Restaurant: Regal Terrace
Terms & Details:
2024-12-16 0 views
之前幾次晚餐都覺得食物質素不錯, 服務也可以,於是就一家人來點了個冬至餐, 居然大失所望,上菜混亂,一來就同一時間上了幾道菜,而且全部都不熱的,應該是一早煮好了,連糯米飯都一早上了,而且還是一點都不熱的,要拿去廚房再翻熱。另外12人餐有些菜品都不夠12人分享。點了壽包一打,價錢貴,質素一點都不值,每個壽包比一個拳頭更細, 也沒有蛋黃,只是普通細細的蓮蓉包,12隻叫價$456,一個細蒸籠上。 燕窩及最後的糖水全部都是室溫,真的把家人都嚇怕了,我也不好意思今次推介家人來。
2024-12-15
2024-11-02 370 views
🫖我最鍾意就係飲茶😛今日約咗舊朋友見面👱🏻‍♀️最好就係去飲茶啦🫖🦐富豪鮮蝦餃:好大隻蝦餃呀✔️除咗皮薄之外👍煆仲好爽㖭💯🌿蔥花蝦米炸兩腸粉:最鍾意食炸兩🔥因為可以點好多麻醬同埋甜醬✅加埋入面脆卜卜嘅油炸鬼😛好有回憶呢🥳好味道👅🐠錦繡鱈魚酥:好有特色嘅鱈魚酥🔥咬落口d鱈魚呀🐟酥脆又香口👍🐤秘製鮑汁花生鳳爪:我哋去飲茶一定會食鮑汁鳳爪架😋呢個鮑汁鳳爪d汁好夠味👅鳳爪亦都炆得好腍✔️而且一碗份量都有好多添👍呢個幾抵食😍好推介🥳🐝海皇蜂巢炸芋角:好耐冇食嗰炸芋角🔥呢個炸芋角上枱嘅時候熱辣辣🔥佢面頭嗰浸🌼層蜂巢好鬆、好脆呀👍正呀喂🥳🍒流沙荔枝球:呢個絕對係好適合打卡📸而且仲係又靚又好味添🤤佢整到成粒荔枝咁樣🍓大人小朋友見到都會心心眼😍咬落去勁酥脆🔥真係色香味俱全💯

🦐富豪鮮蝦餃:好大隻蝦餃呀✔️除咗皮薄之外👍煆仲好爽㖭💯

2024-11-02 373 views
麗豪酒店最近做緊如來素菜譜,見呢排又真係食好多肉,就決定晚上約埋老爺奶奶一齊去試下食素菜。🍄喺酒店兜兜轉轉咗幾個圈先至搵到呢間餐廳😅🍄門口位幾可愛當日大概6點零就入去食飯,全場幾乎我哋爆曬場咁,安排咗我哋坐窗邊位,可以望到沙田城門河嘅景色。我哋一坐低,好快脆就叫咗四個素菜set,跟住老公又唔想食太素,又加多咗個蒟蒻咕嚕肉。🤪🍄額外叫嘅蒟蒻荔枝咕嚕肉🤣🍄佛光三錦碟(松露素玉帶、茶勳素鵝、鎮江猴頭菇)擺碟好精美,鎮江猴頭菇好好食,好似真係食緊鎮江排骨。🍄如意甜豆素蝦仁🍄窩粑柚子素魚柳唔係講笑,真係好好味,好味到好似真係食緊真魚咁,完全唔知佢係用咩做🙈🍄金湯銀耳燴姚膠🍄植物豬肉扒津白🍄八寶有營炒飯🍄紅棗桂圓萬壽果🍄最後仲送咗我哋一個好出名嘅點心,流沙荔枝球🥰由天光食到天黑,環境好舒適,食得好滿足,原來素菜都可以做到咁精緻同咁好味😋重點係價錢都唔太貴喎,每位都係$238。

🍄喺酒店兜兜轉轉咗幾個圈先至搵到呢間餐廳😅

🍄門口位幾可愛

🍄額外叫嘅蒟蒻荔枝咕嚕肉🤣

🍄佛光三錦碟(松露素玉帶、茶勳素鵝、鎮江猴頭菇)
擺碟好精美,鎮江猴頭菇好好食,好似真係食緊鎮江排骨。

🍄如意甜豆素蝦仁

🍄窩粑柚子素魚柳

🍄金湯銀耳燴姚膠

🍄植物豬肉扒津白

🍄八寶有營炒飯

🍄紅棗桂圓萬壽果

流沙荔枝球

🍄最後仲送咗我哋一個好出名嘅點心,流沙荔枝球🥰

流沙荔枝球
2024-10-13 512 views
今日,我和家人來到了位於沙田的麗豪富豪坊,享受了一頓難忘的飲茶體驗。這裡的點心真是令人讚歎,每一道菜都散發著濃郁的傳統風味,令人垂涎三尺。無論是香脆的蝦多士、滑嫩的灌湯餃,還是XO醬風味的石窝腸粉,每一口都充滿了美味的驚喜。特別值得一提的是竽角、炸羅白糕以及羅白絲蘇餅,每一道都讓我們讚不絕口。甜品更是為這次用餐畫上完美句號。芒果布甸清爽可口,杏仁茶香甜滋潤,蛋撻香酥可口,海底椰湯也清甜美味,每一口都讓人回味無窮。服務方面也是無可挑剔,服務生親切友善,讓我們感受到賓至如歸的溫暖。整個用餐過程中,笑聲與美食交織,時間彷彿都停滯了。我們一家人都對這次的飲茶體驗感到非常滿意,麗豪富豪坊不僅提供了優質的美食,更為我們帶來了無數珍貴的回憶。絕對值得推薦!

2024-10-13
$250 (Lunch)
2024-08-22 1151 views
很久沒有寫食評,但今天不得不讚!隔了一段時間沒有來,環境沒有變,最喜歡全玻璃,今日天氣好景觀很不錯。食物仍然保持水準不錯。本來普通飲茶沒有諗寫食評,沒有影食物照。今日特別寫食評係因為部長及經理服務很好值得一讚👍
很久沒有寫食評,但今天不得不讚!
  • 紅豆沙
  • 黑魚籽鮑汁煎蠔
2024-08-21 1104 views
今日同香噴噴👶🏻出席完活動,近近地去沙田麗豪酒店富豪坊食晚飯🥢💖富豪坊係酒店嘅粵菜食府,歷史悠久,以地道廣東佳饌而聞名,內裡面積寬敞,景觀開揚👀,仲可飽覽180度沙田城門河景,設有私人廂房,適合舉辦婚宴、私人聚餐等唔同形式嘅宴會黑魚籽鮑汁煎蠔🦪蠔大大隻,而且外脆內軟,配上鮑汁和黑魚籽吸哂味,一試難忘京式片皮鴨🦤外皮金黃酥脆,內裡嫩滑多汁。鴨皮香氣撲鼻,鴨肉甜嫩爽口,薄餅香甜,配上清脆小蔥和酸甜醬料,層次豐富茶皇燻雞🐓茶☕️葉清香醇厚完全浸入了雞肉之中,肉質鮮嫩多汁,調味恰到好處上湯竹笙虎斑球🐟虎斑魚肉與竹笙浸泡在清甜鮮香的上湯中,口感絕佳。虎斑魚肉肥嫩多汁,湯頭清澈透亮一品鮑魚海鮮石鍋炆飯🍲每粒米飯🍚都飽滿Q彈,散發著誘人香氣,與鮮嫩多汁的鮑魚粒恰到好處地融合

黑魚籽鮑汁煎蠔🦪
蠔大大隻,而且外脆內軟,配上鮑汁和黑魚籽吸哂味,一試難忘

京式片皮鴨🦤

茶皇燻雞🐓

上湯竹笙虎斑球🐟

一品鮑魚海鮮石鍋炆飯🍲
2024-08-18 902 views
第一次同屋企人來食飯環境清靜,有服務用餐體驗良好😁😁😁我哋今晚嗌咗幾個餸,其中片皮鴨,柚子脆蝦球,脆皮鹽香三黃雞也不錯職員很友善,主動地向我們提供了兒童的用餐工具及問我哋需唔需要BB凳👍🏻👍🏻👍🏻
第一次同屋企人來食飯
環境清靜,有服務
用餐體驗良好😁😁😁

我哋今晚嗌咗幾個餸,
其中片皮鴨,柚子脆蝦球,脆皮鹽香三黃雞也不錯

柚子脆蝦球
片皮鴨
鹽香三黃雞
柚子脆蝦球
片皮鴨
鹽香三黃雞
一試難忘,一定再返去食🤪多謝經理同佢嘅團隊安排👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻嗰晚嗌咗依啲菜式,大家一定要試👍🏻🔹柚子炸蝦球 (呢個真係好正,全家都好欣賞🤩🤩)🔹 咕嚕肉 👍🏻🔹 冬瓜盅 (記得早啲預訂) 🍾🍾🔹 片皮鴨 (都係記得早啲預訂,佢嘅二食係我食過咁多間最好,可以加茄子再炒)🔹 脆皮鹽香三黃雞 (真係皮脆肉滑,不得了👍🏻👍🏻)🔹 古法豆腐蒸斑球希望大家都有呢個經歷一定要去試,thank you 富豪坊
一試難忘,一定再返去食🤪

多謝經理同佢嘅團隊安排👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

嗰晚嗌咗依啲菜式,大家一定要試👍🏻

🔹柚子炸蝦球 (呢個真係好正,全家都好欣賞🤩🤩)

🔹 咕嚕肉 👍🏻

🔹 冬瓜盅 (記得早啲預訂) 🍾🍾

🔹 脆皮鹽香三黃雞 (真係皮脆肉滑,不得了👍🏻👍🏻)

🔹 古法豆腐蒸斑球

希望大家都有呢個經歷一定要去試,thank you 富豪坊
柚子炸蝦球,咕嚕肉,冬瓜盅,片皮鴨,脆皮鹽香三黃雞,古法豆腐蒸斑球
2024-08-10
Celebration
Birthday
  • 紅豆沙
2024-08-07 513 views
家母學佛茹素,補食生日飯,見麗豪有呢個套餐。Request咗坐窗口,經理服務專業,員工普遍友善。用料、配搭、配碟都幾考究。咁啱星期三食,喺OpenRice book仲有折!
2024-08-07
$210 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
松露素玉帶、茶薰素鵝、鎮江猴頭菇
2024-07-14 468 views
適逢天氣不穩,就去下酒店餐廳入面食飯,結果好有驚喜。蟹鉗炸得適中,配搭多個醬料享用,就好似食多左幾款菜式咁。油浸筍殼魚,咕嚕肉,全部都超好食,真係值回票價!下次會再帶朋友黎食
適逢天氣不穩,就去下酒店餐廳入面食飯,結果好有驚喜。
蟹鉗炸得適中,配搭多個醬料享用,就好似食多左幾款菜式咁。
油浸筍殼魚,咕嚕肉,全部都超好食,真係值回票價!
下次會再帶朋友黎食
2024-07-11 466 views
好難得食到好好味又正宗嘅琵琶豆腐。其他餸味道唔係太濃郁,啱我哋口味。白兔仔甜品得意又好味。芥蘭炒牛肉芥蘭都好嫩,牛肉冇落得太多鬆肉粉。木瓜瘦肉老火湯清淡得來都好好味。
2024-07-11
$200 (Dinner)
1K
身邊不少食肉獸對茹素很抗拒,認為齋菜盡是味道寡淡之物,不過最近沙田麗豪酒店龍門客棧及富豪坊新推出「如來素菜譜」,以新派中菜「素」造層出不窮的素菜款式,價錢每位低至$238起。富豪坊坐落於區內的酒店粵菜食府,歷史悠久,以地道廣東佳饌而聞名。內裡面積寬敞,透進了柔和的自然光,景觀開揚,還可飽覽180度沙田城門河景。設有私人廂房,適合舉辦婚宴、私人聚餐等不同形式的宴會。「如來素菜譜」每位$238,總共有七道菜,一次過可嚐遍多個款式。每位需另收茶芥及加㇐服務費。融合多類色彩繽紛、營養豐富的食材,讓素食種類已不再只局限於中式傳統齋菜,帶來視覺味覺雙重驚喜。佛光三錦碟一客三款的前菜包括松露素玉帶、茶勳素鵝和鎮江猴頭菇,賣相精緻,素玉帶可媲美帶子的彈性口感,以黑松露點綴綻放馥郁菌香,素鵝以腐皮裹滿菇菌、紅蘿蔔等素菜,一口就有多重層次,鎮江猴頭菇恍似咕嚕肉,外面粉漿酥脆,內裡的猴頭菇軟嫩多汁,但就沒有肥豬肉的大量飽和脂肪。如意甜豆素蝦仁別以為全素的食材選擇必定匱乏,素蝦仁質地Q彈,味覺體驗能媲美真實海鮮,加入三色椒和青翠甜豆,為素菜添上鮮豔悅目的顏色,味道清脆爽口。窩粑柚子素魚柳將炸得外脆內軟的素魚柳

每位需另收茶芥及加㇐服務費。

茶錢

如來素菜譜

如意甜豆素蝦仁

如意甜豆素蝦仁

窩粑柚子素魚柳

將炸得外脆內軟的素魚柳放在脆卜卜的窩粑上,厚切素魚肉口感幾可亂真,混合柚子果肉和果皮,清新果香可以中和炸物的膩感。

金湯銀耳燴姚膠

色澤金黃的湯頭略帶濃稠,滿有天然甘甜的南瓜味,裡面真材實料,加入素有「蕈中之冠」美稱的銀耳和被喻為「平民燕窩」的桃膠,滋補養顏。

植物豬肉扒津白

津白清新鮮甜,採用植物豬肉入饌,還原豬肉油香,打破大家對素食寡淡無味的刻板印象。

植物豬肉扒津白

八寶有營炒飯

炒飯炒得甚有鑊氣,粒粒分明,軟硬適中,不會黏作一團,混有黑豆、粟米等蔬菜配料,豐富口感層次。

紅棗桂圓萬壽果

以慢火煲煮,湯色清瑩透澈,揉合木瓜的清甜果香,補血益氣又養顏。

紅棗桂圓萬壽果

父親節亦有套餐優惠,於6月7日前預訂可享八折優惠價及免茶芥收費。

2024-05-25
$300 (Lunch)
2024-02-15 918 views
先講講佢地既餃子款式,都好厚皮,而佢地既餡同皮一咬都好完整分離,餡料都比較小。而且味道都教淡,所以食起黎款款都好似差唔多味咁🙂年年如意(龍蝦蘆筍餃)🙂金榜題名(金箔燕窩鮮蝦餃)🙂鳳凰白菜餃🙂瑤柱鮮蝦菜餃🙂富豪鮮蝦餃🙂欖仁上素餃😀蜜汁黑豚肉叉燒 味道偏咸,中意個蜜豆,好有口感,叉燒肥瘦岩岩好。🙂麻香蔥花雞 雞肉都算嫩滑,但麻香味淡,食起黎唔太重味道。呢4款點心就我自己最中意既🥰恭喜發財(髮菜大蠔豉燒賣)🥰横財就手(髮菜燜豬手)🥰駿業宏開(X0醬牛柏葉魚肚)🥰豉蒜蒸排骨
🙂年年如意(龍蝦蘆筍餃)
🙂金榜題名(金箔燕窩鮮蝦餃)
🙂鳳凰白菜餃
🙂瑤柱鮮蝦菜餃
🙂富豪鮮蝦餃
🙂欖仁上素餃

🙂麻香蔥花雞 雞肉都算嫩滑,但麻香味淡,食起黎唔太重味道。

呢4款點心就我自己最中意既
🥰恭喜發財(髮菜大蠔豉燒賣)
🥰横財就手(髮菜燜豬手)
🥰駿業宏開(X0醬牛柏葉魚肚)
🥰豉蒜蒸排骨
2023-12-05 1169 views
客户入住沙田麗豪酒店,晚飯相約我到酒店的中菜餐廳"富豪坊‘’ dinner, 質素不錯。餐廳開揚光猛,坐近窗邊可以遠眺沙田河畔夜景,很 優遊自在。黑魚籽鮑汁煎蠔~ 蠔外脆內juicy,配鮑汁和黑魚籽,很香很惹味。山根銀蘿蒜子扣大鱔~鳝肉爽脆彈牙, 配料有薑蔥,蒜子,蘿蔔和山根,加入少許陳皮,更加滋味!蘿蔔炆很腍,很甜,山根索滿醬汁亦很美味。脆皮三黄雞半隻~雞皮鬆脆, 雞肉嫩滑鮮甜,很有雞味,連雞胸肉也很滑嫩,正!飯後經理更奉上陳皮紅豆沙作甜品, 紅豆又甜又大粒, 有陣陣陳皮味,很滿足!

餐廳開揚光猛,坐近窗邊可以遠眺沙田河畔夜景,很 優遊自在。

炆很腍,很甜,山根索滿醬汁亦很美味。

• 脆皮三黄雞
  • 山根銀蘿蒜子扣大鱔
  • 黑魚籽鮑汁煎蠔
2023-11-08 1866 views
一個移咗民嘅朋友返嚟香港住沙田麗豪酒店,約左喺「富豪坊」飲茶,呢間酒樓午市除了點心供選擇外仲有很多單點餸菜呢!酒樓環境舒適,十分寬敞。 雖然位於酒店裏面,但有着一般酒家嘅熱鬧和溫暖嘅氛圍,服務方面絕對有酒店嘅級數。甘脆蝦多士唔係好多酒樓有,多士食十分鬆脆,蝦膠嘅份量頗多,而且夠鮮味和食落彈牙。原隻鮑魚濃湯灌湯餃用料十足,原隻鮑魚好入味,配埋鮮甜濃郁嘅湯底,真係富豪食嘅灌湯餃。蜜味酥皮焗鱈魚一口咬落個酥皮做得鬆脆,中間嘅鱈魚魚油味濃郁,跟蜜糖嘅味道好匹配。富豪鮮蝦餃蝦餃皮夠薄,晶凝通透、蝦嘅份量夠多和新鮮之外,還混入了竹筍,味道夠晒正宗。香菰湯羅漢鮮竹卷鮮竹卷嘅腐皮豆香味濃,包在裏面嘅餡料都非常入味,口感爽脆彈牙。椒鹽象拔蚌片第一次咁食象拔蚌,鮮甜和爽口嘅象拔蚌片,包上沾滿椒鹽嘅一層薄薄脆漿,味道豐富,絕對有驚喜。手工芝麻卷芝麻卷做得夠滑身,芝麻味好出,食埋呢個甜品就大滿足。

甘脆蝦多士

原隻鮑魚濃湯灌湯餃

蜜味酥皮焗鱈魚

富豪鮮蝦餃

香菰湯羅漢鮮竹卷

椒鹽象拔蚌片

手工芝麻卷
芝麻卷做得夠滑身,芝麻味好出,食埋呢個甜品就大滿足。

Lunch