2019-03-30 609 views
今次用eatigo book左晚餐,有六折。原來五點就冇得試點心,唔緊要,其實我地既目標係片皮鴨!呢到既侍應有外國人有香港人,佢有一part劃左比人飲酒,環境都唔錯。咁我地見到個片皮鴨有三個價,例牌298,原隻498,二食就598。咁我地兩個人,所以就叫左份例牌,一碗酸辣湯,一碟黑松露xo醬撈面。另外有個外國侍應問我地飲咩茶,咁我地就叫左Jasmine。壺茶一上枱,侍應就幫我地加茶,理所當然係無味😂唔緊要,不過坐多陣,啲茶葉開始泡開,我地就飲到係鐵觀音味🤪之後上左酸辣湯,都幾好味,令到我地開始期待,點知原來已經係是日高峰lol片皮鴨一上枱,我地驚見例牌得八片,佢好fancy, 碟下面點燃左個火。亦有六小碟配料,麵皮冒煙。少係少左啲,但最緊要好食嘛,點知唔係囉!麵皮好神奇地入口係凍既,片皮鴨肥得黎入口唔溶,係一堆唔好食既脂肪,食左一舊之後,片皮鴨既肉痴住左隻碟lol 好難先夾得起lol唔好食,賣弄外相,真係唔識欣賞。。到xo醬黑松露撈面,油得黎無xo醬鮮辣味,仲要入口又粉又淋,好似煮過籠粉晒,真係唔ok 。我明中環區乜都貴,但呢個食物質素係難以接受。我唔肯定我地係咪咁啱叫左最麻麻既野食,

唔好食,賣弄外相,真係唔識欣賞。。

我明中環區乜都貴,但呢個食物質素係難以接受。我唔肯定我地係咪咁啱叫左最麻麻既野食,臨走個下終於聞到菜香(其他枱😂),但我對晚市真係冇乜信心。點心係另一個師傅,唔知會不會好啲。
2019-03-14 658 views
比起姊妹餐廳She更喜歡這裡上次She的點心lunch set豪不吸引 平庸至極反倒今次散叫有驚喜粉红色腸粉 可遇不可求外表靚到呢叉燒餐包定香脆蝦卷都又靚又好味仲叫咗個招牌炒飯不過就冇影到相炒飯炒得乾身唔錯上次喺姊妹店無嗌到嘅太極馬拉糕今次嗌返黑色嗰邊充滿芝麻香味的確只係得個樣由於係商務午餐所以都唔知食咗幾多錢不過睇餐牌覺得嗌點心好似抵過order set lunch
比起姊妹餐廳She

所以都唔知食咗幾多錢
不過睇餐牌覺得嗌點心
好似抵過order set lunch
2019-03-13 576 views
香檳金蝦餃($52),漂亮的蝦餃皮,掃上相襯的金色,真的相得益彰,實在很美、好吃和有創意香芋春卷($38),炸得很出色,吃一口時,同枱的人都聽到春卷的香脆聲,各人都讚滿分子薑牛肉球($38),這個較失色,除了顏色不夠外,質感很鬆散,不結實,且味道一般炸倆腸粉($52),超薄腸粉皮包裹著微脆的油炸鬼,加上甜醬和撲鼻的麻醬,很快便放進肚子了楊枝甘露($52),好味,喜歡,會再吃溫馨提示😉,由於紅樓位處於蘭桂坊,故部分路段需行斜路和樓梯,才到達這摩登中菜館🥢
紅樓

炸倆腸粉

楊枝甘露($52),好味,喜歡,會再吃
楊枝甘露

2019-03-10
$150 (Lunch)
香檳金蝦餃
香芋春卷
炸倆腸粉
楊枝甘露
2019-02-27 1233 views
今日想分享一下一次不太愉快的用餐經驗。 ⠀⠀話說中環新開了一家餐廳紅樓,大家興致滿滿的打算去試一下。餐廳環境很高分,食物味道正常,staff 的服務也可以。那麼,究竟是什麼讓大家不太愉快呢?⠀⠀事源當天食飯有一桌是明星桌,相信其中一位是老闆。我們當天點了圖中的巨型煎堆,在一輪閃光燈的洗禮後,便麻煩待應幫我們剪開。在剪的過程中,該名老闆居然公然在我們面前要求試食,並大無私樣的在我們桌旁經過。見到此情此境,我們整桌真心"安靜的沒這麼快"。⠀⠀儘管煎堆份量好多,我們最後是沒有吃完,但我覺得這是態度問題🤷🏻‍♀️。你在我看不見的地方吃,又或者是當面吃完過來虛情假意一番,也比這種招搖的態度好。可能店主意想不到我會在這着墨一番,又或者好多人會覺得我這是在小事化大,但個人認為這是原則問題。無論是fine dine, 還是普通小店,店主若是沒有尊重客人的心意,大概其他東西不過是隨便敷衍。或許這個專頁影響力不大, 但希望能夠從一眾評語為"香檳金蝦餃有香檳味" 的食評,帶給大家一個不同的視窗。
今日想分享一下一次不太愉快的用餐經驗。

2019-02-25
$160 (Lunch)