體黎講都幾好大家不妨一試
食物幾好食

Dinner
  • 上海粗炒
  • 回鍋肉飯
2008-07-02 15 views
又係一家小作仔經營的舖頭,係大埔來講都叫出名,一個客飯都係三十蚊左右,有湯有二個飯加個"食送"真係會好飽,我就多數食紅燒黃魚,貪佢味濃好送飯,一條咁上,成日都覺唔夠,回鍋肉都幾好但就少肉d,但就唔算太辣,酸辣湯就都幾夠料算唔錯啦,而最鐘意就係豆沙鍋餅,對我個人黎講,簡直係太好味,每次無論幾飽都一定要點,haha,薄薄地熱熱夾住d紅豆沙,又唔油又唔太甜又夠香,haha,二十幾蚊低俾你,但d小籠包就真係要改善一下,真係乾左少少,haha,間唔中佢地都會玩下牌咁,都幾攪鬼,成日都想問佢"油菜"受唔受.....
,但d小籠包就真係要改善一下,真係乾左少少,haha,

$32 (Lunch)
  • 豆沙鍋餅
2008-02-29 18 views
以住中學時期...lunch time 老遠都會走來...是因為覺得好好好好好好好好味...畢業後都間中光顧一下...但感到這裡水準每況愈下...上星期...一家吃了小龍包...炒鱔糊...忘了一個叫乜乜炒年糕...窩貼...總括而言...得一個字..."鹹"!!!!!但最好味是豆沙鍋餅...炸得幾香口...唉...希望下次有改善吧...以前實在太好了...情意結令我俾分俾左個笑面...

畢業後都間中光顧一下...但感到這裡水準每況愈下...

但最好味是豆沙鍋餅...炸得幾香口...

唉...希望下次有改善吧...

以前實在太好了...情意結令我俾分俾左個笑面...
2008-01-20 9 views
1月19日紅洋蔥餐廳不知所謂!小籠包即叫即到!乾而難入口!包既皮似有似無!菜底又黃又乾!重要不問自取收左去..(無拉拉俾我見到另一枱十分鐘都未到)小菜;炆肉豆腐上菜快過火箭!炆肉又乾又硬!豆腐算叫OK咋!酸辣雲吞又唔酸又唔辣!`跟湯個湯又無味..= ="最不知所謂既系豆漿!飲到尾個陣發現有隻死蚊屍體!之後超想嘔,好後悔去呢到食!!大家去呢間食,要睇清楚D飲料有冇咩野先好飲...相中就是隻死屍..- -"
1月19日

大家去呢間食,要睇清楚D飲料有冇咩野先好飲...

相中就是隻死屍..- -"
炆肉豆腐
豆漿內有隻螞蟻
2007-11-18 17 views
2007年11月11日,紅洋蔥。走完麥里浩徑7段,與另一半來到大埔,慕名來吃紅洋蔥(網友好評多)。叫了:小籠包:賣相差,大小不一,餡料還算新鮮,皮唔得,個頂好硬。回鍋肉客飯:包兩個飯及例湯,換了一個麵(1麵= 2飯+1湯)和另叫了一個飯。回鍋肉份量不少,菜和肉都很碎,味道不過不失,家庭風味。麵OK,湯有D油。豆漿最後埋單79元,最重要是夠飽的,價錢取勝啦。
2007年11月11日,紅洋蔥。

叫了:

小籠包:賣相差,大小不一,餡料還算新鮮,皮唔得,個頂好硬。
豆漿

最後埋單79元,最重要是夠飽的,價錢取勝啦。
2007-06-22 13 views
端午節當晚想食上海菜, 於是黎左近近地既大埔搵食, 呢間店裝修好簡單. 我地6:30 到, 當時好少客人, 不過食落就愈來愈多人了. 我地食左:1.酸辣雲吞(好食, 雲吞皮又薄!)2.炸饅頭(炸得唔錯, 幾香口好食!)3.蝦仁爛糊(都幾淡口, 又唔係用新鮮蝦仁, 唔合胃口!)4.炒鱔糊客飯(都幾好食, 不過芽菜多, 鱔就好少!)總結: 埋單$99, 都抵食, 食物方面有好有唔好, 但大致都食得過!相片可參考:http://www.fotop.net/thxdtsdd/eat

1.酸辣雲吞(好食, 雲吞皮又薄!)
2.炸饅頭(炸得唔錯, 幾香口好食!)
3.蝦仁爛糊(都幾淡口, 又唔係用新鮮蝦仁, 唔合胃口!)
4.炒鱔糊客飯(都幾好食, 不過芽菜多, 鱔就好少!)

相片可參考:
2007-04-22 30 views
好耐都無去過遠d既地方relax一下身心琴日收工後同朋友仔黎大埔行個圈晚飯當然o係番呢度解決突然想食上海野就黎左呢度雖然外表好殘舊十足十舊式上海飯店但服務良好只係略嫌唔夠變通例如菜單上只有排骨擔擔麵但因為知朋友仔鍾意食菜肉雲吞多d試下問佢有冇雲吞擔擔麵點知佢話無仲面有難色其實好簡單之嘛只係擔擔麵加幾隻雲吞入去選擇上就變得多d啦都唔明有乜問題anyway, 佢地禮貌良好要求亦盡量做到係抵讚既最後叫左炒鱔糊客飯($31),排骨擔擔麵($25)同豆沙鍋餅($23)全部即叫即整但好快有得食客飯跟白飯兩個同例湯西洋菜豬骨湯,清清地幾好,炒鱔糊要少油亦做到,最初上檯時只係見到大堆芽菜,但原來底部都有唔少鱔條同冬菇,唔會太鹹送飯一流排骨擔擔麵反而有d失望,擔擔麵唔夠麻醬,只係面舖滿肉碎同榨菜,麵亦欠彈牙,好在排骨新鮮炸起,粉皮唔太厚但有少少咖哩味,唔會炸到乾晒都ok豆沙鍋餅皮夠薄餡唔太甜亦夠多,味道唔錯,只係略嫌煎得唔夠脆身
好耐都無去過遠d既地方relax一下身心
其實好簡單之嘛
只係擔擔麵加幾隻雲吞入去
選擇上就變得多d啦
都唔明有乜問題
anyway, 佢地禮貌良好
要求亦盡量做到係抵讚既

全部即叫即整但好快有得食